Artikelen
Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Van de Inkoopcommissie, september 2007 |
tww oktober 2007 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
(door Gerrit, Arjen en Ronald) LET OP!!! I.v.m. het afwegen op de woensdagavond voor de clubavond, zijn pakketten tot uiterlijk woensdagmiddag 17:00 uur voorafgaand aan de clubavond te bestellen! Alles alleen te bestellen via de site van ’t Wort Wat! Losse e-mail wordt niet in behandeling genomen. Mocht het nodig zijn… we hebben een handleiding: “bestellen voor Dummy’s” Oatmeal Stout Murphy’s law: There will always be beercans rolling on the floor of your car when the boss asks for a ride home from the office. Porters en stouts zijn heel donkere bieren, bijna zwart, met een sterk gebrande of geroosterde smaak. Het waren oorspronkelijk Londense stijlen; later werden zij sterk geassocieerd met Ierland. De klassieke versies worden gemaakt met bovengistende gist, van het voor ale gebruikte type, dit voegt aan de geroosterde smaak een fruitigheid toe. Porter was de oorspronkelijke aanduiding. In die tijd maakte de brouwer bieren van verschillende dichtheid en sterkte. De bieren die het volst in de mond waren, de steviger soorten (stouter in het engels) werden na verloop van tijd een aparte stijl, de stout. Er zijn verschillende soorten stout.
Dry of Irish Stout.De traditional stout. Een geroosterde smaak door het gebruik van ongemoute geroosterde gerst, met een middelmatige tot hoge smaak van bitterheid door de hop. Bekende voorbeelden van deze stout is Guiness, Beamisch en Murpy.
Sweet stoutUit de omgeving van Londen, waar de stout werd aangezoet met melksuikers, lactose (milkstout). Milkstout wordt gebrouwen met chocolademout, wat het minder geroosterd en meer fruitig maakt. Een sterke bitterheid is ongewenst in deze stout en ook de alcohol is niet zo hoog (stout voor watjes). Bekende voorbeelden van een sweet stout zijn Mackeson en Guernsey.
Oyster Stout.In de tijd dat de porter en stout een alledaags bier was in Londen, waren ook de oesters makkelijk verkrijgbaar en niet duur (eigenlijk was dat de gouden eeuw!). Oesters en stout was dus een goedkope en lekker maaltijd voor de arbeiders. Het combineren van stout en oesters tot een visbier lijkt smerig, maar is verrassend lekker! Een geweldig voorbeeld hiervan is de Oesterstout van Brouwerij de Schelde. Afgelopen ONK een sixpack van gekocht en deze was echt heel, heel, héél erg lekker! Tip voor de excursiecommissie: eind augustus en begin september sponsort Murphy’s stout een oesterfestival in het dorp Claren Bridge in Galway, Ierland…
Russian Imperial Stout, de stout voor mannen!Deze stout kreeg deze naam,omdat het de favoriet was van de Russische keizerin Catherina de Grote (stoere vrouwen, die Russinnen). De RIS werd extra sterk gebrouwen, zodat het de export kon doorstaan. Volle body (heb je die Russin weer), de kleur kan variëren van donker koper tot diep zwart. Bekende voorbeelden hiervan Kleinduimpje, Brouwerij de Molen, Harvey’s Imperial Extra Double stout.
Oatmeal stoutKijk deze gaan we maken. Toen voedzame bieren ‘in’ waren, begonnen diverse Engelse brouwers havermeel toe te voegen aan hun stouts. Doordat haver gelatine-achtig wordt kan dat het maischen bemoeilijken. Let op daar komt-ie: Oatmeal stouts moeten een stevig, soepel en zijdeachtig mondgevoel hebben, eigenlijk een ook een stout voor mannen, en daarbij meteen ook maar even een zweem van notigheid in een complex van koffie- en chocolade- en geroosterde smaken… Zowaar een uitdaging om te gaan brouwen! Bekende voorbeelden hiervan zijn: Young, Samuel Smiths en Anderson Valley Barney’s Flats Oatmeal Stout (alleen de naam al...).
Ingrediënten
Maischwater: 5,5 liter aanzuren tot een zuurgraad van 5,4.
Maischschemaééntrapsinfusie methode. 90 minuten of tot jodium neutraal (doe je best met dat zwarte bier....).
Kooktijd nu 90 minuten.
Pakketten komend seizoen:
Voor het komende seizoen hebben we de volgende bieren bedacht:
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |