7 artikelen uit het clubblad van Augustus 2018

Terug naar overzicht

Van het bestuur, augustus 2018

tww augustus 2018
Door: Jan Wurpel

Het is weer voorbij die hete zomer

Als ik dit stukje schrijf heb ik alweer meer dan 5000 km gereden door Frankrijk en Spanje, en is onze vakantie alweer voorbij. Een extreem warme zomer in Spanje, maar ook in Nederland. Eigenlijk geen weer om een biertje te brouwen als je niet gecontroleerd kunt vergisten qua temperatuur. In Spanje, bij de familie, was het ver over de 30 °C  en verbleven we overdag maar aan de bar bij het zwembad. Nu verzieken de Spanjaarden veelal hun bier door het tegen het vriespunt aan te drinken maar met deze temperaturen was het wel lekker om af te koelen. Een jarra (een dikwandig glas met oor, diepgevroren en met een inhoud van een halve liter) kostte overigens maar € 2,-. Daar kom je in Amsterdam niet mee weg. Gezond ook nog want zo’n glas met inhoud weegt zowat een kilo dus blijf je in conditie met het proeven. In de diverse plaatsen waar we in Spanje en Frankrijk geweest zijn, heb ik eigenlijk alleen maar lagerbier gedronken. Wel meer soorten speciaalbier gezien, maar met dat hete weer was een zwaarder bier niet echt aan te raden. Maar goed, we zijn weer thuis en het gewoonlijke leven is weer opgepakt. Geen bierbrouwen voor mij op dit moment! Dit vanwege de hoge temperaturen en het ontberen van de klimaatkast voor de vergisting.

Clubkampioenschappen in de toekomst

Het bestuur worstelt eigenlijk al jaren met een goede formule voor het houden van de jaarlijks te houden keuringen in relatie met het clubkampioenschap. Vroeger werd dat op één clubavond gedaan, maar later zijn we op twee clubavonden gaan zitten. We vinden dit achteraf toch te veel clubavonden per jaar in beslag nemen. Zo zijn het dan twee van de elf clubavonden die in het teken staan van het keuren van bieren. Eigenlijk willen we wel weer terug naar één keuring op één clubavond. Het voorstel is om alle bieren in slechts één ronde te keuren en in een tweede ronde, waarin de beste bieren overgebleven zijn, door keurmeesters te laten keuren. We willen kijken of dit voor 2019 te realiseren is.

Polderbok 2018

Het polderbokbier is op 30 mei 2018 gebrouwen door de Polderbockcommissie bij de nieuwe brouwerij van de 7 Deugden in Amsterdam. Een verslag daarvan hebben jullie in het vorige clubblad kunnen lezen. Het bier is nu gereed en gebotteld. Het moet alleen nog van etiketten worden voorzien. Het eind SG is 1020 geworden, waarmee het bier een alcoholpercentage van 8,1 % volume heeft verkregen. Zodra het bier besteld kan gaan worden zullen we jullie hierover berichten. In het Parool heeft een publicatie gestaan waarin werd gemeld dat het Bokbierfestival in de Beurs van Berlage op losse schroeven staat. Hierdoor zullen er meer flessen worden afgevuld.
Verder zal m.b.t. het bestellen en uitleveren van het Polderbok dezelfde procedure gevolgd worden als verleden jaar, bestellen en betalen via de site en uitlevering op een clubavond.

BBQ 31-8-2018

De laatste dag van augustus vangen onze clubavonden weer aan. Op die 31ste hebben we onze bijna traditionele barbecue. Omdat we gemerkt hadden dat de animo voor deelname hieraan de laatste jaren iets terugliep, hebben we jullie tijdens de Algemene Laden Vergadering expliciet gevraagd of we hiermee door moeten gaan. Het antwoord was ja! Echter, er is nog maar door 39 personen ingeschreven. Ik hoop dat dit aantal nog wat groter zal worden. Evenals voorgaande jaren zal het eten met de barbecues kant en klaar worden aangeleverd. Ook is het bedoeling om onderling elkaars bieren te gaan proeven en is er een vat van 20 liter beschikbaar gesteld.

Kwaliteitscommissie

Het beleid van de Kwaliteitscommissie is iets omgegooid i.v.m. de proeftuincommissie. Er zal een ander spoor gevolgd gaan worden. Elk lid van de commissie kiest een bier en dit brouwt met een kleine installatie een aantal keren achter elkaar. Daaruit moeten leerpunten naar voren komen van zaken die essentieel zijn om een goed bier te kunnen maken.

Verder zal er meer gecoördineerd en samengewerkt gaan worden met de Proeftuincommissie. Dit met het doel elkaar te versterken en samen te werken met het ontwikkelen van recepten (het boek van Gordon Strong is hierin leidend).

Proeftuincommissie

De Proeftuincommissie is bezig met brouwerij Poesiat en Kater (Amsterdam) om een brouwsel te laten maken. Hiervoor is voor een blond bier gekozen. Leden kunnen zich inschrijven om een deel van deze batch bier thuis te laten vergisten. De  bedoeling is dat elke deelnemer 20 liter of een veelvoud daarvan meekrijgt om thuis met een specifieke gist te laten vergisten, met een beheerst vergistingsklimaat of zonder beheerst vergistingsklimaat. Het proeven van deze bieren gaat veel tijd kosten, plan is een aparte avond te organiseren met de deelnemers en de brouwer van Poesiat en Kater. Er wordt een presentatie gemaakt  waarin de ranking van de bieren naar voren gebracht zal worden. Volgend jaar wil deze commissie twee vaste brouwdagen reserveren voor haar activiteiten. Nog niet duidelijk is of dit aparte brouwdagen zullen gaan worden, of dat deze meegaan met de reguliere brouwdagen.

ONK 2019

’t Wort Wat! Zal in 2019 het ONK gaan organiseren. Ook bestaan we dan als vereniging in dat jaar 25 jaar. Dat betekent dat er wel weer wat werk verzet moet gaan worden. Na deze zomer zal het bestuur een begin maken met de planning en het uitzoeken van een geschikte locatie. Mochten er onder de leden ideeën bestaan over een geschikte locatie niet te ver van Hoofddorp, die ook nog eens goed te bereiken is met het Openbaar Vervoer, meld het ons dan.

Clubavonden na 31 augustus

  • Op de clubavond van 28 september zullen we proberen iemand uit te nodigen die ons meer kan gaan vertellen over het brouwen van Weizenbier.
  • 26 oktober zullen we proberen iets te laten vertellen over de bierhistorie in Nederland en zullen de bieren (klasse B en D) voor het clubkampioenschap ingeleverd moeten worden.
  • Op 23 november vinden de keuringen plaats voor het clubkampioenschap (klasse B en D) en
  • Op de clubavond van december zal het gezellig bij elkaar zijn met een hapje en een biertje centraal staan.

Zodra afspraken met presentatoren van bepaalde onderwerpen vastgelegd zijn zullen we jullie hierover informeren in het clubblad of via een nieuwsflits.

Terug naar overzicht

Brouwkalender 2019

tww augustus 2018
Door: Ernst de Moor

Omslag_Kalender

De redactie brengt een jaarkalender 2019 uit! Deze omvat o.a.

  • 13 bladen a3 (30x42 cm)
  • Bierrecepten
  • Bierspreuken
  • Belangrijke Bierdata
  • En veel meer…

Deze prachtige kalender kan voor slechts € 5,-- in je brouwerij hangen! 

Je kunt nu al bestellen door in te loggen bij de website. Kies dan voor ‘Kalender’ in het ‘Voor Leden’ menu. Je kunt de kalender ophalen tijdens de clubavond van 't Wort Wat van november.

BESTEL 'M NU!

 

Terug naar overzicht

Inleveravond Clubkampioenschappen (najaar), september 2018

tww augustus 2018
Door: Jacques Stricker

Het is weer zo ver!! De inschrijving voor de clubkampioenschappen is weer geopend en de bieren mogen op de clubavond van 28 september ingeleverd worden, waarna deze worden gekeurd op de clubavond van 23 november.

Het wedstrijdbier is een Schwarzbier klasse B , welke gebrouwen is op de clubbrouwdag in mei, maar zelf (thuis)gebrouwen Schwarzbieren zijn uiteraard ook welkom. Een Schwarzbier is helder, donker koper tot donkerbruin van kleur en heeft een alcoholpercentage van 4.6 tot 5.2%. de kleur zit tussen ECB 50 en ECB 115 in. De geur heeft tonen van wat koffieachtigs, geroosterd brood en iets karamelligs met smaaktonen van bittere chocolade, koffieachtig en een iets zoetigbitter tot bittere afdronk. Schwarzbier lijkt op een mengsel van pils en porter en heeft minder restsuikers dan een Munchener dunkel. Enige voorbeelden van Schwarzbieren zijn: Köstritzer Schwarzbier, Schwarzer Steiger, Kulmbacher en Monchslof Klöster Schwarzbier

Naast de wedstrijdbieren kunnen alle bieren uit de klasse B en D ingeleverd worden evenals de fantasie— en vruchtenbieren welke niet in de klasse B – D vallen, maar in klasse V.

Het inschrijfformulier staat uiteraard weer op de website. Op dit formulier moeten de namen van de brouwers en de biernaam ingevuld worden, het type bier en de klasse (via pop-up schermpje) en je begin SG. Eventuele andere kenmerken graag bij opmerkingen vermelden. Voor de vrije klasse graag een korte omschrijving van het type bier

Vergeet niet je biernaam en overige kenmerken in te vullen, met deze ingevulde gegevens hebben de keurmeesters een beetje houvast bij het keuren van het bier. Niets vervelender dan dat keurmeesters en leden geen idee hebben welke bieren geproefd gaan worden. Het ingevulde formulier, samen met 2 flesjes, inleveren op de betreffende clubavond. Zie ook het Wedstrijdreglement Clubkampioenschap op de website.

De inschrijving stopt op de zondag (23 september) voor de inleveravond. Dit om de commissie de gelegenheid te geven een inventarisatie van de bieren te maken en de juiste stickers aan te maken. Het keuren en beoordelen van de ingezonden bieren gebeurt op de clubavond van 23 november.

De prijsuitreiking van de bekers en certificaten is uiteraard weer op de laatste clubavond van het jaar en de teruggave van de keuringsformulieren op de clubavond van januari.Wij zijn er weer klaar voor!

Namens de clubkampioenschapcommissie.
Jacques Stricker

Terug naar overzicht

Van de bibliotheekcommissie, augustus 2018

tww augustus 2018
Door: Erik Pruisken

Nieuw in de bibliotheek


The Brew Your Own Big book of clone recipes, 2018, (1059)

1059

In dit boek vind je 300 kloonbier-recepten uit het Amerikaanse bierbrouwblad Brew Your Own. Het zijn meestal klonen van bieren van Amerikaanse brouwerijen, maar ook het kloon-recept voor bijvoorbeeld Duvel, Orval en Mikkeler Beer geek breakfast stout is er te vinden. Het boek bevat 17 hoofdstukken:

  1. Pale Ales met o.a Terrapin Rye pale ale.
  2. IPA’s met o.a. Dogfishead 60 minute IPA.
  3. Special IPA’s met o.a.Russian River Pliny the elder.
  4. Amber Ales & Lagers.
  5. Brown ales.
  6. Porters met o.a. Fuller’s London porter.
  7. Stouts met o.a. Mikkeler Beer geek breakfast stout.
  8. Imperial stouts met o.a. Founder’s Breakfast stout.
  9. Barley wines & Strong ales.
  10. Belgian-style ales met o.a. Orval, Duvel, St. Bernardus Abt en Westmalle tripel.
  11. British style ales met o.a. Fuller’s ESB en Young’s Special London ale.
  12. European-style ales & lagers met o.a. Schneider Weisse en Paulaner Hefe-Weissbier.
  13. North American ales & lagers met o.a. Anchor steam beer.
  14. Pilseners met o.a Bitburger en Pilsner Urquell.
  15. Fruit, spice & vegetable beers.
  16. Sour, wild & wood-aged beers met o.a. Norwegian wood.
  17. Winter beers met o.a. Samichlaus.

Overzicht boeken en tijdschriften op website

Het overzicht van de boeken en tijdschriften is, na inloggen, te raadplegen op de website onder de kop: Voor leden > Bibliotheek. Gebruik voor het zoeken -F. Het is mogelijk door middel van klikken op (Reserveer) op de website om een boek en of tijdschrift te reserveren.

Verzoek tot aanschaf

Weet je een goed boek over bier brouwen voor de bibliotheek? Laat het ons weten!

Website tip

www.bookdepository.com: Voor het bestellen van Engelse en Amerikaanse boeken. Ze zijn meestal goedkoop en berekenen geen verzendkosten. De snelheid van levering wisselt.

 

Terug naar overzicht

Bepalen van alcoholpercentage

tww augustus 2018

Soortelijk gewicht tabel voor bier

Door: Hans van Ameide

Een klein woordje vooraf. Velen zullen software gebruiken voor hun bierrecepten. En terecht. Als je alles zelf uit zou moeten rekenen heb je nog een behoorlijke klus. Dit verhaal is misschien leuk ter informatie maar niet echt heel praktisch. Dit gezegd hebbende: de reden dat men het Soortelijk Gewicht van wort wil weten is om het alcohol percentage van het bier te voorspellen. Bier is wat lastiger dan wijn omdat het moeilijker is om het SG na de vergisting te voorspellen. (Bij wijn is dat altijd praktisch 0.) Maar aangezien bier maken niet 100% precies is, zullen we het met een schatting moeten doen.

  • Meet het SG van je wort met een hydrometer.
  • Kijk in de SG kolom van de tabel wat de aanwezige hoeveelheid suiker is en hoeveel alcohol daardoor geproduceerd zou kunnen worden.
  • Als je meer alcohol in je bier wilt: kijk in de tabel hoeveel suiker daarvoor nodig is en vergelijk het met de hoeveelheid suiker die al aanwezig is in het wort.
  • Reken uit hoeveel extra suiker je nodig hebt om het SG te verhogen naar het verlangde SG en voeg dat toe aan je wort.

Laten we maar een voorbeeld doen

Je wilt 10 liter bier maken met 6% alcohol. Je verwacht dat het SG na vergisting 1010 zal zijn. De meting voor vergisting geeft een SG van 1040. In de tabel (zie hieronder) kun je zien dat er 100 gram per liter suiker aanwezig is en dat het alcoholpercentage na vergisting uitkomt op 3,9%.

Dit is duidelijk veel te weinig. Misschien is er iets misgegaan met het recept of het maischen. In de tabel kun je ook zien dat je 135 gram per liter nodig hebt om een alcoholpercentage te bereiken van 5,9%. Om dit te bereiken moet je dus nog 135 - 100 = 35 gram per liter toevoegen. In totaal moet je dus nog 350 gram suiker aan je wort toevoegen.

Tabel 1 Bier-SG-alcohol - Leven in de brouwerij
Tabel 1 Bier-SG-alcohol

 

Als je wilt weten hoeveel alcohol er uiteindelijk in je bier zit en hoeveel suiker er nog over is moet je na de vergisting nog een SG meting doen.

  • Meet het SG. Deze meting wordt beïnvloedt doordat er alcohol in de vloeistof aanwezig is. De meting van het SG komt daarom iets lager uit.
  • Als het SG lager is dan je verwachtte is er meer alcohol in het bier en minder restsuiker. Klaar is Clara.
  • Als het SG hoger is dan je verwachtte is er minder alcohol en meer restsuiker die niet door de gist is omgezet. In dit geval zou je kunnen besluiten om nog wat suiker toe te voegen om toch wat meer alcohol in je bier te krijgen. Je kunt de tabel ook gebruiken om te bepalen hoeveel suiker er over zou moeten zijn en hoeveel er daadwerkelijk over is. Als je het verschil toevoegt krijg je het alcoholpercentage dat je beoogde. Je moet wel zeker weten dat de vergisting gestopt is anders krijg je veel meer alcohol in je bier dan je had gepland!
  • Als het SG een stuk hoger is dan je verwacht had, is de vergisting nog niet afgelopen. Controleer het SG na een week nog een keer. Het kan ook dat de vergisting vroegtijdig is gestopt. En dan heb je dus een probleem!

Laten we het voorbeeld er nog maar eens bij pakken

De vergisting is geëindigd en het SG blijkt 1014 te zijn in plaats van de geplande 1010. Je kunt nog een week wachten en kijken of het SG nog verder daalt, of, als je ervan overtuigd bent dat de vergisting afgelopen is, kun je besluiten om nog wat suiker toe te voegen. (Of je accepteert dat het alcohol percentage iets lager is.)

In de tabel kun je zien dat het alcohol percentage 5,3% geworden is en dat er nog 35 gram suiker per liter in het bier zit. (In plaats van de beoogde 25 gram). Als je toch uit wilt komen op 5,9% alcohol zul je nog 35-25=10 gram per liter (100 gram in totaal) aan je bier moeten toevoegen en wachten met bottelen tot dit vergist is. (Waarbij je je stiekem ook moet gaan afvragen waarom niet alle suiker vergist is.)

Tabel 2 Bier-SG-alcohol - Leven in de brouwerij
Tabel 2 Bier-SG-alcohol

 

Nog een paar dingen over de tabel die ook niet zo interessant zijn: Ik heb nog geen boek gevonden met de formules die achter deze tabel zitten. Om één of andere reden leggen de boeken die ik heb geen link tussen het SG en de hoeveelheid suiker. (Of Plato of Brix waarden.)
 
Ik heb de tabel gemaakt door informatie te combineren uit een boek en andere informatie die ik op het internet vond.

Bron

http://www.levenindebrouwerij.org/blog/Soortelijk-gewicht-tabel-voor-bier

Terug naar overzicht

Het maken van een giststarter

tww augustus 2018
Door: Theo van Eijden

Zelf maak ik niet vaak meer een giststarter, ik voeg de korrelgist altijd in droge vorm toe aan het afgekoelde wort. Maar dat wil niet zeggen dat je nooit een giststarter zou moeten maken. Bijgaand een stukje theorie dat ik op het internet tegenkwam, waaruit je kan afleiden dat het voor de gistcel beter is om deze eerst in water te laten hydrateren alvorens het toe te voegen aan het wort.

Gistcellen bevatten celvocht met daarin een aantal opgeloste stoffen zoals delen van eiwitten, suikers, zouten, etc. Deze concentratie van opgeloste stoffen veroorzaakt een bepaalde druk in de cel. Deze druk noemen we ook wel de osmotische druk van een cel. Deze opgeloste stoffen kunnen de celwand normaal niet passeren. Water kan dit wel. Wanneer een gistcel nu in zuiver water komt, is er een groot drukverschil tussen de celinhoud en zuiver water ten gevolge van het verschil in opgeloste stoffen binnen en buiten de cel. Dit wordt ook wel het osmotisch drukverschil genoemd.

De natuur zal altijd proberen een evenwicht, ook in druk te realiseren. Dit kan echter niet omdat de cel de opgeloste stoffen niet doorlaat naar het zuivere water. De gistcel kan een bepaald drukverschil best overleven maar bij een bepaald drukverschil gaat hij vocht afscheiden of vocht opnemen. Als dit te extreme vormen aanneemt zal de cel in een vloeistof ineenschrompelen of openbarsten. Vergelijk dit met het openbarsten van een kers na veel regen.

Als de oplossing teveel opgeloste stoffen (zoals bijvoorbeeld suikers) bevat, zal de gistcel water uitscheiden tot de concentratie van stoffen in de cel gelijk is met de concentratie opgeloste stoffen buiten de cel. De cel schrompelt dus ineen. Als de oplossing buiten de cel geen opgeloste stoffen bevat zal de cel water opnemen en kan ze openbarsten.

Een oplossing die 9 gram opgeloste zouten per liter bevat noemen we een fysiologische zoutoplossing en deze benadert de osmotische druk van een levende cel. Er vindt dan minimale vochtverplaatsing plaats en de cellen ondervinden hiervan geen last. Normaal stellen we onze gist aan in een 12 - 15 °Plato wort, dus 12 tot 15 gram opgeloste stoffen per 100 gram water. Dit komt ongeveer overeen met 120 tot 150 gram suiker per liter water. Dit kan de gist gemakkelijk verdragen.

Conclusie: Starteroplossing ca. 12 gram per 100 ml water. Dit is wel een eenzijdige voedingsoplossing voor de op te starten gist. Beter is steriele wort te nemen waarin alle benodigde voedingscomponenten voorkomen en deze goed te beluchten.

Terug naar overzicht

Delirium, augustus 2018

tww augustus 2018
Door: Peter Hompe

Spacebier

Soms verveel je je en heb je ook niet echt zin om wat te doen. Gelukkig hebben we tegenwoordig internet, zodat je je nooit echt hoeft te vervelen. Je klikt of drukt op een laptop, desktop, telefoon of tablet op het bekende browser icoontje en je bent op weg. Wat ik daarbij altijd lastig vind, is het voorkomen van het verdoen van je tijd met absoluut onnozele dingen. Ja, onnozel ja. Er is zoveel onnozel spul te vinden op internet.

Maar goed, je hebt je internet en je hebt het device van jouw keuze erbij gepakt en de browser opgestart. En nu? Ik weet dat er miljoenen, nee, miljarden internetpagina’s op internet zijn. Hoe kom ik nou bij iets leuks of interessants uit? Ik weet bijvoorbeeld ook dat er ongetwijfeld heel veel internetpagina’s in het ‘verre oosten’ gemaakt zijn, maar het heeft voor mij geen zin om daar naartoe te gaan, want ik kan er niets van maken. Zelfs niet met Google translate.

Jaren geleden heb ik eens met hetzelfde probleem geworsteld en kwam toen op de één of andere manier de site van ‘Stumble Upon’ tegen. Je kon hier een account aanmaken en er was een browserextensie te downloaden. Tijdens het maken van het account moest je allerlei persoonlijke voorkeuren aangeven, zodat zij wisten wat ze je ongeveer konden voorschotelen. Na het maken van het account en het installeren van de extensie, was je klaar. Als je daarna nog eens internet op ging en geen idee had wat je wilde zien, klikte je op de knop ‘Stumble’ en werd je naar een webpagina geleid die aan je opgeven voorkeuren voldeed, en die voor jou volstrekt onbekend was. Dat werkte heel goed. Na het bezoeken en juist onderzoeken van zo’n voorgeschotelde pagina, kon je een ‘thumbs up’ of een thumbs down’ geven. En zo werd je profiel steeds meer getuned op je wensen en voorkeuren.

Hartstikke leuk. Je zit op je werk, hebt je monitor voor je en er draait een browser. In een momentje van ‘ik heb geen zin en geen idee wat ik nu moet doen’ klik je die knop aan en je zit op een voor jou nieuwe pagina die je eigenlijk anders nooit gevonden had en wel heel leuk was. Zo heb ik heel wat nieuwe bookmarks gemaakt. Net voordat ik dit begon te schrijven heb ik nog even de ‘Stumble Upon’ site bekeken en zoals alles op internet: Stumble Upon bestaat niet meer maar is verworden tot of overgenomen door ‘Mix’! Ik heb het nog niet getest en zelfs nog niet gekeken of ze mijn account hebben overgezet, dus ik weet nog niet hoe goed Mix is. Ga ik wel eens even bekijken. Misschien.

Een andere manier om je tijd te verdoen, als je even niets te doen hebt, is… naar Biernet gaan. Of naar Ali Express natuurlijk. Biernet is natuurlijk voor ons brouwers wel leuk, met altijd grappige nieuwtjes uit de bierwereld. Ook goed om te weten welk bier waar in de aanbieding is. Je tikt je postcode in en selecteert een afstand waarbinnen gezocht mag worden en… hoppa… alle aanbiedingen op een rij. Waar internet al niet goed voor is.

Maar, waar ik soms zelf dingen verzin om over te schrijven, wordt dit voor me gedaan op biernet. Zo lees ik nu bijvoorbeeld over een biertje dat in de ruimte gedronken kan worden. Ik had daar al eens over zitten denken, maar ik was nooit verder gekomen dan denken. Maar de brouwerij 4 Pines Brewing heeft, in samenwerking met Saber Astronautics, zowaar echt z’n zinnen gezet op het drinken van bier in de ruimte. Ik neem even aan dat de drijfveer dan het aankomende ruimtetoerisme is, wat door Richard Branson, Elon Musk en Jeff Bezos mogelijk gemaakt gaat worden. De mensen die met hen in zee gaan, kijken niet op een miljoentje en dat maakt hen natuurlijk tot een geweldig publiek om een unieke ervaring net nog iets unieker te maken. Daartoe biedt 4 Pines Brewing nu dus een speciaal ontwikkeld biertje in een speciaal ontwikkelde fles voor een hele speciale prijs aan.

De naam van het biertje is Vostok Space Beer en de prijs per flesje zal $279, ongeveer €230, zijn. Ze hebben er zelfs al een leuk logootje bij bedacht en daar staat op: Vostok, Certified Space Beer. Nou wat hebben ze dan zoal gedaan om er iets bijzonders van te maken, om maar niet te vergeten dat in Zero G een drankje nemen, niet verloopt zoals hier op de ‘goede oude aarde’. Ik haal even wat aan van de biernetsite om een indruk te geven waaraan vooral gedacht en aandacht aan gegeven is: ‘Er zijn nogal wat uitdagingen om in de ruimte net zo te drinken als op aarde, maar het is gelukt door de ontwikkeling van de Vostok Space Beer fles. Voor de bierfles is dezelfde technologie gebruikt als voor brandstoftanks die de ruimte ingaan.’ Door de kennis van de jongens van Saber Astronautics, hebben ze blijkbaar aardseruimtelijke problemen op een goede manier kunnen aanpakken. Er is dus een speciale fles ontwikkeld. Jason Held, CEO van Saber Astronautics, legt uit: ‘Zonder zwaartekracht is vloeistof moeilijk te drinken zonder het gebruik van een knijpbuisje of rietje’. En dan komen al die beelden weer boven die we sinds de jaren ‘60 af en toe op de televisie voorbij hebben zien komen. Astronauten met een in plastic verpakt ‘iets’ die daarin moeten knijpen en er aan lurken. Dat deel van de toenmalige, zo niet ook de huidige ruimtevaart, heeft me altijd behoorlijk tegengestaan. In Perry Rhodan, Star Trek, of Star Wars, waren die problemen er helemaal niet.

Het verhaal gaat verder en er wordt weer iemand aangehaald. Het zal niet de CEO van Saber zijn, aangezien het over het ontwikkelen van dit speciaalbier gaat. Het is echter niet duidelijk wie dit zegt: ‘Koolzuurhoudende dranken als bier zijn door de bellen die in de zwaartekracht nog moeilijker te drinken. Dit was de eerste uitdaging die we in 2010 hebben opgelost toen we een bierrecept ontwikkelden dat net genoeg bubbels bevatte om comfortabel te kunnen drinken, terwijl je er nog steeds voor zorgde dat je de bubbels op je tong kon proeven.’ Hmmm… Nou heb ik redelijk veel ervaring met weinig koolzuurhoudende bieren, aangezien ze daar een voorliefde voor hebben in Engeland en wij daar vaak komen. Daar moet je wel een liefhebber van zijn en ik kan nu al zeggen, dat de gemiddelde Nederlander hier niet echt warm voor zal lopen.

Goed. Men vertelt verder over de fles zelf: ‘De laatste uitdaging was om een ​​fles te ontwikkelen waarmee de ruimtereiziger bier kon drinken zonder zwaartekracht, net als op aarde. Om dit te bereiken, heeft de fles een speciaal inzetstuk dat de oppervlaktespanning gebruikt om het bier van de bodem van de fles naar het mondstuk te leiden, zodat je normaal kunt drinken. Vliegproeven met ZERO-G Corporation bewezen dat het concept geweldig werkt.’ En dat vind ik dan altijd zo leuk. Er is geen probleem dat niet opgelost kan worden. Het zal niet altijd door dezelfde mensen kunnen worden opgelost, maar een oplossing wordt altijd gevonden. People are awesome! Deze kreet moet je maar eens op YouTube intikken.

Biernet geeft nog dit even mee: ‘Of het biertje er echter ooit gaat komen, dat is nog maar zeer de vraag. Men wil namelijk een miljoen dollar gaan ophalen en daarbij wordt één lullig flesje voor 279 dollar aan de man gebracht. Dat komt neer op 230 euro. Daar kun je op de grond heel wat meer bier voor halen, vooral als het bier in de aanbieding is.’ En ik denk toch dat dit geen probleem zal worden. Zoals ik eerder al aangaf zullen de eersten die als toerist de ruimte ingaan, ongetwijfeld een dikke portemonnee hebben en zal het voor hen geen belemmering zijn. Daarbij moet ik nog wel even kwijt dat je dat biertje straks niet in het schap van de lokale supermarkt zal vinden en het wordt ook niet opgestuurd of zo. Nee, je moet het ophalen bij de brouwerij in… Sydney, Australië. Ik vermoed dat retourtje Australië erbij voor de rijken der aarde geen enkele belemmering zal zijn. Voor de liefhebbers, hier vind je er meer over: https://vostokspacebeer.com/

Proost met weinig bubbels dan maar!

Terug naar overzicht