9 artikelen uit het clubblad van November 2020

Terug naar overzicht

Van het bestuur, november 2020

tww november 2020
Door: Theo van Eijden

Helaas zit het ons allen niet mee in deze tijd. Waren we voorzichtig begonnen met de clubavonden, gaat alles weer op slot. Natuurlijk een begrijpelijke keuze maar we smachten als mensen weer naar de gezelligheid van het samenzijn met vrienden en bekenden. Met de kennis van nu zal ook de verenigingsavond van november en zelfds die van december geen doorgang kunnen vinden. De regelgeving  beperkt ons in de mogelijkheden.

Gelukkig liggen niet alle activiteiten in de vereniging stil, getuige dit clubblad dat weer voor jullie ligt. Als redactie hebben we via Skype contact met elkaar en zijn zo in staat iedere maand weer een mooi blad te produceren.  Als redactie zijn we altijd op zoek naar kopij. Dus als je in deze tijd aan huis gekluisterd zit en je hebt wat tijd over, klim in de pen en deel ons in je ervaring, beschrijf een mooi recept of een andere bierige ervaring. Hiermee verrijk je de inhoud van ons blad.

Ook de bieren die zijn ingezonden  voor de clubkampioenschappen zijn ingeleverd bij de keurmeesters die de vereniging rijk is. Zij keuren individueel de eerste ronde, de tweede ronde gaan ze in tweetallen keuren. We zijn erg beperkt maar zoeken naar oplossingen. Bier brouwen doen we voorlopig nog maar even individueel en ook het nuttigen van dit geestrijke vocht zullen we in klein comité moeten doen.

Het is te hopen dat deze periode snel voor bij is en dat we met z’n allen weer gezamenlijk het glas kunnen heffen.

Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, november 2020

tww november 2020
Door: Michael Woolthuis

Lekker zo’n American Pale Ale. Lekker actueel ook met al die Trump-versus-Bidenperikelen van de laatste tijd. Dit is gelukkig een echte middenmoter precies tussen links en rechts in.

Wel een prima bier om op een iets te warm gestookte donkere sinterklaasavondsamenscholing, lekker ijskoud te drinken, dat je hoofd weer een beetje recht trekt, dat je er weer zin in hebt, dat het volgende pakje misschien voor jou is. Het is ook een bier waar je schaamteloos allerhande poespas aan toe kunt voegen zonder dat de poes te snel past of de pas te veel poest. Ik heb zelfs recepten gezien met kruidkoek en pepernoten. Maar goed, zelfs bij een vergevingsgezind bier als een apa zou je te ver kunnen gaan. Al zou een pepernotenbier wel weer erg fijn bij de komende Sintbeleving kunnen passen. Jammer dat alles nu een beetje bij als als als blijft.
Als we het gebrouwen hadden!
Als we pepernoten hadden toegevoegd!
Als de sint Zwalk weet te vinden!

Voor de komende tijd staan de volgende recepten op het programma:

November:

DoenkulHelles

December:

Doenkulapa

Januari:

HazyPa

Februari:

draiStout

Wegens coronialalala praktijken ligt het hele pakket maken en leveren een beetje op z’n pas geveegde achterste. Wel kan je de ingrediënten bestellen bij Brouwmaatje en als je het John heel lief vraagt is hij misschien bereid om het als pakket te leveren. Dit alles kan hij dan ook via de posterijen naar je toe laten komen.
 
Groeten,
Michael
 

PS: Recept voor december: Doenkulapa

Receptgegevens

Biertype:

American Pale Ale

Recepthoeveelheid:

10 l

alcoholpercentage:

5,3%

begin SG:

1047

eind SG:

1010

EBC (kleur):

25 EBC

EBU (bitterheid):

33 IBU

Kooktijd:

60 min

Brouwzaalrendement:

75%

Ingrediënten

Ingrediënt

waarde

hoeveelheid

kooktijd

Pale mout

5 EBC

1200 gr

 

Munchener mout

15 EBC

500 gr

 

Ambermout

50 EBC

400 gr

 

Magnum hop

11,9 α

8 gr

60 min.

Centennial hop

9,7 α

8 gr

15 min.

Centennial hop

9,7 α

8 gr

5 min.

Centennial hop

9,7 α

8 gr

Koudhop.

Gist: Safale US-05

 

1 zakje

 

Maischschema

71 °C

67°C

78°C

stort

60min

5min

Terug naar overzicht

Bestuursleden gezocht

tww november 2020
Door: Theo van Eijden

Walter Bakker en Erik Deelissen hebben aangegeven te willen stoppen met hun bestuurlijke functie per februari 2021. Het bestuur is naarstig op zoek naar twee nieuwe bestuursleden, waarvan één de functie van penningmeester op zich neemt. Ook vrouwelijke leden worden aangemoedigd zitting te nemen in ons bestuur.

Wat kunnen wij je bieden: een gezellig team dat in een maandelijks overleg onderling afstemt welke activiteiten we als vereniging gaan ontplooien. Iedereen kan naar eigen kennis en kunde zijn inbreng hierbij leveren. Dit onderling overleg is altijd gemoedelijk en gaat natuurlijk gepaard met enige consumpties. Kortom, een leuk team dat op een vriendschappelijke manier met elkaar samen werkt. Als mede-bestuurslid bent je in staat richting te geven aan de manier hoe wij als vereniging met elkaar omgaan. Als je meer informatie wilt, kan je contact op nemen met een bestuurslid of een mailtje sturen naar bestuur@twortwat.nl.

Terug naar overzicht

Brouw es een biertje voor je moeder...

tww november 2020
Door: Gery Uijtenhaak

Er zijn ondertussen al iets meer dan 20 aanmeldingen voor de brouwwedstrijd. We hopen dat zich nog meer brouwers aanmelden. Dat kan nog steeds. Bij deze wedstrijd is het de bedoeling dat je zelf een recept maakt, om uiteindelijk uit te komen bij een Export Stout met onderstaande technische gegevens:

  • Begin SG: 1060 - 1080
  • SVG 73-84%
  • kleur: 115-250 EBC
  • Bitterheid: 35-80 IBU
  • Alc%: 6,5%-8,5%

Een mooie uitdaging dus!

De mout

De mouten die voor een Export Stout gebruikt kunnen worden: Pale ale mout, brown malt, amber mout, crystal mout, chocolade mout , zwarte mout

De hop

East Kent Goldings of andere traditionele Engelse hop.

De gist

Een van de traditionele Engelse Ale gisten.

Tip van de brouwer van Poesiat en Kater: speel vooral met de mogelijkheden in de  hoeveelheden van de (Engelse) mouten , voor een heel mooi mout profiel in het bier.
 
Het is aan de brouwer om te beslissen wat voor mout, hop of gist hij/zij wil gebruiken. Als hulpmiddel wat extra informatie over de ingrediënten. Van twee mouterijen zijn de mouten in een tabel gezet, daarin kan je zien wat de smaakprofielen van de mouten zijn.
Ook zie je wat de maximale storting is. Minder mag natuurlijk wel. Uiteraard staat het de brouwer vrij om andere mouten van andere mouterijen te gebruiken.
 
De ene mout is de andere niet! Zie bijvoorbeeld de verschillen in omschrijving van de Brown malt van Thomas Fawcett en the Swaen. Hier is duidelijk sprake van twee verschillende moutsoorten, hoewel de naam hetzelfde is. De brown malt van Thomas Fawcett is een geroosterde mout, en de brown malt van the Swaen is een karamelmout.
 
Verder een overzicht van traditionele Engelse hoppen. Uiteraard staat het vrij een andere, wat modernere hopvariant te kiezen. Hop heeft geen hoofdrol in een Export Stout.
 
Tot slot een overzicht van een paar Engelse ale (korrel)gisten. Ook dit is slechts een voorbeeld van een aantal gisten, er zijn ook van White labs en Wyeast vloeibare gisten die geschikt zijn.

Tip: kies een gist met een niet te hoge vergistingsgraad.

Bijlage 1: mouten

Thomas Fawcett

Mout

EBC

Storting

Biertypen

Omschrijving

Maris Otter malt

4-6

Tot 100%

Bitters

Milds

Stout

Smaakvolle, zoete wort.

Licht biscuit/nootachtige/ moutzoete smaak.

(wintergerst, in de zomer geplant)

Golden Promise malt

4-6

Tot 100%

Scottish ales

Bitters

Milds

Stout

Traditionele gerst uit Schotland

Smaakvolle, zoete wort (zoeter dan Maris Otter), minder biscuit achtig

(lentegerst)

Pale Crystal malt

60-

Tot 10%

 

Gouden kleur. Licht, zoet moutige flavour.

Crystal malt

120-140

Tot 15%

Ales

Oranje wort met een caramel-toffee flavour

Crystal malt ll

200-225

Tot 10%

Ales

Cinder-toffee flavour

Dark Crystal malt

250-300

Tot 10%

Ales

 

Amber mout

90-110

Tot 20%

Bitters

Brown Porter

Droog milde koffie aroma, Amber kleur. Geen/nauwelijks diastatisch vermogen. Kan wat bitterheid geven, verzacht na rijping

Brown malt

140-160

Tot 10%

Bitters

Porters

stouts

Zacht koffie-aroma, bruine kleur.

Zacht roast karakter, stevig bittertje, wat wrange finish

Andere naam: blown malt

Pale chocolate malt

450-550

Tot 10%

Bitters

Milds

Brown Ale

Porter

Stout

Zacht koffie-flavour, bruine kleur.

Minder geroosterd dan andere chocolade mouten waardoor een unieke smaak ontstaat.

Black malt

1100-1400

Tot 5%

Bitters

Milds

Stouts

Sterke, gebrande koffiesmaak, donkerbruine kleuring

The Swaen

Mout

EBC

Storting

Biertypen

Omschrijving

Ale mout

6-9

Tot 100%

Pale Ales styles

Bitters

Meeste Engelse bier-stijlen

Wordt gebruikt om over-bleke moutsoorten te corrigeren, goudkleurige bieren te produceren en geeft vollere smaak.

Amber

60-80

Tot 30%

Pilsner/light bier

Red Ale’s

Export bieren

Donkere bieren alg.

Zorgt voor een beter beslag, heeft een volle rode kleur, met verhoogde stabiliteit in smaak en body, met een vleugje karamel en brood. Verbetert de schuimvorming en schuimstabiliteit

Brown light

64-72

Tot 20%

Pilsner/light bier

Export bieren

Donkere bieren alg.

Intense karamel- & biscuit-aroma, ronde body en kleur. Verbetert de schuimvorming en schuimstabiliteit

Brown

200-230

Tot 20%

Pilsner/light bier

Export bieren

Donkere bieren alg.

Intense karamel- & biscuit-aroma, ronde body en kleur (sterker dan light). Verbetert de schuimvorming en schuimstabiliteit

Brown supreme

280-320

Volgens site 5-40%

Pilsner/light bier

Export bieren

Donkere bieren alg.

Intense karamel- & biscuit-aroma , ronde body en kleur (sterker dan light). Verbetert de schuimvorming en schuimstabiliteit

Coffee light

300-500

Tot 10%

Schwarzbier

Stout/Porter

Bockbier

Altbier

Donkere (tarwe) bieren

Geeft een nootachtige en romige smaak. Zo wordt aan het bier een milde koffiegeur en -smaak gegeven. Voegt een zacht mondgevoel en complexiteit toe aan alle donkere ales, zonder moutbitterheid.

Coffee

500-800

Tot 10%

Porters

Stout

Scottish ale

Donkere Belgische bier-stijlen

Geeft een nootachtige en romige smaak. Zo wordt aan het bier een koffiegeur en -smaak gegeven. Voegt een zacht mondgevoel en complexiteit toe aan alle donkere ales.

Chocolate B

800-1000

Tot 5%

Schwarzbier

Stout

Porter

Bockbier

Altbier

Donkere bieren

Een hevig geroosterde mout. Geeft een smakelijk, geroosterd aroma. Een minder bitter aroma dan de BlackSwaen© Black mout en de kleur is ook lichter. Geeft een rokerige toon aan bier.

Black

1000-1250

Tot 5%

Schwarzbier

Stout/Porter

Bockbier

Altbier

Donkere bieren

Verbetert het aroma van bieren. Geeft een licht gebrand of geroosterd aroma.

Bijlage 2: omschrijving enkele hopsoorten

East Kent Goldings

Eind 18de eeuw ontwikkeld uit de variëteit Canterbury Whitebine. Vernoemd naar de boer/kweker, Mr. Golding. Een goed voorbeeld van de zachte aroma’s waar Engelse hoppen om bekend zijn. Mag alleen zo heten als deze daadwerkelijk uit oostelijk deel van Kent komt. Is goed als bitterhop en late hopping.

Smaak en aroma

De aroma's van East Kent Goldings zijn bloemig, licht kruidig (niet groen), honing en aards.

Kenmerken

Kruidig, honing, aards.

Bittering kenmerken

Worden omschreven als zoet, zacht en honingachtig.

Smaak intensiteit: 6/10

Goldings

Is een oude variëteit, met zijn oorsprong in Kent. Omvat een groep van diverse variëteiten, bekend als Cobbs, Amos early bird, Eastwell, Mathon. Ook een goed voorbeeld van de zachte aroma’s waar Engelse hoppen om bekend zijn. Is goed als bitterhop en late hopping. Bijzonder goed in combinatie met Fuggle.

Smaak en aroma

De aroma's zijn bloemig, licht kruidig, honing en aards.

Kenmerken

Kruidig, honing, aards.

Bittering kenmerken

Worden omschreven als zoet, zacht en honingachtig.

Smaak intensiteit: 6/10

Fuggle

In 1861 ontdekt in een hopveld in Kent. Uitgebracht in 1875 door Mr. Fuggle uit Brenchley in Kent (in Slovenië gekweekt als Styrian Goldings). Is goed als aromahop en als drooghop.

Smaak en aroma

Heeft een delicaat, muntachtig, grasachtig en licht bloemig aroma.

Kenmerken

Muntachtig, bloemig, aards.

Bittering kenmerken

Wordt omschreven als mooi rond, klassiek en groene thee.

Smaak intensiteit: 6/10

Bullion

Bullion werd in 1919 gekweekt (Wye College, Kent) uit zaad dat werd verzameld uit een open bestuiving van wilde Manitoban (Canada). Het is een krachtige, lange, conventionele variëteit die grote kegels produceert die gemakkelijk te plukken zijn. Kan als bitterhop gebruikt worden, maar geeft een wat harde bitterheid.

Smaak en aroma

Pittige, kruidige smaak met overwegend donkerrood fruittonen.

Kenmerken

Zwarte bes, kruidig.

Bittering kenmerken

Duidelijke 'New World'-kenmerken die een pittige, kruidige smaak produceren met overwegend donkerrood fruittonen. Het heeft een sterke smaak bij gebruik als drooghop, die sommigen als hard beschouwen. Wordt vaak gebruikt voor donkere bieren.

Smaak intensiteit: 8/10

Bijlage 3: overzicht geschikte korrelgisten

Fermentis Safale S-04

Dit is een Engelse ale gist. Deze gist vormt een compact sediment en zal dus resulteren in een helder bier. Niet zo clean als de US-05 want produceert wat meer hogere alcoholen. Het grote voordeel hier is de hoge uitvlokking die ideaal is voor vat- of flesgeconditioneerde bieren. Door het compacte sediment is deze gist goed toe te passen in cilindrisch-conische tanks. De schijnbare vergistinggraad is matig, ongeveer 75%. Het temperatuurbereik loopt van 12-25 °C, maar optimaal is 15-22 °C.

S-04 kan gebruikt worden voor Engelse Pale Ales (inclusief Bitters), Engelse Milds en Browns, Engelse IPA, Brown Porter, Robust Porter, Baltic Porter*, Foreign Extra Stout*, Dry Stout, Sweet Stout, Oatmeal Stout en Strong Ales zoals Barley wines.

Lallemand Windsor Ale Yeast

Windsor Ale gist een algemene variant van een Engels Ale gist. Je kunt gewoon bijna alle bieren brouwen die ook met de Fermentis S-04 vergist zouden kunnen worden. Het produceert een matige hoeveelheid esters en geeft een frisse gistachtige smaak. Het opgegeven temperatuurbereik voor deze gist loopt van 17-21 °C. Flocculatie is zeer gering. Koel opslaan of het toevoegen van klaringsmiddelen worden aanbevolen om sedimentatie te bevorderen en een helder bier te krijgen. De vergistinggraad wordt omschreven als matig.

Typische toepassingen zijn: fruitige Britse Ales met volle body, Mild Ale, Cream Ale, American-Style Hefeweizen, American-Style Wheat Ale, Engelse Pale Ale, Amber en Red Ales, Scottisch Ale, Strong Scotch Ale, Brown Ale, Porter, Stouts, Weizen en Hefeweizen.

Lallemand Nottingham Ale Yeast

Dit is het manusje van alles onder de giststammen en een al lang in de handel zijnde droge gist. Deze gist is makkelijk in het gebruik en een beetje fluctuatie in temperatuur tijdens de vergisting kan niet echt kwaad. Over het algemeen levert het een clean, fris, droog en helder bier op. Niet vreemd want de flocculatie en vergistinggraad zijn hoog. Door het lage ester profiel is deze gist ook goed in te zetten als vervanging voor een Amerikaanse West Coast gist. Zeker als je een beetje koel vergist. De gist werkt het beste tussen 14° 21°C. Blijf aan de lage kant voor een schoon bier. Warmer produceert zoals gebruikelijk meer esters en fenolen. De gist werkt zelfs nog goed bij 12 °C waardoor je met deze gist ook goed ondergistende bieren kunt brouwen. Dit is een reden waarom veel mensen deze gist bij de hand houden als backup-optie. Een onder -of bovengistend karakter, waar je terecht komt is volledig afhankelijk van de vergistingtemperatuur. Houd er rekening mee dat, als je van plan bent een ondergistend bier te brouwen, je meer gist dient te gebruiken. 1 zakje per 20 liter is dan onvoldoende. De gist heeft ook een vrij hoge alcoholtolerantie.

Toepasbaar voor Mild Ale, Golden Ale, Blond Ale, Bitter, Pilsner**, Vienna, Pale Ale, Amber en Red Ales, ESB, IPA, Altbier, Strong Ale, Barleywine, American Style Brown Ale, Dry en Imperial Stouts, Schwartzbier** Thuisbrouwers zetten deze gist ook wel in voor Rochefort klonen.

Mangrove Jack M15 Empire Ale

Te gebruiken voor Scottish Heavy Ales, American Amber Ales, Sweet Stouts etc. Een bovengist geschikt voor een verscheidenheid van ales met een veel body. Indien gebruikt op de juiste temperatuur geeft Empire Ale gist zeer karaktervolle en smakelijke esterige aroma's die doen denken aan rijp donker fruit. Er dient extra aandacht besteed te worden aan de hoeveelheid te gebruiken hop teneinde een mooie balans te vinden ten opzichte van de zoetheid van het bier. Met name bieren met een hoog begin-SG vallen nog al eens zoet uit vanwege de matige vergistingsgraad. Een lagere maischtemperatuur kan helpen meer vergistbare suikers te vormen ten einde een minder zoet bier te krijgen.

Kenmerken

  • Aanbevolen temperatuur: 18-22 °C,

  • Vergistingsgraad: 70 - 75%

  • Flocculatie: bovengemiddeld

  • Sedimentatie: gemiddeld

Terug naar overzicht

't Wort (wel) Wat op het OBBK 2020

tww november 2020
Door: Chris Talbot

Op zaterdag 19 september 2020 werd in Bergen op Zoom de 24e editie van het Bergs Bierfestival, met daaraan gekoppeld het Open Bergsche Bierbrouw Kampioenschap (OBBK) gehouden. Geen fysiek festival zoals voorgaande jaren, maar een virtueel festival en prijsuitreiking van de winnende bieren. Hiermee had het OBBK de primeur want tot zover zijn dit jaar alle andere hobby-bierbrouwwedstrijden, zoals het ONK, geannuleerd. Er waren 175 bieren ingezonden in verschillende categorieën om deel te nemen aan deze hobby-bierbrouwwedstrijd. De bierkeurmeesters van het Bier Keurmeesters Gilde (BKG) hadden de eerste ronde vanuit huis gekeurd en de finale-ronde werd in het Provoosthuis te Bergen op Zoom gekeurd. Tijdens het online festival werd tevens uitleg gegeven door het BKG over de cursus en de wijze van keuren.

Ook wij hadden bieren ingezonden. Al jaren horen wij van hobby-brouwers en andere bierliefhebbers dat veel van onze bieren goed in de smaak vallen, en – hoewel wij de cursus tot bierkeurmeester hebben doorlopen en in staat zijn een bier brouw-technisch en qua stijl te beoordelen – besloten wij ons bier op het OBBK 2020 ter beoordeling voor te leggen aan onze mede-bierkeurmeesters. Wij zonden drie bieren in, die zo kort van te voren gebrouwen en gebotteld waren, dat deze ten tijde van het wegbrengen nog niet volledig gecarboniseerd waren. Zodoende hadden wij zelf ook nog geen oordeel kunnen vormen van de kwaliteit van de bieren.

Zaterdag 19 september jl., zaten wij dan ook de online festival van het OBBK 2020 te kijken toen de winnende bieren in de B-klasse werden aangekondigd: “Op de eerste plaats is geëindigd met een Oatmeal Stout, Chris en Patricia Talbot van ’t Wort wel Wat.”. Natuurlijk moesten we hard lachen om deze verspreking, maar…

Hoe kom je als (beginnende) hobby-bierbrouwer eigenlijk tot een prijswinnend ’t Wort wel Wat bier?

Allereerst dien je een technisch goed bier te kunnen brouwen, dat wil zeggen een bier zonder smaakafwijkingen. Hiertoe dien je het brouwproces goed onder controle te hebben. Schoon werken is bijvoorbeeld een must om infecties te voorkomen. Daarnaast is een goede gistmanagement een wezenlijk onderdeel van het brouwen: de soort gist, de hoeveelheid gist en de vergistingstemperatuur bepalen voor een groot deel het eindresultaat. Zeker voor onervaren hobbybrouwers blijkt dat hier veel winst te behalen valt. Het voordeel van het insturen van je eigen gebrouwen bier, is dat je feedback krijgt van ervaren bierkeurmeesters die onder meer kennis hebben van smaakafwijkingen en de mogelijke oorzaken daarvan, en daarbij adviezen kunnen geven hoe deze te voorkomen en de kwaliteit van je bier te verbeteren. Je hoeft je zeker niet te schamen voor een niet zo hoge score, want je toekomstige bieren kunnen er alleen maar beter van worden, zie het als een leermoment!

Ten tweede dient er naar biertype te worden gebrouwen, de karakteristieken per biertype kun je terugvinden in de BKG Biertypengids, welke op de site van de Bierkeurmeestersgilde te downloaden is. De bierkeurmeester gebruikt deze gids tijdens het keuren als objectieve richtlijn om te bepalen in hoeverre de ingezonden bieren voldoen aan het biertype. Gekeken wordt onder meer naar uiterlijke kenmerken zoals kleur, helderheid en schuimkraag, geur en smaak. Maar ook body, mondgevoel, complexiteit en balans spelen een belangrijke rol. Naarmate een bier beter voldoet aan de vereiste karakteristieken, hoe meer punten deze zal krijgen. Het is dus verstandig om je te verdiepen in de biertype(n) die je wilt insturen, de historie, eventuele ontwikkelingen, wat zijn de specifieke kenmerken van dat biertype, en welke ingrediënten zou je kunnen gebruiken om een zo goed mogelijk bier te presenteren. Enige basiskennis omtrent de grondstoffen en hun invloed om de juiste kleuren, geuren en smaken te krijgen, met daarbij een goede balans in je bier, is wel noodzakelijk. En dat is hoe wij onze recepten proberen op te stellen, rekening houdend met kenmerken van de ingrediënten en hoe de juiste hoeveelheid van een ingrediënt impact zal hebben op het totaal, hetgeen best lastig in te schatten kan zijn.

Vanaf een score van 80 punten voldoet een bier zowel brouw- als stijl-technisch aan de minimale eisen van het biertype. Twee van onze ingezonden bieren zaten hier net onder, ze voldeden in technisch opzicht wel, maar beschikten in onvoldoende mate de eigenschappen, dan wel balans of complexiteit van de gekozen biertypen. De feedback op het keuringsformulier geeft ons echter waardevolle informatie waarmee we een volgende keer beter naar biertype kunnen proberen te brouwen, denk bijvoorbeeld aan een andere mout samenstelling of een andere gist. Een score onder de 80 punten betekent overigens niet dat het bier niet lekker is, het betreft namelijk slechts een analytische waardering van de kwaliteiten van het bier. En juist die objectieve meting verklaart waarom een bier dat iemand persoonlijk ontzettend lekker kan vinden, niet altijd hoog hoeft te scoren of andersom. Ons prijswinnende Oatmeal Stout kreeg met 89 punten dan ook de opmerking dat het een mooi voorbeeld van het type is. De nasmaken bleven lang hangen zoals hoort bij een Stout. En stiekem vinden wij het ook nog eens erg lekker!

Voor de leden van ’t Wort Wat had de kwaliteitscommissie onlangs een programma in het leven geroepen om de kwaliteit van zelfgebrouwen bieren te analyseren en adviezen te geven hoe deze te verbeteren, wellicht dat dat in het post-Corona tijdperk ook weer van de grond komt? Dit kan naast het meedoen aan bierbrouw wedstrijden tevens een mooi hulpmiddel zijn naar kwalitatief betere bieren!

We hopen dat ons succes andere clubleden dan ook aanspoort om regelmatig bieren in te zenden naar wedstrijden. Het zal altijd leerzaam zijn en wie weet win je op z’n tijd een mooie kampioenschap en zet je jezelf en ’t Wort (wel) Wat op de kaart!

Succes!
Patricia en Chris Talbot

Ter inspiratie ons recept…

OBBK 2020 B1 – Oatmeal Stout

Recept Gegevens

Batchgrootte:

11 liter

Kooktijd:

75 minuten

Alcoholpercentage:

5.5%

Begin-SG:

1055

Eind-SG:

1017

EBC (kleur):

98.5

EBU (bitterheid):

37

Brouwhuisefficiëntie:

65%

Ingrediënten

Ingrediënt

hoeveelheid

kooktijd

waarde

Bijzonderheden

Golden Promise Pale Ale

2040 gr (66%)

 

5 EBC

Thomas Fawcett

Havervlokken

370 gr (12%)

 

2 EBC

Brouwmaatje

Cara 120

190 gr (6.2%)

 

120 EBC

Dingemans

Roasted Barley

180 gr (5.8%)

 

1200 EBC

Thomas Fawcett

Ontbitterde zwarte mout

130 gr (4.2%)

 

1400 EBC

Dingemans

Brown malt

100 gr (3.2%)

 

130 EBC

Thomas Fawcett

Special B

80 gr (2.6%)

 

350 EBC

Dingemans

Cascade

9 gr

75 min

9.7 α

pellets

Bramling Cross

4 gr

30 min

6.0 α

pellets

Brewers Gold

4 gr

30 min

6.2 α

pellets

Bramling Cross

8 gr

10 min

6.0 α

pellets

Brewers Gold

8 gr

10 min

6.2 α

pellets

Nottingham gist

11 gr

 

 

Lallemand

Maischwater 14.3 ltr

 

 

 

niet aangezuurd

Spoelwater

4 ltr

 

 

aanzuren 5.8 pH

Bottelsuiker

6 gr/ltr

 

 

 

Maischschema

68˚C

73˚C

80˚C

60 min

30 min

5 min

Vergisten op 18˚C

Terug naar overzicht

The London Beer Flood

tww november 2020
Door: Theo van Eijden

17 oktober 1814 was een donkere dag in een deel van Londen, dat bekend was als de Parish of St. Giles. Op die dag vond een incident plaats dat bekend werd als de London Beer Flood.

Bij de Meux and Company Brewery aan Tottenham Court Road brak een enorm vat met meer dan 135.000 imperial gallons (610.000 liter) bier, waardoor andere vaten in hetzelfde gebouw bezweken in een domino-effect. Als gevolg hiervan barstte meer dan 323.000 imperial gallons (1.470.000 liter) bier uit de brouwerij en gutste de straten in. De golf van bier verwoestte twee huizen en de muur van de Tavistock Arms Pub, waardoor de tienerwerknemer Eleanor Cooper onder het puin vastzat. Binnen een paar minuten waren de naburige George Street en New Street overspoeld met de alcoholhoudende drank, waarbij een moeder en dochter omkwamen die op dat moment aan het avondmaal zaten. De golf spoelde ook door een kamer met mensen die verzameld waren voor een wake. Omdat afwatering of riool ontbrak kon het bier nergens anders heen dan de huizen in.

De Meux’s Brewery Co Ltd., opgericht in 1764, was een Londense brouwerij die eigendom was van Sir Henry Meux. Meux kocht, zoals veel moderne brouwers, kleinere brouwerijen uit. Een van de brouwerijen die hij verwierf, was de Horse Shoe Brewery. Deze was opgericht door de heer Blackburn en beroemd om zijn ‘zwarte bier’, Deze was gelegen op de kruising van Tottenham Court Road en Oxford Street in Londen. In de brouwerij stonden verschillende grote vaten bier. De grootste was het portersvat - een 22 meter hoog monster dat 511.920 liter bier bevatte - werd bij elkaar gehouden door 29 grote ijzeren hoepels.

Om begrip voor de omvang te krijgen, een citaat uit The Times-rapport van 1 april 1785:

“Er is nu een vat in aanbouw bij de brouwerij van de heren Meux & Co ... waarvan de omvang alle geloofwaardigheid overtreft, ontworpen om 20.000 vaten porter te bevatten; de kosten voor het hele project bedragen meer dan £ 10.000.”

Het volgende verslag van het incident komt uit Historic UK:

“Op maandag 17 oktober 1814 eiste een vreselijke ramp het leven van minstens 8 mensen in St Giles, Londen. Een bizar arbeidsongeval leidde tot het vrijkomen van een biertsunami in de straten rond Tottenham Court Road.”

De Horse Shoe Brewery stond op de hoek van Great Russell Street en Tottenham Court Road. In 1810 had de brouwerij, Meux and Company, een 7 meter hoge houten gistingstank op het terrein laten installeren. Bij elkaar gehouden met massieve ijzeren ringen, bevatte dit enorme vat het equivalent van meer dan 3.500 vaten bruine porter ale.

Op de middag van 17 oktober 1814 brak een van de ijzeren ringen rond de tank. Ongeveer een uur later scheurde de hele tank, waardoor het gistende bier met zo'n kracht vrijkwam dat de achterwand van de brouwerij instortte. De kracht blies ook nog een aantal andere vaten open en voegde hun inhoud toe aan de vloed die op straat barstte. Meer dan 320.000 liter bier werd in het gebied geloosd. Dit was St Giles Rookery, een dichtbevolkte Londense sloppenwijk met goedkope woningen en huurkazernes die bewoond werden door armen, behoeftigen, prostituees en criminelen.

De overstroming bereikte binnen enkele minuten George Street en New Street en overspoelde ze met een stroom alcohol. De 4,5 meter hoge golf van bier en puin overspoelde de kelders van twee huizen, waardoor ze instortten. In een van de huizen zaten Mary Banfield en haar dochter Hannah aan het avondmaal toen de overstroming toesloeg; beiden werden gedood.

In de kelder van het andere huis werd een Ierse wake gehouden voor een 2-jarige jongen die de vorige dag was overleden. De vier rouwenden werden allemaal gedood. De golf spoelde ook de muur van de Tavistock Arms-pub weg en het tienerbarmeisje Eleanor Cooper raakte onder het puin bedolven. In totaal kwamen acht mensen om het leven. Drie brouwerijarbeiders werden gered uit de manshoge overstroming en een ander werd levend uit het puin getrokken. Al dit ‘gratis’ bier leidde ertoe dat honderden mensen de vloeistof opschepten in alle mogelijke containers. Sommigen namen hun toevlucht tot het gewoon te drinken, wat leidde tot meldingen van de dood van een negende slachtoffer enkele dagen later door alcoholvergiftiging.

Het instorten van de muren van het brouwhuis en het vallen van zware houten balken droegen wezenlijk bij aan het verergeren van het onheil, doordat de daken en muren van de aangrenzende huizen beschadigden.”

The Times, 19 oktober 1814: “Vanwege de armoede in het gebied, stelden familieleden van de verdronken de lijken van hun families thuis tentoon en vroegen ze een vergoeding voor bezichtiging. In één huis kwamen echter te veel mensen naar binnen en de vloer begaf het en ze duikelden allemaal in een kelder die half was gevuld met bier. De stank van bier in het gebied hield daarna nog maanden aan. De brouwerij werd voor de rechter gedaagd vanwege het ongeval, maar de ramp werd als een overmacht beschouwd, waardoor er niemand verantwoordelijk voor gesteld kon worden.”

De overstroming kostte de brouwerij ongeveer £ 23.000 (ongeveer £ 1,25 miljoen vandaag). Het bedrijf kon echter de op het bier betaalde accijns terugvorderen, wat hen van een faillissement behoedde. Ze kregen ook ₤ 7.250 (₤ 400.000 vandaag) als compensatie voor de verloren gegane vaten bier.

The Times concludeerde:
“De emotie en menselijkheid waarmee de arbeiders doorgingen in hun pijnlijke taak wekte een sterke belangstelling op en verdient warme goedkeuring. The Meux Brewery Company werd voor de rechtbank gedaagd vanwege het ongeval, maar de rechter oordeelde dat, hoewel verwoestend, de overstroming een ‘daad van God’ was en dat de sterfgevallen eenvoudig te wijten waren aan het slachtoffer zelf. Met andere woorden: geen enkele partij had de schuld en het bedrijf bleef ondanks het incident inbedrijf.”

Blijkbaar was het enige ooggetuigenverslag van de overstroming van een Amerikaanse toerist die de verkeerde kortere weg koos: “plotseling merkte ik dat ik met grote snelheid voorwaarts werd gedragen door een stroom die zo plotseling op me uitbarstte dat me het bijna mijn adem benam. Geraas van instortende gebouwen en verstikkende dampen vulden mijn oren en neusgaten. Ik werd met grote moeite gered door de mensen die zich onmiddellijk om me heen verzamelden en van wie ik de aard van de ramp leerde kennen die mij was overkomen.”

Een immens vat dat toebehoorde aan een brouwhuis in Banbury Street, Saint Giles, en dat vier- of vijfduizend vaten sterk bier bevatte, was plotseling gesprongen en had alles ervoor weggevaagd. Waarom bewaarden ze bij de brouwerij zulke gigantische hoeveelheden porter in deze enorme vaten? Omdat de ervaring had geleerd dat porters die maandenlang in vaten werd bewaard een bijzonder gewilde smaak ontwikkelden. Opslag in echt grote vaten verminderde het risico op oxidatie (aangezien het oppervlak slechts in het kwadraat toeneemt en het volume in de derde macht). Deze gelagerde, platte en waarschijnlijk vrij zure oude porters werden vervolgens in vaten verzonden als ze klaar waren. In de pub werd dit vervolgens gemengd met porter die "mild" was, dat wil zeggen, fris en nog levendig, en waarschijnlijk nog een beetje zoet. Klanten konden de mate van mildheid of oudheid aangeven, waarbij ze deze naar hun eigen voorkeur konden laten mengen.

De algemene smaak veranderde in de 19e eeuw, de "muffe" porter raakte uit de gratie en tegen de jaren 1890 werden de grote vaten ontmanteld, het eikenhout waarvan ze waren gemaakt werd gerecycled tot toog. Mogelijk zijn er nu nog steeds pubs in Londen waarvan de toog is gemaakt van oude portervaten.

De brouwerij Meux (uitgesproken als 'mewks') stond tot het begin van de jaren twintig van de vorig eeuw op de hoek van Tottenham Court Road en Oxford Street, daarna werd de productie in 1921 verplaatst naar Nine Elms en de Horse Shoe-brouwerij werd vervangen door het Dominion Theatre. De naastgelegen Horseshoe Inn bleef open tot in de jaren negentig, maar sloot uiteindelijk. Je kunt nog steeds een drankje halen op de lokatie, aangezien een filiaal van Cafe Rouge nu de begane grond bezet, maar je kunt er helaas geen pint porter bestellen.

De Brewery History Society heeft geprobeerd een plaquette te plaatsen om de gebeurtenis te herdenken en de slachtoffers te eren, maar zonder succes. De Camden Historical Society , in wiens gemeente de site nu valt, nam het vreemde standpunt in dat “niet genoeg mensen stierven” om het de moeite waard te maken om een permanent monument te hebben.

Bronnen

Terug naar overzicht

Oproep hopstekjes

tww november 2020

Door: Harm Geitz

De Groen(s)te Tuin in Nieuw Vennep is een buurtmoestuin voor en door buurtbewoners. Op een oppervlakte van meer dan 4000 vierkante meter worden door vrijwilligers groenten, fruit en bloemen geteeld. Alles biologisch, dus zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Iedereen is welkom op de tuin: als vrijwilliger om het werk te verzetten dat een moestuin nu eenmaal vraagt of als bezoeker, gewoon om te kijken of groente of fruit te kopen.

We hebben afgelopen zomer in de tuin een paar hopstekjes geplant. Nu hebben we nog ruimte over en die willen we o.a. gebruiken voor het planten van nog meer hop. Wij zijn daarom op zoek naar hopstekjes en/of wortelscheuten. Wie heeft stekjes in de aanbieding?

Reacties graag naar harmgeitz53@gmail.com

Terug naar overzicht

Reacties vanaf de website van Kevin en Auke

tww november 2020
Door: Theo van Eijden

 
Op de website van ’t Wort Wat bestaat de mogelijkheid om reactie te geven en vragen te stellen. Sommige vragen en antwoorden willen we graag met een groter publiek delen. Want voor veel beginnende brouwers is het brouwproces soms niet duidelijk. Het formulier van pagina http://www.twortwat.nl/bericht werd ingevuld.

1. Kevin

Voornaam

Kevin

Datum

dinsdag 10 november 2020

Vraag / opmerking

Goedemiddag, Al een tijdje was op zoek naar een IPA-recept. Uiteindelijk kwam ik uit op het Dead Ringer Ale recept in jullie database. Nu kom ik er echter niet uit hoeveel maisch- en spoelwater er bij dit recept wordt gebruikt. Is dit nog te achterhalen? Met vriendelijke groet, Kevin van de Visse.

 
Beste Kevin,
 
De algemene vuistregel bij bierbrouwen is dat je per kilo mout 3 tot 3,5 liter maischwater gebruikt. Van dit maischwater blijft er per kilo mout 1 liter water in de bostel achter. Na het maischen spoel je met water van 76 °C. De hoeveelheid spoelwater is per brouwinstallatie verschillend, dus kan geen enkel recept je daar de exacte hoeveelheid voor geven. Zij kennen jouw installatie immers niet. Het hangt bijvoorbeeld mede af van de felheid van koken.

De hoeveelheid wort die je in de kookketel verzamelt bestaat uit maischwater en het toe te voegen spoelwater. Met spoelwater vul je dus het wort aan tot de gewenste hoeveelheid. Dat is dus meer dan de hoeveelheid bier die je gaat brouwen. Je hebt namelijk te maken met verdampingsverliezen. Deze verliezen moet je compenseren met extra spoelwater. Vuistregel is dat je bij 20 liter ongeveer 3 liter voor verdamping moet rekenen. Je zult dus goed moeten bijhouden hoeveel spoelwater je gebruikt, om daarmee je volgende brouwsels te optimaliseren en je eigen installatie te leren kennen.
 
Mocht je iets te veel gespoeld hebben kan je eventueel wat langer koken om zo deze hoeveelheid weer te verdampen. Let in dat geval wel op met toevoegen van je hop. Mocht je te weinig gespoeld hebben kan je altijd nog wat water toevoegen.

2. Auke

Datum

maandag 9 november 2020

Voornaam

Auke

Vraag / opmerking

Leuke special over hop in het clubblad. Jammer dat het artikel van Andy Meerwaldt in tegenspraak is met het artikel van Theo van de Voorde op de website over het drogen van hop (2006). Misschien is de visie over drogen in de tijd gewijzigd, maar zelf geef ik de voorkeur aan de visie dat je hop niet in de zon moet drogen vanwege oxidatie. Vriendelijke groet Auke Tanja

 
Beste Auke,
 
Goed dat je mij op het artikel van Theo van der Voorde attendeerde. Het maakt het voor mij maar weer eens duidelijk hoeveel waardevolle informatie we inmiddels al in onze artikelen database hebben staan. Ook wordt het pijnlijk duidelijk dat er soms zaken staan die elkaar tegen spreken. Goed om dat op deze wijze aan de orde te stellen. Als ik beide artikelen lees, zegt mijn gevoel dat hop niet in de zon moet drogen. Als voornaamste reden dat in de zon de hop ook te ver kan indrogen. Voor de pluk hangt de hop ook in de zon, dus zonlicht op zich is niet schadelijk voor de hop. Op internet kwam ik bij Homebrewtalk een discussie tegen waar dit ook besproken wordt. Maar een echte onderbouwing kan ik niet vinden Wel proberen thuisbrouwers vaak de werkwijze van de professionele bedrijven te kopiëren. Wat op zich een goed uitgangspunt is, maar de reden waarom een professioneel bedrijf een werkwijze heeft gekozen geldt niet altijd voor thuisbrouwers. Wij zijn flexibeler en werken met kleinere hoeveelheden dus kunnen we andere keuzes maken.
 
https://www.homebrewtalk.com/threads/drying-hops-in-sunlight-a-discussion.267708/

Terug naar overzicht

Receptuur Van Vollenhoven's 'Hovy's Brown Stout'

tww november 2020

Zoals Eymert van Manen van Poesiat & Kater al aankondigde in zijn inleiding bij ’t Wort Wat op 25 september jl., publiceren we hier het recept voor een nieuwe Stout, gebaseerd op een historisch recept voor een brown porter uit 1880. Het is een rudimentair recept dat geen nauwkeurige hoeveelheden aangeeft en ook geen gegevens over maischen of koken. De begeleidende tekst is van hun brouwer Julian Alvarez.
 
Here the recipe. Its explained on the notes but the fun on this recipe is on how to use the malts and the hops. This is were each homebrewer can make the difference. While the colour and bitterness of the beer is fixed, they can play with the quality of the malt and hop aroma.

Hovy’s Brown Stout

  • OG: 15 plato
  • FG: 4 plato
  • EBC: 45
  • IBU: 40
  • Alc%: 6%
  • Ingredients
    • Malts
      • Pale ale, brown malt, amber malt, crystal malt and black malt
    • Hops
      • East Kent Goldings or any other traditional English hops.
    • Yeast
      • Any traditional English Ale yeast (preference for a low attenuating strain)

Notes

This is a recipe inspired on a historical brown porter from 1880. The beer should have a complex malt character were brown malts take the middle place. Hop aroma can be moderate to moderate-high. The body should be medium-high. The secret on this recipe is to play with the different proportions of traditional English malts to get a great malt profile in the beer.

Inmiddels heeft Poesiat & Kater op basis van dit oude recept een Stout op de markt gebracht onder de naam Hovy’s Brown Stout.

Wie zich afvraagt welke mouten, hop en gist hij/zij het beste zou kunnen gebruiken bij het toepassen van dit recept (en van Stout recepten in het algemeen), kan in dit novembernummer van ons clubblad het artikel Gery Uytenhaak hierover raadplegen.

Commissie Mama’s Stout
 

Terug naar overzicht