10 artikelen uit het clubblad van September 2015

Terug naar overzicht

Van het bestuur, september 2015

tww september 2015
Door: Nico van Kampen

Beste bierbrouwers,


BBQ 2015 aftrap van het nieuwe seizoen is al weer gegeven. Afgelopen maand hadden we weer onze uiterst gezellige BBQ. Ook het varkentje was weer van de partij. Gelukkig was ik dit keer op tijd in de rij om een mals stukje hiervan te bemachtigen. Dit jaar hebben meerdere personen een vaatje eigen gebrouwen bier ter beschikking gesteld. Zelf had ik ook dat voornemen maar tijdens de voorbereidingen kwam ik er achter dat het bier geen koolzuur meer had. Ik had namelijk voor het eerst een zo'n 5 liter party vaatje afgevuld. Op hobbybrouwen had ik wat waarschuwingen gevonden over de mogelijkheid dat het vaatje de druk van het her-vergisten niet zou kunnen weerstaan en had dus een dop met overdrukbeveiliging aangeschaft. Deze overdrukbeveiliging bestaat uit een soort ventieltje waarbij een o-ring voor het aflaten van het teveel aan koolzuur zou moeten zorgen. Deze zelfde o-ring heeft zijn taak wat te serieus opgevat en voor het gemak maar alles laten ontsnappen. Om dat ik op dat moment geen koolzuur fles had, was in der haast carboniseren geen optie. Gelukkig was er meer dan voldoende bier meegenomen en op wat tap-technische problemen na heeft iedereen zich uitgebreid te goed kunnen doen aan de versnaperingen. Kortom, een uiterst geslaagde avond die ik iedereen voor volgend jaar van harte kan aanbevelen. Dat je je dan de volgende dag een beetje brak kan voelen moet je dan helaas maar op de koop toe nemen ;-)

Direct de week daarna (afgelopen weekend) hadden Walter, Theo en ik weer een andere bierige bezigheid. Het jaarlijkse studieweekend van de BKG bracht ons dit keer naar Poperinge (De Belgische Hopregio). Ook dit keer weer een uiterst gezellige gebeurtenis met een propvol programma. We hebben daar de Hopoogst in volle gang aan de gang gezien (en bier geproefd in zijn brouwerij aldaar), diverse brouwerijen bezocht (met bier proeven natuurlijk) en in ons onderkomen daar, een presentatie van de SAS brouwerij gekregen (met... jawel bier proeven) en de andere avond een uiterst geanimeerde lezing van Proffessor Emiritus Denis de Keukelaire (ook maar weer een biertje bijgenomen). Uiteraard ook weer over Hop. De strekking van het verhaal was dat Hop in is. Dat de bieren tegenwoordig gemiddeld een factor 10 hoppiger zijn dan 5 jaren geleden en dat er in ieder geval de komende paar jaar een ernstig tekort aan hop zal zijn. Met als gevolg ernstig stijgende prijzen. Dus .............. hamsteren!!!!!!!!

De professor heeft ook veel onderzoek gedaan naar de medische eigenschappen van hop. Onder andere zou een regelmatige inname van een flinke dosis bier goed voor de prostaat zijn. Ook vrouwen zijn gebaat bij Hop. Iets met Oestrogeen of zo. Nu heeft hij (met zijn 72 jaar en nog buitengewoon vitaal) makkelijk praten. Hij schijnt namelijk nooit een kater te hebben.

Poperinge is met zijn 150Ha hop (was ooit 1500) slechts een minuscule partij op de mondiale hopmarkt. Met hun 0,3% van het totale areaal hebben ze nog een lange weg te gaan op weer terug te komen op het speelveld.

Wat gaan we verder doen komend najaar?

Eind deze maand wordt een buitengewoon interessante presentatie over smaakafwijkingen gegeven door Eric Welten (Heineken). De Polderbok wordt gepresenteerd en je kan je bieren voor de komende clubkampioenschappen inleveren. Dit jaar met als bijzondere prijs dat het beste bier in het groot gebrouwen zal gaan worden bij Jopen!! Dus iedereen zijn mooiste bieren inleveren.

Op de brouwdag van 3 oktober gaat een Quadruple gebrouwen worden. Als ik zo de inschrijvingen zie binnenkomen wordt het weer een Full-house !! Dat het nu al zeker is dat het weer een geslaagde dag gaat worden is niet overdreven. Met de centrale napraat/bierproeftafel die er tegenwoordig altijd staat word de dag nog eens eens stukje verlengd met het uitwisselen van wetenswaardigheden en elkaars zelf gebrouwen bieren.

Eind oktober gaan we gezamenlijk de bieren van de clubkampioenschappen keuren. Als het goed is zal er in een later te houden tweede ronde de uiteindelijke winnaar gekozen worden die dan op de clubavond van december in het zonnetje gezet zal gaan worden.

De brouwcursus in november zit zoals gewoonlijk weer propvol. Ook die van het komende voorjaar is dacht ik alweer vol geboekt. Wist u dat er inmiddels al meerdere commerciële brouwers zijn die hun carrière bij Theo en Titus gestart zijn.

Eind november weer de clubavond het programma hiervoor is in voorbereiding en zal zo gauw mogelijk op de site bekend gemaakt worden.
De dag daarna weer een gezamenlijke brouwdag waar wij een Schwarz gaan brouwen. Een donker bier, licht van afdronk en van Duitse oorsprong.

December! Wij gaan weer een proeverijtje met foodpairing doen. Dit keer Bier en Worst. Uiteraard is hiervoor wel enige research nodig. Aan het bestuur de schone taak de nodige studie hiervoor te verrichten. Eens mens raakt ook nooit uitgeleerd. Ook zal er onder de bezielende leiding van Wilma weer voor de nodige hapjes gezorgd worden. Eigenlijk is het advies om thuis vooral niet al te zwaar te tafelen voordat je naar de Boerderij gaat.

tot ziens op de komende clubavond.

Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, september 2015

tww september 2015
Door: Michael Woolthuis

Brouwactiviteit inkoopAls inkoopcommissie krijgen we veel vragen over van alles en nog wat. Ook veel over de brouw pakketten die we leveren. De meest gestelde is wel of we zelf ook de pakketten brouwen? Het antwoord daarop is een volmondig JA.

Meestal hebben we het bier zelfs al op voorhand ooit eens gebrouwen en is het pakket daar een afgeleide van. Wel hebben we af en toe een speciaal pakket, bijvoorbeeld voor de clubkampioenschappen, wat we zelf niet uit geprobeerd hebben. Dan proberen we wel altijd een recept te kiezen dat al door diverse betrouwbare bronnen als lekker omschreven is of wat ergens prijzen gewonnen heeft.

De volgende vraag is meestal: hebben jullie nog proevertjes van de probeersels?

Hierop is het antwoord zo goed als altijd nee. Als het namelijk erg lekker is dan drinken we het altijd gauw op voordat er parasitaire meedrinkers langs komen. Is het niet zo erg lekker dan maken we er geen pakket van.

Hier onder volgt de lijst met komende brouw pakketten.

Oktober BruinP
November Dubdub
December niets want kerstvakantie
2016 ook hier weer bier

Alle pakketten worden geleverd met een giststarter.

Bestellen kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wortwat (ga naar voor leden/inkoop). Vervolgens krijg je van ons een mailtje met het verschuldigde bedrag. Wacht ook met betalen op dit mailtje want het te betalen bedrag kan afwijken in verband met afwijkende prijzen of gezamenlijke-inkoop-prijzen.

De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond. Wij bestellen overigens hoofdzakelijk bij van der Kooy Jubbega, zie daarvoor: http://www.vanderkooyjubbega.nl/

Vragen en opmerkingen naar:  inkoop@twortwat.nl

(vermeld indien mogelijk je bestelnummer)

Groeten,

De inkoopcommissie (Stefan en Michael)

Het recept van november :DubDub

Type:

Dubbel

Batchgrootte:

10 liter

alcohol percentage:

6,6%

begin SG:

1059

eind SG:

1012

EBC (kleur):

43

EBU (bitterheid):

20

Kooktijd:

75min

Ingrediënten

Ingrediënt

Waarde

Hoeveelheid

Kooktijd

Pilsmout 3 EBC

7 EBC

1800 gr

 

Munchenermout 

 17 EBC

300 gr

 

Special B

 

140 gr

 

Cara belge 30-40ebc

 

200gr

 

Kandijsuiker (bruin)

 

200gr

 

Tettnanger hop

  1. 8 α

22 gr

75 min

Gist

Wyeast Trappist High Gravity 3787 of alternatief S-33

               

Maisch schema

71 °C

63 °C

72 °C

78 °C

stort

25min

40min

5min

Terug naar overzicht

Tip van Theo: Uitlekken van flessen

tww september 2015
Door: Theo van Eijden

Flessen spoelen, er is al meerdere malen over gesproken. Wat echter heel belangrijk is, is dat je de fles direct na consumptie van de inhoud goed schoonmaakt. Voorkomen moet worden dat het gistdepot opdroogt en dat er schimmelvorming en andere narigheid in het flesje ontstaat. Na gebruik flesje altijd direct 3 maal met heet water omspoelen, en dan omgekeerd laten uitlekken op het aanrecht. Wel, daar zit nu een klein addertje in het flesje. Omgekeerde flesje hebben de neiging wat instabiel te staan. Zeker als er meerdere flessen bij elkaar op het aanrecht staan. De kans van omvallen neemt kwadratisch toe met de hoeveelheid flesjes die er staan. Wordt er 1 aangetikt dan hebben de andere de neiging om als kegels achter elkaar met veel geraas om te vallen, en daarmee maak je het gehele huis weer wakker. De flesjes spoel ik voor het bottelen nog één maal om met heet water en haal er even een ragertje door heen om de spinnen te verjagen. Meer is niet nodig voor het bottelen.

Nu heb ik eens gekeken wat er op de markt te koop is op gebied van flessenrekken. Er zijn verschillende systemen in de handel.

Uitlekcarrousel

De alom bekende carrousel. Hierin kunnen wel 1 tot 2 kratten in opgeborgen worden. Belangrijk is het om deze gelijkmatig te vullen en ook weer gelijkmatig leeg te halen anders valt deze om en ook dan heb je het hele huis weer wakker. Nadeel hiervan is dat het veel ruimte inneemt op je aanrecht en je hebt niet direct een heel krat gelijk hebt leeggedronken, dus alleen interessant na afloop van een feestje. Wel handig is dat er elementen aan toegevoegd kunnen worden dus mocht je meer flessen hebben, dan vergroot je de carrousel door er elementen op te schroeven. Voordeel is dat 0.33 en 0.75 cl flessen hier allebei op passen.

Fast-rack

Nieuw is op de markt tegenwoordig de Fast-rack. Hierin kan per element een krat = 24 flesjes over de kop opgeslagen worden. Heb je meer nodig dan past een tweede laag daar weer bovenop, zie bijgaande foto. Voordeel is dat dit stabiel staat en niet kan omvallen, nadeel is toch wel de vrij hoge aanschafprijs. Tevens moet je voor 0.33 en 0.75 cl twee verschillende maten aanschaffen.

Bavaria krat

Een leeg krat, mooiste is een half krat van 12 flessen. Feitelijk heeft dit geen nadelen, het is goedkoop en staat stabiel. Ook is het stapelbaar, eigenlijk een soort van low-budget Fast-rack. Je zou kunnen aanvoeren dat huisgenoten het niet wenselijk vinden als er altijd een krat op het aanrecht staat. Bavaria en Brand hebben 12 fles kratjes in hun assortiment, waarbij de kratjes van Bavaria ook geschikt zijn voor de statiegeldvrije ‘long-neck’ flessen.

 

Als laatste optie is er natuurlijk zelfbouw, zie bijgaande afbeelding. Dit rekje is gemaakt van 6 mm triplex. De gaten zijn geboord met een grote-gatenboor, maar met een figuurzaag moet dit ook wel te doen zijn. De zijkanten zijn verlijmd met het bovendeel met behulp van houtlijm en hebben een paar kleine spijkertjes gekregen. Daarna is het rekje twee maal in de grondverf gezet en twee maal afgelakt. Extra detail is om onder de zijkanten een klein rubbertje te plakken zodat het hout niet in het lekwater komt te staan. Dit verhoogt de levensduur van het uitdruiprekje. Het voordeel is dat je het kan maken zoals je zelf wilt. Ik heb gekozen voor 2 maal 3, maar iedere verdeling is mogelijk. Voordeel is dat er meestal maar een paar flesjes per avond gedronken worden en dan is dit rekje ruim voldoende.

Uitdruiprekje van Theo

Terug naar overzicht

Plaagdieren

tww september 2015
Door: Jean-Pierre Bylard

Wie kent ze niet: de fruitvlieg en de motmug. Vooral de eerste is het meest bekend. Ze bezoeken fruit-hapjes/restjes. Niet te vergeten zijn natuurlijk hun bezoekjes aan de alcoholische versnaperingen. Zit je gezellig in je tuin een wijntje/biertje te drinken, zitten na een paar minuten deze opdringerige gasten zich verlekkeren aan jouw drankje. Motmuggen komen niet op je eten of drinken af, maar kunnen vooral bij het brouwen toch lastig zijn i.v.m. mogelijke besmettingen.

In mijn artikel over: ”Het blauwe licht” schreef ik al over de bestrijding van muggen en fruitvliegen in mijn brouwruimte. Dat licht “vangt” bovendien de minder bekende motmuggen die daar verdwaald raken. (signalement: grijs/zwart, ca. 4 mm, hartvormig)De motmug of aalputmotje Regelmatig liggen op de bodem van het lampomhulsel ook enige motmuggen.

Behalve de lamp gebruik ik ook een flessenval voor de fruitvliegen die niet door de lamp te pakken zijn genomen. Het maken van zo’n val is zeer eenvoudig.

Neen een petflesje waarin een ½ liter water heeft gezeten. Onder de rand waar de fles de breedte krijgt, een aantal kleine gaatjes “prikken” van rond 3 mm. Ik doe dat met een kleine soldeerbout waarvan ik de soldeerstift vervangen heb door een stukje koper uit een installatiedraad. Wanneer dat verhit is prik/smelt je gemakkelijk een 15-20-tal gaatjes, rondom, in de fles.

Dan de lokstof: 1/3 appelciderazijn, 2/3 water en een paar druppels afwasmiddel. Dat eerste is de lokstof en het afwasmiddel zorgt ervoor dat de beestjes in de vloeistof verdrinken door de vermindering van de oppervlakte spanning van de vloeistof. Een laagje vloeistof van 1 cm in de fles is al voldoende.

Het resultaat was opmerkelijk. De lokstof trekt de fruitvliegen beter aan dan de lamp en óók beter dan een glas met een laagje bier erin. Terwijl ik dacht dat er slechts een eenzame fruitvlieg rond mijn brouwspullen vloog, zaten er na een paar uur ca. 10 vliegen is de fles. Wanneer je dus last hebt van fruitvliegen vóór of ná de “zomerstop van het bierbrouwen”, dan is de fles een goed hulpmiddel ter bestrijding. (Wèl regelmatig de vloeistof verversen.)

Naschrift redactie (Ben Uijtenhaak): Eens heb ik in de keuken in de nabijheid van de fruitschaal een giststarter gemaakt. Binnen een paar uur zat de Erlenmeyer vol met fruitvliegjes ook al was de bovenkant dicht gemaakt met watten waardoor het luchtslangetje stak om de boel van steriele lucht te voorzien. Hoe ze er in komen? Het lijkt mij in een goed idee om in de buurt van een giststarter telkens zo'n val te plaatsen. Jean-Pierre bedankt voor deze tip!

Terug naar overzicht

Hevelfilter part II

tww september 2015
Door: Theo van Eijden

Alle goede dingen komen in drieën of gaan met een slakkengang. Aan deze 5e grondwet van Murphy hield mijn hevelfilter zich ook. Niet dat ik er volledig door verrast werd. Tijdens de brouwcursus houden Titus en ik onze cursisten voor dat er maar 1 ding belangrijk is bij bierbrouwer en dat is schoonmaken.

Ik werd weer eens geconfronteerd met een bier waar ik in ieder geval niet super enthousiast van werd. Hoewel mijn zoon en zijn vrienden het heel smakelijk vonden en het bij hen gretig aftrek vond bleef ik mijn twijfels houden. Een goed bier moet schoon, fris zijn van smaak. Dus maar weer eens een moment van zelfreflectie gehouden en daar kwamen 3 zaken aan het licht.

  • Ik maak wel mijn brouw uitrusting schoon maar dat is eigenlijk niet meer dan door spoelen met heet water. Titus laat het daarentegen wel een week in de Ukkie-Mukkie staan. En eerlijk gezegd zijn de bieren van hem de laatste tijd zonder smaakafwijkingen. Dus neem ik me voor om de dag voor het brouwen mijn gistvat te vullen met ontsmettingsmiddel en daarin mijn dompelkoeler en hevelfilter tezamen met het gehele gistvat te ontsmetten.
  • Volgende punt is mijn koeler. Hierop zitten een drietal plastic strips die de windingen bij elkaar houden. Met tie-wraps zitten ze aan de winding bevestigd. Dit zijn allemaal details die niet goed schoongemaakt kunnen worden en daarmee dus een bron van infectie en daarmee dus weer smaakafwijkingen. Alle strips en tie-rips heb ik verwijderd en de koeler drie dagen in de Ukkie-Mukkie laten schoonweken.
  • Laatste punt is mijn hevelfilter. Deze is gemaakt van koperbuis dat door middel van de zogenaamde knelfittingen met elkaar is verbonden. Als je deze demonteert blijkt dat er altijd nog Wortresten tussen deze fitting te zitten.

Spoelen met heet water is absoluut onvoldoende voor een goede schoonmaak. Wil je het echt goed doen dan moet altijd het geheel gedemonteerd worden. Daar heb ik natuurlijk geen zin in, maar ik wil de kwaliteit van mijn bier wel verbeteren. Tijd voor een rigoreuze aanpak. Alle vrijwel alle knelfittingen heb ik uit het ontwerp gehaald. De bijgaande foto's laten goed zien hoe mijn filter er nu uit ziet. Ik heb een raamwerk gesoldeerd van 7 messing T-stukken waarop 8 koper buisjes geschoven worden. Deze buisjes kan ik afsluiten met een dopje. De 8 buisjes zijn aan de onderzijde voorzien van zaagsneden. Alles kan gedemonteerd worden en dus goed worden schoongemaakt. Past ook in een pan en kan dan worden uitgekookt.

HevelfilterHevelfilterHevelfilterHevelfilter

Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww september 2015
Door: Ben Jacobs

GerstUitbreiding van je brouwset. Het overkomt ons allemaal. Was het bij mij een koelkast en vorig jaar een vacumeer apparaat (zelfs al mijn kruiden en houtsnippers zijn nu vacuüm verpakt), nu is het weer een pH meter. Maar nog veel leuker zijn de contacten die je legt met deze hobby. Die zijn zeer plezierig en leiden automatisch weer naar ……. uitbreiding van je brouwset.

Zo had ik een tijd geleden Jean-Pierre (jawel, hij die het gouden toetsenbord won) op bezoek om samen te brouwen en hem wat kennis over te dragen, nu was ik bij hem in de leer als het gaat om houtbewerking. Als hobbyist heeft hij al heel wat kasten, kisten en bedden gebouwd en tegenwoordig hangen er dus diverse modellen van roerstokken bij hem in zijn brouwwerkplaats, zijn voormalige garage zal ik maar zeggen.

Jean-Pierre liet me de papieren mallen zien, die hij allemaal al had gefabriceerd en ik koos er een uit. Een stok in de vorm van een aar van gerst. Het trekken van de lijnen op een beukenhouten plankje, dat viel nog mee (het moeilijkste, het ontwerpen was nu eenmaal al gedaan). Maar daarna overstelpte Jean-Pierre me met werkbanken, zaagspullen, vijlen en een hele hoop adviezen. En zette me aan het werk. En zo kwam het dat ik thuis kwam met een hoop kennis over zijn familie en een mooi nieuw onderdeel van mijn brouwset.

Nu heb ik nog wel een namiddag staan schuren om een spiegelgladde stok in de hand te hebben, maar net als het lageren van je flessen, leidt geduld je naar een zeer bevredigend resultaat.

Ook heel bevredigend was zijn fruitvliegenval die ik nu thuis inzet: in een dag tijd zaten er bijna 30 fruitvliegen in (ik wist niet eens dat er zoveel in mijn huis rondvlogen). En zo simpel, wat kleine gaatjes in een waterflesje, beetje appelazijn, water en zeep erin en voor de vlieg is er geen weg terug, hij verdrinkt jammerlijk. Lees zijn beschrijving want het staat in dit clubblad!!!

Maar nog even terugkomend op de brouwset: deze kan dus vele vormen aannemen. Ik heb handige spullen gemaakt en verzameld, maar verder werk ik nog steeds met drie pannen, een thermometer en mijn gasfornuis (persoonlijk vind ik recept ontwikkeling veel leuker dan de technische kant van de hobby). Maar een aantal onder ons is verder gegaan en heeft het gezocht in (semi) professionele installaties, gadgets om alles te meten en bij te houden, etc . De wat oudere leden onder ons herinneren zich vast nog dat Jan Willem Fukkink een complete zelfbouwinstallatie binnenreed op de clubbrouwdagen. Dat kan hij niet meer, want zijn installatie groeit met het jaar naar grotere hoogtes toe. Maar we zien nog steeds nieuwe ontwikkelingen binnen de club. En die gaan we in oktober eens extra belichten. Dan ligt er weer een nieuwe special voor u klaar. Over brouwinstallaties dus. Wellicht denkt een enkeling nu: ho, daar moet mijn verhaal ook bij. Prima, stuur maar in.

Proost, Ben

Terug naar overzicht

De wondere wereld van IPA's?

tww september 2015
Door: Donovan Larmonie

Door: Ashley Routson

Black IPAIn een wereld waar innovatie leidt tot innovatie is het vanzelfsprekend dat speciaal bier, een industrie geboren uit inventiviteit, zich steeds evolueert. Tegenwoordig, eigenlijk al heel lang niet meer, bestaan er geen heilige regels als het reinheitsgebot die bepalen hoe het bier moet worden gebrouwen en het creatieve vermogen van ambachtelijke brouwers is schijnbaar onbeperkt. Klassieke stijlen worden voortdurend gemanipuleerd om nieuwere stijlen en sub-categorieën te maken. Als gevolg hiervan veranderen stijlrichtlijnen en categorieën voortdurend om bij te blijven bij de evolutie van het ambachtelijke brouwen.

De drie gedefinieerde categorieën van IPA

Een van de meest gemanipuleerde stijlen tegenwoordig is de India Pale Ale (IPA). Officieel kennen we drie categorieën IPA (vier categorieën als je de American Black Ale, vaak aangeduid als een Black IPA, meeneemt):

  • Engelse India Pale Ale
  • Amerikaanse India Pale Ale
  • Imperial (dubbel) India Pale Ale

Hoewel dat de enige IPA stijlen zijn die gedefinieerd zijn en als zodanig beoordeeld worden is het spectrum van IPA subcategorieën niet beperkt tot deze drie. Naast het veranderen van de kleur zijn er in feite twee manieren waarop brouwers de wereld van de IPA’s manipuleren: 1) Neem een IPA basisrecept en vergist het met een atypische gistsoort; 2) neem een andere bier stijl en hop het alsof het een IPA is.

Wellicht een poging waard een aantal van de nog-niet gedefinieerde subcategorieën van IPA - zeg maar gerust de minder populaire - die steeds populairder worden te benoemen en beschrijven. Houd er rekening mee dat net als met de meest experimentele bierstijlen zonder officiële richtlijnen, deze sub-categorieën nog steeds een beetje dubbelzinnig zijn en open zijn voor interpretatie.

De "Andere" IPA’s

  • Belgische IPA: IPA basisrecept gefermenteerd met Belgische gist. Dezelfde verschijning, mout inhoud, hop aroma en smaak profiel als een IPA, maar met de merkbare fruitige esters en smaakeigenschappen van de Belgische gist.
  • Session IPA: India Sessie Ales bieden alle goedheid van de hop van een IPA, maar op een meer sessionable ABV niveau.
  • White IPA: Belgisch witbier gehopt als een IPA. Soortgelijke kleur, body en esters als een witbier met merkbare hop aroma, de smaak en de bitterheid van een IPA.
  • Brettanomyces / Wild IPA: Een IPA of IPA subcategorie met een primaire, secundaire of andere gisting met wilde gisten.
  • Red IPA: Amerikaanse Red Ale, gebrouwen met een hoger alcohol percentage en gehopt  als een IPA. Typisch roder van kleur dan een IPA, met diepe robijnrode tinten.
  • Rye IPA: IPA met de toevoeging van rogge als ingrediënt.
  • Herbed IPA: IPA met de toevoeging van specerijen, kruiden of bloemen.
  • Black IPA: De Black IPA is misschien wel een van de meest besproken bier-subcategorieen deze dagen. Technisch gezien is de stijl door de Amerikaanse Brewers Association al gedefinieerd als de American Black Ale. Het is in wezen een IPA gebrouwen met de toevoeging van donkere mouten, wat resulteert in een donkerbruine tot zwarte IPA met een hint van geroosterde mout.

Zoals je kunt voorstellen, is het potentieel voor categorieën van subcategorieën oneindig, als deze stijlen worden gecombineerd. Naarmate meer en meer brouwers buiten de grenzen van de traditionele bierstijlrichtlijnen treden, kunnen we meer IPA variaties op de markt verwachten.

Bron

The Ever-Emerging Sub-Categories of India Pale Ale, www.craftbeer.com

Terug naar overzicht

Zoet en bitter: je bier in balans

tww september 2015
Door: Donovan Larmonie

HopbelDe balans tussen bittere hop en zoete mout is altijd belangrijk geweest bij het brouwen van lekker bier. Laten we maar eens kijken hoe je de verhouding tussen zoet en bitter kunt gebruiken om de balans van je bier te verbeteren.

De zoetheid van gemoute gerst en andere granen wordt gecompenseerd door het gebruik van bitterheid door de toevoeging van hop. Vroeger werden allerlei kruiden als gember, komijn, kaneel, koriander, jeneverbes, munt, saffraan, dille, distels, en vele anderen gebruikt om de zoetheid van mout te compenseren. Deze kruiden worden tegenwoordig veelal gebruikt voor de smaak.

Het idee om het evenwicht tussen bitterheid en het zoete te kwantificeren is niet nieuw. Engelse brouwers gebruikten regelmatig (en gebruiken dat nog steeds) de "pounds of hop per quarter of malt" regel om de smaak balans tussen mout en hop te karakteriseren. Moderne brouwers begonnen jaren geleden met een moderne variant, genaamd de bitterheid ratio of de BU:GU ratio (Bitterness Units:Gravity Units ratio). Deze regel, bepaald door simpelweg het aantal IBU’S (International Bittering Units) in een bier te delen door het aantal dichtheidseenheden, geeft een goede indicatie van de balans tussen hop bitterheid en mout zoetheid. Dit is een van de kneepjes bij het samenstellen van een recept.

SuikerOm de bitterheidsratio te berekenen beginnen we door het aantal bitterheidseenheden ofIBU’S berekenen. Stel dat we beginnen met een bier dat 30 IBU’S heeft. Vervolgens nemen we van de standaard dichtheid van het bier (bijvoorbeeld 1.048) het fractionele deel en vermenigvuldigen dat met 1000 om het aantal van de dichtheidseenheden te krijgen. In dit voorbeeld zou een SG van 1.048 dus 48 eenheden opleveren. Nu nemen we de 30 IBU’S en delen deze door 48 om een bitterheid ratio van 0.63 te krijgen.

Uiteraard is de bitterheidsratio afhankelijk van de stijl van het bier. Bij een hoppige India Pale Ale is een veel hogere bitterheidsratio gewenst dan een minder gehopte Weizenbier. Om de juiste gewenste bitterheidsratio te bepalen, moet men de gemiddelde IBU’S en de standaard dichtheid voor verschillende bierstijlen weten. Gelukkig bestaan er verschillende bierstijlrichtlijnen die je als bron kunt gebruiken. Om de gemiddelde BU:GU ratio voor een bepaalde stijl te berekenen bepaal je de gemiddelde IBU’s en deelt deze door de gemiddelde standaarddichtheid voor die stijl. Volgens de bierstijlrichtlijnen zien de gemiddelde BU:GU ratio's van de volgende bierstijlen er als volgt uit:

Blond 0.362
Tripel 0.365
Pilsener 0.518
Stout 0.552
Porter 0.611
Saision 0.635
IPA 0.804
Irish Dry Stout 1.074

Dit lijstje is slechts een greep uit de vele bierstijlen, maar geeft ons een idee van het bereik van de gemiddelde bitterheidsratio's voor verschillende stijlen. Hoewel het een handige tool is, verteld de bitterheidsratio niet altijd het hele verhaal, aangezien het geen rekening houdt met de individuele graansoorten die worden gebruikt. Als voorbeeld: Irish Dry Stout heeft een relatief hoge bitterheid ratio van 1.074 maar de droge smaak van de donkere mout domineert het smaakprofiel meer dan de hopbitterheid.

Hoe dan ook de bitterheidsratio is een leuke handigheid die je kan helpen om een bier te creëren met een passende smaakbalans.

Terug naar overzicht

Deans Cyber Corner, september 2015

tww september 2015
Door: Dean Southall

Mede (Update)

Wij hebben de mede zondag gebotteld en gelijk geproefd. Ik vond het erg smakelijk. Mijn brouw maten waren niet zo enthousiast........ Zucht ;-) Maar zolang als ik het lekker vind...

Den Haag brouwerijen

Lancering Brouwerij Arn

Voor vele jaren was het Brouwcafe in Scheveningen de enige brouwerij in Den Haag. Twee jaar geleden of zo is dat veranderd. De Fiddler lag 5 jaar stil maar begon 2 jaar geleden weer te brouwen. Zij brouwen een stuk of 6 verschillende Engelse stijl bieren.

Een jaar of 3 geleden zijn Kompaan, 2 thuis brouwers, begonnen ook hun eigen bier te brouwen. Eerst brouwden zij hun bieren in Duitsland en België maar zij vertelden mij dat zij grotere plannen hadden en hun eigen bier wel wilden brouwen in Den Haag. Dat is inmiddels gelukt. Zij hebben de oude brouwinstallatie van het IJ gekocht en hebben net, op 20 Augustus hun eigen brewpub geopend, hier in Den Haag. Het is donderdag t/m zondag open.

Vorige jaar in de zomer is een Haags klooster ook begonnen met bierbrouwen. Hun eerste bier was een heerlijke Baltic Porter. Zeer geslaagd! Zij brouwen maar 100 of 200 liter per keer, dus in het begin was er niks over voor mijn winkel. Sinds deze zomer heb ik het wel op voorraad. De brouwerij heet de Haagse Broeders.

Arn brouwerij is begonnen bij onze eigen Arjan te Hoonte in Augustus 2013. Hij brouwt zijn bieren bij De Sallandse in Raalte (daar heb ik mijn Konings IPA gebrouwen) maar heeft wel plannen om zijn eigen brouwerij te beginnen in Rijswijk.

Crooked Spider is begonnen door een student hier in Wassenaar. Hij is de burrman van een Amerikaanse klant van mijn winkel die ook een thuisbrouwer is. Hij heeft de student leren brouwen en nu is hij officieel de jongste brouwer van Nederland. Hij brouwt thuis in klein hoeveelheden. Hij heeft 4 verschillende bieren.

Brouwerij Kwartje

Kwartje is in de lente van dit jaar begonnen. Zij zijn 3 jongen mensen hier in Den Haag die hun bier laten brouwen bij andere brouwerijen. Zij maakten hun debuut bij het Haagse bierfestival in mei dit jaar. Zij hebben 4 erg lekker bieren. Een Imperial Stout, een Smoked Porter, een White IPA en een Rye Smoked IPA.

Oh, oh Den Haag!

Zoals jullie weet, heb ik mijn eigen bier winkel in Den Haag.  Ik kan leveren op de clubavonden.  Stuur mij jouw email adres en ik zal een prijslijst doorsturen.
75% van de bieren in mijn winkel zijn Nederlands bieren.  Als jij jouw eigen commerciele bier hebt gebrouwen, laat mij dat dan weten en waarschijnlijk kan ik het in de winkel verkopen.  Stuur mij een prijslijst en neem wat mee naar een clubavond.

Terug naar overzicht

Delirium, september 2015

tww september 2015
Door: Peter Hompe

Blok

SchrijversblokSchrijversblok om precies te zijn. In het Engels, waar we het waarschijnlijk allemaal voor het eerst gehoord hebben, heet het writers block. De taal maakt in dit geval niet uit: je krijgt er gewoon niets uit. Een tekort aan inspiratie zogezegd. Nou gaat schrijven mij normaal gesproken, of eigenlijk geschreven, redelijk makkelijk af. De stukjes die ik inlever zijn geen 'inspanningen' om het zo maar te zeggen. Het is niet zo dat hier een maand op zit te zwoegen of zo. Meestal gaat het in de vorm van: er is weer een deadline voor het inleveren van de stukjes in zicht. Dan wacht ik nog even en als het dan zo ver is dat ik het moet inleveren, ja… dan moet je wat produceren natuurlijk.

Meestal gaat dat zonder problemen. Dan denk ik even na over wat er de afgelopen maand voorbij kwam. Dan kan zijn in gesprekken waaraan ik deelnam, of gesprekken die ik in de buurt kon horen, of televisie. In het geval van televisie komt het dan vaak neer op iets als een reclame. Of met het lezen in een magazine of een krant of iets dergelijks. Dat laatste gaat lastig, aangezien ik eigenlijk geen kranten lees.

Soms is het een opmerking van iemand, die me aan het denken zet. De enige moeilijkheid die ik ondervind bij het maken van deze stukjes, is het feit dat het over iets bierigs moet gaan. Had ik dat niet, dan kon ik elke dag wel een stukje schrijven. Maar goed, dat is de beperking. En met bierigs bedoel ik natuurlijk ook dingen als nieuw soort graan (voor bier) of hop of een nieuw soort glas om uit te drinken bijvoorbeeld.

Vorige keer gaf ik aan dat we nu in Wales zouden zitten en zowaar… we zitten er. We zijn inmiddels al een avondje in de New Inn geweest en ik weet dat de eigenaren inmiddels boven de pub wonen. De verbouwing hiervoor is klaar. Ook aan het menu konden we zien dat de eigenaren (Neil & Sarah) wat meer gesettled zijn. Echter, aan het echte publokaal zie je het niet. Er is niets veranderd. Oh nee, niet waar. Ze hebben nu een joekel van een TV hangen, ongetwijfeld bedoeld voor het kijken van rugby wedstrijden. Verder had Neil nog steeds 'maar' drie bieren van het vat en onder een handpomp. Het populairste bier was echter meer dan ok.

Voor we weggingen naar Wales had Ik een berichtje achtergelaten op de site van de Celt Experience, maar zoals het meestal gaat met formulieren op websites, hoor je daar nooit meer wat van. Mogelijk gaan we er nog even langs, maar tot nu toe is het er niet van gekomen. Maar goed, dit is alleen maar een lange inleiding voor de 'writers block'.

Ik zat me af te vragen of er ook een equivalent zou zijn in de bierwereld. Dan kan ik er twee bedenken:

  1. brouwersblok
  2. drinkersblok

Reuzenkoelkast

Godzijdank is er bij brouwers natuurlijk niet snel sprake van een blok. Die jongens volgen een recept en dat is ooit gemaakt of pas gemaakt of wanneer dan ook gemaakt. En terwijl ze brouwen kunnen ze nadenken over dat nieuwe boek dat ze willen schrijven of juist over een volgend recept, of hoe ze thuis de wc moeten ontstoppen. Beide schrijfdingen hebben geen haast lijkt me, die wc wel. Niet echt een probleem dus, als je twee wc's hebt of bij de buren kunt gaan.

Dat brouwersblok zou dus ook voor ons, amateurbrouwers, kunnen gelden. Tijdens het brouwen doe je waarschijnlijk al inspiratie op voor het volgende recept. En als dat niet zo zou zijn, dan kun je gewoon terugvallen op een recept van iemand anders of uit één van de vele receptenboeken voor bieren die er zijn. Op de club heb ik bijvoorbeeld nooit iets gemerkt van brouwersblok. Nee, dat is niet zo‘n groot probleem.

Nee, dan drinkersblok. Ik stel me voor dat je een kroeg binnenstapt en naar de bar loopt en dan… niets. Geen inspiratie. Geen idee wat je zou moeten drinken. Nou word je waarschijnlijk wel door de barman geholpen. Tenslotte is het zijn taak om te verkopen en dat zal toch wel lukken, nietwaar? Maar gewoon geen idee hebben wat je zou willen drinken... jeeeee.

Naar de plaatselijke drankwinkel en als het mee zit is het een goed gesorteerde winkel en dan is er keuze te over. Maar dan voor de schappen staan en niet weten wat je zou moeten drinken, laat staan zou moeten kopen. Ook hier kun je je laten voorlichten door de winkelbediende, maar toch. Naar buiten stappen en niets gekocht hebben. Ik moet er niet aan denken.

En dit gaat door hè. Het is niet zo, dat als je thuis komt, het dan gewoon over is. En ook in het weekend dus. Er even van uitgaande dat je vóór de drinkersblok nog regelmatig biertjes hebt gekocht, dan kun je dus het volgende geval krijgen: je zit lekker voor de buis met je favoriete programma op. Je kijkt uiteraard digitaal, dus je kunt het programma pauzeren wanneer nodig en je hoeft er dus geen moment van de te missen. Dan komt het moment dat je wel iets zou willen drinken, dus dat ding op pauze. Je loopt naar de bierkast, trekt hem open en… niets! Je staart voor je uit, maar je weet het niet. Nee dus. In schrijverstermen, je hebt geen inspiratie! Dat moet toch verschrikkelijk zijn? Ondertussen loopt de tijd wel door en je programma staat wel stil. Je pakt een flesje, bekijkt het etiket aandachtig, probeert asociaties op te roepen, maar er komt niets. Sta je daar met je flesje in de hand. Bierkast open… alles wordt warmer! Zweetdruppels parelen inmiddels op het voorhoofd. Niets! Je zet het flesje weer terug en doet de bierkast weer dicht. Loopt terug naar de comfortable plek die je van tevoren zo nauwkeurig had ingericht. Gaat zitten en start het programma dan maar weer.

Is dit deprimerend of niet? Misschien kunnen we nu wat meer begrip opbrengen voor schrijvers met schrijversblok (niet verplicht natuurlijk).

Peter

Terug naar overzicht