11 artikelen uit het clubblad van Augustus 2015

Terug naar overzicht

Van het bestuur, augustus 2015

tww augustus 2015
Door: Theo van Eijden

Vakantie

Het zomerreces zit er voor de meeste brouwers weer op, behalve voor degenen die temperatuurgecontroleerd kunnen vergisten in bijvoorbeeld een oude koelkast. Voor hen was het brouwen naar behoefte, dat zal de gehele zomer wel zijn doorgegaan. Ikzelf heb vlak voor de zomervakantie een Saison gebrouwen en deze 1 week op hoge temperatuur laten vergisten, ongeveer 22 °C. Omdat het bier nog niet was uitgegist heb ik het tijdens mijn vakantie in de koelkast gezet op 8 °C. De vergisting is op een lager pitje lekker door gegaan. Bij terugkomst na mijn vakantie was het bier uitgegist tot 1008. De gebruikte gist was nieuw voor mij, Whitelabs WPL590 French Saison uit het assortiment van Van der Kooij. Een Saison is altijd ver uitgegist en dus droog, wat het een goede dorstlesser maakt. Het viel me op dat de vergisting toch redelijk snel is verlopen, ondanks de lage temperatuur. Hierdoor zijn er weinig esters gevormd, dus het is wel een echt heel droog bier geworden. Hiervan is 20 liter gebotteld op een fust voor de jaarlijkse BBQ van ’t Wort Wat. Alle bestuursleden hebben dit jaar een bier gebrouwen en gebotteld om de BBQ wat aan te kleden.

Komende clubavond

Hier mee is het bruggetje geslagen naar de clubactiviteiten. Als jullie dit clubblad lezen is het bijna vrijdag 28 augustus. We zijn weer druk bezig geweest om alle voorbereidingen op tijd gereed te krijgen. Dit jaar zitten we opnieuw in Lisserbroek, dus kunnen we ongeacht het weer altijd droog BBQ-en. Het varken aan spit zal ook dit jaar weer van de partij zijn. Alle leden zijn opgeroepen eigen bier mee te nemen zodat we de zelfgebrouwen bieren met elkaar kunnen delen en vergelijken. Een soort van Super Proeftafel.

Afgelopen clubavond

Eind juni was Jacques Bertens te gast als spreker op de clubavond, zijn presentatie ging over Saison bieren. De presentatie van Jacques staat inmiddels op de website bij Documenten, als je het nog eens op je gemak wilt nalezen. Ook de bieren die we geproefd hebben staan daarin vermeld. Het was een zeer mooie selectie Saisons, die de verscheidenheid van dit type goed duidelijk maakte. Een biertype dat enorm aan populariteit wint, je zou het kunnen omschrijven als het pils van België. Op de BBQ kan je de eerdergenoemde versie van mij proberen.

Clubkampioenschappen

Nog even een punt van orde. De clubkampioenschappen staan weer voor de deur en dit jaar is er een heel bijzondere prijs: het beste bier van dit jaar zal bij Jopen in het groot worden gebrouwen. Wie wil dat nu niet. DE mogelijkheid om je zelf onsterfelijk te maken. Maar let op: een zeer deskundige jury van Bier Keurmeesters zullen deze bieren van een finaal oordeel voorzien.

Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, augustus 2015

tww augustus 2015
Door: Michael Woolthuis

Eindelijk weer eens op tijd tijd gevonden om een stukje te fabriceren. Dat kost zo vlak na mijn vakantie nog al wat moeite omdat ik een beetje last heb van een afterholidaywerkdrukpiek.

Maar ik zal niet verder zeuren en overgaan op belangrijkere zaken zoals: bier, bier, bier drinken, bier brouwen en nog eens bier. Op de twee proeverijen/biermarkten tijdens afgelopen Haarlem Culinair zijn door mij weer aardig wat ideeën opgedaan. Zo vond ik vooral brouwen met vrouwen wel een aardig concept. Misschien is dit iets voor de eerstvolgende gezamenlijke brouwdag!

Wat mij verder vooral opviel is dat er niet meer zo veel extreme brouwsel waren. Er is blijkbaar genoeg tot in het extreme door geëxperimenteerd en men probeert nu weer iets te brouwen wat in ieder geval de smaakpapillen heel laat. Gelukkig maar. Zo probeer ik ook altijd de brouwpakketten zo te ontwerpen dat er ook door beginnende brouwers een mooi en vooral lekker bier van gemaakt kan worden. Tevens kunnen de ervaren brouwers het pakket als basis gebruiken voor geheel eigen creaties.

Hier onder volgt de vernieuwde lijst met komende brouwpakketten. De volgorde kan zoals je gemerkt hebt zonder opgaaf van zinvolle reden volledig of gedeeltelijk wijzigen. Het door de nieuwsflits als geheimzinnig aangekondigde volgende september pakket is eigenlijk helemaal niet zo geheim. Want de oplettende receptenbank bezoeker had het daar al sinds een paar maanden kunnen opzoeken.

September:

Stroop

Oktober:

BruinP

November:

Dubdub

December:

Niets want kerstvakantie

2016:

ook hier weer bier

Alle pakketten worden geleverd met een giststarter.

Bestellen kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wortwat (ga naar voor leden/inkoop). Vervolgens krijg je van ons een mailtje met het verschuldigde bedrag. Wacht ook met betalen op dit mailtje want het te betalen bedrag kan afwijken in verband met afwijkende prijzen of gezamenlijke inkoopprijzen.

De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond. Wij bestellen overigens hoofdzakelijk bij van der Kooy Jubbega, zie daarvoor: http://www.vanderkooyjubbega.nl/

Vragen en opmerkingen naar: inkoop@twortwat.nl

(vermeld indien mogelijk je bestelnummer)

Groeten,

De inkoopcommissie (Stefan en Michael)

Het recept van september: Stroop

Type:

DarkIPA

Batchgrootte:

10 liter

Alcohol volume:

7,3 %

begin SG:

1066

eind SG:

1014

EBC (kleur):

57

EBU (bitterheid): 52

 

Kooktijd:

75 min

Ingrediënten

Ingrediënt

Waarde

Hoeveelheid

Kooktijd

Pale

7 EBC

2700 gr

 

Pale Crystal Thomas & Fawcett

 

130 gr

 

Pale choco

600 EBC

40 gr

 

Stroop:

 

90 gr

 

Magnum hop:

10,5 α

23 gr

75 min

Magnum hop:

10,5 α

2 gr

koudhop

Gist:

Wyeast London Ale 1028 of alternatief Danstar Nothingham

Maisch schema

71 °C

67 °C

78 °C

stort

60 min

5 min

Opmerkingen

  • De stroop is gewone keukenstroop, mag ook schenkstroop zijn, en wordt niet meegeleverd in het pakket. Je kan het eventueel vervangen door ongeveer dezelfde hoeveelheid suiker, rietsuiker of bruine basterdsuiker.

  • De laatste hopgift toevoegen tijdens de lagering.

Het recept van oktober: BruinP

Type:

Brown porter

Batchgrootte:

10 liter

Alcohol volume:

5 %

begin SG:

1043

eind SG:

1007

EBC (kleur):

89

EBU (bitterheid):

29

Kooktijd:

75 min

Ingrediënten

Ingrediënt

Waarde

Hoeveelheid

Kooktijd

Pale alemout

7 EBC

1500 gr

 

Dark crystal malt T&F:

 

330 gr

 

Tarwemout licht:

 

110 gr

 

Chocolademout (ontbitterd):

 

50 gr

 

Northdownhop:

8.7 α

11 gr

75 min

Fuggle hop:

6.5 α

7 gr

10 min

Gist:

Wyeast Britisch Ale II 1335 of alternatief Danstar Windsor

Maisch schema

71 °C

67 °C

78 °C

stort

60 min

5 min

Terug naar overzicht

Dean's Cyber Corner, augustus 2015

tww augustus 2015
Door: Dean Southall

Mede in gistflesMede (Honing Bier/wijn)

Ik kreeg een bezoeker in de winkel, een Schotse imker. Hij vroeg aan mij of ik wist hoe mede gebrouwen wordt. Mijn antwoord was: 'nee, maar ik kan Google gebruiken en zien wat er nodig is'. Hij zei dat hij veel te veel honig heeft. Ik zei: 'OK, zullen wij samen mede brouwen?' 'OK' zei hij. Dus wij hadden een datum gekozen. Ik bestelde mede gist en las wat artikelen over mede. Ik heb ook betrouwbare Ernst gevraagd over mede. Hij had toevallig jaren geleden mede gebrouwen en had er een artikel over geschreven. https://www.twortwat.nl/t-i/1186686765. Hij vertelde mij dat Rob Hagen ook mede heeft gebrouwen dus ik heb Rob ook gevraagd voor advies. Dat heeft hij gedaan. Bedankt Ernst & Rob :)

De brouwdag zelf ging erg snel. Je hoeft de honing niet te koken, het is al steriel. Gewoon mengen met koud water en dan de gist toevoegen! Wij hebben het wel tot 70 °C verwarmd voor de zekerheid en ook om het makkelijker op te lossen. Wij hebben het laten koelen en dan hebben wij de mede gist toegevoegd. Om het vergistingsproces te versnellen is het raadzaam om gistvoeding toe te voegen maar als alternatief kan je ook rozijnen toevoegen als voeding.

Na een maand heb ik het overgeheveld. Het zag er oranje uit en was troebel. Het werd steeds helderder tijdens de volgende 2 maanden. De SG was 1010. Wij gaan het begin volgende maand bottelen en proeven. Ik ben erg benieuwd!

Oh, oh Den Haag!

Zoals jullie weten heb ik mijn eigen bierwinkel in Den Haag. Ik kan leveren aan de clubavonden. Stuur mij jouw e-mail adres en ik zal een prijslijst doorsturen. 75% van de bieren in mijn winkel zijn Nederlandse bieren. Als jij jouw eigen commerciële bier hebt gebrouwen dan laat mij het weten en waarschijnlijk kan ik het in de winkel verkopen. Stuur mij een prijslijst en neem wat mee naar een clubavond.

Terug naar overzicht

Terugblik Brand Bierbrouwwedstrijd 2015

tww augustus 2015
Door: Theo Jongewaard

Wie brouwt de beste Saison van Nederland?

Op 7 februari deden Gert (Oudshoorn) en ik mee met de brouwdag van ’t Wort wat. Na vorig jaar in mei de brouwcursus te hebben gedaan was dit onze tweede gezamenlijke brouwdag. Die dag stond het brouwen van een Saison op het programma.

Op de clubavond van 26 juni heeft Jacques Bertens, bekend in brouwend Nederland van het forum Hobbybrouwen.nl en winnaar Brandbierbrouwwedstrijd 2013, uitgebreid over dit type bier verteld. Saison is een van oorsprong Belgisch bier uit de Hainaut regio van Wallonië. Het droge en lichte bier (3-4 vol % alc) werd vroeger in de winter op de boerderij gebrouwen en in de zomermaanden als dorstlesser gedronken door landarbeiders. Gerstemout was duur en om de kosten te drukken, werd het bier deels aangevuld met granen die de boeren zelf verbouwden. Voor de industrialisatie van het bierbrouwen was het moeilijk om een langere houdbaarheid te bereiken en om het rinse karakter te verzachten werden kruiden en specerijen toegevoegd. Modernere versies van Saison worden het hele jaar door gebrouwen en zijn sterker (4,5 – 6,5 vol % alc), constanter van smaak en minder kruidig. Saison is één van 's werelds droogste en meest dorstlessende biertypes en wordt nu wereldwijd gezien als een biertype waar brouwers hun creativiteit op kunnen loslaten. Bierliefhebbers en restauranthouders hebben ook ontdekt hoe mooi Saison past bij allerlei salades, kazen en witvis soorten (bron: www.pint.nl).

Finalisten Brand Bierbrouwwedstrijd 2015

Waar we tijdens het brouwen van de Saison achter kwamen was dat Brand Bier en bierconsumentenvereniging PINT voor de vierde keer een bierbrouwwedstrijd scheen te organiseren voor de thuisbrouwers. De beste Saison van Nederland brouwen, dat leek ons wel wat. Dus de voorwaarden van Brand nog even bestudeerd (waaronder maximaal 6,5 vol % alc) en het inschrijfformulier ingevuld. Deelnemers van de wedstrijd moesten zich voor 1 april inschrijven en voor 24 april het recept inleveren. In de derde week van april ontvingen we het door Brand opgestuurde Brand Pilsener krat met 24 lege flesjes en kroonkurken waarin we de zelf gebrouwen Saison thuis konden afvullen. Ook kregen we labels opgestuurd om op de flessen te plakken. Omdat het huis van Gert ‘zo lekker centraal gelegen was’ konden de deelnemer uit de nabije omgeving hier hun gebrouwen Saison inleveren. De meest wonderlijke types kwamen in de meest wonderlijke flesjes en verpakkingsmaterialen hun zelfgebrouwen Saison inleveren. Op 24 april om 12 uur ‘sharp’ werden de inzendingen door de koerier opgehaald. Nadat alle flesjes waren binnengekomen werden ze in het lab gekeurd. Daarna werden alle bieren beoordeeld door een vakjury.

Op 30 mei vond de finale plaats van de Brandbierbrouwwedstrijd. Helaas vond deze niet in Wijlre plaats vanwege een verbouwing in de brouwerij. Een beetje jammer. De finale vond plaats in het Bilderberg Europa Hotel in Scheveningen. Eerst ontvangst met koffie/thee en gebak en een welkomstwoord van Brand. Er was een dagprogramma vastgesteld waaronder 2 workshops. De deelnemers werden in twee groepen verdeeld waarbij de ene groep workshop 1 volgde en de andere groep workshop 2, waarna de groepen wisselden van workshop. De eerste workshop van 12-13 uur ging over Smaak (afwijkingen) en allerlei wetenswaardigheden over het ruiken en proeven van bier. Deze workshop werd gegeven door Fokko Kruizenga van ‘Brouwerij de Volle Maat’. Een leuke workshop die inging op de invloed van o.a. temperatuur, gist en infecties op de vorming van geur- en smaak (afwijkingen) in bier. Voor de inwendige mens waren er allerlei dranken en etenswaren beschikbaar. Er was een uitgebreide lunch met alles erop en eraan samengesteld en er vloeiden genoeg Brandbieren uit de tap. Na de lunch van 14-15 uur kregen we de tweede workshop. Dirk de Kelver, docent Brouwland Academy vertelde over hop en gist. Daarnaast schroomde hij niet om de nieuwste toestellen en materialen te laten zien. Dit was een taaie sessie. Of dit nu met het tijdstip (na de lunch) of de materie te maken had, menigeen kon zijn ogen niet kon openhouden. Ik kan er dan ook niet zoveel over vertellen. Tussen 12.00 uur en 15.30 uur werd het ingezonden bier van de finalisten beoordeeld. Vervolgens was er pauze en een vragenuurtje waarin de winnaars van de afgelopen drie edities en de brouwer van Brand de van te voren ingestuurde vragen beantwoordden. Na dit vragenuurtje om 16 uur werd de uitslag van de finale bekend gemaakt. De finalisten werden naar voren geroepen. Als laatste werden onze namen genoemd en daar stonden we dan op het podium met alle grote jongens uit de ‘thuisbrouwwereld’! Ten slotte werd de winnaar van de Brandbierbrouwwedstrijd 2015 bekend gemaakt. Vervolgens werden de labanalyses met ons gedeeld en ontvingen we de labanalyses van de vakjury. Uiteindelijk hadden we qua puntenaantal een 3e/4e plaats. We kregen een Brand goodiebag en na een poging gedaan te hebben om zo’n handige Brand zitzak als aandenken mee te nemen konden we weer huiswaarts keren.

Zonder de brouwcursus van Theo en Titus was dit niet mogelijk geweest! Al met al een superleuke ervaring en een stimulans om door te gaan met brouwen!

Terug naar overzicht

Bestellen Polderbok 2015

tww augustus 2015
Door: Jacques Stricker

Etiket Polderbok 2015

De inschrijving voor de polderbok 2015 is geopend.

We hebben dit jaar iets meer gebrouwen dan vorig jaar maar wil je verzekerd zijn van de Polderbok 2015 dan moet je snel inschrijven. Stuur een mailtje naar de polderbokcommissie: polderbok@twortwat.nl en vermeld daarin het aantal dozen van 6 flessen wat je wilt bestellen. Daarna ontvang je een bevestiging van je bestelling met het bedrag wat je moet betalen/overmaken via de penningmeester onder vermelding van je bestelnummer.

De prijs voor de Polderbok 2015 hebben we hetzelfde als vorig jaar kunnen houden € 22,00 voor een doos van 6 flessen van 0.75l.

Het recept is ook gelijk aan vorig jaar.

Bijgaand het etiket van de Polderbok 2015 dan kan je alvast in de stemming komen.

Terug naar overzicht

'Het Blauwe Licht'

tww augustus 2015
Door: Jean-Pierre Bylard

Sinds ik bier brouw, heb ik geleerd dat er een ‘zomerstop’ is voor de biermakers o.a. in verband met besmetting van het bier middels de fruitvlieg. De ‘gevreesde’ fruitvlieg, wie kent hem/haar niet. De vlieg komt af op de spoortjes alcohol in rottend fruit en verder overal waar alcohol in zit.
Nu ken ik deze vliegjes heel goed omdat ik jarenlang wijn heb gemaakt. Wijn maakte ik het hele jaar door, of in ieder geval voornamelijk in de zomer als fruit volop beschikbaar is. Dus met het weren van fruitvliegen ben ik bekend. (Zoals: alle open vaten/flessen afdekken met bijvoorbeeld vitrage. Vitragedoeken aan de randen verzwaard met kleine visloodjes.)
Nu heb je fruitvliegen en de ‘Suzuki-fruitvliegen’. Ja ècht, zo heet dat diertje. Als wijn- of biermaker heb je van déze laatste fruitvlieg niet veel te duchten. Het diertje komt af op onrijp zachtfruit. Het vrouwtje legt met een legboortje haar eitjes in de onrijpe vruchten. Omdat ik ook nog wat zacht fruit teel (aardbeien, frambozen/bramen) zei ik onmiddellijk ‘ja’ toen me vanuit de Landbouwuniversiteit Wageningen gevraagd werd om onderzoek te doen naar de Suzuki fruitvlieg.
Het onderscheid tussen de gewone- en de Suzuki-fruitvlieg is goed zichtbaar bij het mannetje. De laatst genoemde heeft op de beide vleugeleinden een zwart vlekje. De vrouwtjes zijn bijna niet te onderscheiden (microscoop-werk) van de gewone fruitvlieg. Maar ook hier geldt: ‘waar rook is, is ook vuur’, anders gezegd: ‘waar ‘Suzuki-mannetjes gevonden worden zullen er ook Suzuki vrouwtjes zijn’.
Bij dat onderzoek moet je de beestjes lokken met lokstof in flessen, tussen het gewas. Voor de ‘aardigheid’ schafte ik mij ook zo’n blauw licht uitstralende insectenlamp aan (bij o.a. Blokker, ca. €10,-). Wat blijkt: óók de fruitvliegjes komen op dat blauwe licht af! De conclusie was snel getrokken; de blauwe insectenlamp hangt nu in mijn brouwruimte en vangt èn elektrocuteert daar beide soorten binnengedrongen fruitvliegen. Want ik heb dan wel muggen uit mijn brouwruimte geweerd (zie het clubblad van januari 2015), die fruitvliegen kwamen wèl binnen.
Mijn ‘Het Blauwe Licht’ is dus géén sprookje van de gebroeders Grimm, maar een grimmige werkelijkheid om fruitvliegen in de zomer te weren bij het brouwen. Doe er je voordeel mee.

Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen, augustus 2015

tww augustus 2015
Door: Ben Jacobs

De laatste jaren bevind ik mij tijdens de vakantie regelmatig in landen met enig biercultuur. Dit jaar vertrokken we naar Slovenië, in de goede hoop dat het hier toch wel mee ging vallen, ondanks wat ingetogen berichtgeving. De reis begon goed in een dorpje bij München waar we de eerste overnachting hadden, en daar genoot ik van mijn eerste echte Beierse Dunkel. Mooi donker bier, geen caramel, lekker dorstlessend.

Eenmaal in Slovenië, niet zo ver van Oostenrijk vandaan was ook nog een dark beer te vinden (deze had wel een duidelijke zweem van caramel) en een aardige Weizen. Je kon hier kiezen tussen de merken Union en Lasko. Van de laatste ook nog drie speciaal bieren, oa met Citra hop e.d.

Het gekke was alleen dat naarmate we verder Slovenië introkken, de keuze steeds smaller werd. Het was uiteindelijk alleen nog maar kiezen tussen pils van Union en Lasko en eventueel tussen fles of tap. Aan speciaal bieren had men kennelijk geen behoefte. Niet te vinden, en zeker niet in restaurants.  

Nu was het er gemiddeld 35 °C, veel warmer dan anders en dan is een lekker vol glas pils welkom, maar bij gebrek aan meer werd uiteindelijk de plaatselijke wijn ook maar gekeurd.

Hier was er iets eigenaardigs aan de hand. Als je in een restaurant at, dan was er niet zo heel veel prijsverschil tussen een redelijk en een goed restaurant. Maar at je in een goed restaurant dan was de huiswijn top, en in het mindere segment duidelijk niet zo best. Het eten was bij beiden goed. Bocht en pareltjes, zal ik maar zeggen en af en toe een flink glas pils. Je trok vanzelf naar het beter uitziende etablissement.

Ook grappig: we waren op een bepaald moment in een klein toeristenplaatsje, je kent dat wel, een piepklein centrum, met kerk, toeristenservice en een paar winkeltjes. Net buiten het dorp, minuutje van centrum een grote super markt. En daar kon je letterlijk elk soort gistvat kopen wat je maar kon wensen. Staal, plastic, glas, groot, klein… Daar kan men in Almere niet tegenop. En prijzen…. Tja, met vier mensen en een grote tent dan zit mijn auto vol, dus het kon niet, anders… Men liefhebbert hier duidelijk in eigen huiswijn, want bierspullen heb ik verder niet gezien. Wel overal druiven in de tuinen. Zelfs bij de plaatselijke kleine supermarkt (dorp, 5 huizen, camping, zeer klein winkeltje met wat potten bonen, rijst en brood) stonden buiten de gistflessen opgesteld. Luilekkerland voor de thuisbrouwer/wijnmaker. Maar zoals ik al zei, de auto was vol.

Proost,

Terug naar overzicht

Inleveren bieren voor clubkampioenschappen 2015

tww augustus 2015
Door: Jacques Stricker

Beste brouwers,

Het inschrijfformulier voor de clubkampioenschappen van 2015 staat weer op de website. We hebben het inschrijfformulier sterk vereenvoudigd, zoals je op de website kunt zien. We vragen alleen of de winnaars per categorie hun recept in het clubblad van januari, februari willen publiceren maar alle anderen die hun recept graag willen delen, mogen dat natuurlijk ook.

Het inschrijfformulier alsmede het wedstrijdreglement vind je, na inloggen, op de website onder: Voor leden → Kampioenschap.

De voor 2015 vastgestelde bieren zijn:

  • Oyster Stout (ook ONK bier)   (clubbrouwdag zaterdag 2 mei)

  • Single hop IPA (inkooppakket april)

  • Vrije klasse (alles behalve een single hop IPA en Oyster Stout)

Meedoen aan de clubkampioenschappen is een leuke manier om je brouwkunsten te laten beoordelen door de keurmeesters en je collega brouwers. De drie best beoordeelde bieren per categorie ontvangen een oorkonde en de winnaars een beker. De clubkampioen wint de wisselbeker en naast de eeuwige roem mag hij zijn best beoordeelde bier laten brouwen bij Jopen!

Val je niet in de prijzen dan kan je op het keuringsformulier de commentaren van de beoordeling nog eens nalezen en daar je voordeel mee doen. Deze formulieren kan je afhalen op de clubavond van januari.

Na invulling van het wedstrijdformulier deze doormailen naar de clubkampioenschapcommissie, clubkampioenschap@twortwat.nl   en een uitgeprinte versie samen met 2 flesjes bier inleveren op de clubavond van september.

Wij zijn er klaar voor.

Namens de clubkampioenschapcommissie,

Terug naar overzicht

Lid/leden gezocht voor clubkampioenschappen commissie

tww augustus 2015
Door: Jacques Stricker

De clubkampioenschappencommissie is naarstig op zoek naar nieuwe leden. Dion van der Born is alleen in de weekeinden in Hoofddorp en Ernest ter Kuile heeft zijn werkzaamheden in Parijs, vandaar dat de commissie een aantal nieuwe leden hard kan gebruiken.

De leukste commissie van onze vereniging houdt 2 of 3 vergaderingen per jaar, vaststellen wedstrijdbieren, regelen presentatie van de wedstrijdbieren op de clubavond van april. Daarnaast het innemen van de wedstrijdbieren in september, de keuringsavond in oktober en alle werkzaamheden die daarmee te maken hebben. En natuurlijk ook de prijsuitreiking op de clubavond van december.

Lijkt het je leuk lid te zijn van een commissie of wil je eerst meer informatie ? Stuur dan een mailtje naar: clubkampioenschap@twortwat.nl

't Wort Wat, een vereniging vóór en dóór leden!

 

Terug naar overzicht

'Stoute' ervaringen

tww augustus 2015
Door: Jean-Pierre Bylard

Op de gezamenlijke brouwdag in Lisserbroek, 2 mei jl., maakte ik 10 liter bier volgens het recept voor (oester-) Stout. In mijn zalige onwetendheid wat Stout inhield, wist ik niet wat ik ervan kon verwachten. In ieder geval gebruikte ik géén oesters. Die zijn, naar mijn mening, veel te lekker om ze te mengen met bier. Met champagne gaat dat goed, met bier? Dus: gewoon Stout.

Keurig het hele recept afgewerkt met de correcte tijden en temperaturen. Aan het einde van de dag de rommel opgeruimd en naar huis getogen. Daar de gist gehydrateerd en in het gistingsvat gekieperd. ‘So far, so good’, keurig in de klimaatkast gezet op 18 °C en na de hoofdvergisting, op 8 mei, in een fles. Beide keren werden de vaten uiteraard telkens afgesloten met een waterslot.

Mijn eerste verwondering betrof de aard en de hoeveelheid van de gist in het eerste gistingsvat. De 11 liter gistend bier had een hoeveelheid van bijna 1 liter gelatineuze gist geproduceerd. Normaal, bij de hoeveelheden bier die ik maak, levert dat zo’n 250 cc gist op.

De fles weer in de klimaatkast en verder laten gisten. Althans dat was de bedoeling. Gisting was nauwelijks te zien. Fles een paar keer flink heen-en-weer geschud; het leverde eigenlijk geen reactie op. Eéns in de paar minuten een ‘blub’ in het waterslot en het S.G. zakte ook niet verder dan 1030.

Nu heb ik, erfenis uit mijn wijnmakers tijd, altijd wel wat gist ‘achter de hand’ voor een her-starter. Goed; in een Erlemeyer water gekookt, laten afkoelen en gist erin om te hydrateren. Een kwartiertje later de fles eens flink omgeschud en de gist bij het bier in de gistingsfles gedaan. Een ongekende reactie was het gevolg. Een enorme gisting (?) kwam onmiddellijk op gang. Snel een handdoek om de flessenhals gelegd want het schuim kwam ‘scheetsgewijs’ uit het waterslot. Na een 20-tal minuten was de zaak weer kalm en kon ik gaan schoonmaken. Ik blij dat mijn brouwruimte niet in het woongedeelte van mijn huis ligt.

Met een andere brouwer mijn ervaring gedeeld en het was géén gisting. Waarschijnlijk hebben de kleine gistdeeltjes gewerkt als condensatiekernen voor het opgeloste koolzuur in het bier. De dagen daarna lag de gisting weer ‘stil’. Ik denk dat ik de Stout binnenkort maar ga bottelen.

Wat zijn mijn ‘Stoute’ ervaringen?

  1. met Stout kun je schrijven. De inkt voor mijn vulpen (ja, die gebruik ik nog steeds) heeft dezelfde kleur,
  2. om bij een tweede keer een her-starter er héél voorzichtig in het ‘stille’ bier te gieten en
  3. (het is een Engels bier dus:) ‘Last but not least’, vind ik Stout lekker??

P.S. 24 juli: De Stout kan me nog steeds niet bekoren, maar alle vrienden en bekenden (o.a. een Engelse buurvrouw) vinden hem heerlijk!

Terug naar overzicht

Delirium, augustus 2015

tww augustus 2015
Door: Peter Hompe

Bier in Great Britain

Jullie weten dat wij graag naar Engeland gaan en dat ik daarbij ook een liefhebber ben van een echte English Pint, toch? Nou, als we het dan over Engeland hebben, bedoelen we eigenlijk meer Groot Brittannië. Het is namelijk niet zo dat we altijd alleen maar naar Engeland gaan. Ook Schotland zit erbij en Wales natuurlijk ook. Dit jaar gaan we terug naar hetzelfde dorp in Wales waar we vorig jaar ook waren. Dat heeft een reden, maar die reden heeft dan weer niets te maken met bier.

We zijn dus al heel vaak in GB geweest en één van de dingen die wij dus met eigen ogen hebben kunnen zien is de teloorgang van het Britse bier en daarbij het enorme aantal pubs dat jaarlijks sluit. Jee, wat zonde om te zien, zoiets. Nu zit ik net op internet te zoeken als voorbereiding op de vakantie en kom daar een artikel van CAMRA tegen. Een beetje de tegenhanger van onze vereniging PINT. Wij zijn ook lid van Camra. Camra publiceert veel artikelen en brengt ook ‘Guides’ uit waarmee je goed geïnformeerd op vakantie kunt. The Good Beer Guide is pocket die je dus makkelijk meeneemt en die alle pubs opsomt waar je echt goed bier kunt krijgen in GB. Briljant!

De Good Beer Guide van 2015 geeft dit jaar meer dan dat: vrij vertaald kom ik het volgende artikel tegen. “De Good Beer Guide laat zien dat Groot Brittannië nu inmiddels, na twee jaar continue groei, meer brouwerijen per persoon heeft dan waar dan ook ter wereld.” Dat is GOED nieuws in mijn opinie! Maar waar hebben we het dan eigenlijk over? Hoeveel brouwerijen hebben ze daar dan? Welnu, dat zijn er inmiddels weer 1285! De meesten hiervan staan overigens echt in Engeland. Daarmee zitten ze momenteel boven het niveau van de jaren ‘30 en ‘40 en toen hadden ze er veel! In het afgelopen jaar zijn er 170 bijgekomen. Een groei van 10%, net als het jaar daarvoor. Wauw. Dat betekent dat zowat één op de drie dorpen een brouwerij zou moeten hebben. Nou maar hopen dat ook het aantal pubs weer aantrekt, of opgeknapt wordt en weer open gaat. Ik heb er al te veel volledig vervallen bij zien staan. En je moet dat biertje tenslotte ook ergens kunnen drinken, nietwaar?

Maar dit jaar gaan we naar Wales, niet naar Engeland. Hoe is de situatie dáár nu? Denk erom: Nederland is ongeveer 2x zo groot als Wales, maar Wales heeft ‘maar’ net iets meer dan 3 miljoen inwoners, terwijl Nederland er inmiddels bijna 17 miljoen telt. Bovendien is een groot deel van Wales gemaakt van heuvels en kleine bergen en maar weinig dalen (echt waar!). En in de dalen liggen de dorpen en daar wonen de mensen natuurlijk. Veel van de mensen houden zich bezig met boer zijn, de rest werkt voor een baas en woont in de stad. In Cardiff of Swansea bijvoorbeeld. Uitzonderingen vormen de mensen die zich bezig houden met… brouwen! Dat zijn onze helden.

Afijn, weer terug op internet en ik vind verder dat dit kleine stukje Groot Brittannië toch nog over maar liefst 78 brouwerijen beschikt. Op de website waar ik nu rondhang, worden ze allemaal genoemd en worden er 24 uitgelicht. Waarom juist deze 24? Omdat deze 24 jongens bekend zijn, of al heel lang bestaan, of erg vernieuwend zijn. Wil je naar de oudste brouwerij van Wales, dan ga je naar Brains in Cardiff. Maar het gaat natuurlijk juist om die nieuwe, kleine vernieuwende brouwerijtjes. Het blijkt namelijk dat die, naast traditionele bieren, ook bieren maken zoals Saisons, Tripels, Hefe Weizen, verschillende soorten IPA’s en ook zoiets als wild Welsh yeast beer en nog veel meer. Deze laatstgenoemde bieren worden gemaakt door brouwerij The Celt Experience, een zogenaamde ‘craft brewery’. Eén van die 24 dus. Je moet voor de gein de website van die jongens eens bekijken (celtexperience.com). Die gasten maken mooie bieren!

De Celt experience bevindt zich in de plaats Caerphilly. Nou ligt die plaats relatief dicht tegen de noordkant van Cardiff en wij zitten in het plaatsje Bwlch (spreek uit: Boelg), pak um beet 60 km ten noorden van Cardiff. Het heeft één kroeg, de New Inn. Vorig jaar was deze nog niet zo heel lang geleden van eigenaar veranderd. Dit jaar zit de nieuwe eigenaar er dus ruim een jaar en ik hoop dat ie iets gedaan heeft aan z’n bieraanbod. Bier van de Celt Experience zullen we er wel niet aantreffen, maar ik kan er wel naar vragen. Je weet nooit, misschien kan ie er wel één onder een pomp hangen. Overigens is die 60 km zomaar een uur rijden daar, aangezien het geen snelweg is en de wegen door het landschap kronkelen.

Op de website van De Celt Experience kom ik er niet achter of ze publiek toelaten in de brouwerij voor een tour. De website ziet er gelikt uit en wordt opgeleukt met allerlei filmpjes. Zo ook één als ‘craft brewery tour’. Grappig om te kijken, maar er gaat natuurlijk niets boven de real deal. Ik heb in ieder geval vast een berichtje achtergelaten op de site met de vraag of ze ‘live brewery tours’ doen. Hij zit dichtbij genoeg en ik zou er graag eens rondkijken. Mocht het tot een bezoek komen, dan volgt later nog wel een verslag.

Terug naar overzicht