Artikelen
Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
De brouwagenda |
tww maart 2000 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
De brouwagenda
Maar ja als je een bokkie van zeg 7% in de herfst wil drinken dan ben je wel mooi te laat als je daar in oktober pas achter komt.... en dan nog moet gaan brouwen. Het komt er dus op aan dat je op het juiste moment je biertjes brouwt. Te vroeg is niet zo erg, maar te laat...... Hoewel te vroeg kan ook vervelend zijn, en zeker als ie erg lekker is, vaak is het brouwsel al op voordat het er echt de tijd ervoor is. Maar goed dat is een kwestie van zelfdiscipline; afblijven dus. Begin 1997 ben ik er mee gestart; het maken van een brouwagenda. Wat is nou een brouwagenda? Het zijn afspraken met jezelf om om in een bepaalde periode bepaalde bieren te brouwen en deze afspraken in een schema vastlegt. De periode bepaal je zelf, per week, maand, twee maanden of zelfs kwartaal. De periode waarin we moeten brouwen bepalen we door een en ander terug te rekenen. De belangrijkste tijden hierin zijn, de tijden die nodig is voor de hoofdvergisting, lagering en de rijping. Vooral bij zware bieren zijn deze tijden vaak langer dan we denken. De tijden die nodig zijn voor de hoofdvergisting en de lagering kennen we wel uit de praktijk, deze bedragen respectivelijk ca. één en 3 weken. Echter de rijping is voor velen onduidelijk. Ik gebruik daar het volgende vuistregeltje voor (en ik weet echt niet hoe ik er aan kom); de rijpingstijd voor een biertje van 5% vol alcohol is ongeveer een maand en voor elk procent alcohol extra komt daar een maand bij. Laten we ons bokbiertje van 7% nou eens nemen. Als we deze in oktober willen degusteren, wanneer moet we dan brouwen. Neem voor de hoofdgisting en lagering tezamen ca. 1 maand en de lagering dan 3 maanden (1 maand voor 5% plus 7-5=2 maanden extra.) is totaal 4 maanden. Dit betekent dan dat we in mei of begin juni ons bokkie moeten brouwen. Als we eerst de seizoen gebonden bieren vastleggen zien we wat er nog overblijft en kunnen dan de niet seizoen gebonden bieren, zoals de tripel, dubbel, porter, pilsje etc., invullen. Ik hanteer ongeveer het volgende schema.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |