Terug naar overzicht

Bieren in Colombia

tww februari 2008
Door: Herbert van de Haterd

Colombia-fotoEind oktober in 2007 ben ik afgereisd naar Colombia voor een vakantie van 15 dagen in het mooie Cartagena. Hieronder mijn verslag.

Bier

Volgens de bekende ‘bier typen gids van Derek Walsh zit het colombiaanse bier in Groep A:’De lichte bieren met minder dan 6% volume alcohol. De oorsprong is een duitse lager, dit is niet zo verrassend, omdat in 1889 Kopp’s Deutsche Brauerie Bavaria in Colombia werd opgericht. In Colombia wordt voornamelijk Pilsener gedronken. Een uitzondering hierop zijn een aantal colombianen die zelfbrouwen, zie verder over Ambachtelijk brouwen.

De volgende merken zijn het bekendst:

  • Aguila (betekent: adelaar/arend) 4%, dit bier is bijna overal verkrijgbaar;
  • Brava (spreek uit braba, betekent wild/woest) 5.5% (dit is een extra sterkere versie van de gebrouwen lager, was eerst 6.5% en later teruggebracht tot 5.5%). Persoonlijk gaat hier mijn voorkeur naar uit; het heeft volgens mij meer body. Is niet bij elke bar of restaurant te verkrijgen;
  • Club Colombia, 4.7%,
Andere merken: Aguila light 4%, Poker 4%, Barena 4.7% Costeňa 4%.

Wat opvalt is dat op het etiket van een flesje bier uit Colombia een waarschuwing staat. Deze luidt vrij vertaald “Te veel alcohol schaadt de gezondheid”. Colombia loopt hiermee voor op Nederland! Alle hierboven beschreven merken worden gebrouwen door brouwerij Bavaria gevestigd te Bogota, ontstaan uit vele fusies met andere brouwerijen zoals Aguila. In oktober 2005 is deze brouwerij overgenomen door Sabmiller.

Ambachtelijk bierbrouwen

Bij het zoeken naar sites met colombiaans bier vind ik een site over het brouwen van bier door amateurs in Bogota. De site is wel in het spaans. Net als onze vereniging wordt een cursus aangeboden aan geïnteresseerden maar dan in Bogota. Op de site staan enkele recepten vermeld, zoals van een belgische tripel. Ook staan complete pakketten voor 20 liter en 40 liter op de site, met vermelding van de prijzen in peso’s, (het $ staat voor peso’s niet voor dollars). Op de cursus pagina (curso) zijn enkele foto’s te zien van de brouwinstallatie en andere benodigdheden die ze gebruiken tijdens de praktijkcursus.

Bierlinks
http://www.bavaria.com.co/ingles/home.php

http://www.bavariatenderos.com/html/i_portals/index.php

Ga dan naar productos in linker menu op de site. Dan kun je de diverse flessen aanklikken voor meer informatie en filmpjes over een merk

http://www.cervezaartesanal.net/

Ambachtelijk bierbrouwen

Terug naar overzicht