14 artikelen uit het clubblad van Oktober 2013

Terug naar overzicht

Van het bestuur, oktober 2013

tww oktober 2013
Door: Theo van Eijden

Activiteiten

Afgelopen clubavond

Afgelopen periode hebben we twee activiteiten gehad. Clubavond en de gezamenlijke brouwdag. Op de clubavond was deze keer onze 'grote broer' aanwezig. Willem van Waesberghe, werkzaam als Global Head Brewer bij Heineken, gaf een presentatie. Zijn boodschap was dat, ondanks de grotere hoeveelheden bij Heineken, het brouwproces net zo ambachtelijk is als dat van een kleine amateur brouwer. Zij doorlopen beiden dezelfde processtappen. Hij ging verder in detail in op nieuwe brouwtechnieken. Bij Heineken is het continue brouwen ontwikkeld. Hierbij maakt men niet meer gebruik van een batch dat als batch de verschillende proces stappen door loopt maar vindt eigenlijk alles plaats in continue systeem van leidingen. Het was een zeer interessante en wetenswaardige avond, dat blijkt ook wel uit het feit dat de sta-tafels op de gang leeg bleven.

Maandbier

Het bier op tap was deze keer een Zoet & Stout van Robin Groenendijk die, anders dan de naam deed vermoeden, niet erg zoet was maar daardoor wel erg doordrinkbaar. Navraag leerde mij dat de lactose (melksuiker) wat wel in het recept stond uit het recept is weggelaten. Zo blijkt maar weer; het wordt altijd bier. Ook deze keer is het hele vat leeg gegaan. Vol verwachting kijken we uit naar de beoordeling van dit bier de door de leden.

Gezamenlijke brouwdag

De volgende dag moesten we al vroeg weer uit de veren, het was gezamenlijke brouwdag in Lisserbroek. Het bier dat we hebben gemaakt was Triple C. Jan Wurpel was de brouwdag coördinator en had dit mooie bier uitgekozen. Dit is een tripel met drie soorten Amerikaanse hop, vandaar de naamgeving. Er waren twintig brouwers actief die deze keer weer vroeg voor de deur stonden die gezamenlijk ongeveer zeshonderd liter bier hebben gebrouwen. De eerste had zich reeds om 8:00 uur gemeld (op een vrije zaterdag, het kan ook te gek!!). De dag was weer in de puntjes verzorgd. Omdat Kim de catering verzorgde ontbrak het ons aan niets, lekkere kippensoep en knakworsten voor tussen de middag. Het was die dag heerlijk weer en na afloop hebben we nog lekker buiten in het zonnetje van elkaars mee gebrachte bieren mogen proeven. Dat was weer bier brouwen op zijn best.

Volgende clubavond

Volgende clubavond zijn de kampioenschappen aan de beurt. Dan gaan we gezamenlijk bepalen wie zich voor een jaar clubkampioen van 't Wort Wat! mag gaan noemen.

Terug naar overzicht

Als Paddestoelen uit de Grond II - Den Haag

tww oktober 2013
Door: Dean Southall

Dean: Brouwerijen uit de panHet aantal brouwerijen in Den Haag neemt steeds toe. Toen mijn bierwinkel opende in 2010 was er slechts het Brouwcafe in Den Haag. Nu brouw ik mijn eigen bier, Kompaan heeft nu vier bieren en de Fiddler brouwt weer zes verschillende bieren.  Een stel in Rijswijk heeft net hun eigen bockbier gebrouwen, Bokkige Arn.  Ik heb het al in mijn winkel maar ik ga het verhaal erachter pas volgende week horen. Hun eerste bier was ook gebrouwen bij Sallands in Raalte, waar ik mijn derde biertje brouwde.  De Bincke belofte (Binckhorst is een industrieel gebied in den Haag, mijn eerste baan in Nederland was daar) komt uit binnenkort.  Het is gebrouwen door Kompaan.  Er is ook een Haagse Hopjes bier maar de brouwer zegt dat er een 'gushing' probleem is.

Oyevaar en Bokkinge Arn

Ik was vorige week uitgenodigd naar een onthulling van een nieuw bier, Oyevaar.  Het was gebrouwen in opdracht van de gemeente door de Fiddler brewpub in Den Haag. Bij de onthulling was er vers Oyevaar getapt en een verhaal verteld.  Omdat Den Haag geen stadsrechten had mocht er geen bier gebrouwen worden in Den Haag. Alle bier kwam via een boot van Delft. Delft wilde niet dat Den Haag zijn eigen bier mocht brouwen.  Uiteindelijk kreeg den Haag wel toestemming, rond 1600.  Er was een bierstraat gemaakt. Een gedeelte daarvan is waar het Stadhuis nu is. Tijdens het bouwen van het stadhuis waren er restanten gevonden, die zijn nu tijdelijk in etalages in het Stadhuis te zien. Oyevaar is een ouderwets bier.

Oh, oh Den Haag!

Zoals jullie weten, heb ik mijn eigen bierwinkel in Den Haag. Ik kan leveren aan de clubavonden. Stuur mij jouw e-mail adres en ik zal een prijslijst doorsturen. 75% van de bieren in mijn winkel zijn Nederlands bieren.  Als jij jouw eigen commercieel bier hebt gebrouwen dan laat mij het weten en waarschijnlijk kan ik het in de winkel verkopen.  Stuur mij een prijslijst en neem wat mee naar een clubavond.



Terug naar overzicht

Recept: Tripel C

tww oktober 2013
Door: Matthijs van der Weijden

Tripel C

van: Jan Wurpel
gepubliceerd: Zymurgy en clubblad oktober 2013
klasse: C
stijl: Tripel

Recept gegevens

batch grootte: 10 l.
kooktijd: 80 min.
alcohol percentage: 8.3 %
begin SG: 1083
eind SG: 1015
EBC (kleur): 34.0
EBU (bitterheid): 28.0
Brouwhuis efficiëntie 70 %
Water type leidingwater

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde merk / leverancier
Pilsmout (3 EBC) 2330 gram   3 EBC  
Tarwemout (4 EBC) 280 gram   4 EBC  
Rietsuiker 440 gram      
Cascade 9 gram 80 min. 7 α  
Colombus 5 gram 35 min. 15 α  
Citra 5 gram 10 min. 15 α  
Koriander 3 gram 5 min.    
Iers Mos (Irish Moss) 4.5 gram 10 min.    
Wyeast 3463   Forbidden Fruit 1 verpakking      

Maisch schema

45 °C 62 °C 67 °C 72 °C 78 °C
10 min. 30 min. 10 min. 20 min. 5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Ik zelf heb dit recept al twee keer met succes gebrouwen. Op het ONK van 2013 scoorde het in klasse V, 80 punten. Dit had meer kunnen zijn, maar omdat het zeker niet heel apart en vernieuwend was kreeg ik voor de beoogde originaliteit in die klasse wat minder punten.

Problemen bij brouwen

De Citra hop mag niet te lang in het hete wort blijven. Deze hop heeft een ABX gehalte van 15%. Dus als deze te lang in het hete wort blijft, zal deze nog een aanzienlijke bitterheid afgeven

Opmerkingen van de web redactie

Op de gezamenlijke brouwdag is de korrel gist Fermentis Safale T-58 gebruikt.
Terug naar overzicht

Hopfile: Aramis

tww oktober 2013
Door: Theo van de Voorde
Afkomst: Dit is een dochter van de Strisselspalt met hetzelfde aroma, de vader is Whitbread Golding Vye
Oogsttijd: Vanaf september
Opbrengst: 1900 – 2000 kg./ha.
Groei: Erg krachtig met een dichte begroeing
Ziektegevoeligheid: Gemiddelde bescherming tegen echte en valse meeldauw
Verwerking: Goed
Structuur van de bel: Grote bellen met een stevig steeltje
Lupuline: 6-8%, geel oranje van kleur
Aroma: Zacht, kruidig en licht citrusachtig
Alpha zuren: 7,9 – 8,3 %
Beta zuren: 3,8 – 4,5 %
Co-Humuline: 20,5 – 21,3 % van de alpha zuren
Bewaareigenschappen: Gemiddeld
Totale olie hoeveelheid: 1,2 tot 1,6 ml per 100 gram
Gebruiksmogelijkheden: Een zeer goede aromahopmet een hoog alphazuur gehalte
Mogelijke vervangers: East Kent Golding. Hallertau Mittelfruh, Tettnanger
Typische Bier Stijlen: Pils, Lager, Belgische Ales, Saisons, Biere de Garde, Ales
Aanvullende Informatie: Ontstaan uit de Strisselspalt maar met een veel hoger alphazuurgehalte
Verkrijgbaarheid in Nederland: niet
Exclusief verkrijgbaar bij: http://www.comptoir-houblon.fr. minimum afname 500 gram T90 Pellets voor € 8,37

 (prijzen exclusief verzendkosten)

 Volgende maand: Triskel. Op de clubavond van november zal ik aanwezig zijn met een aantal zakjes pellets van 100 gram van deze hoppen voor de prijs van 2 euro.

Theo

Terug naar overzicht

Wir leben Bier

tww oktober 2013
Door: Ben Uijtenhaak

Met bewondering lees ik regelmatig op de diverse amateurbrouwfora de artikelen van brouwers die de meest fantastische en ingenieuze brouwinstallaties in elkaar flansen. Nu lijkt het mij ook prachtig om zo’n semiprofessionele installatie te hebben, maar meestal draait het dan uit op een min of meer vaste opstelling waarvoor we sowieso de ruimte niet hebben. Afgezien van het verzamelen en aanschaffen van de benodigde materialen moeten er ook de nodige hobbyuurtjes in zo’n project gestoken worden. Dat laatste is iets waar ik niet zo goed in ben. Meestal wil ik de dingen te mooi maken waardoor het nooit af komt en uiteindelijk ligt de handel in een hoek te verstoffen tot de grote schoonmaak, waarbij de boel in de vuilnisbak verdwijnt. Om eerlijk te zijn moet ik zeggen dat ik eigenlijk ook wel gecharmeerd ben van het ambachtelijk roeren in onze grote pannen dus het idee van een HERMS of RIMS heb ik maar laten varen.

Toen ik vlak na de zomervakantie de schuur aan het opruimen was, teneinde deze klaar te maken voor het nieuwe brouwseizoen kreeg ik een pracht idee voor een brouwgerelateerd project. Geïnspireerd door de informatieborden die wij tegenkwamen in natuurparken zou ik met de restanten tuinhout, overgebleven van de bouw van een pergola, nog de zelfde dag iets in elkaar kunnen knutselen. Infobord bouwtekeningDe bouwtekening en foto maken een en ander duidelijk.

(A) 120cm lange balkjes van 6,5 x 4cm vormen de twee staanders. De bovenkant hiervan is voorzien van een inkeping waarin de nokbalk komt.

(B) Een 45cm lange 6,5 x 4cm balk vormt de ligger.

Infobord foto

(C) Van de zelfde 6,5 x 4cm balkjes zagen we twee 24cm lange dakdragers. Hierin maken we twee inkepingen voor de dakbalkjes. Zet de dakdragers met houtfretbouten vast aan de staanders.

(D) Drie dakbalkjes van 4,5 x 4,5cm, 65cm lang

(E) Tien “dakpannen” van tuinplanken van 14cm breed en 25cm lang

(F) “Informatiebord” van 8mm triplex van 44 x 36cm

De tekst of logo voor op het bord kan het best met een kleurenlaserprinter op A3 afgedrukt worden.

Zet het bord in een laagje blank transparante (vloer)lak. Terwijl de lak nog goed nat is je tekst met een roller glad op het bord aanbrengen. Afwerken door nog een paar lagen lak aan te brengen.

Het bord zelf is los gevat tussen een paar glaslatjes zodat het eenvoudig te wisselen is zodat naar gelang het seizoen het thema aangepast kan worden.

Sinds enige tijd ben ik in de voortuin een blikvanger rijker. De schuur is iets minder vol, dus meer 'armslag' om te brouwen!

Terug naar overzicht

Het verhaal achter onze BE+ER Spaan.

tww oktober 2013
Door: Edwin de Redelijkheid

brouwspaanEind vorig jaar  hebben wij de brouwcursus van Theo en Titus gevolgd. Pas een maand of vijf later  hebben we, met de brouwdag van de Black IPA in het verschiet, in twee weken tijd  snel onze eigen brouwspullen aangeschaft. Tijdens de brouwdag van de IPA  zagen we Theo met zijn fraaie bier-spaan en toen wisten we dat er bij ons nog  iets ontbrak: een BE+ER spaan. We hebben hiervoor het silhouet van een  longneck fles genomen en die een aantal keren uitvergroot. Hierna is hij,  voorzien van een lange steel en handgreep, uit een beuken drempel  gezaagd/gefreesd. En dan de letters: Onze initialen tesamen vormen het woord  EBER. Even re-shuffelen en daar was BE+ER geboren. Erik's initialen (EB) zijn  hiervoor in spiegelbeeld geplaatst om het woord BE+ER goed uit te laten  komen. Het maakt het brouwen weer een stukje persoonlijker. En is bovendien  een stuk steviger dan een plastic roerlepel uit een brouwpakket  ;-). Geinspireerd geraakt? We hopen op de volgende brouwdag nog meer  fraaie/persoonlijke bier-spanen te mogen aanschouwen.

Erik Bakker (BE) +  Edwin de Redelijkheid (ER)

Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen, oktober 2013

tww oktober 2013
Door: Ben Jacobs

U weet, de ‘r’ zit weer in de maand. En dus voor enkele onder ons een reden om weer naar de vitamines te grijpen, voor anderen juist een reden om de pannen weer op het vuur te plaatsen en uit de onderste regionen van de vriezer de lekkerste hopsoorten te voorschijn te halen.  Een bijkomend voordeel voor die laatste groep (de brouwers) is ook dat hij die vitamines en sporen elementen helemaal niet meer nodig heeft, die krijgt hij wel van zijn gistjes door gewoon de fles leeg te drinken…

En vind je niets in de vriezer, geen probleem als je de plant gewoon in de tuin hebt staan natuurlijk, en aan het oogsten bent geweest. Ook een must voor deez brouwer, maar misschien ook wel weer een experiment dat kan mislukken…. Zoals mijn gagel, nu twee maal aangeplant: twee maal resteerde mij een dode tak met beschimmeld blad. De begeleidende kenner, die mij de planten had bezorgd, kon niet anders dan over zijn hoofd krabben en wat sputteren over 'te veel schaduw' en 'tja… hij vindt het hier niet zo leuk'. En dat in mijn natuurlijk aangelegde moerasje! Sommige planten herkennen een win win situatie gewoon niet. Zij die plek, ik hun katjes…

Maar goed, normaal staan bij mij in september al twee of drie vaten te rijpen, maar dit keer ben ik wat afhoudend. Op een ‘grand cru’ kloon na (een cadeau voor de zus van mijn vrouw, en eh… toch weer effe lekker aan de brouw), heb ik eigenlijk even geen plekje meer over voor nog meer voorraad. En daarbij heb ik het afgelopen seizoen al zoveel ideeën verwezenlijkt. Kortom, nu ook eens tijd voor andere zaken.

Zo mocht ik een lezing houden voor de Rotary van Leiderdorp. Over bier en bierbrouwen, gecombineerd met een proeverij. Het werd een lange avond, met een groep mensen die aan mijn lippen hingen over de geschiedenis van bier, zijn definitie, de types, etc. En met errug veel plezier de lekkere bieren tot zich namen. Met name de koffie porter van Klein Duimpje en de Aaipiejee van JanWillem werden bewonderd, maar men werd stil (of eerlijk gezegd, flink druk) bij een glas houtgelagerd kriekenbier van Petrus. Wow, wat een patser, alleen jammer van die amandel essence toevoeging. Dat gaat mij althans weer te ver. Maar de meest verstokte wijndrinker gunde zichzelf toch een leuke avond. En nu weten ze ook meteen hoe je aan zoveel typen bier komt. Alhoewel mij werd toevertrouwd door menig luisteraar dat thuisbrouwen er echt niet in zat. Want wat moest je op zoveel dingen letten… waar wij als brouwers al helemaal niet meer zo bij stil staan, dat gaat ongemerkt.

De avond was bedoeld om leden te werven en nee, ik ben geen lid geworden. Per slot van rekening hoor ik al bij 't Wort Wat!

Proost, Ben

Terug naar overzicht

Verslag Masterclass Bier & Spijs

tww oktober 2013
Door: Gery Uijtenhaak

Bier is een mooi produkt. Als je dit ook nog eens kan combineren met lekker eten dan heb je een gouden combinatie. Om dit een keer te ervaren ben ik 24 september naar een masterclass Bier en Spijs geweest. De avond werd georganiseerd door Fiona de Lange in samenwerking met chefkok Jo Vaessen van restaurant Dwars in Amsterdam.

Jo Vaessen is een kok die met veel liefde zijn vak uitoefent. Hij maakt vooral gebruik van Nederlandse streekproducten, het liefst uit de buurt van Amsterdam. Leuk om te weten is dat hij zijn bestellingen met de bakfiets ophaalt. Duurzaamheid staat bij hem hoog in het vaandel. Nog leuker is misschien wel dat hij bij elk gerecht op de menukaart een bijpassend Nederlands ambachtelijk gebrouwen bier heeft geselecteerd. Want waarom zou je alleen wijn drinken bij het eten?

De avond begon met een korte inleiding over de geschiedenis van het bier en hoe bier zich vanuit Mesopotamië verspreidde en uiteindelijk ook in het noorden van Europa terecht kwam. Daarna kwamen een voor een de gerechten. Tussen de gerechten door kregen we tips en handvatten voor goede bier en spijscombinaties. Zo zwakt zoet – zoet af en neutraliseert zuur het zout in een gerecht. Bitter zorgt dat zoete tonen worden afgezwakt en umami is complementair aan umami in het gerecht. De smaakelementen in het bier zoals fruit, hop, chocola en koffie zorgen voor een brug naar de smaak met het gerecht.

Deze avond veel geproefd en bij de gerechten van het vijfgangenmenu kregen we een bijpassend bier. Soms wel twee soorten om goed te kunnen vergelijken. Waarbij over het algemeen de bieren en het eten mooi bij elkaar pasten. Wat ik zelf erg leuk vond: We kregen bij een van de gerechten een Budels goudblond. Zelf vond ik dit bier niet echt geweldig (het rook naar een zak naturelchips) maar erbij kregen we een koud, helder tomatensoepje. Dit maakte de Budels heerlijk. De verklaring hiervoor was dat zowel het bier als de soep umami waren.

De beste combinatie kwam echter aan het einde. Als dessert kregen we o.a. een stukje chocoladetaart. Met daarbij een winterstout van Duits en Lauret. Stout en chocolade is zo’n goede combinatie, dat zou zelfs voor iemand die geen bierliefhebber is lekker moeten zijn.

Al met al was het een smakelijke, leerzame en inspirerende avond. Om goede spijs/bier combinaties te maken moet er natuurlijk wel veel geproefd worden. Een goede reden om de opgedane ervaring in huiselijke kring in de praktijk te brengen. Voorwaar geen straf. Proost en eet smakelijk!

Terug naar overzicht

Maandbier en ander geneuzel, oktober 2010

tww oktober 2013
Door: John Gouwerok

Clubavond Juni

Het is een drukke avond geweest in Juni, de laatste clubavond voor de vakantie en een poging dan ook maar de koelkast leeg te drinken. Dat is aardig gelukt. De reden voor deze drukte is een goede Belgische spreker over schuimhoudbaarheid en maandbier op tap!! Deze keer van Kees Roode met Poorter Ondersteboven. Dat klopte, jullie waren er gezien de punten er ondersteboven van!    
Ik was er zelf niet, zat op de fiets in Spanje, onderweg naar Santiago. Daar ook nog wel een paar lekkere biertjes geproefd en het eindpunt gehaald. Achteraf van Kees nog een flesje van deze poorter gekregen om  tijdens de punten telling ook te proeven. Alles klopte, een prima poorter
De uitslag: 35 ingeleverde wedstrijdformulieren met een 5 en twee keer een10!! Totaal 275,198 punten, dat is gemiddeld 7,86. Een mooie score.
Kees en Diederik en andere  hulp: nog bedankt voor het werk achter de bar.

Clubavond September

Uitgerust van de vakantie en terug eerst de koelkast maar aangevuld. Theo van Eijden was in België geweest en had van daar wat nieuwe voorraad meegenomen. Deze eerste avond van het nieuwe seizoen met een spreker van de Heineken Brewing  over brouwtechniek was redelijk bezocht. Vijftig man in de zaal en weer maandbier op tap!! Het belooft een mooi jaar te worden. Het maandbier, nu van Robin Groenendijk, was een Zoet en Stout. Het deed  mij gelijk aan Sinterklaas denken, maar zover is het nog niet.
Gebrouwen met een recept van de inkoopcommissie, prima van smaak. Als je een slok nam proefde je echt een stout, maar de smaak ebde snel weg bij het doorslikken. Dat zal je bij wijn niet gebeuren, die spugen het gelijk uit. Zonde! Maar de punten waren er niet minder om. Totaal 253.492 gedeeld door 37 formulieren is gemiddeld 6.851, bijna een 7. Dank voor de inzending.

Het waren twee mooie avonden! Dat was het weer, tot de volgende keer.
Jullie uitbater John

Terug naar overzicht

ONK 2014

tww oktober 2013

Roerstok en Brand organiseren   ONK-2014

De Roerstok heeft besloten om samen met Brand het ONK-2014 te organiseren. De finaledag ONK-2014 zal gehouden worden ter afsluiting van de week van het Nederlandse bier op 24 mei 2014 bij de Brand bierbrouwerij in Wijlre.

Op deze dag zal ook de finale van de Brand bierbrouw wedstrijd gehouden worden. Beide evenementen sluiten naadloos op elkaar aan en zal naar wij hopen vele amateurbrouwers naar Wijlre doen komen. De invulling van de dag zal zeker de moeite waard zijn en zal in een later stadium bekend gemaakt worden. Wel maken we alvast bekend dat de Roerstok als kloonbier het oudste speciaal bier van Nederland de Brand Imperator heeft uitgekozen, dus voor de amateurbrouwer ruim de tijd om dit kloonbier zo goed mogelijk na te brouwen. Om een tipje van de sluier op te lichten: Brand Imperator is een ondergistend bier van 6,5 Vol.%

Vriendelijke groeten

Namens de ONK Commissie

Gerrie Hage
Huub Soemers
Ton van Riel
Marc Vriens
Anne Baretta
Theo Stapels

Terug naar overzicht

Cursus Bierkeurmeester

tww oktober 2013

Beste bierbrouwer,

In november gaat het BKG weer beginnen met een nieuwe cursus Bierkeurmeester. De cursus wordt gegeven in Amersfoort in het clubhuis van de Amervallei. Informatie over de cursus is te vinden op de website van het BKG; www.bierkeurmeestersgilde.nl.

Met vriendelijke groet,
Hans Warning
BKG

Terug naar overzicht

Single Hop!!

tww oktober 2013
Door: Daniël van der Slikke

Er zijn duizenden soorten hoppen. Een aantal bekend en een hele hoop die minder of helemaal niet bekend zijn. Er zijn duidelijk verschillen vast te stellen in zowel smaak als geur en hoeveelheid alphazuren. Naar aanleiding van een (restjes)recept dat ik wel eens heb gebrouwen met alleen (150 g) Saaz hop (wat erg lekker was geworden) leek het mij een erg leuk plan om een experiment te gaan doen met zogenaamde single hop bieren. Maar hoe ga je dat nou doen alleen. Tien of twintig bieren brouwen met allemaal een verschillende hop is niet zo gemakkelijk te realiseren. Na een avondje te hebben gesproken met deze en gene is het idee geboren om dit experiment met de club te gaan doen. Twintig single-hop bieren maken en daarna weer uitwisselen om te kijken wat het resultaat hiervan is . Zo is er het idee ontstaan om de brouwdag van 1 februari hieraan te wijden. Overigens zijn wij niet de enige brouwers die dit experiment wel eens hebben gedaan. Mikkeller heeft misschien wel de grootste keuze 19 verschillende single hop bieren (http://beerstreetjournal.com/mikkeller-brings-you-19-different-hop-choices/), Brew Dog (http://www.brewdog.com/blog-article/ipa-is-dead-2013) heeft er ook wat experimenten op los gelaten.

Wij willen het experiment als volgt organiseren: we maken twintig brouwsels met allemaal dezelfde grondstoffen, alleen de hoppen zullen per brouwsel verschillen. De volgende hebben wij geselecteerd op bijzondere smaken, of omdat het een hele bekende en veel gebruikte hopsoort is:
Galaxy, Hallertau Hersenbrucker, Mandarina Bavaria, Northen Brewer, Tettnanger, Strisselspalter, Kohatu, Nelson Sauvin, Pacific gem, Stricklebrack, Waimea, Styrian Goldings, Saaz, Brewers Gold, East Kent Goldings, Target, Amarillo, Citra, El Dorado, Mosaic, Sorachi Ace.

Na het bottelen zullen we moeten delen (3 flesjes) met iedereen die een brouwsel gemaakt heeft. Zo krijg je net zoveel biertjes weer terug als dat je weggeeft, alleen met verschillende hoppen. Lijkt dit je een leuk experiment om aan mee te doen, kan je minimaal 20 liter brouwen en staat 1 februari nog niet volgepland in je agenda? Geef je dan op per e-mail bij het bestuur (bestuur @ twortwat.nl)! Door logistieke oorzaken kunnen maximaal 20 brouwsels mee doen met dit experiment.

Terug naar overzicht

Delirium, oktober 2013

tww oktober 2013
Door: Peter Hompe

Hop

Ooit, in een ver verleden, zijn we met ons bierteam (acht m/v sterk) eens naar Engeland gegaan. Dat duurde een weekend en dat is waarom wij dat een ‘bierweekend’ noemen. Uiteraard waren Li en ik de organisatoren, anders hadden we het nooit tot daar geschopt. Het is een aardig eindje rijden naar Engeland, als je geen gebruik maakt van de overtochten vanuit Nederland. Wij hadden gekozen voor Calais. Dat is dus ongeveer drie en een half uur rijden, maar dan is de overtocht ook superkort. Met de boot maar anderhalf uur. Maar vanuit Calais ging toen nog de Hovercraft en die deed er slechts 35 minuten over. Wij gingen met de Hovercraft!

Op het programma van een gemiddeld bierweekend staat een brouwerijbezoek, gezellig uitgaan en… iets cultureels. Als brouwerij hadden we de Pilgrim brewery in Reigate (Surrey) uitgekozen. Reigate ligt ongeveer recht ten zuiden van Londen, dus voor iets cultureels hadden we keuze te over. Om er zeker van te zijn hebben we van te voren per telefoon, maar ook per fax, gecommuniceerd met de baas van de brouwerij. All was set.

Li en ik zijn gék van Engeland en grijpen iedere gelegenheid aan om er heen te gaan. Dus was er een beter excuus bedenkbaar om vier weken van te voren de hele reis ook al een keer met z’n tweeën te maken? Vonden wij niet! Dus dat hebben we dan ook gedaan. We zijn toen nog even naar binnen gestapt bij de brouwerij, om nóg even te bevestigen dat we ze binnenkort zouden aandoen voor een tour. Was allemaal géén probleem. Nu hadden we ook mooi even gezien dat je er uitstekend op het eigen terrein kon parkeren. Althans, met twee auto’s zou zeker moeten lukken.

Dus vier weken later gingen we voor het eggie. Met de andere bierteamers, verdeeld over twee auto’s, gingen op donderdagavond op weg naar Calais, zodat we op vrijdag in alle vroegte konden inschepen. En dan ben je zó in Engeland. En er is nog een voordeel: Engeland gebruikt een andere tijd, dus het is ineens een uur eerder. Mooi meegenomen. Daarna zijn we, geheel zonder snelweg, naar de brouwerij gereden. Onderweg nog even gestopt in het plaatsje Royal Tunbridge Wells, voor een lunch.

De brouwerij was door alle omstandigheden het toppunt. We kwamen aan in Reigate en draaiden onder het poortje door het terrein van de brouwerij op. We stapten uit, meldden ons aan en… men was het vergeten! Dat zal ík in ieder geval nooit meer vergeten. Het was zelfs zo erg dat men uitgerekend deze dag had aangepakt om eens het één en ander goed in de verf te zetten. Er werd dus zelfs niet gebrouwen.

Toen iedereen van de schok bekomen was, werd er snel gehandeld. In een rap tempo werd er een kleine tour georganiseerd, waarbij we werden gewaarschuwd niet aan de natte delen te komen en op te letten dat we niet in de verfpotjes liepen. Ondertussen werd er op de achtergrond iemand op uitgestuurd om wat versnaperingen te halen. Na de korte tour heb je normaal gesproken een proeverij. Dat ving men als volgt op: in deze brouwerij vulde men hier, naast vaten, ook van die Gallon jerrycans af, je weet wel zo’n kartonnetje bier met een kraantje eraan. In Nederland zie je ze veel voor wijn. Affijn er werden drie van die dingen met drie verschillende bieren neergezet en die mochten op. Nou is Engels bier niet zo heel sterk, maar met acht personen drie Engelse Gallons bier… is toch best veel. Eigenlijk met zes, want twee dames dronken niet mee. Hun lekkerste bier hadden ze niet zelf op voorraad, maar geen nood… een pub verderop in de straat wel. Toen zijn we met de hele club, inclusief brouwers, naar die pub gegaan. Ik heb daarna nooit meer zo’n mooie rondleiding gehad!

Nou is dit een lange inleiding naar de kern van het verhaal: als cultureel uitje hebben we Tonbridge Castle bezocht en ook een echte ‘hopfarm’. Harstikke leuk. Nou hadden ze daar ook van die hopplantjes te koop. Ik heb er dus één meegenomen en, eenmaal thuis, in onze tuin geplant. En daarover gaat het hier. Die plant weet van geen ophouden. Wat me is bijgebleven over hopplantjes van die farm, is dat je moet zorgen dat er ongeveer 4 staken doorgroeien. De rest haal je weg. De staken of scheuten begeleid je langs touwen of zoiets, zodat die hun volle lengte van een meter of zes kunnen bereiken. Nou weet ik niet meer of men toen ook verteld heeft dat je de wortels ook ieder jaar moet ‘snoeien’, maar dat hebben wij nooit gedaan. Nou blijkt hop zo’n plant te zijn die zich ondergronds voortplant.

We kregen vanaf het eerste jaar prachtige hopbellen. En genoeg ook. In die tijd brouwde ik nog bier van die strooppakketten en had ik die hop nog niet nodig. Het was bedoeld voor de toekomst. Gelukkig ben ik wel zover gekomen dat ik met echte hopbloemen brouw, maar… van onze eigen hopbellen is eigenlijk niets bekend. Je weet bijvoorbeeld niets over alpha waarde. Sterker nog, ik weet niet eens meer van welk ras de hopplant is. Wat ik wél weet, is dat hop net onkruid is als je het laat gaan. Ik heb wel eens een opmerking gehoord van een achterbuurman, die niet wist dat ik hem kon horen, waarin hij mij vervloekte om de hop die ik ooit geplant heb.

Onze tuin kun je het beste omschrijven als een ‘wilde’ tuin. Links náást mij wonen nu mensen die ongeveer op dezelfde manier over het concept tuin denken als wij. Mijn buurman rechts van me, begon heel fanatiek, maar inmiddels is zijn houding behoorlijk veranderd. De hop maakt gebruik van deze gelegenheid en tiert welig. Inmiddels zou ik hopbellen voor 500 liter kunnen oogsten, áls ik zou willen. En als ik zou kunnen natuurlijk, want dat spul groeit overal doorheen en langs omhoog.

Een oogstfeest met een gekozen ‘hopkoningin’ zou niet misstaan en de hele wijk zou hiervan kunnen profiteren. Wat een feest dat zou kunnen zijn!! Helaas komt het daar niet van, aangezien niet iedereen zo liberaal denkt over hop, getuige de opmerking van mijn buurman destijds. Ik breng het dus maar niet onder de aandacht en houd me volstrekt op de vlakte. Het is inmiddels zover dat ik minstens tien, maar waarschijnlijk meer hopscheuten doorscheur als ik ze tegenkom in de lente. Dan nóg zitten wij voorlopig niet zonder hop.

Moraal van dit verhaal: hop is een vreselijk leuk plantje, maar ben je niet zo’n tuinierder, dan zou ik er ver weg van blijven!

Peter

Terug naar overzicht

Hopfile: Triskel

tww oktober 2013

Op de clubavond van nov. zal ik aanwezig zijn met een aantal zakjes pellets van 100 gram van deze hop voor de prijs van 3 euro.

Afkomst: Dit is een dochter van de Strisselspalt met hetzelfde aroma, de vader is een afstammeling van Yeoman
Oogsttijd: Vanaf september
Opbrengst: 1900 – 2000 kg./ha.
Groei: Krachtig en uniform
Ziektegevoeligheid: Goede resistentie tegen echte en valse meeldauw
Verwerking: Goed
Structuur van de bel: Klein bellen maar wel erg talrijk
Lupuline: 6-8%, geel oranje van kleur
Aroma: Kruidig, bloemig en licht citrusachtig
Alpha zuren: 8 – 9 %
Beta zuren: 4 – 4,7 %
Co-Humuline: 20 – 23 % van de alpha zuren
Bewaareigenschappen: Goed
Totale olie hoeveelheid: 1,5 tot 2 ml per 100 gram
Gebruiksmogelijkheden: Een zeer goede aromahopmet een hoog alphazuur gehalte, die ook als bitterhop gebruikt kan worden. Door zijn hoge oliegehalte zeer geschikt voor Dry hopping.
Mogelijke vervangers: East Kent Golding. Hallertau Mittelfruh, Tettnanger
Typische Bier Stijlen: Pils, Lager, Tarwebier, Belgische Ales, Biere de Garde
Aanvullende Informatie: Ontstaan uit de Strisselspalt maar met een veel hoger alphazuurgehalte
Verkrijgbaarheid in Nederland: niet
Exclusief verkrijgbaar bij: http://www.comptoir-houblon.fr min. afname 500 gram Pellets 90 voor 7,95 euro

(prijzen exclusief verzendkosten)

 

Terug naar overzicht