10 artikelen uit het clubblad van Augustus 2011

Terug naar overzicht

!Wat wort 't?

tww augustus 2011
Door: Nico Mes

Zoals bekend kunnen cijfers liegen. In een enquête onder Zymurgylezers naar de beste bieren kwamen de Amerikaanse bieren als beste naar voren. Geen enkel buitenlands bier stond bij de eerste 50 bieren. De conclusie werd getrokken dat in de USA de beste bieren werden gebrouwen. Ik denk dat een enquête PINTlezers een geheel ander beeld zou hebben getoond en een enquête onder cafébezoekers weer een heel ander beeld. Wel was het zo dat bij de buitenlandse bieren de Nederlandse bieren niet bij de eerste 10 werden vermeld, wel 7 Belgische bieren. Dit betekent dat ofwel de Nederlandse bieren toch niet zo goed zijn ofwel dat de bieren vrijwel niet in de USA worden ingevoerd. Ik ga uit van het laatste, dan is er nog wat werk voor de marketing mensen te doen. Uiteraard is Heineken wel breed in de USA verkrijgbaar maar dat is onder de Zymurgylezers het voorbeeld voor een fout bier en komt dus zeker niet in aanmerking om vermeld te worden bij de beste bieren.

Nico

Terug naar overzicht

Van het bestuur, augustus 2011

tww augustus 2011
Door: Ernst de Moor

Als ik dit schijf is het begin augustus, maar als je het weer zo ziet zou je dat niet zeggen. Ik weet niet wat de officiële cijfers zeggen, maar dit is vast de natste zomer sinds jaren. Ik hoop dat jullie desondanks een leuke vakantie hebben gehad, wellicht in zonnigere streken.

Afgelopen clubavond

Afgelopen clubavond waren we te gast bij De Prael. Ik wil langs deze weg alle medewerkers van Brouwerij De Prael, en Fer Kok in het bijzonder, nog een keer bedanken voor de geweldige clubavond en de aangeboden consumpties!

Onze eigen polderbokbrouwers, die net klaar waren met het Polderbok 2011, gaven een rondleiding door de brouwerij. De brouwers wisten enthousiast over de brouwerij, het proces en de polderbok te vertellen, en ik ben dan ook erg benieuwd naar het eindresultaat.

Komende clubavond

Komende clubavond staat een barbecue op het programma, voor de 47 mensen die zich daarvoor opgegeven hebben. Dit kun je zien een alternatief voor het kerstdiner in december.

Zoals we in de nieuwsflits al schreven: we hopen dat iedereen zelfgebrouwen bier meeneemt, zodat we dat bij de barbecue van elkaar kunnen proeven. Neem dus je eigen bier mee, wij zorgen voor wat extra bier, en overige dranken.

Let op: We gaan niet in De Boerderij barbecueën. Het adres van de loods waar we dat doen (zie kaartje) is:

Hoofdweg 873
2131MB Hoofddorp

Gezamenlijke brouwdag

24 september hebben we weer een gezamenlijke brouwdag, net als het najaar van vorig jaar zal deze weer in Lisserbroek plaatsvinden. Zeer waarschijnlijk zal de dochter des huizes weer voor de catering zorgen.

Kwekerij E. Duivenvoorden
Turfspoor 57
2165 AW Lisserbroek

We gaan een Oatmeal Stout brouwen. Dit is een Stout, waarbij havermout wordt gebruikt tijdens de bereiding. Je aanmelding dient voor 10 september binnen te zijn, en de betaling (€5 per 10 liter) dient voor 16 september op onze bankrekening te staan.

Namens het bestuur,
Ernst de Moor.

Terug naar overzicht

Dean's Cyber Corner, augustus 2011

tww augustus 2011
Door: Dean Southall

Aangeraden websites

 Volg ’t Wort Wat! op Twitter

Je kunt ons nu ook volgen op twitter, @twortwat.

Bezoek aan 7 Deugden Brouwerij Amsterdam

Sinds eind vorige jaar bestaat er een nieuwe brouwerij in Amsterdam. Het heet de 7 Deugden en heeft inmiddels al 6 verschillende bieren plus een seizoensbier. Ik heb eventjes met de brouwer gesproken bij het Alkmaar bier festival in Februari. Ik heb een van zijn bieren geproefd en het was een heel aangenaam stout die heet Stout & Moedig. De brouwer zei dat er rondleidingen en proeverijen mogelijk waren :-). Ik heb het er over gehad met mijn brouwgroep en wij hebben een afspraak gemaakt.

Eind juni zijn wij langs geweest. Het is niet ver van 't Wort Wat! vandaan! Voor €20 per persoon kregen wij een mooie rondleiding en een proeverij van 6/7 biertjes inclusief verschillende kazen en wat brood. De brouwerij is niet groot maar wel heel leuk om te zien. Bijna alles was van Brouwland, maar niet alles was opgeleverd zoals beloofd en hij moest creatief zijn!

Het proeflokaal (in hetzelfde gebouw) was heel erg leuk! De sfeer was prima met veel hout. De bieren waren allemaal heel goed. Geen slechte bieren. Er waren een paar heel verrassende bieren. Een pils met een lichte pittigheid en een bier gemaakt met Tijm. De stout was nog steeds mijn favoriet.

Wij hadden ook tijd om de aangesloten winkel te bezoeken. Het zag er ook mooi uit. Wij konden al zijn bieren ter plekke kopen en dat deden wij graag!

Ik denk dat het wel de moeite waard is voor een ’t Wort Wat avond!

Dean Southall
deanso@yahoo.com

Terug naar overzicht

De Hopteelt

tww augustus 2011

Door: Kristin Grant. 

Leve de kleine hopboeren! Laten we er niet omheen draaien: een hoppig bier is een lekker bier. Thuisbrouwers en commerciële brouwerijen zijn in staat om met de juiste hop, zowel met veel of weinig, of  in geur of smaak de juiste nuance aan het bier toe te voegen. Dat is de reden waarom het recente wereldwijde hoptekort schokgolven teweeg bracht in de hele bierindustrie. Van brouwers, via de verkopers tot de drinkers, bijna iedereen voelde de gevolgen van de keuze voor minder goede soorten, alsmede de hogere kosten.
Echter, het plotselinge tekort diende ook als een kans voor een bepaald segment van de bevolking: de kleinschalige boeren. Deze groep vulde al snel het gat van de felbegeerde Humulus Lupus van de grotere hopboerderijen. "Een paar jaar geleden besloot ik om andere dingen te doen met mijn landbouwgrond omdat mijn regelmatige inkomsten begonnen op te drogen", aldus Glen Fuller van Colorado Organische Hop in Paonia, Colorado. "Ik heb veel onderzoek gedaan naar wat een goed cashgenererend gewas zou zijn. Dat viel juist samen met het begin van het hoptekort, dus dat is hoe de hop in beeld kwam. Alles wees op hop. "

Waarom Hop?

Terwijl de mogelijkheid om een oogst te produceren met bovengemiddelde prijzen zeker de aandacht trok van de kleinschalige boeren, was geld niet de enige factor die een rol speelde voor velen van hen, waaronder James Altwies, Directeur/Tuinder van Gorst Valley Hop in Mazomanie , Wisconsin. "De meeste mensen denken dat het enkel de prijs van hop was, die ons er toe zette om de productie en verwerking in Wisconsin te starten, maar dat is niet helemaal waar. Toegegeven, het prijspeil en het tekort aan hop kreeg onze aandacht, maar niet voor de potentiële inkomsten - eerder omdat onze lokale brouwers niet konden profiteren van de huidige productie-en distributiesystemen. In de Upper Midwest, in het bijzonder Wisconsin, vormt bierbrouwen  een belangrijke inkomstenbron en het levensonderhoud van honderden mensen en beiden werden verstoord tijdens het recente tekort, " legt Altwies uit. Zijn toewijding aan het helpen van de lokale economie is succesvol gebleken. "In samenwerking met onafhankelijke boeren voegen we ongeveer 6 hectare per jaar toe door middel van ons Groei Programma Plan. De boer ontvangt alle technische ondersteuning die hij of zij wil of nodig heeft op gebieden als plantageontwerp en de exploitatie en het beheer van een hopareaal, evenals de verwerking en/of analyse op onze faciliteit. Zodra de hop verkocht is aan de brouwerij krijgen zowel de boer als Gorst Valley Hop betaald, waarbij het grootste gedeelte van de bruto winst terugkeert naar de boer. De teler is gelukkig, de brouwer is gelukkig en ik ben gelukkig. "

Ook andere telers werden aangetrokken tot de hop door zijn rijke en kleurrijke geschiedenis. "Onze hopteeltervaring begon met belangstelling voor de lokale geschiedenis", vertelt Larry Fisher, samen met Kate de eigenaars van Foothill Hop in Munnsville, New York. "In de jaren rond 1880, produceerde het centrale gebied van New York, waaronder Madison County, waar wij wonen, 9.5 miljoen kg hop. Dat was 80% van de hop die het land op dat moment produceerde. Ons landschap is nog steeds bezaaid met de restanten van de 19e eeuwse hophuizen, waar de hop werd gedroogd en klaargemaakt voor verzending via spoor en binnenvaart. In het jaar 2000 gingen we naar het Madison County Hop Feest om meer informatie over hop in onze regio te verkrijgen en we waren verkocht! "

"Toen we met mensen op het Hop Feest spraken, rees de vraag waarom er nu geen hop meer wordt geteeld in New York."  De Fishers ondervonden dat de hopteelt in New York ten onder is gegaan door de goedkopere productie in het noordwesten, een belangrijke schimmelepidemie en de drooglegging. "Na de intrekking van de drooglegging in 1933 zijn  de hopprijzen fors gestegen, maar de inspanningen om de industrie te doen herleven in de staat New York zijn mislukt. Meer dan 50 jaar later, heeft een kleine groep van hopliefhebbers op het 2000 Madison County Hop Feest zich verenigd en de Northeast Hop Alliance (NEHA) gevormd om de haalbaarheid van de herinvoering van hop in New York te onderzoeken en het hopteelterfgoed van de regio te bevorderen door middel van monumentenzorg en agro-toerisme. Wij maakten deel uit van die groep."

Alleen voor thuisbrouwers

Verschillende kleinschalige landbouwbedrijven voorzien in diverse behoeften, zoals voldoen aan de groeiende vraag naar biologische hop of het leveren aan commerciële ambachtelijke brouwerijen, met lokaal geteelde producten, maar enkelen begonnen alleen voor thuisbrouwers hop te telen. Matt en Anne Whyte, eigenaren van Vermont Homebrew Supply, plantten een 0,2 ha hop om hun winkel te voorzien van hopbellen.

"We kweken ongeveer een dozijn soorten," zegt Matt Whyte. Deze omvatten Engels rassen, zoals Goldings en Fuggles, en de Duitse rassen, zoals Tettnang en Hallertau, in aanvulling op de Amerikaanse rassen, waaronder Cascade en Chinook. Dit jaar produceerden ze ongeveer 16 kg van de biologische sector hop (droog gewicht) uit een mengsel van 1-jarige en 2-jaar oude planten. Gezien de geringe totale opbrengst, werd de hop niet verstuurd voor een alfazuur analyse; thuisbrouwers moesten het typische alfazure bereik van elk ras gebruiken bij het maken van hun recepten. Voor het drogen van de hop, bouwde Matt zijn eigen eest. Deze hopeest is eigenlijk een kist met verscheidene horregaasschermen, waarop de hopbellen zijn verdeeld. Warme lucht uit een 1500-W kachel stroomt omhoog door de schermen en droogt de hop.

Andere voordelen

De toename van de kleinschalige hopboerderijen heeft de gemiddelde thuisbrouwer toegang geboden tot een assortiment van diensten en producten die gewoonlijk niet worden aangeboden door grootschalige hopboerderijen. Fuller biedt een Brouwklas en een Hopschool aan op zijn boerderij, waar studenten leerervaringen hebben te midden van de torenhoge rijen hopranken. Beter nog, vanwege de persoonlijke aard van deze bedrijven, kunnen de studenten profiteren van extra voordelen – hun ideeën uitgedacht tijdens de les kunnen ook daadwerkelijk uitgevoerd worden. "Acht of tien van de studenten die deelnamen aan de brouwschool, komen helpen bij het oogsten. Als al het werk klaar is, gaan we waarschijnlijk een paar biertjes drinken en dat is dat, "vertelt Fuller. "Het zal best leuk worden, net zoiets als de oude hopplukkampen in de jaren 1800."

En voor de thuisbrouwer die houdt van experimenteren met hop, maar wel een beetje hulp kan gebruiken bij de selectie van de hopsoort of bij de brouwtechniek, is er hulp via telefoon of e-mail. Plaatsen als Gorst Valley Hop bieden goedkope vraagbaakdiensten aan voor thuisbrouwers en  boeren. Foothill Hop onderhoudt een blog met alles over hop. Bovendien stellen de meeste boeren mensen in staat hun farm te bezoeken en van alles te leren over hop. "We hebben een constante stroom van bezoekers en toekomstige kwekers. Het maakt deel uit van de dynamiek van het hebben van een kleine boerderij, "zegt Fuller. De thuisbrouwers kunnen hierdoor een schat aan kennis krijgen over hop.

Brouwers vinden er ook verse hop op plaatsen ooit gereserveerd voor de gemiddelde tomaat of paprika. Matt Henry op Anja Farms in Vermont verkocht vorig jaar op een lokale landbouwmarkt 20 Willamette hopwortelstokken voor $ 15 per stuk. Veel kleine hopboerderijen, waaronder Gorst Valley hop in Mazomanie, Wisconsin en Foothill hop in Munnsville, New York en nog vele anderen bieden bovendien verse hop en wortelstokken online aan. 

Boeren brouwen ook

Als een brouwersfantasie het plukken van een hopbel uit een dikke rij van weelderige, perfect ontwikkelde ranken inhoudt, dan beleven deze kleine hopboeren hun droom. Wat ze aan kennis hebben opgedaan kan zelfs de meest onervaren thuisbrouwers tot voordeel dienen.

"Hoprassen voegen verschillende zaken toe aan het bier: bitterheid, smaak, geur, schuimstabiliteit en houdbaarheid. Wij hebben onze hop laten testen door een brouwerij- en vinificatie laboratorium naar de alfa-en bèta zuurtegraad  en gebruiken deze informatie om het ras en de hoeveelheid te selecteren en het schema om de hop toe te voegen aan onze brouwketel te bepalen voor het bereiken van de gewenste bitterheid en het aromaprofiel, " zegt Fisher. "Begin met een beproefd recept en ga vervolgens experimenteren. Maak aantekeningen! Het vervaardigen van een “groot” bier is zowel een wetenschap als een kunst. Uiteindelijk zijn het de vele karakteristieke eigenschappen van hop, granen, suiker, gist, en zelfs het water, die er samen voor zorgen dat een specifieke bierstijl- en smaak geproduceerd worden."

Fuller houdt van het controleren van de aroma's van zijn verse hop. "Je opent een Cascade bel en je ruikt citrus, vanille en misschien een beetje noten. De Chinook geurt naar een soort grapefruit, de Magnums hebben een heel sterke geur, misschien met zelfs een vleugje zwavel en een vleugje vanille. Ze hebben allemaal een unieke geur, en alle bellen van de verschillende rassen hebben een andere vorm. Ik pluk ze, maak ze open, ruik eraan en kijk hoe ze eruitzien."

"Ze zeggen dat hop grote kalmerende eigenschappen heeft. Sinds ik begonnen ben met het snuiven van hopbellen, schreeuw ik niet meer tegen mijn medewerkers als ze ondermaats werk leveren. Vorig jaar toen het een keer gebeurde dachten ze allemaal dat er iets mis was met mij!" grapt hij.

Experimenteren kan brouwers in staat stellen om ambachtelijk bier met precies de juiste geur of smaak te maken, maar het bereiken van de perfecte balans vereist altijd het gebruik van de juiste ingrediënten. "Bij het selecteren van hop on-line of bij thuisbrouwwinkels moet je altijd proberen om de meest verse hop te verkrijgen," adviseert Altwies. "Hop behoudt meer van het aroma en etherische oliën als hij niet opnieuw is verpakt en op correcte wijze is opgeslagen. Hop bederft gemakkelijk en de juiste manier van verwerking en opslag is erg belangrijk."

Het gebruik van de meest verse hop kan lagen van complexiteit toe te voegen aan een brouwsel. "De grootste bijdrage die lokaal geteelde Ultra High Quality (UHQ) hop kan geven aan bier is het aroma," legt Altwies uit. "De trend in de grootschalige productie gaat in de richting van zeer hoge alfazuurgehaltes voor grote bitterheid en extractie. Echter, veel van de ambachtelijke en artisanale brouwers verwachten meer van hun hop dan alleen bitterheid. Lage temperatuurverwerking behoudt de vluchtige verbindingen. De oliecomponenten spelen een grote rol in de bierdrinkervaring en zijn in mijn opinie ondergewaardeerd. Sommige hopsoorten, zoals Sterling en Saaz, hebben zeer unieke aardse en kruidige olieprofielen die verloren kunnen gaan wanneer ze overweldigd worden door de citrusachtige/grasachtige neus van sterke bitterhop."

Het feit dat een aantal van deze boeren hun eigen bier brouwen heeft ook geresulteerd in een paar extraatjes voor andere thuisbrouwers. "We zijn ongeveer 12 jaar geleden begonnen met thuisbrouwen, nog voordat we begonnen met onze hoponderneming. Toen andere lokale thuisbrouwers onze hop begonnen te kopen, vroegen ze ons of we ook mout, gist en dat soort dingen verkochten. Om te voldoen aan hun behoeften, openden we in 2007 een kleine thuisbrouwwinkel. Dat bedrijf groeit gestaag en we zijn meer gaan brouwen als gevolg van het feit dat we alle noodzakelijke ingrediënten bij de hand hebben. Er gaat niets boven de tevredenheid van het gebruik van je eigen hop in een brouwketel. Wij maken ook graag gebruik van onze hop in de keuken en hebben mosterd, limonade, saladedressings en kruidenmixen gemaakt van onze hop, "zei Larry Fisher van Foothill Hop.

Snelgroeiende Industrie

De kleine boeren die gekozen hebben om hop te gaan telen hebben over het algemeen besloten hun activiteiten uit te breiden. "De vraag naar biologische hop is zeker toegenomen," zegt Fisher.

Fuller's hopproductie wordt ook steeds groter. "Ik zal dit jaar waarschijnlijk ongeveer 3200 kg verse hop produceren, en volgend jaar 9100 kg." Hij merkt op dat de aanvangskosten aanzienlijk zijn. "Het kost tussen de $ 4.000-5.000 per hectare, afhankelijk van wat je erin stopt. Het kost veel geld om eraan te beginnen, en realistisch bekeken zie je tot het tweede jaar geen enkel rendement op je investering.”

Hij schrijft zijn verwachte toename van de opbrengst toe aan het feit dat hij in staat is geweest om zijn proces te perfectioneren. "Dit jaar heb ik  bij de teelt niet dezelfde fouten als vorig jaar gemaakt ten aanzien van de voedingsstoffen en het stikstofgehalte. Er is sprake van een leercurve, "zegt hij.

Gelukkig voor brouwers en andere liefhebbers van fijne hop, zijn er mensen zoals Fuller die het mogelijk maken dat er hop geoogst kan blijven worden omdat zij hun geld en tijd inzetten.

Kristin Grant is een frequente medewerker van het Brew Your Own tijdschrift.
Overgenomen
uit BYO, dec 2009. Vertaald door Theo van de Voorde

 

Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww augustus 2011
Door: Ben Jacobs

Voor de oplettende lezertjes onder ons viel er in juni een clubblad met een leeg column op uw deurmat. Nu ga ik er niet van uit, dat u hiermee iets heeft gemist, of dat u nu ons twortwat tijdschrift minder interessant gaat vinden. Maar drukte in de privé sfeer noopte tot het uitblijven van deze penactiviteit. Maar ik kom graag nog even terug op ons Egyptisch avontuurtje.

De Egyptische oudheid herbeleven, nou, dat hebben we gedaan. U weet wel, dat feestje dat je zo nodig hebt bij een dergelijk experiment, kwam er. Drie weken na botteling van het Toetanchamon brouwsel, liepen gasten mijn huis plat. En ik schonk mijn Toet bier, en voor degenen die daarna een tekort aan hop hadden opgebouwd, een IPA. De Toet viel erg in de smaak, vooral bij de dames. En mijn verhaal erbij over de ontdekkingen aangaande oude brouwtechnieken en de ontwikkeling van dit recept deed ook een hoop goed. Geschiedenisles bij een biertje, de vele aanwezige leraren konden dat wel waarderen.drie etiketten

Om een lang verhaal kort te maken: de echte pilsdrinkers vonden het een vlak biertje. De anderen een mooi complex drankje. Behalve de honing waren de kruiden, als koriander en sinasschillen goed te proeven en die deden het bier lijkeSkul Splittern op een leuke blonde. Maar daarentegen gaf de jeneverbes er net weer een andere draai aan. Het paradijszaad en de dadels konden we er niet uithalen. Maar alleszins een prima bier, alleen jammer dat het geen zonnige dag was, want dit is een heerlijk tuinbiertje. En de Amerikaanse (Obama-)IPA viel ook erg in de smaak.

Kortom, het vertrouwen in de brouwtechniek zit er weer in (mag ook wel na 9 brouwsels in 5 maanden), maar nu wel even een pauze tot na de vakantie. En dan op een rustiger manier verder. Ik dank alvast vanuit deze positie de inkoopcommissie, die de vele leuke recepten weer heeft mogelijk gemaakt en zie met plezier de ideeën voor de rest van het jaar weer tegemoet.

Zo, dat was het verlate stuk voor het juni nummer. Ik kan nu nog even iets kwijt over mijn vakantie in Schotland. Dat was prima, met name omdat wij het mooie weer hadden dat anderen in Zuid-Frankrijk zo misten. Maar ook prima omdat ik een nog beter bier avontuur beleefde dat in Zuid-Engeland. Opvallend waren de vele IPA’s, allemaal mooi zacht gehopt en lekker in de afdronk. En vooral de donkere ales waren heerlijk. Wel veel geproefd in de pub, en daar we op back-pack vakantie waren met de kids, kon er weinig mee in de tas. Maar een bijzondere heather-ale, op basis van een 4000 jaar oud recept, is vermeldenswaardig (die ik overigens deze week in een bier winkeltje in Utrecht ontdekte) en een oatstout, genaamd dubbele espresso in een pub was ook dusdanig dat ik nog eens terug ben gegaan naar die pub, speciaal om nog een pint te nemen. Hij had de smaak van haagse hopjes…

Maar goed, ik hoop dat een ieder ook zo genoten heeft van zijn vakantie bieren als ik…

proost Ben

Terug naar overzicht

Gushing, wat nu?

tww augustus 2011
Door: Theo van Eijden

Tip van Theo

Wie is het nog nooit overkomen, gushing. Wel ik zal een geheim verklappen, zelfs Theo van Eijden is niet aan deze rampspoed ontkomen. Momenteel heb ik twee bieren staan die hier last van hebben, een kriek en het Lievelingsbier. De kriek is al drie en een half jaar oud en wordt met het verstrijken der jaren steeds beter. Wat echter het nadeel is van de toegepaste Lambiek gisten is dat deze enorm ver doorvergisten. Op zich is dat niet erg maar het doorvergisten gaat niet met een hoog tempo. Met het verstrijken der jaren neemt de gushing toe, zodanig zelfs dat ik het in de spoelbak op het aanrecht moet open maken. Mijn Lievelingsbier heeft om onverklaarbare reden ook last van gushing. Het bier is toch wel redelijk goed vergist, 1020 en gaf geen teken meer van enige activiteit. Dus maar gebotteld, ik had beter wat langer kunnen lageren.

Gedane zaken nemen geen keer, wat te doen? Weggooien is zonde, zeker als het op zich een goed bier betreft. Een tip die ik van een cursist van de brouwcursus kreeg was eigelijk heel simpel: laat de koolzuur ontsnappen.  Wat je moet doen is heel voorzichtig met een flessenopener de kroonkurk iets oplichten. Het overtollige koolzuur kan zo ontsnappen. Laat je de opener weer los, dan veert de dop weer terug en de fles is weer dicht. Mocht je onverhoopt iets te ver zijn gegaan dan merk je dat direct. Er zal een sissend geluid te horen zijn, van het ontsnappende gas. Dit is nog geen ramp, eenvoudig weer even met de doppeneur de kroonkurk opnieuw aan drukken en de fles is weer goed gesloten. Vaak zal dit procede een aantal maal herhaald moeten worden om voldoende koolzuur te laten ontsnappen. Een deel van de koolzuur is nameijk opgelost in het bier en kan pas vrijkomen als de druk boven de vloeistof is verlaagd.  Ook een punt van aandacht is de vorm van de flessenopener. Een verkeerde vorm kan de dop beschadigen en een afdruk achterlaten. Dit is niet nadelig voor het afdichten maar ziet er niet uit, zeker als je het bier wilt insturen voor een wedstrijd. Het deel van de opener dat op de dop rust met openen moet bij voorkeur vlak zijn en niet een bolling hebben. Met een ijzervijl is dit in vijf minuten eenvoudig op te lossen. Eventueel kan je nog iets zachts tussen de flessenopener en de kroonkurk houden om beschadiging te voorkomen.

Terug naar overzicht

Hopsteiner Hopfiles (2)

tww augustus 2011
Door: Theo van de Voorde

UK Brambling Cross  

Afkomst: Ontstaan in 1927 uit een kruising van de commerciële Bramling hop en een wilde mannelijke Manitoba hop.
Oogsttijd: Vroeg tot midden seizoen
Opbrengst: 1500 – 2000 kg./ha.
Groei: Matig krachtig, maar vormt weinig scheuten in het voorjaar
Ziektegevoeligheid: Bestand tegen Verticillium Wilt en de hop mozaïek ziekte, redelijk bestand tegen droge en vochtige meeldauw
Verwerking: Goed
Structuur van de bel: Gemiddelde grootte, tamelijk stevige,  vette bel
Lupuline: Licht geel van kleur
Aroma: Tamelijk mild en plezierig, fruitig zwarte bessen aroma
Alfa zuren: 5-7 %
Beta zuren: 2,5 – 3,5%
Co-Humuline: 25 – 30 % van de alfa zuren
Bewaareigenschappen: Gemiddeld
Totale olie hoeveelheid: 0,8 tot 1,2 ml per 100 gram
Gebruiksmogelijkheden: In toenemende mate geaccepteerd
Mogelijke vervangers: Uk Kent Golding, UK Progress, Whitbred's Golding varieteit
Typische Bier Stijlen:

Extra Strong Bitter, Bitter en Pale Ale

Aanvullende Informatie: Een algemene hop voor meerdere doeleinden, mist echter het fijne aroma van de Golding. Oorspronkelijk bedoeld als vervanger voor de Golding, wordt nu beschouwd als een goede Engelse allround aroma hop
Verkrijgbaarheid in Nederland:

Beperkt, alleen bij: Van der Kooy – Jubbega http://www.vanderkooyjubbega.nl (Prijs: € 5,30 per 125 gram hopbloemen)

Ook verkrijgbaar bij:

Niet.

Tomahawk

Afkomst: Een bitterhop van recente oorsprong, opgekweekt door Charles Zimmermann. Het is de eerste commercieel gekweekte “Super Alfa”hop.
Oogsttijd: Laat tot zeer laat
Opbrengst: 2900 – 3100 kg./ha.
Groei: Matig krachtig,
Ziektegevoeligheid: Matig bestand tegen poederige meeldauw, bladluizen en mijten
Verwerking: Goed
Structuur van de bel: Grote compacte bel
Lupuline: Veel, zacht geel van kleur
Aroma: Citrusachtig, kruidig
Alfa zuren: 15 -17 %
Beta zuren: 4,5 - 5 %
Co-Humuline: 30 – 50 % van de alfa zuren
Bewaareigenschappen: Slecht, 40 – 65% van alfazuren zijn nog aanwezig na een half jaar opslag bij 20 graden
Totale olie hoeveelheid: 2,5 tot 3,5 ml per 100 gram
Gebruiksmogelijkheden: Wordt vrijwel alleen als bitterhop gebruikt, maar doet het ook goed om te dry hoppen.
Mogelijke vervangers: Columbus, Zeus
Typische Bier Stijlen:

Amerikaanse Ales, IPA's

Aanvullende Informatie: Schijnt dezelfde hop te zijn als Columbus en Zeus
Verkrijgbaarheid in Nederland:

Niet gevonden, wel kun je er Columbus kopen. http://www.vanderkooyjubbega.nl (Prijs: € 4,95 per 125 gram hopbloemen)

Ook verkrijgbaar bij:

Niet gevonden, wel verkrijgbaar als Columbus.  http://www.craftbrewer.com.au (Prijs: 12,50 aus $ per 90 gram pellets)

 (prijzen exclusief verzendkosten)

Terug naar overzicht

Verslag Polderbok Brouwdag

tww augustus 2011
Door: Jacques Stricker

Het is weer zover: de jaarlijkse Polderbok moet weer gebrouwen worden. Na de hindernissen van de afgelopen jaren waren we er op gebrand om dit jaar zonder kleerscheuren de brouw te voltooien.

Om de gehele dag aan het brouwen te kunnen besteden werd op donderdagmiddag geschroot, dus toog de bijna voltallige polderbok-commissie , een aantal per trein, andere leden per metro of bus naar Amsterdam om de ruim 300 kg mout te schroten.

Het schroten gebeurt op de zolder van de Prael. Wie er wel eens is geweest hoopt dat  de buitentemperatuur niet zo hoog is om het binnen wat dragelijk te hebben, zeker als er 300 kg ligt te wachten.  Al met al was het toch redelijk snel gebeurd. De chocolade mout werd (in tegenstelling tot verleden jaar) niet vermalen. Ja, alles wordt uit de kast getrokken om het filter tijdens het spoelen niet dicht te laten slibben.

Na afloop even een biertje proeven, zoals een Johnny, André, Heintje, Willy of Willeke. Ach, het hele smartlappenfestival kwam langs. Daarna een hapje bij Kam Yin en snel naar huis want morgen is het weer vroeg dag.

Vrijdagmorgen vroeg  verzamelen op het station van Hoofddorp. Toen ik om 06.25 uur aankwam zat Theo al met zijn krantje in het ochtendzonnetje en Erik nam de dienstregeling nog even door: een trein had vertraging en nu was de vraag of de trein die aankwam nou onze trein was of die met de vertraging. Het bleek dat ze allebei via Amsterdam CS reden dus “onze” trein vertrok om 06.31

Om 2 minuten voor 7 liepen we redelijk fit en gedreven door de adrenaline om het brouwproces te doen slagen, door de Warmoestraat, alwaar Patrick, die met bus en metro vanuit Mijdrecht naar Amsterdam kwam, zich ook bij ons voegde, waarna we om klokslag 7.00 uur brouwerij de Prael binnenstapten.

Lars was iets eerder gearriveerd en had onderweg een kop koffie gescoord. Op de vraag van: wilt u een gewone of grote kop, antwoordde Lars: doe maar een GROTE en aldus geschiedde. Het duurde dan ook ruim een half uur voor die beker leeg was en ik heb eigenlijk niet opgelet of Lars daarna nog koffie gedronken heeft. Na binnenkomst werd direct actie ondernomen, 880 liter water werd in de brouwketel gepompt en op temperatuur gebracht. Snel een slok koffie en aan de slag.

Vier man naar de zolder om de mout te storten, eerst een zak pilsmout, daarna de donkere mouten en eindigen met de rest van pilsmout. Dan vlug naar beneden om de brouwketel te bedienen.

Een ieder was volop bezig met het brouwproces. Alles werd gecheckt en dubbel gecheckt, (als hobbybrouwer moet je natuurlijk alles meten en weten) eigen thermometer meegenomen voor  temperatuurmeting  (vorig jaar schoot de temperatuur  van 58°C naar 76°C en weer terug en de aanwezige handthermometer had een behoorlijke afwijking)  alles bleek onder controle maar… wie hield nu de tijd bij?? We waren zo bezig met de punten die vorig jaar verkeerd gingen dat hetgene wat wel goed was gegaan nu geen aandacht kreeg.  Snel de tijdklok ingesteld en op weg.  In het begin het roermechanisme een beetje helpen met de spaan, zodat er geen droog schrootsel rond de temperatuurvoeler bleef zitten, want dat kan de temperatuurregistratie beïnvloeden.

Na de tweede maischrust  en alle controles werd de sfeer wat meer ontspannen er kwam tijd voor een praatje, kopje koffie en er werd zelfs voorzichtig gelachen. Jan was ondertussen druk in de weer met fotocamera, de resultaten staan al op de website van t Wort Wat.

Rond een uur of 10 werden we weer wat nerveuzer: het pompen kwam in zicht. De omwentelingen van de pomp mogen niet hoger zijn dan 11,5 Hz.  om het dichtslaan van het filter te voorkomen. Zodra de pomp liep was het een drukte vanjewelste, trapje op trapje af, kijken in de maischketel, dan weer in de klaringsketel, loopt alles nog door!!, zie ik daar iets onverwachts en JA hoor rond 11.00 uur allemaal lachende gezichten, het werkte. Het verdere brouwproces was daarna appeltje eitje, een gesprekje hier, een boterhammetje daar en voor we het wisten moesten we weer aan de arbeid. De klaringsketel moest worden geleegd en schoongemaakt.  De bostel vanuit de klaringsketel in de lege moutzakken afvullen, dichtbinden en afvoeren naar beneden langs de kaai waar de “bostelboot “ het zou komen ophalen.

Rond 14.00 uur werd het bier overgepompt naar de whirlpool. Maar zoals altijd zit er een addertje onder het gras: onze SG was gedaald van een eerste meting 1071 (tijdens spoelen) naar 1065.  Aii, aii… hadden we langer moeten doorkoken of is er iets anders gebeurd? Dit jaar wordt het dus een gewone bok in plaats van een dubbelbok.

Waarschijnlijk zat er een gat in de bostel ter hoogte van het roerwerk. Achteraf  bleek dit een vaker voorkomend probleem, wat dan wordt opgelost door het gat te dichten met de roerspaan.  Al met al om ca 14.15 de handen geschud: het karwei is geklaard, ca. 1050 liter bier was via de whirlpool in de gisttank terecht gekomen en nu maar afwachten hoe het bier gaat smaken. Over smaken gesproken: we hebben nog wat biertjes geproefd, zoals: kaneelbier (Brederode) Lentebok, Milkstout en een pils gebrouwen door Bart (Preal) om de tijd, tot de clubavond van 't Wort Wat! in het proeflokaal door te komen. Al met al een lange dag en de les voor volgend jaar is: 2 uurtjes later beginnen.

PS: 

  • SG na 4 dagen bij 22°C al naar 1024 gezakt.
  • Erik en Theo zijn naar de Prael geweest om het bier te proeven. De smaak was zonder meer uitstekend, lekker moutig, niet te zoet maar ook niet te droog, mooi donker van kleur, goed schuim en het alcohol percentage ligt op 6,5 % en na twee 25cl glaasjes werd het tijd om naar huis te gaan.      
Terug naar overzicht

Te koop: Bravo hop

tww augustus 2011
Door: Theo van de Voorde

Na lang zoeken op internet  heb ik toch een leverancier gevonden die naar Nederland verzend. Het is www.hopsdirect.com. Ik heb daar een pound (445 g) Bravo hopbellen gekocht en naar Nederland laten verzenden. De hop zelf was niet zo duur, maar de verzendkosten wel: $32,30! Na ontvangst van de hop heb ik het direct overgepakt in zakjes van 100 gram en bij Erik Deelissen vacuüm laten trekken. De zakjes liggen nu bij mij in de vriezer te wachten op mogelijke kopers. Prijs €6,50 voor een zakje van 100 gram. Ik heb 4 zakjes van 100 gram en 1 zakje van 45 gram (€3,50) in de aanbieding.

In afwachting van jullie belangstelling,
Theo van de Voorde

Terug naar overzicht

Nederlandse Brouwerijdagen 2011

tww augustus 2011
Door: Jan-Willem Fukkink

Vijftig bierbrouwerijen openen hun deuren

Nederland heeft meer dan honderd bierbrouwerijen! En die brouwerijen maken heel veel verschillende bieren in alle uiteenlopende smaken.
Maak kennis met de bieren en de brouwers op zaterdag 24 en zondag 25 september 2011.

Vijftig brouwerijen stellen hun bierbrouwerij, proeflokaal, etc. open voor het publiek. Daarmee wordt het record van 2010 (30 deelnemers) ruimschoots overtroffen!

U bent welkom in Almere, Amersfoort (2x), Amsterdam (4x), Arnhem, Berghem, Bodegraven, Coevorden, De Meern, Den Haag, Den Ham, Den Hoorn, Ermelo, Gramsbergen, Groningen (2x), Haarlem, Heerlen, Hengelo, Heumen, Hilvarenbeek, Hulst, Jabeek, Kamperland, Leiden, Limmen, Moergestel, Nagele, Nijmegen, Oirschot, Ommen, Oosterhout, Oud-Beijerland, Oudeschild, Purmerend, Raalte, Rha, Roermond, Rotterdam, Schijndel, Sint-Michielsgestel, Uithoorn, Veenhuizen, Weesp, Wezep, Zaandam en Zutphen.

Het programma en de openingstijden verschillen per locatie. Op de website http://www.nederlandsbier.nl vindt u meer informatie.

Klik op de KAART voor de deelnemende brouwerijen in uw regio. Of klik op de LIJST voor een overzicht van de deelnemers op zaterdag en/of zondag.

Kom langs en geniet van Nederlands Bier!





Terug naar overzicht