6 artikelen uit het clubblad van November 2021

Terug naar overzicht

Van het bestuur, november 2021

tww november 2021
Door: Dennis van Rijswijk

Afgelopen clubavond

De afgelopen clubavond was een bijzondere omdat leden aan het woord waren. De avond werd afgetrapt door Jeffrey Rodewijk van Veens Bier. Na jaren van hobbybrouwen trok hij enkele jaren geleden de stoute schoenen aan en schreef een plan om zijn eigen brouwerij op te starten in Roelofarendsveen (vandaar Veens Bier).

Tijdens de avond vertelde Jeffrey over zijn Speidel brouwinstallatie, vergistingstanks en bottel-lijn. Uiteraard werd ook een aantal van zijn bieren geproefd.

Daarna was het de beurt aan Peter van den Bosch en Martien van Stijn van Celosia Brouwerij in Valkenburg (ZH). Allereerst wil ik Peter en Martien bedanken voor hun ongelooflijke moed (geheel in lijn met hun presentatie, maar daarover straks meer). Peter en Martijn waren tijdens de clubavond onze nieuwste leden. Ga er maar aanstaan!

Na uitleg over de Celosia Brouwerij, het team (dat naast Peter en Martien bestaat uit Peters zoon) en de bieren die ze brouwen, was het de beurt aan Martien om achtergrondinformatie te geven over een van de bieren.

Als heuse Galliërs verzet de gemeenschap in Valkenburg zich tegen de snode plannen van Katwijk om een weg uit te breiden. Een interessant verhaal met tevens het mysterie van het verdwenen paard…

Ten slotte vertelde Peter over een initiatief om zwerfplastic op te vangen voordat het de zee bereikt (middels een zgn. Bubble Barrier). De Brouwerij is gevraagd om een speciaal bier te brouwen ter ere van de ingebruikname van de installatie: Kattukse Bubbels.

De clubavond werd live gestreamd waarbij ‘Übung macht den Meister’ van toepassing was. We moeten nog wat meer oefenen.

Komende clubavond

De komende clubavond staat in het teken van de clubkampioenschappen. Ook deze avond willen we streamen, waarbij we tevens nadenken over het gebruik van een extra camera in de vorm van een mobiele telefoon om hetgeen zich afspeelt aan de tafels te kunnen laten zien.

Belangrijk

Houd de nieuwsflits in de gaten! Door het oplopende aantal COVID-19-besmettingen kan de clubavond misschien maar door een beperkt aantal mensen worden bezocht. Ook een afgelasting van de fysieke avond is mogelijk!

De vereniging

Tot slot, het is een terugkerend thema: de zoektocht naar vrijwilligers en bestuursleden. Om de vereniging levendig te houden blijven we zoeken naar mensen die willen helpen bij de organisatie en het bestuur. Ideeën zijn welkom.

We kunnen de fotografiecommissie bijvoorbeeld uitbreiden met video om de livestreams naar een hoger niveau te tillen of vaker gebruik te maken van livestreams (denk brouwdagen).

Denk mee, brouw mee, DOE MEE!

Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, november 2021

tww november 2021
Door: Michael Woolthuis

Recept van de maand

Voor het komende clubkampioenschap staat een Porter als wedstrijdbier op het programma. Lekker. Meteen even in mijn receptenarchief gedoken en weer even zitten mijmeren over de lekkere Porters die we ooit gebrouwen hebben.

Zoals de ultra-extreem-mega-super-black Porter. Zoveel black, brouw- en choco-mout dat het haast niet meer te filteren was. Als je daar twee glaasjes van op had en je keek de volgende ochtend achterom, lag daar iets ultra-zwarts. Zo zwart dat je het ergste deed vermoeden. “Maar gelukkig is het slechts de Porter”, bedacht je dan wat later.

Of de Ditbiervlektduswel. Een milde brown Porter met heerlijke chocoladetonen, verpakt in een moutige afdronk.

Tevens vond ik onderstaand recept. De LondonPorter: een lekkere Robust Porter met, ondanks de gebrande donkere smaak, toch een verfrissende afdronk. De koudhop geeft het geheel een fijne hoppie finish.

Als je hier een vleugje kers of zoiets als vanille aan toevoegt, geeft dat weer een hele andere dimensie aan het bier. Heerlijk allemaal.

Groeten,
Michael

Recept voor november

LondonPorter

Biertype: Porter

 

Recepthoeveelheid:

10l

Alcoholpercentage:

7.4%

Begin SG:

1066

Eind SG:

1014

EBC (kleur):

147 ebc

EBU (bitterheid):

60 IBU

Kooktijd:

75 min

Brouwzaalrendement:

75%

Ingrediënten

Ingrediënt

Waarde

Hoeveelheid

Opmerking

Pale mout

5 EBC

2450 gr

 

Crystal mout

 

530 gr

 

Chocolademout

 

190 gr

 

East Kent Golding hop

5.6 α

50 gr

60 min.

East Kent Golding hop

5.6 α

15 gr

5 min.

East Kent Golding hop

5.6 α

8 gr

Koudhop

Gist:

Fermentis Safale S-04

Maischschema

70 °C

66 °C

78 °C

stort

60 min

5 min

Opmerking van de brouwer

  • De koudhop toevoegen tijdens de lagering.

  • Hoofdvergisting 1 à 2 weken en 2-4 weken lageren.

Terug naar overzicht

Waterchemie: de invloed van natrium op bier

tww november 2021

Door: Jake Huolihan

Met een inleiding door Theo van Eijden

Inleiding

Tijdens de clubavond heeft Jan Wurpel een uitgebreide presentatie gehouden over waterbehandeling. Dat heeft mij aan het denken gezet en wat mij ook weer aan de uitspraak van Jan Grimbergen deed herinneren dat hij altijd wat keukenzout aan zijn brouwsel toevoegde. Toen ik daarna dit artikel tegen kwam was mijn nieuwsgierigheid gewekt. Mijn avontuur met  Natrium in bier beperkt zicht tot de Gose, welke ik gebrouwen heb voor de Brand Bierbrouwwedstrijd. Dat bier is helaas geen onverdeeld succes geworden, mede door een onnauwkeurige weegschaal waardoor mijn bier veel te zout is geworden en vrijwel ondrinkbaar. Gelukkig is mijn ervaring is niet representatief  voor alle brouwers, getuige dit navolgende Exbeeriment. Het recept is iets aangepast naar ingrediënten die hier verkrijgbaar zijn.

Exbeeriment

Mijn opa's favoriete bier was altijd Miller Genuine draft, of hij nu thuis aan het werk was, uit eten, of op familiebijeenkomsten, hij had altijd een MGD in zijn hand. Het is op zich zelf een goed smakend bier, maar hij deed altijd iets unieks door een snufje zout toe te voegen voordat hij het dronk. Hij legde uit dat het ‘de smaken naar boven brengt’.

Tafelzout (NaCl), dat over de hele wereld wordt gebruikt als smaakversterker, is een ionische verbinding die bestaat uit gelijke hoeveelheden natrium (Na) en chloride (Cl). Hoewel beide mineralen bekend zijn als het gaat om brouwwater, krijgt chloride veel meer aandacht dan natrium. Beide dragen bij tot een ronder moutkarakter in bier. Terwijl mineralen als chloride en sulfaat in relatief hoge hoeveelheden kunnen worden gebruikt, wordt over het algemeen aangeraden om het natriumgehalte onder de 150 ppm te houden om te voorkomen dat bier een zoute smaak krijgt.

Toen we tijdens de feestdagen met mijn broer op stap waren, brachten we allebei een eerbetoon aan onze overleden opa door een snufje zout aan onze Miller Lite toe te voegen en het glas op hem te heffen. Het was niet noodzakelijkerwijs een openbaring, het bier smaakte niet veel anders, maar het deed me wel afvragen in welke mate natrium een merkbare invloed heeft op bier wanneer het in grotere hoeveelheden in het beslag wordt gebruikt.

Doel

Het beoordelen van de verschillen tussen pale lagers van hetzelfde recept, gemaakt met verschillende hoeveelheden natrium in het beslag.

Methode

Omdat ik een bier wilde gebruiken dat licht van smaak was om de verschillen, veroorzaakt door de variabelen, te benadrukken, heb ik mijn eenvoudige pale lager in elkaar geflanst, geïnspireerd door Anchor California Lager.

Recept

Zuiderzee Ale

Volume

10 liter

Kookduur

60 minuten

Bitterheid

37 IBU

Kleur

7 EBC

Begin SG

1051

Eind SG

1014

Alcohol

4,9%

Rendement

78%

Ingrediënten

Ingrediënt

Hoeveelheid

Waarde

Bijzonderheid

Pale mout

2,1 kg

 

 

Magnum

7,3 gr

Alpha 11,5%

60 minuten

Saaz

25 gr

Alpha 4,3%

10 minuten

Gist

1 zakje

US-05

 

Maischwater

5.5 liter

 

 

Spoelwater

8.5 liter

 

 

Water profiel

Laag Natrium

Ca 118

Mg 0

Na 8

SO4 97

Cl 140

Hoog Natrium

Ca 41

Mg 0

Na 100

SO4 97

Cl 140

Werkwijze

Ik heb een paar dagen van tevoren een grote starter van US-05 gemaakt. De dag voor het brouwen verzamelde ik 2 sets van hetzelfde volume water voor elke batch en ging toen verder met het maken van de minerale aanpassingen. Met behulp van het Bru'n Water Spreadsheet (https://www.brunwater.com/download)  heb ik de hoeveelheid keukenzout bepaald die nodig is om 100 ppm natrium toe te voegen aan de ene batch, terwijl ik de andere op mijn gebruikelijke lage niveau heb gehouden. (Ook Brewfather kan je goed helpen met het bepalen van de doseringen van toe te voegen stoffen [red.]). De toegepaste brouwmethode was brew-in-a-bag.

Opmerking

Omdat tafelzout (let op: de ongejodeerde versie, [red.]) ook chloride-ionen toevoegt, veroorzaakte het gebruik ervan in de partij met het hoge natriumgehalte een verschil in dat specifieke mineraal. Aangezien gebleken is dat chloride een waarneembare invloed heeft op bier, heb ik calciumchloride (CaCl) toegevoegd aan het natriumarme water om het chloridegehalte in evenwicht te brengen, wat leidde tot een verschil in calciumgehalte tussen de batches. Na overleg met het teamvan Brüloscopy werd bepaald dat dit de minste van twee kwaden was.

De brouwdag

De volgende ochtend stond ik vroeg op en begon met het aanzetten van mijn verwarmingselementen en het malen van de granen terwijl het water opwarmde. Toen het water op temperatuur was, heb ik de natriumarme batch geschroot en 20 minuten later de natriumrijke batch, waarbij ik telkens controleerde of ik de gewenste temperatuur had bereikt.

Beide maischen kregen een 60 minuten rust, waarbij af en toe geroerd werd. Ongeveer 15 minuten na elke maisch start nam ik monsters om de pH te controleren, die precies overeenkwamen met wat Bru'n Water voorspelde. Toen het maischen klaar was, verwijderde ik de zakken graan en bracht het wort van beide brouwsels aan de kook. Na 60 minuten koken, koelde ik het wort snel af tot net boven mijn koele grondwatertemperatuur. Na het overhevelen van gelijke hoeveelheden wort van beide partijen in aparte gistvaten, voerde ik hydrometermetingen uit waaruit bleek dat beide partijen hetzelfde OG hadden bereikt. Elke batch kreeg een zelfde hoeveelheid gist uit de starter. Hoewel beide bieren 24 uur later actief aan het gisten waren, leek het gistproces in de batch met het lage natriumgehalte veel krachtiger te verlopen. Toen er 7 dagen later geen tekenen van gisting meer waren, nam ik de eerste hydrometermetingen waaruit bleek dat het FG was bereikt; de vervolgmetingen 3 dagen later waren onveranderd. Ik sloeg het klaren door middel van gelatine over en ging verder met het afvullen van de bieren. Na een maand lageren op glas in mijn koele vatenkast, waren beide bieren helder, koolzuurhoudend en klaar om te serveren.

Resultaten

In totaal namen 29 mensen van verschillende ervaringsniveaus deel aan deze proef. Elke deelnemer kreeg 2 glazen van het natriumarme bier en 1 glas van het natriumrijke bier in verschillend gekleurde, ondoorzichtige glazen. Hen werd gevraagd het afwijkende bier te identificeren. Terwijl 15 proevers (p<0.05) het unieke monster hadden moeten identificeren om statistische significantie te bereiken, waren 16 (p=0.013) daartoe in staat, wat erop wijst dat de deelnemers aan deze proef in staat waren om op betrouwbare wijze een bier te onderscheiden dat gebrouwen was met een laag natriumgehalte ten opzichte van een bier dat gebrouwen was met een hogere hoeveelheid natrium.

De 16 deelnemers die de juiste selectie maakten in de driehoekstest kregen de opdracht een korte enquête in te vullen waarin alleen de 2 bieren die verschilden, werden vergeleken. Zeven deelnemers gaven de voorkeur aan het natriumarme bier, zeven aan het natriumrijke bier, en twee deelnemers gaven aan geen voorkeur te hebben ondanks het feit dat ze een verschil merkten.

Mijn indrukken

Vanaf het eerste glas bij het bottelen tot mijn laatste glas, kon ik deze bieren gemakkelijk onderscheiden, niet alleen qua smaak, maar ook qua aroma. In 5 blinde driehoektesten heb ik telkens zonder moeite het unieke monster kunnen identificeren. Voor mij had het natriumrijke bier een zuiverder en meer uitgesproken hoparoma met scherpere smaken en een frisser mondgevoel dan het natriumarme bier. Tot mijn verbazing, gaf ik de voorkeur aan het hoog-natrium bier.

Discussie

Gezien de resultaten in tal van eerdere Exbeeriments van waterchemische aanpassingen om een merkbare invloed te hebben op bier, verwacht ik ook dat verschillende mineraalconcentraties merkbare verschillen opleveren. Vandaar dat ik niet verbaasd was over het feit dat deelnemers aan deze exBeeriment in staat waren om een bier gebrouwen met 100 ppm natrium te onderscheiden van een bier gebrouwen met een meer standaard 5 ppm.

Wat me wel verbaasde was hoe goed het natriumrijke bier smaakte. Ondanks het feit dat het onder het maximum van 150 ppm zat dat door waterchemie-experts wordt aanbevolen, dacht ik echt dat ik het bier met het hoge natriumgehalte op zijn minst een beetje zouter zou vinden dan het bier met het lage natriumgehalte, maar dat was helemaal niet zo. Ik ervaarde het niet alleen als schoner met scherpere smaken, maar de helft van de deelnemers die correct waren met de driehoekstest waren het eens met mijn voorkeur voor dat bier.

Voorafgaand aan dit exbeeriment heb ik zelden overwogen tafelzout te gebruiken bij het brouwen. Ik concentreerde me voornamelijk op gips en calciumchloride voor minerale aanpassingen, zoals denk ik de meeste brouwers doen. Op basis van mijn ervaring met deze bieren zal ik zeker rekening houden met natriumgehaltes in mijn brouwsels en ik kijk ernaar uit om te onderzoeken welke invloed het heeft op verschillende andere bierstijlen.

Bron

https://brulosophy.com/2018/01/22/water-chemistry-pt-10-the-impact-of-sodium-on-beer-exbeeriment-results/

Vertaald en bewerkt door Theo van Eijden
 

Terug naar overzicht

De nieuwe winkel van Brouwmaatje

tww november 2021
Door: Kim van Breukelen

Het logo van het bedrijf Brouwmaatje
Logo Brouwmaatje
Door: Kim

Wij hoeven ons aan velen niet meer voor te stellen maar doen dat hierbij toch nog maar een keer. Waar een cursus bierbrouwen bij 't Wort Wat! toe kan leiden 😊😊…

Doordat er in die tijd (2014) weinig aanbod was voor materialen m.b.t. bierbrouwen, en wij vaak tegen dingen aanliepen, was het idee geboren om een gereviseerde platenkoeler aan te bieden tegen een leuke prijs. Zodat het terugkoelen beter zou verlopen.

En ja, van het een komt het ander. “John, kun je dit maken; John, kun je dat maken”. Zo was er een kleine webshop geboren, met tien producten. We gingen er ook wat andere hardware bij verkopen en  later ook wat ingrediënten zoals graan en gist. Toen was de boot los. Omdat onze webshop dat niet aankon, hebben we een nieuwe webshop laten bouwen. En zo vonden de klanten ons nog meer.

En niet alleen in Nederland maar ook ver daarbuiten levert Brouwmaatje. Van Dubai tot Zwitserland en van Zuid Afrika tot Indonesië. Nu werd ons ‘winkeltje’ op de Schipholweg toch echt veel te klein. Na 6 jaar moesten we op zoek naar iets anders. Maar dat viel nog niet mee. Na 2 jaar zoeken en tegenslag, is het dan toch gelukt om een pand te huren op de IJweg in de Boesingheliede. Letterlijk om de hoek van het oude pand. Wie had dat gedacht.

De nieuwe inrichting van Brouwmaatje
Winkel Brouwmaatje
Nieuwe inrichting Brouwmaatje
Nieuwe inrichting Brouwmaatje

Een ruimte van maar liefst 1000 m3 waarvan 300 m3 mooie winkelruimte waar wij alle artikelen voor u hebben om zelf bier te brouwen. En niet alleen dat, ook voor het maken van wijn, cider, destilleren, fermenteren, kaas maken, etc. kunt u bij ons terecht. En inmiddels verkopen we meer dan 7500 producten. Dat is toch wel heel gek als je er maar met 10 begint.

Wat velen niet zagen (of omdat het in de oude winkel gewoonweg niet te zien was) was hoeveel mooie producten en brouwmaterialen we verkopen. Van Brewmonk , Ss Brewtech tot Grainfather aan toe. Ook vele biergisten zoals Mangrove Jack’s, Fermentis of Wyeast. Vele hoppen (zowel korrel als bloemen) en allerlei soorten granen van o.a. Weyermann, the Swaen, Brewferm, Muntons, etc. En natuurlijk niet te vergeten allerlei soorten flessen en kroonkurken.

Nieuwe inrichting Brouwmaatje Nieuwe inrichting Brouwmaatje

Na een 1½ maand zwoegen en zweten, met veel dank aan een aantal leden van 't Wort Wat!,  kunnen wij u met volle trots onze nieuwe winkel presenteren. Niet alleen voor de grote brouwerijen, maar juist ook voor de microbrouwerij en de thuisbrouwers hebben wij bijna alles op voorraad. Van hele pallets vol met graan tot een zakje van 1 kg. Het is allemaal te krijgen bij Brouwmaatje. En zit er bij ons iets niet in de assortiment? Dan zullen wij er alles aan doen om het voor u te regelen.

Nieuwe inrichting Brouwmaatje
Nieuwe inrichting Brouwmaatje
Nieuwe inrichting Brouwmaatje
Nieuwe inrichting Brouwmaatje

Ook vinden wij het bij Brouwmaatje heel belangrijk dat het brouwen leuk en gezellig is. Je doet het tenslotte samen met je ‘brouwmaten’. Of dit nu is met het brouwen of het samen proeven van het zelf gebrouwen biertje, het gaat om de gezelligheid en het samen bezig zijn. Uiteraard kunt u bij ons altijd terecht voor vragen, tips of overleg. Wij willen u graag verder helpen met het gehele brouwproces.

Kim, de dochter van John, is sinds 2 jaar ook aangestoken met het brouwvirus en is daarom ook sinds juli jl. fulltime in dienst bij Brouwmaatje. Met groot enthousiasme helpt zij u graag bij het vinden van de juiste producten en antwoorden op al uw vragen.

Nieuwe inrichting Brouwmaatje
Nieuwe inrichting Brouwmaatje

En wij blijven zeker niet stilzitten op het gebied van nieuwe en innovatieve producten. We hebben vele ideeën voor de toekomst (waaronder een brouwerij). Maar dat is de toekomst, we blijven vooruit denken.

Kortom, waar wacht u nog op? Kom gezellig langs bij Brouwmaatje, nu in de mooie nieuwe winkel op de IJweg 463 te Boesingheliede.  Of in onze webwinkel, wij versturen natuurlijk ook. Kunt u iets niet vinden op de webshop, schroom niet om te mailen of te bellen. Wij helpen u graag verder!

Graag tot snel bij Brouwmaatje.nl en bedankt voor al het vertrouwen in ons, de afgelopen jaren. Zonder u hadden wij nooit zo een mooie winkel kunnen opzetten.

Groetjes van team Brouwmaatje.nl
 
John, Kim en Sander.
IJweg 463
2143CJ Boesingheliede (nabij Amsterdam)
023- 7854165

Terug naar overzicht

Een eenvoudige test die je thuis kunt doen (1)

tww november 2021

Door: John Borlik

Een sleutel tot succes voor professionele brouwers is consistentie. Een commercieel product moet consistent en consistent goed zijn (vrij van verontreiniging). De meeste professionele brouwers hebben toegang tot een laboratorium om hun producten te testen in verschillende stadia van de productie.

Zelfs als het laboratorium niet meer is dan een werkbank in een kast, weg van de brouwruimte, is het een plek waar ze de ingrediënten goed kunnen bekijken of kunnen controleren op bacteriële besmetting. Professioneel testen omvat het analyseren van ingrediënten en brouwprocessen om de consistentie van batches te waarborgen en het zoeken naar bacteriële besmetting als onderdeel van een groter kwaliteitscontroleprogramma.

Als thuisbrouwer consumeer je je product snel, dus defecten hebben een kortere kans om te verschijnen, en wie kan het wat schelen als de ene batch van je speciale stout verschilt van de andere? Sommige thuis­brou­wers kan het niet schelen. Echt, de enige vereiste voor thuisbrouwen is dat je tevreden bent met het product dat je maakt. Maar sommige brouwers kan het wel schelen. Het is leuk om de hobby van het thuisbrouwen te verkennen, en als het verkennen ook het werken aan een beter bier inhoudt, is het ook lonend. Je kunt de testen van de professionals gebrui­ken om je eigen kwaliteitscontrole programma op te zetten. Voor de eenvoudigste kwaliteitscontroletests is geen - of heel weinig - speciale apparatuur nodig.

De Geen-Laboratoriumtest

De eerste test voor uw thuis-labprogramma is uiterst eenvoudig en plezierig. Er is niet eens een laboratorium voor nodig. Vorm een smaakpanel - ongetwijfeld zult u veel vrijwilligers hebben. Het smaakpanel moet een sensorische evaluatie uitvoeren met kwantitatieve bladen of zo dicht mogelijk bij kwantitatief als je ze kunt maken.

Over het algemeen worden op deze bladen drie gebieden bijgehouden: aroma, smaak, en nasmaak. Het aroma wordt beschreven met woorden als esterig/fruitig, bloemig, gistachtig en hoppig. Smaak wordt o.a. beschreven als bloemig, fenolisch, zwavelachtig, zoutig, samentrekkend, verwarmend, en volmondig. In de afdronk worden termen gebruikt als zoet, bitter, mondcoating en samentrekkend. Elke beschrijving wordt gewaardeerd met een code: 1: afwezig, 2: nauwelijks waarneembaar, 3: duidelijk aanwezig, 4: zeer sterk of 5: overweldigend.

Het resultaat van de proefpanels is dat je je eigen bieren leert kennen. Als u weet hoe uw bier smaakt terwijl het gist, wordt gekoeld of wordt geserveerd, kunt u met deze informatie een fout opsporen en corrigeren, hetzij tijdens het brouwproces, hetzij wanneer u het recept herhaalt.

Deze test geeft je kennis over je werkmateriaal. De test is goedkoop, snel, en gemakkelijk uit te voeren. Als je weet waar je mee werkt, zet dat je aan het denken over verschillende manieren om de volgende batch te verbeteren, wat jou als brouwer toevallig ook weer beter maakt.

Bron

 

Vertaald door Lidewij Jansen van Galen m.b.v. deepl.com

Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww november 2021
Door: Ben Jacobs

Wij hebben het er op onze club ook wel eens over gehad. Hoe lees je het liefst je clubblad: digitaal of gewoon door het tijdschrift open te slaan. Het blad als papieren eenheid komt dan nog steeds bij veel leden als meest favoriete uit de bus.

En dat geldt ook voor mij. En dat voel ik ook zo bij het blad Zymurgy, dat ik al heel lang krijg omdat ik lid ben van de American Homebrewers Association. Helaas zijn er dit jaar al twee tijdschriftnr’s niet aangekomen met de post en de organisatie stuurt ze niet meer na. Blijkbaar gaat het over de hele linie naar Europa niet zo goed, en wordt het hen te duur. En daarom nog sterker, de organisatie vraagt zich af of ik niet toch maar een digital account wil nemen. Mocht ik als vergoeding langer voor hetzelfde geld lid blijven. Ik heb maar voor deze regeling gekozen, want de zekerheid van leveren aan Europa is blijkbaar de afgelopen tijd verdwenen. En een klein bijkomend voordeel: je kunt hem geruime tijd eerder lezen.

Maar ik merk wel: ik lees nu toch minder in Zymurgy, want even bladeren met een biertje in de hand is er niet meer bij.

Proost,
Ben

Terug naar overzicht