13 artikelen uit het clubblad van Januari 2020

Terug naar overzicht

Van het bestuur, Januari 2020

tww januari 2020
Door: Walter Bakker

Het nieuwe jaar is weer begonnen en ik wens een ieder een zeer succesvol brouwjaar toe en een goede gezondheid. We hopen ook dit jaar weer een interessant programma te bieden aan clubavonden en activiteiten. Om er alvast een paar te noemen zijn dit een excursie naar het Zythos festival bierfestival in Leuven, het verbeteren van je eigen bier in samenwerking met de kwaliteitscommissie en het leren kennen van smaakafwijkingen in bier.

Afgelopen clubavond

Traditioneel wordt het jaar afgesloten bij onze vereniging met een bier/spijs proeverij. Dit jaar deden we dit al weer voor de 6e keer en we proberen hiervoor altijd iets bijzonders te vinden. Dit jaar was het thema zure bieren met een hapje. Van een biercocktail tot een aantal fruitbieren samen met hapjes van o.a. gerookte zalm, kaas groenten en nog veel meer. Het waren ook dit keer weer fantastische smaakervaringen die onder de deskundige leiding van Daniël Eisinger werden gepresenteerd.

Clubavond december 2019: Food Pairing
Zie hieronder de verschillende smaakcombinaties:

  • MOOREA SURPRISE (Cocktail op basis van Grand Marnier, Framboise, Pecheresse, citroen en sinaasappel)
  • GRISSINI CON PROSCIUTTO CRUDO (Grissini of soepstengels met gedroogde rauwe ham) met een OUDE KRIEK
  • GEROOKTE ZALM MET ASPERGE EN CITROENMAYONAISE met een OUDE GEUZE
  • CHÈVRE, CAMEMBERT met een OUDE FRAMBOISE
  • GRAND DESSERT met een LINDEMANS FRAMBOISE

Tevens zijn op deze avond de prijzen van de clubkampioenschappen uitgereikt waar de verdere uitslagen in dit clubblad worden gepubliceerd. Ook zijn weer een aantal helpers in het zonnetje gezet en hebben de vrijwilligers weer een presentje gehad.

Komende clubavond

Binnen de kwaliteitscommissie hebben we en aantal thema’s opgezet om tot betere bieren te komen. Deze thema’s: zijn je eigen bieren verbeteren, vergistingskennis verbeteren en hop leren kennen. Tevens willen we nog een cursus Brouwhulp geven voor iets gevorderde brouwers. Komende clubavond echter gaat Jan Wurpel een presentatie geven over de vergisting. Hierin zal hij alle aspecten van de vergisting op een begrijpelijke manier (en niet te moeilijk) presenteren. Vanuit de brouwcommissie denken we dat een goed uitgevoerde vergisting met de juiste voorbereidingen de kwaliteit van je bier enorm kan verhogen. Ik hoop dan ook dat deze clubavond goed bezocht gaat worden!

Terug naar overzicht

Maandbier en ander geneuzel, clubavond 13 december 2019

tww januari 2020
Door: John Gouwerok

Het is de laatste clubavond van het jaar met zoals gebruikelijk een thema. Dit keer was het thema geuzenbier met Tapas, geen feestavond maar een gezellig samenzijn. Geen spreker wel de uitdeling van de jaarprijzen voor de bieren die voor het clubkampioenschap waren ingeleverd en dat waren er vele die uiteindelijk leiden naar de clubkampioen 2019. Ook de uitdeling van de gouden ganzenveer voor het beste en meest inspirerende stukje in ons clubblad.

Uitreiking maandbierwisselkei
Voor mij de taak de winnaar bekend te maken voor het beste maandbier 2019, de winnaar van de maandbierwisselkei. Het was vrijdag de dertiende en ik was er om bekende reden er niet met mijn hoofd helemaal bij, maar het was toch wel een feestelijke avond.

Er zijn in 2019 zeven maandbieren ingeleverd en er waren dit keer heel verrassende smaken bij ,zoals bloedsinasappel of Fins jeneverbesbier met broodgist en Pompoenbier voor Halloween, voor de punten maakte het niet veel uit tussen nr 7 en nr 1 zat welgeteld 1.1 punt verschil, dus daar gaan we dan:

Nummer zeven: bloedsinaasappelbier van Nico/ Arjan/Peter ook bekend als PENARI met 6.52
Nummer zes: test trippel van Kees van Roode 6.58
Nummer vijf: poen zat Halloween bier van Ton Westerveld met 6.707
Nummer vier: jeneverbes bier volgens Fins recept uit Slowakije Nick Oud met 6.75
Nummer drie: hoppig blond van Theo van Eijden wil heel graag nog een kei met 7.17
Nummer twee: APA nog een keer van Theo van Eijden net niet met 7.509
En de nummer een: De Martzen van Stefan Hendriks met 7.62

Dank voor alle inzendingen dit jaar op naar de 2020 Kei

Er was al een nieuw maandbier een Helles mit Hopfen voor 2020 op deze avond een bier ook weer van Theo van Eijden. Hij gaat er voor, wat punten betreft start hij goed en moeten ze nog proberen hem nog in te halen aantal punten 7.3725.

Dit was het weer tot een volgend keer en....
De beste wensen voor een mooi en gezond 2020 dan heb ik het ook!

Terug naar overzicht

Een ONK na-brander in 2010,...

tww januari 2020
Door: Yoeri Sanstra

Beste brouwers, natuurlijk weten jullie dat ’t Wort wat afgelopen jaar het ONK georganiseerd heeft met La trappe Isid’or als kloonbier. Ik was lid van het mediateam en om het ONK te promoten heb ik 19 februari de ONK2019 Facebookpagina geopend. Daar moest natuurlijk wel content op komen.

ONK 2019
ONK 2019
De eerste berichten gingen over het ONK, er was veel discussie over het type flesje, de kleur van de kroonkurken e.d. en natuurlijk informatie over Hoppig Hoofdorp, ’t Wort wat enzovoorts. Maar in een poging om toch ook wat zinnige content toe te voegen ben ik een wereldwijde zoektocht naar bier blogs, nieuwssites en persoonlijke bier websites begonnen. 
Voor degenen die geen Facebook hebben hier een kort overzicht van de pareltjes (mijn mening)

  1. Brulosophy.com hier worden dubbelblind bier experimenten gedaan en beschreven. Bijvoorbeeld, The boil: Lid on versus Lid off, Bittering hops: pellets versus hop extract, sugar additions: dextrose versus sucrose, Dry hop length: long versus short, Smoked malt: cherrywood versus beechwood
    Allemaal zeer interessante stellingen over het brouwen van bier, onderbouwd met een dubbelblind uitgevoerde smaaktest. Erg leuk om te lezen, ook in het kader van het gist experiment wat we in 2019 gedaan hebben.

Als ik zo terugkijk wat ik allemaal gepost heb, dan is dat eigenlijk wel heel veel van brulosophy, … maar toch stonden er naast de aankondigingen en dienstmededelingen van het ONK nog 2 andere berichten.

  1. Eén post ging over Neipa, ondertussen “ruim” verkrijgbaar in Nederland. Zelf heb ik het nog niet (geprobeerd) te brouwen, maar ik heb al wel diverse Neipa geproefd en ik kan het eenieder aanraden, zelfs als je niet van IPA, of DIPA houdt. Voor de leden zonder facebook, hier de link naar een US gold medal award winning Neipa recept: https://medium.com/@beer_recipes/gold-medal-recipe-neipa-244bbf9b6407.
  2. Verder kwam ik in mijn zoektocht over de globe down under in Nieuw-Zeeland terecht op
    www.northsidebeer.com. Daar staan wat mij betreft een paar hele mooie (originele) recepten, waaronder een 100% brett fermented stout with sweet cherries and bourbon oak. Het recept bevat 3% cherry wood smoked malt. Niet dat ik nou zo een brett fan ben, maar dit recept was voor mij de aanleiding om in oktober 10L oak aged peaty cherry RIS te brouwen. Het was eigenlijk de bedoeling er 20L van te maken, maar dat durfde ik niet, daarom heb ik opgeschaald naar 30L met 2.2KG havervlokken… (wat een drama!) en 2.7% Thomas Fawcett peated malt. Deze bath heb ik vervolgens gesplitst in 20L Peaty oak aged RIS vergist met M44 en 10L Peaty oak aged cherry RIS, vergist met WLP653. Beiden staan nu nog te lageren. Voor eenieder die zich afvraagt wat dit moet worden, ik hoop dat het een gerookte schwartzwalder kirchtorte wordt met een mooi zuurtje van de “kersen”. Het ruikt in ieder geval al erg lekker.

Tot slot, de facebook pagina bestaat nog www.facebook.com/ONK2019. Wachtend om overgedragen te worden aan de organisatie van het ONK2020.

Ik hoop dat ik jullie geïnspireerd heb met mijn posts want er zijn heel veel interessante informatiebronnen van over heel de wereld waar je ideeën kunt opdoen over hoe en wat te brouwen.

Vrg Yoeri Sanstra.
 

Terug naar overzicht

Penari gadgets (1)

tww januari 2020
Door: Peter Kalkman

Noot van de redactie:
Penari had onderstaand artikel ruim op tijd ingestuurd voor de Gadget Special van oktober 2019. Bij ons is wat misgegaan, dus hierbij alsnog hun artikel.

Stuur je gadgets in vraagt Ben…

Penari Schrootmolen
Penari's credo is : het moet gratis of geld toe, in die zin zijn wij van de circulaire economie.
Dus welke gadgets wil je weten?, er was een tijd dat een van de PENARI'S een beetje doorsloeg mbt de gadgets.
Zo hadden we een flowmeter die aangaf hoeveel water er in de brouwketel getapt was (in plaats van de 10 liter streepjes aan te houden die we er ooit eens in aangebracht hadden). Een goed idee maar misschien niet zo succesvol geworden door wellicht gebrek aan acceptatie van de rest.
Onze Herms brouw en maischketel zijn gemaakt van een doorgezaagde 120liter boiler,
het warmwatervat is een 30 liter fust dat we gekregen hebben de rest is gekregen de besturing van de Herms is geleend van een Italiaanse hobbyist die z'n systeem op internet demonstreerd.(http://www.easybrew.it)
Pompen uit de afvalbak van een werkgever.

Waar zijn we dan trots op?
-Op onze tegenstroomkoeler gemaakt van een brandweerslang en 12 meter uitgegloeide koperen buis koeling dmv een eigen bron
-digitale temperatuur bewaking obv arduino en een oude TV zodat wij oude mannen het goed kunnen zien.
-de omgebouwde koelkasten die kunnen koelen en verwarmen (inspiratie door Jacq. Bertens op onze 1e Wortwat Clubavond) eerst met dure PID-regelaars en gloeilampen nu met STC-1000 en verwarmingselementen.
-op onze flessen wasmachine : idee gejat van Erik Deelissen besturing met een arduino en een dikke pomp van een werkgever.

-Onze mobiele brouwinstallatie (voor de brouwdagen van T wortwat) de electrische maischketel die dmv een raspberry PI, SSR (solid state relays) en onze telefoons via Wifi bestuurd wordt (natuurlijk ook geleend van internet http://sebastian-duell.de/en/mashberry/index.html) met een roerwerk obv de raammotor van een oude maserati 425.

-de schrootmolen gemaakt van restjes RVS en aluminium, tandwielen uit een Yamaha XS650 en een accuboormachientje uit de schrootbak.

-de gemodificeerde Bavaria 10 liter fustjes met tapkop waar Theo al eens over geschreven heeft.

-Onze flessen vuller is nog steeds in ontwikkeling dus daar nog geen verslag van.

Penari Flessenspoeler Penari Tegenstroomkoeler Penari meter Brouwerij Penari

Terug naar overzicht

Wat is dat toch met die brouwers tegenwoordig?

tww januari 2020
Door: Mari van Lieshout

Oké, dan maar worden nagewezen als die ouwe chagrijn die niks wil weten van nieuwlichterij en technologische ontwikkelingen. Maar ik begin zo langzamerhand wel een bovengemiddelde weerstand te krijgen tegen het gebruik van automatische brouwketels. Wat is dat toch met die brouwers tegenwoordig? Gemakzucht, luiheid of onvoorwaardelijk geloof in techniek?  Ik heb ze tijdens de gezamenlijke brouwdagen nooit geteld die Easybrews, Grainfathers, Brewmonks of hoe ze ook allemaal mogen heten, maar meer dan de helft van de brouwers die zich in die schuur verzameld hebben, staat tegenwoordig met hun handen in de zakken naar elkaars ketel te staren. Er komen steeds meer van die machines. Wat een uitvinding toch, zeggen ze tegen elkaar. Het gaat allemaal zo vanzelf, je hoeft niks meer te doen. En dan lopen ze maar weer verveeld naar de buurman die net als hij een rondje heeft gemaakt omdat hij ook niks te doen had. Gaan ze bij die andere buur nog een keertje naar het display turen.

Staren naar het display van de ketel, dat is Het Nieuwe Brouwen. Ooit ben ik door het brouwvirus gegrepen toen ik een video zag waarop een dikke Amerikaan met ontbloot bovenlijf in een tuinbroek het brouwproces boven een dampende ketel uitlegde. Een liefhebber van bier was ik al. Maar man, wat maakte die kerel mij enthousiast en wat vond ik dat mooi zoals hij in die ketel aan het roeren was, het zweet glom op zijn voorhoofd. Om hem heen stonden gasflessen, grote en kleine pannen, brouwemmers, slangen. En hij maar roeren, prachtig vond ik het. Dit was pas ambachtelijk brouwen, bierbrouwen zoals het echt moest.

Brouwen zoals die dikke Amerikaan, dat wilde ik ook. Ik kocht een Weckketel, een gasbrander en klungelde zelf een wortfilter van koperen buis in elkaar. Sindsdien is mijn inventaris aardig uitgebreid en gedeeltelijk alweer vervangen. Maar de ketels staan er nog, ik heb geen enkele reden ze van de hand te doen. En het laatste waar ik behoefte aan heb is een automatische brouwketel. Wat is er mooier dan tijdens het maischen de roerstok traag door het beslag te halen? En wat is erop tegen om tussendoor nog eens een keer de temperatuur te checken, de gasvlam wat hoger of juist iets lager te draaien? In spanning afwachten of het wort mooi helder is na het spoelen en als dat inderdaad zo is die gelukzalige tevredenheid. Ondertussen ruimen we wat op, maken wat schoon en treffen alvast voorbereidingen voor wanneer straks het wort over moet naar gistvat. Brouwen is zen en het gebruik van een automatische ketel staat daar haaks op. Hoe moet in vredesnaam onze ziel (en zaligheid) in het bier terecht komen, terwijl we ondertussen even een boodschap doen of de auto voor een beurt wegbrengen omdat de techniek het wel regelt.

De Minibrew
De Minibrew, een

Ja maar, het brouwproces is zoveel gemakkelijker te beheersen en de recepten zijn ook veel beter te reproduceren, hoor ik de eigenaren van die automatische ketels roepen. Dat is dus grote kletskoek, napraterij, gelul! Want wees nou eens eerlijk, wie heeft met zijn brouwketel ooit twee keer identieke recepten gebruikt, het resultaat van de twee brouwsels naast elkaar geproefd en vervolgens zonder met de ogen te knipperen kunnen beweren dat smaak én smaaksensatie van die twee bieren precies hetzelfde zijn? Wel eerlijk zijn hè? Ik heb ze geproefd die twee zogenaamde identieke bieren. Ik ben bepaald geen ervaren bierproever. Een vleugje banaan, vage tonen van citrus, sherry..? Het moet gek gaan als ik het herken. Ongewenste smaken als esterig bier, grassig, notig of zweem van gekookte kool? Ze kunnen me alles wijs maken, zolang de afwijkingen enigszins binnen de perken blijven, proef ik het niet. Maar ik proef wél het verschil tussen twee bieren, gebrouwen volgens een identiek recept en met dezelfde instellingen van de brouwketel. Dus kom bij mij niet aan met een 'optimaal te beheersen brouwproces dankzij de zegeningen van de automatische brouwketel'.  
Het voorlopig dieptepunt is de Minibrew, toonbeeld van innovatieve onzin. Het schandelijk dure kreng ziet eruit als een koffiezetapparaat en het is -  geloof het of niet – echt ontworpen met de bedoeling dat het een vaste plaats krijgt op je aanrecht. Je hoeft niet eens die barre tocht vanaf je luie stoel naar de keuken te ondernemen, want het onding laat zich besturen vanaf je smartphone.

Het apparaat neemt je het vervelende werk van maischen, koken, hop toevoegen of koelen uit handen, vertelt de productbeschrijving. Hallo uitvinders!!! Zijn dat nu net niet de handelingen die het brouwen zo spannend maken, de handelingen die voor ons de belangrijkste drijfveren waren om zelf te gaan brouwen, ambachtelijk brouwen! Donder op met je Minibrew . Ik koop nog liever een sixpack in de supermarkt.  Als ik brouw, brouw ik met de roerstok in mijn ene hand en het gaskraantje in de andere. Dan vloek ik een keer wanneer het beslag over de rand gutst wanneer ik de ketel onhandig in de hooikist til, kook ik wat langer door als ik vergeten ben de timer aan te zetten. En als de smaak, het schuim of de kleur wat minder is dan ik had gehoopt, denk ik: Goed zo man, dat heb je toch allemaal maar mooi geregeld. En helemaal zelf. Volgende keer doe je het gewoon precies zo. Het bier smaakt toch altijd anders.
 

Terug naar overzicht

Automatisch brouwen.

tww januari 2020
Door: Jean-Pierre Bylard
Hè wat lekker “onder uit de zak” over de automatische brouwketels. Prachtig artikel. Uiteraard ben ik het helemaal met hem eens, zéker vwb. die MiniBrew. Je hoeft niet te schroten, pH bepalen en evt. corrigeren, de refractometer hanteren, whirlpool aan het einde. Het is gewoon uitgebreid koffiezetten. En het bier is niet eens helder als het uit die MiniBrew komt.
Ik heb zelf een Easybrew gekregen van mijn zoons, die vonden mijn sjouwen met hete ketels toch wel wat gevaarlijk voor mij. Soms betreur ik het dat ik niet meer als een “heksenmeester” achter mijn brouwpan zit. De romantiek van het zelf brouwen is er wel erg vanaf op deze manier. 

Vriendelijke groeten,
Jean-Pierre.
Terug naar overzicht

Maandbierwisselkei 2019

tww januari 2020
Door: Stefan Hendriks

Even voorstellen; ik ben Stefan Hendriks en ik brouw alweer een heel tijdje en ben sinds een aantal jaar lid van het wort wat. De eerste jaren was ik niet altijd even enthousiast over mijn brouwels,  Soms ok en soms ronduit kl#te. Sinds ongeveer een jaar is mijn schuur verbouwd tot brouwerij en heb ik een nieuwe installatie aangeschaft bestaande uit een au-bain-marie verwarmde roerwerkketel, filterpan en diverse vergistingsvaten en kasten. Sinds dat ik op deze manier mijn bieren brouw heb ik weer een paar stapjes vooruit gezet en ben ik tevreden met het resultaat. Zo kwam het idee om een keer een gooi te doen naar de wisselkei. Een goed bier brouwen en dat op fust zetten, dat was het idee. Maar ja wat voor bier? Toen kreeg ik half maart een idee, het thema van de feestweek in Vijfhuizen, waar ik woon, was oktoberfest. Daar moest ik als hobbybrouwer en lid van een van de teams wat mee doen. Een festbier zelf brouwen samen met het team erbij om zo tijdens de week ons eigen bier op tap te hebben. Zo gezegd zo gedaan, maar eerst moest er natuurlijk een proefbrouwsel gemaakt worden. Ik heb mij toen verdiept in wat ze daar zoal drinken. Marzen is een biertype wat daar van oudsher geschonken wordt tijdens de oktoberfeesten, tegenwoordig meer blond maar vroeger amber tot koperkleurig. Dit type moest het dus worden maar dan wel zoals oorspronkelijk gebrouwen.

Maandbierwisselkei 2019
Het biertype is ondergistend, de moutstort bestaat voornamelijk uit  pils of/en Vienna mout aangevuld met (cara)Munchenermouten, de hoppen zijn traditioneel van Duitse oorsprong. Misschien een beetje zuurmout nog maar dat hoeft niet perse. Maischen kan via eenstapsmaisch op 67 graden tot joodnormaal. Als gist wordt meestal de Bavarian lager of oktoberfest lager gebruikt. Ik wilde een korrelgist gebruiken en heb toen gekozen voor de saflager S-23. 
Dit was mijn eerste ondergistende brouwsel en dat was wel even spannend, wat kan je verwachten? Achteraf ging alles precies zoals bij een bovengister, alleen iets langzamer. wel moet je liefst over een tempratuur gecontroleerde vergistingskast beschikken om e.e.a. beter te kunnen sturen en later het bier ook weer te kunnen reproduceren. Uiteindelijk is het een prima bier geworden en vond ik het goed genoeg om het op tap te zetten tijdens de clubavond met als inzet het winnen van de maandbierwisselkei!

Zoals sommige misschien al weten ben ik niet gauw tevreden en hou ik van experimenteren teneinde lekkerder bier te kunnen drinken, dus heb ik exact hetzelfde recept weer gebrouwen maar nu met een andere gisten en in bijzijn van het complete feestweekteam. Het werd een hele mooie middag met veel enthousiaste bierdrinkers 😉.
Het 2e brouwsel heb ik in twee batches opgesplitst en vergist met de originele Bavarian lager van Wyeast en de W34-70. Allebei prima bieren geworden, misschien nog wel mooier dan met de s-23, maar de Bavarian lager leverde uiteindelijk het mooiste bier op!

De komende tijd blijf ik nog even hangen bij de 0ndergisters, als komend maandbier heb ik een pilsener gebrouwen, gewoon even iets lekkers zonder dat het te zwaar of ingewikkeld wordt. Binnenkort staat er een nieuw brouwsel op het programma, dit keer een meibock, ook een ondergister.

Brouwse!!

Terug naar overzicht

ONK 2020 Kloonbier

tww januari 2020
Door: Theo van Eijden

Het #ONK2020 kloonbier is.....(tromgeroffel) IJwit van Brouwerij 't IJ!

Als organisator van het ONK, was het voor Amsterdamse Brouwvereniging De Bierkaai niet meer dan logisch om dit jaar een Amsterdams bier als kloonbier te kiezen. En wat dan beter dan een bier van de oudste brouwerij van de stad?

Al 17 jaar is IJwit een van de populairste bieren van Amsterdam en zeker in de zomer is het inmiddels niet meer van de terrassen weg te denken. Een stevig witbier dat gevaarlijk lekker doordrinkt. Licht troebel, mooi goud van kleur en met een zachte schuimkraag. De toevoeging van korianderzaad en citroen zorgt voor licht kruidige en citrusachtige tonen. Door de fijne licht zoete afdronk is de IJwit een geweldige dorstlesser.

En aangezien IJwit net als alle andere bieren van Brouwerij 't IJ ongefilterd en ongepasteuriseerd is, is het voor amateurbrouwers misschien wel mogelijk om heel dicht in de buurt te komen van het origineel.

Dus scoor een flesje IJwit, analyseer hem (en vergeet niet te genieten), probeer hem zo goed mogelijk te klonen en wie weet word je de winnaar van de Kloonklasse van het ONK2020!

Want dat terrasweer lijkt dan nog ver weg, maar als je nu begint met brouwen is dat heerlijke witbiertje mooi op tijd klaar voor het eerste lentezonnetje. Veel brouwplezier en probeer niet alles zelf op te drinken ;)

ONK 2020 Kloonbier

Terug naar overzicht

De zoektocht naar Sahti

tww januari 2020
Door: Nick Oud

Beste leden van ‘t Wort Wat,

Zoals vele bierbrouwers kom ik graag op bierfestivals om meer te leren over voor mij nog onbekende bieren. Deze liefde is ontstaan tijdens een bezoekje met mijn familie aan een Brussels bierfestival. Tegenwoordig probeer ik twee keer per jaar in het buitenland een bierevenement te bezoeken.

Festivalglazen van het Barcelona Bierfestival 2019
Festivalglazen van het Barcelona Bierfestival 2019
In maart 2019 ben ik met een goede vriend en een aantal leden van de vereniging drie dagen naar het bierfestival in Barcelona geweest. Wat een mooi evenement! We hebben lezingen gehad van o.a. Brewdog, zure Grand Cru bieren en over hygiëne bij het brouwen. In totaal waren er ook bijna 800 verschillende bieren om te proeven. We hebben ons best gedaan, maar 800 bieren was niet te doen! Persoonlijk heb ik het op 15 verschillende proefglazen per dag gehouden. Op de laatste dag van het festival kwam ik een biersoort tegen wat voor mij totaal onbekend was: Sahti. Sahti is dan wel een eeuwenoud, traditioneel biertje, maar voor velen niet bekend. Ik vertelde direct aan onze groep dat dit toch wel een érg bijzonder bier was. Niet mijn persoonlijke favoriet wat betreft smaak, maar wel zeker uitzonderlijk.

Na een mooi weekend Barcelona ben ik thuis verder op zoek gegaan naar Sahti. Jan Wurpel bleek er een mooi stuk over te hebben geschreven. Helaas had hij het bier nooit zelf gebrouwen. Mijn zoektocht ging verder. In Nederland bleek Sahti niet te worden verkocht. Buiten de grenzen moest ik mijn ontdekkingsreis voortzetten. In april 2019 stuurde ik bierbrouwerij 22 Brewing in Slovenië een bericht met de vraag of hun Sahti bier ook in onze omgeving te verkrijgen was. Als reactie kreeg ik van Ales en Maya, de eigenaren van 22 Brewing, een uitnodiging om dit type bier bij hen in Slovenië te komen brouwen! Dit moest natuurlijk even bij mij landen. In juli heb ik Maya een berichtje gestuurd, dat ik hun aanbod niet kon laten liggen.

Het was een uitdaging om in zeven dagen tijd een reis te maken naar hun brouwerij én alles te willen zien en mee te maken. Ales en Maya bleken het meest bijzondere echtpaar wat ik ooit ontmoet heb!
In de bergen rondom de havenstad Koper werd een Buena Vista concert gehouden ter gelegenheid van ons bezoek, met bier en hapjes. ’s Middags mocht iedereen meekijken hoe wij de Sahti brouwden. Een ervaring om nooit te vergeten! Na het maken van het bier kreeg ik de mogelijkheid om bijna 20 liter mee terug te nemen naar Nederland. De terugreis met zo’n zware auto was geen pretje, maar toch zeker de moeite waard. Na het lageren van de vaten wilde ik het bier in Nederland natuurlijk laten proeven!

Op onze vereniging moesten we nog even aandringen bij de uitbater, maar gelukkig hebben jullie op de clubavond in september 2019 de Sahti mogen proeven. Ik geef de uitleg er nog even bij: “Jullie drinken een oud Finlands bier, dat erom bekend staat niet al te lang houdbaar te zijn. Probeer dit recept niet zomaar zelf te maken, want een bier met jeneverbes, jenevertak en broodvergisting kan snel mis gaan als je het niet op de juiste wijze verwerkt. Geniet en bedenk dat je dit niet snel weer zult drinken!”.

Heel verrassend werd het bier afgelopen december voor de wisselkei met een 4e plek beoordeeld. En dat is iets wat ik totaal niet verwacht had. Als ik jullie nog een laatste boodschap mee mag geven: ga naar evenementen of brouw bier met mensen die je niet zo goed kent, zodat je weer met nieuwe inzichten thuiskomt. Dan brouw je misschien wel een keer hét ultieme biertje!

Proost,
Nick Oud (Old Berckhout)

 Sahti Brouwsessie in Slovenië (foto 1) Sahti Brouwsessie in Slovenië (foto 2) Impressie van het Buena Vista Concert (foto 1) Impressie van het Buena Vista Concert (foto 2)

Terug naar overzicht

Jaarverslag van het bestuur over 2019

tww januari 2020
Door: Erik Deelissen

Met dit verslag geeft het bestuur van de Amateurbierbrouwersvereniging ’t Wort Wat! een overzicht van de gebeurtenissen van het verenigingsjaar 2019.

Het jaar 2019 is voor ’t Wort Wat! weer een uitstekend en actief jaar geweest. Het bestuur bedankt eenieder die zich het afgelopen jaar heeft ingezet voor onze vereniging. Naast oudgedienden hebben wij ook nieuwe leden binnen de actieve commissies mogen verwelkomen.

Bestuursbeleid.

Het ledental eind 2019 is 335 leden en donateurs, Gelijk aan vorig jaar willen we als vereniging eigenlijk niet meer groter groeien, als bestuur richten we ons op beheersbaarheid qua grootte van het aantal leden. We hebben daarom onze promotieactiviteiten geminimaliseerd. We blijven nadruk leggen op het gezamenlijk brouwen, proeven en beoordelen van bier, en met name bieren die op één van de zes gezamenlijke brouwdagen worden gebrouwen.
Ook andere meegenomen bieren kunnen worden beoordeeld. De Proeftafel is een vast onderdeel van de meeste clubavonden. Daarnaast is er het Bier-van-de-maand, wat een door een clublid gebrouwen bier is dat op fust is gezet en op de clubavond getapt wordt. Beoordelingen van bieren is bedoeld om de brouwer handvatten te geven om de kwaliteit van zijn bieren te kunnen verbeteren.

De georganiseerde activiteiten dienen altijd in lijn te zijn met de doelstelling van de vereniging, wat bij oprichting vastgesteld is als: “het bevorderen van het zelf brouwen van bier, en het opbouwen en delen van kennis daarover”, dienen.

We zijn van mening met dit voortgezette beleid de vereniging steeds interessant te houden voor alle leden. Dit kon natuurlijk alleen mogelijk gemaakt worden door leden die actief hun steentje hebben bijgedragen.

Het bestuur in 2019

Tijdens de ALV op 22 maart 2019 zijn Jan Wurpel herkozen als bestuurslid, Hank Lucas als bestuurslid, Erik Deelissen als bestuurslid en secretaris.

Met deze samenstelling van het bestuur werden de taken in de maand maart als volgt verdeeld:

Functie Naam Aandachtsgebied
Voorzitter
Plv. Penningmeester
Theo van Eijden Mediacommissie
Brouwcursuscommissie
Proeftafelcommissie
Secretaris Erik Deelissen Excursiecommissie
Polderbokcommissie
Bibliotheekcommissie
Penningmeester Walter Bakker Clubkampioenschapcommissie
Kascommissie
Gistcursuscommissie
Kwaliteitscommissie
Algemeen bestuurder
Plv. Voorzitter
Jan Wurpel Clubhuiscommissie
Inkoopcommissie
Fotografencommissie
Algemeen bestuurder
Plv. Secretaris
Nico van Kampen Gistbankcommissie
Brouwdagcommissie
Gadgetcommissie
Algemeen bestuurder Hank Lucas ONK2019 commissie
Proeftuin commissie

Wij hebben dit jaar van 29 leden afscheid genomen, maar hebben een aanwas van 39 nieuwe leden. Wij hebben we afscheid genomen van 4 donateurs.
Op dit moment (peildatum: 31 december 2019) hebben we 335 leden waarvan 2 ereleden.
Tevens hebben wij 10 donateurs binnen onze vereniging.
De gemiddelde leeftijd van onze leden is 50 jaar, het jongste lid is 22 jaar oud en de oudste 82 jaar.
 
 
Clubavonden in 2019
 
Er zijn dit jaar 11 clubavonden gehouden.

  • Bieren van de Proeftuin gist experiment..
  • Craftbeer meets jenever, Laurens Speek van Hooghoudt jenevers.
  • Algemene ledenvergadering.
  • Presentatie waterontharders door Rob Hagen i.s.m. Arjen Verkerk van Ecomatch, presentatatie Emmer Oer Wit van Edwin de Redelijkheid.
  • Presentatie giststarter maken Frank Huitema en Theo van Eijden.
  • Presentatie invloed van temperatuur op de vergisting door Ard Jan Grimbergen.
  • Club barbecue te Lisserbroek viering 25 jarig bestaan van onze club.
  • Presentatie Belgische bieren door Ferdinand Meeus.
  • Clubkampioenschappen alle klassen.
  • Presentatie wethops door Carel Krol van Hollands Hophuis.
  • Food pairing Geuzebieren met tapa’s door Daniel Eissinger.
Commissie activiteiten van het afgelopen jaar
  • 6 gezamenlijke brouwdagen georganiseerd door de brouwdagcommissie in Lisserbroek.
  • Een club barbecue georganiseerd in Lisserbroek met live muziek
  • Polderbok gebrouwen bij brouwerij de 7 Deugden.
  • 2 brouwcursussen gegeven.
  • Clubkampioenschappen georganiseerd.
  • Keuringsweekeinde georganiseerd voor het ONK2019.
  • ONK2019 het evenement georganiseerd.
  • Elke clubavond de Bibliotheek commissie aanwezig.
  • Elke clubavond Brouwmaatje aanwezig voor de uitgave van bestelde Bier-van-de-Maand pakket en overig bestelde artikelen.
  • Clubhuis commissie verzorgde de clubavonden, club barbecue en Food en Geuzebier pairing.
  • Fotografen commissie maakte reportages van activiteiten van onze club.
  • Redactie commissie verzorgde ons clubblad, oplage zit rond de 360 stuks in 11 edities.

Onze vereniging mag zich tevreden stellen met een groot aantal vrijwilligers, veertig leden dragen structureel een steentje bij aan de activiteiten van onze vereniging binnen een of meerdere commissie of anderszins. Dit is een aantal waar we als vereniging best trots op mogen zijn. Maar nog steeds zijn er een aantal commissies die nieuwe actieve leden kunnen gebruiken. Ervaring leert dat dit vooral gezellige en soms leerzame bezigheden zijn. Jaarlijks bedankt het bestuur namens alle leden deze vrijwilligers voor hun inzet met een versnapering.

Met het bovenstaande overzicht hoopt het bestuur jullie voldoende te hebben geïnformeerd over beleid en activiteiten in het afgelopen jaar. Wij hopen dat dit tijdens de Algemene Leden Vergadering op 28 maart jullie goedkeuring kan krijgen.

Namens het bestuur,

Erik Deelissen
Secretaris


Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, januari 2020

tww januari 2020
Door: Michael Woolthuis

Al tijdens de afgelopen clubavond bedacht ik een nieuwe naam voor een bier: ‘tHoestochwelopzoongauweveerinjereet<..biertype…>.

Nu nog een fijn biertype en recept erbij verzinnen. Ik denk zelf dat een ultra strong Imperial stout achtig iets wel gaat passen bij de naam. Dan wordt het dus: ‘tHoestochwelopzoongauweveerinjereetmetstrongimperialstout. Maar wie weet, misschien wordt het wel een slappe -ik drink liever water- session vorm. Dan wordt het ‘tHoestochwelopzoongauweveerinjereetmetslappesessionstout.  Persoonlijk houd ik niet zo van die slappe bieren want als je een aantal uren met brouwen bezig bent geweest wil je toch wel iets fatsoenlijk drinkbaars naast de cola in de koelkast kunnen zetten. Maar goed ieder z’n meug en als je zo nodig na vele zware brouwuren een slappe wilt hebben. . . !
De naam, ‘tHoestochwelopzoongauweveerinjereet<..biertype…>,  is achteraf wel erg toe het puntje want ik dacht een mooi plekje op het toilet gevonden te hebben voor de gewonnen veer. Vlak naast het totaal versleten boekje van Max Tailleur en het reserve extra soft pleepapier. Helaas is de veer ergens tussen hier en daar een klein beetje in rook op gegaan en daar had ik een vervelend hoestje aan over gehouden.

Ik hoop overigens dat het geen wisseltrofee was want dan gaat hij deze keer dus ook van vorm en kleur wisselen voor ik hem teruggeef/nieuwe maak. Of misschien moet ik deze veer dan ook maar drie keer achter elkaar winnen (net als die andere prijs waar mijn naam driemaal op staat: de meest prestigieuze van de club prijzen zeg maar de moeder aller bier prijzen: De wisselkei) want dan mag je hem houden en hoef ik hem dus niet terug te geven en dus ook niet terug te vinden.
En Oh ja om het nog even in te wrijven, we beleven dit jaar weer eens een schrikkeljaar. Ik heb de prijs dus mooi een dag extra in bezit.

Op de foto zie je de befaamde kei, beetje links van mijn gauweveer. De kei en de er achterstaande prijzen waren overigens door Stafan H, gewonnen. Het glas met rode inhoud is gelukkig geen wijn maar één van de proefbieren van de proeverij met tapas, een zeer lekkere kriek.

Gouden Veer van Michael Woolthuis
Even nog een losse opmerking over de maand recepten:
De aangeven hoeveelheden spoelwater zijn de maximaal benodigde hoeveelheden, hier geldt dus altijd liever mee verlegen dan om verlegen.
Gebruikelijk is om je maisch uit te spoelen tot je je hoeveelheid wort op het aangegeven sg plus het kook verlies van je eigen brouwinstallatie hebt bereikt. Het in het recept gebruikte brouwzaal rendement staat op 75%, dat weet bijna iedereen wel te bereiken. Meestal is je rendement beter en houd je dus meer wort=bier=beter=minderdorst over.
Het restant van het spoelwater kan je gebruiken om de boel weer een beetje te kuisen

Voor de komende tijd staan de volgende recepten op het programma:

Januari: BengaLPA
Februari: borisjohnsonfarewellbarleywine
Maart: Rossvoort
April: WM tripel

Bestellen gaat als volgt: Log in op de site en kijk onder het menu “Voor Leden” en kies dan voor Pakket van de maand.
Betalen voor het pakket kan dan vervolgens via ideal. De levering door Brouwmaatje geschied dan op de aangegeven clubavond.

Groeten,
Michael

Ps, Recept voor februari:

Borisjohnsonfarewellbarleywine

datum: 3 januari 2020
van: Michael Woolthuis
klasse: D
stijl: Barley Wine

Beschrijving

Bier 8 uit de BREXIT reeks en tevens de laatste. Je weet maar nooit of bier uit Groot-Brittannië na de brexit nog wel te betalen is.
Dit maal een Barley wine.

Recept gegevens

batchgrootte: 10 l.
kooktijd: 90 min.
alcoholpercentage: 9.6 %
begin-SG: 1084
eind-SG: 1015
EBC (kleur): 37.0
EBU (bitterheid): 48.0
Brouwhuisefficiëntie: 75 %

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden
Palemout (7 EBC) 3400 gr   7 EBC  
Tarwemout (4 EBC) 680 gr   4 EBC  
Cara Red (45 EBC) 1100 gr   45 EBC  
Kandijsuiker, donker 1000 gr      
Nugget hopbloem 14 gr 90 min. 13.2 α Bloemen  
Nugget hopbloem 21 gr 40 min. 13.2 α Bloemen  
Fuggles 28 gr 5 min. 4.9 α Bloemen  
Maischwater 11.2 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater 5.4 ltr     Leverancier: Kraan
Safale S-04 1     Leverancier: Fermentis
Bottelsuiker 5-8 gr/ltr      

Maischschema

71 °C 67 °C 78 °C
Stort min. 60 min. 2 min.

Opmerkingen van de brouwer

Als de vergisting stil valt kun je Safbrew F-2 toevoegen.
Terug naar overzicht

Ouwe gist

tww januari 2020
Door: Jean-Pierre Bylard
Magneetroerder

Over een niet-spectaculaire maar wèl nuttige ervaring.

“Niet goed bruikbaar meer” was de reactie van een brouwmaterialen firma op mijn vraag over die oude gist.

Wat speelde er ? Ik wilde brouwen en was mijn benodigdheden aan het afschrappen van mijn voorradenlijst. Daarbij stoot ik op de gist. Zo’n zakje met 11,5 gram korrelgist.
Bij nadere inspectie van het zakje zag ik dat de T.H.T al meer dan 4 jaar voorbij was. Het zat dus al lang in mijn voorraden en was dus vaak overgeslagen. Daarom die vraag aan de leverancier hoe goed de houdbaarheid was van korrelgist ( die ik mijn diepvries bewaar.)

Volgens mijn vrouw ben ik een ècht héél eigenwijze oude (80jr) man, dus door het antwoord van de brouwmaterialen firma, liet ik me niet weerhouden om het tòch te proberen.
Dat is deel één van het verhaal.

Deel twee wordt gevormd door een lezing die destijds voor de club gehouden werd door dhr. Den Hartog van de brouwerij “De Lindeboom”. Hij zei, in een latere e-mail wisseling, dat hij korrelgist niet alleen hydrateerde maar er ook meteen een starter mee maakte. Dat raadde hij aan ook bij verse korrelgist.

Gist reviven
Van Ben Jacobs kreeg ik eens een beschrijving van zo’n giststarter. ( schijnt ergens bij Media/Artikelen te staan.) Kort gezegd komt het erop neer dat je, 4/5 dagen voordat je gaat brouwen, eerst de gist opkweekt in een kleine Erlenmeyer (150 cc. water en 15 gr. moutextract)) en naderhand die overdoet in een grote Erlenmeyer (500 cc. water en 50 gr. moutextract)  Met als hulpmiddelen een warm badje van 200C  en een magneetroerder. (zie foto’s)

Verrassende ingrediënten zijn: het toevoegen aan de starter van: een flinke lepel appelstroop en een paar druppels olijfolie. 
Na 2 dagen in de eerste Erlenmeyer en weer 2 dagen in de tweede, grotere, heb ik dan ca. 700 cc. actieve startervloeistof voor een batch van 10 liter, maar voor grotere batches is die ook geschikt.

Die oude gist was dus kennelijk toch zo oud nog niet, want de 4e dag had ik een flink pruttelende, 700 cc.  giststarter.
Ik heb die dan ook netjes kunnen gebruiken bij die brouw.

Sindsdien doe ik dat altijd bij mijn brouwen met korrelgisten. Het valt me daarbij op dat de hoofdvergisting veel sneller verloopt. Soms is die na 2/3 dagen al afgelopen tot een enkel belletje door het waterslot. Daarna overhevelen in een gistingsfles en dan erna lageren.

Nogmaals: het is niet spectaculair maar wel nuttig, als je soms twijfelt of de gist nog tot gisten in staat is.

P.S. Uit oogpunt van de privacy de namen van: de bouwmaterialen firma, de gist en het brouwsel, niet genoemd.
 
Jean-Pierre Bylard,                                                    Gouda 2019
 

Terug naar overzicht

Uitslag van de clubkampioenschappen 2019

tww januari 2020
Door: Jacques Stricker

Allereerst ook vanuit de clubkampioenschappencommissie voor iedereen de beste wensen voor 2020 en dat het weer een mooi bier(wedstrijd)jaar mag worden.
 

Clubkampioen 2019
Afgelopen jaar zijn we, mede doordat onze club het ONK mocht organiseren,  van 2 inlever- en keuringsdagen naar 1 inlever- en keuringsdag teruggegaan.
Het kloonbier voor het ONK was de La Trappe Isidór, tevens het wedstrijdbier voor de clubkampioenschappen. Dit bier is gebrouwen op de club-brouwdag van maart 2019, het andere wedstrijdbier de Sterke Blonde is gebrouwen op de club-brouwdag van mei 2019.  Daarnaast zijn er ook nog  thuis gebrouwen varianten van de wedstrijdbieren ingeleverd.
 
De inleverdag was de clubavond van 27 september  waarna de keuring plaatsvond op de clubavond van 25 oktober.  Ondanks dat we naar 1 inleverdag zijn teruggegaan, waren er 48 inzendingen.
Van de  2 wedstrijdbieren, de sterke blonde en de La Trappe Isidór zijn in totaal 13 bieren ingeleverd  Velen hadden de Isidór gebrouwen voor het ONK, waarschijnlijk was deze zo lekker dat ze al opgedronken waren vóór de inleverdagen van het clubkampioenschap, getuige de weinige inzendingen (2) van Isidór.
 
Afgelopen jaar zijn we voor het eerst digitaal gaan keuren, dat heeft best nog wat organisatorische haken en ogen gehad. De software moest aangepast worden op de clubkampioenschappen en de uitslagen beschikbaar komen. Door de inzet van Ernst en Wilfred is het helemaal goed gekomen, Heren dank daarvoor.   Tijdens de keuringsavond zijn van alle bieren een flesje gekeurd en van  punten en opmerkingen voorzien, direct op tablet of PC ingevoerd.  Van de beste 5 bieren per klasse zijn door de keurmeesters het 2e flesje  mee naar huis genomen, nogmaals gekeurd en van punten voorzien. Dat heeft ook de uiteindelijke uitslag bepaald.
 
Vanaf eind januari is de uitslag,  per bier,  met commentaar en punten te downloaden op de website.
 
Een lid kan na inloggen in het “Voor leden” menu naar “Mijn uitslagen” gaan.
Daar staan alle keuringsformulieren van de bieren waarmee hij mee heeft gedaan.
 
Bovenin kun je het wedstrijdjaar kiezen, maar daar staat er nu natuurlijk nog maar 1.
Door op het downloadknopje (links in de regel) te klikken, krijg je het keuringsrapport als PDF.
 

Op de clubavond van december is de feestelijke prijsuitreiking geweest met een certificaat voor alle 1e, 2e en 3e prijzen en een beker voor de nummers 1 in de verschillende klassen.
 
En de winnaars zijn:
 

Sterke Blonde              
3e prijs  80 ptn Theo van de Voorde      
2e prijs 84 ptn Edwin de Redelijkheid            
1e prijs 86 ptn Simon Dil             
               
Isidór              
2e prijs 66 ptn Ronald van Rijsel          
    Martin van Rijsel             
1e prijs 82 ptn Frans Bolleboom              
               
Klasse  A-C-V               
3e prijs 77 ptn Tom van Berkum APA White labs WLN 4100 Ultra Ferm Amyloglucosidase toegevoegd voor laag eind SG
     
    Edwin de Redelijkheid Blonde  Hout 
2e prijs 78 ptn Titus Rinia Single hop pineapple blond  
1e prijs 80 ptn Stefan Hendriks Tripel  
               
               
Klasse  B-D-V               
3e prijs 84 ptn Patricia Talbot Imperial outmeal stout met tonen van donker fruit, zonder er fruit in te gebruiken
    Chris Talbot
2e prijs 85 ptn Edwin de Redelijkheid Export stout
1e prijs 87 ptn Gery en Ben Uijtenhaak Barley Wine
               
Clubkampioen  2019             
3e prijs 153 ptn Theo van de Voorde          
2e prijs 162 ptn Simon Dil          
1e prijs 169 ptn Edwin de Redelijkheid           


Hieronder de uitslag van alle ingeleverd bieren per klasse.

Naam

Sterke Blonde

Score

Simon  Dil

Sterke Blonde

86

Edwin de Redelijkheid

Sterke Blonde

84

Theo van de Voorde

Sterke Blonde

80

Jan  Wurpel

Sterke Blonde

78

Hans de Vries

Sterke Blonde

76

Theo van de Voorde

Sterke Blonde

73

John  Gouwerok

Sterke Blonde

72

Ton van Schadewijk

Sterke Blonde

69

Patrick van Zijl

Sterke Blonde

68

Tom van Berkum

Sterke Blonde

57

Gery & Ben Uijtenhaak

Sterke Blonde

30

 

Naam

Isidór

Score

Frans  Bolleboom

La Trappe Isidor

82

Ronald &Martin van Rijssel

La Trappe Isidor

66

             

Naam

Klasse A-C-V

Score

Stefan  Hendriks

Tripel

80

Titus  Rinia

Singel hop pineappel

78

Edwin de Redelijkheid

Blond(e)

77

Stefan Hendriks

Tripel

76

Tom van Berkum

APA met white labs

77

Gery & Ben Uijtenhaak

Mexican lager

75

Tom van Berkum

American PA

74

Gery & Ben Uijtenhaak

Bitter Blond (B)

73

Ernst de Moor

Witbier

73

Gery & Ben Uijtenhaak

Blond(e)

73

Frans  Bolleboom

Witbier

69

Ton van Schadewijk

Indian Pale Ale USA

68

Tom van Berkum

Indian Pale Ale USA

67

Edwin de Redelijkheid

Pilsener

63

Titus  Rinia

Bitter Blond (B)

62

Edwin de Redelijkheid

Weizen met bosvruchten

62

Tom van Berkum

Weizen

61

John  Gouwerok

Indian Pale Ale USA

59

Titus  Rinia

Blond(e)

58

Frans  Bolleboom

Kölsch

57

Ronald & Martin van Rijssel

Blond(e)

56

 

 
Naam

 
B-D-V

 
Score

Gery & Ben Uijtenhaak

Barley Wine (donker)

87

Edwin de Redelijkheid

Export stout

85

Patricia & Chris  Talbot

Oat meal stout

84

Ronald &Martin van Rijssel

Bockbier

83

Ton van Schadewijk

Russian Imperial Stout

82

Patricia & Chris  Talbot

Imperial Brown oat meal

80

Simon  Dil

Black IPA

76

Titus  Rinia

American Amber-Red

75

Jan  Wurpel

Dubbelbock

72

John  Gouwerok

Black IPA

70

Titus  Rinia

Export stout

68

Titus  Rinia

Black IPA

52

Binnenkort worden de wedstrijdbieren voor volgend jaar vastgesteld, info volgt via het clubblad
 
 

Terug naar overzicht