7 artikelen uit het clubblad van Juni 2016

Terug naar overzicht

Van het bestuur, juni 2016

tww juni 2016
Door: Theo van Eijden

Nog een clubavond en dan beginnen we aan het zomerreces, dat zal worden afgesloten met een BBQ op de laatste vrijdag van augustus. De fruitvliegen zullen dan wel weer met de noorderzon vertokken zijn en de brouwketels kunnen weer te voorschijn gehaald worden. De zomerperiode is geen populaire tijd voor de gewone brouwer. De hoge buiten temperaturen zorgen voor een gistingsklimaat dat veel esters oplevert in je bier. Een goed bier dat je nog wel kan brouwen in deze periode is een Saison, deze mogen best wel hoog in vergistingtemperatuur gaan. In de BYO heb ik gelezen dat 25 °C tot 30 °C geen probleem zou moeten zijn, dat is een literatuur/praktijk studie waard. Thuisbrouwers met een koelkast met temperatuurregeling kunnen natuurlijk vorstelijk hun gang gaan. Voor het overig was dit voorjaar voor mij een feest met relatief lage temperaturen, waardoor ik diverse bieren op lage temperaturen heb kunnen vergisten zonder gebruik te hoeven maken van mijn gistkast. Deze gistkast is een koelkast die ook voor andere doeleinden in mijn familie gebruikt wordt en het dus op de nodige weerstand stuit als ik deze voor een periode van enkele weken aan mij toe-eigen. De berging was koud genoeg. De bieren zijn allen tussen de 14 tot 17 graden vergist en erg “schoon” geworden. De gist vormt dan vrijwel geen esters. En ondanks deze temperatuur zijn alle bieren goed uitgegist en rond de 1012 geëindigd. Helaas zijn sommige brouwsels te schoon en worden dan weer iets te “leeg”. Ach zo is er altijd wel wat.

Afgelopen clubavond

Even een korte terugblik op de clubavond van eind mei. Deze avond hebben we de bieren van de clubkampioenschappen gekeurd. Dit waren de bieren van de klasse A, C, vrije klasse en de kloonbieren type Alt. Het was een hele zit en verdeeld over 6 tafels zijn we tot diep in de nacht aan het keuren geweest. Ieder bier is op twee tafels beoordeeld om een goed gemiddelde beoordeling van een bier te krijgen. Dit jaar hebben we een nieuw type keuringsformulier gebruikt, doel was een iets eenvoudiger formulier. Op de website bij Documenten is dit formulier te vinden en kan je het voor eigen gebruik downloaden. Laat ons weten wat je er van vindt en kom met suggesties ter verbetering.

Op 2 juni hebben weer 12 leden van de ‘t Wort Wat Brouwcursus lichting 1016-1 hun eigen gebrouwen bier gebotteld, het bier een Quadrupel van de brouwdag was goed geslaagd smaakte erg goed. Was uitgegist van 1085 tot 1012, prima resultaat. De heren zijn allen erg voldaan met 20 flesjes huiswaarts gekeerd. Nu nog afwachten of ze het lef hebben om door te pakken en echt te gaan brouwen.

Komende clubavond

Op de clubavond van 24 juni zal in het teken staan van gist Ard Jan Grimbergen (nee, geen familie wink) die van huis uit microbioloog is. Hij zal ons meenemen in de wereld van gist. Niet onbelangrijk voor een thuisbrouwer om goed te begrijpen wat deze jongens prettig vinden. De kwaliteit van je bier vaart er wel bij.

ONK

Op 2 juli zijn de prijsuitreikingen van de Open Nederlandse Kampioenschappen amateurbierbrouwen in Amersfoort. Het is dit jaar georganiseerd door de Amervalei, vol verwachting klopt het hart van menig brouwer of zijn/haar bier in de prijzen is gevallen. Van onze vereniging hebben 21 leden de moeite genomen een bier in te zenden.

Voorzichtig zijn we als bestuur weer gestart met de eerste voorbereidingen voor de BBQ die traditiegetrouw de laatste vrijdag van augustus is. Zeer binnenkort zal de inschrijving worden geopend, houd de Nieuwsflits goed in de gaten.

Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww juni 2016
Door: Ben Jacobs

Speciaalbier, het was/is een hype en het wordt nu zo langzamerhand een echte commodity. Je vind het bijna overal in de schappen. Zelfs bij de Hema (het had misschien V&D wel kunnen redden?).

Nu was ik afgelopen weekend bij Bever, u weet wel, daar waar je van alles kan kopen voor out-door experiences, en ook daar zag ik tot mijn verbazing bier staan. Voor mijn zoon zochten wij een regenjas, voor de vakantie straks in Zweden. Hij groeit niet meer, dus nu is een kwaliteitsjas het streven. En dan ga je naar Bever, maar voor bier?

Bij het afrekenen riep een kennis van me dat ik zeker nu kwam voor het bier. Enigszins verbaasd viel me nu op dat iedere klant een flesje strong blond van een Apeldoornse brouwer mee kreeg. Tja, daar moest ik meer van weten. Niet alleen dat dit ter ere was van het feit dat de winkel nu al weer een heel jaar in dit pand zat, maar vooral wie was de brouwer en wat voor bier zat er in…

Dit gaf een aardige sfeer bij de kassa, en de verkoopster vond dat blijkbaar ook. Of ik vanavond met iemand anders de bank ging delen? Nu weet ik dat mijn vrouw die avond nog heel wat schoolwerk wilde verzetten, dat we sowieso niet voor de tv zouden gaan hangen en dat mijn vrouw vooral niet van bier houdt. Dus ik zei volmondig ja, ik zit niet alleen op de bank vanavond. En kreeg er een extra flesje bier bij…

Alsof een speciaalbier de normaalste zaak van de wereld is. Ik kwam in een opperbeste stemming thuis.

Proost, Ben

Terug naar overzicht

Verslag brouwdag polderbok 2016

tww juni 2016
Door: Bertrand Rohrbock

Omdat er dit jaar enkele leden plaats hebben gemaakt voor vers bloed was er in februari een oproep voor nieuwe leden voor de polderbok commissie. Ik had het geluk ingeloot te worden voor één van de vrijgekomen plekken en zodoende mocht ik meedenken over het recept en etiket van de polderbok 2016.

De feedback van vorig jaar was dat de bok ietwat droog en bitter was. Om dat dit jaar te voorkomen hebben we het recept iets aangepast en was het de bedoeling de geroosterde mouten later in de maisch te storten. Voor het etiket hebben we dit jaar wederom een mooi polder tafereel geselecteerd.

Brouwen Polderbok 2016 - Mout storting
Brouwen Polderbok 2016 - Mout storting

Na een gedegen voorbereiding was het dan eindelijk zo ver. Op 27 mei begonnen wij in de vroege ochtend bij brouwerij de 7 Deugden met het brouwen van de Polderbok 2016. Toen ik om 7.00 arriveerde waren Jan, Theo en Erik al druk bezig met het schroten van de 375 kilo mout die er dit jaar in de Polderbok zijn gegaan. Tegelijkertijd was Bart, een brouwer van de 7 Deugden, al druk bezig met het opwarmen van maisch- en spoelwater. Helaas was men vergeten de donkere mouten apart te houden. Deze zijn dus, in tegenstelling tot het plan, gewoon meegemaischt met het overige mout.

Terwijl Jan en Theo nog druk aan het schroten waren konden Erik en ik beginnen met het storten van de geschrote mout in de maisch/kookketel. Het lijkt allemaal van het kaliber ‘hoeveel man heb je nodig om…’, maar de emmers mout wegen ruim 20 kilo per stuk, dus het is nog een hele klus om die 375 kilo in de ketel te storten.

Brouwen Polderbok 2016 - Schoonmaken
Brouwen Polderbok 2016 - Schoonmaken

Nadat het maischen begonnen was konden de eerste schoonmaakwerkzaamheden beginnen. Er werd een vrijwilliger gezocht voor het schoonmaken van het 2500 liter gistvat waar ons polderbokje nu in aan het gisten is. Om praktische redenen, de grootte van het toegangsluikje, viel mij die ‘eer’ ten deel en dus mocht ik in het gistvat kruipen om de gistslurrie en het biersteen van de wanden af te schrapen. Kleddernat en onder de zooi kwam ik eruit, maar leuk om eens gedaan te hebben. Als er volgend jaar plek voor nieuwe leden vrijkomt in de commissie pleit ik ervoor dat we bij aspirant leden de buikomvang vragen en onze beslissing daarop baseren. Overigens is de tank na mijn handarbeid nog chemisch gereinigd en ontsmet, dus jullie hoeven niet bang te zijn voor een ietwat ziltige zweet smaak in jullie bier.

Brouwen Polderbok 2016 - Bostel verwijderen
Brouwen Polderbok 2016 - Bostel verwijderen

Enfin, na het maischen en spoelen met maar liefst 700 liter zat er zo’n 1300 liter wort in de kookketel. Terwijl John en Jan zich ontfermden over de bostel, die is opgehaald door een niet geheel onaantrekkelijke boerin met een enorme heftruck, stortten Erik en Theo de eerste hopgift in de inmiddels kokende wort. Na nog twee giften en een uurtje koken kon het filteren en koelen beginnen. Dit laatste heeft heel erg lang geduurd, pas na een dikke 2 uur zat het wort in het gistvat.

Nu is het wachten geblazen. Binnenkort kunnen leden de polderbok bestellen op het afgeschermde deel van de website.

Terug naar overzicht

Dry Hoppen tijdens de vergisting

tww juni 2016
Door: Donovan Larmonie

Dry hopping is een van de gemakkelijkste technieken om een heerlijke hoparoma aan je bier toe te voegen. Het is in principe een simpele methode. Je gooit wat (of een heleboel) hop in je jongbier, laat het een paar dagen staan en je hebt een heerlijk aromatisch biertje.

Bij deze bekende methode doe je de hop in het bier nadat de vergisting is voltooid. Maar je kan ook dry hoppen door de hop aan het bier toe te voegen tijdens de vergisting. Bij deze methode zou je zelfs nog meer hop aroma ervaren.

Wat er dan gebeurt is dat de gist de kans krijgt om door de werking van enzymen, aromaten te bevrijden die in de hop verscholen zitten en normaal niet in het bier terecht komen. Deze stoffen, die zorgen voor extra smaak en aroma, zitten in glycosiden.

Een glycoside is een molecuul dat bestaat uit twee delen: een suiker (een glycon) en een niet suiker (een aglycon). Een glycoside  heeft glucose als suiker. Het is de aglycon dat door de neus of tong als extra aroma of smaak kan worden waargenomen.

Een aglycon staat niet op zichzelf. Een aglycon kan uit een willekeurig aantal geur- of smaakmoleculen bestaan. Ze zijn te vinden in hop, druiven en andere vruchten en kruiden − vrijwel elk plantaardig materiaal. De hoeveelheden en soorten glycosiden in hop zijn, net als alpha-zuur gehalten, sterk afhankelijk van de variëteit. Helaas zijn aglyconen smaakloos wanneer ze zijn verbonden aan glycosiden. Wat er tijdens de enzymatische reactie dus gebeurt is dat de aglyconen vrijkomen van de glycosiden: extra hoparoma in je bier.

Ook het dry hoppen tijdens de vergisting is een kwestie van timing. Een bezwaar om te dry hoppen tijdens de vergisting is dat de hoparoma’s met de afvoer van CO2 ook verdwijnen. Hoewel die theorie ook niet geheel lijkt te kloppen − de aroma zit in de hoparoma-oliën in het bier en is geen gas dat er zo uit vliegt. Om te dry hoppen tijdens de vergisting wordt aanbevolen om dat te doen wanneer de intensiteit van de vergisting afneemt of wanneer de vergisting bijna klaar is. Wat je kan doen is om te dry hoppen tijdens de laatste 0.004 punten van de vergisting voordat je de eind SG bereikt. Als de eind SG 1.014 moet of zal zijn dan kan je de hop toevoegen als de dichtheid van het bier een waarde van 1.018 heeft bereikt.

‘En hoe weet ik dat dan?’, hoor ik een paar van jullie al denken. Om dat te achterhalen is er een eenvoudige techniek die de geforceerde vergistingstest wordt genoemd. Met deze techniek kan je te weten komen wat je eind SG van het bier is voordat de vergisting is afgelopen.

De test werkt als volgt. Schenk een beetje van je wort in een schone erlenmeyer en doe daar voldoende gist bij. Plaats de erlenmeyer op een roerplaat op een warme plek. Als je geen roerplaat hebt kan je de erlenmeyer ook regelmatig schudden. Controleer na twee dagen de dichtheid van de inhoud. Het resultaat geeft nagenoeg aan wat je eind SG van het bier zal zijn.

De geforceerde vergistingstest kan je ook gebruiken om na te gaan hoe vitaal je wort is.

Het is niet zo belangrijk hoeveel wort je gebruikt om de test uit te voeren, als je maar genoeg hebt om de SG meting te kunnen doen. Een handige vuistregel is 250 ml wort en daar 1 eetlepel gistslurrie of 1 theelepel droge gist aan toevoegen.

Dry hoppen tijdens de vergisting is een interessante variatie op het ‘normale’  dry hoppen en zeker de moeite waard als je een liefhebber bent van lekker hoppig bier of in elk geval van een mooie hop aroma. Het geeft wel wat extra werk als je op deze manier wil dry hoppen omdat je de vergisting nauwlettend in de gaten moet houden, maar extra werk is vaak de moeite waard.

Bronnen

  • Michael Tonsmeire, “The Science of Hop Glycosides: Hop Aroma Buried under Your Nose.” Brew Your Own, Augustus 2015: 90-92. .

  • Dennis L. Waldron, Unlocking Hop and fruit flavors from glycosides, Homebrewtalk

Terug naar overzicht

Maandbier en ander geneuzel, clubavond 27 mei 2016

tww juni 2016
Door: John Gouwerok

Het is weer eens een andere avond met het keuren van vrije en A klasse bieren. Dus 5 keurtafels met aan het hoofd de bierkeurmeester met daarnaast 5 à 6 leden. Ze moeten het per tafel unaniem eens worden over wat ze zien, ruiken, proeven en of het overeenkomt met wat er op het keuringsformulier staat en dan ook nog punten geven. Dit is de eerste ronde voor het clubkampioenschap. De tweede ronde is in het najaar.

Dat zouden ze in Nederland wat vaker moeten doen. Rond de tafel en het unaniem eens worden, maar dan niet alleen over bier, maar wel erbij.

Het is een leerzame bezigheid. Anders dan een biertje drinken, een mop tappen, wat babbelen met een bitterbal, nootjes en tosti. Ook het rondgaan van worst en kaas moest worden uitgesteld vanwege de schuimhoudbaarheid, dus verder knabbelen op de droge crackers.

Voor alle leden was er deze avond ook maandbier gebrouwen door Yoeri Sanstra. Gerookte Jacoba. Bij Rauchbier denk ik meteen aan Bamberg Märzen met de lucht van een leeg café waar de avond ervoor nog door 80 man een klaverjasdrive is gespeeld fors gerookt en de asbakken nog op tafel staan maar hij stelde mij gerust toen hij 3 maanden geleden belde dat hij een rookbier als maandbier wilde inleveren als dunkel weizen met een lichte rook smaak en geur. Ik was benieuwd. Half mei was het fustje binnen. Geen druk, geen prik en geen schuim dus gelijk maar op 4 bar koolzuur (CO2) gezet en de druk een paar keer aangepast. Het lukte, en zo was er toch GEROOKTE JACOBA WEIZEN van YOERI SANSTRA.

Sera, sinds de laatste clubavonden onze hulp achter de bar, wist het goed te tappen en is dus geslaagd voor het tappen van amateursbierbrouwersbier .

En dan nu de punten: 37 ingeleverde formulieren waarvan o.a. 8x8 en 7x7 ook 2x5 en alles wat er tussen zit. Ik vond het een hele uitdaging voor de brouwer. Totaal aan punten 256,54 is gemiddeld 6,933 dus ruim voldoende. Yoeri, nog bedankt voor je durf en mooie presentatie van het bier.

Dat was het weer tot volgende keer.

Jullie uitbater John.

Terug naar overzicht

Smaakafwijking nader bekeken: Light Struck

tww juni 2016
Door: Theo van Eijden

Wat is het

In bier zijn zeer veel complexe moleculen en chemische verbindingen aanwezig. Een deel van deze verbindingen zijn afkomstig van de hoptoevoeging tijdens het brouwproces. Verbindingen die afgeleid zijn van de hop spelen verschillende rollen in het bier, maar ze zijn vooral belangrijk als bron van aroma (de etherische oliën) en bitterheid (de hopharsen). De belangrijkste stoffen die de bron zijn voor de hopbitterheid zijn de α-zuren. In zijn pure vorm zijn de hop α-zuren zwakke zuren die zich voordoen als een bleke gelige vaste stof. De natuurlijk voorkomende α-zuren vertonen een zeer slechte oplosbaarheid in water. Droge hop bevat tussen de 2% tot 15% α-zuren, afhankelijk van de specifieke hopsoort en wijze van bewaren. Hop met hogere α-zuren hebben een groter bitterheidpotentieel. Wanneer energie wordt toegevoerd aan deze α-zuur moleculen tijdens het koken van het wort, gaan de atomen in de α-zuur moleculen zich herschikken in een proces genaamd isomerisatie. De α-zuur moleculen worden geïsomeriseerd tot iso-α-zuren. Elk iso-α-zuur bestaat in twee vormen, Cis en de Trans, die verschillen in de oriëntatie van de zijketens ten opzichte van de rest van de componenten binnen het molecuul. Zie afbeelding 1. Er zijn drie verschillende α-zuren, deze α-zuren zijn moleculair vergelijkbaar, maar verschillen van elkaar in hun zijketenstructuur, aangegeven door de letter R (zie afbeelding 2). De zes iso-α-zuren verschillen in kwaliteit en intensiteit van bitterheid. Dus hop levert zowel smaak als aroma van de etherische oliën en bitterheid uit hun iso-alfazuren.

http://www.daltraining.eu/WebHelp/003_Wort_boiling/Section3_files/image063.jpg

Afbeelding 1

Echter, onder bepaalde opslagomstandigheden kunnen deze moleculen ook andere ongewenste smaak- en geureffecten opleveren. Het bieraroma wordt beïnvloed door de wijze waarop en de ingrediënten waarmee het gebrouwen is. Bier blijft van smaak veranderen na botteling en opslag en dit kan drastisch wijzigen door blootstelling aan warmte en licht. Blootstelling aan warmte zal de oxidatiesnelheid van de verbindingen in bier versnellen en een smaak en aroma opleveren die vaak wordt omschreven als nat papier, karton of sherryachtig.

http://www.daltraining.eu/WebHelp/003_Wort_boiling/Section3_files/image065.jpg

Afbeelding 2

Blootstelling aan licht levert smaken en aroma's die het beste omschreven worden als kattig, skunky of light-struck. Als licht, en vooral UV-licht, bier raakt, zorgt dit voor de energie die nodig is om een chemische reactie te laten plaatsvinden. Hierbij splitst het iso-α-zuur in twee delen. Het kleinste van de twee moleculen verliest een CO en het krijgt een SH verbinding. Er is namelijk altijd enige zwavel in het bier aanwezig. De dan gevormde stof wordt aangeduid met 3-Methyl-2-Buteen-1-Thiol of prenylmercaptaan. Dit is een zwavelhoudende terpeen, met als scheikundigeformule C5H10S. De stof heeft een kenmerkende vossengeur. Het is verwant aan de werkzame stoffen in de anale geurklieren van stinkdieren. De vossengeur heeft een relatief lage detectiedrempel. De smaakdrempel van 3-methylbut-2-een-1-thiol is zo laag dat een concentratie van zelfs een paar delen per miljard genoeg is om het bier onherroepelijk te bederven. Onderzoekers van Plant Research International uit Wageningen hebben ontdekt dat deze stof ook wordt verspreid door de bloem van de keizerskroon (Fritillaria imperialis). Deze plant wordt gebruikt om met deze geur mollen af te schrikken.

Zelf een light-struck bier maken en proeven

Heb je zelf nog nooit eens goed een skunky of light-struck bier mogen proeven, doe dan de volgende test. Koop twee flesjes Heineken. Let op dat je deze uit een krat pakt waar het beschermende karton nog over de flesjes aanwezig is. Scherm de beide flesjes gelijk af voor de invloed van licht, door ze in een donkere tas te bewaren. Thuis aangekomen 1 flesje in de koelkast plaatsen en de andere gedurende 1 week buiten in de volle zon plaatsen. Daarna ook deze in de koelkast plaatsen om hem op gelijke temperatuur te brengen als de referentiefles. Laat beide flessen uitschenken door een neutraal persoon, om het objectief te kunnen beoordelen. Je zult versteld staan van het effect, iedereen is dan in staat het light-struck effect te proeven. In de toekomst ben je dan ook beter in staat het te herkennen.

Het voorkomen van light-struck

Scherm je bier altijd af van licht. Het proces gaat tamelijk snel, zodat het zelfs kan gebeuren als je het op een terras in de zon een biertje drinkt. Drink je bier dus ook snel op als je buiten zit. Bewaar het op een donkere, koele plaats. Let op: ook tijdens de vergisting en lagering kan dit fenomeen optreden. Dus de lagerfles altijd afschermen en niet in de kamer voor het raam plaatsen.

Koop bier verpakt in lichtdichte verpakking, zoals blik of een fust. Dit kan dus nooit een light-struck krijgen, maar wel op het moment dat het wordt ingeschonken

Bruin glas schermt bier veel beter af dan groen of blauw glas. Helder glas geeft natuurlijk de minste bescherming. Dus de standaard BNR-flesjes zijn het beste. De moderne longneck flesjes zijn ook bruin, maar omdat dit geen statiegeldflessen zijn, is het glas veel dunner en geven deze dus minder bescherming.

Pak altijd de achterste flessen uit het rek, ook al is het gebotteld in bruine flessen. De voorste flessen zijn altijd meer aan licht blootgesteld dan de achterste. Hoe minder een bier is blootgesteld, hoe beter de smaak. Koop ook altijd zo vers mogelijk bier en bewaar deze op een donkere plaats. Zo heb je zelf de controle over de kwaliteit.

Bronnen

 

 

 

 

Hop afbeelding 3

 



Terug naar overzicht

Delirium, juni 2016

tww juni 2016
Door: Peter Hompe

Slogan

In de loop der tijd is er best wel wat bier gebrouwen. Zeker de laatste jaren zijn er weer brouwerijen te over. Ik lees net op nu.nl dat het er momenteel maar liefst 217 zijn. Twee jaar geleden moesten we het doen met een magere 123. We kunnen dus rustig spreken van een trend, explosie of iets als “paddestoelen”. Allemaal mooi, want hoe meer brouwerijen, hoe meer keuze. Zelfs in starre winkels als de Albert Heijn zijn nu toch ook duidelijk andere bieren verkrijgbaar dan een paar jaar geleden. Verrassend genoeg ook veel spul uit het buitenland, terwijl ik net nog zeg dat in twee jaar tijd het aantal brouwerijen in Nederland zo goed als verdubbeld is. Dus het aanbod zou meer dan genoeg moeten zijn om drie AH schappen vol te zetten met alleen al Nederlandse bieren. Maar goed.

Wat mij nu het meest opvalt, is dat er zo goed als geen bieren meer op de markt komen met mooie slogans. Dat vind ik echt jammer! Er waren zoveel mooie kreten om bier aan te prijzen. Ik zal er een paar voorbij laten komen.

Stadsbrouwerij Apeldoorn

“Niet gieten! Maar genieten!”

Sja, valt niet over te twisten natuurlijk. Wat wel opvalt is dat deze brouwerij pas in 2001 begon. En tóch een slogan. Leuk, maar niet bijzonder.

Huttenkloas

“Een misdadig lekker biertje”

Dit grijpt terug op een Twentse “misdadiger”, Huttenkloas heette die, van rond 1700. Vandaar dat misdadig lekker.

Deze vond ik ook mooi:

Brouwerij Kinhem

“Een Kinhem verkoop je niet, een Kinhem draag je over!”

Vanuit de klant gezien koop je hem dus niet, maar “neem je hem over”, of “verkrijg” je hem. Misschien kun je er zelfs een hypotheek op nemen. Hij is op zich wel leuk.

Brouwerij Liefde

“Je vergeet nooit je eerste liefde”

Ook leuk gevonden. Daar hebben we bijna allemaal wel ervaring mee! Met dat vergeten bedoel ik dan.

Gulpener dan. Vind ik al heel lang een mooie brouwerij.

Gulpener

  • “Op de toekomst!”
  • “Rijk aan smaak, rijk aan traditie”
  • “Haal het Mergelland in huis”

Ik weet alleen niet zo goed wat ik met “mergelland” in huis moet doen?? Ik zit hier op de vette Houtense klei. Heb ik ineens 3 kuub mergelland in mijn tuin liggen.

Brouwerij De 7e Hemel

“Natuurlijk lekker”

Daar had ik toch wat anders van gemaakt. Er is al zoveel natuurlijk lekker. Wat dacht je van “Hemels” of “alsof er een engeltje over je tong piest” had ik toch wat pakkender gevonden.

Groningse Stadsbrouwerij

  • “Een keigoed bier”
  • “Een kei van een bier”

En deze snap ik dan weer niet. Het is toch Amersfoort met een kei? Dan verwacht je deze slogans toch meer bij de Drie Ringen brouwerij?

En dan heb je Grolsch:

Grolsch

  • “Je hebt bier, en je hebt Grolsch”
  • “Vakmanschap is meesterschap”
  • “Komt tijd, komt Grolsch”
  • “Op een dag drink je geen bier meer, maar drink je Grolsch”
  • “Bier mag weer gezien worden”
  • “Zo eigen als Grolsch”
  • “Bier op z’n Grolsch”
  • “Grolsch. Op echt vakmanschap”

Op zich best goede slogans. Daar zal wel een hoop geld voor neergeteld zijn. Vooral de vakmanschap is meesterschap heeft jaren op televisie de Grolsch reclames bepaald. En zeg nou zelf, wie kent Grolsch nou niet (in Nederland dan).

Maar het kan gekker. Neem die van

Brouwerij ‘t IJ

‘Leef met je kop omhoog!’

Hoebedoelu? Ja… op zich klopt het, mijn kop zit altijd bovenaan. Vreemde slogan toch?

En dan Alfa

Alfa

“Dat preuf ste!”

Ja maar… we spreken (God zij dank) niet allemaal limbabwees… Prima biertje hoor, met eigen waterbron ook, maar wat moet je hier nou mee? Volgens mij denken ze daar te klein. Misschien weten ze niet eens dat hun bier ook bóven de grote rivieren gedronken wordt? Maar hoe verklaar je dan die vreselijke verkochte hoeveelheden bier. Nou ja, ze zijn in ieder geval gastvrij daar.

Nee, dan

Bavaria

  • “Zo,  nu eerst een Bavaria”
  • “Gebrouwen in ons eigen Brabant”
  • “Zo.”

Vooral die eerste heeft ze geen windeieren gelegd, denk ik zo. Maar die andere twee? Er worden nog andere bieren gebrouwen in Brabant, toch?

Even kijken of er nog echt leuke andere slogans zijn. Wat dacht je van

Brouwerij Heyloo

“Geef mij maar een Heilooërtje!”

Dat békt toch helemaal niet.

Maar onze leden (met brouwerij) hebben ze ook:

Huisbrouwerij Klein Duimpje

“Ambachtelijk gebrouwen bieren uit de Bollenstreek”

Geen speld tussen te krijgen. Is dit de (Eric de) Noorman wijsheid? Maar niet echt pakkend. Weet ik de volgende dag nog dat het uit de bollenstreek kwam?

Leidsch bier

“hét speciaalbier van Leiden en omstreken!”

Jaaa… Hmmmm, hét bier… ach. Ik zeg niet dat ik het beter kan, maar ik vind het niet pakkend. Ik hoop voor Jan Willem dat de Leidschenaren het fantastisch vinden!

Deze vind ik dan nog wel leuk en ook niet gebonden aan een streek. Bovendien staat de brouwerij nou niet heeel ver van Hoofddorp af.

Dampegheest

“Gadverdamme, wat lekker..!”

Er zijn er nog meer, maar ik vond dit een aardige greep. Het leert in ieder geval dat áls je een brouwerij wilt beginnen, dat je meteen een goede naam en daarbij een makkelijke, leuke, goed te onthouden, grappige, originele en pakkende slogan moet (laten) bedenken. Je kunt dan reclame maken met je slogan en zo blijft uiteraard de naam van het bier of die van de brouwerij goed hangen. Niet onbelangrijk natuurlijk, als je je bier veel en ver wilt verkopen. Koppel de naam ook niet aan de stad of dorp waar je nu woont. Mogelijk moet je een keer verhuizen en dan zit je in Groningen met “het bier uit Hilversum” op je etiketjes en in de geheugens van de mensen. Lijkt me ook niet zo handig.

Terug naar overzicht