8 artikelen uit het clubblad van Juni 2013

Terug naar overzicht

Van het bestuur, juni 2013

tww juni 2013
Door: Jan Wurpel

ONK 2013

ONK2013 prijsuitreikingOp het moment dat ik dit schrijf is het ONK festival 2013 al weer drie dagen voorbij. Wat was het een mooi gebeuren, die zondag 2 juni jl. Een geweldig mooie dag waarbij er aan belangstelling niet te klagen viel. De weergoden zaten ons mee, nadat het dagen daarvoor slecht weer was geweest. Voor de task force ONK festival 2013, onder de bezielende leiding van Jan Grimbergen, was het al vroeg dag. Rond 08:00 uur werden de eerste auto’s en aanhangers al leeggehaald en werd begonnen met de opbouw van het festivalterrein en het inrichten van de marktkramen, nadat een ploegje de zaterdagmiddag ervoor al de hekken en de marktkramen hadden opgezet.

Zo rond 11:00 uur zag het pleintje er al heel feestelijk uit en waagde zich al een enkele bezoeker binnen de afzetting om te vernemen wat dit allemaal betekende. De standhouder en de deelnemende brouwerijen hadden zich inmiddels al geïnstalleerd, hoewel er hier en daar nog wel wat geïmproviseerd moest worden. Ook Jattwerk was prominent van de partij en hadden zelfs een grote partytent opgezet waar achter gebrouwen moest gaan worden en waarin veel demonstratiemateriaal aan het publiek getoond kon worden. Wel zorgden ze er nog even voor dat de elektriciteit uitviel. Hun schrootmolen werkte met een elektromotor die via een transformator werkt. Ja, die transformator waren ze even vergeten, en sloten de motor direct op het net aan, met uitval tot gevolg.

Zo rond 12:00 uur begon er zich voorzichtig publiek op het terrein te begeven en de banken met tafels die centraal opgesteld waren begonnen zich te vullen. Er kwam nog een grote frietkraam bij, die zich in de hoek van het terrein installeerde en daarmee was de aankleding van het festival compleet. Vele vrijwilligers van ’t Wort Wat waren druk doende met allerlei werkzaamheden, zoals muntverkoop, verkoop kaarten t.b.v. de stadswandelingen, het bemannen van diverse tapinstallaties van de brouwerijen die aanwezig waren, de coördinatie van het geheel, enz. De mannen van Jattwerk waren inmiddels begonnen met brouwen en trokken de gehele middag een ruim publiek. Eerst kwam er een vieze penetrante lucht uit die tent vandaan, en ik dacht dat het daar niet goed ging. Maar gelukkig, het was enkel John die een sigaar had opgestoken.

ONK 2013 keuringenZo hier en daar kwam ik bekenden tegen van zusterverenigingen, wat weer leidde tot het bijpraten van elkaar over de hobby, de verenigingen en natuurlijk het ONK en alles wat daaraan vastzit. Er waren relatief veel mensen van de Deltabrouwers te zien. Ja, die waren met een bus gekomen, zo vertelde mij Jan Passieux, oud voorzitter van de Delta brouwers. De stemming zat er goed in, en zeker geholpen door het mooie weer. Rond de klok van 17:00 betrad onze voorzitter het podium om te beginnen met het bekend maken van de prijswinnaars in de diverse klassen en het uitreiken van de bekers en flessen Jopen Koyt voor de nummers één tot en met drie. Enigszins jammer was het om te moeten constateren dat er geen Wort Watters tot de beste drie van de diverse categorieën behoorden. Ook teleurstellend vond ik het feit dat er een behoorlijk aantal prijswinnaars niet aanwezig was, maar goed dat heb je als organisatie nu eenmaal niet in de hand. Na afloop van de prijsuitreiking ging een ieder weer verder met genieten van een drankje en het gezellig praten met elkaar. Anderen weer haalden hun keuringsformulier op. We konden terugkijken op een zeer geslaagde middag daar in Haarlem.

Voorafgaande aan dit festival hadden we natuurlijk nog het lange keuringsweekend, als onderdeel van de wedstrijden in de diverse klassen. Vrijdagmiddag 24 mei jl. kwamen de eerste keurmeesters (14) al aan in Hoofddorp en begonnen later aan de eerste keuringen in de ‘Boerderij’, ons clubonderkomen. Ook de zaterdag (20), en zelfs de zondag (10), is er nog stevig gekeurd. 496 bieren dienden er gekeurd te worden, een record in de geschiedenis van het ONK. Ook een hele prestatie van het BKG! De keuringen zijn bijzonder goed verlopen. De accommodatie was goed gelegen en goed ingericht. De ondersteuning vanuit ’t Wort Wat was uitstekend en ook de catering liet zeker niet te wensen over. Onze voorzitter heeft van het BKG nog de complimenten gekregen voor de goede verzorging waarin de keuringen plaats konden vinden.

Ja, wij als bestuur, en ik denk ook de coördinatoren en alle vrijwilligers en aanwezigen kunnen terugkijken op een uiterst geslaagde wedstrijd en aansluitend het ONK festival 2013, waarbij ’t Wort Wat als organiserende vereniging zich wederom goed op de kaart van amateur brouwend Nederland heeft gezet. Speciale dank gaat uit naar het Bier Keurmeesters Gilde (BKG), naar alle mensen die een bijdrage hebben geleverd om de keuringen en het festival mogelijk te maken en uiteraard ook naar onze sponsoren, ‘Jopen Bierbrouwerij’ uit Haarlem, ‘Leidsch Bier’ uit Leiden, ‘Brouwerij De Prael’ uit Amsterdam, ‘Creagraphy’ uit Hoofddorp, ‘Brouwland’ uit Beverlo, ‘van der Kooy’ uit Jubbega, ‘Dura Vermeer’ uit de Haarlemmermeer, ‘Speciaalbierwinkel’ uit Bodegraven en ‘Brouwmarkt’ uit Almere.

Komende clubavond

Dit is dan al weer de laatste clubavond van het eerste deel van 2013. Daarna gaan we 30 augustus weer verder met de clubavonden (zie ook clubkalender op de site). Deze avond gaat Jacques Bertens een presentatie geven over Schuimhoudbaarheid. Ik sprak Jacques afgelopen zondag nog op het ONK festival en hij had er zin in. Jacques was nog helemaal vol van zijn eerste plaats die hij behaald had tijdens de Brand Bierbrouw Wedstrijd (zwaar blond bier). Dat belooft dus weer een interessante presentatie te worden.

BBQ 2013

Komende 30 augustus is er weer de eerste clubavond na de zomerstop. Zoals we de afgelopen twee jaar al eerder gedaan hebben, staat deze clubavond in het teken van gezellig onder elkaar zijn, een biertje of wat anders drinken en een BBQ. We zullen dit weer laten plaatsvinden in de bedrijfshal van kwekerij ‘van Duijvenvoorde’ in Lisserbroek. Een aantal van jullie weten al dat dit ook de plaats is waar we de laatste jaren onze gemeenschappelijke brouwdagen houden. Turfspoor 57, 2165 AW Lisserbroek, om precies te zijn. Je kunt je hiervoor aanmelden via de website. Prijs voor deel name aan de BBQ bedraagt 13 Euro voor volwassenen en 8 Euro voor kinderen (tot 12 jaar). Vergeet niet dit bedrag te storten op giro 7228352 t.n.v. amateurbierbrouwersvereniging 't Wort Wat. Vermeld daarbij je lidnummer (op de wikkel van het clubblad), en ‘barbecue 2013’. Wacht met aanmelden niet tot het laatst, want we moeten wel weten hoeveel eten en drinken we moeten bestellen. Natuurlijk is er gelegenheid om elkaars bieren te proeven.

Terug naar overzicht

Van de inkoopcommisie Juni 2013

tww juni 2013
Door: Michael Woolthuis

September: Ouwe IPA

Dit is naar een oud recept uit het boek van Amsinck. Het maischen was eigenlijk in 2 stappen:

  • First masch: 2,8ltr/Kg -start op 75 ºC en laat gedurende 2 uur afkoelen tot 64 ºC, aftappen en 2 uur koken met de helft van de hop.
  • Second masch: 2,6ltr/Kg -start op 82 ºC laat gedurende 1uur afkoelen tot 74 ºC, aftappen en gedurende 2 uur koken met de rest van de hop.

Voeg de batches samen en voeg de koudhop toe na de hoofdvergisting. Mocht iemand het op deze wijze gaan brouwen dan ben ik erg benieuwd hoe het gaat worden. Voor ons gewone stervelingen met niet zo veel geduld heb ik er een modern maischschema van gemaakt. Zoals gebruikelijk is dit pakket te bestellen via de inkoop pagina, gewoon je aantal liters invullen.

Terug naar overzicht

Deans Cyber Corner, juni 2013

tww juni 2013
Door: Dean Southall

Kuitbieren

KuitbierenEen oude bierstijl keert terug. Twintig ofzo brouwerijen brouwen weer kuitbier. Het is een oude bierstijl die vroeger werd gebrouwen in Nederland. Het is met ongeveer 45% haver. Ik geloof dat Jopen Koyt ook gebaseerd was op een kuitbier dat was gebrouwen in Haarlem. Het is moeilijk om een oude bierstijl te brouwen zoals het toen smaakte. Recepten zijn incompleet, brouwinstallaties, gisten enz. zijn veranderd. Maar twintig brouwerijen in Nederland hebben hun best gedaan.

Zij waren gelanceerd tijdens het Den Haag bier festival, eind mei, het begin van het Week van het Nederlands bier. Ik had een paar geproefd tijdens het bierfestival. Hoe smaakt het? Moeilijk om te zeggen.

De woensdag daarna ben ik naar een kuitbierproeverij in Leiden. Uiteraard was onze eigen JWF aanwezig met zijn Kuitbier! Wij proefden zes verschillende kuitbieren en zij smaakten allemaal anders! Vergeet niet, iedere brouwer heeft het incomplete recept anders geïnterpreteerd. Die van Ramses was het bitterst (geen verrassing knipoog) Zij waren allemaal anders en lekker. Welke was het beste? Dat moet jullie zelf beoordelen!

Alt Bieren & Düsseldorf

Route Kurzer brouwpubIk zit nu in de trein van Düsseldorf terug naar Nederland. Ik heb een paar mooie dagen doorgebracht in Düsseldorf. Het weer was lekker 's zomers en ik heb veel van de stad gezien. De oude stad is mooi. De Rijn was heel hoog door het water van centraal Europa.

Maar jullie willen horen over Alt bieren natuurlijk! Alt bieren zijn ontwikkeld in Düsseldorf en gebrouwen in de regio. Het was gelagerd voor een frisse smaak. Brouwen was illegaal in de zomer in Bavaria maar in de regio van Düsseldorf het was koeler in de zomer en dus brouwden zij het hele jaar rond. Zij hebben wel het bier gelagerd in kelders of grotten. De eerste brouwerij om de naam alt te gebruiken was Schumacher, geopend in 1838 Dat was 175 jaar geleden en zij hebben een nieuwe altbier gebrouwen ter gelegenheid. Het is iets hoppiger dan een gewone alt bier en ik vond het lekkerder.

IKurzer brouwerijn Düsseldorf zijn er een stuk of negen Alt bier brouwerijen. Een alt bier is amber kleurig, dorstlessend met een beetje bitterheid, droog en een beetje fruitig. Het is bovengistend. Het wordt vaak geserveerd in 20cl of 25cl glazen.

Düsseldorf heeft veel mooi terrasjes en de alt bier brouwerijen hebben allemaal mooi terrasjes om hun bier te kunnen genieten in de zon. Zei ik allemaal? Op eentje na. Die was het moeilijkste te vinden, hij staat in een steegje dat opengebroken was. Deze is pas een paar jaar oud.

Ik stond buiten en de bediening was snel en in perfect Engels. Het blijkt wel dat hij een Duitser is maar zijn vader is een diplomaat, dus hij heeft veel gereisd. Hij zei dat het rustig was en wilde ik een rondleiding? Mijn antwoord was natuurlijk ja! Zij zijn niet van de oude familie brouwers dus de brouw installatie was modern en slim bedacht. Alles was gedaan om het makkelijk schoon te houden. Zij brouwen alleen maar alt bier op dit moment. Het is bijna onmogelijk om anders dan pils en alt bier te krijgen in Düsseldorf.

Ooh, ooh Den Haag!

Zoals jullie weten, heb ik mijn eigen bierwinkel in Den Haag. Ik kan leveren aan de clubavonden. Stuur mij jouw email adres en ik zal een prijslijst doorsturen.

75% van de bieren in mijn winkel zijn Nederlands bieren. Als jij jouw eigen commerciele bier hebt dan laat mij het weten en waarschijnlijk kan ik het in de winkel verkopen. Stuur mij een prijslijst en neem wat mee naar een clubavond.

Terug naar overzicht

Recept Black IPA

tww juni 2013
Door: Matthijs van der Weijden

Black Stone Clone

van: Walter Bakker
gepubliceerd: Gezamelijke Brouwdag april 2013
klasse: D
stijl: Black India Pale Ale

Beschrijving

Dit is een black ipa, en bijzonder lekker van smaak

Recept gegevens

batch grootte: 10 l.
kooktijd: 90 min.
alcohol percentage: 7.5 %
begin SG: 1070
eind SG: 1015
EBC (kleur): 160.0
EBU (bitterheid): 84.0
Brouwhuis efficiëntie 80 %
Water type kraan

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde merk / leverancier
Palemout (7 EBC) 3100 gram   7 EBC  
Cara Munichmout (120 EBC) 150 gram   120 EBC  
Carafa special III 1500 170 gram   1500 EBC Weyermann
Chinook 32 gram 90 min. 11 α  
Amarillo 8gram   9 α  
Simcoe 8gram   12 α  
SafAle US-05 1 zakje      

Maisch schema

Temperatuur (°C) 66 78
Tijd (min) 60 5

Opmerkingen van de brouwer

de Simcoe en Amarilo worden als ‘koud hop’ gebruikt
Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww juni 2013
Door: Ben Jacobs

Het ONK is achter de rug, en het was een uitzonderlijke dag. ’s Morgens werd er vroeg opgestaan om met vele handjes het plein in te richten. Van der Kooy bouwde een volledig gevulde stand op en zijn collega van Brouwmarkt een stand met voornamelijk informatie en tasjes gevuld met gistjes en borstels. Die natuurlijk iedereen wel wilde hebben. De andere stands werden grotendeels bemand door twortwat leden die zich hadden voorgenomen dat er niets over zou mogen blijven. Althans wat het geestrijke vocht betreft.

Het zonnetje scheen vrolijk maar helaas was het in de schaduw errug koud. Ondanks dat, en dat terwijl ik vrijwel steeds in de schaduw stond bij de munt verkoop, kwam ik rood als een kreeft (althans in het gezicht) thuis. Maar tevreden. We hadden zo’n 500 glazen klaar staan, nu… volgens mij zijn ze bijna allemaal in gebruik geweest en een aantal meermalen (ik heb wat staan spoelen in de bakken). Er was gelukkig weinig glasbreuk en men leverde netjes zijn glazen in.

De wandeltocht was om 13:00 al zwaar overtekend, dus de reisleider zal wel lijder zijn geweest. Maar leuk om te zien dat mensen uit Limburg, net aangekomen, direct de wandeltocht wilden maken. En ’s middags was het zoals gezegd gezellig druk, met bier ‘proevers’ tot na 19:00, toen we toch echt moesten sluiten. Toevallig bekeek ik vandaag nog de enorme foto series van onze leden. Je ziet vele tevreden gezichten, al was het maar van een kind met een flessenborstel, of een man met een glas bier. Of de dames met hun gevulde glazen. Af en toe een vrolijke twortwatter en een heel blije wedstrijdwinnaar. Maar vooral dus gezellig druk. Ik ben benieuwd naar de omzetcijfers en ik denk dat de (commerciële) brouwers tevreden kunnen zijn. De andere ook, want er waren weer bekers te vergeven. Alleen helaas niet voor twortwat leden, al zat ik in de buurt. Volgend jaar weer nieuwe kansen. We kunnen terugkijken op een mooi ONK feest. En daar mogen we trots op zijn.

Proost, Ben

Terug naar overzicht

ONK 2013

tww juni 2013
Door: Matthijs van der Weijden

Een korte samenvatting van onze dag:

Wij zijn met de bus naar de lokatie gegaan, erg makkelijk maar wel vroeg op staan om 7.17 de bus pakken (en dat op een zondag). Maar je moet wat over hebben voor je hobby en je club natuurlijk.

We konden voor de deur uitstappen en zagen dat het hekwerk en de kraampjes al stonden, mooi werk mannen. Ook het weer werkte goed mee, het was droog en de zon scheen ook al, alleen de wind was wel wat fris.

Omdat het ook afsluiting van de week van het Nederlandse bier was, hadden de meeste brouwers  geen mensen om hun kraam te bemannen. Dus werden wij in gezet op de kraam van klein duimpje, dat leek ons geen vervelende taak. De kramen van de 7 Deugden en de Prael werden ook door leden bemand. Ook het Jattwerk was weer van de partij en gaf een uitgebreide brouw demo.

Oké, de kraam opbouwen dus. Wat had Erik gestuurd?  Een mooie dubbele tap voor de vaatjes, vier fusten van 20 liter, zes kratten met een aantal soorten bier en een groot aantal pakketten om te verkopen. Mooi. Alles naar de kraam gebracht, maar wie kan ons vertellen hoe een tap werkt? (Je leert zelfs op zondag nog mooie dingen van je hobby).

Jan van der Lee gaf een spoedcursus en de koolzuurdruk was erg belangrijk. Een vaatje Blauwe Tram (een heerlijk tripeltje) en een vaatje kuytbier (een bier gebrouwen naar een zeer oud recept met veel haver en weinig hop) aangesloten en de kraam ingericht.

Zo, even kijken of de tap goed werkt en laat de mensen maar komen. Nou die kwamen! Het plein liet lekker vol en we tapten lekker door (wel kleine glaasjes, hoor). De Blauwe Tram liep als een trein en al gauw moesten we het vat om wisselen.

Aan het einde van de lange dag hadden we bijna 500 muntjes verzameld en waren er drie vaatjes leeg. Nog even opruimen en dan weer voldaan naar huis. Het was een geslaagde dag.

Niels en Matthijs van der Weijden

Terug naar overzicht

Delirium, juni 2013

tww juni 2013
Door: Peter Hompe

Zand

Mijn vader vertelde vroeger eens een mooi verhaal: het ging over twee mannen die wat zand voor het aanleggen van een terras nodig hadden. Eén van hen had bij wat openbare werken een berg zand zien liggen. Perfekt voor een terras. De mannen besloten om ‘s avonds met de auto en een aanhanger naar die berg te rijden. Daar aangekomen begonnen ze zich te helpen aan zand.

Terwijl ze druk bezig waren met scheppen naderden twee agenten. De mannen hadden ze niet zien of horen aankomen, ze maakten zelf teveel herrie en de agenten verplaatsen zich per fiets. Dat had je toen nog. Het waren twee hele jonge en dus waarschijnlijk onervaren agenten. De agenten spraken de mannen aan en vroegen waar zij mee bezig waren. Eén van de twee bedacht snel een list: hij gaf aan dat ze nog wat zand over hadden ná het aanleggen van een terras en dat ze gezien hadden dat hier toch al wat zand lag. Ze hadden besloten ‘hun’ zand er bij te scheppen. Dáár kwam natuurlijk niets van in, volgens oom agent één en hij droeg de mannen op het zand terug in de aanhanger te scheppen en zich daarna uit de voeten te maken. Zij kwamen er nog goed van af met alleen een waarschuwing! ‘Scheer je weg, vlerken,’ werd hen nageroepen. Leuk verhaal natuurlijk en ik denk dat het ook toen al als mop bedoeld was. Ik lachte natuurlijk mee, al viel mijn kwartje pas jaren later. Overigens datzelfde kwartje als in februari, voor de oplettende lezers onder u. Maar… houd dit verhaal even vast.

Het bedrijf waar ik voor werk was een tijdje gevestigd op een bedrijfsterrein in Nieuwegein. Vlak bij ons bedrijf, op loopafstand zelfs, zat ook een vestiging van Bert’s Bierhuis. Niet zo’n winkel waar je vele verschillende biertjes per flesje kunt kopen, nee… dit is meer een groothandel. Je koopt er bier per krat, doos of fust. Maar dan wel de bijzondere biertjes. En de grap was dat je daar als particulier ook gewoon kon kopen. Ik had er geen speciale klantkaart of iets dergelijks voor nodig. Hartstikke mooi dus.

Ik heb daar dus een aantal keren bier gekocht, met als ‘nadeel’ dat je een hele krat ineens moest afnemen. Nou, dat is erg! Telkens als ik naar huis reed kwam ik dus langs Bert’s. Zo ook op een avond dat ik wat had overgewerkt. Het was al donker en ik reed naar huis. Ik schat dat het rond een uurtje of negen in de avond was. Zie ik toch die roldeur een stuk open staan. Er voor, buiten dus, een aantal fusten, kratten en dozen. Dat rook naar onraad. Er stonden geen auto’s ofzo geparkeerd, dus er leek verder niemand aanwezig te zijn. Ik besloot even een kijkje te gaan nemen.

Er bleek inderdaad niemand aanwezig. De onderkant van de roldeur vertoonde duidelijk sporen van geweld en stond zo ver open, dat ik naar binnen kon met alleen mijn hoofd een beetje buigen. Niemand te zien en sporen van inbraak. Dit rook naar onraad! Nou had ik mijn telefoon niet bij me, dus besloot ik eerst die bieren naar binnen te dragen. Het idee was om daarna de roldeur te laten zakken en vervolgens de politie op de hoogte te brengen. Nadat ik de fusten zo goed en zo kwaad als het ging naar binnen had gebracht, begon ik aan de kratten.

Toen ik het derde krat binnen had gezet, werd ik op mijn rug getikt. Ik schrok me echt helemaal een ongeluk. 'Politie!', werd gezegd. De politie wás dus al gewaarschuwd. Het bleken gelukkig maar twee politie agenten. Tenminste, dat dacht ik toen nog. Ik denk dat die agenten tegen hun pensioen aan zaten en ik begon het verhaal uit te leggen. Dat de roldeur al open had gestaan en al gesloopt was toen ik aankwam. Dat ik de bieren búiten had aangetroffen en ze nu naar bínnen aan het dragen was. Nou je begrijpt het zeker wel? Ze geloofden mij niet. ‘Daar trappen wij niet in, mijnheer van Stoffelen.’ Volgens mij waren het dezelfde agenten uit het verhaal van mijn vader! Die hadden hun lesje wel geleerd.

Ik moest mee naar het bureau en voor ik het wist zat ik in een politiecel. Midden in de nacht werd ik op onvriendelijke wijze uit mijn cel gesleept en verhoord. Tot vervelens toe. Men leek geen boodschap te hebben aan mijn kant van het verhaal. Wat wél paste, was dat ík de inbreker was. Dus ik wás een inbreker. Ik kon lullen als Brugman, maar hier ging ik mij niet uitlullen.

Ik werd weer terug in mijn cel gezet en kon nog een uurtje slaap meepakken. Niet comfortabel trouwens, zo’n politiecel. Een paar uur later werd ik wéér ruw uit mijn cel gehaald. Er werd getrokken en geduwd en ik had geen idee wat ze nu van me verwachtten. Uiteindelijk gingen we naar buiten. Ik werd vervolgens met speciaal vervoer naar een rechtbank gereden en daar werd heeel snel recht gesproken. Een half jaar straf!!

Na de rechterlijke uitspraak werd ik naar een speciaal kamertje geleid en daar werd mij meteen een enkelbandje aangemeten. Er werden nog enkele zaken als adres, werkadres en werktijden opgenomen. Daarna werd het bandje geprogrammeerd en voor ik het wist was ik weer thuis. Maar… met instructies: ik kan alleen gedurende een half uur vóór aanvang werktijd mijn huis uit en dan moet ik binnen een half uur op mijn werk zijn. Dat kan alleen met de auto, maar gelukkig rijd ik een auto van de zaak. Eenmaal op het werk, moet ik daar blijven tot einde werktijd. Daarna heb ik weer precies een half uur om thuis te komen en dan kan ik weer alleen thuis blijven. Een soort elektronisch zakjes plakken dus. En het ergste is, dat ik niet één fles heb kunnen bemachtigen. Ik slaap wel lekkerder dan in de cel.

Mijn baas is er best blij mee. Ik ben nu het komende half jaar stipt op tijd en ik ga zeker niet te vroeg naar huis.

Peter

 

Terug naar overzicht

Open Bergsche Bierbrouwkampioenschap (OBBK)

tww juni 2013

Door: Joris Stoop

Beste lezer, wij zijn zover en kunnen starten: Het Bergsche Bierbrouwersgilde organiseert op zaterdag 21 september 2013 weer het jaarlijkse ‘Open Bergsche Bierbrouwkampioenschap (OBBK)’. Hierbij worden jullie weer allemaal uitgenodigd om deel te nemen!

De keuring en prijsuitreiking zal gelijk plaatsvinden met het Bergs Bierfestival, zodat een gezellig, bierig en muzikaal entourage verzekerd is. Alle informatie over het festival, inschrijvingsformulieren (inschrijven kan tot 6 september), kosten, reglement, foto's, etc. vind je op onze site: http://www.bergsbierfestival.nl .

Zoals vorig jaar is de locatie in en op straat om het Provoosthuis (speciaalbiercafe) in het centrum van Bergen op Zoom. Wij rekenen weer op jullie deelname. Het maximum aantal inschrijvingen is 165, dus schrijf je snel in (afgelopen jaar hebben we vroegtijdig de inschrijving moeten sluiten).

Wij hopen natuurlijk dat het dit jaar niet nodig zal zijn inschrijvingen af te wijzen: de stand zal regelmatig op onze website te zien zijn. Wilt u op de hoogte blijven van de verdere organisatie van het festival en de wedstrijd, dan kunt u ons ook volgen via Facebook: http://www.facebook.com/bergsbierfestival. Schroom niet om dit bericht door de sturen naar al je biervrienden.

Met brouwgroet van de Bergsche Bierbrouwers,
Joris Stoop Wedstrijdsecretariaat
Email: wedstrijd@bergsbierfestival.nl

Terug naar overzicht