Artikelen
Terug naar overzicht | |
Jenever stoken |
tww november 1999 |
Beste Wortwatters, JeneverOude en jongeOude jenever is bereid volgens de oude methode, jonge jenever volgens een moderner recept. Deze namen hebben dus niets met leeftijd te maken. Oude jenever bestaat uit neutrale alcohol die verkregen is door vergisting en destillatie van melasse, een afvalproduct van de suiker industrie. De Nedalco in Bergen op Zoom is de bekendste. Hieraan voegt men 5% moutwijn toe, een alcohol die men verkrijgt door graan te laten vergisten en te destilleren. Ter afronding voegt men nog jeneverbessen toe of een extract daarvan. Zelf jenever makenLees vooral eerst het hoofdstuk over bier brouwen, want de eerste stappen zijn gelijk. Hop toevoegen is bij jeneverstoken niet nodig en ook de helderheid van het af te stoken product speelt geen rol. Het gistingsproces verloopt wat sneller en de kans op infectie is wat groter door het ontbreken van hop. Je kunt de kafjes verwijderen voor of na de gisting en als je een indirecte verwarming van de stookketel hebt of als je er in kunt roeren voor de zaak begint te koken, dan hoef je de vaste delen niet te verwijderen. De volgende stappen zijn nodig om jenever te maken.
Tot welk percentage je gaat is een kwestie van smaak: sommigen geven de voorkeur aan 35, anderen aan 40%. Kruiden Het toevoegen van kruiden aan bier in de vorm van een sterk extract kan ik je zeker aanbevelen, aangezien je dan in staat bent zeer nauwkeurig te doseren. Ik neem hiervoor een injectiespuit en geef per flesje 1, 2 of 3 eenheden. Na een tijdje kun je door het bier te proeven vaststellen welke hoeveelheid de juiste was. |
|
Terug naar overzicht |