Artikelen
Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Leidingwater in Hoofddorp |
tww oktober 2006 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Zoals beloofd op de clubavond van augustus 2006, hierbij een stukje over de kwaliteit van het water in Hoofddorp. Omdat Promash de mogelijkheid heeft om watercorrecties te berekenen, heb ik in 2004 eens opgevraagd bij het waterleidingbedrijf wat de watersamenstelling is. Deze vraag was niet makkelijk te beantwoorden, en uiteindelijk kwam ik bij het waterlaboratorium terecht. Het waterlaboratorium (www.hetwaterlaboratorium.nl) is opgebouwd uit de (destijds) afzonderlijke laboratoria van de grote waterleidingbedrijven van Nederland, en doet onderzoek naar de kwaliteit van drinkwater en oppervlaktewater in Nederland. ![]() Dit gebeurt op regelmatige basis, en daarom wordt de samenstelling van water afgegeven voor een bepaalde periode. De gegevens die ik heb zijn geldig voor het 1e kwartaal van 2004. Ik neem aan dat de samenstelling op hoofdlijnen redelijk stabiel zal zijn, dus dat de gegevens nu nog redelijk relevant zijn. Voor ons brouwers is het pH natuurlijk het meest interessant, maar de opgeloste zouten kunnen ook een smaakinvloed hebben. Daarvoor zou het nodig zijn te weten wat de smaakdrempels zijn, en zo ver ben ik met mijn onderzoekje niet gegaan. Als voorbeeld heeft water in Engeland een andere samenstelling dan het water hier, en de invloed daarvan in bier is te proeven. Zo hadden Peter Hompe en Lidewij Jansen van Galen bij het brouwen van hun Engelse St. George, het water chemisch gecorrigeerd. Dat was vorig jaar bij de maandbier competitie te proeven, en zij zijn er toen ook maandbier-kampioen mee geworden. Uiteraard kan het pas gecorrigeerd worden als de samenstelling bekend is.
De waarden die zijn opgegeven in mg/l kunnen ook gelezen worden als ppm (parts per million). Deze waarden heb ik in Promash ingevoerd. Met promash is dan te berekenen hoe het water eventueel gecorrigeerd moet worden als een andere bekende watersamenstelling gewenst is. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |