11 artikelen uit het clubblad van November 2015

Terug naar overzicht

Van het bestuur, november 2015

tww november 2015
Door: Jan Wurpel

Afgelopen clubavond

De afgelopen clubavond stond geheel in het teken van het keuren van alle bieren die ingezonden zijn voor het meedingen naar het clubkampioenschap en het best gebrouwen bier van 2015. Er zijn zo’n 70 bieren ingezonden die over 8 tafels gekeurd werden onder toezicht van een bierkeurmeester. 70 bieren over acht tafels vergde de gehele avond. De laatste tafel was rond 23:30 uur klaar. Nu moet de commissie die dit kampioenschap organiseert, zich buigen over de keuringsformulieren met daarop de uitgewerkte beoordelingen, om te komen tot de uiteindelijke uitslag. Buiten het algemeen kampioenschap, te behalen met een American Single Hop IPA en/ of een Oyster Stout en eventueel een bier naar vrije keuze, wordt er ook nog gestreden om het beste individuele bier. Zoals jullie waarschijnlijk wel vernomen hebben, heeft Michel Ordeman van de Jopen Brouwerij beloofd dat van dat winnende bier een brouwsel in de Jopen Brouwerij gemaakt gaat worden. Dat is toch wel een hele eer! De bekendmaking van de prijswinnaars van dit clubkampioenschap zal op de clubavond van 18 december plaatsvinden.

Komende clubavond

De komende clubavond zal door een drietal bestuursleden worden ingevuld. Onze voorzitter zal een presentatie geven over het filteren en hevelen en hij zal ons van wat tips voorzien. Nico van Kampen, als commissievoorzitter van de nieuwe “Gadgetcommissie”, zal een presentatie geven over deze commissie, waarin de doelstellingen en de weg die te bereiken de aandacht krijgen. Daarna komt Walter Bakker een presentatie geven over eveneens de nieuwe “Kwaliteitscommissie”. Het doel van deze commissie is om de leden handreikingen te geven om de kwaliteit van het brouwen en daarmee het uiteindelijke bier naar een hoger niveau te tillen. Dit zal dus weer een leerzame avond worden.

Clubavond december

De laatste clubavond van 2015 zal op 18 december plaatsvinden. Dit wordt een avond met een druk en zeer interessant programma. Op die avond worden alle vrijwilligers bedankt met een klein aandenken voor hun inspanningen in 2015. De “Mediacommissie” zal het gouden toetsenbord weer aan iemand toekennen en John Gouwerok zal waarschijnlijk weer de wisselkei gaan uitreiken. Dan hebben we de uitslag van het Clubkampioenschap met de bijbehorende prijsuitreikingen, waarin Michel Ordeman van de Jopen Brouwerij ook een rol zal gaan spelen. Als het goed is, is hij die avond aanwezig. Verder hebben we gastspreekster uit België die een presentatie zal gaan geven over hop. Ann van Holle is haar naam. Zij is een ingenieur en werkzaam bij de brouwerij van Lochristi en heeft een studie gedaan naar diverse speciale hoppen. Ze zal hier over vertellen en de bedoeling is om van enkele hopsoorten een soort thee te trekken om de verschillen goed te kunnen waarnemen. Dat belooft een interessante lezing te worden. Ook zullen we een klein buffetje presenteren om gewoontewijs het jaar af te sluiten.

In januari gaan we het nieuwe jaar starten met het proeven van worsten en bijbehorende bieren.

Gevraagd: leden met voldoende ervaring met “Brouwhulp”

Het bestuur heeft getracht om in 2015 Adri Otte een presentatie te laten geven over een onderwerp behorende bij de brouwtechnieken. We hadden dan ook graag gezien dat het brouwprogramma “Brouwhulp”, dat door Adri is ontwikkeld en uitgebracht, op een clubavond belicht kon worden. Helaas heeft Adri afgezegd, en het lijkt erop dat hij te druk is om een keer een lezing voor ons te geven. Toch is het zo dat veel leden gebruik maken van “Brouwhulp”, of dat van plan zijn te gaan doen. Het bestuur wil graag een clubavond in het voorjaar van 2016 besteden aan het gebruik van “Brouwhulp”. Het is een krachtige applicatie en vele zaken kunnen worden bijgehouden in de database waarvan het gebruikt maakt. Ook is het in staat om de brouwer te ondersteunen bij diens voorraadbeheer. Om dit onderwerp goed te kunnen presenteren is het bestuur op zoek naar leden die (uitgebreide) ervaring hebben met deze applicatie, en eventueel een bijdrage zouden willen leveren aan een presentatie. Voel je je daarbij aangesproken, meld dit dan even bij één van de bestuursleden.

Hulp bieden achter de bar

Het komt geregeld voor dat leden hulp bieden bij de invulling van de clubavonden door mede achter de bar te staan. Het is tegenwoordig zo, dat dit wel kan, maar dat de personen die dat doen kennis dienen te hebben m.b.t. de elementaire elementen van “Sociale Hygiëne”. NOC-NSF heeft een project gestart m.b.t. over verantwoord alcohol schenken.

Dit is de Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA). Voor wie is deze instructie bestemd:

  • Barvrijwilliger: Voor personen die bardiensten willen gaan draaien zijn de inhoudelijke webpagina’s en de test een prima manier om een gekwalificeerde barvrijwilliger te worden. Voor barvrijwilligers die al een Instructie Verantwoord Alcohol Schenken (IVA) hebben gedaan is dit instrument handig om hun geheugen op te frissen of iets op te zoeken.
  • Barverantwoordelijke: Voor de barverantwoordelijke zijn deze inhoudelijke webpagina’s en digitale test een eenvoudige manier om nieuwe barvrijwilligers te instrueren over verantwoord alcohol schenken en bovendien vergemakkelijkt het de registratie van de barvrijwilligers.
  • Bestuur: Voor het bestuur van de vereniging zijn deze inhoudelijke webpagina’s en digitale test een goed instrument om een verantwoord schenkbeleid binnen een vereniging te verkrijgen. Wij raden het bestuur aan duidelijk te communiceren wie de barverantwoordelijke is binnen de vereniging, zodat een goede registratie van gekwalificeerde barvrijwilligers gewaarborgd is. Tevens is het raadzaam duidelijke afspraken te maken hoe barvrijwilligers moeten handelen mocht een situatie uit de hand dreigen te lopen. Het ophangen van een telefoonnummer van de barverantwoordelijke of van een bestuurslid, zodat barvrijwilligers deze personen kunnen bellen, kan hierbij helpen.

Wat moet je weten:

  • Feiten over alcohol
  • Alcohol en wetgeving
  • Voorkomen alcoholmisbruik
  • Nee-verkopen

Als je de kennis tot je genomen hebt, kun je een test doen.

Test verantwoord alcohol schenken

Voordat je aan de test begint dien je de onderstaande zaken in te vullen. Jouw gegevens hebben wij nodig om een goed certificaat te kunnen maken en dit toe te kunnen zenden aan jou en de barverantwoordelijke van de vereniging. De gegevens zullen niet aan derden worden verstrekt en ook niet voor andere doeleinden worden gebruikt. De barverantwoordelijke print jouw certificaat uit en bewaart het in een map in de kantine. Deze map dient getoond te kunnen worden bij controle door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Je kunt het certificaat ook voor jezelf uitprinten en opslaan. Wanneer je wisselt van (sport)vereniging hoef je alleen een kopie van het certificaat in te leveren bij de barverantwoordelijke en niet opnieuw de test te maken. De test bestaat uit 20 vragen. Alle vragen zijn multiple choice. Wanneer u 16 vragen of meer goed beantwoord heeft u de test succesvol afgerond. U bent dan een gekwalificeerde barvrijwilliger. 

Op het certificaat worden uw gegevens (naam, geboortedatum, plaats van de vereniging) getoond.

Dus, ben je wel eens vrijwilliger, en ben je van plan dit in de toekomst ook nog te doen, breng dan je kennis over verantwoord alcohol schenken op peil, voor zo ver nodig, en doe de test. Ga voor meer informatie naar:

http://www.nocnsf.nl/cms/showpage.aspx?id=2842

Als je de test wilt gaan doen open je de volgende link:

http://www.nocnsf.nl/cms/showpage.aspx?id=2751

Deze gaat gelijk naar de test die je kunt doen. Dat kunnen de leden doen en daarbij het mailadres  bestuur@twortwat.nl  invullen bij het e-mail adres Ondernemingsdossier en bij Barverantwoordelijke kan het e-mailadres clubhuis@twortwat.nl ingevuld worden. Naam barverantwoordelijke: John Gouwerok.

Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, november 2015

tww november 2015
Door: Michael Woolthuis

Van het idee om dit stukje volledig in rijm vorm te schrijven is helaas niets terecht gekomen. Want ik heb al een tijdje niets meer van mijn rijmhersenstammetje vernomen. Misschien is dat een gevolg van het drinken van de laatste door ons geïmporteerde Dupont Saisons. Nooit van mezelf gedacht dat ik die lekker zou vinden, maar vers getapt in de brouwerij geven deze een juiste response. Misschien wil ik er het komend jaar nog wel een lekker saison receptje tussen zetten.

We kregen tijdens één van de laatste clubavonden nog de volgende vraag over onze pakketten. De vraagsteller haalde de ene keer een lager eind SG en de volgende keer een hoger dan de op het recept aangegeven waarden.

Antwoord: dit gebeurt wel eens en dit moet je gewoon aanvaarden. Soms helpt het als je meer spoelwater gebruikt maar let dan wel op het SG-gehalte van wat er uit de bostel loopt.

Bij een hoger SG = meer bier = niet erg want dit is waar je op hoopt.

Hier onder volgt de lijst met komende brouwpakketten:

2015:

 

November:

Dubdub

December:

niets want nog steeds kerstvakantie

2016

 

Januari:

All-American (=american pale ale)

Jebruari:

2 Kriebels (de eerder geleverde kriebels, alleen nu in volmout versie)

Maart:

maartbier

Meer volgt. Alle pakketten worden geleverd met een giststarter.

Bestellen kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wortwat (ga naar voor leden/inkoop). Vervolgens krijg je van ons een mailtje met het verschuldigde bedrag. Wacht ook met betalen op dit mailtje want het te betalen bedrag kan afwijken in verband met afwijkende prijzen of gezamenlijke inkoop prijzen.

De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond. Wij bestellen overigens hoofdzakelijk bij van der Kooy Jubbega, zie daarvoor: http://www.vanderkooyjubbega.nl/

Vragen en opmerkingen naar: inkoop@twortwat.nl (vermeld indien mogelijk je bestelnummer)

Groeten,
De inkoopcommissie (Stefan en Michael)

Het recept van februari 2016 :

2 Kriebels

Type

Blonde

Recept:

10 liter

alcohol percentage:

7,1%

begin SG:

1066

eind SG:

1015

EBC (kleur):

26

EBU (bitterheid):

16

Kooktijd:

60 min.

Ingrediënten

Ingrediënten

Hoeveelheid

Waarde

Kooktijd

Pale alemout

2800 gr

 

 

Caramunich (Kristal)

120 gr

 

 

Aromamout amber

60gr

 

 

East Kent

12 gr

5 α

60 min.

CzechSaaz

10 gr

3,1 α

15 min.

Oranje schil zoet

7 gr

 

5 min.

Paradijszaad

1 gr

 

5 min.

Gist:

Wyeast 3944 Belgian white beer

Alternatief is Safbrew WB-06

Maisch schema

71 °C

63 °C

72 °C

78 °C

stort

35 min.

25 min.

5 min.

Terug naar overzicht

Deans Cyber Corner, november 2015

tww november 2015
Door: Dean Southall

Bier Geschiedenis - Pilsner

Pils, ook pilsener of pilsner genoemd, was voor het eerst gebrouwen door de Duitser Josef Groll in de Tsjechische stad Pilzen in 1842. Ik ben naar de stad geweest in 2004 en de brouwerij Urquell bestaat nog steeds. De kwaliteit van het bier in Bohemia / Bohemen was ooit erg wisselend van kwaliteit. Consumenten hebben vaak hele vaten gedumpt omdat zij ontevreden waren. Brouwers waren al begonnen met het rijpen van bieren in grotten met een ondergistend gist om de helderheid en houdbaarheid te verbeteren. 

De brouwerij in Pilzen heeft Duitser Josef Groll gevraagd om hen te helpen. Hij gebruikte nieuwe manieren en lichtere mouten (voorbereid in Engeland). Op 5 oktober 1842 brouwde hij het eerste moderne pilsner. Hij gebruikte lokale hop, Saaz (uit de omgeving van Zatec) en Beierse lagering om een helder gouden bier te brouwen. Het werd een sensatie! 

Tegelijker tijd werden glazen betaalbaar. Mensen konden de helderheid van het bier voor het eerst makkelijk zien en dit heeft ook aan de goede reputatie van Boheemse bieren bijgedragen. In 1853 kon men dit bier al drinken in 35 kroegen in Praag. In 1856 ook in Wenen en in 1863 in Parijs. Door verbeterde communicatie werd de Pilsner bierstijl al spoedig gekopieerd. In 1859 werd de stijl geregistreerd. In 1898 werd Pilsner Urquell een geregistreerd handelsmerk, zodat mensen wisten dat zij de eersten waren.

Pils is ondergistend en gebrouwen uit de 4 gewone ingrediënten. De grote brouwerijen brouwen een allemansvriend. Een bier met weinig smaak. Kleinere brouwers maken vaak hoppiger pilsners.

Terug naar overzicht

Het is herfst...

tww november 2015
Door: Jan van Schaik

Een tijd dat je begint na te denken over de eindigheid van het leven. Even terug kijken.

In de jaren 70 ging ik Engels studeren omdat ik bij het middelbaar onderwijs was gaan werken. En waar kun je dat beter doen dan in het land zelf. Bovendien was er vanuit mijn woonplaats Vlissingen een uitstekende bootverbinding met Sheerness: de Olau Line.

Ik kwam in contact met een man die wijn maakte van… paardenbloemen! Omdat ik daar meer van wilde weten kocht ik een boekje over deze vreemde hobby: “First steps in Winemaking” van C.J.J. Berry.

Mijn eerste wijn was van vlierbessen. In een jerrycan van plastic met een waterslotje van de natuurkunde docent en een ons bakkersgist. En ja hoor, om 11 uur in de avond kwam het eerste plopje! Wij naar bed. Maar midden in de nacht hoorde ik niets meer! Een zacht gesis en roze schuimvlokken kwam er uit het vat.

Toch liet het me niet meer los. Er was nog een man die zelf wijn maakte op Walcheren: Rinus Luteyn in Middelburg en via hem leerde ik er nog een paar kennen.

Arnout Kwint gaf een blad uit: Onder de Kurk maar dat heeft slechts 1 jaar bestaan. Hij deed dat voor de suikerunie, want die dachten meer te verkopen als men wijn ging maken.

In 1974 heb ik First Steps vertaald en daarna is het Zeeuwse wijnmakers Gilde opgericht. Het jaar daarop is Berry naar Walcheren gekomen om op te treden als keurmeester. Ik ben toen gaan studeren voor keurmeester, heb examen gedaan in England en toen we aan de bar stonden kreeg ik van iemand een zelf gebrouwen biertje! Drinking beer but talking wine! Het gevolg was het Groot Zelf Bierbrouwboek dat in 1983 verscheen.

Omdat je altijd mislukkingen hebt en… ons Zeeuwen bin zuunig, ben ik begonnen met destilleren. En het gevolg was het verschijnen van De Beste Borrel door Willem van der Velde en mijzelf en later Het Handboek Dranken. Zo zie je maar: kleine oorzaken, grote gevolgen.

Ik wens jullie succes en plezier met de hobby.

Jan van Schaik

Naschrift van de redactie:

Deze brief ontvingen wij van Jan van Schaik, auteur van diverse boeken over wijn, bier en zelf destilleren. Jan is tevens bierkeurmeester, maar zijn gezondheid gaat helaas achteruit. Dat is eerder in ons clubblad door Jan zelf verteld.

Terug naar overzicht

Vergisten onder spanning

tww november 2015
Door: Ben Uijtenhaak

Verbeterde ethanolproductie door elektrostatisch versnelde fermentatie van glucose met Saccharomyces cerevisiae

De wereldwijde vraag naar ethanol als alternatieve en milieuvriendelijke brandstof blijft stijgen. Daarom wordt onderzoek gedaan om de productie van ethanol te versnellen. Traditionele vergisting neemt al gauw 50 tot 70 uur in beslag om een alcoholgehalte van 8% bereiken. Waarbij het start SG 1.072 en de vergistingtemperatuur ca. 32 °C is. (Het gaat om de alcohol, niet om eventuele bijproducten.)

Onderzoekers van de Cleveland State University in Ohio hebben, op kleine schaal, een elektrostatische fermentatie methode ontwikkeld waarmee glucose met korrelgist, de ons bekende Saccharomyces cerevisiae, in 24 uur vergist wordt en een alcoholpercentage van 12,4% behaald wordt. Opvallend is dat er sprake is van nagenoeg volledige vergisting. Er blijft nauwelijks restsuiker over. Met vooraf opgekweekte gist kan een resultaat behaald worden van 14% ABV in 20 uur. Voorwaarde is dat het begin SG verhoogd wordt naar 1.100 of nog wat hoger en een giststam gebruikt wordt die tegen een hoger alcoholpercentage bestand is.

De grote truuk is om in de gisttank twee elektrodes te hangen waarop een gelijkspanning van ca. 15 Volt staat. De positieve elektrode (anode) is van een geleidend materiaal. De onderzoekers van de universiteit gebruikten hiervoor een soort matje van koolstof. De negatieve elektrode (kathode) is van volledig geïsoleerd koperdraad die op enige afstand om het koolstofmatje aangelegd is. Er loopt dus geen stroom door het jongbier en het vergt dus geen energie. Het elektrostatische veld zorgt ervoor dat in 24 uur een alcoholpercentage van 15% bereikt kan worden met gebruikmaking van alcohol bestendige Saccharomyces cerevisiae stammen en/of de alcohol producerende Zymomonas mobilis bacterie.

Vergisten onder spanning

Hoe het nu precies komt dat in een elektrisch veld de vergisting zo snel gaat en volledig is, daar hebben de onderzoekers vooralsnog geen verklaring voor kunnen vinden.

Wat betekent dit voor ons als (amateur)brouwers?

  1. Zymomonas mobilis die wil je sowieso niet in je bier (wel vaak in geringe hoeveelheid aanwezig in sommige cask conditioned ales). Deze bacterie produceert acetaldehyde en zwavelwaterstof (rotte eieren lucht) en gedijt prima tussen de 25 °C en 30 °C.
  2. Vergisten rond de 30 °C wil je niet in verband met ongewenste esters en andere rare bijproducten.
  3. Het blijft een interessant gegeven maar als thuisbrouwers hebben we geduld. Sneller vergisten is meer iets voor de grote industriële brouwers.
  4. Willen we volledige vergisting? Wellicht geeft een beetje “spanning” wel net het zetje om een lager eind SG te bereiken.

Ik ben benieuwd of er iemand nu gaat experimenteren en houd mij aanbevolen voor eventuele bevindingen!

Bron

http://www.nature.com/articles/srep15713#f1

Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww november 2015
Door: Ben Jacobs

Het is al weer november. De wedstrijd zit erop, de feestdagen komen eraan. Bieren zitten in de fles. In mijn vorige column liet ik u zien dat ik van boeken houd. Maar niet alle boekenwijsheid moet je toepassen in je eigen brouwerij. Zo leerde ik uit de literatuur dat je echt met brouwzouten zou moeten werken als je mooi bier wilt maken.  De werkelijkheid ligt wat subtieler. Voor de wedstrijd IPA zou een beetje gips de bitters versterken. Nu, als ik iets niet had moeten toevoegen dan was het wel dit!

Het kan misschien voor een Engelse IPA ‘lekker’ zijn (die zijn soms intens bitter, brrrr), maar de bitters worden zo hard dat het geen geniet bier meer is. Je raakt ook je mooie aroma’s ermee kwijt. Kortom, toch meer proefondervindelijk werken en dus op zoek gaan naar gedemineraliseerd water en dat mengen met ons kraanwater en verder niets toevoegen. Dat levert dan misschien een mooie IPA op. In ieder geval beter dan de IPA voor onze wedstrijd…

Meer teleurstellingen kwamen er deze periode uit het vat. Mijn tripel heeft een vieze ‘neus’. Ik vrees dat er een bacteriële meelifter aanwezig is, die snel nog even een eigen inbreng aan mijn bier heeft gegeven. Eentje die ik niet kan waarderen. Ik probeer het, tegen beter weten in, een tijdje later nog eens, maar ik vrees dat alleen het riool van dit biertje gaat genieten. Tja, soms zit ’t mee, soms tegen…

Maar daar staat een hele mooie hefe weizen tegenover, waar ik nu veelvuldig van geniet. En de bibliotheek thuis groeit. Alleen zal ik dat wat ik lees meer met een korreltje zout gaan nemen. Oei, alweer zo’n brouwzout, voorzichtig mee omgaan, al heb ik het hier over lezen…

Proost, Ben

Terug naar overzicht

Gist wassen

tww november 2015
Door: Theo van Eijden

Een goede manier om voldoende gist voor je volgende brouwsel te verkrijgen is het hergebruiken van de gist van een vorig brouwsel. Je kunt niet zomaar het gist depot van de bodem van je vergistingvat gebruiken. Hierin zitten verontreinigen die de smaak negatief kunnen beïnvloeden. Je wilt alleen de gist hergebruiken en niet de hop- en eiwitresten. Zeker als je een mooie gist hebt en deze nog een keer wilt gebruiken is dit een goede methode. We blijven natuurlijk ook Nederlanders dus het mag gezegd worden: het bespaart ook kosten in de aanschaf van gist.

Gist in weckpot

Het is een eenvoudige methode die, als je schoon werkt, goed is toe te passen. De dag van overhevelen van het gistvat naar de mandfles is het moment om deze actie uit te voeren. In het hoofdvergistingvat is voldoende gist aanwezig. In de mandfles blijft na de lagering veel minder gist achter.

Wat heb je nodig?

  • Gistdepot dat in gistvat is achtergebleven na het afhevelen van het bier.
  • Een grote glazen weckfles van 2 liter.
  • Grote pan of kookketel van je brouwset.
  • 4 weckpotten van ongeveer 500 ml.
  • Trechter.
  • Ontsmettingsmiddel, sanisan o.i.d.

Stap voor stap werkwijze

  • Kook ongeveer 5 liter water gedurende 20 minute.
  • Kook de weckpotten hierin mee zodat deze ontsmetten.
  • Haal de weckpotten voorzichtig uit het water (heet!) en vul ze met het gekookte water.
  • Laat de weckpotten gevuld met water afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Hevel het bier uit het gistvat naar de mandfles, dek de opening van het vat af.
  • Neem, als het afgekoeld is, de grote weckfles met water en giet dit in het gistvat.
  • Schud het gistvat zodat alle depot op de bodem los komt.
  • Laat het gistvat 20 minuten staan zodat ongewenste eiwitten en hopresten kunnen uitzakken.
  • Ontsmet de bovenrand van het gistvat en giet voorzichtig de bovenste laag melkachtige vloeistof in de grote weckfles.
  • Sluit de fles af en schud deze even stevig, laat deze daarna weer 20 minuten staan. De zwaardere ongewenste stoffen kunnen weer uitzakken terwijl de gist daarboven als melkachtige vloeistof in suspensie blijft.
  • Giet de bovenste laag melkachtige vloeistof over naar de 4 kleine weckpotten. Laat ook nu weer de onderste laag achter.
  • Sluit de weckpotten en plaats deze in de koelkast. De gist zal langzaam uitzakken en een dunne laag vormen op de bodem van de potten.

Deze potten kun je ongeveer 3 maanden bewaren. Maak hier voor gebruik wel eerst een giststarter van.

Nuttige links

Hier nog een paar links naar instructievideos om het nog eens rustig te aanschouwen:

Terug naar overzicht

Een schoon hevelfilter

tww november 2015
Door: Titus Rinia

 

Hevelfilter in kokende Ukkie MukkieIn navolging van het artikel van Theo van Eijden vorige maand over het maken van een hevelfilter en met name het design om hem na gebruik goed schoon te kunnen maken, wil ik mijn ervaring met jullie delen over hoe je je hevelfilter goed kan schoonmaken als je er al eentje hebt die niet gemakkelijk uit elkaar gehaald kan worden. Iedere (beginnende) brouwer komt op een gegeven moment in een dip met zijn/haar gebrouwen bieren. Met die dip bedoel is dat de kwaliteit van het bier minder wordt, het smaakt niet meer zoals je gewend was en je begrijpt het eigenlijk niet wat nu de oorzaak is. Zeker als beginnende brouwer ga je hier vroeg of laat tegen aan lopen. Ja, ook Theo en ik zijn door deze fase gelopen. Maar wat is nu de oorzaak? Het zit ‘m eigenlijk in de veroudering van je brouwspullen. Met ander woorden, de vervuiling sluipt toe. Hoezo, de vervuiling sluipt toe? Ik maak mijn apparatuur altijd goed schoon!

 

Ja, dat denk je. Ik was dat ook van mening. Totdat ik paar weken geleden besloot om mijn hevelfilter uit te gaan koken. Mijn hevelfilter is van het design dat met name met veel soldeerverbindingen in elkaar is geknutseld. Altijd heb ik mijn hevel direct na brouwen goed doorgespoeld, vaak met heet water en ook doorgespoeld met Ukkie Mukkie. Toch blijkt dit niet voldoende te zijn…

 

Overgebleven troep uit hevelfilterIn mijn kookpan heb ik een sterke Ukkie Mukkie oplossing gemaakt. Circa 6 cm, meer is niet nodig. Hevelfilter erin en boel op de brander (buiten of in een goed geventileerde ruimte) aan de kook brengen (zie foto). Na een minuut of 5 zie ik langzamerhand het water bruinig worden. Ik besluit om de slang aan te zuigen en de kokende Ukkie Mukkie door de hevel te laten lopen. Na ca. 2 liter opgevangen te hebben en weer terug te doen in de kookpan worden de volgende liters die uit de slang komen steeds meer ranzig. Ik laat de troep die uit de hevel komen bezinken (zie andere foto) en blijf de bruine Ukkie Mukkie terug gieten in de kookpan totdat er geen troep meer uit de hevel komt.

 

Goed, dit was dus een leermomentje en ik ben benieuwd wie dit ook durft te doen. Sterkte in ieder geval!

 

PS: Ukkie Mukkie is een Natriumhypochloriet oplossing. Dit kun je maken door 1 liter Chloor te mengen met met ca. 200 gram Natronloog. Dit wordt daarna 1 op 100 gemengd met water voor desinfecteren, etc.

 

 

Terug naar overzicht

Uitdaging!

tww november 2015
Door: Jean-Pierre Bylard

Als brouwer sta ik nèt op de onderste tree van een prachtige “Bier Pyramide”. Vele van jullie brouwen al jaren bier en ik nog net even. Maar ik heb gezien dat er ook brouwers zijn die iets meer doen dan bierbrouwen. Op brouwdagen zag ik een paar hele mooie roerstokken. Nu, op dàt gebied wil ik jullie wel uitdagen.

Wie neemt tegen mij de handschoen op in het maken van originele, houten roerstokken !

Ik doe dat ook om een “oude” oproep van onze voorzitter Theo van Eijden weer onder de aandacht te brengen. Hij deed die oproep in het clubblad van september 2012: “Maak je eigen roerstok”.

Enkele voorwaarden aan die roerstok(-ken):

  • Hout geschikt voor het gebruik bij het bierbrouwen. Bijvoorbeeld: beuken, ahorn, noten, eiken, e.d. In ieder geval een houtsoort die geen eigen smaak aan het bier geeft.
  • Een afmeting van minimaal 70 cm. Langer mag, maar het moet wel hanteerbaar blijven.

Criteria voor de roerstok:

  • Mooi ontwerp en Mooie afwerking. (Op Google zijn veel voorbeelden/ideeën te vinden.)
  • Op Amerikaanse sites wordt er gebruik gemaakt van een voedselveilige- en kookbestendige (bijen-?)was. Dat is echter geen vereiste; puur hout is prima ! Maar licht oliën met olijfolie is ook prima. ( De stok wordt toch eerst gebruikt bij het maischen. Daar kan dat kleine beetje olie geen kwaad.)
  • Aantal roerstokken per deelname: onbeperkt.
  • Uiteraard: zèlf gemaakte roerstokken.

Het winterseizoen nadert, we kunnen wèl brouwen maar niet lekker buiten gaan zitten. Een mooie tijd om binnen aan zo’n stok te gaan werken.

Jullie horen hierover nog meer (hier of in een Nieuwsflits).

Terug naar overzicht

Van de excursiecommissie

tww november 2015
Door: Stefan Woolthuis

Tourpes en activité: 26 ET 27 SEPTEMBRE 2015

Na een tip van Dirck begin april is het na lang wachten toch eindelijk zo ver. Vrijdag 25 september eerst nog even de maandpakketten naar de boerderij brengen, waar John al stond te wachten. John zou ook de distributie verzorgen, waarvoor hartelijk dank.

5 sterren campingOm tien uur bij Stefan thuis verzamelen en tien minuten later waren we op weg. Dat er vele wegen naar zuid België leiden, heeft onze TomTom weer aangetoond. Maar uiteindelijk kom je er altijd. Stefan had een prachtige 5 sterren camping gevonden in het naburige Beloeil en we hadden nog de toernooi tent (circus Rohling) van vervlogen dagen, waar we menig waterpolotoernooi mee bezocht hebben. Toen ook al meer voor het bier dan de sport.

Voor een tientje de man sta je gewoon twee dagen op een prachtige binnenplaats midden in het dorp. Na snel het kamp te hebben ingericht, de plaatselijke biergelegenheid maar eens verkennen. Dit beviel zeer goed en na een tijdje ook maar een Belgisch frietje gescoord.

Rondleiding brouwerijRond een uur of acht het kamp opgezocht en de rest van de avond de aankopen van Niels en Michael gedegusteerd (ze hadden het halve bierparadijs in Hazeldonk leeggekocht). Van prachtige geuze tot heerlijke trappist. Voor iedereen was er wel wat en waarschijnlijk wel twee of drie of meer. Na een koude nacht en een heerlijke douche, bij de echte warme bakker even lekker warm worden en heerlijk brood en banket gehaald. Bij de slager kregen we bij aankoop van heerlijke hesp een biertje cadeau, kan je niet laten staan, toch? Stevig ontbijten en dan wachten op de taxi die we dachten besteld te hebben. Die kwam dus niet en uiteindelijk hebben we de campingbeheerder kunnen overhalen om ons de zeven kilometer lopen te besparen en met Christopher in de kofferbak stonden we om een uur of een in Tourpes. Gelijk begon de fanfare te spelen en dan zijn we meteen in de stemming (een man heeft niet veel nodig).

En met de beste wensen begonnen we aan een lange dag van degusteren. Helaas vonden we dat we nuchter de rondleiding moesten volgen en die begon direct na het eerste flesje. Het bleek een zeer interessante en grappige rondleiding te zijn, waarbij de gids in het Nederlands zijn best deed. En hij vindt ook dat de rest van de Franstalige personeelsleden ook Nederlands moesten praten tegen ons, dus hebben we niet veel Frans geoefend.

Heerlijke worstNa zo’n rondleiding heb je dorst, grote dorst, van alsmaar vragen stellen en oh en ah roepen. Dus togen we naar de feesttent. Daar zijn we het hele rijtje op de bierkaart maar eens afgegaan en toen hadden we weer honger. Tussendoor heerlijke Dupont kaas en quiche met boeren kaas en heerlijke worsten geproefd.

Natuurlijk kan ik niet teveel over de brouwerij verklappen, maar het is zeker een excursie waard. Al met al een enerverend weekend.

Uw excursiecommissie

Terug naar overzicht

Delirium, november 2015

tww november 2015
Door: Peter Hompe

Net echt

Is het jullie ook opgevallen? In reclames, films en series op televisie en soms ook in de bioscoop zie je wel eens een biertje voorbij komen. Heineken is er een goed voorbeeld van. De oudste serie (bij mij bekend) waar ik Heineken in voorbij heb zien komen was de Engelse serie Rising Damp, die liep van 1974 - 1978. Het blikje zag er toen heel anders uit. Veel lomper om te zien, meer een echt conservenblikje, maar… duidelijk herkenbaar Heineken. Zo’n acteur gaat natuurlijk wél met het merk goed naar de camera staan. Dat zal Heineken best geld gekost hebben. Grappig detail hieraan is, dat men verwacht dat reclame in de toekomst vaker op die manier tot ons zal komen. Daar waren ze dus vroeg bij, die Heineken jongens. Maar genoeg daarover.

Wat veel leuker is, is dat je soms een bier voorbij ziet komen waar je werkelijk nog nooit van gehoord hebt. Dat is natuurlijk altijd mogelijk, maar wij bierbrouw amateurs hebben er natuurlijk al heel veel langs zien komen. Meestal laat je dat gaan, je zit tenslotte naar een verhaal te kijken wat niet noodzakelijkerwijs op de waarheid gebaseerd is. Soms is het echter zo aanwezig dat je de neiging krijgt om er wat meer over op te zoeken. Ik geef een voorbeeld: lang geleden was er een aflevering in de serie (Chief) Inspector Morse uit 1990 waar Morse een moord in een brouwerij had op te lossen. Kijk, dan wordt het interessant, want dan is die brouwerij ineens het hoofdonderwerp. Het is natuurlijk lastig om even een ‘studio’ brouwerijtje op te zetten die ook nog een beetje echt overkomt, dus vaak wordt zoiets gefilmd in een echte brouwerij. Vreemd genoeg moet het dan ineens niet een echt biermerk zijn en worden alle verwijzingen naar het echte merk vervangen door de fictieve merknaam. Je zou zeggen: gebruik de echte naam en laat de brouwerij meebetalen aan de productie. Dat is tenslotte weer reclame voor hen.

In het geval van Morse was het in het echt de Brakspeare's Brewery in Henley-on-Thames, die werd omgedoopt tot “Radford Breweries”. Radford’s bier bestaat dus gewoon niet, maar die brouwerij dus wel, al heet ie in het echt anders, is de brouwerij inmiddels opgedoekt en worden de bieren elders gebrouwen. In het verhaal is het uiteindelijk de gedoodverfde opvolger van de Radford familie die verdronken gevonden wordt. Verdronken in een vat van Radford’s eigen bier. What a way to go! Doet me een beetje denken aan de film Beerfest.

Maar… is eenmaal je interesse voor fictieve bieren gewekt, dan kun je je hart ophalen. Er blijken er namelijk veel meer te zijn dan je denkt. In de (alweer) Engelse serie New Tricks werd ook al eens een brouwerij bezocht en de opnamen daarvan werden gemaakt op verschillende locaties. Ook hier een verdronken man in een vat bier. De meeste binnen-opnamen werden bij Adnams in Southwold gemaakt.

Even een versnelling hoger nu, want anders duurt dit stukje eeuwig. In de wikipedia kun je een pagina met een lijst van “fictional beverages” vinden. Daar staan, naast biersoorten, ook andere soort dranken in. Star Trek scoort redelijk hoog met fictieve drankjes met natuurlijk Romulan Ale als absolute topper (drinken hiervan resulteert in instant drunkenness). Maar er is meer: in Harry Potter (!) wordt Butterbeer gedronken. Nou is dat natuurlijk geen echt bier maar toch. In de film “Strange Brew” schitterde Elsinore beer. De film “Beer” had Norbecker Beer. De televisie serie “King of the Hill” had Alamo Beer. Het fictieve “Binge Beer” (hoe kóm je erop) werd gebruikt in een anti-drink campagne, Buzz Beer kwam voor in de “Drew Carey show”, Duff Beer is bekend van “The Simpsons”, Girlie Girl Beer kwam uit “Married with Children”, Old Düsseldorf werd graag door “Magnum PI” gedronken en dat werd gebrouwen in een fictive brouwerij in Maryland. Panther Pilsner Beer is bekend van “The Three Stooges” uit 1928!, Pawtucket Ale van “Family Guy”, Schraderbräu, een thuisbrouwsel van Agent Schrader, is bekend van de serie “Breaking Bad”, Shotz Beer uit “Laverne and Shirley” en Vän Der Bräu was een Deens bier dat was vernoemd naar James van der Beek (Amerikaans acteur). Ook een mooie: Wharmpess beer (uitgesproken als “warm piss”) uit “How I met your mother” en Heisler Beer, maar dit is meer een algemene naam die gebruikt wordt als het over een niet nader te noemen bier gaat in films.

Ook in games komen dranken voor en uiteraard ook bieren: Pißwasser, wat een Duits pils moet voorstellen en voorkomt in “Grand Theft Auto”, Hefecrocken uit “Deus Ex”, Shangri-Lager uit “Far Cry 4”. In games komen overigens meer fictieve dranken zoals Cola of energy drankjes voor dan bier.

En nou komt de grap. Een aantal van die fictieve dranken is later ook echt op de markt gekomen en kun je dus gewoon kopen. Niet altijd helemaal precies zoals het bedoeld werd, want neem een Simpsons Duff beer. Dat is op de markt gebracht door de Amerikaanse 7-Eleven keten, maar niet als bier. Het werd een energy drank. Jammer, want ik had wel eens willen weten wat die Homer nou steeds drinkt.

De laatste die ik wil vernoemen is Fallout Beer, wat uiteraard voorkomt in het spel Fallout. Dit laatste bier is als pils nèt op de markt gebracht en is nu echt te koop via Amazon UK. Het ziet er niet alleen echt uit, maar ook de ingrediënten kloppen, dus ik verwacht dat goed te drinken is. Het wordt gebrouwen door Carlsberg UK. Kijk hier voor meer info:

http://www.amazon.co.uk/Fallout-Beer-330-Case-12/dp/B016XZVE96

D’r is maar één probleem mee: het is via internet te koop, maar ze leveren niet naar Nederland. Bummer! Dus… Dean, kun je mij zo’n 12 pack regelen? Jij hebt vast nog wel familie of kennissen waar het bezorgd kan worden. Graag niet te ver van Dover, dan ga ik het wel oppikken daar...

Terug naar overzicht