Artikelen
Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Hopfiles Hopunion (3) |
tww maart 2010 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Galena
Glacier
Chrystal
Genoemde prijzen zijn exclusief verzendkosten Uitleg van enige termen die voorkomen in de “Hopfiles”AlfazurenDe alfazuren zorgen voor de bitterheid maar zijn slecht oplosbaar in water. Daarom moeten tijdens het koken de alfazuren omgezet worden (geïsomeriseerd) in een oplosbare vorm. Het alfazuurpercentage geeft het gewichtspercentage aan alfazuren weer van de hop. Dit percentage varieert per hopsoort en per jaar (afhankelijk van klimatologische omstandigheden). Bij de bepaling van de hoeveelheid hop die je moet toevoegen om een bepaalde bitterheid te krijgen speelt het alfazuurpercentage een centrale rol. BètazurenDeze worden ook wel lupulonen genoemd. Bètazuren komen voor in de bittere hars van hop. Bètazuren hebben in principe een betere geur en smaak dan alfazuren, maar lossen bijna niet op in water (bij de pH-waarden van het wort), waardoor ze maar weinig in het uiteindelijke bier terecht komen. Circa 11% van de hopbitterheid van bier is te danken aan de bètazuren. Bij oude hop is de rol van bètazuren wel belangrijk, omdat geoxideerde bètazuren wel goed oplosbaar zijn en aan de bitterheid van het bier bijdragen. De onfrisse smaak van oude hop wordt meestal niet gewaardeerd. Bij het brouwen van lambiek wordt wel oude hop gebruikt. Een (andere) belangrijke eigenschap van bètazuren is de bacterieremmende werking. Co-humulineCo-humuline is een belangrijk onderdeel van de alfazuren in de hop. Sommige brouwers vinden dat de cohumuline een agressief en harsachtig karakter heeft. De brouwers die de voorkeur geven aan een zacht hopprofiel geven de voorkeur aan hop met minder dan 30% co-humuline terwijl de “hopheads” er juist de voorkeur geven aan hop met meer dan 30% co-humuline. Beer TempleVoor diegene die de echte Amerikaanse bieren met het typische hoparoma willen gaan proeven, zij kunnen thans terecht in de onlangs, door Peter van den Arend geopende Beer Temple, het café dat zich als eerste in Europa volledig heeft gericht op bieren van Amerikaanse ambachtelijke brouwerijen. Het adres is: BeerTemple aan de Nieuwezijds Voorburgwal 250 in Amsterdam. 1triploïde hop=hop waarvan met behulp van colchicine het aantal chromosomensets verdriedubbeld is, waardoor de plant betere eigenschappen krijgt. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |