Artikelen
Terug naar overzicht | |
Wat weten jullie over laurier en wat over Viennamout? |
|
![]() |
|
Theo's vraagbaak aflevering 4
Eindelijk een homepage gevonden die iets meld over het brouwen met laurier. Als laurierteler zoek ik al jaren info hieromtrent, ergens had ik vernomen dat vroeger de lauriertelers blaadjes verkochten voor het bier. Maar meer info hieromtrent kon ik niet vinden. Uiteraard ben ik dan ook verheugd iets te vinden. Hebben jullie eventueel hier meer info van? Hebben jullie weet van bieren die momenteel nog gebrouwen worden met laurier? Ik wist dat Erik Deelissen en Jan Wurpel samen een laurierporter hadden gebrouwen, dus ik stuurde de vraag door naar hen, wat een informatief antwoord opleverde: In antwoord op de vraag over het gebruik van laurier in bier hierbij onze ervaringen: Laurier werd in de middeleeuwen soms gebruikt als onderdeel in gruit mengsels. Gruit werd vroeger gebruikt in plaats van hop. Jan Wurpel en ik hebben als een experiment een Porter gebrouwen met behulp van laurierbladeren. Voor +/- 110 liter bier gebruikte wij 4 gram laurier, dit bleek nog te veel te zijn alhoewel het bier met de ouderdom steeds beter gaat smaken. Maar doseer voorzichtig. Hopende jullie hiermee geholpen te hebben. Van Lidewij Jansen van Galen kreeg ik de volgende vraag binnen over Viennamout: Stephan, mijn collega en brouwmaat wil graag weten wat Vienna mout is en wat je ermee kunt doen. Op deze vraag kon ik gelukkig wel zelf een antwoord geven: |
|
Terug naar overzicht |