11 artikelen uit het clubblad van Februari 2011

Terug naar overzicht

!Wat wort 't?

tww februari 2011
Door: Nico Mes

De volgende clubavond is alweer de jaarvergadering aan de orde. Een verenigingsjaar is alweer voorbij. Altijd een moment van terugkijken, ook voor het clubblad. We kunnen met voldoening terugkijken. Toch weer een aantal mooie afleveringen.

Als je de bladen doorbladert (ik doe dat op internet), zie je wel dat enkele auteurs telkens terug komen. Er zijn ongetwijfeld een aantal  leden die een artikel kunnen schrijven (zo moeilijk is dat ook weer niet), maar hier gewoon niet toe komen. Probeer het een keer!

Een ander aspect is dat de Mediacommmissie door diverse oorzaken wel erg klein wordt. We zoeken nieuwe leden. Ook hier is het geen grote belasting, een paar keer per jaar gezellige vergaderingen.

Zo dat waren weer een paar oproepen. Het is een nieuw voorjaar. Ik hoop dat de vogels komen aangevlogen. Vanmorgen werd ik vroeg wakker door het gekwetter van vogels, een goed voorteken voor een goed verenigingsjaar. Ook voor het clubblad.

Nico

Terug naar overzicht

Van het bestuur, februari 2011

tww februari 2011
Door: Jan Wurpel

Komende wisseling binnen het bestuur

De zittingsperiode voor een drietal bestuursleden zit er op. Dean Southal had al eerder te kennen gegeven het met zijn werkzaamheden te druk te hebben om in het bestuur nog goed te kunnen blijven functioneren. Hij is er begin 2011 dan ook mee gestopt. Erik Deelissen en Jan Wurpel zijn wel weer beschikbaar voor een nieuwe periode van twee jaar. Het bestuur is op zoek gegaan naar eventueel nieuwe kandidaten, en heeft uiteindelijk ook Theo van Eijden bereid gevonden om zich kandidaat te stellen voor de komende twee jaar. De algemene ledenvergadering van vrijdag 4 maart aanstaande bepaalt uiteindelijk of deze drie kandidaten als bestuursleden geïnstalleerd kunnen worden. Het bestuur dankt Dean Southal voor zijn collegialiteit binnen het bestuur en inspanningen die hij de afgelopen tijd voor ’t Wort Wat geleverd heeft. We zullen de bestuursvergaderingen in hartje Den Haag zeker gaan missen. Dean, bedankt voor alles!

Afgelopen clubavond

Afgelopen clubavond waren we met 83 leden te gast bij de nieuwe brouwerij van Jopen, gevestigd in de Jopenkerk te Haarlem. Dat was dus met 83 leden een zeer druk bezochte club avond, maar wat voor ons erger was, was het enorme aantal overige bezoekers in de kerk. Menig kerkbestuur ziet zijn kerk graag zo vol als die van Jopen op die vrijdagavond van 28 januari. We werden ontvangen in de parochiekamer van de kerk, waar we met z’n allen niet geheel in pasten en er veel rumoer van de omgeving waarneembaar was, hetgeen storend werkte op de verstaanbaarheid van sprekers die  daarmee de aandacht van sommige leden verloren op de onderwerpen die aan de orde kwamen. Roel (de brouwer bij Jopen) heeft ons nog wat verteld over de brouwerij, maar had verder weinig tijd omdat er gebrouwen werd en er toch nog wat onvolkomenheden aan de nieuwe brouwinstallatie waren, die op dat moment zijn aandacht vergden. Ook een geplande rondleiding viel in het water. Vanuit het bovengelegen restaurant kon er niet gekeken worden naar de brouwinstallatie. Er werd teruggegaan naar de grote kerkvloer waar de tappunten, van het overigens heerlijk Jopenbier, opgesteld stonden. Het was er echter zo verschrikkelijk druk dat het onmogelijk was om te struikelen en om te vallen. Vele leden uitten hun teleurstelling en menigeen heeft de brouwerij dan ook vroegtijdig verlaten. Het bestuur heeft bij Jopen melding gemaakt van deze ervaringen en haar teleurstelling uitgesproken. Dit laatste leidde weer tot een reactie van Jopen, waarin het een en ander betreurd werd. Jopen heeft ons aangeboden de excursie nog eens over te doen, maar dan op een andere dag dan de vrijdag. We zullen jullie op de hoogte houden.

Gezamenlijke brouwdag van 12 februari

Afgelopen 12 februari vond er een gezamenlijke brouwdag plaats in de ‘ruïne van Brederode’, gelegen in Santpoort –zuid , zo’n beetje op de grens van Santpoort en Bloemendaal. Verderop in dit clubblad lees je daar een verslag over! Het was een bijzondere dag in een decor dat we niet snel zullen vergeten.

Komende clubavond

De komende clubavond wordt voor een deel traditioneel gewijd aan de Algemene Leden Vergadering (ALV). Hierin legt het bestuur o.a. verantwoording af t.a.v. het gevoerde beleid van het afgelopen jaar, dient het bestuur voor een deel ge(her)kozen te worden, wordt het voorgenomen beleid voor de komende periode gepresenteerd en zullen een aantal aanpassingen vanuit artikelen vanuit het huishoudelijk reglement aan de vergadering worden voorgelegd.

Tijdens het tweede deel van deze clubavond worden de leden in staat gesteld hun gebrouwen bieren te laten keuren door een aantal bierkeurmeesters die onze vereniging rijk is. Je krijgt dan de kans om in een dialoog met de keurmeester er achter te komen wat er eventueel goed/minder goed is aan je brouwsel en wat er eventueel nog aan verbeterd kan worden. Ik zou zeggen, heb je nog bieren staan waarvan je wilt weten hoe ze beoordeeld worden, benut deze kans dan op 4 maart!

Jan Wurpel.

Terug naar overzicht

UITNODIGING: Algemene ledenvergadering 2011

tww februari 2011
Door: Erik Deelissen

Langs deze weg nodigt het bestuur van de amateurbierbrouwersvereniging ’t Wort Wat haar leden uit tot het bijwonen van de jaarlijkse ledenvergadering, welke gehouden zal worden op:

Vrijdag 4 maart 2011, 20:00 uur in “De Boerderij” te Hoofddorp

Jan Wurpel en Erik Deelissen hebben hun bestuurstermijn van twee jaar erop zitten en zijn herkiesbaar. Dean Southall zal het bestuur wegens drukke werkzaamheden verlaten; Theo van Eijden heeft zich beschikbaar gesteld als zijn opvolger.

De agenda voor de ALV 2011 is als volgt:

  1. Opening
  2. Vaststelling agenda
  3. Benoeming stemcommissie
  4. Goedkeuring notulen ALV 5 maart 2010
  5. Goedkeuring Jaarverslag van het bestuur van ’t Wort Wat over 2010
  6. Financiële verslaglegging:
    • Goedkeuring financieel jaarverslag inclusief bevindingen van de kascontrolecommissie
    • Verkiezing kascontrolecommissie 2011
    • Begroting 2011
  7. Bestuursverkiezing
    • Herverkiezing Jan Wurpel en Erik Deelissen
    • Verkiezing Theo van Eijden
  8. Goedkeuring correcties Huishoudelijk Reglement
    • Aanpassing artikel 1
    • Nieuw artikel 12.7
    • Wijziging van artikel 14 lid 3
    • Wijziging van artikel 19 lid 1
    • Wijziging van artikel 2
    • Correctie in artikel 21 lid 1e
    • Correctie in artikel 24 lid 2
    • Nieuw artikel 24 lid 3
  9. Bestuursbeleid 2011
  10. Rondvraag
  11. Sluiting

Het verslag van de Algemene Ledenvergadering 2010 en het Voorstel voor correcties van het Huishoudelijk Reglement treft u aan in het clubblad van januari 2011. Het Verslag van het verenigingsjaar 2010 vindt u in dit clubblad (februari 2011). Het financiële verslag zullen we via de website publiceren.

Namens het bestuur

Erik Deelissen
secretaris.

Terug naar overzicht

Van de Inkoopcommissie

tww februari 2011
Door: Michael Woolthuis

Het jaar schema van de brouwpakketten is rond. Zelf zijn wij daar ook wel een beetje verbaasd over want meestal beslissen wij pas op het laatste moment welke van de vele over heerlijke brouwrecepten wij willen gaan leveren. De recepten zullen zoveel mogelijk op voorhand in het clubblad gepubliceerd worden maar voor de zekerheid volgt hier alvast een korte samenvatting:

  • Eerst volgende is de Samiclaus voor de clubavond van februari. Het recept heeft al in het vorige clubblad gestaan dus hier hoef ik niets meer over te melden.
  • Maart staat in het teken van de eerste van de twee clubwedstrijdbieren en wel de Irish red ale. Het is een Kielkennie geworden. Het recept staat aan het eind van dit stukje.
  • In April gaat dan eindelijk de Toet komen. Dit is een afgeleide van één van de Toetanchamon recepten die eerder in het clubblad hebben gestaan. Het afgeleide is voornamelijk vanwege de zeer lastige verkrijgbaarheid van Teff, één van de graansoorten.
  • Mei staat wederom in het teken van een clubwedstrijdbier en dat is een Dubbelbock. Wij gaan hiervoor de NU NOG VERBETERDERDE Einfainerdoppelbock van maart 2010 van de plank trekken. Zelf vonden wij dit bier bijzonder lekker.
  • Voor juni hebben wij een Russian Imperial Stout  op het programma staan.
  • Tijdens de zomervakantie zijn wij gesloten maar voor het najaar hebben wij nog een tripel, een nog nader te bepalen lentebier en een echte pils namelijk een Urquell kloon op de lijst staan.

Hier volgt nog het recept van de Kielkennie

  • SG 1044
  • Eind SG 1011
  • 27 EBC
  • 25 EBU
  • 4,7 vol % alcohol

Ingrediënten

Pale mout

1500 gr

   

Cara Amber (60ebc)

300 gr

   

Cara kristal (120 ebc)

50 gr

   

Bramling Cros (6.6%)

6 gr

 

75 min.

Bramling cros(6.6%)

6 gr

 

30 min.

Fuggles(4,5%)

9 gr

 

15 min.

Wyeast 1084 irish ale

 

   

Maisch schema

Temperatuur (˚C)

63

72

78

Tijd (min)

30

30

5

Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww februari 2011
Door: Ben Jacobs

Ik ga nu toch even bedachtzaam zitten, alvorens wat op papier te zetten. Het zit namelijk zo: er zit een onregelmatigheid in mijn installatie. Dat is erg zacht uitgedrukt. Sinds september is er maar één bier uit het vat gekomen zonder een bepaalde vervelende bijsmaak. Na proeven met André leek het ons duidelijk: bacterieel van oorsprong en dus heel vervelend en na al mijn verwoede pogingen om schoon te werken: erg resistent. Op mijn verjaardag heb ik het ook voorgelegd aan een studiegenoot biologie van destijds, en die wist bijna zeker dat het een schimmel was. Als je het gebottelde bier nu bekijkt drijven er op het bier in de flesjes mooie witte bolletjes.

Ik maak altijd alles direct schoon, gebruik chempro oxi, sulfiet, een stoomapparaat, etc. En toch komt nu het einde in zicht van die voorraad (u weet wel, je denkt dat het niet weg te drinken valt). Maar vooral na het laatste feestje is het aantal lege schappen in de kelderkast gegroeid en moesten alle flessen dubbelbok van 't Wort Wat! eraan geloven.

Het belangrijkste was eerst uitzoeken waar het fout ging/gaat. In eerste instantie had ik destijds een gist opgestart voor zowel de club quadrupel als een eigen dubbelrecept. Beide zijn fout, dus óf beide vaten waren besmet geraakt óf het is ontstaan in de giststarter. Of mogelijk toch pas met de lagering: ik wist het niet. Daarna, net nadat ik ontdekte dat er iets erg fout ging, had ik meegedaan met de club productie dag in november, waar ik een porter probeerde. Ik had de productie in tweeën gesplitst (twee verschillende gisten waaronder een droog gist S04), en yes!, een van de vaten bleek oké. Dus ik dacht: het ligt aan mijn giststarter methode.

Daarna kwam de stout (ik moet er niet aan denken dat die besmet is) en een blond, beide met droog gist (ik durfde even niet meer). Van de blond heb ik na 8 dagen, met een wijnzuiger, een flesje gevuld, suiker erbij en bij 27 °C weggezet (hiermee kon ik alle lagering stappen uitsluiten). En na een paar dagen geproefd: foute boel. Dus het gebeurt bij de vergisting, dus het vat. In ieder geval een specifiek vat, mijn andere vat heb ik blijkbaar toch een keer schoon gekregen (getuige de porter).

Ik heb via internet Halamid gevonden, een anti bacterieel product dat ze ook in de landbouw en de vleesverwerkende industrie gebruiken. Na de Halamid stap zet ik de productievaten omgekeerd op de elektrische pan en stomen maar. Het plastic wordt gloeiend heet. Dat zou moeten helpen. Ook ga ik de onregelmatige plekken in de vaten (met name die verfoeide plek waar een kraantje op past) insmeren met, jawel, anti-roos shampoo. Roos is een schimmel en in antiroos shampoo zit een schimmelwerend middel.

Verder gaan alle kleine dingen in de snelkookpan, ook de platenkoeler. Dat steriliseert wel.

Kortom, we trekken alles uit de kast, want het gebrek aan lekker bier wordt nijpend. Voor deze week staat een dunkel weizen op het programma, waar ik nog op terug kom. Via een recente Zymurgy heb ik een maisch schema gevonden dat het best zou passen bij de weihenstephaner gist. Dat houdt u nog van mij tegoed.

Tijdens het brouwen kon ik het niet laten en proefde ik nogmaals rechtstreeks uit het blond vat een glas bier. Geen fout aan te ontdekken. Tja, wat nou... Dus óf de schimmel/bacterie verslaat pas m.b.v. de suiker op de fles de gist, óf... al mijn schone flesjes zijn besmet geraakt... Nu dan: laatste proefje: flesje m.b.v. de snelkookpan gesteriliseerd en daarin de blond met wat suiker. Naast het productievat bij 22 °C weggezet en over enkele dagen openen. We gaan het zien...

Ik hoop vooral dat u wat hebt aan het uitzoeken van en het oplossen van dit soort problemen, want dit kan ons allemaal overkomen. En leuk is anders.

Proost, Ben

 

Terug naar overzicht

In Memoriam Rob Zijlstra

tww februari 2011
Door: Jan Wurpel

 

lid940948Woensdag 19 januari 2011 kreeg ik een droevige tijding door de brievenbus aangereikt.

Het bleek een overlijdensbericht te zijn waarin aangegeven stond dat ons lid Rob Zijlstra op 18 januari 2011, op de leeftijd van 55 jaar, overleden was. Nu zegt de naam Rob Zijlstra bij de wat nieuwere leden waarschijnlijk niet zo veel. Maar ik heb er de behoefte aan om hier even bij te kunnen stilstaan.

Rob was lid en bestuurslid van t’ Wort Wat! vanaf het allereerste uur. Nog voor onze vereniging officieel als vereniging notarieel was opgericht, bood Rob al zijn diensten aan om de komende vereniging met raad en daad bij te staan. Ik weet nog wel dat we toentertijd een bijeenkomst hadden bij mij thuis, met het doel om te kunnen komen tot de oprichting van t’ Wort Wat!, Tijdens die eerste vergadering  werden er al een voorlopig bestuur en een aantal commissies geformeerd. Rob  Zijlstra en Jos Knevel traden direct aan als bestuursleden en vormden de Amstelveense tak van het bestuur. Beide heren hadden namelijk eerst een brouwcursus van Theo van de Voorde gevolgd in hun woonplaats Amstelveen. Jaren lang hebben Theo en ik met Rob in het bestuur gezeten, een periode die zich kenmerkte als een pioniersfase van onze verenging. Vele avonden hebben we al discussiërend doorgebracht en de vereniging mede op weg geleid tot wat ze tegenwoordig is. Rob was altijd wel in voor wat nieuws en experimenteerde graag met thema’s. Hij was een man die altijd wel mogelijkheden zag  en deze vaak in een Bourgondische stijl onder woorden wist te brengen. Hij was het met zijn toenmalige ploeg (activiteiten commissie) die het eerste ONK dat ’t Wort Wat! op zeer geslaagde wijze heeft georganiseerd. Natuurlijk hoorde daarbij ook muziek bij, in Ierse stijl wel te verstaan, een van Rob’s grote passies. Hij regelde dat gewoon!

Ik geloof dat Rob zich na zo’n tien jaar zich als bestuurslid  terug trok. Daarna bezocht hij de clubavonden niet meer zo frequent als vroeger. De laatste twee jaar zagen we hem zeer weinig meer.

Rob is afgelopen mei ziek geworden en werd daarvoor intensief behandeld. Ik heb vernomen dat hij tot het laatst toe nog contact heeft gehad met de KLM, zijn werkgever, en vanaf zijn ziekbed nog zaken regelde, totdat een plots opkomende  longontsteking hem op 18 januari hem fataal werd.

Ik wil namens ’t Wort Wat! Rob in dit schrijven even gedenken. Rob was een vriend van ’t Wort Wat!, jaren lang een maatje in het bestuur en een inspirator. Ik wil zijn achterblijvende vrouw Paula heel veel sterkte toewensen bij het verwerken van dit verlies en verdriet. Laten we Rob in onze gedachten plaatsen in de galerij van prominente mensen die ‘t Wort Wat! gemaakt hebben tot wat zij nu is.

Rob, bedankt voor alles.

Jan Wurpel.

Terug naar overzicht

Dean's Cyber Corner, februari 2011

tww februari 2011
Door: Dean Southall

Ik schrijf dit artikel in bruisend Bangkok :-) Ik had een vlucht via Emirates airlines voor maar €505 met een ‘stopover’ in Dubai. Dubai ligt in de Verenigde Arabische Emiraten in het Midden-Oosten en er is niks over bier te vertellen behalve dat een 40cl Golsch €12.- was op de vluchthaven!

Bangkok is heel anders. Thailand is een tropisch land en er komen veel backpackers hier omdat het een heel mooi land is en ook goedkoop. Een halve liter pils kost tussen de €1.50 en €2.- in een bar. Ik hoor vaak Nederlandse accenten/Nederlands hier. Zelfs in hun 'winter' is het overdag tussen de 20 en 30 °C. Heerlijk!

Chiang Mai ligt in het noorden van Thailand. Het is vooral bekend voor wandelen in de heuvels en olifanten. Het is ook bekend vanwege een Duitse brewpub. Ik gebruik, zoals altijd, Ratebeer.com om het te vinden. http://www.ratebeer.com/places/countries/196/. Het is ongeveer 2 km lopen vanaf het hotel en ik was stom/braaf genoeg om heen te lopen. Niet aan te raden... Het was moeilijk te vinden en moeilijk lopend bereikbaar. En het kostte maar ongeveer 80-100 Baht (€2 - €2.50) per tuk-tuk Het is een leuke plek met een gezellige sfeer. De bediening was snel. Een 30cl bier was ongeveer €2.- en een halve liter ongeveer €3.-. Zij hadden slechts 3 van de 6 mogelijke bieren (de andere 3 zijn 'seasonals'). Dus ik kon de weiss bier, dunkel en lager proeven. Allemaal lekker :-) En allemaal troebel, zelfs de lager! Er is bijna iedere avond live muziek.

Ik ben weer terug in Bangkok. Mijn laatste paar dagen. Bangkok is een ontzettend grote stad en heel druk. Er zijn er twee brewpubs in Bangkok en voor jullie lieve mensen, zal ik proberen om hen allebei te bezoeken. Zoals wij zeggen in het Engels “It's a dirty job but someone has to do it ;-)” Ik ga jullie niet vertellen hoe warm het is hier, anders zullen jullie nooit weer met mij spreken! OK, wie heeft vrienden nodig als het 30 °C is in januari ;-)

Zijn jullie nog steeds aan het lezen? Ik hoop van wel! Na een bootreisje (33¢!) en een metro (67¢) dus een Euro in totaal, en 10 minuten lopen, ben ik in de Londoner Brewpub. Ik ben hier eerder geweest. Zij hebben nog steeds slechts 2 eigen bieren. Een Engels bitter en een pilsner. Allebei zijn aardig biertjes, vooral de bitter. Er is bijna alleen maar pils te krijgen hier. De vorige keer dat ik hier was, waren zij aan het brouwen. Deze keer niet, jammer genoeg... Er staan nu 2 Nederlanders naast mij! De wereld is klein!

Een paar dagen later. Nog een boottocht en daarna een taxi tijdens spitsuur. Nu zit ik in de vreemdste brewpub ooit. Het ziet eruit als een gewone brewpub maar er zijn er veel meer serveersters dan klanten. Ik tel 5 klanten (ik ben een van de 5) en ik gok dat er rond te 50+ serveersters zijn! Er is ook live muziek. Het ziet er mooi uit. De foto's zijn op Facebook te vinden http://www.facebook.com/album.php?aid=324524&id=523300545. Zij hebben er 3 bieren, een weizen, een dunkel en een pilsner. Allemaal aardig maar wel een verandering nodig naar ‘bland’ pilsners hier ;-). Hey, heren van de excursiecommissie, wat denken jullie van een excursie naar Bangkok?

Anderhalf uur later, de muziek is begonnen. Eerst traditionele Thaise muziek, dan westerse stijl Thai muziek... http://www.ratebeer.com/Places/ShowPlace.asp?PlaceID=3706

Dean Southall

Terug naar overzicht

De ridderlijke brouwdag van 't Wort Wat!

tww februari 2011
Door: Jan Wurpel

Afgelopen 12 februari vond er een gezamenlijke brouwdag plaats in de ‘Ruïne van Brederode’, gelegen in Santpoort–zuid, zo’n beetje op de grens van Santpoort en Bloemendaal. In een gestaag aanhoudende regen moesten onze brouwers eerst hun brouwinstallatie over een behoorlijke afstand, met allerlei bochten en bruggetjes, langs en over slotgrachten, de ruïne in zien te krijgen. Ja, als brouwer bestorm je niet zo maar een zo’n middeleeuwse vesting. Maar goed, gewapend met vaten, ketels, roerstokken en branders lukte het alle brouwers toch om dit kasteel een dag lang in bezit te nemen. Niet om er Kasteelbier te brouwen, maar om een middeleeuws bier te brouwen. Hierin moest, naast hop, ook een aantal kruiden (‘Gruyt’) verwerkt kunnen worden. Het initiatief om deze gezamenlijke brouwdag in dit decor van onze vaderlandse geschiedenis te houden, kwam van ons gewaardeerd lid Erik B(r)ouman. Deze lansbrekende persoon had in een eerder stadium al contacten gelegd met mensen van de stichting die deze mooie ruïne beheert. Het doel van deze brouwdag was om in deze middeleeuwse ambiance een tweetal verschillende bieren te brouwen met verschillende kruiden. Hiertoe werden twee basis recepten ontwikkeld, een lichtkleurig en een donkerkleurig bier. Later zullen deze bieren, tijdens een gemeenschappelijke proeverij in de ruïne, beoordeeld worden. Deze beoordeling zal worden uitgevoerd door onder andere mensen van de stichting en een aantal keurmeesters. Het bier wat uiteindelijk als beste beoordeeld wordt , zal commercieel op grotere schaal gebrouwen gaan worden, en als Brederode bier aan toekomstige bezoekers van de ruïne verkocht gaan worden. Een dergelijk voorbeeld hebben we al een keer bij restaurant “Lieveling” in Hoofddorp meegemaakt. Nu zuigt onze Erik wel eens wat meer uit dat Kleine Duimpje van hem, maar nu had hij er echt zin in en gaat het serieus aanpakken.

Goed, nadat alle brouwers zich een plek verschaft hadden in kamers, gangen en kerkers kon het brouwen een aanvang nemen. Net zoals in de middeleeuwen was goed water een schaars goed en sommigen moesten dan ook lang wachten voordat zij hun ketel gevuld hadden en met het maischen aan de slag konden. De branders brandden er vrolijk op los, hetgeen weer Brandganzen naar binnen lokte. Die vlogen af en toe letterlijk over een aantal maischketels heen. Een tweetal brouwers moesten zich met deksels en roerstokken hiertegen verdedigen. Middeleeuwser kon het haast niet! Feitelijk waren de brouwers verdeeld over twee ruimten. Het bovendeel met zo’n 6 brouwsets en de kerkers met ongeveer 5 brouwsets. Twee kampen dus, het zogenaamde Hoekse kamp en het Kabeljauwse kamp, met daartussenin twee Friezen in een overgangszone, vechtend tegen de ganzen.

We zijn door de mensen van de stichting uitstekend verzorgd. Het ontbrak ons werkelijk aan niets. Koffie, soep en heerlijk belegde broodjes werden in overvloed aangevoerd, waarvoor ik namens het bestuur hen nog hartelijk wil bedanken. Er waren tal van fotografen aanwezig, die het schouwspel van het ambachtelijk brouwen vanuit alle hoeken en verdiepingen goed konden belichten. Er zijn daardoor ook weer veel foto’s gemaakt, die daarmee de rijke en gevarieerde geschiedenis van ’t Wort Wat! mede helpen vastleggen. Ook was er iemand aanwezig met professionele videoapparatuur die het brouwproces en de toegepaste apparatuur uitgebreid heeft vastgelegd. Te zijner tijd zal ook t’ Wort Wat! de beschikking krijgen over een kopie dit materiaal. Maar eerst moet alles nog gemonteerd worden, hetgeen een zeer tijdrovende bezigheid is. Monnikenwerk dus!

Al gauw begonnen de eerste brouwers al heel druk te spoelen en te koken, net alsof ze op hete kolen zaten, hoewel dat laatste weer een ander tijdperk aanduidt. Later volgden de anderen en zo langzamerhand werden er ook weer installaties afgebouwd en naar de auto’s teruggebracht. Ook de mannen van JATTwerk waren weer aanwezig, hoewel broeder Tomas ontbrak. De mannen wilden graag weer zo’n biertoernooi winnen, net als bij Lieveling. Als ze dat dan maar met open vizier doen, vind ik het best. Die John stond daar gepassioneerd een enorm vat met wort te koelen al was het Obelix met een grote plastic menhir. Alleen rookte Obelix geen sigaren. Met het vorderen van de middag waren ook de laatste brouwers klaar met hun wort en werd het brouwtoneel wat informeler bezet. Ondergetekende was het laatst klaar en moest nog een hoop spullen terugbrengen naar de auto. Gelukkig heeft Walter, onze brouwcoördinator voor deze dag, hem hierbij geholpen, zodat toch alles weer snel voor de Bakker kwam. Nadat met elkaar en overige belangstellenden, onder het genot van wat biertjes, nog wat leuke gesprekken te hebben gevoerd, togen de brouwers weer huiswaarts met hun vaten wort. En nu maar hopen dat de fermentatie goed verloopt en we ook de proeverij tot een succes kunnen maken. We hebben die dag tal van mensen gesproken, daarbij weer wat contacten gelegd, ideeën opgedaan en mensen kunnen winnen om voor ons eens wat te betekenen. Het was een bijzondere dag in een decor dat we niet snel zullen vergeten.

Ruïne van BrederodeMet de ‘Ruïne van Brederode’ worden de resten aangeduid van Kasteel Brederode bij Santpoort-Zuid. Het kasteel is in de tweede helft van de 13de eeuw gesticht door Willem I van Brederode (1215?–1285). Deze stamt af van de heren van Teylingen, die verwant waren aan de graven van Holland. Het kasteel vormde onderdeel van de hoge ‘heerlijkheid’ Brederode, die in de 13e eeuw in leen werd gegeven aan de heren van ‘Brederode’ door de graaf van Holland.

De naam Brederode verwijst naar een stuk bosgrond (Brede Roede) dat gerooid werd, waarop het kasteel is gebouwd. Eerst bestond het kasteel slechts uit een woontoren. Rond 1300 werd de toren afgebroken waarna ‘Dirk II van Brederode’ een vierkant kasteel liet optrekken.

Terug naar overzicht

Tournée Générale

tww februari 2011
Door: Ronald van Boven

Hoipipeloi allen.

Reeds eerder heb ik jullie gewezen op Tournée Générale, Van de serie is inmiddels ook een cd uitgebracht. Nu loopt op België één de nieuwe serie op de woensdag.

Tournée Générale 2 - het boek

In Tournée Générale 2 duiken Jean Blaute en Ray Cokes opnieuw onder in de Belgische bierwereld. Ze sprokkelen verhalen van brouwers, kwekers en telers en ontdekken de verborgen pareltjes in de Belgische bierkroon.

De rode draad is deze keer ‘smaak’. Jean en Ray bezoeken verschillende chef-koks en laten zich de heerlijkste biermaaltijden voorschotelen. Ze gaan op zoek naar bekende en onbekende smaken en combinaties. Wist je bijvoorbeeld dat bier en whisky een uitstekend duo vormen? En dat bier en kaas soms beter samengaan dan wijn en kaas?

Op het einde van de rit brouwen de twee bon vivants, met de kennis die ze vergaard hebben, opnieuw hun eigen bier.

Veel lees en kijk plezier!

Ronald

Terug naar overzicht

Hopfiles Hopunion (4)

tww februari 2011
Door: Theo van de Voorde

Horizon

Afkomst: Een diploïde, hoog alphazure en laag co-humulone gehalte selectie. De kruising is gemaakt in Oregon in 1970, het is een halfzuster van Nugget
Oogsttijd: Midden seizoen
Opbrengst: 2100 – 2300 kg./ha.
Groei: Matig krachtig, groeit kolomvormig
Ziektegevoeligheid: Gevoelig voor vochtige meeldauw, matig resistent tegen de verticillium schimmel
Verwerking: Goed
Structuur van de bel: Stevige, strakke bel
Lupuline: Gemiddelde hoeveelheid, geel
Aroma: Bloemig, kruidig
Alpha zuren: 11 – 13 %
Beta zuren: 6,5 - 8,5 %
Co-Humuline: 16 - 19 % van de alpha zuren
Bewaareigenschappen: Gemiddeld tot goed
Totale olie hoeveelheid: 1,5 tot 2 ml per 100 gram
Gebruiksmogelijkheden: Het is een goede ‘dual purpose’ hop met een gemiddeld alpha zuur percentage en een goed aroma. Hij heeft een laag co-humulone gehalte wat resulteert in een schoner smakend bier
Mogelijke vervangers: Magnum
Typische Bier Stijlen:

Alle Ales en Lagers

Aanvullende Informatie: Wordt commercieel in kleine hoeveelheden geteeld, wint aan populariteit bij kleine brouwerijen
Verkrijgbaarheid in Nederland: Niet
Ook verkrijgbaar bij:

http://www.craftbrewer.com.au (Prijs: 9,50 aus $ per 90 gram pellets)

 

Liberty

Afkomst: Een kruising tussen een d.m.v. Colchicine techniek verkregen tetraploïde vrouwelijke Hallertau Mittelfruh hop en een tegen vochtige meeldauw resistent mannetje
Oogsttijd: Vroeg tot Midden seizoen
Opbrengst: 1100 – 1900 kg./ha.
Groei: Komvormig en behoorlijk krachtig,
Ziektegevoeligheid: Redelijk bestand tegen vochtige meeldauw en geen symptomen waargenomen van de verticillium schimmel
Verwerking: Redelijk tot goed
Structuur van de bel: Kleine, enigszins plompe, gesloten bel
Lupuline: Redelijke hoeveelheid, donker geel van kleur
Aroma: Mild met een licht kruidig aroma
Alpha zuren: 3 - 5 %
Beta zuren: 3 – 4 %
Co-Humuline: 24 – 30 % van de alpha zuren
Bewaareigenschappen: 35 – 55 % van de alphazuren blijven aanwezig na een opslag van 6 maanden bij 20 °C
Totale olie hoeveelheid: 0,6 tot 1,2 ml per 100 gram
Gebruiksmogelijkheden: Een aroma variëteit met vergelijkbare eigenschappen als de geïmporteerde Duitse aromahoppen, met name de Hallertau hop
Mogelijke vervangers: Amerikaanse of Duitse Hallertau, Duitse Tradition, Mount Hood, mogelijk Spalt
Typische Bier Stijlen:

Lager, Pilsener, Bockbier, Amerikaans Witbier, Kölsch

Aanvullende Informatie: Vrijgegeven in Amerika in 1991. Van de 4 triploide Hallertau variëteiten lijkt Liberty het meest op Hallertau
Verkrijgbaarheid in Nederland:

Niet

Ook verkrijgbaar bij:

http://www.craftbrewer.com.au (Prijs: 13,50 aus $ per 90 gram pellets)

Millennium

Afkomst: Millennium een triploïde, hoog alphazuur variëteit, met Nugget als moeder
Oogsttijd: Midden tot laat
Opbrengst: 2750 – 2900 kg./ha.
Groei: Krachtig
Ziektegevoeligheid: Lijkt goed bestand tegen de meeste ziektes, inclusief vochtige meeldauw
Verwerking: Goed
Structuur van de bel: Zware kompakte bel
Lupuline: Overvloedig
Aroma: Mild, kruidig, gelijkend op Nugget
Alpha zuren: 15,5 %
Beta zuren: 4,8 %
Co-Humuline: 30 % van de alphazuren
Bewaareigenschappen: 24% van de alphazuren zijn nog aanwezig na 6 maanden opslag bij 20 graden Celsius
totale olie hoeveelheid: 2 ml per 100 gram
Gebruiksmogelijkheden: Een erg nieuwe hop, voornamelijk gebruikt om zijn alphazuur gehalte
Mogelijke vervangers: Nugget en Columbus
Typische Bier Stijlen:

Ales, Stout, Barley Wine

Aanvullende Informatie: Vrij gegeven door John I Haas
Verkrijgbaarheid in Nederland: Beperkt, alleen bij: Van der Kooy – Jubbega http://www.vanderkooyjubbega.nl (Prijs: € 6,50 per 125 gram hopbloemen)
Ook verkrijgbaar bij: http://www.craftbrewer.com.au (Prijs: 13,50 aus $ per 90 gram pellets)

 (prijzen exclusief verzendkosten)

Terug naar overzicht

Jaarverslag van het bestuur over 2010

tww februari 2011
Door: Erik Deelissen

Met het hierna volgende verslag geeft het bestuur van de amateurbierbrouwersvereniging ’t Wort Wat! een overzicht van de gebeurtenissen van het verenigingsjaar 2010. Het jaar 2010 is voor ’t Wort Wat een uitstekend jaar geweest. Het bestuur bedankt een ieder die zich het afgelopen jaar heeft ingezet voor de vereniging. Naast oudgedienden hebben wij vele nieuwe leden binnen de actieve commissies mogen verwelkomen.

Bestuursbeleid

Het bestuursbeleid over 2010 bevatte de volgende kernbegrippen: Communicatie, participatie en kwaliteit.

Communicatie:

Voor de communicatie wordt volop gebruik gemaakt van e-mail en internet. Alle leden zijn bereikbaar via e-mail op één uitzondering na. Tevens wordt ons clubblad tegenwoordig als pdf document beschikbaar gesteld. Nog steeds waardeert een groot aantal leden de papieren uitgave.

Via de website kan men zich inschrijven voor gezamenlijke brouwdagen, het aankopen van brouwbenodigdheden bij de inkoopcommissie, aanmelden als nieuw lid of donateur, het versturen van een welkomstbrief aan een nieuw lid of donateur, het te koop zetten van tweedehandse brouwartikelen, het ruilen van bieren, opgeven voor excursies en deelname aan clubbrouwdagen en het gebruik van de bibliotheek.

Net als vorig jaar hebben de commissies zich gepresenteerd op de clubavonden.

In september werd het bokbier gepresenteerd, de clubkampioenschap commissie regelde op de clubavond van november de keuring onder leiding van BKG keurmeesters.

Een speerpunt dit jaar was meer foto's in het smoelenboek. Dat is deels gelukt, er staan nu meer foto's in het smoelenboek dan vorig jaar. Op dit moment staan er 125 pasfoto’s in het smoelenboek van de 195 leden (64%). Echter is het aantal leden nog meer gegroeid, zodat het verhoudingsgewijs juist minder is. We zullen tijdens de ALV weer foto's maken van de aanwezigen.

Het was niet nodig om heel veel publiciteit naar buiten te maken, ook zonder dat hebben we een aanzienlijke groei doorgemaakt.

Participatie:

Het aantal actieve leden in commissies is ook dit jaar weer toegenomen.
De clubavonden werden met gemiddeld 50 leden bezocht, wat 6% minder is dan het voorgaande jaar.

Het bestuur is dit jaar van mening geweest deze actieve leden te bedanken middels een brief en een klein presentje als dank voor hun nimmer aflatende inzet.

Kwaliteit:

Er is een groter bewustzijn ontstaan voor de kwaliteit van onze bieren. Mede dankzij de clubkampioenschappen, waarbij de bieren gekeurd worden door leden onder aanvoering van een gecertificeerde bierkeurmeester (BKG) uit onze eigen gelederen.

Maar ook door de januari clubavond, waar leden hun bier konden proeven samen met een keurmeester. Het idee om twee soorten bier aandacht te geven bij clubkampioenschappen, presentaties, brouwdagen en inkooppakketten is goed bevallen.

We zijn ook op zoek gegaan naar alternatieve locaties voor onze brouwdagen omdat de ruimte op de boerderij te beperkt was en we leden moesten teleurstellen. Vanaf de brouwdag van 11 september 2010 hebben we de brouwdagen in Lisserbroek georganiseerd.

Het bestuur heeft besloten om te stoppen met het mentoren project omdat er te weinig belangstelling voor was. Het afgelopen jaar hebben we ook diverse externe sprekers uitgenodigd zoals Jan-Willem den Hartog van de Gulpener bierbrouwerij, Menno Olivier van brouwerij de Molen en Jacques Bertens van amateurbierbrouwers vereniging de Roerstok.

Het bestuur in 2010

Dean Southall was toegetreden tot het bestuur in augustus 2009 als algemeen bestuurslid, en werd in februari 2010 beëdigd door de algemene ledenvergadering. Met de nieuwe samenstelling werden de taken in de maand maart als volgt verdeeld:

Functie Naam

Aandachtsgebied

Voorzitter
plv. penningmeester

 Ernst de Moor Mediacommissie
Publiciteitscommissie
Brouwdemocommissie
Denktankcommissie
Ruilbierencommissie
Secretaris Erik Deelissen Excursiecommissie
Polderbokcommissie
Penningmeester Walter Bakker Clubkampioenschapcommissie
Brouwcursuscommissie
Kascommissie
Gistcursuscommissie
Algemeen bestuurder
plv. voorzitter
Jan Wurpel Clubhuiscommissie
Gistbankcommissie
Gevorderdencommissie
Algemeen bestuurder
plv. secretaris
Dean Southall Inkoopcommissie
Bibliotheekcommissie
Fotografencommissie

Wij hebben dit jaar van 21 leden afscheid genomen, maar hebben een aanwas van 42 nieuwe leden. Tevens hebben zich 3 nieuwe donateurs zich gemeld. Op dit moment (peildatum: 31 december 2010) hebben we 195 leden en 19 donateurs en 2 ereleden.

Clubavonden in 2010

De leden konden hun bieren laten keuren op de clubavond van januari door BKG keurmeesters uit onze eigen gelederen zodat men gelijk feedback kon krijgen op hun brouwsels. De 4 keurmeesters die hierbij aanwezig waren Andre van der Zee, Theo van Eijden, Rob Hagen en Sjaak van der Lee. De avond werd door hun medewerking een succes.

De clubavond van februari, gehouden op vrijdag 5 maart, werd voor een groot gedeelte van de avond in beslag genomen door de Algemene Leden Vergadering. Na de ALV waren de inkoop, bibliotheek ook actief, tevens was er een brouwspullenmarkt gepland maar daar werd weinig gebruik van gemaakt. André van der Zee verdeelde zijn emmers en vaten die besteld waren. Dean Southall organiseerde een proeverij van de originele tripel Karmeliet en de zelfgebrouwen varianten. Het maandbier van de tap bestond uit een vaatje tripel Karmeliet door de excursie commissie meegenomen bij brouwerij Bosteels. Frits Langeveld trakteerde de leden op een speciale Alpbachtaler Bierkäse uit de regio Tirol van 4 kilogram. Deze kaas werd met smaak geconsumeerd.

De clubavond van maart werd begonnen met een mini ALV. Hierbij werd goedkeuring gevraagd om artikel 19 van het huishoudelijk reglement te wijzigen. Dit werd goedgekeurd en tevens werd goedkeuring gegeven aan het financieel verslag over 2009. Theo van de Voorde was uitgenodigd om een lezing te houden over de Alt, hij nam ons mee in de historie van het ontstaan van dit bier, en kwam er zo gaandeweg op aan welke specificaties een goede Alt moet voldoen. Theo van Eijden deed een zelfde soort lezing maar dan over de Tripel. Tevens vond er een kleine proeverij plaats van beide bieren. De beide Theo’s hadden hun best gedaan om typische bieren aan te kopen die representatief waren voor de soort.

Op de clubavond van april waren veel leden aanwezig. De reden daarvoor is de presentatie die Jan-Willem den Hartog gaf. De eerste helft van de presentatie ging over de brouwerij Gulpener alwaar Jan-Willem brouwmeester is. De tweede helft van de presentatie ging over het vergisten, en dan speciaal het vergisten onder huislijke omstandigheden en welke parameters belangrijk zijn om te meten en te controleren. Tevens had Jan-Willem een aantal kratten bier van Gulpener meegenomen met allerlei speciale bieren. De leden mochten bij het naar huis gaan een aantal bieren mee nemen om ze rustig thuis te degusteren. Tijdens de clubavond werd door Jan-Willem een houten vat van 10 liter bier van Echt 2010 aangeslagen. Dit gebeurde met een grote houten hamer en messing kraan welke met een grote slag in een keer in het vat moest worden geslagen, waarna er proefglaasjes werden uitgedeeld.

Op de clubavond van mei vierde John Westerveld zijn bruiloft en daar waren ook een aantal leden heen gegaan. De avond begon met een vragenrondje, leden van de brouwcursus maakten gelijk gebruik van deze gelegenheid om een aantal vragen te stellen. Ed de Graaf gaf hierna een presentatie over het bierbrouwen in het oude Egypte. Na deze interessante lezing nam Bas Hartog het woord en deed een presentatie over het tappen van bier en wat daar zoal bij komt kijken. Ko Koning nam het stokje van Bas over en presenteerde een lezing over het zelf stoken van alcohol. Hierna werden de uitslagen bekendgemaakt van de etikettenwedstrijd, georganiseerd door Ernst de Moor.

Op de clubavond van juni had Jan Wurpel, Jacques Bertens uitgenodigd om een presentatie te geven naar aanleiding van zijn recente onderzoek naar de ervaringen van amateurbierbrouwers ten aanzien van het gebruik van droge gisten. Zoals we van Jacques gewend zijn heeft hij een zeer mooie en duidelijke presentatie neergezet met verrassende resultaten. Na zijn presentatie kreeg Jacques van Jan 2 flessen Polderbok uitgereikt en een opener met logo van onze vereniging. Er was een bier van de maand op de tap verkrijgbaar, gebrouwen door Co Stoop. Het bier was van het type Alt en ondergistend gebrouwen.

Op de clubavond van augustus was Menno Olivier van brouwerij de Molen uit Bodegraven uitgenodigd als gastspreker. Menno gaf een zeer leuke presentatie over zijn brouwerij en de samenwerking met andere kleine brouwerijen in binnen en buitenland. Tevens wil Menno een tweede grotere brouwerij gaan opzetten. Na deze presentatie kreeg Menno uit handen van onze voorzitter twee flessen Polderbok en een metalen opener met ’t Wort Wat logo erin gegraveerd. Het maandbier van de tap was een Lindebloesem Blond van Jan Wurpel en Erik Deelissen.

De clubavond van september stond in het teken van de oktoberfesten. Dean Southall was de avondcoördinator en stemmig gekleed in zijn lederhöse. Dean gaf ons uitleg over het ontstaan van de oktoberfesten, Hierna volgde een presentatie van de Polderbok commissie over het brouwen van de Polderbok bij brouwerij de Prael. Tevens kreeg men inzicht in het recept. Op deze avond was het ook mogelijk alvast bieren in te leveren voor de Clubkampioenschappen. Er was märzenbier van de tap meegenomen door Dean uit Duitsland. Erik Deelissen had een tafel waar broodjes bockworsten werden verkocht en deze vonden gretig aftrek

Tijdens de clubavond van oktober hield Jan van der Lee in samenwerking met zijn vrouw Ann een presentatie over zijn brouwerij de Natte Cel. Jan hield een informele presentatie en ondertussen konden we 5 bieren proeven uit zijn assortiment. Het werd een leuke presentatie en proeverij met veel respons van uit de zaal. Tevens kon men deze clubavond zijn bieren inleveren voor de clubkampioenschappen.

Tijdens de clubavond van november werden de keuringen gehouden van de bieren die ingezonden waren voor de clubkampioenschappen. De twee type bieren die gekeurd werden waren de Tripel en de Alt. De aanwezige bierkeurmeesters en de leden die mee deden aan het proeven en beoordelen namen hun taak zeer serieus. Dit nam veel tijd in beslag zodat er geen tijd meer was om de ingezonden bieren voor Restaurant de Lieveling voor te keuren. Deze keuring werd verschoven naar een aparte avond in december. De clubkampioenschap commissie werd strak geleid door Theo van de Voorde, geassisteerd door Sander van Ierschot, Dirck Kuyzer en Ernest ter Kuile.

Traditioneel werd op de clubavond van december het kerstdiner voor de tiende maal geserveerd. Dit is altijd weer een huzarenstukje dat verricht wordt door de clubhuiscommissie. Helaas was dit jaar het slechte weer een spelbreker, de wegen waren onbegaanbaar en er was een weeralarm uitgeven. Er lag in het westen van het land tussen de 10 en 15 cm sneeuw waardoor vele leden niet op het Kerstdiner konden komen. Ook de optredens van de Noord-Hollandse Goochelaars ging niet door om dezelfde reden. Deze avond werd ook de clubkampioen bekend gemaakt en tevens werd het gouden toetsenbord uitgereikt. Ook richtte de voorzitter een woord van dank aan alle actieve vrijwilligers die zich verdienstelijk maken voor de club. Om zijn dank te uiten kregen alle vrijwilligers een klein presentje van hem uitgereikt met een begeleidende dankbrief.

Commissie activiteiten

Onze vereniging mag zich verheugen op een groot aantal vrijwilligers, bijna een derde van ons ledenbestand draagt structureel een steentje bij aan onze vereniging binnen een commissie of anderszins. Dit is een aantal waar we als vereniging best trots op mogen zijn.

De bibliotheekcommissie heeft veel tijd in het op orde brengen van de bibliotheek gestoken, de boeken kunnen online besteld worden en men kan zien of ze al dan niet uitgeleend zijn. Oude jaargangen van ons clubblad zijn gebundeld en in boekvorm beschikbaar. Onlangs hebben we ons lidmaatschap op Brew Your Own met drie jaar verlengd, deze bladen zijn ook beschikbaar voor onze leden.

Opnieuw zagen we een forse stijging van het aantal leden, vooral met dank aan de brouwcursuscommissie. Theo en John weten de nieuwe cursisten zo enthousiast te maken, dat ze niet alleen lid worden, maar meteen ook heel actief zijn binnen de vereniging.

De brouwdemocommissie gaf vele demonstraties dit jaar zoals op 24 januari bij het 17e winterbierfestival in Gouda, op 28 februari tijdens het 4e Noord-Hollands bierfestival in Alkmaar, op 30 mei tijdens de dag van het Park aan de oevers van de Toolenburgerplas in Hoofddorp, op 12 september gaf onze commissie een brouwstappendemo tijdens de Gulpener Hopfeesten, en als laatste op 13 november te Rijsenhout tijdens een open dag waar agrariërs uit de Haarlemmermeer hun producten konden promoten. En op de zelfde dag een demonstratie tijdens de gezamenlijke brouwdag in Lisserbroek.

Ook dit jaar zijn we weer bijzonder goed verzorgd door onze clubhuiscommissie die tijdens de clubavonden de hapjes en drankjes verzorgen, en laten we natuurlijk niet het Kerstdiner vergeten, waar we ondanks de slechte weersomstandigheden heerlijk hebben gegeten.

De denktank is helaas niet helemaal uit de verf gekomen. We denken dat de meeste leden tegenwoordig zelf hun antwoorden zoeken op internet, in plaats van vragen te stellen aan een commissie. Een tweetal vragen die wel gesteld werden, vertaalden zich door tijdgebrek helaas niet in een artikel. De denktank heeft besloten zichzelf op te heffen.

Dit jaar hebben we weer een prachtige excursie mogen ervaren, georganiseerd door onze excursiecommissie naar onze zuiderburen. We waren eerst te gast bij brouwerij Dubuisson bekend van zijn Bush bieren en als tweede brouwerij bezochten wij brouwerij Bosteels, bekend van zijn wereldbekende Tripel Karmeliet en het bier Pauwel Kwak. Na de excursie hebben wij 's avonds heerlijk gedineerd in een klein dorpje genaamd Opdorp. Vlak voor de Kerstdagen heeft de excursie commissie nog een excursie georganiseerd naar Düsseldorf waarbij het mes aan twee kanten sneed. De ega’s konden ook mee om de gezellige kerstmarkt aldaar te bezoeken terwijl de heren zich vermaakten met het beoordelen van de diverse Alt bieren.

Dankzij het werk van de fotografen, staat elke excursie, clubavond etc. als fotoverslag op de website. Heren bedankt voor jullie nimmer aflatende inzet alles zo goed mogelijk in beeld te brengen

De gevorderdencommissie is in 2008 ingesteld. In 2009 zijn er door deze commissie geen resultaten opgeleverd die met de leden gedeeld konden worden. Het vermoeden bestond dat deze commissie niet meer zo actief was, gelet op het feit dat de toenmalige commissieleden andere dingen zijn gaan doen of in andere privé omstandigheden terecht gekomen waren. In 2010 heeft het bestuur geprobeerd deze commissie weer nieuw leven in te blazen mede door de doelstelling en de werkwijze te veranderen. Het was de bedoeling om niet meer een integrale cursus voor de gevorderde brouwer op te leveren, maar meer om een specifiek onderwerp vanuit het brouwproces of brouwtechniek op te pakken en uit te diepen. Dit zou dus steeds weer voor andere onderwerpen kunnen opgepakt worden. De kennis die dit moest gaan opleveren kon dan met de leden gedeeld worden middels presentaties, workshops en publicaties. Echter tot nu toe is deze doorstart niet goed van de grond gekomen.

Het bestuur heeft het besluit genomen om deze commissie op te heffen. Het bestuur zal een methode zoeken om een gevorderdencursus op een andere manier gestalte te geven.

De gistbankcommissie is de drijvende kracht achter de gisten van de maandpakketten en de gisten op de brouwdagen. Maar je kunt ook zelf gisten bij ze bestellen via de inkoop pagina's. Een zeer waardevolle commissie voor onze vereniging, omdat ze zo dicht bij het eindproduct, het bier, staat.

De gistcursuscommissie gaf op zaterdag 6 maart 2010 weer een cursus in de Boerderij in Hoofddorp. André van der Zee en Arnoud Aten gaven weer een prima cursus.

De inkoopcommissie draait goed. Er zijn hier en daar wat problemen geweest met leveringen doordat de toeleveranciers problemen hadden. De bijzondere maandpakketten vinden altijd gretig aftrek. Het is een enorm werk om elke maand alles netjes afgewogen en verpakt af te kunnen leveren.

De mediacommissie gaat door met de uitgaven van het digitale clubblad. Aan het aantal downloads te zien is dit nog steeds een groot succes, ook onze leden van buiten de Europese Unie halen op deze manier hun clubblad binnen. De papieren uitgave blijft bestaan omdat de leden hebben aangegeven er nog steeds de voorkeur aan te geven. Het clubblad is altijd mooi op tijd, maar ook de verschillende schrijvers mogen we niet vergeten te bedanken. En een bedankje is ook op zijn plaats aan de leden die elke maand trouw onze clubbladen voorzien van adres stickers en zorgen voor de verzending.

De polderbokcommissie wist dit jaar een weer zeer goed bier neer te zetten. De flessenverkoop aan de leden liep storm en op tap was het bier heerlijk op de club. Tevens was er bokbier verkocht aan twee horecapunten in Hoofddorp en deze waren erg tevreden met ons bier. Er waren wel problemen op het bokbierfestival daar was namelijk het overgrote deel van de vaten verzuurd.

De publiciteitscommissie houdt zich bewust een beetje op de achtergrond, omdat het aantal leden ook zonder veel publiciteit sterk toeneemt. Wel werd er publiciteit gegeven aan de “Eén liter eigen bier” actie tijdens de gezamenlijke brouwdag van 13 november, waar bezoekers een literfles wort en een waterslot mee naar huis konden krijgen. De actie leverde veel bezoekers op waarvan 20 ook daadwerkelijk met een liter bier naar huis gingen. Aan de reacties te oordelen was het een groot succes, en is het bier goed gelukt.

De ruilbierencommissie zag tot haar spijt dat ondanks herhaalde aandacht, mensen weinig gebruik maakte van de diensten van de commissie. Kennelijk worden bieren wel onderling geproefd, maar niet via het aanmelden bij de ruilbierencommissie. Ook de ruilbierencommissie heeft besloten zichzelf, n.a.v. deze resultaten, op te heffen. Het bestuur zal het proeven van elkaars bieren op een andere manier gaan organiseren.

Theo van de Voorde en zijn team van de clubkampioenschapcommissie zijn voortvarend te werk gegaan en we konden genieten van een strak georganiseerd clubkampioenschap.

Gezamenlijke brouwdagen

In 2010 zijn er vier gezamenlijke brouwdagen georganiseerd:

  • Op 6 februari hebben de deelnemers een Alt gebrouwen.
  • Op 17 april werd er een La Chouffe gebrouwen.
  • Op 11 september brouwden we een Meibock met desgewenst een zelfgekozen kruidentoevoeging, wie wilde kon deelnemen aan het ontwikkelen van het “Lievelingsbier”. Deze brouwdag vond plaats in Lisserbroek.
  • Op 13 november konden de leden kiezen tussen een Porter of een Meibock. Ook deze brouwdag vond plaats in Lisserbroek.

Op 30 december werden de bieren gekeurd die ingezonden waren om huisbier te gaan worden bij restaurant “de Lieveling” aan Toolenburgse plas. Het werd een gezellig middag/avond waarbij de brouwers gratis konden deelnemen aan het bierbuffet, gezinsleden konden tegen reductie mee dineren. De winnaars (JATTwerk) worden een avondje in de watten gelegd door het restaurant.

Met het bovenstaand overzicht hoopt het bestuur jullie voldoende te hebben geïnformeerd over beleid en activiteiten in het afgelopen jaar. Wij hopen dat dit tijdens de ALV op 5 maart jullie goedkeuring kan krijgen.

Namen het bestuur,

Erik Deelissen
Secretaris

Terug naar overzicht