10 artikelen uit het clubblad van Maart 2014

Terug naar overzicht

Van het Bestuur, maart 2014

tww maart 2014
Door: Theo van Eijden

Afgelopen clubavond 

7 maart stond in het teken van de Algemene ledenvergadering. Het was een gezellige avond met een flinke opkomst. Bier op tap was een Peel Eel van Frank Huitema. Omdat hij geen fust had heeft hij een krat ter beschikking gesteld. Nog voordat de ledenvergadering begon was het bier reeds op. Er waren deze keer drie bestuursleden die verkiesbaar waren. Er had zich niemand aangemeld voor deze vacante functies. Nadat de stemmen geteld waren bleek dat alle aanwezigen zich konden vinden in de herverkiezing van Walter Bakker als penningmeester, Nico van Kampen als algemeen bestuurslid en Theo van Eijden als voorzitter. Door twee leden is de kas gecontroleerd en in orde bevonden. Door Walter Bakker is het financieel jaarverslag toegelicht.

Er is ook een nieuwe commissie in oprichting, de Brouwdagcommissie. Wil je met een kleine groep vier maal per jaar de brouwdag organiseren. Dan kan je jezelf hiervoor aanmelden, we kunnen nog een paar krachten gebruiken. Dit staat garant voor minimaal vier gezellige avonden. Natuurlijk kunnen ook alle andere commissies hulp gebruiken. Het gezamenlijk organiseren van activiteiten voor deze vereniging is vooral een gezellige bezigheid en vergroot je blikveld en kennis over bier. Het levert je zeker een aantal nieuwe vrienden op. Dus: schroom niet en zoek eens contact met een commissie.

Ook het beleid voor 2014 is door de voorzitter Theo van Eijden toegelicht. Het huidige ledental is momenteel 239 leden. Een flinke groei vergeleken met vorig jaar. Gelijk aan vorig jaar willen we als vereniging niet meer groeien, als bestuur richten we ons op stabiliteit. We hebben daarom onze promotieactiviteiten geminimaliseerd. We blijven meer nadruk leggen op het gezamenlijk proeven en beoordelen van bier, met name bieren die op één van de vier gezamenlijke brouwdagen zijn gebrouwen. De Proeftafel zal een vast onderdeel zijn van de clubavond. Dit jaar bestaat ’t WortWat! 20 jaar en dat zal gevierd gaan worden tijdens de BBQ. Twee leden zullen een speenvarken aan het spit gaan braden, voor bier wordt natuurlijk ook gezorgd en er zal live muziek zijn die avond.

Na de ALV kregen we een presentatie van de excursiecommissie. Op donderdag 10 april gaan we naar Keulen en bezoeken daar de Sünner Brauerei. Op de website kan je, na inloggen, je inschrijven voor dit evenement.

De etiketten wedstrijd is gewonnen door de familie Oud. Het etiket bestond uit een papieren wikkel met het silhouet van de drie brouwers. Een sticker met daarop de benodigde informatie zorgt er voor dat het etiket om de fles blijft zitten. Een erg originele en creatieve oplossing met daarbij ook een originele afbeelding met een persoonlijke tintje. Zij hebben een lekkere fles Polderbok gewonnen.
De tweede prijs was voor Alex Feenstra. Hij had een grafisch zeer verzorgd etiket ingestuurd. De kleurstelling past zeer goed bij het biertype.
Een overzicht van alle ingestuurde etiketten zal binnenkort in het foto boek worden geplaatst.Expreszo Porter etiket

https://www.twortwat.nl/fotoalbum?al=Etikettenwedstrijd2014

bier etiket 2014

Terug naar overzicht

Van de Inkoopcommisie, maart 2014

tww maart 2014
Door: Michael Woolthuis

De te brouwen bieren van 2014

Er is wederom een kleine wijziging in de volgorde van de bieren omdat wij een speciaal verzoek van ons aller bestuur ook niet zomaar naast ons neer konden leggen. Voor het aanstaande clubkampioenschap was nog een tripel recept nodig. Gelukkig kunnen we uit een lange lijst met prima recepten kiezen. Het is dus de Pater Tripeloris geworden. Dit pakket is ook al eerder als pakket verschenen en leverde toen zeer veel positieve reacties op. Het is dan ook een zeer lekkere basistripel die ook voor de doorgewinterde brouwers nog een leuke uitdaging vormt.

Hieronder volgt de lijst:

Maart: Deans Baltic

type: Baltic Porter

Een overheerlijke porter waarbij het alcohol verwarmende effect enigszins teniet wordt gedaan door de vanille toets. Hij is niet al te zoet zodat het zeker voor een koude donkere avond een prima bier is. (Zie voor het recept het einde van dit stukje.)

April: Pater Tripeloris

type: Tripel

Zie recepten database en eerdere uitgaven van dit clubblad.

Mei: Bokkienator

type: Wat nou dubbelbok, dit is trippelbok

Een fijne sterke doorbokker die er in oktober voor gaat zorgen dat je het in ieder geval niet koud hebt.

Juni: BeierseHefe

type: Weizen

Dat Hefe weizen niet een typisch zomer biertje is gaat dit bier bewijzen. Overheerlijk en hartverwarmend. Dit wordt een absolute herfsttopper.

September: Rooie Sjimmie

type: Raad eens welk welbekend kloon bier

Oktober: Bijna Blond

type: Net niet meer blonde

Een iets te donkere blonde die door de speciaalmout en het overheerlijke aroma van de Styrian Golding hop de winter in zomer gaat veranderen.

Bestellen kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wortwat (ga naar 'voor leden/inkoop') en voor de betaling krijg je dan later een mailtje zodat je het fijn kan overmaken. De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond. Wij bestellen overigens hoofdzakelijk bij van der Kooy Jubbega, zie daarvoor: http://www.vanderkooyjubbega.nl/

Vragen en opmerkingen naar: inkoop@twortwat.nl

Recept Deans Baltic

voor 10 liter

type:

Baltic Porter

Start SG:

1081

Eind SG:

1015

Kleur:

158EBC

Bitterheid:

29EBU

Alcohol:

9,2%

Ingrediënten

Ingrediënt

Hoeveelheid

Kooktijd

Waarde

Merk/leverancier

Pale alemout

2000 gr

 

 

 

Munchenermout

900 gr

 

5 EBC

 

Special B

300 gr

 

 

 

Crystal malt

500 gr

 

 

 

Chocolademout (ontbitterd)

100 gr

 

 

 

Magnum hop

10 gr

60 min.

14,5% α

 

East Kent golding

12 gr

5 min.

7,5% α

 

Vanillestokje

1 stuk

5 min.

 

 

Gist:

1084 of US-05

Wyeast

Maischschema

Temp (°C)

Tijd (min)

67

60

78

5

Opmerking

Het vanillestokje overlangs doorsnijden, het merg er uitschrapen en dit samen met het stokje toevoegen tijdens de laatste 5 minuten koken. Dit alles bij voorkeur in een hopzakje (of iets dergelijks) want dan kan je de vanillestokjes er direct na het koken uithalen. Dit voorkomt te veel vanille-aroma en -smaak.

Groeten,

De inkoopcommissie (Stefan en Michael)

Terug naar overzicht

Bierstijlen: Witbier

tww maart 2014
Door: Ben Uijtenhaak

Vrij vertaald naar een artikel van http://beersmith.com/

Witbier is een kostelijk licht, verfrissend bier dat als bierstijl bijna verdwenen was. Aan het eind van de twintigste eeuw beleefde het witbier weer een revival. Vandaag de dag is het zelfs weer zo populair dat er in de supermarkten zelfs light versies te koop zijn. Een variant op het witbier is het trendy rosébier waarbij de kleur verkregen wordt door het na de vergisting toevoegen van vruchtensappen, vruchtenextracten en/of fruitaroma’s van rode vruchten zoals framboos, kersen en aardbei. Deze maand nemen we de geschiedenis, het brouwen en recepten van Belgisch witbier onder de loep. In september 1996 heeft Erwin Vermeij ook al eens een artikel geschreven waarin hij onder andere de middeleeuwse manier van brouwen uit de doeken doet. Dit artikel is te vinden op onze website: d:t-i/1162825471. Ook Rob Hagen heeft recent het witbier nog voor het voetlicht gebracht: d:t-i/1334207354. Gewapend met deze en onderstaande informatie is het wellicht een idee om eens een witbier te brouwen voor het komende voorjaar.

Geschiedenis van witbier

Witbier of Biere Blanche zoals het in het Frans heet is waarschijnlijk voortgekomen uit de Belgische kloostertraditie en bereikte een grote populariteit in de 18de en 19de eeuw in de regio ten oosten van Brussel. Van ‘Biere Blanche de Louvain’ gebrouwen in Leuven en ‘Blanche de Hougaerde’ uit Hoegaarden was de Leuvense variant het meest populair.

Na de opkomst van de ondergistende bieren aan het eind van de negentiende eeuw verloor het witbier langzamerhand zijn populariteit en verdween in zijn geheel toen in 1957 de laatste witbierbrouwerij zijn deuren sloot. In 1966 blies Pierre Celis het witbier weer nieuw leven in. Met geld van familieleden opende hij brouwerij ‘de Kluis’ en begon met het brouwen van traditioneel witbier met de toepasselijke naam ‘Hoegaarden”. Begin jaren tachtig investeerde Celis in de aankoop van ‘Hougardia’, een oude limonadefabriek en vormde deze om tot brouwerij, welke in 1985 door een brand werd vernietigd. Wederom was het witbier met uitsterven bedreigd. Met investeringen uit de brouwwereld bleef Celis financieel overeind maar de nieuwe aandeelhouders sleutelden aan het recept om het bier aantrekkelijker te maken voor een groter publiek. Ook kwamen er andere bieren bij zoals ‘de Verboden Vrucht’ en ‘Hoegaardse Das. Uiteindelijk nam Interbrew, het huidige AB-Inbev, de brouwerij geheel over en vertrok Pierre Celis teleurgesteld naar de Verenigde Staten waar hij in Austin Texas een nieuwe brouwerij opende en het Celis White”, gebaseerd op het originele Hoegaarden recept, ging brouwen. Na enige jaren werd deze brouwerij wegens gezondheidsredenen van Celis aan de Amerikaanse biergigant Miller verkocht, waarna de verkoop drastisch afnam totdat Miller de brouwerij uiteindelijk sloot. Pierre Celis, ereburger van Hoegaarden, overleed in 2011 te Tienen.

Witbier brouwen

Belgisch witbier is een licht, op tarwe gebaseerd bier met een lichte tot medium body, een licht zoetje en een plezierig sinaasappeltje in de afdronk. Het heeft een delicaat profiel, een lage hopbitterheid van 9 – 20 EBU, ruim koolzuur en een mooie flinke schuimkraag. De kleur is bleek tot licht blond, 5 – 8 EBC. Traditioneel is de helderheid tweeschijn tot troebel, hetgeen veroorzaakt wordt door het gebruik van ongemoute tarwe. Het begin SG ligt tussen 1,042 en 1,052 g/cm3.

Witbier wordt gemaakt op basis van pils- of palemout en ongemoute tarwe in een verhouding van 50/50 tot 60/40 gewichtsprocenten. 5 - 10% havervlokken kunnen worden toegevoegd voor een wat vollere body, smaak en een mooie schuimkraag. Ongemoute tarwe vertegenwoordigt een uitdaging voor de brouwer die een één-staps maischschema wil toepassen. Ongemoute tarwe wordt dan niet voldoende omgezet. Dit wordt verbeterd indien de tarwe doormiddel van hete lucht als popcorn gepoft wordt om de celstructuur te breken zodat de enzymen van de mout hun werk beter kunnen doen. Het is ook mogelijk de tarwe in de vorm van vlokken te gebruiken.

Het is bij een Belgisch witbier meer gebruikelijk een maischschema met meerdere stappen toe te passen. Na een eiwitrust van 10 minuten bij 52 °C laten we het beslag 30 minuten rusten bij 63 °C om de tarwe te verstijfselen. Dit maakt het mogelijk de enzymen van de mout alsnog hun werk te laten doen. Gezien de grote hoeveelheid ongemoute tarwe verdient het aanbeveling een mout te gebruiken met een grote diastatische werking. Gebruik dan ook zo vers mogelijke mout!

Hopsoorten kiest men op basis van een laag alfazuur gehalte. Goldings, Hallertauer, Fuggles en/of Saaz zijn een goede keuze en worden aan het begin van het koken toegevoegd. Latere hoptoevoegingen en dry hoppen zijn ongepast omdat zoveel hoparoma niet in de stijl van het witbier past. De hopbitterheid dient een mooie balans te vormen met de zoetheid van de mout. Voor een 20 liter batch is de hopgift zo’n 30 tot 48 gram. Dit afhankelijk van het alfazuurgehalte (3,3% tot 4,5%).

Kruiden spelen een belangrijke rol in witbier. Aan het einde van de kooktijd worden koriander en bittere oranjeschil (curaçao) toegevoegd. Soms ook gewone sinaasappelschil die dan wel spaarzaam gebruikt moet worden want deze smaak is nogal snel te dominant aanwezig. Het korianderzaad dient te worden gekneusd en niet helemaal fijn gestampt. Een goede richtlijn voor het gebruik van beide smaakmakers is maximaal 10 gram van beide voor een 10 liter batch.

Witbier recepten

Hieronder een link naar een interessant recept van Brad Smith, de oorspronkelijke auteur van deze verhandeling over witbier. Het betreft een één-staps maischschema. Het recept is voor 20 liter maar men dient wel even de Amerikaanse eenheden om te rekenen. Andere recepten voor witbier zijn te vinden op onze website in de uitgebreide receptendatabase. Daar zijn naast recepten voor witbier talloze recepten voor andere bierstijlen te vinden.

Onderstaand recept is voor het witbier dat op de gezamenlijk brouwdag van 21 april 2012 gebrouwen werd.

A3 Witbier

van:

Inkoopcommissie

klasse:

A

stijl:

Witbier

Recept gegevens

batch grootte:

10 l.

kooktijd:

90 min.

alcohol percentage:

5,3 %

begin SG:

1050

eind SG:

1010

EBC (kleur):

8,0

EBU (bitterheid):

14,9

Ingrediënten

ingrediënt

hoeveelheid

kooktijd

waarde

merk/leverancier

Pilsmout (3 EBC)

1170 g

 

3 EBC

 

Tarwemout (4-6 EBC)

665 g

 

4 EBC

 

Tarwevlokken

335 g

 

6 EBC

 

Havervlokken

105 g

 

2 EBC

 

Hallertauer Hersbrücker

16 g

 90 min.

3.3% α

 

Hallertauer Hersbrücker

8 g

 10 min.

3.3% α

 

Koriander

4 g

 10 min.

 

 

Oranjeschil, bitter

4 g

 10 min.

 

 

Korrelgist Safbrew S-33

1 zakje = 11 g

 

 

Fermentis

Maisch water

8,5 liter

 

 

Kraan

Spoel water

6,5 liter

 

 

Kraan

Maisch schema

Temperatuur (°C)

40

50

61

72

78

Tijd (min.)

10

17

45

47

1



Terug naar overzicht

Deans Cyber Corner, maart 2014

tww maart 2014
Door: Dean Southall

Thuis-Brouwers à Micro-brouwers

Niet alleen hier, maar ook in de VS, is sinds de jaren 80 het aantal thuisbrouwers gegroeid. In de VS was het om een andere reden. Na de drooglegging was het nog steeds verboden om bier te brouwen (wijn mocht). Dit veranderde in 1979. Jimmy Carter was President en hij veranderde de wet. Nu mocht het. In de jaren 80 was er langzaam een aantal thuis brouwers in de VS die begonnen hun eigen microbrouwerijen. The land of opportunitysmile.

Ik zie hetzelfde hier in Nederland maar natuurlijk niet voor hetzelfde reden. Dit is natuurlijk mijn eigen oogpunt (als iemand andere ideeën heeft, laat mij het weten). Maar Nederland zit tussen twee grote bierlanden, België en Duitsland. Waarom koop je bier uit Nederland als jij betrouwbaar en goedkoop bier kan kopen uit België of Duitsland? De buren? Ik ben hier alleen maar sinds 1994, maar ik zie ik die tijd al een verandering van meestal alleen maar Belgische bieren en de pilsners van de marketing bedrijven die zeggen dat zij bier makenwink. Ik zeg geen namen.wink Nu, en dit is natuurlijk een heel leuke verrassing, het aantal brouwerijen (echte brouwerijen en contractbrouwers) stijgt heel hard in Nederland. Begin 2012 waren er 123, begin 2013 165 en begin 2014, ongeveer 200! Ik weet niet of al die brouwerijen gaan overleven, maar het is een spannende tijd in Nederland. Een groot verschil tussen Nederland en de bestaande bierlanden zoals België of Duitsland is innovatie. Twee goede voorbeelden zijn onze eigen Leidsch bier en Klein Duimpje. Zij maken wat standaard bieren maar, meer belangrijk, bieren die niet lijken op de standaard blonds, dubbels en tripels, enz. Uit mijn oogpunt, zie ik meer innovatie in Nederland en daarom vind ik het leuk om te concentreren op innovatieve Nederlandse bieren. Waarom zou ik standaard Belgische bieren verkopen??? Ik vind het wel spannend dat De Molen en Ermelisse hun bieren naar het buitenland verkopensmile.

Oh, oh Den Haag!

Zoals jullie weten, heb ik mijn eigen bierwinkel in Den Haag. Ik kan leveren aan de clubavonden. Stuur mij jouw e-mail adres en ik zal een prijslijst doorsturen.

75% van de bieren in mijn winkel zijn Nederlands bieren. Als jij jouw eigen commerciële bier hebt gebrouwen dan laat mij het weten en waarschijnlijk kan ik het in de winkel verkopen. Stuur mij een prijslijst en neem wat mee naar een clubavond.

Terug naar overzicht

Twents Bierbrouwersgilde: jubileum

tww maart 2014
Door: Ben Jacobs

Logo_TwentsBierbrouwersGilde_2014_witspiegel_bier

Beste LABO-leden,

vandaag is het 30 jaar geleden dat in Hengelo (Ov) het Twents Bierbrouwers Gilde "HAB" opgericht werd, en zo is vandaag ons jubileumjaar lekker zonnig begonnen! In de loop van het jaar zullen we twee jubileumbieren brouwen en een aantal andere activiteiten organiseren. Met trots presenteren wij hier alvast ons nieuwe logo (door een van onze leden ontworpen) met en zonder smakelijke achtergrond en een nieuw webadres:  www.twentsbrouwersgilde.nl .

Vriendelijke groeten,

Frans Bergsma, voorzitter

Paulien Rijkhoek, secretaris

Twents Bierbrouwersgilde

secretariaatsadres:

Glindestraat 417572 ZK Oldenzaal

Terug naar overzicht

Maandbier en ander geneuzel, clubavond Maart 2014

tww maart 2014
Door: John Gouwerok

De algemene leden vergadering, dan denk je: 't zal mij benieuwen wat de opkomst zal zijn? Je weet het maar nooit. De opkomst was geweldig en de sfeer top gezellig en een goede discussie. Veel vragen en een uitgebreide uitleg van het bestuur en visie over de koers van de club voor de komende jaren. Daar kan onze regering nog wat van leren.

Er was nog een verrassing: eerst geen maandbier maar naar aanleiding van de nieuwsflits toch nog een aanmelding! Deze keer flessen van Frank Huitema zijn PEEL EEL, een maandbierpakket van de inkoop. Hij had hier 30 flesjes van staan en vond het wel aardig geslaagd. Op de clubavond besloten het toch maar per glas te serveren zodat er meer brouwers ervan konden genieten en hun waardering in punten konden geven.

Volgens de proevers was het meer dan aardig geslaagd: een paar 8.5, een aantal 8 ./7.5 en 7 het laagste was 1x 6. Totaal aantal wedstrijdformulieren 35 en de punten 250.996 wat een gemiddelde geeft van!!!

Tot de volgende keer!
Jullie uitbater John

Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww maart 2014
Door: Ben Jacobs

Brouwstress

Kent u dat ook? Nu, dat gaat als volgt: je hebt weinig tijd en barst van de ideeën. Je wilt graag meedoen met de clubbrouwdagen, je zou graag beide bieren maken voor de clubwedstrijd 2014, je koopt ook nog eens bij de inkoopcie in, omdat ze zulke leuke recepten verzinnen, je leest alles wat los en vast zit over brouwen en na elke Zymurgy die je leest, een blad waar je natuurlijk op geabonneerd bent, staat er weer een nieuw idee op de brouwstapel… Brouwstress

En als dit nou gezonde stress is, dan neem ik er nog een. En dat kan, want door al die stress groeit de biervoorraad 'vanzelf'.

Proost, Ben

Terug naar overzicht

Recept: Peeleel, wisselkei Februari 2014

tww maart 2014
Door: Frank Huitema

Dit bier stond op de fles tijdens de clubavond begin maart 2014.

Peeleel

van:

Inkoopcommissie
klasse: A
stijl: Pale Ale

Beschrijving

Een Amerikaans gestijlde Pale Ale die lang zo pale niet is als de naam doet vermoeden. De koudhop toevoegen tijdens de lagering gedurende 7 dagen.

Recept gegevens

batch grootte: 10 l.
kooktijd: 75 min.
alcohol percentage: 5.1 %
begin SG: 1054
eind SG: 1018
EBC (kleur): 34.0
EBU (bitterheid): 46.0
Brouwhuisefficiëntie 75 %

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde merk / leverancier
Palemout (7 EBC) 1900 gr   7 EBC  
Cara-Kristal (120 EBC) 200 gr   120 EBC  
Cara Red (45 EBC) 200 gr   45 EBC  
Biscuitmout (B) (50 EBC) 200 gr   50 EBC  
Columbus/Tomahawk 8 gr 75 min. 17.9 α Jubbega
Columbus/Tomahawk 4 gr 15 min. 17.9 α Jubbega
Columbus/Tomahawk 4 gr 5 min. 17.9 α Jubbega
Cascade 4 gr   9.2 α  
Maisch water 10.3 ltr     Kraan
Spoel water 7.9 ltr     Kraan
Wyeast 1056 American Ale        

Maisch schema

Temperatuur (°C)      71    67    78 
Tijd (min)   0    60   2 

Opmerkingen van de brouwer

Alternatieve gist is US-05 of Windsor Danstar.

't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=224

Terug naar overzicht

Elektronische tong herkent biersoorten

tww maart 2014
Door: Ben Uijtenhaak

Barcelona, 04 februari 2014 - Spaanse onderzoekers zijn erin geslaagd om verschillende biersoorten te herkennen met behulp van een elektronische tong. De tong, die is beschreven in het wetenschappelijke tijdschrift Food Chemistry, had het in bijna 82% van de gevallen bij het rechte eind.

Bier is de oudste en meest geconsumeerde alcoholische drank ter wereld. Onderzoekers van de Universiteit van Barcelona hebben in een studie verschillende merken bier geanalyseerd met een nieuw concept voor analysesystemen, bekend als de elektronische tong. Het idee hiervoor is gebaseerd op het menselijke smaakzintuig.

Sensorenmatrix

Onderzoeksleider Manel del Valle legt uit: “De elektronisch tong gebruikt een sensorenmatrix voor generieke smaken. Anders gezegd: een serie sensoren die reageren op de desbetreffende verschillende chemische samenstellingen, wat leidt tot een breed spectrum aan informatie met geavanceerde tools voor verwerking, patroonherkenning en zelfs kunstmatige neurale netwerken.” In dit geval bestond de sensormatrix uit 21 ion-gevoelige elektroden, waarvan sommige reageren op kationen (ammonium, natrium), andere op anionen (nitraat, chloride, enz.) en elektroden met een niet-gespecificeerde respons op de onderzochte variëteiten. De onderzoekers registreerden de ‘multidimensionale respons die werd gegenereerd door de sensormatrix en hoe deze werd beïnvloed door het soort bier dat werd onderzocht. “Met krachtige tools - supervised learning - en lineaire discriminantanalyse lukte het om onderscheid te maken tussen de belangrijkste categorieën bier die we onderzochten: schwarzbier, lager, dubbel mout, pils, Elzasbier en alcoholarm”, aldus Del Valle, “en dat met een succesfactor van 81,9%.”

Robots met smaak

Voor het rangschikken van de biersoorten op basis van hun alcoholgehalte moesten de wetenschappers een schatting maken met een numeriek model dat was ontwikkeld met een kunstmatig neuraal netwerk. “Deze toepassing kan worden beschouwd als een sensor in software, omdat de aanwezige ethanol geen directe respons geeft op de gebruikte sensoren: die meten alleen de ionen in de oplossing.” De wetenschappers stellen dat met deze tools robots ooit kunnen worden voorzien van smaak. Ze zouden dan zelfs proefpanels in de voedingsindustrie kunnen vervangen om de kwaliteit en betrouwbaarheid van consumptieproducten te verbeteren. Betekent deze ontwikkeling het einde van de bierkeurmeester? De toekomst zal het leren.

Bron: http://www.engineersonline.nl/nieuws/

Terug naar overzicht

Delirium, maart 2014

tww maart 2014
Door: Peter Hompe

Kleur

Ooit waren Li en ik op vakantie in Texas en bezochten we de stad Dallas. Texas is een machtige staat. Alles is er 'bigger' en... 'more backward'! Als je dan toch in Dallas bent, dan bezoek je… de Ewing ranch uit de soap Dallas natuurlijk. Die ligt me toch een eind buiten de stad, je wilt het niet weten. En het ding is klein!

Maar veel belangrijker en wél in de stad zelf, is Grassy Knoll natuurlijk! Als onderdeel van een bezoekje aan het beroemde book depository gebouw, van waaruit Lee Harvey Oswald de toenmalige president John F. Kennedy heeft neergeschoten. Een historische plek op aarde en één waarbij je toch even stil wordt. Het book depository gebouw zelf is een toeristen attractie geworden en je komt daar niet zomaar in. Er is een enorme scherpe controle waar je doorheen moet alvorens in het 'museum' deel te komen. Alsof ze nog een moord verwachten! In het museum kun je o.a. de beroemde Zapruder film bekijken en nog veel meer andere items die iets met die moord te maken hebben. En… je kunt heel even uit het raam kijken op de zesde verdieping van waar Lee vandaan geschoten moet hebben.

Groene rivierWat ons echter opviel ín de stad zelf, was dat de rivier wel erg groen van kleur was. Je weet wel, soms is een rivier een beetje groenig door planten en misschien de ondergrond, maar in dit geval moest het wel iets anders zijn. Zó groen kan eigenlijk niet. Dat was ook niet zo, het bleek namelijk 17 maart en dat is St. Patricks day en men had de rivier voor deze gelegenheid groen gekleurd. Als je dan weet dat er niet eens zo heel veel Ieren zijn, maar dat er in de loop der tijd procentueel wel heeel veel naar Amerika zijn vertrokken… dan is dus ook niet zo gek dat deze dag daar groots gevierd wordt.

Maar dit bier-kleuren bracht me wel op een idee. Waarom niet meer gelegenheden bedenken waarop we een gekleurd biertje kunnen maken en drinken? En ik heb er ook al een paar bedacht. Wat dacht je van hemelsblauw bier op, jawel, hemelvaart? Nooit was hemelvaart zo'n fijne vrije dag! Hemelvaart valt dit jaar op 29 mei, dus dat bier moet nog wel te maken zijn, brouwers! En als het een beetje meezit is het ook nog lekker terrasjesweer. Kunnen we de voorbijgangers de ogen uitsteken.

Ik heb er nog één, maar dat is al sneller en ik denk niet dat we dit jaar nog bier kunnen maken ter ere van: 1 mei, de dag van de arbeid. Die dag kunnen we vieren met rood bier. Maar… als je hier over gaat nadenken dan komen we natuurlijk op nog meer kleuren. Bijvoorbeeld oranje bier op 26 april (in 2014, anders op 27 april), Koningsdag. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik het nog nooit heb gezien, niet ter ere van Koninginnedag en afgelopen jaar ook niet en die Koningsdag heb ik van dichtbij meegemaakt!

20 en 21 april dan, met Pasen… geel natuurlijk! Jammer is alleen dat pils al geel is. Maar wel een mooie gelegeheid om het te drinken. Bovendien kunnen we, met dank aan brouwerij 't IJ, een PaasIJ drinken met Pasen. Voor Pinksteren zegt mijn gevoel paars, maar ik baseer het nergens op. Dus even gezocht in de wikipedia. Aangezien veel van onze nationale vrije dagen hun oorsprong vinden in het katholieke geloof, zouden we kunnen werken met de liturgische kleuren. En dan blijkt Pinksteren alleen maar een kleur te kennen op de Pinksterzondag en da's rood. Overigens kan die kleur rood dan ook weer gebruikt worden voor Goede Vrijdag. Voor Kerst ben ik er nog niet helemaal uit: een mengeling van rood en groen, maar dat vermengt waarschijnlijk tot een vaag, niet bedoeld kleurtje. Misschien zilver… of juist goud? Iets met zwevende sterretjes in het bier?

Kortom… er zijn een heleboel gelegenheden waar we met een kleur bier iets zouden kunnen doen of uitdrukken. Het wordt er feestelijker van en ik zou het geweldig vinden om op dit soort dagen de glazen op de terrassen eens gevuld te zien met vrolijk gekleurde biertjes. Doet me een beetje denken aan die werelden die in sommige reclames geschetst worden met veel te veel felle kleuren. Maar dat maakt het wel een vrolijke boel. Het hóeven natuurlijk ook geen liturgische kleuren te zijn en dan kun je natuurlijk je fantasie de vrije loop laten. Kom ik toch aan mijn eigen paarse Pinksterbier!

Peter

 

Terug naar overzicht