Artikelen
Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Van de inkoopcommissie, april 2007 |
tww april 2007 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
(door Gerrit en Arjan) De gist-commissie wil graag zijn gisten wat actiever aan jullie aan gaan bieden. De beschikbare gisten staan op de site bij het inkoop onderdeel worden opgenomen en kunnen dan tegen kostprijs worden besteld. PakkettenApril: Saison Alles alleen te bestellen via de site van ’t Wort Wat! Losse e-mail wordt niet in behandeling genomen. Pakket voor de maand april: SaisonDe Saison vindt zijn oorsprong in Waals-Brabant. Het bier werd gebrouwen in de wintermaanden. Het bier moest voldoende krachtig en stevig zijn om in de daaropvolgende zomer als dorstlesser gewaardeerd te kunnen worden. Bij het maischen werd een hoge temperatuur van het beslag gebruikt. De onvergistbare suikers compenseerden uiteindelijk het ruwe karakter van de hop. Tijdens de lagering werd gebruik gemaakt van de dry-hopping. (zie ook het recept van september 2005 van de Strong Bitter) Voor de vergisting gebruiken we de safbrew T-58, een gist speciaal aanbevolen voor het maken van een Saison. De gist zal voor een peperachtig en kruidig aroma zorgen. Daarnaast zal het bier een licht fruitige smaak hebben. Uiteindelijk zal het s.g. uitkomen op 1051. De kleur wordt 6,2 EBC en de bitterheid zal uitkomen op 29,7 EBU. Let op! De suiker doen we er niet bij, die moet je zelf even bij de supermarkt halen! In de maand mei maken we een pakket voor een Indian Pale Ale
Ingrediënten:
Maischwater: 8 liter 50 °C, aanzuren tot een zuurgraad van 5,4. Maischschema.
Het begin sg moet ongeveer 1050 worden De aromahop wordt toegevoegd tijdens de lagering. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |