Artikelen
Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Van de Inkoopcommissie |
tww mei 2006 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Van de InkoopcommissiePakket van de maand mei: Oer Bock Deze maand een pakket voor het maken van een oerbock. Referentiebier hiervoor is de Einbecker Ur-Bock Dunkel. In het recept ben ik uitgegaan van de 3 staps maischdecoctie methode. Vroeger werd de decoctie methode veel gebruikt. En nu nog wordt in Duitsland met deze methode bier gemaakt. Overigens gaan steeds meer brouwerijen over van decoctie naar infusie. Voor brouwerijen betekent dit een flinke kostenbesparing. De decoctie methode kost namelijk aanmerkelijk meer energie dan de infusiemethode en is arbeidsintensiever. Een ander nadeel van de decoctiemethode is de kans op smaakafwijkingen door oxidatie in je bier, die vooral veroorzaakt wordt door het over en weer overscheppen van het beslag. Een voordeel van de decoctie methode is het gunstige effect op de smaak van het bier. Je kookt namelijk een deel van de maisch en daardoor extraheer je allerlei smaakjes die je bij infusie niet extraheert. Bij deze methode van maischen is een tweede pan vereist om de deelmaisch op te kunnen warmen. Deze manier van maischen duurt langer dan de bij de meeste brouwers bekende stijgende infusiemethode. Vorig jaar heb ik dit bier gemaakt met de decoctie methode en kwam op een totale maischtijd van 5 uur uit. Ik heb het recept ook uitgewerkt zodat het bier met de stijgende infusie methode gemaakt kan worden. Dit voor de brouwers die:
De ingrediënten, de hopgiftes en de gebruikte gist zijn in beide gevallen gelijk. En nu maar hopen dat beide maischmethodes gebruikt gaan worden. Voor de vergisting maken we gebruik van de Wyeast 1338 European Ale. Het s.g. zal uitkomen op 1060-1065, de kleur op 70 EBC en de bitterheid op 28,1 EBU. Kosten: 5 euro per 10 liter.
Ingrediënten::
De decoctiemethode Maischwater: 8 liter, aanzuren tot een zuurtegraad van 5,4. 1e deelmaisch:
2e deelmaisch:
3e deelmaisch:
De infusiemethode Maischwater: 8 liter 55 ºC Maischschema.
Pakketten 2006Het gaat erg goed met de pakketten. En dat is fijn! Geeft ons (Louis als receptenbrein en Gerrit en Arjen als inkoopcommissie) een goed gevoel, zijn we op de goede weg. Mochten jullie graag een bepaald type bier als pakket van de maand zien, schroom niet en mail ons dat door, kunnen we kijken wat we er mee kunnen. Een overzicht van wat er tot nu toe allemaal de revue heeft gepasseerd:
Seizoen 2005/2006:
T-Shirt en Brouwschort!De t-shirts en Brouwschorten zijn er nog steeds! En wat zijn ze mooi... Een verplicht kostuum tijdens de ONK en natuurlijk de Wereldwijde brouwdag op 6 mei! Komende clubavond weer te koop voor een wel zeer fijne prijs: T-shirt 10 euro en Brouwschort 13 euro! |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |