Terug naar overzicht | |
Kalibreren en controleren, technisch of praktisch. |
tww januari 2003 |
Door: Marcel van Duyn | |
Kalibreren en controleren, technisch of praktisch.
Kloppen deze waarden binnen 1 graad Celsius dan neem je dan aan dat alle tussenliggende temperaturen ook kloppen. Wijkt e.e.a. meer af en ben je van mening dat het voor jou van belang is, moet je maar een nieuwe kopen. Of de gemeten afwijking van belang is kun je gezien de recente artikelen in ons clubblad (en dat van de Roerstok) wel afvragen. Uit een technisch, maar ook erg leuk artikel met betrekking tot de BA en AA activiteit als functie van de temperatuur kun je afleiden dat beide hun werk doen over een behoorlijk breed temperatuurgebied. Dit betekent volgens mij dat als je thermometer een paar graden afwijkt, de invloed hiervan niet echt merkbaar zal zijn. Los van de activiteit die over een groot bereik zijn werk doet speelt ook de temperatuurhomogeniteit in je maischpan een grote rol. We roeren wel en nemen aan dat het wel goed is, maar ook daar zit zekere variatie in. Kortom, bovenstaande methode is niet geheel juist (luchtdruk, hoogte, zouten en nog een aantal factoren spelen ook een rol) maar nauwkeurig genoeg om mee uit de voeten te kunnen. Een ander instrument wat wellicht een controle behoeft is onze dichtheidmeter. We willen immers graag weten waarom we de berekende start en eind dichtheid van ons te maken bier niet halen (als dat zo mocht zijn). Ligt dat aan de manier van maken (lees maischen/spoelen) of is de meter niet goed? Ook hiervoor kun je de huis, tuin en keuken manier voor gebruiken. De benodigdheden zijn simpel en in iedere keuken te vinden, namelijk een keukenweegschaal, een heldere fles met een redelijke hals (melkfles!), water van 20 °C, een watervaste stift en keukenzout. Ga als volgt te werk:
Ook hier geldt dat de methode niet helemaal juist is, maar meer dan juist genoeg om het er achter te komen of je in je proces iets fout doet of dat de meter je parten speelt. Veel succes als je aan het controleren gaat. Ik ben benieuwd of iemand een grote afwijking vindt terwijl hij toch altijd lekkere bieren maakt. Dit onderschrijft dan maar weer eens dat de gebruikte middelen niet meer dan een hulpje zijn. PS. Met de in de artikelen gebruikte afkortingen van BA en AA ben ik niet erg gelukkig. Ze roepen voor een bierliefhebber rare associaties op. BA klinkt als bah, wat bier maar zelden is en AA klinkt als een club waar een echte bierliefhebber ook al geen goede gedachte bij kan hebben omdat zijn/haar hobby dan toch enigszins uit de hand is gelopen! Brouw ze, |
|
Terug naar overzicht |