9 artikelen uit het clubblad van April 2017

Terug naar overzicht

Van het bestuur, april 2017

tww april 2017
Door: Erik Deelissen

Afgelopen clubavond

De afgelopen clubavond van 31 maart begon met het bekende vragen-halfuurtje voor alle bierbrouwtechnische vragen. Hierna kreeg Frank van Nimwegen de gelegenheid om zijn presentatie te geven. Frank is accountmanager bij Diversey, een bedrijf dat oplossingen biedt voor onder andere brouwerijen en voorziet in advies en het aanbieden van reinigings- en desinfectiemiddelen voor deze industrie. Wat duidelijk werd is dat je eerst dient te reinigen alvorens over te gaan naar desinfectie. Anders heeft desinfectie geen zin. De huidige reinigingsmiddelen zijn in staat 95 procent van de bacteriën te verwijderen, voor de resterende 5 procent zijn de desinfectiemiddelen de oplossing.

Er werd ingegaan op organische en anorganische vervuiling en welke middelen daarvoor te gebruiken zijn. We hoorden dat niet alleen de middelen belangrijk zijn maar ook de contacttijd, de juiste dosering, temperatuur en mechanische actie. Dit werd getoond in de cirkel van Sinner. Deze presentatie bracht een aantal inzichten naar voren die wij ook als hobbybrouwer kunnen toepassen.

In eerste instantie zou er een pauze ingelast worden, maar Frank was zo enthousiast dat dit helemaal vergeten werd en de presentatie zonder pauze werd afgerond. Na de presentatie had Frank voor ieder lid nog een goodiebag.

Het bier op tap was van Theo van Eijden, een Saison.

Inkoop was aanwezig met de maandpakketten en andere bestellingen.

De bibliotheek was ook present en Erik Pruiskens had weer een nieuw boek aangeschaft, welk zal toegevoegd worden aan onze prachtige collectie.

Na de presentatie werd de proeftafel weer opgezet, ook deze werd druk bezocht.

Komende clubavond

Op deze clubavond gaat de kwaliteitscommissie een presentatie geven over hun onderzoek. Er zullen 6 proefbrouwsels gepresenteerd worden. Hierdoor krijg je inzicht in de gevolgen van het wijzigen van een variabele is in het brouwsel. De presentatie zal in handen liggen van Frank Huitema en Gery Uijtenhaak.

Ook zal er een presentatie gegeven worden over het biertype Dubbel, dat een van de jaarbieren is. Deze presentatie zal gegeven worden door Renko Kuperus. Het belooft een interessante avond te worden.

Bieren voor de clubkampioenschappen klasse A en C kunnen worden ingeleverd.

Mocht je wat eerder aanwezig zijn op de clubavond, help dan even mee om de tafels en de stoelen in de zaal te plaatsen. De inkoopcommissie zal aanwezig zijn. De bibliotheek is waarschijnlijk verhinderd. Bier van tap is nu nog onbekend

Brouwcursus voorjaar 2017

Donderdag 6 april zijn Titus Rinia en Theo van Eijden weer van start gegaan met het geven van de brouwcursus. De deelnemers krijgen 3 avonden theorie en sluiten af met de brouwdag op zaterdag 22 april.

Clubavond van 26 mei

Deze clubavond gaan we bieren keuren voor de clubkampioenschappen uit de klasse A en C. Kijk voor de bieren uit deze klasse in een uitgave van het Bierkeurmeestersgilde, namelijk de Referentiegids voor keurmeesters en hobbybrouwers. Zie deze link: http://www.bierkeurmeestersgilde.nl/_private/BKG%20Biertypen.pdf

De inkoopcommissie zal aanwezig zijn, de bibliotheekcommissie waarschijnlijk afwezig. Bier van tap is nu nog onbekend.

Terug naar overzicht

Van de Inkoopcommissie, april 2017

tww april 2017
Door: Michael Woolthuis

Gelukt! Eindelijk weer eens op tijd een stukje in elkaar geschreven en dan ook nog op tijd naar de redactie gemaild. Eerst maar even een korte samenvatting van de bijna half af, niet gepubliceerde of te laat ingeleverde verhalen: Allemaal de beste wensen; Het eindejaarsbier is top; De lentebrouwsels borrelen er lustig op los; Misschien al nadenken over de eerste winterbrouwsels; Wat nu, wederom Dubdub.

Spoelwater

Wij van de inkoop commissie krijgen regelmatig vragen over onze brouwpakketten en het bijbehorende recept. Zo ook de volgende vraag: Hoe wordt de hoeveelheid spoelwater berekend, want ik heb altijd te veel?

Onderstaand is de berekening uit ons recepten-Excelletje. Ik heb daarvoor de waarden van de ‘Die andere theo, theoostripel’ gebruikt. Die zijn: hoeveelheid mout: 2,82 kg voor 10 liter, bestelde hoeveelheid is 30 liter, kooktijd 90 min.

Voor de basis 10 liter:

  • (ingestelde maischdikte) 3,5 l/kg x (hoeveelheid mout in kg) 2,82 = 9,9 liter maischwater;

  • In de bostel blijft 1,25 x (hoeveelheid mout in kg) 2,82 = 3,525 liter na de filtering achter;

  • kookverlies staat op 4 liter per uur;

  • benodigde liters voor koken (90 min) = 10 + (1,5 x 4) = 16 liter

  • spoelwater is dan : 16 - (9,9 - 3,525) = 9,625 liter

Voor de veelvouden hiervan wordt dit getal vermenigvuldigd. Voor 30 liter wordt dat dan 3 x 9,625 = 28,875 liter. Omdat er hier en daar wat afrondingen in de Excel zitten wordt het dan 29 liter. Het discussiepunt in deze berekening is het kookverlies. De vraag is dan: mag je aannemen dat als je 10 liter brouwt met een kookverlies van 4 liter/uur dit kookverlies bij het brouwen van 30 liter dan 12 liter/uur is. In de Excel wordt daar wel van uitgegaan, omdat dit dichter bij de waarheid zal zitten dan 4 liter/uur. Echter, alles is afhankelijk van je kookpan en of je de hele tijd wild kookt.

De hoeveelheid spoelwater is de maximaal benodigde hoeveelheid om tot de gewenste hoeveelheid wort te kunnen komen. De meeste brouwers zullen dus minder nodig hebben. Wat iedereen voor zichzelf moet bepalen is hoeveel je kookverlies per uur in je eigen brouwpan is. Relevant artikel op de site: zoek naar ‘De zin en onzin van spoelwater’.

Hieronder staat de komende lijst met brouwpakketten. Deze kan geheel naar ons goeddunken met volledige willekeur wijzigen.

De komende brouw pakketten:

April:

Het GanseIJland

Mei:

Duddub

Juni: H

Hellbokkel

Oktober:

Hopporter

Één pakket bevat alles wat nodig is om 10 liter bier te brouwen. Alle pakketten worden zoveel mogelijk geleverd met een giststarter.

Bestellen kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wortwat (ga naar voor leden/inkoop). Vervolgens krijg je van ons, 1 week voor de clubavond, een mailtje met het verschuldigde bedrag. Wacht alsjeblieft met betalen op dit mailtje, want het te betalen bedrag kan afwijken in verband met afwijkende prijzen of gezamenlijke inkoopprijzen.

De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond. Wij bestellen overigens hoofdzakelijk bij van der Kooy Jubbega, zie daarvoor: http://www.vanderkooyjubbega.nl/

Vragen en opmerkingen naar: inkoop@twortwat.nl (vermeld indien mogelijk je bestelnummer).

Het recept van oktober: Het GanseIJland

Volledig naar een bier van een bekende brouwerij en alleen de hopgiften zijn sterk vereenvoudigd.

Type Bier: IPA

Recept (10l):

alcoholpercentage:

6,5%

begin SG:

1063

eind SG:

1015

EBC (kleur):

17

EBU (bitterheid):

58

Kooktijd:

60 min

Ingrediënten

Ingrediënt

Waarde

Hoeveelheid

Kooktijd

Palemout

7ebc

2800gr

 

Pilgrim

9,3 α

26gr

60min.

Styrian Golding

6,8 α

5 gr

10min.

Cascade

9,7 α

5 gr

10min.

Cascade

9,7 α

5 gr

koudhop

Centennial

10,3 α

5 gr

koudhop

Gist:

Wyeast Brittish Ale 1098; alternatieve droge gist is: S-04

Maischschema

71 °C

68 °C

78 °C

stort

60min

2min

Groeten,

De inkoopcommissie (Stefan en Michael)

Terug naar overzicht

Het Ganse IJland

tww april 2017
Door: Michael Woolthuis
datum: 9 maart 2017
van: Inkoopcommissie
klasse: C
stijl: India Pale Ale

Recept gegevens

batch grootte: 10 l.
kooktijd: 60 min.
alcohol percentage: 6.0 %
begin SG: 1062
eind SG: 1015
EBC (kleur): 17.0
EBU (bitterheid): 58.0
Brouwhuis efficiëntie 75 %

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 2800 gr   3 EBC  
Pilgrim UK 26 gr 60 min. 9.3 α Bloemen  
Styrian Goldings hop 5 gr 10 min. 6.8 α Bloemen  
Cascade 5 gr 10 min. 9.7 α Bloemen  
Cascade 5 gr Koudhop min. 9.7 α Bloemen  
Centennial 5 gr Koudhop min. 10.3 α Bloemen  
Maischwater 11.5 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater 6 ltr     Leverancier: Kraan
Gist 1      Wyeast 1098 British Ale

Maisch schema

73 °C 69 °C 78 °C
stort min. 60 min. 2 min.

Opmerkingen van de brouwer

De koudhop pas toevoegen na de hoofd gisting en pas vlak voor het bottelen verwijderen. Dit geeft het lekkerste resultaat.

Problemen bij brouwen

Als je liever met droge gist brouwt dan is Safbrew S-04 of Danstar Nottingham aan te bevelen.
Terug naar overzicht

Van de bibliotheekcommissie, april 2017

tww april 2017
Door: Erik Pruisken

Nieuw in de bibliotheek:

The secrets of master brewers, Jeff Alworth, 2017, (1053)

Dit boek beschrijft 26 verschillende biertypen. De schrijver heeft gesproken met vele brouwers om de geheimen van hun brouwkunst

1053
en te achterhalen. Het is onderverdeeld in 7 hoofdstukken:

  1. Britse bieren zoals cask ales, bitters, mild ales, Irish stouts, old ales en strong Scottish ales;
  2. Duitse bieren zoals Pils, Weizen, Alt, Kölsch, Goses en Berliner Weizen;
  3. Tsjechische bieren, waarbij o.a. maischen via de decoctiemethode wordt behandeld;
  4. Belgische bieren zoals Belgische ales (Duvel), witbieren, saisons en kerstbieren
  5. Franse en Italiaanse bieren zoals Biere de Garde en Italiaanse ales.
  6. Amerikaanse bieren zoals hoppige ales, verse hop ales en bieren met mais.
  7. Het laatste hoofdstuk gaat over bieren van wilde gisting.

Overzicht boeken en tijdschriften op website

Het overzicht van de boeken en tijdschriften is te raadplegen op de website onder de kop Voor leden → Bibliotheek. Gebruik voor het zoeken F.  Het is mogelijk (via (Reserveer)) om op de website een boek en/of tijdschrift te reserveren.

Verzoek tot aanschaf

Weet je een goed boek over bier brouwen voor de bibliotheek? Laat het ons weten!

Website tip

www.bookdepository.com: Voor het bestellen van Engelse en Amerikaanse boeken. Ze zijn meestal goedkoop en berekenen geen verzendkosten. De snelheid van levering wisselt.

 

Terug naar overzicht

Van de gadgetcommissie, april 2017

tww april 2017
Door: Carlos Koopman

Tijdens de algemene ledenvergadering van 2016, nu ruim een jaar geleden, is een oproep gedaan om met een paar creatieve leden een gadgetcommissie te vormen. Deze commissie zou zich bezig gaan houden met het ontwikkelen van handige dingetjes die het leven van de thuisbrouwer makkelijk moeten maken of waarmee de kwaliteit van het zelfgebrouwen bier verbeterd zou kunnen worden. Er is in het afgelopen jaar weinig gebeurd, maar het artikel in het clubblad van maart 2017 van Theo van Eijden over een draadloze SG meter is de aanzet geweest om toch maar eens bij elkaar te komen.

In deze eerste vergadering ging het natuurlijk over deze SG meter. Een redelijk ingewikkeld iets, waar niet iedereen en zeker niet de beginnende thuisbrouwer behoefte aan heeft. Waar alle aanwezigen wel erg warm voor liepen was een drukmeter waarvan een concept al aardig op papier stond. Met deze drukmeter kan men zien hoe ver de nagisting op fles al gevorderd is. Na het bottelen van het jongbier kan op een beugelflesje een manometer bevestigd worden waarmee de drukopbouw tijdens de nagisting in de gaten gehouden kan worden. Momenteel worden voorzichtig eerste testen gedaan met een prototype vervaardigd uit kunststof.

Wordt vervolgd...

 

Terug naar overzicht

Archief

tww april 2017
Door: Jean-Pierre Bylard

In een archief is het meestal niet vrolijk vertoeven. Alhoewel, samen met een leuk collegaatje iets opzoeken…!? Meestal is het daar wat muffig, donker en vaak erg stoffig. Dat is de gangbare typering van een archief. Maar tegenwoordig zijn er ook archieven die juist héél schoon zijn, goed verlicht en met frisse lucht. Denk maar eens aan het archief van zaaizaden in Spitsbergen. Het archief waar ik mee werk gaat die tweede kant op. Fris en schoon maar beslist niet licht.

Ik ben op deze archief-vorm gekomen om een gewoonte te doorbreken. Een gewoonte die bij brouwers, inclusief mijzelf, nog wel eens voorkomt, namelijk de neiging om je bier te vlug te drinken. Daarbij heb ik het niet over het proeven. Dat laatste doe ik meestal een 14 dagen ná het bottelen met het doel een indruk te krijgen van de smaak van het bier en om te controleren of de nagisting op de fles goed op gang is gekomen. Wat ik bedoel is het drinken van het nog niet rijpe bier.

Het is ook een tantaluskwelling:

  • brouwdag: 1 dag,
  • hoofdvergisting: 7 dagen,
  • nagisting: 14 dagen,
  • bottelen: 1 dag,
  • lageren: minimaal 14 dagen.
  • Ja, het is alles wel een ‘circa’ aantal dagen, maar toch. Het bier kan eindelijk, pas na zo’n circa 40 dagen voor het eerst fatsoenlijk gedronken worden!

Eindelijk mag je ná die tijd van je, natuurlijk heerlijke, biertje gaan genieten. Maar wanneer het bier dan zó lekker - en het weer zo dorstmakend is, dan is het kratje leeg voordat je eigenlijk goed in de gaten hebt. Zo ging het bij mij ook. Ik zeg: ‘ging’, want ik heb een oplossing voor mezelf gevonden. Een soort ontsnapping aan het fatale ‘laatste’ biertje dat zo lekker was. Ik zet ze namelijk weg in mijn bier-archief.

Bij elke brouw zet ik 6 flesjes meteen op een andere plaats. UIT HET ZICHT! Want ook hier geldt: uit het oog is uit het hart. Het is natuurlijk jezelf voor de gek houden, want ik weet best wel dat ze er zijn, die opzij-gezette biertjes. Maar omdat je ze niet ziet op de plaats waar de andere biertjes staan, zorgt dat ervoor dat je ze tòch een beetje ‘vergeet’. En dát, dat komt de smaak ten goede.

Nu ben ik nog niet zo lang aan het bier-archiveren, want mijn oudste biertje is pas 8 maanden oud, een Kriek. Toch zijn het bij elkaar alweer 42 flesjes die, donker en koel, zijn weggezet in een hoekje van mijn brouwerijtje.

Al eens eerder had ik een biertje, niet doelbewust, vergeten en ik ken ook de verhalen van ‘vergeten’ biertjes van maanden en/of jaren oud. De smaak van mijn oudje was verrassend ‘vol’. Daardoor kwam ik op het idee van een bier-archief. Straks, over 4-5-6-7 maanden kan ik met een brouwbroeder, lekker genieten van ‘ouwe biertjes’.

Proost!

Terug naar overzicht

Maandbier en ander geneuzel, clubavond maart 2017

tww april 2017
Door: John Gouwerok

Het was weer een heel bijzondere avond, waar het nu ging over schoon en dan niet over het glas maar de bouwinstallatie. En daar komt toch nog het een en ander bij kijken. 84 brouwers en een brouwster in huis. Het leek wel op een bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen op cursus voor de grote schoonmaak in mei, maar dan anders.

Een fantastische en fanatieke spreker, die ons met handen, voeten en humor een echt verhaal vertelde hoe het echt moet om je installaties schoon te houden en hoe je problemen in de toekomst kunt voorkomen. Hij vertoonde er ook nog lichtbeelden bij die op pakjes sigaretten niet zouden misstaan.

Hij hield ons ruim twee uur geboeid bezig, maar hou dit voor jezelf als ze er thuis achter komen. Anders moeten we daar met deze kennis aan de slag en komen we niet meer aan brouwen toe.

Aan het einde van de presentatie over schoonmaak is het gebruikelijk dat de deelnemers een goodiebag meekrijgen, zoals ook hier voor de heren: 1 x beauty waslotion, 1 x beauty creambar voor de handen, 1 x shampoo en 1 x conditioner. Dit alles voor eigen gebruik en ook nog van een gerenommeerd Nederlands merk.

We vergaten door dit verhaal bijna de pauze en Theo van Eijden had nog een 10 l fustje meegenomen, met een speciale slang en kraantje dat niet te veel schuimt. Een STERKE BLONDE als MAANDBIER. Hij wil blijkbaar toch weer die KEI winnen! Weer een maandbier dat goed in de smaak viel en gewaardeerd met 7,082 punten. Hiervoor dank, Theo.

Er is nog een aantal clubavonden vrij voor maandbier, dus je kan dit bij mij via mail, telefoon of aan de bar opgeven. Er zijn hiervoor fustjes beschikbaar.

Na een prima en geslaagde avond was dit het weer, tot de volgende keer.

Jullie uitbater, John

Terug naar overzicht

NetNietWit

tww april 2017
Door: Paul van 't Sant
datum: 14 november 2016
klasse: A
stijl: Witbier

Recept gegevens

batchgrootte: 10 l.
kooktijd: 60 min.
alcoholpercentage: 5.2 %
begin SG: 1050
eind SG: 1014
EBC (kleur): 8.0
EBU (bitterheid): 14.0
Brouwhuisefficiëntie 75 %

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden
Palemout (7 EBC) 1100 gr   7 EBC  
Tarwemout (4 EBC)  500 gr   4 EBC  
Tarwe vlokken 750 gr      
Hallertau Hersbrücker 18 gr 60 min. 3.5 α Bloemen  
Koriander 7 gr 10 min.    
Sinaasappelschil, gedroogde 7 gr 10 min.    
Maischwater 8.2 liter     Leverancier: Kraan
Spoelwater 8.7 liter     Leverancier: Kraan
Gist 1   Wyeast 3944 Belgium White  Leverancier: Wyeast

Maisch schema

56 °C 53 °C 63 °C 68 °C 78 °C
stort 15 min. 25 min. 20 min. 5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Als je liever met droge gist brouwt dan is de Safale K-97 een goede vervanger.
Terug naar overzicht

Delirium, april 2017

tww april 2017
Door: Peter Hompe

Inclusie

Sinds de ‘uitvinding’ van het bier ongeveer 6500 jaar geleden in Mesopotamië, een gebied tussen het Taurusgebergte in Turkije, het Zagrosgebergte in Iran en de Syrische woestijn (is dat niet waar IS zijn staat wilde vestigen?), is het proces steeds beter begrepen en controleerbaar geworden. Wij kennen zelfs vandaag de dag nog brouwerijen uit de middeleeuwen die nog steeds bestaan. Weihenstephan geldt momenteel als ‘s wereld oudste brouwerij en stamt uit 1040! Petje af, vooral omdat het bier wat daar vandaan komt gewoon erg lekker is. Hoe het proces precies is uitgevonden, is nooit duidelijk geworden, maar ik ben er nog steeds heel dankbaar voor.

Eigenlijk groeide het aantal brouwerijen lange tijd, maar begon het (al)weer af te nemen in de tweede helft van de vorige eeuw. Het dieptepunt werd bereikt in 1986 toen er nog maar 22 brouwerijen in Nederland actief waren. Het was tot dan ook vrij normaal dat een kleine brouwerij werd opgekocht door een grotere en vervolgens werd gesloten. Maar om te sluiten hoefde een brouwerij natuurlijk niet per se eerst te worden overgenomen. Sommigen konden het gewoon zelf al niet meer bolwerken.

Dit was natuurlijk ook te danken aan de bierdrinkers, want daar waren er gewoon niet zo veel van. Dat zal ongetwijfeld ook aan het aanbod hebben gelegen. Beetje kip-ei verhaal. Er was gewoon niet zoveel bijzonders te krijgen en als je dat toch wilde, dan zat je al snel aan een Belgisch biertje. Bovendien… bier drinken was gewoon niet hip. Niet gek met bieren als ‘oud bruin’.

We weten inmiddels allemaal wat er daarna is gebeurd. Enkele nieuwe kleine bierbrouwerijen begonnen met heel ander repertoire aan bieren en introduceerden daarmee ook heel andere smaken. Daarnaast kwamen er ook allerlei bieren overwaaien uit alle hoeken van de wereld, kortom: bier werd hip en populair! Inmiddels hebben we weer 483 brouwerijen!! De grap is, dat sommige van de grote brouwerijen zich opnieuw ‘vergrijpen’ aan die nieuwe kleintjes, maar dit keer laat men ze hun gang gaan. Het gaat er niet meer om ze kapot te maken, het gaat er om ze toe te voegen aan je aanbod. Schaalvergroting enzo.

Eerder had ik het in dat kader ook al een keer over Bavaria. Dit familiebedrijf, dat geleid wordt door Jan Reinier Swinkels (JR, zoals de slechterik in de serie Dallas, of Jr naar ‘junior’, afhankelijk van zijn stemming, weet u nog wel), was of eigenlijk is op overnamepad. Ik zit al maanden in spanning te wachten totdat JR weer naar buiten komt met een persbericht waarin wordt aangekondigd dat ze Fosters of Tsingtao hebben overgenomen. Niets van dat al. Dan zijn die dus vast al gekocht door een andere brouwerij. Dus hoe zit dat nu?

Loop ik in de supermarkt (vreemd genoeg doe ik daar nog wel eens een bierontdekking) en zie ik daar een, voor mij, nieuw pils staan: Swinckels Superior Pilsner! WTF? Merk op dat er ineens heel sluw een ‘c’ tussen de ‘n’ en de ‘k’ is gesmokkeld, waarschijnlijk om er een soort geschiedenis, stamboom of herkomstgevoel aan te geven. En dat werkt: samen met het fraaie etiket (en de prijs ongetwijfeld) geeft het dit pils toch een andere status dan bijvoorbeeld Schutters pils, of, kan het nog erger, het nieuwe etiket van het AH eigen pils “De smaak van nu, Brouwers Pilsner” (serieus, Albert?). Swinkels heeft dus, zonder ook maar iets te zeggen, een nieuw eigen pils neergezet? Nee maar, maar dat kan zó maar niet.

Goedkoop is het zeker ook niet: €5,99 voor een 6-pack! Een krat van 24 is er niet. Daar kan ik me wel wat bij voorstellen: die zou dan pak-um-beet €25 moeten kosten! In plaats daarvan hebben ze een doos van 15 stuks voor de prijs van €13,99 uitgebracht. Nou, dan moet je dus écht een heel goed pils hebben neergezet, of het merk moet uit een ver buitenland komen. Op het etiket las ik zo snel even ‘Cascade’ en ‘Polaris’ hop en dus heb ik een flesje meegenomen. Ik ben gek op Cascade hop, maar sowieso een anders-dan-Hallertau of Saaz hop of zo... daar moet toch ook wat anders… iets superieurs uit kunnen komen. En tenslotte moet ik ook een verhaaltje te vertellen hebben af en toe.

Het etiket ziet er zeer fraai uit met een zilveren randje en een tekstkleur ergens tussen goud en koper in dat ongetwijfeld de bierkleur moet voorstellen, op een zwarte achtergrond. Briljant. In het flesje zit, boven het hoofdetiket, het Swinckels familiewapen in reliëf met een stukje daaronder iets dat lijkt op het Mazda logo?? Onder het hoofdetiket een handtekening in reliëf op het glas. Wat ik al zei: fraai! Het valt verder op dat de tekst op het etiket in het Engels is, en dát past natuurlijk in JR’s veroveringsstrategie: dit Superior Pils is klaar om over de hele wereld geëxporteerd te worden. Verder hebben ze het over 7 generaties brouwervaring. Dat zal best, maar die hebben echt niet alle zeven aan dit nieuwe Superior Pilsner gewerkt. Dat recht is voorbehouden gebleven aan slechts deze laatste generatie.

Een stukje proza van het rugetiket: ‘You are holding a bottle of Swinckels. Seven generations of experience. Brewed with mineral water, rare hops and a generous dose of intuition.’ Mag ik even een teiltje? Ik moet wat van die intuition kwijt. Het gaat nog verder: ‘Please enjoy its exceptional taste at a time, place and pace of your choosing.’ Dat komt dan weer goed uit, dat doe ik altijd al. Daaronder volgt nog de opsomming van ingrediënten, in het Nederlands overigens, en waar het gebotteld is. Op het voorkant etiket een jaartal: 1680, niet geheel toevallig het oprichtingsjaar van Bavaria, neem ik aan?

Dat gaat lekker zo. Als ruggegraat voor dit nieuwe pils werd ook nog een aparte website opgezet: swinckels.com. De ‘.com’ verwijst natuurlijk weer naar het internationale karakter. Op de hoofdpagina vooral weer veel donkerbruin met die swinckelspilskleur letters (EBC12), maar vooral niet te missen: het gezicht van Morgan Freeman! Dan de tekst Inner (in schuimwit) Voices (in swinckelspils geel) en daar weer onder de kleine tekst n°1 en een knop om te gaan afspelen. Ze zullen toch niet? Jawel! Ze hebben een reclame opgenomen met niemand minder dan Morgan Freeman (is die nou nóg niet dood?) in een bijrolletje naast de glansrijke hoofdrol voor het Swinckels pilsje natuurlijk. Wow! Dat heeft serieus geld gekost. En hiermee gaan ze pilsdrinkend Nederland proberen over te halen het Swinckels Superior Pilsner te gaan drinken. Persoonlijk denk ik dat je dan beter de prijs omlaag doet en het in kratten gaat verkopen. Dát is waar pilsdrinkend Nederland warm voor loopt, lijkt me zo.

Verder zijn er nóg een 4-tal televisiereclames te vinden, met andere bekende personen. Lang vind ik ze… té lang. En die ‘acteurs’ zitten alleen maar. Ze zeggen niets, althans, er wordt een bandje op de achtergrond afgespeeld met een stuk tekst ingesproken door die persoon, maar z’n mond zie je niet bewegen. Soort stomme film? Nee, het beeldt die ‘inner voice’ uit waar je naar moet luisteren. Eerlijk gezegd komt die er het beste uit bij de reclame met Morgan. Zijn mimiek blijft opgaan met de tekst, al beweegt ie z’n mond niet. Ga naar de website en oordeel zelf. Ik denk trouwens dat de personen van n° 2, 3, 4 en 5 in een loop zitten en dat er het één en ander is geanimeerd. Zoals bijvoorbeeld het knipperen van de ogen. N° 5 is de brouwer zelf, en daarbij zie je het 't best.

De website dan. Hebben ze daar nog wat zinnigs te melden? Scroll je op de thuispagina helemaal naar beneden dan kom je dit stukje tekst tegen: ‘Swinckels’ is ontstaan uit een eeuwenoude familietraditie; een bijna heilig vertrouwen in eigen intuïtie. Wars van de waan van de dag brouwt de familie Swinkels pilsener zoals zij denken, of beter nog, voelen dat het goed is. Swinckels’ Superior Pilsner is dan ook een hommage aan intuïtie, aan het volgen van je guts, het luisteren naar je inner voice.’ Op zich helemaal af natuurlijk, maar het woord guts ken ik eigenlijk alleen van de lagere school, linoleum en handenarbeid. Wij leerden om deze guts te sturen. We hoefden hem niet te volgen.

Dan over het bier op de website. ‘Zeven generaties aan brouwervaring komt samen in Swinckels’. Een superieur pilsener, gebrouwen met zuiver mineraalwater uit eigen bron.’ Dit komt me bekend voor. Zou dat komen omdat het ook op websites van andere brouwerijen staat? ‘Daar voegen we gerstemout uit eigen mouterij, gist dat speciaal voor de familie Swinkels wordt gekweekt en speciaal geselecteerde hopsoorten aan toe. Zo doen we dat; wars van conventies, vertrouwend op buikgevoel.’ Even denken... water, mout, hop en dan nog gist. Nou als dat wars is van conventies, ben ik wel eens benieuwd hoe al die andere brouwerijen dat dan doen? Laat maar, dat weet ik al. Hé wat denk je wat? Die doen dat ook allemaal… wars van conventies of niet. Ik vraag me alleen nog af: dat buikgevoel… is dat een nieuw stukkie bierbrouwsoftware? Misschien speciaal geschreven voor Bavaria? Ik hoop het toch van harte, want anders...

Ontdek ook de uitgesproken, frisse en verfijnde smaak van Swinckels.’ En dat is precies wat ik gedaan heb. Nou staat er op het flesje alleen iets over hop, dat ze hop en hopextract gebruikt hebben. Er staat niet bij welke hoppen. Aangezien ik het in supermarkt wel gelezen had, moet het dus op de ‘six-pack’ kartonnetje hebben gestaan. Op de website staat het ook bij ingrediënten, onder de specificaties van het bier. Cascade-hop en Polaris hop. Waarom dat streepje tussen Cascade en hop? En waarom niet bij die Polaris hop? Geen idee.

Enfin, ik ging juist op die hopsoorten af. En inderdaad, het is te ruiken en te proeven, maar verdorie Jr, waarom toch weer zo weinig? Geen ballen? Had het aan JR overgelaten. Man, dit had een pils kunnen zijn dat stáát. Maar nee, we laten er (waarschijnlijk bij nacht en volle maan) een aantal Cascade hopbloemen overheen sjezen en hopen dat we een mooie geur/smaak krijgen. Kijk, het is niet zo dat het niet te proeven of ruiken is. In de smaak vind ik de Polaris meer tot uiting komen, maar… zo weinig. Nee, wat mij betreft niet echt een alternatief voor alle andere pilsners en al helemaal niet tegen die prijs.

Dan maar verder. Het is daarbij ook belangrijk om het stukje ingesproken tekst van brouwer Emiel Hendrikx er nog eens bij te pakken. Nee maar zeg, 5,3% alcohol maar liefst. Dat is niet niks. Daar waar de AH denkt dat ze beter terug kunnen gaan naar 4,8%, gaat JR voor 5,3%!! Verder vind je er: bier van lage gisting, kruidige en fruitige geur; hoppige kruidige en fruitige smaak, goudgele kleur van 12 EBC, helderheid is… helder. Dan nog een verhaaltje over de geschiedenis en dat dit bier er eigenlijk is ter viering dat de 7e generatie nu de 6e afwisselt. Mooi. Maar dan zeggen ze op de site over de hop ‘We gebruikten Cascade hop uit de Yakima vallei in de Verenigde Staten en Polaris hop uit Hallertau.’ En dat is grappig want Hallertau ligt volgens mij in Duitsland. Echter, het gesproken stukje van Brouwer Emiel rept over Cascade én Polaris uit Amerika. Ja, hoor even… als de brouwer al iets anders zegt dan de website…

Nog een laatste dingetje: de inclusie. Ik blader op de site en… niets meer over te vinden? Huh? Hoe ken dat dan? Dus ik via het webarchive een oude versie van de pas nieuwe swinckels.com site opgezocht en gelukkig… er was er nog één ouder waarop het wél staat. Het flesje had op de website namelijk een eigen stuk tekst: ‘EEN BRUINE FLES IS BETER. EEN BRUINE FLES BESCHERMT TEGEN LICHT EN LUCHT, WAARDOOR HET MOOIE HOPKARAKTER VAN SWINCKELS’ BEHOUDEN BLIJFT.’ Helemaal mee eens. Hebben die gasten van Heineken wat minder goed begrepen: die zijn hun flesjes nu stuk voor stuk aan het wikkelen in papier om ze aan dezelfde prijs als deze Swinckeltjes te verkopen. Sukkels!

Maar er is meer: ‘UNIEKE VORM. DE EIGENZINNIGE V-VORM IN DE NEK VAN DE FLES ONDERSTREEPT HET GEHEEL EIGEN KARAKTER VAN DIT PILSENER.’ Hmm, ja… ik denk dat ze hiermee verwijzen naar dat Mazda logo waar ik het al eerder over had. Beetje vreemd ding, maar goed. Ik mis bijvoorbeeld het cirkeltje om het logo dingetje heen. Hmm…

Bodem Swinckels flesje
Bodem Swinckels flesje
Bodem willekeurig flesje
Bodem willekeurig flesje
Bodem Swinkelsflesje Bodem willekeurig ander flesje

Veder dan nog: ‘SPECIALE BODEM. OP DE BODEM VAN HET GLAS ZIT EEN INCLUSIE. DEZE DRAAGT BIJ AAN DE FRISHEID EN MAAKT DE SCHUIMKRAAG STABIEL.’ Ik kan je vertellen dat dit mij toch wel enigszins wakker heeft gehouden. Een inclusie is volgens het Nederlands woordenboek een insluiting of een opname (van iets of iemand). En deze inclusie draagt dan bij aan frisheid en schuimkraag? Welnu, fles gewassen en geheel geïnspecteerd. NIETS gevonden! Glad als een biljartbal. Volgens zeggen heeft een Duvel glas ook een oneffenheid (inclusie?) in het glas, om de koolzuur te laten vrijkomen. Dat lijkt echt te werken, want je ziet altijd zo’n mooi slangetje belletjes naar boven borrelen. Maar in dit flesje? Het is sowieso natuurlijk niet logisch om dat in het flesje te maken. Tenslotte zullen ze toch willen dat je het drinkt uit het speciaal gemaakte glas.

Nou dat was het dan wel weer over de Swinkeltjes met hun nieuwe Swinckeltjes. Eén dingetje nog: onlangs hoorde ik op de radio in een onderwerp over reclame, toevallig die reclame voor Swinckels Pils besproken worden. De reporter vroeg hoeveel dat geintje nou gekost had, maar die info werd, uiteraard, niet vrijgegeven. Uiteindelijk wist de reporter de geïnterviewde zo gek te krijgen om te vertellen over hoeveel cijfers vóór de komma we het hier nou eigenlijk hebben. Dat waren er toch mooi zes! Dan weten wij nu meteen ook waarom die ‘six-packs’ zo god-alle-machtig veel geld moeten kosten.

Terug naar overzicht