Artikelen
Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Hopsteiner hopfiles |
tww juni 2011 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Naast de Hopunion is er nog een bedrijf dat Amerikaanse hoppen teelt: Hopsteiner. Deze heeft ook een aantal hopfiles, waaronder enkele soorten die de Hopunion niet teelt. De opmaak van deze files is anders dan van de Hopunion, maar voor de de eenvormigheid heb ik dezelfde opmaak aangehouden. Het gaat hierbij om de volgende soorten: Zeus, Tomahawk, Delta, Super Galena, Apollo en Bravo. Over deze laatste vond ik via de site van Hopsteiner een aardig artikeltje over de ontstaansgeschiedenis van de Bravo hop, dat staat hieronder. Ik heb ook nog gezocht naar brouwerijen die werken met Bravo hop en ik heb er een gevonden, nl: Mikkeler, maar het zou me niet verbazen als de Molen ook een bier heeft met Bravo hop. Allereerst hier de file van de Bravo: Bravo
Dan nu het artikeltje over de Bravo hop: Bravo voor de nieuwe hopGeschreven door Jay Brooks op 13 juli 2007. Elk jaar worden er ontelbare nieuwe hopvariëteiten geïntroduceerd. In feite zijn het er zoveel dat ze alleen maar een nummer krijgen. Een hop moet zichzelf eerst bewijzen voordat hij een naam krijgt. Bijvoorbeeld: Hopnummer 01046 begon zijn leven in Prosser, Washington bij Golden Gate Roza Hop Ranches. Gedurende de zomer van 2000 werd een vrouwelijk hop die bekend staat als Zeus gekruist met een mannelijke hop met nummer 98004 (wiens moeder in feite de Nugget hop was). Zijn afkomst is dus 50 % Zeus, 25% USDA1 19058m en 6,25 % onbekend. In het volgende jaar werden de zaden verzameld en de plant werd opgekweekt in kas voor de volgende 2 jaar en gedurende die tijd onderzocht voor ziektegevoeligheid, geslacht, groeikracht en type van de hopbel. In 2002 toonde hopnummer 01046 een hoger dan normaal getal aan alphazuur samen met een goede weerstand tegen ziektes en tal van andere positieve zaken. In het volgende jaar, 2003, werd nummer 01046 ongeslachtelijk voortgeplant door middel van wortelstokken die van de originele plant werden opgegraven, in stukken verdeeld en in een groot aantal in kassen geplaatste groeicontainers geplant. Uiteindelijk werden er 4000 jonge planten gecreëerd die op 2 locaties werden uitgeplant: op de originele locatie van zijn ontstaan, Roza Ranch en ook op de Golden Gate Emerald Hop Ranches in Sunnyside, Washington. Deze planten vertegenwoordigden de 2e generatie van de hopplant. Gedurende de volgende 3 jaar groeiden de planten, ze werden bemonsterd, getest en geanalyseerd op een veelheid van factoren. Deze tests bewezen dat de nieuwe hop een goede weerstand had tegen ziekten, gepaard met een uitzonderlijk hoge opbrengst en hoge alphazuur percentages. De hop werd geoogst en verwerkt in 200 pondsbalen die werden getest waarbij gebruik werd gemaakt van de ASBC (American Society of Brewing Chemists) spectofotometrische methode en toonde een gemiddeld alphazuurpercentage van 17,5% en een bètazuur percentage van 3,5%. De alphazuren waren bijna gelijk aan die van de moeder Zeus, maar hadden een veel lager verlies bij opslag bij 20 graden, een goed teken. In 2005 werd de derde-generatie planten geschapen en grootschalige veldtest werd uitgevoerd op de Emerald Ranch. Nu het succes bewezen was, werd nummer 01046 omgedoopt tot Bravo en S.S. Steiner, die de hopvelden in Washington beheerde, diende een patentaanvraag in. In 2006 werd de eerste commerciële Bravo hop geoogst. Voor elk van deze succes verhalen, zijn er honderden die het nooit halen. Maar zelfs als een hop zo ver komt is het nog geen garantie voor een succes. Hoe het uitpakt in het bier is de laatste en onbetwist de meest belangrijke test. Dus hoe zal het in je bier smaken? Niemand is er zeker van, maar er is een goede manier om erachter te komen. Morgen (14 juli 2007) heb je de gelegenheid om tenminste 21 single hop IPA's te proeven, die gemaakt zijn met uitsluitend Bravo hop door brouwerijen gevestigd in noord Californië. Drake's Brewing Inn is gastheer voor het 2e jaarlijkse Drake's Brewing Beer Festival and Washoes Tournament. Elke brouwerij zal ook enkele andere bieren serveren dus er zijn meer dan genoeg bieren om te proeven. Maar het is een grote uitdaging op verschillend gebied. In de eerste plaats ga je een nieuwe hop proeven die voor het eerst in het bier wordt gebruikt. Ten tweede kun je uit de eerste hand zien hoe de verschillenden brouwers met verschillende apparatuur maar met dezelfde hop en hetzelfde IPA recept 21 verschillende bieren maken die allemaal anders zullen smaken (tenminste dat was de ervaring vorig jaar op dit festival toen Summit hop werd gebruikt). Het zou heel plezierig moeten zijn. Kom en voeg je bij ons op het Drake festival voor een onvergetelijke middag met bier, eten, muziek en spellen. Ik zie je daar! |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |