Artikelen
Terug naar overzicht | |
Brouwerijbezoek: Brouwerij Slaghmuylder |
tww juni 2007 |
![]() |
|
![]() ![]() WitkapWitkap werd vanaf 1929 gebrouwen door Hendrik Verlinden (1866-1940) en geldt als het eerste z.g. abdijbier. Abdijbier is een imitatie van het kloosterbier dat voornamelijk door Trappisten gebrouwen werd. Abdijbier was altijd een vrije benaming die in België gebruikt werd maar sinds 1999 is dit een beschermde benaming geworden (Erkend Belgisch Abdijbier) naast de beschermde soortnaam/herkomstnaam ‘Trappist'. Hendrik Verlinden was een chemicus die zich bezig hield met gisten en die na de eerste wereldoorlog in 1919 brouwerij De Drie Linden in Brasschaat overnam om zelf bier te gaan brouwen. Hendrik was ook technisch raadgever van de paters van Westmalle en dit inspireerde hem om zelf de kloosterbieren te gaan brouwen die hij Witkap noemde naar de monniken die tijdens de kerkdiensten een witte kap droegen. De naam Witkap laat hij in 1932 als merknaam registeren als "Witkap Pater = Trappistenbier" om aan te geven dat dit bier volgens eenzelfde procedé gebrouwen is en van gelijke kwaliteit is als het originele Trappistenbier. De jaren dertig waren de hoogtij van De Drie Linden met 1936 als topjaar. In 1940 wordt de brouwerij gebombardeerd en wordt Hendrik gedood. De brouwerij wordt later voortgezet door de oudste zoon maar de brouwerij zal nooit meer zo worden als eerst, mede door de opkomst van de grote brouwerijen en de toenemende consumptie van het pils. Begin jaren zestig werden er 5 soorten Witkap gebrouwen: de bruine Enkel en Dubbel, de blonde Dubbele Stimulo, Tripel Stimulo en Tripel Abt. In 1960 overlijdt de oudste zoon en wordt de brouwerij een aantal keren verkocht. Er ontstonden kwaliteitsproblemen door verouderde installaties en door gebrek aan vakkennis, daarom wordt in 1997 besloten om het Witkap bij brouwerij Slaghmuylder
Over de jaren heen werden talrijke oude gereedschappen, bierattributen en oude reclames verzameld. In de vroegere machineplaats, waar ook een unieke stoommachine staat, werd een bedrijfsmuseum ingericht. D De stoomketel (bouwjaar 1924, oppervlakte 90 m2) werkt met extra zware stookolie die voorverwarmd wordt op 120 °C. De stoomketel is het hart van de brouwerij. Hij wordt namelijk gebruikt om te brouwen en om flessen, vaten en leidingen te reinigen en te steriliseren. De bierenDe belangrijkste bieren zijn zoals al gezegd de Witkap bieren: WitkapPater Stimulo (Alc. 6% vol.)
WitkapPater Dubbele Pater (Alc. 7% vol.)Dit is een donkerbruin patersbier met crèmekleurige schuimkraag, een volle smaak en toetsen van karamel. Opmerkelijk donker bier dat zich bijzonder goed associeert met Belgische chocolade desserts. WitkapPater Tripel (Alc. 7,5% vol.)Dit is een helder goudgeel bier, zeer complex van smaak met een fruitige neus en een mooie lange afdronk. Een delicaat bier voor fijnproevers. Dit wordt bevestigd door de ‘New York Times': In de rangschikking van de beste bieren ter wereld prijkt WitkapPater Tripel op een bijzonder knappe achtste plaats. Naast de Witkap bieren worden ook nog de volgende bieren gebrouwen:
Tot slotVorig jaar heb ik nog een bezoek gebracht aan de brouwerij om voor een speciale gelegenheid een vat Stimulo te kopen. Helaas was dit niet mogelijk aangezien de brouwerij de omloopsnelheid van de vaten hoog wil houden (er zit veel bedrijfskapitaal in de vaten) en alleen aan lokale gelegenheden levert. Daarom maar een aantal dozen met flesjes gekocht en als troost nog een aantal lekkere biertjes aangeboden gekregen en gedronken met brouwmeester Karel Goddeau. Een zeer goede gelegenheid om de brouwerij te bezoeken is tijdens de Opendeurdagen. Deze happening is iedere 2 jaar en hiervoor wordt ook de stoommachine weer opgestart. De volgende Opendeurdagen zijn op zaterdag 9 en zondag 10 augustus 2008. Bronvermelding en links:
|
|
Terug naar overzicht |