11 artikelen uit het clubblad van September 2021

Terug naar overzicht

Van het bestuur

tww september 2021
Door: Theo van Eijden

We gaan langzaam weer van start
 

BBQ2021
BBQ2021

Eind augustus was de lakmoes proef voor onze vereniging, voor het eerst weer een verenigingsactiviteit die life in grote groep is georganiseerd. De jaarlijkse  BBQ die we zoals gewoonlijk in Lisserbroek bij familie van Duivenvoorde organiseren is bezocht door ongeveer 58 leden. Het weer had beter mee kunnen werken maar het was droog en er stond weinig wind. De ruimte in de schuur was groot genoeg, voor iedereen was een zitplaats beschikbaar en zodat we voldoende afstand konden houden. Het was zeer duidelijk dat de meeste aanwezigen weer hunkerden naar een avond gevuld met sociaal contact en een goed gesprek over eigen gebouwen bier. Wat opviel was dat zeer veel aanwezigen eigen gebrouwen bier mee hadden genomen voor een oordeel van clubleden en er werd geanimeerd gediscussieerd. De aanwezige fusten bier zijn waarschijnlijk daardoor niet opgegaan. Maar zo hebben weer wat voor een volgende  clubavond.  Ook van de mogelijkheid tot overnachten werd gebruik gemaakt. Blijkbaar hadden deze heren onvoldoende van de  BBQ kunnen nuttigen want de pizza boer in Lisse heeft nog diverse ritjes door de nachtelijke polder moeten maken om de onverzadigbare hoger van deze heren te stillen. Dit getuige de hoeveelheid lege pizza dozen die wij de volgende morgen aantroffen.
 
Een week later was het alweer raak, met de gezamenlijke brouwdag waar we een Scotch Ale naar recept van Gordon Strong hebben gebrouwen. De dag was niet druk bezocht met aanmeldingen maar achter af kwam dat natuurlijk door dat dit het weekeinde van de formule 1 in Zandvoort was. Ook konden leden deze keer een pakket  ter plaatse afhalen om thuis te gaan brouwen. Ook hier is redelijk gebruik van gemaakt. Wel een punt van aandacht is dat jullie niet de laatste dag nog moeten proberen in te schrijven voor een brouwdag. Het zal toch wel duidelijk zijn dat de organisatie enige tijd nodig heeft om alle grondstoffen te verzamelen. Toveren is nog steeds niet ons sterkste punt, dus verzoek aan allen schrijf je zo vroeg mogelijk in dat verlicht voor de brouwdag commissie de organisatie last.
 
Daarmee zijn we aangeland bij de clubavond van 25 september, deze keer weer in de Boerderij in Hoofddorp. Helaas mogen op moment van dit schijven nog maar 25 personen lijfelijk aanwezig zijn. We zullen de weer met een inschrijving moeten gaan werken en de rest van de leden via een lifestream getuige laten zijn van deze avond. Onderwerp is waterbehandeling, Jan Wurpel heeft zich hier in vastgebeten en zal ons met zijn opgedane kennis gaan verrijken.  Meer informatie zal via de Nieuwsflits volgen.

Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, september 2021

tww september 2021
Door: Michael Woolthuis
 

Ahornsiroop
Recept van de maand

Zodra de eerste pepernoten, pietdiscussies en kerstballen in de schappen verschijnen komen bij mij altijd de beste sint, kerst en oudejaars bier recept ideeën boven drijven. Je moet alle ellende toch ergens mee verdrinken. Wat is dan beter of lekkerder dan een lekker sterk bier een fijne barley wine ofzo.
 
Het begon eigenlijk met de gedachte: “ik moet eens iets met Ahornsiroop doen want dat staat tegenwoordig gewoon hier op de plank in de supermarkt stof te verzamelen want wie koopt dat nou in de zomer, wie koopt dat überhaupt eigenlijk en waarvoor dan?”. Tevens had ik nog een ideetje liggen wat nog niet helemaal compleet af was. Het had nog een dingetje nodig. Een twist, een zoetje, een smakie, een luchie ……….. Ahorn dus.
Thuis gauw alles doorgerekend en hopla onderstaand Sterksappie was geboren.
 
Groeten,
Michael

Ps: Recept voor september: Sterksappie?

datum: 11 september 2021
van: Michael Woolthuis
klasse: D
stijl: Barley Wine

Receptgegevens

batchgrootte: 10 l.
kooktijd: 90 min.
alcoholpercentage: 10.0 %
begin-SG: 1094
eind-SG: 1020
EBC (kleur): 31.0
EBU (bitterheid): 35.0
Brouwhuisefficiëntie: 75 %

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden
Pale mout (5 EBC) 2500 g   5 EBC  
Munichmout (15 EBC) 900 g   15 EBC  
Cara Pilsmout (3 EBC) 400 g   3 EBC  
Cara Red (45 EBC) 225 g   45 EBC  
Ahorn siroop 160 g   10 EBC  
Colombus hopbloemen 10 g 60 min. 16 α Bloemen  
Colombus hopbloemen 10 g 30 min. 16 α Bloemen  
Cascade 10 g 15 min. 6 α Bloemen  
Cascade 10 g 5 min. 6 α Bloemen  
Lallemand Abbaye 1     Leverancier: Lallemand

Maischschema

68 °C 78 °C
60 min. 5 min.

Opmerkingen van de brouwer

-De mouten storten bij 70°C -De Ahorn siroop toevoegen tijdens de laatste 10 minuten van het koken.


Als je geen ahorn siroop kan vinden dan kan het eventueel vervangen worden door gewone stroop, Agavestroop, Golden syrop of honing.

Terug naar overzicht

SafBrew ™ LD-20

tww september 2021
Door: Theo van Eijden

Fermentis heeft een nieuwe actieve droge gist en enzymmix gelanceerd.  Ontworpen voor het brouwen van koolhydraatarme, droge ondergistende bieren. De meeste bieren, ongeacht hun mogelijke bitterheid of zuurgraad, hebben over het algemeen een bepaald restsuikergehalte (complexe koolhydraten).

De nieuwste toevoeging aan de SafBrew-lijn, LD-20, combineert een sterke populaire ondergiststam met een nauwkeurig geselecteerd enzym om brouwers te helpen typische lagers te maken die minder koolhydraten en calorieën bevatten. Het uitgebalanceerde mengsel van actieve gedroogde gist en enzym in SafBrew LD-20 produceert drinkbare, zuivere en vrij neutrale pilsbieren, bij veel verschillende brouwomstandigheden en presteert opmerkelijk goed bij lage temperaturen (boven 12° C)
Omdat beide elementen in één product aanwezig zijn, hoeven brouwers niet twee keer te pitchen. In feite kunnen brouwers het direct in de wort doseren mede bepaald door hun apparatuur en voorkeuren.

Afhankelijk van het specifieke bier dat je wilt brouwen, stelt SafBrew LD-20 je  in staat om het suikergehalte in de wort met maximaal 20% te verlagen, wat betekent dat het uiteindelijke bier tot 20% minder suikers zal bevatten dan een bier dat is vergist met een standaard giststam. Dit levert dus een zeer droog bier op.

SafBrew™ LD-20 werkt doordat het via het enzym complexe suikers kan afbreken, waaronder polysachariden zoals maltotriose. Een standaard gist is hiertoe niet in staat en dus hield je altijd enige restsuikers in je bier over. De amyloglucosidase (AMG) in SafBrew™ LD-20 zet alle complexe suikers om, zodat tot 100% van het suikergehalte door de gist kan worden vergist. Deze 100% vergisting zorgt voor een droger bier en een sterker alcoholgehalte bij gebruik van hetzelfde wort. En natuurlijk, door alle suiker te vergisten, is het resultaat een aanzienlijke vermindering van koolhydraten.  

Afbeelding van een pakje SafBrew LD-20
Packshot SafBrew LD-20

 
Momenteel is deze gist alleen nog maar in grootverpakking beschikbaar maar de verwachting is dat deze ook voor de thuisbrouwer beschikbaar zal komen in de bekende 11 grams verpakkingen.
Ingrediënten: Gist (Saccharomyces pastorianus), Maltodextrine, Glucoamylase van Aspergillus niger (EC 3.2.1.3), Emulgator E491 (sorbitaanmonostearaat)

Bron:
https://fermentis.com/en/product/safbrew-ld-20/
https://www.youtube.com/watch?v=lCEgbRST_dk
 
 

Terug naar overzicht

Nieuw-Zeelands Pilsner

tww september 2021
Door: Theo van Eijden

Door Steve Thanos, bewerkt door Theo van Eijden
 

Glas bier
Nieuw-Zeelands Pils is een bleek ondergistend bier dat een aantal van de goede eigenschappen van Pilsner en Kölsch combineert met de moderne twist van Nieuw-Zeelandse hop. Dit bier is bleek, droog, goud van kleur, en schoon vergist.  Hierdoor komt de karakteristieke tropische, citrusachtige, fruitige, grasachtige van Nieuw-Zeelandse hop goed naar voren. Met een medium body, zacht mondgevoel en zachte afdronk is dit bier op basis van mout zeer doordrinkbaar en hoppig.
 
De hopsoorten die in deze stijl worden gebruikt zijn onder andere: Motueka, Riwaka, Nelson Sauvin, en Pacific Jade meestal gebruikt voor het bitter.
 
De hoparoma's zijn een mengsel van tropische, fruitige, grasachtige, meloen, en limoen kenmerken.
Deze stijl wordt vaak gebrouwen als een hybride stijl met gebruik van een neutrale bovengist bij koele temperaturen. Het is belangrijk om het zwavelgehalte van het afgewerkte bier te beperken.
Vergeleken met Duitse pilsbieren is het Nieuw-Zeelandse pilsbier niet zo schoon en droog in de afdronk. Het heeft een zachtere, moutigere en vollere body. Het niet zo hoppig of bitter zijn als een IPA.
Stijlprofiel voor Nieuw-Zeelands pilsbier
 
Uiterlijk
Nieuw-Zeelandse pilsners zijn diep goud- of geelgoud van kleur. Ze zijn vrij helder tot briljant helder. Een romige, lang aanhoudende witte schuimkraag siert de bovenkant van dit bier.
 
Aroma
Middelmatig tot hoog hoparoma door gebruik van moderne Nieuw-Zeelandse hopvariëteiten. Meestal bestaat het aroma uit tropisch fruit, citrus, kruisbes, honingmeloen. Medium-lage tot medium moutigheid die het neutrale aroma ondersteunt. Zeer laag DMS is aanvaardbaar maar niet vereist. Neutraal, schoon gistkarakter met wat lichte zwavelkwaliteit. Het hopkarakter moet in evenwicht zijn, terwijl ook het moutkarakter duidelijk aanwezig moet zijn.
 
Smaak
Medium tot hoge hopbitterheid. Een zuivere bitterheid is niet scherp, maar bevordert het evenwicht en de blijvende nasmaak van het bier. Middelhoge tot hoge hopsmaak die overeenkomt met het aroma (tropisch fruit, citrusvruchten, kruisbessen, honingmeloen). Medium tot medium lage moutsmaak, korrelig-zoet, broodachtig. Het gistingsprofiel is duidelijk. De mout kan als zoet worden ervaren, maar het bier is over het algemeen niet letterlijk zoet. De afdronk mag droog zijn, maar mag niet knapperig of bijtend overkomen. De balans moet bitter zijn, maar de moutsmaak moet merkbaar zijn.
 
Mondgevoel
Medium tot medium-lichte body. Middelhoge tot middelhoge carbonatie. Zachtheid is een merkbaar kenmerk van de stijl. Het mag nooit scherp of samentrekkend zijn.
 
Tips voor het brouwen van een Nieuw-Zeelands Pilsbier
 
Graan
Het schrootsel voor deze stijl begint met Duitse pilsmout. Kristalmout wordt meestal vermeden. Een paar ons tarwemout kan ook worden toegevoegd voor extra body en om de schuimkraag vast te houden.
 
Hop
De hopbitterheid van deze stijl moet zuiver en niet scherp zijn. Hogere IBU-niveaus moeten worden vermeden omdat dat de neiging heeft om de hardheid en de onaangename smaken die geassocieerd worden met sommige hopsoorten naar boven te brengen.
In plaats daarvan is het precies goed om de IBU's rond de 35 te houden. Zoals eerder vermeld, is dit bier een voorbeeld van de geweldige hop die in Nieuw-Zeeland wordt aangetroffen.
Deze hop omvat hop zoals: Motueka, Riwaka, Nelson Sauvin, en Pacific Jade.
 
Gist
Er is een brede selectie van gist om uit te kiezen voor deze stijl. Ze omvatten het volgende:

  • White Labs: German Lager Yeast (WLP830)
  • Wyeast: Boheems Lager (2124)
  • Fermentis Saflager 34/70

Nieuw-Zeelands Pilsbier volgens de cijfers

  • Kleurbereik: 4 – 12 EBC
  • Begin SG: 1.044 - 1.056
  • Eind SG: 1.009 - 1.014
  • Bitterheid: 25 – 45 IBU
  • ABV: 4.5 - 5.8%

Nieuw-Zeelandse Pilsener Recept

New Zealand Pils

datum: 11 september 2021
klasse: A
stijl: New Zealand Pilsener

Beschrijving

  • Begin met 18 liter maischwater
  • Maisch gedurende 60 minuten
  • Na het maischen spoelen tot een SG van 1043 voor koken.
  • Na het koken eventueel de SG aanvullen tot 1048 als begin SG.
  • Vergisten gedurende minsten 1 week op 14 graden.
  • Daarna verhogen naar 20 °C voor diacetyl rust voor 2 dagen.
  • Vervolgens de temperatuur verlagen naar 5 graden en lageren voor 3 weken.
  • Gebruik voor het bottelen 7,5 gram suiker per liter.

Recept gegevens

batchgrootte: 20 l.
kooktijd: 60 min.
alcoholpercentage: 5.0 %
begin-SG: 1050
eind-SG: 1011
EBC (kleur): 8.0
EBU (bitterheid): 35.0

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden
Pilsener (Duits) 5400 g      
Cara Pilsmout (3 EBC) 450 g   3 EBC  
Tarwemout (4 EBC) 226 g   4 EBC  
Pacific Jade 14 g 60 min. 13% α Pallets  
Motueka 28 g 20 min. 7% α Pallets  
Pacific Jade 14 g 5 min. 13% α Pallets  
Nelson Sauvin 28 g (whirlpool bij 75 °C) 20 min. 12% α Pallets  
White Labs WLP830 German Lager 1      
Calsiumchloride 2 g      
Magnesiumsulfaat 1.5 g      
Gips (calciumsulfaat) 1.2 g      
Maischwater 18 l     Leverancier: Kraan

Maischschema

67 °C 78 °C
60 min. 5 min.
Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww september 2021
Door: Ben Jacobs

Hopplant
Hop & Hydroponics
Oogstfeest. U kent dat wel, feestje vieren als alles van het land is, de druiven geplukt, of welke reden men dan ook kan verzinnen om na het harde werken de flessen te laten knallen. Dat zal hier en daar in de wereld straks weer mogelijk zijn. Ik moest daar aan denken toen ik deze week mijn hop ging oogsten. 170 gram. Tja, 170 gram……. niet bepaald voldoende voor een feest (het was ook niet zo hard werken om het binnen te halen), maar gelukkig weer net voldoende voor een brouw.

Mijn tuinhop biertje is nu lekker in de maak en ik hoop dat de gistjes, die harde werkers, er wat moois van maken. Ook zij krijgen na hun noeste arbeid geen oogstfeestje. Sterker nog, uiteindelijk gaan ze dood en enkelen van hen in rust (om later nog een keer dienstbaar te zijn door mijn flessen onder druk te zetten).

Maar met deze brouw is het brouwseizoen voor mij weer geopend. Alhoewel het nog steeds wel wat te warm is (al heb je nog zo’n fancy platenkoeler, met koelwater van 18 graden is de worttemperatuur moeizaam terug te brengen). Wat dat betreft had ik beter in augustus kunnen brouwen, maar toen verbleef ik op diverse plekken in Nederland in een tent. Toen had het best wel wat warmer, vooral zonniger, mogen zijn.

Nu ik het toch over een nieuw seizoen heb, ik ben benieuwd hoe we met 't Wort Wat! dit jaar verder gaan. Ik hoop op vele volle avonden.
 
Proost, Ben

Terug naar overzicht

Wat doet een bestuurslid?

tww september 2021
Door: Nico de Boer

Bierglazen op tafel
Al enige tijd zijn we op zoek naar nieuwe bestuursleden maar helaas meldt geen van onze leden zich aan.

In onze 24uurs, 1.5meter thuiswerk cultuur heeft iedereen het natuurlijk hartstikke druk en denk je misschien:”ik zou best willen helpen maar zo’n bestuursfunctie dat gaat me teveel tijdkosten”.

Een logische gedachte en daarom dacht ik, als nieuwste bestuurslid, laat ik eens uit de doeken doen wat een bestuurslid allemaal doet en hoeveel tijd de functie kost. Als bestuurslid ben je bezig met eens in de 5 maanden een clubavond te organiseren, dit betekent uiteraard niet dat je dat helemaal zelf moet doen. Het betekent dat je iets moet verzinnen en samen met anderen de avond vorm geeft.

Vaak komen de ideeën al tijdens  bestuursvergaderingen of bij het lezen van iets bierigs.  En in onze club zijn veel mensen met een hoop knowhow te vinden die ook bereid zijn om iets over een bepaald onderwerp te vertellen.

1x per maand hebben we bestuursvergadering daar evalueren we hoe een vorige clubavond verlopen is, hoe het met de verschillende commissies gaat en wat er voor de komende clubavond of brouwdag georganiseerd moet worden.
Als bestuurslid heb je ook een paar commissies “in de portefeuille” dat houdt in dat je met deze commissies op regelmatige basis overleg hebt en indien nodig actie onderneemt.

Eens in de 5 maanden mag je ook een “van het bestuur” schrijven voor het clubblad, je weet wel: dat korte verhaaltje op een van de eerste pagina’s van ons clubblaadje. Natuurlijk help je als bestuurslid ook de andere bestuursleden bij activiteiten indien dat nodig is.

Dit is mijn ervaring als bestuurslid, zoals je ziet valt het allemaal wel mee.
Hoeveel tijd kost het mij per maand? Aan vergaderingen kost het me één avond per maand met soms eentje extra. Een stukje schrijven voor het clubblad een half uurtje, eens in de paar maanden een bezoekje aan een commissie: een extra avondje. Een clubavond: 1 avondje , maar ja daar ging ik toch al heen dus dat telt niet. Dus al met al kost het me 1 avond extra en een uurtje of 2 per maand.

Die ene avond extra voor de bestuursvergadering kan ik overigens aanbevelen, behalve vergaderen is het ook een gezellig avondje en wordt er natuurlijk ook bier geproefd!
 
Denk je na het lezen van bovenstaande: is dat nou alles? Meld je dan aan als bestuurslid of als je toch nattevoeten vrees hebt: draai eens een bestuursvergadering mee.


Aanmelden kan bij het bestuur: bestuur@twortwat.nl
 
 

Terug naar overzicht

Oproep lokale activiteiten

tww september 2021
Door: Nico de Boer

Oproep
Onze club groeit en ook buiten de Haarlemmermeer polder.
Als we op de kaart met ledenspreiding op onze website kijken zien we dat er een paar flinke clusters zijn zoals in het Haagse maar ook in de kop van Noord-Holland.
Het bestuur vraagt zich af of wij alle leden goed kunnen bereiken, onze clubavonden houden we traditiegetrouw in de Boerderij in Hoofddorp, onze brouwdagen houden we in Lisserbroek.
We vermoeden dat dit voor een hoop leden eigenlijk te ver weg is en dat de afstand c.q. reistijd hen weerhoud om aan deze activiteiten deel te kunnen nemen. Ook denken we dat er behoefte is om af en toe lokale activiteiten te organiseren.

Spreiding ledenaantal over Nederland
Spreiding ledenaantal

Vandaar deze oproep: is er interesse om lokaal, bijvoorbeeld in de buurt van Den-Haag of Zaandam, een clubdag/avond te organiseren?
Het idee is dat dit door de lokale leden zelf georganiseerd wordt en dat wij als club daarbij ondersteunen met advies en/of een bijdrage.
Heb je interesse of heb je een ander idee voor lokale activiteiten, laat het mij dan weten.

Nico.de.boer@twortwat.nl

Terug naar overzicht

Mijn 'Mama's Export Stout

tww september 2021
Door: Patricia Talbot

Mama's Stout poster
Tijdens de online clubavond op 28 mei jl. zat ik natuurlijk met spanning te kijken naar de uitslag van de ‘Brouw es een biertje voor je moeder’-wedstrijd. Zelf vond ik al dat ik een heel mooi bier had neergezet en hoopte ik op een goede score. Maar ik was compleet verrast toen Gery mijn naam noemde als winnares. Ik vond het helemaal geweldig toen ik hoorde dat zowel de vrouwenjury, de mannenjury, alsook de brouwer van Poesiat & Kater mijn bier unaniem als winnaar hadden gekozen. Wow!
 
Sophie de Boer vroeg tijdens de uitreiking aan mij hoe het komt dat ik zulke goede bieren brouw. Dat wil ik dan ook graag toelichten en natuurlijk ook mijn recept delen.

Kwaliteit begint met schoon werken. Al mijn apparatuur wordt voor en na elk gebruik gereinigd zodat het visueel schoon is. Daarnaast ontsmet ik vooraf alles – handen inclusief – dat met afgekoeld wort/jongbier in aanraking komt. Schoon werken, dat doet toch elke brouwer zou je zeggen, in mijn ervaring niet en dat proef je soms terug in de kwaliteit van hun bieren. De andere twee factoren waar ik op let, zijn het recept en het proces.
 
Recept:
Voor deze wedstrijd heb ik mij – zoals gebruikelijk – verdiept in de bierstijl. In dit geval Export Stout, en heb ik een aantal commerciële varianten geproefd om een indruk te krijgen. Zo zijn de verschillen en overeenkomsten tussen een Guinness en de Van Vollenhove Export Stout best interessant, wat dat betreft twee uitersten op een aantal punten. Voor mij was dit vooraf een onbekende stijl, maar wel eentje die ik inmiddels erg smakelijk vind. Samen met Chris heb ik een recept opgesteld, waarbij we de omschrijving in de BKG-gids als uitgangspunt hebben gebruikt. Wat mij opviel, was dat het eigenlijk best een mooi complex biertype is qua geur en smaak. Dit wilde ik ook zien te bereiken door een combinatie van donkere mouten waaronder Brown Malt, Chocolade Mout, Zwarte Mout en Geroosterde Gerst. Als hop heb ik gekozen voor Brewers Gold, een hop die bekend staat om zijn smaak van zwarte bes, in de hoop dat dit de mouten mooi zou ondersteunen. Verder was de gist natuurlijk van belang, de keus was tussen een neutrale gist (MJ M44) of een Engelse gist (Lallemand Nottingham) aangezien Chris en ik allebei meededen en een split batch gingen brouwen. Uiteindelijk bleek die keuze beslissend te zijn tussen het winnen van de wedstrijd (ik) of nipt tweede worden voor de wisselkei (Chris)!
 
Proces:
Mijn standaard brouwproces gaat als volgt. Allereerst spoel ik al mijn apparatuur even af, daarna vul ik de brouwketel met warm water. Op de juiste temperatuur, stort ik de mout. Normaliter zuur ik de maisch aan tot 5.4pH, nu heb ik dat niet gedaan omdat er al zoveel donkere mouten in de stort zat dat de pH toch al aan de lage kant zou zijn. Het spoelwater (kokend uit de Quooker) zuur ik altijd aan tot 5.8pH. Spoelen doe ik met 1 liter water per kg mout. De schone wortkoeler laat ik minimaal een uur in Starsan ontsmetten en plaats ik tien minuten voor einde kook in de ketel. Na het koken, koel ik terug en whirlpool ik. Ik geef de eiwitten in het wort tussen een half uur tot een uur de tijd om uit te zakken, waarna ik de redelijk heldere wort overhevel naar mijn gistvat. Het gistvat vul ik een dag of twee tevoren met Starsan om goed te ontsmetten. De wort koel ik vervolgens in de klimaatkast verder terug tot een graad onder de gewenste vergistingstemperatuur, waarna ik de berekende hoeveelheid gist ent. Hoeveel gist ik gebruik, heeft Chris al eens uitgelegd in een artikel in het clubblad uit februari 2021. De reden dat ik op een lage temperatuur begin, is omdat ik weinig esters in het bier wilde, het moutkarakter moest op de voorgrond treden. Na zo’n drie dagen begin ik de temperatuur geleidelijk te verhogen (1/2 graad per 12 uur) totdat het drie graden hoger ligt dan waar ik mee begon. Ik meet wekelijks de SG en na ongeveer 3 tot 4 weken ga ik enkele dagen coldcrashen. Daarna ga ik bottelen, waarbij ik per biertype de hoeveelheid bottelsuiker bereken aan de hand van de gemiddelde koolzuurgehalte voor betreffende biertype. Zoals eerder vermeld, bij elke stap reinig en/of ontsmet ik alle apparatuur (en handen!) waar de wort of het bier mee in aanraking komt.
 
Hierbij mijn prijswinnend ‘Mama’s Export Stout’ recept:
 

Mama's Export Stout

datum: 11 september 2021
van: Patricia Talbot
klasse: D
stijl: Export Stout

Beschrijving

Verloop van de vergisting
17 graden: 1 dag
18 graden: 3 dagen
19 graden: 1 dag
20 graden: 1 dag
21 graden: 18 dagen
4 graden: 2 dagen

Recept gegevens

batchgrootte: 20 l.
kooktijd: 90 min.
alcoholpercentage: 8.1 %
begin-SG: 1080
eind-SG: 1022
EBC (kleur): 126.0
EBU (bitterheid): 60.0
Brouwhuisefficiëntie: 65 %

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden
Maris Otter Pale Ale Malt 6700 g   6 EBC Leverancier: Thomas Fawcett and Sons
Caramout (120 EBC) 423 g   120 EBC Leverancier: Dingemans
Brown Malt 380 g   200 EBC Leverancier: Thomas Fawcett
Chocolate Malt 380 g   900 EBC Leverancier: The Swaen
Black Malt 296 g   1300 EBC Leverancier: Thomas Fawcett
Gerst, geroosterd 296 g   1200 EBC Leverancier: Thomas Fawcett
Cascade 56 g First wort min. 6.7% α Bloemen  
Brewers Gold 13 g 30 min. 3.9% α Bloemen  
Brewers Gold 13 g 5 min. 3.9% α Bloemen  
M44 - US West Coast 40 g     Leverancier: Mangrove Jack's
Bottelsuiker 5 g/l      

Maischschema

68 °C 80 °C
90 min. 3 min.


Patricia Talbot

Terug naar overzicht

Penari nieuws, september 2021

tww september 2021
Door: Nico de Boer

Wij Hollanders zeuren over van alles maar vooral over het weer
Afgelopen zomer was niet zo mooi, ook al zeggen de statistieken dat het wel meevalt. Gelukkig zijn we in de buurt van hoofddorp gespaard gebleven van overstromingen en noodweer maar echt mooi weer was het niet: teveel wind of teveel regen of gewoon te fris.

Vorig clubblad schreef zeurde ik over bizarre bieren met bijvoorbeeld pindakaas en jahoor, het verhaal is nog niet geschreven en ik krijg een foto toe-ge-apped waarop bij een bevriende  brouwerij Pindakaas(poeder) aan een Porter recept wordt toegevoegd…

Penari aan de slag
Penari aan de slag

Door de zomer vakantie is het brouwen er een beetje bij ingeschoten, we hebben na onze Bitter niets meer gebrouwen. Binnenkort maar weer eens oppakken. Het recept is al gemaakt: we gaan voor een Chouffe kloon, zonder poespas of pindakaas.

De herfst is begonnen en dat is merkbaar bij de Penari’s.
De Penari’s hebben een houtkachel gevonden die groter is dan de huidige antieke kolenkachel /allesbrander.

Vinden is 1 maar zo’n kachel heeft ook een afvoer nodig en daar hebben we afgelopen bieravonden aan gewerkt. De kachel is getest en werkt, de winter zal uitwijzen of deze kachel beter werkt dan de vorige.
Als onze brouwerij in de winter lekker warm is hebben we in ieder geval over de temperatuur binnen en het weer buiten niets te zeuren.

 

Terug naar overzicht

Reactie vanaf de website (11)

tww september 2021
Door: Theo van Eijden

Onderwerp: Reactie vanaf de website
 
Op de website van ’t Wort Wat bestaat de mogelijkheid om reactie te geven en vragen te stellen. Sommige vragen en antwoorden willen we graag met een groter publiek delen. Want voor beginnende brouwers is het brouwproces soms niet duidelijk en roept het nog veel vragen op.
Het formulier van pagina https://www.twortwat.nl/bericht werd ingevuld.

Datum

Woensdag  30 juni 2021

Voornaam

Erik

Vraag / opmerking

Ik las het stuk over de brew monk. Deze onlangs aangeschaft. Bij het brouwen laat het onderste filter geen water door waardoor het nu door het pijpje stroomt. Te grof geschroot? Ik blijf nu roeren nu laat het water door maar dat zal niet de bedoeling zijn denk ik. Misschien heeft u enig idee.
 
Mvg Erik

 
Beste Erik,
 
Dit is een bekend probleem bij dit type brouwketels. In het begin van de maisch is je beslag nog vrij dik en papperig en kan je filterbed makkelijk verstopt raken. Na enige tijd zal dit wel beter worden als de meeste zetmeel is omgezet in suikers. Om het dicht slaan van je filterbodem te voorkomen kan je het beste rijshulzen toevoegen. Deze rijsthulzen hebben geen invloed op de smaak van je bier en maken heft filterbed minder compact en verhogen daarmee de doorstroming van de wort. Bij een Tarwebier meer dan 50% tarwemout moet je deze stort verder verhogen.  Dit is bij de meeste brouwwinkels verkrijgbaar. De aanbevolen hoeveelheid is 5 gewicht procenten van de totale mout stort.

Rijsthulzen
Rijsthulzen


https://www.brouwmaatje.nl/mouten/1307-brewferm-rijsthulzen-1-kg-5420069829438.html


Met vriendelijke groeten,
 
Theo van Eijden

Terug naar overzicht

KC Porter

tww september 2021
Door: Stefan Hendriks

 Recept: porter

Glas Porter

Basis gegevens

 Omschrijving  Waarde
 Naam recept  porter
 Kenmerk  porter recept van Stefan Hendriks
 Biertype  Porter (Robust)
 Aantal liters  10
 Gewenst begin SG  1068(7,4 Vol% alc.)
 Brouwzaalrendement  70,0 %

 

Algemeen

 Omschrijving  Waarde
 Totaal water  27,08 liter
 Maischdikte  4,00 l/kg
 Maischwater  14,47 liter
 Spoelwater  12,61 liter
 Kooktijd  75 Min.
 Berekende kleur  230 EBC (BrouwVisie)
 Berekende bitterheid  42 EBU (Glenn Tinseth)

Mout

 Moutnaam  % Stort  Massa  Kleur
 Pale ale mout, Maris otter  75,20%  2,721 kg  5 EBC
 Brown, GoldSwaen  10,20%  0,369 kg  220 EBC
 Amber (TS)  5,00%  0,181 kg  70 EBC
 Carafa Special Type 2  2,00%  0,072 kg  1150 EBC
 Chocolate Tarwemout  3,00%  0,109 kg  1050 EBC
 Biscuitmout (TS)  3,60%  0,130 kg  60 EBC
 Cara-red  1,00%  0,036 kg  50 EBC

Hop

 Hopnaam  % Alfazuur  Massa  Kooktijd  Bitterheidsaandeel
 Sorachi Ace  11,60%  14 gr  60 Min.  32 EBU
 Fuggle (UK)  4,00%  8 gr  10 Min.  2 EBU
 East Kent Golding  4,00%  8 gr  10 Min.  2 EBU
 East Kent Golding  4,00%  12 gr  0 Min.  0 EBU
 Fuggle (UK)  4,00%  12 gr  0 Min.  0 EBU

 Opmerkingen  -

Gist

 Omschrijving  Waarde
 Gistsoort  1028 London Ale
 Gist toegevoegd als  Giststarter
 Volume starter  0 ml
 Beluchtingstijd  0 uur
 Temperatuur giststarter  0°C

 Opmerkingen  gebruik een ondergist voor een bier meer richting een baltic porter

Maischschema

 Stap nr.  Temperatuur  Rusttijd  Maischdikte
 1  67°C  60 Min.  4,0 l/kg
 2  72°C  15 Min.  4,0 l/kg
 3  78°C  5 Min.  4,0 l/kg

 Opmerkingen  -door het sg te verhogen of te verlagen met de ingredienten in dezelfde verhoudingen kun je een met dit recept alle kanten op.
Terug naar overzicht