8 artikelen uit het clubblad van Maart 2011

Terug naar overzicht

!Wat wort 't?

tww maart 2011
Door: Nico Mes

De ALV is weer achter de rug, zonder problemen verlopen. Tijdens de vergadering werd een nieuwe commissie ingesteld: de Commissie Flessen Spoelen. Het valt me dan op dat je weinig van de verschillende commissies hoort. Natuurlijk zie je de inkoopcommissie op de clubavonden. Ook de bibliotheek is dan meestal aanwezig. De Clubhuiscommissie zorgt dat de clubavonden goed zijn verzorgd. Andere commissie hoor je sporadisch iets van. Soms verdwijnen ook commissie zonder dat je er verder iets van hoort.

Het zou goed zijn meer van de commissie te horen, het clubblad is hiervoor een goed medium. De Mediacommissie kan hier het goede voorbeeld geven. Goed voorbeeld doet volgen. Door meer bekendheid aan de commissie te geven is mogelijk de animo om lid te worden van een commissie ook groter. Ongetwijfeld binnenkort meer in het clubblad.

Terug naar overzicht

Van het bestuur, maart 2011

tww maart 2011
Door: Walter Bakker

Afgelopen clubavond

Afgelopen clubavond stond in het teken van de algemene ledenvergadering. De clubavond was nog redelijk druk bezocht met 46 leden wat voor een ledenvergadering een vrij hoge opkomst is. De gebruikelijke jaarverslagen en notulen werden vlotjes goedgekeurd en ook het financieel jaarverslag kon de instemming hebben van de leden. Hierna werden Erik Deelissen en Jan Wurpel herverkozen voor het bestuur en werd Theo van Eijden gekozen als vervangend bestuurslid voor Dean Southall. Dean, nog heel erg bedankt voor je inzet in het bestuur en succes met je drukke baan en winkel!

Vervolgens werden de wijzigingen in het huishoudelijk reglement doorgenomen en goedgekeurd. Na de pauze met het rondje van het bestuur, werd het bestuursbeleid van 2011 toegelicht en kregen de leden de kans een rondvraag te stellen.

Het bier van de maand was een Oatmeal Stout van Theo van Eijden die zeer in de smaak viel.

Het laatste onderdeel van de avond was een proeverij van meegenomen bieren met een gezamenlijk panel van bierkeurmeesters en leden. Hier werden de bieren zorgvuldig geproefd en diepgaand doorgesproken.

Volgende clubavond

De clubavond van maart staat helemaal in het teken van de gekozen bieren voor de clubkampioenschappen. Deze bieren zijn een Dubbelbok en Irish Red. Erik Deelissen zal een presentatie houden van de Dubbelbok inclusief een proeverij van een commercieel voorbeeld en een zelfgebrouwen voorbeeld. John Keuris zal een presentatie houden van de Irish Red Ale met alleen commerciële voorbeelden. Deze presentaties moeten je kunnen helpen zelf een goed brouwsel te maken voor inzending voor de clubkampioenschappen voor de clubavond van november.

Gezamenlijke brouwdag

De gezamenlijke brouwdag is 16 april in de schuur van het agrarisch bedrijf van Jan en Nico van de Geest aan de Hoofdweg 887 te Hoofddorp. Erik Deelissen is de brouwdagcoördinator en het te brouwen bier is een Dubbelbok, die dan gelijk weer mee kan doen met de clubkampioenschappen in november. Erik beschrijft zelf verderop in het clubblad hoe je je kunt aanmelden.

Clubavond van augustus

Het bestuur heeft besloten om dit jaar het kerstdiner niet door te laten gaan en in plaats daarvan een barbecue of een andere vorm van buiteneten te organiseren. Wat dit precies gaat worden en waar is nog niet bekend maar dit gaat de komende weken uitgewerkt worden door de clubhuiscommissie en het bestuur. Aangezien we de Boerderij in augustus niet konden huren leek het ons wel aardig om deze activiteit op de clubavond van augustus te organiseren. Noteer dus alvast 26 augustus in je agenda en we nodigen je ook uit om voor deze avond een bier te brouwen (zoals ook voor het kerstdiner werd gedaan) want we willen graag een aantal zelfgebrouwen bieren van de tap schenken bij deze barbecue.

Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww maart 2011
Door: Ben Jacobs

Zoals ik vorige keer al zei: we trekken alles uit de kast, want het gebrek aan lekker bier is nijpender dan ooit, alhoewel ik nog steeds niet droog sta. Van enkele leden kreeg ik nog meer tips, n.a.v. mijn verhaal. Een raadde me loog aan (dat gebruikte men in Duitsland in de brouwerij ook, wist hij), maar dat gaat wel erg ver, want dat kan je je handen of je ogen kosten. Ook heb ik nu een pot P3-Ansep van JATTwerk thuis staan.

Maar redding is nabij, want de dunkel weizen is prima (althans, de eerste fles bij het lageren opgevangen, is niet besmet). En zoals u weet, het recept ervan heeft u nog van me te goed.

Ik ben blij dat ik het blad Zymurgy ontvang, want daar heb ik al een aantal ideeën uitgehaald, zo ook de maisch methode van deze dunkel. Het recept heb ik weer uit een van de Amerikaanse boeken. Zo grappig, dat men in Amerika meer onderzoek doet naar Europese bieren, dan wij hier… Lees bijvoorbeeld eens ‘Radical Brewing’ van Randy Mosher, dat staat bol van leuke brouw ideeën, maar ook wordt de geschiedenis van elk biertype dat hij behandelt, verteld. En het staat in onze bibliotheek.

Nu dan, de maisch methode. We gaan uiteraard het gist gebruiken dat de typische 4-vinyl guaiacol (kruidnagel) en isoamyl acetaat (banaan) smaak produceert (Wyeast 3068, Weihenstephan Weizen). Vooral dat laatste, isoamyl acetaat, is wenselijk. De esters komen het best tot zijn recht met een hopbitterheid die op 14 of lager ligt (ik heb Tettnanger gebruikt, maar Hall. Hersbrucker wordt ook veel toegepast).

Het is een eenvoudige decoctie methode, maar schrik niet, ook mij lukte het. In eerste instantie stortte ik alles bij 30 p { margin-bottom: 2.12mm; text-align: justify; page-break-before: auto; }p.western { font-family: "Book Antiqua",serif; font-size: 14pt; } °C en liet de maisch 30 minuten staan. Daarna haalde ik een derde uit de pan, het dikste deel en stortte dat in een tweede pan: dat deel van de maisch wordt naar 63 °C verwarmd en daar 30 minuten gehouden, de rest blijft op 30 °C staan. Overigens ga ik het de volgende keer anders doen. De helft van de geschrote granen storten in de pan met eenderde aan water en de rest bij tweederde aan water. Want het verdelen in een dikke en dunne maisch uit een pan gaat niet zo makkelijk. Maar dat laat ik aan u over. Oké, beide pannen dus 30 minuten bij 30 °C en daarna verwarmde ik de dikke maisch naar 63 °C.

Na 30 minuten stortte ik de dikke maisch terug, waarna het geheel een temperatuur bereikt van 40 °C. Dat liet ik een 30 minuten staan. Daarna opwarmen tot 72 °C, 30 minuten lang bij die temperatuur houden en dan het geheel stoppen bij 78 °C en vervolgens spoelen.

Nu vraag u zich onmiddellijk af, waarom zou dit helpen? Dat wordt aldus uitgelegd: bij 30 °C neemt de activiteit toe van het maltase enzym en daarmee verhoog je de glucose concentratie in je maisch. Hoe groter het verschil in glucose en maltose wordt, des te meer ethyl- en isoamyl acetaat er zal worden geproduceerd door het gist. Vooral de 40 °C stap is kritisch omdat juist dan de maltase actief is en de 30 minuten dat hij daarop blijft staan veel glucose zal maken in de gehele maisch. Een deel heeft de b-amylase rust had je al gehad (dikke maisch bij 63 graden), vandaar dat je na de 40 °C stap meteen naar de a-amylase rust toegaat bij 72 °C.

De water/schroot ratio moet 1 op 5 zijn wat een hogere pH zou geven, en maltase werkt het best bij een pH van 6,0 bij een temperatuur van 35-40 °C. Met deze methode bereik je een glucose concentratie van 17 g/l, terwijl je normaal een 8 g/l bereikt. Het resultaat: de gist heeft een verminderde maltose metabolisme, verminderde celgroei en de acetyl CoA zal tot hogere alcoholen worden omgezet en dat resulteert in een hogere esterproductie. Je begrijpt, ik zal er het boek ‘Yeast’ van Chris White en Jamil Zainasheff maar eens op naslaan om dit te kunnen begrijpen (Overigens ook weer een heel goed boek en verkrijgbaar in onze bibliotheek).

Deze decoctie methode zou zijn ontwikkeld door Dr. Bertram Sacher van het Doemens instituut. Het is door commerciële brouwers in Duitsland met succes toegepast. Kortom, waarom dan niet door ons? 

Nu dan, nog even het recept, voor 15 liter dunkel weizen:

Ingrediënten

  • 2100 gram Tarwemout-3
  • 1.450 gram Pils mout-3
  • 200 gram Munchener mout-19
  • 250 gram Cara-munich-120
  • 40 gram chocolade mout-800

Werkwijze

90 minuten koken, eerste gift Tettnanger, 10 gram voor aanvang koken, 10 gram na 60 minuten en 8 gram de laatste 5 minuten. Het te bereiken SG tussen de 1053 en 1055. Overigens wist ik er 18 liter mee te maken.

Binnenkort weer proost, Ben

 

Terug naar overzicht

Dean's Cyber Corner, maart 2011

tww maart 2011
Door: Dean Southall

Deze maand kort maar krachtig:

Hartelijke groet,
Dean

Terug naar overzicht

Maandbier en ander geneuzel, februari 2011

tww maart 2011
Door: John Gouwerok

Hè, hè, gelukkig weer op mijn vertrouwde Boerderij. Wel genoten bij Jopen maar

  • O! O! waar laat ik mijn auto,
  • O! O! wat een andere prijzen,
  • O! O! het is hier wel heel erg druk,
  • O! O! het is wel heel mooi geworden. Een prachtige brouwerij, maar op de vrijdag avond niet geschikt voor 80 amateur bierbrouwers die wat meer willen weten, wat rondsnuffelen en in alle rust wat vragen over bier willen stellen.

Al met al een mooie avond, voor herhaling vatbaar op een rustiger moment. We horen het nog

Dan het brouwen in Brederode. Een heel bijzondere locatie waar we ons niet op hadden voorbereid wat betreft voorzieningen. Slim als ik ben neem ik alvast 30 liter 60 °C water mee, dat scheelt koken en spaart tijd. Maar op een karretje met kleine wieltjes over een schelpenpaadje van 1000 meter met bruggetje, is het snel inleveren van tijd en temperatuur een feit, zeker wanneer je drie keer heen en weer moet. Er werd dan ook flink gemopperd: "Hoe kunnen ze deze locatie bedenken, ik ben al een uur aan het slepen en ik moet nog beginnen". Met het aansteken van het vuur en stijging van de temperatuur, steeg ook de stemming tot grote hoogte voor deze ruïne en ook de waardering voor de verzorging door de beheerders. Alles was tot in de puntjes geregeld en het was een heel bijzondere dag! Nu nog het resultaat.

Dan de clubavond. Voor een algemene leden vergadering een standaard opkomst en maandbier op tap gebrouwen door Theo van Eijden, een favoriet bier onder de leden stout

De vraag bleef, ondanks het rondje bestuur, ver onder peil, maar niet de punten. Genoteerd op de onvolprezen wedstrijdformulieren waren de volgende

1x3 (daar schrik je eerst van) maar dan 1x5//5x6//8x7//2x7.2//1x7.4//8x8//3x8.5

40 tapjes, 29 ingeleverde formulieren met totaal 205.3 punten. Einduitslag van dit OUTMEAL STOUT BIER is met 7.959 meer dan voldoende. Theo, dank voor het meedoen en het beschikbaar stellen. We zien wel wat het resultaat is bij de prijsuitreiking.

Dit was het weer, tot volgende keer!
Jullie uitbater, John

Terug naar overzicht

Hopfiles Hopunion (5)

tww maart 2011
Door: Theo van de Voorde

 Mount Hood

Afkomst: Een triploïde zaailing van de Duitse Hallertau variëteit
Oogsttijd: Vroeg tot het midden van het seizoen
Opbrengst: 1700 – 2200 kg./ha.
Groei: Tamelijk krachtig maar handelbaar
Ziektegevoeligheid: Redelijk bestand tegen vochtige meeldauw
Verwerking: Goed
Structuur van de bel: Gemiddelde maat en tamelijk kompakte bel
Lupuline: Gemiddelde hoeveelheid en geel van kleur
Aroma: Mild, ietwat punguent
Alpha zuren: 5 - 8 %
Beta zuren: 5- 7,5 %
Co-Humuline: 22 - 23 % van de alpha zuren
Bewaareigenschappen: 50 – 60 % van de alphazuren zijn nog aanwezig na 6 maanden opslag bij 20 graden Celsius
totale olie hoeveelheid: 1 – 1,3 ml per 100 gram
Gebruiksmogelijkheden: Een aroma variëteit met vergelijkbare kwaliteiten als de Duitse Hallertau en en Herschbrucker. Het is de meest populaire hop uit het triploide Hallertau kweekprogramma, deels omdat het de hop was die het eerst werd vrijgegeven
Mogelijke vervangers: Chrystal, de Franse Strisselspalt en Herschbrucker
Typische Bier Stijlen:

Lager, Pilsener, Bock , Amerikaans witbier, Alt, Munchener

Aanvullende Informatie: Vrij gegeven in Amerika in 1989
Verkrijgbaarheid in Nederland: Beperkt, alleen bij: Van der Kooy – Jubbega http://www.vanderkooyjubbega.nl (Prijs: € 6,50 per 125 gram hopbloemen)
Ook verkrijgbaar bij: http://www.craftbrewer.com.au (Prijs: 13,50 aus $ per 90 gram pellets)

 Newport

Afkomst: Open verstuiving
Oogsttijd: Tamelijk laat
Opbrengst: 2300 – 2840 kg./ha.
Groei: Goed
Ziektegevoeligheid: Bestand tegen beide soorten meeldauw
Verwerking: Goed
Structuur van de bel: Matig groot, ietwat los
Lupuline: Gemiddelde hoeveelheid en geel van kleur
Aroma: Mild
Alpha zuren: 13,5 - 17 %
Beta zuren: 7,2 - 9,1 %
Co-Humuline: 36 - 38 % van de alpha zuren
Bewaareigenschappen: 60 % van de alphazuren zijn nog aanwezig na 6 maanden opslag bij 20 graden Celsius
Totale olie hoeveelheid: 1,6 – 3,36 ml per 100 gram
Gebruiksmogelijkheden: Wordt gezien als een aromahop met hoog alphazuur gehalte
Mogelijke vervangers: Galena, Nugget, Fuggle, Magnum, Brewers Gold
Typische Bier Stijlen:

Ales, Stout, Barley Wine

Aanvullende Informatie: Een van de nieuwste versies die in Amerika zijn vrijgegeven (2002)
Verkrijgbaarheid in Nederland: Beperkt, alleen bij: Van der Kooy – Jubbega http://www.vanderkooyjubbega.nl (Prijs: € 6,50 per 125 gram hopbloemen)
Ook verkrijgbaar bij: http://www.craftbrewer.com.au (Prijs: 13,50 aus $ per 90 gram pellets)

 Nugget

Afkomst: Geselecteerd uit een kruising tussen Brewers Gold en een hoog alphazuur mannetje met goede bewaarmogelijkheden
Oogsttijd: Midden v/h seizoen
Opbrengst: 1900 – 2500 kg./ha.
Groei: Goed
Ziektegevoeligheid: Vertoont weinig reactie op het Prunus ring-plek virus en is ook matig tot goed bestand tegen vochtige meeldauw, maar is gevoelig voor mijt
Verwerking: Zeer goed
Structuur van de bel: Zwaar, strak en gemiddeld lang
Lupuline: Veel en geel-oranje van kleur
Aroma: Kruidig
Alpha zuren: 12 - 14 %
Beta zuren: 4 - 6 %
Co-Humuline: 24 - 30 % van de alpha zuren
Bewaareigenschappen: 70 – 80 % van de alphazuren zijn nog aanwezig na 6 maanden opslag bij 20 graden Celsius
Totale olie hoeveelheid: 1,7 – 2,3 ml per 100 gram
Gebruiksmogelijkheden: Een hoog alphazuur hop met een goed aroma profiel
Mogelijke vervangers: Galena, Magnum, Columbus, Wye Target
Typische Bier Stijlen:

Ales, Stout, Barley Wine

Aanvullende Informatie: Vrijgegeven in 1982 en nu een belangrijke hoog alphazuur variëteit in Amerika. Wordt ook in Duitsland geteeld
Verkrijgbaarheid in Nederland: Beperkt, alleen bij: Van der Kooy – Jubbega http://www.vanderkooyjubbega.nl (Prijs: € 6,50 per 125 gram hopbloemen)
Ook verkrijgbaar bij: http://www.craftbrewer.com.au (Prijs: 13,50 aus $ per 90 gram pellets)

 (prijzen exclusief verzendkosten)

Terug naar overzicht

Bestuursbeleid 2011

tww maart 2011
Door: Ernst de Moor

Na een succesvol jaar, met wederom een forse ledengroei en vele activiteiten, is het op de ALV van begin maart altijd weer even een moment om tot bezinning te komen: waar gaan we ons dit nieuwe jaar op richten?

We hebben besloten om het bestuursbeleid veel gerichter in te vullen dan het voorgaande jaar: niet in de breedte, maar concentreren op een paar goed te realiseren doelen. Het voordeel is ook dat dit gemakkelijker te communiceren is, zowel tijdens de ALV als hier in het clubblad.

Het beleid moet altijd het doel van de vereniging, wat bij de oprichting vastgesteld is als: "Het bevorderen van het zelf brouwen van bier, en het opbouwen van kennis daarover", dienen.

Daarbij hanteren we altijd het beginsel van "Voor de leden, door de leden", waarmee we streven naar zoveel mogelijk betrokken leden die een actieve rol spelen binnen de vereniging. Dat wordt voor het grootste deel ingevuld binnen de commissies.

Zoals elk jaar hebben we het beleid uitgewerkt aan de hand van drie kernbegippen: Communicatie, Participatie en Kwaliteit. Hierbij is het dit jaar nadrukkelijk de bedoeling om voor elk van deze kernbegrippen één invulling te geven.

 
Communicatie

Na ons enkele jaren gericht te hebben op de communicatie binnen de vereniging, wordt het nu tijd ons opnieuw naar buiten te richten.

Het doel van communicatie naar buiten is wel veranderd! Waar het vroeger vooral de bedoeling was om leden te werven, is dat tegenwoordig, dankzij de groei die we doormaken, niet meer nodig. Daarom hebben we het doel geherdefinieerd tot het trekken van belangstellenden bij activiteiten die we organiseren. Deze belangstellenden komen dan niet primair om lid te worden, maar omdat het leuk is onze hobby uit te dragen en te vertellen over het bierbrouwen.

De publiciteitscommissie gaat dit invullen, en hun doelstelling is dan ook als volgt bijgesteld:
De naamsbekendheid van de vereniging bevorderen, door lokaal en/of regionaal bekendheid te geven aan activiteiten die 't Wort Wat organiseert.

John Westerveld gaat zich hier mee bezig houden, ondersteund door Jan-Willem Fukkink. De eerste stappen zijn al gezet, we hebben gedefinieerd wie onze doelgroep is, welke media we gaan benaderen, en welke activiteiten we gaan communiceren.

We zoeken nog iemand die goed is in het schrijven van teksten, wie wil helpen? Als je geïnteresseerd bent, kun je je aanmelden bij de publiciteitscommissie , of bij het bestuur .

 
Participatie

Participatie is de invulling van het "Voor de leden, door de leden" beginsel. Voor de tweede keer hebben we nu de vrijwilligers bedankt met een klein presentje, dit jaar is dat een stapel bierviltjes met het logo van de vereniging. De meeste vrijwilligers hebben dit inmiddels ontvangen.

Dit jaar willen we weer een thema commissie oprichten en tijdens de ALV is gestemd op drie mogelijke commissies:

1) Roerwerken: diverse methoden onderzoeken om tijdens het maischen te roeren t.b.v. een goede temperatuurverdeling;
2) Flessen spoelen: diverse methoden onderzoeken om flesjes met zo weinig mogelijk inspanning goed schoon te maken;
3) Lageren op hout: onderzoek doen naar verschillende smaakaspecten van lageren op hout en methoden om dat te doen.

Er was een nipte overwinning voor een flessenspoelcommissie, met 13 stemmen. De twee anderen kregen elk 12 stemmen.

Het bestuur gaat deze commissie oprichten, John Westerveld en Stefan Woolthuis hebben zich al aangemeld. Vind je het ook leuk om je met het onderwerp "flessen spoelen" bezig te houden, meld je dan aan bij het bestuur .

 
Kwaliteit

Met het kernbegrip "kwaliteit", willen we aandacht besteden aan de kwaliteit van het brouwproces, en de smaak van het bier dat dit oplevert. We proeven tegenwoordig al regelmatig bier met de vele keurmeesters die onze vereniging rijk is, maar we proeven nog weinig van elkaars brouwsels. De ruilbierencommissie heeft gepoogd hierin te bemiddelen, maar dat heeft helaas niet gewerkt.

Daarom leek het ons (als bestuur) een goed idee om het resultaat van de gezamenlijke brouwdagen samen te proeven, zoals we dat ook hebben gedaan bij het Lievelingsbier. We gaan dus voortaan enkele maanden na een gezamenlijke brouwdag een proeverij organiseren.

Dit heeft echter wel financiële consequenties: Zoals uit het financieel jaarverslag blijkt, zijn de kosten van de gezamenlijke brouwdagen tegenwoordig fors toegenomen. Dit ligt aan de grote opkomst, aan de gestegen grondstofprijzen, en aan de wat ingewikkeldere biertypen die we soms maken.

Als we de proeverij goed willen organiseren, zullen we een passende ruimte moeten huren. Dit alles kan niet alleen uit de opbrengsten van de contributie betaald worden. Daarom willen we voortaan een kleine bijdrage in de kosten vragen bij deelname aan een van de gezamenlijke brouwdagen. Deze bijdrage zal tussen de €3,50 en €5,- liggen per 10 liter bier.

 
Ten slotte

We denken met dit beleid de vereniging nog interessanter te maken, en vragen aan al onze leden om actief bij te dragen!

Het bestuur.

Terug naar overzicht

16 april 2011: gezamenlijke brouwdag.

tww maart 2011
Door: Erik Deelissen

Op 16 april gaan we weer een gezamenlijke brouwdag houden op een nieuwe locatie. Dit keer wordt de brouwdag gehouden bij Nico van der Geest. Dit is een kwekerij van dahlia en lelies in Hoofddorp, waar wij gebruik kunnen maken van zijn bedrijfshal. Deze brouwdag gaan we een recept brouwen waar Theo van de Voorde en Erik Deelissen in 2004 het Bokbier Open Nederlands Kampioenschap (BONK 2004) mee gewonnen hebben.

Op de afgelopen algemene ledenvergadering is besloten om van de deelnemers aan deze dag een bijdrage te vragen. Binnen het bestuur is besloten om een bijdrage te vragen voor deze brouwdag van € 5,00 per 10 liter te brouwen bier.

Uw aanmelding dient voor woensdag 6 april binnen te zijn en het verschuldigde bedrag dient op rekening van de club gestort te zijn voor vrijdag 8 april onder vermelding van brouwdag 16 april + lidnummer. Aanmelden kan na inloggen op de website met het daarvoor bestemde aanmeldingsformulier.

Aanvang van de brouwdag is om 09:00. Het adres van de nieuwe locatie is Hoofdweg 887, 2331 MB te Hoofddorp. 

Erik Deelissen

Terug naar overzicht