8 artikelen uit het clubblad van December 2020

Terug naar overzicht

Van het bestuur, december 2020

tww december 2020
Door: Walter Bakker

Afgelopen clubavond

Helaas staat alles nog in het teken van de beperkingen ten gevolge van de Corona-crisis. De clubavond van november kon geen doorgang vinden. Weliswaar was het buurtcentrum “de Boerderij” weer open, maar met de beperking dat het verboden is om consumpties te nuttigen en dat er mondkapjes gedragen moeten worden. Tevens moet de Boerderij uiterlijk om 22:00 gesloten zijn. Dit alles maakt het wel erg moeilijk om zelfs maar een beperkte clubavond zoals de laatste keer te kunnen organiseren. Wel hebben we nog geprobeerd om een spreker zo ver te krijgen dat hij een complete presentatie streamend van achter zijn bureau wilde doen maar dat is helaas niet gelukt. Het is voor een spreker erg moeilijk om zonder interactie met het publiek een presentatie te houden.

Komende clubavond

Wel gaat de clubavond van december op een virtuele manier door. 18 december organiseren we een proeverij met thema ‘Zoet versus Hartig – wat is de ideale combinatie’. Tijdens de avond gaan we een aantal bieren proeven waarbij een biersommelier een zoet en een andere biersommelier een hartig gerechtje heeft bedacht. Door de organisatie worden pakketten met bieren samengesteld die opgehaald kunnen worden bij een ophaalpunt. Zelf doe je ook nog een paar boodschappen en zet je het een en ander klaar. Tijdens de presentatie kan je deelnemen aan een interactieve quiz op je telefoon, tablet of computer.

Clubkampioenschappen

De clubkampioenschappen hebben ook doorgang gevonden en afgelopen weken mocht ik een aantal bieren hiervan proeven in zowel de eerste als in de tweede ronde. De eerste ronde heb ik geproefd met Erik Deelisen en de tweede ronde met Nico van Kampen. Inmiddels zijn de winnaars bekend en leden van de clubkampioenschapscommissie gaan de bekers persoonlijk bij de winnaars uitreiken. We zullen deze uitreiking gaan filmen en tijdens de clubavond laten zien in de livestream (als alles goed gaat qua techniek).

Kwaliteitscommissie

Ook de vergaderingen van de kwaliteitscommissie gaan nog steeds gewoon door en geprobeerd wordt om de keuringen van het ‘verbeter je eigen bier’ initiatief toch door te laten gaan op 6 januari 2021. Dit zal waarschijnlijk niet in de Boerderij mogen plaatsvinden en daarom willen we dat gaan doen in aparte kleine groepjes bij leden thuis. Jan Wurpel is bezig om een artikel te schrijven over het maken van een goede giststarter en een goed lopende vergisting.

Tevens wil de commissie begin volgend jaar een virtuele cursusavond geven over het gebruik van Brewfather. Hierbij wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een recept kunt ontwikkelen in de bijbehorende brouw-app. Daarnaast wil de commissie volgend jaar aandacht gaan besteden aan de twee bieren voor het clubkampioenschap nl. de Tripel en de Porter.

Verder wil ik iedereen een goede kerst en een voorspoedige jaarwisseling toewensen in de hoop dat we volgend jaar weer wat meer clubactiviteiten kunnen ontplooien.

Terug naar overzicht

Koken met de Inkoopcommissie, december 2020

tww december 2020
Door: Stefan Woolthuis

varken
In navolging van het bier recept van de maand leek het de inkoopcommissie best wel leuk om passende recepten bij het bier te vinden. We gaan verder deze maand met een heel lekker recept. Wat zullen we bij de HazyPA gaan eten?

Eerst maar even voor de doeners onder ons het volgende: het bier realiseren kost wat meer tijd dan het in elkaar knutselen van een warme hap dus begin met het bier een week of zes eerder.

De Doenkel serie is voorbij en deze keer gaan we bij een frisse, niet te bittere en fruitige IPA een stevige varkensmaaltijd maken. Eh, een maaltijd met varkensvlees. Men neme een mooie procureur, vraag de slager naar zijn varkensnek of ga naar de Makro en haal daar dit mooie stuk vlees.

vlees
Ingrediënten

  • 2 kg procureur, goed dooraderd voor sappig vlees 
  • 50 gr uitgebakken spekvet
  • Scheut olijfolie
  • 50 gr margarine
  • 1 kleine sinaasappel (bio)
  • Flesje HazyPA op kamertemperatuur (t.b.v. de nek)
  • Nog meer flesjes HazyPA (via je eigen nek richting maag)
  • 2 vingerkootjes gember, geraspt
  • Takjes tijm
  • 150 gr krieltjes p.p.
  • 150 gr haricots verts p.p.
  • Peper, zout, peterselie, knoflookteen, gerookte paprikapoeder

Benodigdheden

  • Keukentouw
  • Gietijzeren braadpan, groot genoeg voor de procureur

Werkwijze

Maak een flesje open en proef je eigengemaakte, heerlijke bier. Wanneer de smaak je bevalt kun je er ook eten mee bereiden. Begin op tijd, rond 12:00 uur wanneer het om 18:00 klaar moet zijn.

Verwarm de oven voor op 100 °C. Zet de gietijzeren pan op een laag vuur met nix erin. Drink je glas leeg en schenk een nieuwe in. Na 5 tot 10 minuten is de pan goed heet en kan het spekvet, scheut olijfolie en margarine erin.

Rasp de schil van de sinaasappel, snij de rest in plakjes van 5 mm dik. Maak een mengsel van de rasp, zout, peper, takje tijm, geraspte gember (de helft), geperste knoflook, scheutje goede olijfolie en paprikapoeder.

Snij de procureur overlangs in, probeer de kopse kanten heel te houden. Doe het mengels erin en bind alles met een keukentouwtje weer bij elkaar. Wrijf het vlees in met zout, peper en de rest van de geraspte gember.

varkensvlees
Inmiddels is het vet in de pan gloeiend heet. De procureur wil graag aan alle kanten dichtgeschroeid worden, ook de kopse kanten. 5 min. per kant zou genoeg moeten zijn. Zet het vuur daarna uit, schenk jezelf nog eens bij en maak het flesje met lauw bier open. Het lauwe bier kan in de pan. Houdt het nummer van het Rode Kruisziekenhuis Beverwijk bij de hand of doe het bier er heel voorzichtig in. Leg nu de plakjes sinaasappel op de procureur en deksel erop. Zet de pan in de oven en overgiet elk half uur met het vocht in de pan. Een uur of 5 zou genoeg moeten zijn. Zo rond 17.30 zou het vlees helemaal gaar moeten zijn en dankzij de touwtjes valt het niet gelijk uit elkaar.

Tijdens het wachten de hele middag kunnen de krieltjes voorgekookt (5 min.) en de haricots vert (ook 5 min.) Even onder de koude kraan, zodat het garen stopt. Bak de krieltjes in een beetje olijfolie en doe voordat ze bruin worden de boontjes erbij. Aardappelen gaar en boontjes beetgaar. Doe nu de gehakte peterselie en wat zout erover.

Vraag hulp wanneer je de procureur uit de pan haalt. Haal de touwtjes er voorzichtig af en snij de nek in plakken. Serveer alles netjes op een bord zoals op de foto. Zelf vind ik twee dunne plakken lekkerder eten dan een dikke, maar dat komt omdat ik pulled pork meestal teveel kauwwerk vind. Garneer met een stukje tijm en plakje sinaasappel. Vergeet niet een lepeltje jus erover te doen.

Eet smakelijk en proost.
Stefan Woolthuis

Terug naar overzicht

Nieuwe brouwcontroller?

tww december 2020
Door: Nico de Boer

Penari zit niet stil, als we niet naar buiten mogen, niet naar clubavonden en brouwdagen kunnen vanwege de Corona, dan gaan we maar weer Willie Wortelen.

Onze HERMS werd aangestuurd door een stukje Italiaanse software in combinatie met een Arduino en een oude PC. Prima opzet, maar de laatste tijd ging er wel eens wat mis, ergens verdwaalde er een bitje of een bytje en vervolgens stond alles vast. Steeds maar met een stopwatch en een thermometer rondlopen brengt geen vreugde. Wat nu… een andere controller! Wel eentje die next level is natuurlijk! Het grote internet zit vol met bouwsel van allerlei handige Harry’s.

Onze mobiele brouwset heeft een controller van Mashberry, een projectje van de Duitse Sebastian Dür. Een prima stukje software maar niet modulair en al jaren geen ondersteuning of verdere ontwikkeling. Op de vele internethobbybierbrouwfora die het internet rijk is staat een veelvoud aan systemen: van simpel tot gecompliceerd. Veelal hobby-oplossingen maar ook commerciële systemen. Uiteindelijk viel ons oog op: Craftbeerpi 3.0 freeware met een levendige community erbij en een ontwikkelaar die support levert… dat moet 'm worden!! Snel via Wish, Ali en Ebay spulletjes besteld. De basis voor de CBPI3 is overigens een Raspberry Pi microcomputer.

Vertraging

Intussen kreeg corona niet alleen ons land maar ook China in zijn greep en zaten we in een wat nu heet: de eerste lockdown. Heel jammer, want ook de containers uit China lijken in diezelfde lockdown te zitten. Wat we even in een maandje in elkaar wilden zetten duurde 4 maanden.

Maar alle spulletjes kwamen uiteindelijk binnen en in Penaristijl (u weet wel, mag niets kosten) is de boel aan elkaar geknoopt, software gedownload, geïnstalleerd en de componenten geprogrammeerd. Dat ziet er chic uit. Nu nog Testen!

Eerste test… CBPI3 loopt vast, da’s raar… op de testbank gebeurde dat niet. Zoek, zoek, het ligt aan de toerenregeling van de pomp, EMC golven doen de CBPI vastlopen, dat is het nadeel van Chinees spul.

Problemen oplossen

Het werkt alleen als de pomp op een andere groep zit en er geen stuurkabels naar de controller lopen. Snel een netfilter geplaatst… geen succes. Draadloze stroom hebben we niet maar draadloos schakelen kan wel. Door middel van een WiFi schakelaar kan dat. Gelukkig hebben we nog ergens een WiFi bordje liggen, een avondje ff tweaken en ja hoor, dat werkt en ook CBPI3 kan ermee overweg.

Diezelfde corona van hierboven zorgde ervoor dat we dit jaar veel in de tuin hebben gebrouwen met de mobiele set. Dit om 1,5 meter afstand te bewaren; dat lukte niet met de HERMS, die staat binnen vast aan de muur.

Eindelijk in oktober maar eens geprobeerd… een winterbier. Het spul lijkt goed te werken, een beetje tweaken voor de volgende keer. Dat tweaken heeft gewerkt, ons tweede bier zit in de kookketel terwijl we dit schrijven. Het is nog even wennen en er moet nog een en ander aangepast worden maar de basis is goed.

Conclusie

De reden voor ons om voor CBPI3 te kiezen: support van de ontwikkelaar leek een goed argument maar nu, 6 maanden verder, blijkt de ontwikkelaar met andere zaken bezig te zijn en is er al een half jaar lang geen ondersteuning meer… erg jammer.

Maar het is te vroeg om daarom meteen weer op zoek naar een vervanger te gaan. We blijven nog even doorgaan met CBPI3. Zouden we craftbeerpi 3.0 aanbevelen?

controller

Pro’s

  • het werkt goed en lijkt betrouwbaar
  • het is modulair
  • grafische weergave is duidelijk en zelf in te richten
  • web-based dus vanaf iedere PC, tablet of telefoon te benaderen
  • grote actieve gebruikersgroep

Con’s

  • de ontwikkelaar is gestopt met support
  • het vereist redelijke kennis van electronica en een beetje programmeren
Terug naar overzicht

Proeverij, december 2020 (update)

tww december 2020
Door: Dennis van Rijswijk

Op 18 december aanstaande vindt de eerste online proeverij plaats. De voorbereidingen zijn in volle gang. Speciaal voor de leden die hebben aangegeven deel te nemen volgt hieronder een korte update. Woord vooraf: alle deelnemers ontvangen onderstaande informatie eveneens per e-mail. Ook zal iedere deelnemer, per e-mail, een persoonlijke link ontvangen om deel te nemen.

De proeverij

Proeverij Zoet vs. Hartig
Proeverij Zoet vs. Hartig
Iedere deelnemer ontvangt een pakketje met 4 speciale bieren, enkele etenswaren voor de proeverij, een (klein) boodschappenlijstje en instructies.

Ophalen van het pakket

Binnenkort ontvangen deelnemers informatie over het afhaalpunt. We hebben een aantal locaties geselecteerd op basis van adressen van deelnemers. Ophalen kan op zondag 13 december aanstaande. Na deze datum kan dat bij een nog nader te bepalen adres.

Laten opsturen van het pakket

Deelnemers die hebben aangegeven het pakket per post te willen ontvangen dienen een aan henzelf geadresseerde verzendzegel te e-mailen. Deze zijn te bestellen op https://jouw.postnl.nl. Kies voor het versturen van een pakket 0-10 kg en geef jezelf op als ontvanger. Volg de instructies. Na betaling ontvang je een PDF document. Deze PDF graag e-mailen naar proeverij@twortwat.nl.

De eigen bijdrage

Eerder vroegen wij onze leden of ze bereid waren tot het doen van een bijdragen en indien dat zo was voor welk bedrag. Deze vraag gaf een mooie indicatie voor toekomstige activiteiten. Voor de aankomende Proeverij hebben we besloten om op de afhaallocaties een donatie-bus neer te zetten. Uiteraard geheel vrijwillig en anoniem.

De avond

QRC Proeverij Zoet vs. Hartig
QRC Proeverij Zoet vs. Hartig

Om de proeverij te kunnen organiseren maken we gebruik van het Webinargeekplatform. Deze onlinedienst van Nederlandse makelij helpt bij het presenteren van de informatie. Ook kunnen we tijdens de Proeverij gebruik maken van een privé-chat en andere interactieve gereedschappen. We proberen een informatief, interactief en gezellig programma neer te zetten en ontvangen na afloop graag feedback.

Tip voor nog meer gezelligheid

We hebben allemaal wel gehoord van Zoom, Teams en Skype maar ken je de videodienst 8x8.vc al? Met deze dienst kan je zonder software te downloaden en zonder in te loggen direct een chatroom openen.

  • Ga naar https://8x8.vc/
  • Vervang door een willekeurig woord.
  • Et voilà! Je hebt direct een, geheel gratis, chatroom

Oh, en de vraag m.b.t. het koppelen van je Chrome kalender kan je negeren/wegklikken.

Terug naar overzicht

Winterhausen ESB

tww december 2020
Door: Donovan Larmonie
datum: 4 december 2020
gepubliceerd: Craft Beer and Brewing
klasse: A
stijl: ESB

Recept gegevens

batchgrootte: 10 l.
kooktijd: 60 min.
alcoholpercentage: 5.1 %
begin-SG: 1.051
eind-SG: 1.012
EBC (kleur): 0.0
EBU (bitterheid): 35.0
Brouwhuisefficiëntie: 75 %

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden
Maris Otter  1900 gr   5 EBC Leverancier: Thomas Fawcett and Sons
Kristalmout 120 gr   120 EBC  
Kristalmout 120 gr   170 EBC  
East Kent Goldings 15 gr 60 min. 5.4 α Bloemen  
East Kent Goldings 11 gr 30 min. 5.4 α Bloemen  
East Kent Goldings 11 gr 10 min. 5.4 α Bloemen  
East Kent Goldings 8 gr   5.4 α Bloemen  
Wyeast 1968 London Ale 1 pk      

Maischschema

67 °C 78 °C
60 min. 5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Gebruik voor het spoelen voldoende spoelwater tot je ongeveer 12-13 liter wort overhoudt (≈ 3-4 liter). Als alternatieve gist kan je Notthingham gist van Lallemand gebruiken.

Smaakimpressie

ESB is een duidelijk Engels bier, met een aanzienlijke moutcomplexiteit, een vrij hoge BU/SG verhouding en gebruik van Engelse smaak/aromahop en giststammen.
Terug naar overzicht

Verzoek

tww december 2020
Door: Sophie de Boer

Van een nieuw (senior)lid dat zich onlangs heeft aangemeld bij onze vereniging kregen we het volgende verzoek. Het betreffende lid heeft een Brewmonk en heeft hulp nodig bij het ingebruikneming en/of programmeren van deze installatie. Hij woont in Arnhem en schrijft dat eventuele kosten vergoed zullen worden. Wie wil hem helpen? Reacties graag naar volvocroscountry@hotmail.com

Terug naar overzicht

Weer eens wat nieuws

tww december 2020
Door: Dennis van Rijswijk

Zoals jullie weten speur ik het internet af naar innovaties en vernieuwingen die de thuisbrouwers van dienst kunnen zijn. De laatste maanden was het – althans voor zover ik kon zien – rustig aan het innovatiefront…

De Ferminator Basic
De Ferminator Basic
Na eerst op het gasfornuis te hebben gebrouwen, heb ik een 30 liter elektrische ketel van Chinese makelij gekocht. Mijn apparaat is te koop onder de naam Arsegan Easybrew, Hopcat, Klarstein maar ook Brewolution Brewster. En die laatste heb ik indertijd aangeschaft. De ketel week op een paar kleine punten af van de andere varianten.

Het bedrijf dat de ketel op de markt brengt is uitgegroeid tot een vrij grote aanbieder van thuisbrouwbenodigdheden. Hun nieuwste product is de Ferminator. De Ferminator is een temperatuurgecontroleerde ruimte waarin vergist kan worden en die het mogelijk maakt om precies op de gewenste temperatuur te fermenteren.

Zo is het is bijvoorbeeld mogelijk om een ​​pilsener of helles op de juiste lage temperatuur te fermenteren. Of een quadruple op hoge temperatuur om gewenste esters te verkrijgen.

De standaardunit bestaat uit 4 delen: een bodem, twee zijkanten en de temperatuurregeleenheid, inclusief temperatuursensor. De bodem en de zijkanten zijn vervaardigd van EPS (een soort geperst piepschuim).

Koelen en verwarmen

Bij kamertemperatuur (20 °C) kan de Ferminator de temperatuur verlagen tot 0 °C en verhogen tot 50 °C. De ingebouwde en aanpasbare ventilator zorgt voor een gelijkmatige temperatuur door de hele Ferminator. 

Bediening

De bedieningseenheid is eenvoudig te programmeren en geeft de actuele temperatuur en ingestelde temperatuur weer. De temperatuur-sensor kan met een thermowell op of in de fermentatie-eenheid worden gemonteerd, waardoor de exacte temperatuur van de vloeistof wordt gemeten. 

Uitbreidingsmodule

De Ferminato uitbreidingsmodule
De Ferminato uitbreidingsmodule
Brewolution raadt aan om de extra RVS bodemplaat te kopen en te installeren om te voorkomen dat het volle/zware vergistingsvat of -emmer de bodem indeukt of beschadigt.

Het formaat van de Ferminator is afgestemd op die van een 30 liter emmer met waterslot. Er kunnen echter extra uitbreidingsmodules met een hoogte van 22cm worden gekocht waardoor de Ferminator aan de meeste behoeften kan voldoen. Daarnaast is het mogelijk om een extra koel- of verwarmingsunit aan de achterzijde aan te sluiten. De uitbreidingsmodule en Ferminator kunnen worden gedemonteerd en nemen minimale opslagruimte in beslag.

Prijs

De Ferminator heeft een basisprijs van ronde de 300 euro en is vooralsnog niet in Nederland te koop. De verdeler van het merk in Nederland is Brouwstore.

Persoonlijke noot

De basisvariant lijkt mij een mooie en compacte oplossing voor mensen die in een emmer vergisten. Dien je echter gebruik te maken van uitbreidingsmodules dan vraag ik mij af of je niet beter kunt investeren in een koelkast, Inkbird en verwarmingselement.

Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww december 2020
Door: Ben Jacobs

Het is nog geen nieuwjaar, maar dat schiet aardig op, vandaar het volgende: ik spreek de hoop uit van een COVIDvrij 2021, waarin er weer veel ongestoord gebrouwen kan worden. En waarin de verenigingsleden weer tesamen komen, om datzelfde brouwen bij elkaar te stimuleren.

En ik hoop dat u in 2021 de special uitgelezen krijgt, althans voordat de volgende special zich aandient, want een lijvig werk is het wel geworden. Daar hebben we met plezier aan gewerkt. Het novembernummer werd er acuut stil van.

Al mijn in september gebrouwen bieren zijn ondertussen gebotteld en al op dronk en de gagel is wederom een heerlijk ingrediënt gebleken. Daar zal ik nog eens iets over schrijven. Er staat uiteraard nog veel op mijn to-brew lijstje, maar i.v.m. de groeiende voorraad (het groeien gestimuleerd door de beperkende COVIDmaatregelen) doe ik het toch maar rustig aan. En als je in een paar weken tijd bijna 300 flesjes hebt staan boenen en vullen, dan wordt de animo wel wat minder; niet zozeer voor het brouwen, maar wel de afwikkeling. Het nuttigen daarentegen, wat gewoonlijk op de afwikkeling hoort te volgen, is een feestje.

2020 was misschien in brouw-opzicht een mooi jaar, maar ik wil het toch snel achter me laten. Ik wens jullie een goede kerst en een fijne (edoch stille) jaarwisseling toe.

Proost!

Terug naar overzicht