Artikelen
| Terug naar overzicht | |
Toetanchamon ale |
tww december 2010 |
Door: Ben Jacobs
|
|
|
Dit keer wederom geen Ben Bierbrouwen. Drukke tijden en een ander artikel zijn de oorzaak. Over dat laatste het volgende: Meerdere leden zullen het leuke artikel mogelijk hebben gelezen over een eeuwenoud bierrecept in 'Brew Your Own'. Indien niet, dan kun je jezelf opgeven bij BYO om hun maandelijkse e-magazine te ontvangen (of je leest nu verderp…). Dit keer betrof het informatie over een bier uit de tijd van Toetanchamon. De inhoud is een leuke aanvulling op de lezing van Ed de Graaf, eerder dit jaar. Het is beslist de moeite waard. Het is naar Word omgezet door Jan Wurpel, er is door mij Nederlands van gemaakt (hoop ik) en we kijken uit naar de dag dat de inkoopcie dit recept gaat aanbieden als maandbier. Yes… Toetanchamon AleAuteur: Terry Foster Uitgave: BYO November 2010 Een tijd geleden, in 1996, verkocht het Londense warenhuis Harrods 1.000 flessen van een bijzondere reconstructie van een oud Egyptisch bier voor £ 50 per fles. Dit is (omgerekend met de wissekoers van vandaag) ongeveer $ 75 of € 59. Het verhaal van dit bier begint met een aantal archeologen en een elektronenmicroscoop, en eindigt bij Scottish Newcastle Brouwerij, maar er was wel wat brouwhistorisch materiaal dat eerst onderzocht moest worden. Een nieuw Koninklijke BrewScottish & Newcastle maakte nooit een tweede brouwsel van dit bier, en sloten hun Edinburgse brouwerij in 2002. Zelf verdwenen ze van de markt en hun brouwerij-imperium werd verdeeld tussen Heineken en Carlsberg. Dus dat is het einde van het verhaal van Toetanchamon Ale. Tut's vloeibare nalatenschapDus, als u wilt weten wat Toetanchamon destijds dronk, probeer dan deze recepten een keer uit. Toetanchamon Ale - all-grain versie(5 gallons/19 L) Ingrediënten2,3 kg licht tarwemout Stap voor stap
Toetanchamon Ale - extract versie(5 gallon/19 L) Ingrediënten3,6 kg vloeibaar tarwemout extract Stap voor stap
Tut's Royal Gold kloon - all-grain versieWynkoop Brewing Co (5 gallon/19 L) Ingrediënten2,8 kg pilsmout (Rahr Premium) Stap voor stap
|
|
| Terug naar overzicht | |
Door: Ben Jacobs
Het bier van Wynkoop bevat ongeveer 6% alcohol en er is gebruik gemaakt van bleke mout, honing, tarwe en teff - een graan afkomstig uit NO-Afrika - als bron voor de vergisting. Het is op smaak gebracht met tamarinde, koriander, paradijszaad, sinaasappelschil en rozenblaadjes. Hoofdbrouwer Andy Brown verklaarde: "We wilden een bier dat leek op wat oude Egyptische koningen zouden hebben gebruikt in de tijd van Toetanchamon. Het is een hybride bier geïnspireerd door Egyptische ingrediënten, maar gebrouwen met het voordeel van 3.000 jaar brouwwetenschap. "