Artikelen
Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
De receptuur van porters |
tww mei 2009 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
In geen van de boeken die ik heb geraadpleegd vond ik een recept van de allereerste Porters. Wel was er een overzicht van de kenmerken van de eerste originele porter:
Uitgaande van deze gegevens heb ik getracht een recept van een oude Porter uit 1722 te reconstrueren: (alle recepten gaan uit van 10 liter). Harwood PorterIngrediënten
Overige bijzonderheden:Maisch schema:
Begin-SG: 1065, eind-SG: 1016 EBC: 80 Toelichting:Omdat niet bekend is hoeveel omzetbaar zetmeel de Brown Malt bevat, is de gebruikte hoeveelheid een gok. Om toch te zorgen dat je alle zetmeel omgezet krijgt kun je bijvoorbeeld 100 gram Pilsmout toevoegen. Fuggles hop was er nog niet in die tijd, net als overigens Goldings hop, maar volgens Terry Foster, de schrijver van het Classic Bierstijlen boekje Porter, komt de smaak van Fuggles het meest overeen met de hop die men in die tijd gebruikte. Na de vergisting moet je het bier, na overheveling van het gistdepot, laten verouderen. Ik neem aan dat je dat het best kunt doen door het onder een waterslot te doen want als je dat niet doet wordt het zuur. Hoewel dat in die tijd gebruikelijk was, denk ik wel dat je het zonde van je werk zult vinden. Het moet wel gedurende enige maanden rijpen, voordat je het onder toevoeging van verse gist kunt gaan bottelen. London PorterEen ander recept is dat van ruim een honderdtal jaren later, toen men van de Brown Malt was afgestapt: Ingrediënten
Overige bijzonderhedenMaisch schema:
Begin Sg: 1050 Eind Sg: 1012 EBC: 80, EBU: 45 Walsh Porter:Dan volgt nu het recept van een moderne Porter volgens Derek Walsh: Ingrediënten
Overige bijzonderhedenMaisch schema:
Begin SG: 1050, eind SG: 1013 EBC: 80, EBU: 40 Alc%: 4,5-5,5 Positively PorterDan geef ik nog het recept van een moderne Amerikaanse Porter (een recept van de National Homebrew Day in 2006): Ingrediënten
Overige bijzonderhedenMaisch schema:
Begin-SG 1058, eind-SG 1013 EBC: 325, EBU: 48 Opmerking:Gezien de kleur van dit bier lijkt het meer op een stout dan op een porter, maar dat zal de Amerikaanse invloed wel zijn (Theo). Foster's Entire ButtAls laatste recept volgt dan het recept van het pakket van de maand april:
Overige bijzonderhedenMaisch schema:
Begin-SG: 1053, eind-SG: 1013 EBC:128, EBU: 40
Het lijkt me dat jullie nu wel genoeg recepten hebben om een keus te maken voor het brouwen van het winnende bier van de clubwedstrijd van dit jaar. Veel succes dus! Theo van de Voorde |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |