Terug naar overzicht

Hopplukken bij de Gulpener bierbrouwerij

tww oktober 2008
Door: Ernst de Moor

Wie denkt dat in Nederland niet op professioneel niveau hop wordt verbouwd, vergist zich. In het zuiden van Limburg zijn een paar hopvelden die exclusief hop leveren aan de Gulpener bierbrouwerij.

Evenals vorig jaar, werd onze vereniging dit jaar uitgenodigd om te helpen bij het plukken van deze hop. Uiteraard zat Jan-Willem den Hartog, clublid en brouwmeester bij de Gulpener bierbrouwerij, achter deze uitnodiging. Aanvankelijk zei Jan-Willem dat we om 9.00 in Gulpen moesten zijn. Slik, dat is vroeg vertrekken. Later werd dat gelukkig veranderd naar 10.30, waardoor we toch nog wat konden uitslapen.

Er konden zes mensen komen, en met de mensen die zich al eerder opgegeven hadden, zaten we al bijna vol. Daags tevoren hoorden we dat André van der Zee, onze vice-penningmeester, last van zijn been had. Om die reden kon hij niet mee, en dat was zwaar pech voor hem. Tijdens de brouwdag van 13 september was een vervanger snel gevonden in Niels van der Weijden, één van de nieuwere en zeer enthousiaste clubleden.

Dus vertrokken op zondag 14 augustus om half 8 twee auto's richting Gulpen: uit Hillegom/Hoofddorp een auto met Louis van Velthoven, Erik Bouman, Jos Groot en ikzelf. De andere auto nam een wat onverwachte omweg vanuit Bodegraven via Nieuw Vennep, met Gerrit Walraven (inkoop) en Niels.

Bij de feesttent van Gulpener ontving Jan-Willem ons hartelijk, met een kopje koffie, en een speciaal voor het hopplukken gemaakt shirt met lange mouwen. Hop kan de huid namelijk behoorlijk irriteren.

De brouwerij heeft een benedenveld en een bovenveld. Het bovenveld dat we die dag gingen plukken bevat de hopsoort Hallertau Merkur, met een alfazuurgehalte van ongeveer 15 procent (!!). Op het benedenveld staat Hallertau Taurus. De opbrengst van beide velden is ongeveer genoeg voor 65 procent van de bieren. Er zijn plannen om zowel de oppervlakte uit te breiden, als om effectievere verwerkingsmethoden te gebruiken, dus in de toekomst zal Gulpener waarschijnlijk volledig in zijn eigen hopopbrengst kunnen voorzien.

Voor wie nog nooit hopvelden heeft gezien: de hopplanten worden langs verticale touwen omhoog geleid tot een meter of vier. Deze touwen zitten zelf weer vast aan, tussen palen gespannen, staaldraden. Op die manier zijn telkens gangen gemaakt met aan weerskanten een haag van hopplanten. De ondersnijders zijn het eerst aan de beurt om de planten onder los te snijden. Anderen trekken de hopplanten opzij, zodat een flinke hoogwerker tussen de hopplanten kan rijden. De bovensnijders op de hoogwerker snijden en wikkelen de planten van de touwen en staaldraden. Vooral aan de buitenkant van het veld, waar de planten meer zon krijgen, viel het niet mee ze los te krijgen. Het grootste deel van de plukkers deed de planten, met stengel en al, in kisten van ruwweg een kuub. Deze kisten zijn 16 september verwerkt bij een bedrijf in Poperinge (België), waar de bellen van de planten zijn gehaald, vermalen en tot hoppellets gemaakt. Ik hoorde van Jan-Willem dat dit jaar een recordoogst heeft opgeleverd!

Tussen het plukken door werd Limburgse vlaai uitgedeeld (plaatselijk gebruik, zeg maar), en na anderhalf uur was er een korte pauze. Na nog anderhalf uur werken was het tijd voor de barbecue, bij een tent die ze naast het veld hadden opgezet. De helft van het hopveld was toen geplukt.

Om half vier vertrok de ploeg van ruwweg 30 plukkers naar de feesttent. Onderweg werd één van de pluksters uitverkoren tot hopkoniningin en rondom voorzien van hopplanten. Zo trok de groep achter haar aan naar de feesttent, waar de plukkers juichend onthaald werden. Na het dankwoord van de directeur van Gulpener brak het feest los, compleet met (goede) blues band, een demonstratie schapenhoeden, de bekende klassieke auto van Gulpener, en natuurlijk veel bier (soorten). Voor de plukkers was het bier gratis, dus het was jammer dat we rond 18.00 moesten vertrekken, maarja, de reistijd he....

Hieronder vind je nog een kort fotoverslagje. Hopelijk mag onze vereniging volgend jaar weer van de partij zijn. Mocht je volgend jaar mee willen, stuur me dan even een mailtje. Je kunt me in het smoelenboek terugvinden onder de naam Ernst de Moor.

Rest mij de Gulpener Bierbrouwerij nogmaals hartelijk te bedanken voor deze geweldige mogelijkheid om bij een bijzondere traditie aanwezig te mogen zijn. Als je een Gulpener biertje drinkt, sta er dan even bij stil dat de hop ervan misschien wel door een mede-tWortWatter geplukt is!

Foto's: Gulpener bierbrouwerij, Jan-Willem den Hartog, Louis van Velthoven, Erik Bouman en Ernst de Moor. Zie voor meer foto's: http://picasaweb.google.com/ernstdemoor/Hopplukken1409080840

Hopplukken 2008-1

Daags tevoren wordt de hop door de hopboer gecontroleerd


Toespraak door brouwmeester Jan-Willem den Hartog


De hophagen vòòr het plukken

Hopplukken 2008-2

Erik snijdt de planten onder los

Hopplukken 2008-3

Niels trekt de planten opzij, voor de hoogwerker

Hopplukken 2008-4

Onder andere Ernst en Jos snijden boven de planten los

Hopplukken 2008-6

Louis stopt de planten in de kisten

Hopplukken 2008-5

Gelukkig was er af en toe tijd voor een adempauze

Hopplukken 2008-7

Na afloop zag het veld er kaal uit

Hopplukken 2008-8

De klassieke Gulpener auto met een kistje hop

Hopplukken 2008-9

De hopkoningin wordt 'aangekleed'

Hopplukken 2008 - 10

Het is goed rusten na gedane arbeid

Het machinaal plukken van de hop op 16 september

Het machinaal plukken van de hop op 16 september

De opbrengst


Kijkje in de zak

Terug naar overzicht