7 artikelen uit het clubblad van Juni 2012

Terug naar overzicht

Van het bestuur, juni 2012

tww juni 2012
Door: Walter Bakker

Afgelopen clubavond

Het was weer een redelijk druk bezochte avond met zo’n 50 leden. John Gouwerok, onze uitbater was niet aanwezig en zodoende werd de bar verzorgd door een vrijwilliger en uiteraard door Wilma. Het avondprogramma bestond uit een korte presentatie over het ONK door mijzelf en een uitgebreidere presentatie over Engelse bieren door Dean Southall. Om met de ONK presentatie te beginnen, de boodschap die ik bracht was dat er een flink aantal klussen te doen zijn zowel in de voorbereiding als in de uitvoering en dat we dat als verenigingsleden gezamenlijk zullen moeten uitvoeren. Vele handen maken immers licht werk. De activiteiten waaraan gedacht moeten worden zijn o.a.:

  • Inrichten website (samen met de webmaster Ernst de Moor), bijhouden van de content op de website.
  • Inschrijvingen via de website, administratie inschrijvingen.
  • Regelen ruimte voor de keuringen.
  • Organiseren van de vrijwilligers die dag.
  • Voorbereiden keuringen m.b.v. keuringsformulieren/computer registratie.
  • Uitnodigen keurmeesters en verzorgen van onderdak indien van toepassing.
  • Eten en drinken voor de keurmeesters. Verwerken van de uitslagen.
  • De grote dag zelf betreft dan bijvoorbeeld het regelen van kraampjes.
  • Uitnodigen van brouwerijen en leveranciers van aanverwante artikelen.
  • Regelen brouwdemo.
  • Nadenken en regelen van overkapping (i.v.m. matig weer). Podium?
  • Ontwikkelen recept kloonbier/publicatie op de website.
  • Nadenken over een eventueel ONK bier van ’t Wort Wat!
  • Nadenken over een ONK blend van de ingestuurde bieren.
  • Uitnodigen/Organiseren van lezingen?
  • … (nog in te vullen)

Nico van Kampen zal vanuit het bestuur de contactpersoon zijn naar de ONK commissie en om je op te geven voor de commissie of voor andere hand en span diensten voor het ONK kun je je bij hem vervoegen.

Hierna was het de beurt aan Dean Southall die een onderhoudende en leerzame lezing gaf over Engelse bieren. Van de geschiedenis van de bieren kwam hij op de verschillende Engelse bierstijlen waarvan aardige anekdotes verteld werden en uiteindelijk konden we ook nog proeven van zijn eigen Haagse Harry Porter. Mede met het bijpassende Engelse accent van Dean was het weer een zeer onderhoudende avond.

Volgende clubavond

De volgende clubavond staat in het teken van gist en Jan Wurpel zal aan de hand van het boek Yeast: The Practical Guide to Beer Fermentation (Chris White, Jamil Zainasheff) een presentatie geven met als titel “Ken uw gist”. Op een volgende clubavond zal Jan ook nog een vervolg op deze presentatie geven met als titel “Ken uw vergisting”. Jan kennende zal dit een grondig voorbereide presentatie worden die zeer de moeite waard zal zijn.

Gezamenlijke brouwdag

De volgende gezamenlijk brouwdag wordt door Theo van Eijden georganiseerd op zaterdag 22 september en zijn bierkeuze voor deze brouwdag is een IPA. Je kunt kiezen uit een Engelse IPA wat een meer klassieke IPA is of een Amerikaanse IPA die meer uitgesproken hoppig zal zijn. De brouwdag zal zoals gewoonlijk weer plaatsvinden in de schuur van kwekerij E. Duivenvoorde te Lisserbroek. Opgeven voor deze brouwdag kan via de site tot 8 september en de betaling moet dan voor 16 september binnen zijn.

Clubkampioenschappen

De clubkampioenschappen zullen dit jaar niet op de clubavond van november plaatsvinden maar op de clubavond van oktober. Dit komt omdat we op de clubavond van november Derk Walsh bereid hebben gevonden om weer een zeer interessante lezing te geven en dit kon helaas niet op de clubavond van oktober zodat we daarom de clubkampioenschappen hebben verplaatst.

Clubavond van augustus

Ook dit jaar hebben we weer besloten een barbecue te organiseren, net als vorig jaar. De barbecue wordt georganiseerd bij of in (afhankelijk van het weer) de schuur van kwekerij E. Duivenvoorde in Lisserbroek. Hoewel het de clubavond van augustus is, zal de barbecue op 7 september plaatsvinden vanwege de schoolvakantie in regio Noord die tot 1 september duurt.

De barbecue is bedoeld voor de leden, en hun gezin. Je vrouw en kinderen mogen dus ook meekomen, dat leek ons wel zo gezellig. Wij zorgen voor drinken, maar niet voor bier. Dat mogen jullie namelijk zelf doen. Ons idee is dat dit een uitgelezen gelegenheid is om elkaars bieren te proeven. Als iedereen dus 8 of 10 flesjes van zijn zelf gebrouwen bier meeneemt, kunnen we dat van elkaar proeven.

Je kunt je nu al aanmelden voor de barbecue. Ga daarvoor naar het “voor leden” menu van de website en kies “Barbecue”. Je aanmelding dient binnen te zijn vóór 24 juli. De kosten bedragen slechts €13,00 voor volwassenen, en €8,00 voor kinderen (tot 12 jaar). Vergeet niet dit bedrag te storten voor 1 augustus op giro 7228352 t.n.v. amateurbierbrouwersvereniging 't Wort Wat! Vermeld daarbij je lidnummer (op de wikkel van het clubblad), en “barbecue 2012”.

We gaan er een mooie avond van maken!

Terug naar overzicht

Dubbel IPA

tww juni 2012
Door: Matthijs van der Weijden

Om gebruik te maken van het mooie artikel over hop van theo afgelopen clubblad, heb ik een bijzonder ipa recept gevonden (deze komt uit de recepten database van de vereniging), zodat u gelijk de verschillende hop methoden kunt gebruiken. Ik heb er alleen een First wort hops storting aan toegevoegd, zodat dit recept wel wat bitterder word dan de opgegeven ebu. De korrel gist SafAle US-05 is hier prima te gebruiken en zorgt voor een lekker droog bier. Alles is te bestellen via de inkoop.

RA-I-PA

van: Inkoopcommissie
klasse: C
stijl: Double IPA (USA)

Beschrijving

Een lekker hoppig rogge bier.  Als je niet van zulke erge hoppige bieren houd dan kan je de eerste hop gift halveren. Dan kom je ongeveer op 30EBU uit wat nog voldoende op een IPA lijkt.

Hoofdgisting:
Lagering:

ongeveer 1-2weken.
tot 4 weken.

De koudhop pas ongeveer halverwege de lagering toevoegen.

Recept gegevens

batch grootte: 10 l.
kooktijd: 75 min.
alcohol percentage: 8.2 %
begin SG: 1073
eind SG: 1015
EBC (kleur): 16
EBU (bitterheid): 47
 

Ingrediënten

ingrediënt

hoeveelheid

kooktijd

waarde

merk / leverancier

Palemout (7 EBC)

2000 gr

 

7 EBC

 

Roggemout (6 EBC)

700 gr

 

6 EBC

 

Cara Pilsmout (10 EBC)

300 gr

 

10 EBC

 

Tarwevlokken

100 gr

 

 

 

Cascade

15 gr

fist wort

7.7 α

 

Cascade

20 gr

75 min.

7.7 α

 

Cascade

10 gr

30 min.

7.7 α

 

Crystal hop

15 gr

5 min.

3.3 α

 

Crystal hop

6 gr

koudhop min.

3.3 α

 

Wyeast 1469 West York Ale

1

   

Wyeast

Maisch water

13 liter

   

Kraan

Spoel water

5 liter

   

Kraan


Maisch schema

Temperatuur (°C)  67 63 72 78
Tijd (min) 0 25 30 2
Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww juni 2012
Door: Ben Jacobs

De vorige keer ben ik wat betreft de biergeschiedenis geëindigd daar waar onze jaartelling begon. Ik hou het daar nog even bij. De rest kan nog wel even wachten.

Want we moeten het ook even over het ONK hebben. We zijn daar geweest… eerst zou er een bus vol met 't Wort Wat! mensen heen gaan. Toen werd het een busje, en uiteindelijk een auto. Met dank aan Theo die fungeerde als chauffeur. Jammer, want volgend jaar gaan wij het organiseren en dan moet je nu kijken wat men dit keer heeft weten te verzinnen.

Ik was nooit eerder in de brouwerij van Emelisse geweest, en het is werkelijk een mooi pand met een café/restaurant, maar naar onze maatstaven staat het in niemandsland. Blijkbaar kan het uit, de tent draait en ze maken mooie bieren, zeker als je van IPA’s houdt. Want het rijtje IPA’s is uitgebreid te noemen, met een dubbele, een tripel en een dark IPA. Ik zelf was helemaal overrompeld over een prachtige Blond met Nieuw Zeelandse hop en een wonderlijk mooie Dubbel. Buiten op het veld presenteerden zich nog vier andere brouwers, de Twentse brouwerij, de Kinhem brouwerij, de Muifelbrouwerij en de Deltabrouwers en, ook niet te vergeten, er was een winkeltje met Poolse en Russische bieren en… worsten. Zij schonken allen bier en 's middags gaven de brouwers gezamenlijk antwoord op de vragen van aanwezigen die meer wilden horen over de sprong van hobbyist naar commercieel brouwer. De teneur van de brouwers was toch ‘gewoon gaan doen als je dit graag zou willen’. Alhoewel, het is duidelijk nog niet altijd mogelijk er een boterham mee te verdienen.

Ik had een fijne dag uit en ik hoop dat wij volgend jaar nog meer kunnen bieden aan hen die van ver of dichtbij komen om een ONK mee te maken. En wat ons betreft: een prijs in ontvangst nemen midden in een brouwerij is toch niet onaardig en daar  't Wort Wat! leden dit jaar geen enkele prijs hebben gewonnen, denk ik dat we volgend jaar op eigen terrein met zijn allen toch vele en mooie bieren moeten inleveren. We hebben wat goed te maken, lijkt me zo…

Proost, Ben

Terug naar overzicht

Wat moet je met kruiden in bier?

tww juni 2012

Door Fiona de Lange

Kruiden en specerijen die meekoken in de wortpot.Tijdens mijn studie-uren voor mijn examen kwam ik nog een leuk onderwerp tegen over kruiden in bier. Natuurlijk kan een brouwer eindeloos biervariaties ontwikkelen aan de hand van honderden kruiden. Ieder kruid heeft een eigenschap zowel voor de smaak als het aroma. Ook kan je het bier behoorlijk verknallen door het verkeerd toe te voegen. In veel kruiden zitten oliën die een negatieve werking hebben op de schuimkraag.

Bewaartijd

Allereerst iets interessants. De bewaartijd van bier wordt verlengd door het gebruik van kruiden in bier. Maar waarom? Eindelijk vond ik hierop het antwoord! Het bier kan door kruiden beter klaren (er blijven minder resten achter waardoor in de fles de smaak nog kan veranderen) en dat komt weer door de looistoffen. Deze zijn bijvoorbeeld aanwezig in eikevaren, groene schors van noten, eikenschors maar ook in heel veel andere kruiden.

Gebruik

Hieronder een lijstje met de voornaamste kruiden die vandaag de dag gebruikt worden in bier met bovendien een functie van het kruid. Uiteraard zijn er naast aroma ook redenen om een kruid voor de smaak te kiezen.

  • Koriander zorgt voor een mooi aroma
  • Zoethout geeft een zoete smaak en zorgt voor een goed schuim in het bier!
  • Gember geeft een exotisch tintje aan bier, een pittige smaak en wordt veel gebruikt in de porter.
  • Oranjeappel brengt een frisse smaak
  • Romeinse Kamille: een kruid dat gebruikt wordt in stout bieren, zorgt voor een goede spijsvertering en geeft een fruitige tint aan het bier.
  • Dillezaad, Karwijzaad en Jeneverbessen geven een mooi aroma aan het bier, paradijszaad (ook veel gebruikt in de Porter vroeger) daarentegen vooral een pikante smaak.

Ben je op zoek naar bitterstoffen voor in het bier die de hop geheel of gedeeltelijk moeten vervangen, dan kun je dit zoeken in alsem, lijvoet, spar, gagel, eikevaren en jeneverbes.

Overgenomen van http://bier.blog.nl/biernieuws/2012/04/16/wat-moet-je-met-kruiden-in-bier

Terug naar overzicht

Brand Pilsbrouwwedstrijd

tww juni 2012
Door: Jan Boerema

Eind februari las ik op de PINT site dat zij samen met de Brand Brouwerij een wedstrijd uit gingen schrijven voor "Het Lekkerste Hobbybrouw Pils". Dus wie onder de hobbybrouwers het lekkerste pils kan brouwen. De winnaar mag samen met de meesterbrouwer van Brand zijn recept in brouwerij brouwen. De flessen worden van een speciaal etiket voorzien en verwacht wordt dat deze half september bij de Mitra’s verkrijgbaar zijn. Na het reglement gelezen te hebben, vond ik het uitdagend genoeg om er aan mee te doen. In dit reglement stond dat er thuis een pils, ondergistend, helder en met een alcoholpercentage van 4,5 – 5% gebrouwen diende te worden. Het moet voldoen aan de eisen zoals gesteld in de definitie van pils in de Bierverordening van 2003:

  • Lichtgekleurd, beneden de 30 EBC.
  • Extractgehalte van de stamwort tussen 11 en 13,5% Plato.

Vóór 1 maart moest er worden ingeschreven, eind april werden er zeven flessen van het brouwsel thuis afgehaald en op 12 mei zou de winnaar op een feestelijke manier in de Brouwerij van Brand bekend worden gemaakt. Kort dag dus om een goed recept samen te stellen, je had maar één kans.

In 1998 (wel lang geleden, er is intussen veel veranderd) had ik een tweede prijs gewonnen op een clubkampioenschap. Ik heb dit recept er maar weer bij gepakt een klein beetje aangepast en gebrouwen. Het hele proces verliep goed, je moet toch koel vergisten en lageren en voor het eindresultaat half april een flesje geopend. Het had een mooie schuimkraag, niet helder, een prima kleur, maar het alcohol percentage iets te hoog, namelijk 5.5%. De smaak was prima, maar voor mijn gevoel geen pils. Het had een volle hoppige smaak, maar niet de bitterheid die ik getracht heb er in de brengen.

Het weekend van 12 mei maar een hotelletje geboekt in Heerlen en samen met mijn echtgenote in de bus gestapt op weg naar de Brand Brouwerij in Wijlre. Daar werden we vriendelijk ontvangen en na een paar consumptiebonnen en een T-shirt te hebben gekregen stortten we ons in het feestgedruis.

Jan BoeremaHet demo team van het ’t Wort Wat was aanwezig en ik was verder benieuwd of er meer 't Wort Watters zich ingeschreven hadden. Ik ben alleen André van der Zee tegen het lijf gelopen. Of er dus meer inzendingen waren maar de brouwers daarvan niet aanwezig konden zijn, is mij niet bekend. Het was tenslotte de “Week van het bier”. De organisatie verwachtte rond de twintig inzenders. Dat het er 65 zouden worden overtrof deze verwachtingen.

De inzenders werden vooraf aan 12 mei goed op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rond de wedstrijd en de organisatoren hebben er veel werk van gemaakt om er een geslaagde middag met live muziek van te maken. Aan het einde van deze middag kon je in bezit komen van een laboratorium analyse certificaat van jou bier. Hieruit bleek dat mijn bier volgens extractgehalte en kleur aan de eisen voldeed. Het alcohol percentage bleek inderdaad 5.5% te zijn en de bitterheid die de keurmeesters in het pils terug wilden zien, was niet aanwezig. Geen winnaar, maar het was leuk om hieraan mee te doen.

Misschien dat het volgend jaar weer wordt georganiseerd. Ik ga me vast voorbereiden om een beter eindprodukt te krijgen, want ik ga zeker weer mee doen.

Jan Boerema

Terug naar overzicht

't Wort Wat gaat weer BBQ'en!

tww juni 2012
Door: Jan Wurpel

…en wel op 7 september 2012.

Onze clubavond van augustus hebben we verschoven naar 7 september 2012. Dit vanwege de schoolvakantie die op 31 augustus nog niet afgelopen is en sommige leden misschien nog met vakantie zijn.

Ook dit jaar willen we de clubavond in het nieuwe seizoen gaan BBQ'en. Dat hebben we verleden jaar ook gedaan en het bleek een succes te zijn geweest. We hebben geprobeerd de locatie waar we verleden jaar BBQ'den weer te gebruiken, maar die is in 2012 niet beschikbaar vanwege sloop van het oude gebouw en nieuwbouw. Dus moesten we op zoek naar een andere locatie. Erwin van Duijvenvoorde heeft aangegeven deze BBQ wel te willen accommoderen in zijn loods met de aangrenzende ruimte. Dus dat betekent dat we de BBQ/Clubavond zullen houden bij kwekerij “Duivenvoorde”, Turfspoor 57, 2165AW Lisserbroek. De locatie waar we al zoveel malen een gemeenschappelijk brouwdag gehouden hebben. Ook deze locatie biedt de mogelijkheid om zowel binnen als buiten te zitten, afhankelijk van het weer op dat moment. De kosten van de BBQ zullen zo rond de 13 Euro komen te liggen.
Evenals verleden jaar zou het leuk zijn als we weer wat bieren van onszelf meenemen, zodat we die van elkaar kunnen proeven en de bieren te becommentariëren.

Heb je belangstelling om te BBQ'en tijdens de clubavond op 7 september, meld je dan aan bij mij of bij een van de overige bestuursleden. We zullen rond 17:00 uur beginnen met jullie te ontvangen. De BBQ zal dan later worden opgestart. We hopen dat je van de partij kunt zijn, want verleden jaar was het erg gezellig en velen vroegen om een herhaling in 2012.

Jan Wurpel.

Terug naar overzicht

Clubkampioenschappen: ding ook mee naar de prijzen!

tww juni 2012
Door: Sander van Ierschot

Beste leden,

In oktober van dit jaar hebben wij weer de verkiezingen voor de clubkampioenschappen. Vorig jaar werden er naar verhouding weinig bieren in geleverd. Wij hopen dat jullie dit jaar enthousiaster zijn en dat meer leden hun bier inleveren. De categorieën van 2012 zijn: een (Belgisch) Witbier en Sterke Blonde.
 
Wij willen ook met name graag de wat nieuwere leden uitdagen om mee te doen.
 
Brouw ze!
Sander van Ierschot

Terug naar overzicht