12 artikelen uit het clubblad van Januari 2011

Terug naar overzicht

Van het bestuur, januari 2011

tww januari 2011
Door: Ernst de Moor

Allereerst de beste wensen voor 2011 aan iedereen. Dat we er een mooi verenigingsjaar van mogen maken waarin veel gebrouwen wordt. Er wordt wel gezegd dat je iemand na 6 januari niet meer het beste mag wensen, maar van mij mag dat het hele jaar :o)

Het bestuur wil alle leden, en vooral alle vrijwilligers, bedanken voor hun inzet in het afgelopen jaar!

Afgelopen clubavond

De afgelopen clubavond stond in het teken van het kerstdiner. Door de sneeuw op de wegen kon helaas niet iedereen komen, maar dat mocht de pret niet drukken. Het was een gezellige, en vooral heerlijke avond! Ik wil bij deze nogmaals de clubhuiscommissie bedanken voor de organisatie en alle tijd die ze erin gestoken hebben. Het was culinair bijzonder hoogstaand!

Rob Hagen reikte het gouden toetsenbord uit aan degene die de meeste en beste artikelen voor het clubblad schreef. Dit jaar was dat Theo van de Voorde, hij nam het gouden toetsenbord in ontvangst!

Theo van de Voorde maakte tijdens het kerstdiner de uitslag van de clubkampioenschappen bekend. Verderop in dit clubblad vind je een stukje van zijn hand. Daarnaast kondigde hij de jaarbieren voor 2011 aan: Dubbelbok en Irish Red. Deze bieren gaan we gedurende het jaar op allerlei manieren aandacht geven, te beginnen met de clubavond van eind maart. Daar zullen twee sprekers deze bieren in detail behandelen. Ook de inkoopcommissie en de brouwdagen zullen hieraan aandacht besteden. In november zijn dan de clubkampioenschappen van deze bieren.

Tot slot hebben we de traditie van vorig jaar voorgezet om de vaste vrijwilligers van de vereniging te vereren met een fysiek bedankje. Dit jaar is dat een setje bierviltjes, met het 't Wort Wat logo erop. Vrijwilligers die niet aanwezig waren, zullen deze tijdens een latere clubavond alsnog ontvangen.

Lievelingbier

Tijdens de gezamenlijke brouwdag van 11 september gingen de aanwezige brouwers aan de slag om een Lievelingbier te ontwikkelen. De kruidencombinaties die deze bieren onderscheiden, werden op 30 december geproefd en gekeurd in Restaurant Lieveling. Hoewel de opkomst aanvankelijk wat tegenviel, werd het bij het overheerlijke buffet gezellig druk.

Ik wil vanaf deze plaats restaurant Lieveling nogmaals bedanken voor het heerlijke buffet en de organisatie van het geheel! Ik heb achteraf nog bijzonder veel complimenten gehoord over het heerlijke eten.

Verderop in het clubblad schrijft Rob Hagen over de volledige uitslag en de manier van keuren. Maar ik mag hier de winnaars alvast verklappen:

Derde plaats: Lindebloesem/Jeneverbes van Walter Bakker & Ernst de Moor (score: 7.3)
Tweede plaats: Lindebloesem van Jan Wurpel & Erik Deelissen (7.5)
Eerste plaats: Kardemom / Sinaasappel / Koriander van JATTwerk (7.8)

Zoals afgesproken, zal restaurant Lieveling het biervan JATTwerk eenmalig in productie gaan nemen. Wij zullen daarbij adviseren over geschikte brouwerijen.

Komende clubavond

De clubavond van vrijdag 28 januari staat helemaal in het teken van een bezoek aan de Jopen kerk. We mochten al eerder gast zijn in de Jopenkerk, eerst tijdens de clubavond van augustus 2007, en later bij de gezamenlijke brouwdag van 16 februari 2008. Dat was nog vóór de aanvang van de verbouwing, nu is de inmiddels prachtige Jopenkerk gereed. Sinds 6 december is ook de brouwinstallatie in gebruik.

Michael en de andere medewerkers van Jopen heten ons vanaf 19.45 welkom. Na een presentatie en rondleiding kunnen er vragen gesteld worden aan Jopen-brouwer Roel Wagemans. Alle aanwezigen zullen ook een Jopener ontvangen. Iedereen mag een bier naar keuze proeven (en daarna nog meer, maar dat is voor eigen kosten).

Het adres van de Jopenkerk is:
Vestestraat 1
2011 VR Haarlem

De bijzondere lokatie en prachtige aankleding maken deze clubavond zeer de moeite waard. Komen dus!

Gezamenlijke brouwdag

Za. 12 februari 2011 houden we weer een gezamenlijke brouwdag. Kasteelruïne Brederode (in Santpoort) wil graag een middeleeuws bier uitbrengen, en heeft Klein Duimpje om hulp gevraagd. Daarna ontstond het idee om het kruidenmengsel daarvan op dezelfde wijze samen te stellen als eerder het peperbier voor Jopen (Rock 'n' Roel), en afgelopen september het Lievelingsbier. Het gaat om een licht bier en een donker bier, met middeleeuwse kruiden.

Als het weer meewerkt kunnen we in de (nog intacte) toren van de ruïne brouwen, als het koud is of hard waait, zullen we in Hoofddorp brouwen.

Deelnemers aan de brouwdag kunnen vrijwillig meedoen aan het ontwikkelen van het Brederode-bier. Ingewikkeld is het niet, je brouwt het bier van de brouwdag en voegt daar naar eigen inzicht kruiden aan toe. Erik Bouman is momenteel bezig de kruidencombinaties samen te stellen waaruit gekozen kan worden.

De beheerder van de ruïne van Brederode zal de catering verzorgen, in de vorm van koffie, koek en broodjes.

Later (vermoedelijk op een zaterdag in april) zal Kasteelruïne Brederode een proeverij organiseren, waarbij de beste combinaties gekozen worden. De winnaars mogen bij Klein Duimpje helpen met het brouwen van "hun" bier. Op een zondag in mei of juni zal het bier dan aan het publiek gepresenteerd worden, waarbij 't Wort Wat ook uitgenodigd wordt.

Je kunt je aanmelden voor de gezamenlijke brouwdag door in te loggen op de website, en dan te klikken op "brouwdag" in het "Voor leden" menu.

Bestuursvacature

Dean Southall heeft helaas aangegeven dat hij het bestuurswerk niet meer kan combineren met de twee banen die hij heeft: een bierwinkel in Den Haag en nog een reguliere job. Dean, we willen je heel erg bedanken voor het werk dat je hebt verzet, en hopen dat je nog wel artikelen voor het clubblad blijft schrijven!

Dit betekent ook dat we op zoek zijn naar iemand die de vacature in wil vullen. Elke maand komt het bestuur bij elkaar voor een gezellige vergadering, en natuurlijk is er het één en ander aan regelwerk te doen. Zie je het wel zitten om je favoriete vereniging op deze wijze te helpen, stuur dan een mailtje naar het bestuur

Algemene ledenvergadering

Vrijdag 4 maart is alweer de algemene ledenvergadering. Verderop in dit clubblad staan alvast een aantal stukken hiervoor (de agenda, het verslag van de ALV van 2010 en een voorstel voor correcties van het Huishoudelijk Reglement). Volgende maand zullen we de overige stukken publiceren (het jaarverslag over 2010, en het financiële verslag via de website).

Maar op 4 maart gaan we meer doen dan alleen de ALV. We gaan dan het "Eigen bieren proeven met een keurmeester" herhalen. Het idee is dat jullie dan je eigen bier meenemen (met recept!), en samen met een keurmeester proeft. Heel leerzaam voor zowel brouwer als keurmeester!

Tot slot

Het bruist alweer van de activiteiten en plannen. We denken dat het een mooi jaar gaat worden.

Namens het bestuur,
Ernst de Moor

Terug naar overzicht

Correcties van het huishoudelijk reglement

tww januari 2011
Door: Ernst de Moor

Het huishoudelijk reglement bestaat al sinds de oprichting. Vorig jaar tijdens de ALV is gebleken dat daar in de loop van de tijd toch wat onduidelijkheden in geslopen zijn, daarom kreeg het bestuur het verzoek het huishoudelijk reglement nog eens goed tegen het licht te houden.

Verder zijn er een aantal wijzigingen geweest op het gebied van regels en wetten, en is in de ruim vijftien jaar dat 't Wort Wat nu bestaat de wereld om ons heen veranderd. Denk bijvoorbeeld aan internet, dat in 1994 nog nauwelijks bestond.

Het onderzoek dat we naar aanleiding van dit verzoek hebben gedaan, met dank aan Rob Dijkhuizen, heeft geresulteerd in het onderstaande voorstel, dat tijdens de komende ALV gestemd zal worden.

Voorstel tot aanpassingen HR, d.d. 10-11-2010

Onderstaand voorstel behandelt de voorgestelde wijzigingen in volgorde van artikel-nummer. Vrijwel alle wijzigingen zijn correcties en herformuleringen, inhoudelijk verandert er dus niets. Waar ook een inhoudelijke wijziging is staat dat in de motivatie vermeld.


Aanpassing van artikel 1:

In artikel 1 staat nu:
1. Aanmelding ter verkrijging van het lidmaatschap dient schriftelijk te geschieden bij de secretaris door middel van inzending van de daarvoor bestemde inschrijfformulieren.
2. Het lidmaatschap geldt voor een verenigingsjaar met stilzwijgende verlenging van telkens een jaar.
3. Het verenigingsjaar is gelijk aan het kalenderjaar.
4. Opzegging van het lidmaatschap dient uiterlijk 2 maanden voor het nieuwe verenigingsjaar schriftelijk bij de secretaris te geschieden (m.a.w. vóór 1 november).

Dit wordt gewijzigd als volgt:
1. Aanmelding ter verkrijging van het lidmaatschap dient schriftelijk te geschieden bij de secretaris, of via het inschrijfformulier op de website van www.twortwat.nl.
2. Het lidmaatschap geldt voor een onbepaalde tijd.
3.  Opzegging van het lidmaatschap dient schriftelijk of per e-mail bij de secretaris te geschieden. De opzegging geldt met ingang van het eerstvolgende kwartaal.
4. Het verenigingsjaar is gelijk aan het kalenderjaar.
5. Bij tussentijdse beëindiging van het lidmaatschap, worden de betaalde contributies niet gerestitueerd.

Motivatie: Het artikel spreekt nu over "stilzwijgende verlenging van een jaar". Er is echter een wetswijziging in de maak waarbij deze benaderingswijze niet meer is toegestaan. Wel mag "voor onbepaalde tijd", met een opzegtermijn.
De tekst van het HR is aangepast op deze wetswijziging, zonder inhoudelijk te veranderen. Wel is de tekst gemoderniseerd, in overeenstemming met het internetgebruik.

Nieuw artikel 12.7:

12.7 : De penningmeester is tekenbevoegd tot een bedrag van € 2.000 per transactie. Voor bedragen van € 2.000 en hoger dient de voorzitter of secretaris der vereniging mede te ondertekenen

Motivatie: Nu ontbreekt enige vermelding van tekenbevoegdheid. Hoewel we al onze penningmeesters altijd vertrouwd hebben, kan het geen kwaad hier toch een beperking in te stellen.


Wijziging van Artikel 14 lid 3:

De tekst
Het bestuur stelt als leider van een commissie een coördinator aan.

wordt vervangen door:
Het bestuur stelt voor elke commissie een coördinator aan.

Motivatie: De tekst is nu omslachtig, omdat er sprake is van de woorden leider en coördinator. De verkorte tekst is helderder.


Wijziging van Artikel 19 lid 1:

De tekst
Inspanningen voor de vereniging worden op vrijwillige basis verricht en komen niet in aanmerking voor een vergoeding. Wel mogen kosten van materialen worden gedeclareerd.

wordt:
Inspanningen voor de vereniging worden op vrijwillige basis verricht en komen niet in aanmerking voor vergoeding. Werkelijk gemaakte kosten mogen na voorafgaande toestemming van het bestuur worden gedeclareerd.

Motivatie: Deze bewoording klopt beter met de werkelijke gang van zaken, en geeft meer speelruimte bij declaraties. Niet alleen materialen, maar ook andersoortige kosten mogen worden gedeclareerd na overleg met het bestuur.


Wijziging artikel 20:

De tekst
Het kernbestuur schrijft minstens één maal per jaar een Algemene Leden Vergadering uit. Deze vergadering dient, conform het gestelde in artikel 11 lid 1 van de statuten, voor 1 april plaats te vinden.

wordt vervangen door:
Het kernbestuur schrijft minstens één maal per jaar een Algemene Leden Vergadering uit, conform het gestelde in artikel 11 lid 1 van de statuten.

Motivatie: het wordt als verwarrend ervaren dat er verschillende termijnen staan in statuten en HR. Daarom is het beter de termijn van de statuten aan te houden, en die van het HR te laten vervallen.

Correctie in artikel 21 lid 1.e

De tekst
het verslag van de commissie als bedoeld in art. 12 lid 3 van de statuten

wordt vervangen door:
het verslag van de commissie als bedoeld in art. 11 lid 2 van de statuten

Motivatie: De enige commissie die hier bedoeld kan worden, is de kascommissie. Artikel 12 lid 3 van de statuten rept echter in het geheel niet over een commissie. De kascommissie staat beschreven in artikel 11 lid 2.

Correctie in artikel 24 lid 2

De tekst:
Voorstellen tot wijziging van het huishoudelijk reglement dienen tenminste veertien dagen voor de Algemene Leden Vergadering ter kennis van de leden worden gebracht, e.e.a. conform art. 20 lid 2 van de statuten.

Wordt:
Voorstellen tot wijziging van het huishoudelijk reglement dienen ten minste veertien dagen voor de Algemene Leden Vergadering ter kennis van de leden worden gebracht, e.e.a. conform art. 20 lid 3 van de statuten.

Motivatie:De oorspronkelijke verwijzing klopt niet, en werkt verwarring in de hand. Volgens het bestuur dient artikel 20 lid 2 van de statuten gelezen te worden als een verzoek om een HR wijziging vanuit de leden (Algmene Leden Vergadering), in plaats van op voorstel van het bestuur. Het woordje "verzocht" suggereert deze interpretatie. Zie daarom ook de toevoeging van HR artikel 24 lid 3 (hieronder beschreven).Wij denken dat ook hier de verwijzing per ongeluk foutief is weergegeven, dat deze bedoeld was als artikel 20 lid 3, waar staat dat het HR niet in strijd mag zijn met de statuten of met de Nederlandse wet.

Nieuw artikel 24 lid 3

Indien minimaal een derde van de leden een wijzigingsvoorstel van het huishoudelijk reglement indient bij het bestuur, een en ander conform artikel 20 van de statuten, is het bestuur verplicht dit ter stemming te brengen op de eerstvolgende algemene ledenvergadering.

Motivatie: Dit verduidelijkt artikel 20 lid 2 van de statuten, en maakt het bovendien dwingender. De tekst van de statuten is door het woordje "kan" nogal vrijblijvend opgesteld.

Na aanpassingen en goedkeuring wordt het huishoudelijk reglement dan als volgt:

 

Huishoudelijk Reglement

vastgesteld op 4 maart 2011
 
Lidmaatschap
Artikel 1
1. Aanmelding ter verkrijging van het lidmaatschap dient schriftelijk te geschieden bij de secretaris, of via het inschrijfformulier op de website van www.twortwat.nl.
2. Het lidmaatschap geldt voor een onbepaalde tijd.
3.

Opzegging van het lidmaatschap dient schriftelijk of per e-mail bij de secretaris te geschieden. De opzegging geldt met ingang van het eerstvolgende kwartaal.

4. Het verenigingsjaar is gelijk aan het kalenderjaar.
5. Bij tussentijdse be=EBindiging van het lidmaatschap, worden de betaalde contributies niet gerestitueerd.
Artikel 2
1. Leden hebben het recht algemene vergaderingen van de vereniging en alle door de vereniging georganiseerde samenkomsten en activiteiten bij te wonen.
2. Het bestuur heeft het recht als voorwaarde voor toegang tot samenkomsten en activiteiten een toegangsprijs te heffen.
3. Voor toegang tot de algemene vergadering mag geen toegangsprijs geheven worden.
Artikel 3
1. Leden hebben het recht op alle bijeenkomsten van de vereniging, de Algemene Leden Vergadering uitgezonderd, introduc=E9s mee te nemen, tenzij het bestuur anders beslist.
2. Deze introduc=E9s wordt toegang verleend op door het bestuur te stellen voorwaarden.
Artikel 4
1. Ereleden worden vrijgesteld van het betalen van contributie.
 
Bestuur
Artikel 5
1. Het bestuur, zoals genoemd in artikel 9 van de statuten, bestaat uit minimaal 3 personen.
2. Het totaal aantal bestuurders wordt vastgesteld door de Algemene Leden Vergadering.
3. Het bestuur regelt het waarneemschap van elk van de bestuursleden.
Artikel 6
1. De voorzitter, secretaris en penningmeester vormen het kernbestuur.
2. Het kernbestuur is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken.
Artikel 7
1. Het bestuur vergadert naar behoefte, doch minimaal 1 maal per 3 maanden.
Artikel 8
1. De bestuursleden worden gekozen voor een periode van twee jaar en zijn daarna herkiesbaar.
2. De Algemene Leden Vergadering (her)kiest de (nieuwe) leden van het bestuur na afloop van het zittingstermijn.
3. Het bestuur kan hiervoor een voorstel indienen bij de Algemene Leden Vergadering.
4. De aftreding van de bestuursleden geschiedt na afloop van de Algemene Leden Vergadering waarin de nieuwe bestuursleden zijn gekozen. De nieuwe bestuursleden treden dan in functie.
5. Bij een tussentijdse vacature wordt door het bestuur een waarnemend bestuurslid aangesteld welke in functie blijft tot aan de eerstvolgende Algemene Leden Vergadering.
Artikel 9
1. Het bestuur draagt zorg voor de nakoming van de bepalingen in de statuten en het huishoudelijk reglement en van de besluiten genomen in de Algemene Leden Vergadering.
 
Bestuurstaken
Artikel 10
1. De voorzitter staat aan het hoofd van de vereniging. Hij leidt alle bestuurs-en de algemene vergaderingen, vertegenwoordigt de vereniging zoveel waar dat wenselijk is en co=F6rdineert de werkzaamheden van het (kern)bestuur.
2. Bij afwezigheid van de voorzitter neemt de vice-voorzitter het voorzitterschap waar. De vice-voorzitter wordt door de overige bestuursleden gekozen. Bij afwezigheid van de vice-voorzitter wijzen de overige bestuursleden =E9=E9n van de aanwezigen aan om de vergadering te leiden.
Artikel 11
1. De secretaris is belast met de zorg voor:
- het bijhouden van de ledenadministratie en het verstrekken van gegevens daaruit;
- de behandeling van inkomende en uitgaande stukken;
- de voorbereiding van de bestuurs- en ledenvergaderingen;
- het samen met de voorzitter opstellen van de agenda;
- de notulen c.q. verslagen van de vergaderingen;
- bijhouden van het archief.
2. De secretaris stelt aan het einde van ieder verenigingsjaar een jaarverslag op, waarin gegevens zijn opgenomen over:
- de samenstelling van het bestuur;
- het verloop van de leden;
- de activiteiten van de vereniging;
- de gehouden bijeenkomsten.
Tevens wordt in dit verslag melding gemaakt van de plannen en de initiatieven, welke voor het nieuwe verenigingsjaar bestaan.
3.
De secretaris, of degene die krachtens aanwijzing van het bestuur optreedt als plaatsvervangend secretaris, tekent de uitgaande brieven namens het bestuur, voorzover daartoe machtiging is verstrekt.
Bij belangrijke principi=EBle zaken, tekenen de voorzitter en de secretaris gezamenlijk. Stukken, waarvan de tekst door het bestuur is vastgesteld, worden eveneens mede door de voorzitter of diens plaatsvervanger getekend.
4. Het bestuur bepaalt het waarneemschap van de secretaris.
Artikel 12
1. De penningmeester is belast met het beheer van de financi=EBn van de vereniging. Hij draagt zorg voor een tijdig en effici=EBnte inning van de aan de vereniging verschuldigde contributie en andere bedragen en tot regelmatige afdoening van hetgeen de vereniging aan derden verschuldigd is.
2. Zo vaak als wenselijk wordt geacht geeft de penningmeester het bestuur een overzicht van de financi=EBle toestand van de vereniging.
3. De penningmeester doet onverwijld mededeling aan het bestuur van feiten en omstandigheden die de financi=EBle toestand van de vereniging ongunstig be=EFnvloeden of waardoor hij in de uitoefening van zijn functie wordt bemoeilijkt.
4. De penningmeester legt jaarlijks rekening en verantwoording af aan de Algemene Leden Vergadering onder overlegging van de rekening van baten en lasten en de staat van bezittingen, vorderingen en schulden op de laatste dag van het boekjaar.
5. De penningmeester dient jaarlijks een voorlopige begroting van inkomsten en uitgaven voor het komende boekjaar, bij de Algemene Leden Vergadering in.
6. Het bestuur bepaalt het waarneemschap van de penningmeester.
7. De penningmeester is tekenbevoegd tot een bedrag van =80 2.000 per transactie. Voor bedragen van =80 2.000 en hoger dient de voorzitter of secretaris der vereniging mede te ondertekenen.
Artikel 13
1. Het bestuur voegt bij de jaarlijkse rekening en verantwoording een voorstel tot bestemming van het voordelige saldo, dan wel tot voorziening in het nadelige saldo.
 
Commissies
Artikel 14
1. Het bestuur kan =E9=E9n of meer commissies instellen.
2. Het bestuur stelt voor elke commissie een globale taakomschrijving vast.
3. Het bestuur stelt voor elke commissie een co=F6rdinator aan.
4. De commissies vergaderen zo vaak als wenselijk wordt geacht.
Artikel 15
1. De co=F6rdinatoren zijn verantwoordelijk voor het zo goed mogelijk uitvoering geven aan het door het bestuur vastgestelde takenpakket. Zij doen dit ondermeer d.m.v.:
- de organisatie van activiteiten;
- terugmelding van activiteiten aan het bestuur;
- aanleveren van informatie aan de secretaris voor het verslag en overzichten van nieuwe activiteiten;
- aanleveren van periodieke financi=EBle informatie aan de penningmeester;
- aanleveren van informatie t.b.v. het financi=EBle jaarverslag en voor de begroting van het komend jaar.
 
Geldmiddelen
Artikel 16
1. De geldmiddelen bestaan uit:
- de jaarlijkse bijdragen (contributies) van de leden en donateurs;
- alle verdere bijdragen en donaties van derden;
- de opbrengsten van advertenties;
- de resultaten van de commissies.
Artikel 17
1. Het financieel jaarverslag, opgemaakt door de penningmeester, wordt gecontroleerd door een commissie van 2 personen die door Algemene Leden vergadering wordt benoemd.
2. De Algemene Leden Vergadering verleent goedkeuring, mede op basis van rapportage van de commissie.
Artikel 18
1. De hoogte van de contributie voor het volgende verenigingsjaar wordt vastgesteld in de Algemene Leden Vergadering.
2. De contributie dient uiterlijk op 1 februari te zijn voldaan.
3. Bij het in gebreke blijven van de contributiebetaling wordt het lidmaatschap van de betrokkene door het bestuur be=EBindigd.
4. Bij tussentijdse aanmelding voor het lidmaatschap wordt de contributie geheven naar rato en per kwartaal.
 
Vergoedingen
Artikel 19
1.

Inspanningen voor de vereniging worden op vrijwillige basis verricht en komen niet in aanmerking voor vergoeding. Werkelijk gemaakte kosten mogen na voorafgaande toestemming van het bestuur worden gedeclareerd.

2. Sommige activiteiten komen in aanmerking voor een door het bestuur te beslissen vergoeding.
 
Algemene Leden Vergadering
Artikel 20
1. Het kernbestuur schrijft minstens =E9=E9n maal per jaar een Algemene Leden Vergadering uit, conform het gestelde in artikel 11 lid 1 van de statuten.
Artikel 21
1. In de jaarlijks te houden algemene vergadering worden , naast andere zaken welke aandacht vragen, onder andere aan de orde gesteld:
a. verslag c.q. de notulen van de vorige algemene vergadering
b. de ingekomen stukken
c. het jaarverslag van de secretaris
d. het jaarverslag van de penningmeester
e. het verslag van de commissie als bedoeld in art. 11 lid 2 van de statuten
f. de begroting van de inkomsten en uitgaven voor het komende verenigingsjaar, daarbij inbegrepen een voorstel tot vaststelling van de contributie voor het volgende verenigingsjaar
g. de voorziening in vacatures in het bestuur
 
Publicaties
Artikel 22
1. De uitgave en verspreiding van het verenigingsblad geschiedt onder verantwoordelijkheid van de redactiecommissie.
2. De secretaris houdt toezicht op de vorm en inhoud van overige uitgaande publicaties en geschriften.
Artikel 23
1. Publicaties, ter aankondiging van activiteiten en evenementen die door de vereniging worden georganiseerd of gesponsord, dienen voorzien te worden van de naam en/of logo van de vereniging.
 
Wijziging Huishoudelijk Reglement
Artikel 24
1.
Wijzigingen in het huishoudelijk reglement mogen slechts in een Algemene Leden Vergadering in stemming worden gebracht.
Een beslissing over wijziging in het huishoudelijk reglement vereist een meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
2. Voorstellen tot wijziging van het huishoudelijk reglement dienen ten minste veertien dagen voor de Algemene Leden Vergadering ter kennis van de leden worden gebracht, e.e.a. conform art. 20 lid 3 van de statuten.
3. Indien minimaal een derde van de leden een wijzigingsvoorstel van het huishoudelijk reglement indient bij het bestuur, een en ander conform artikel 20, is het bestuur verplicht dit ter stemming te brengen op de eerstvolgende algemene ledenvergadering.
 
Onvoorziene gevallen
Artikel 25
1. In alle gevallen, welke in de statuten of het huishoudelijk reglement niet zijn voorzien, beslist het bestuur.


Het bestuur hoopt dat jullie in kunnen stemmen met deze wijzigingen. Op de ALV van 4 maart 2011 zullen deze wijzigingen ter stemming worden gebracht.

Met vriendelijke groeten,

Het bestuur.

Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie 2011

tww januari 2011
Door: Michael Woolthuis

Wederom is er een fijn nieuw jaar aangebroken waarin we weer mooie en vooral lekkere bieren kunnen brouwen en drinken. Zo staat er in januari een IPAObama op het programma. Een IPA, op Amerikaanse leest geschoeid en gehopt met Amarillo. Een hop die een bloemige citrus afdronk zou moeten gaan opleveren. In januari  wordt overigens ook de Rooiebag uitgeleverd omdat die helaas wegens niet geleverd omstandigheden niet in november kon worden samengesteld.

Voor februari hebben we een legendarische Samiclaus op stapel gezet. Een stevige en loodzware Zwitserse polderkerel die rond komende sinterklaas op dronk moet gaan zijn. De, tegen die tijd, 13-14% alcohol gaat zorg dragen voor een warme binnenkant in de winter van 2011/2012.

Maart wordt de maand van de Kielkennie red Ale, een Irish red ale van ongekende klasse.

Voor April willen we de Toetbier inzetten, naar voorbeeld van één van de Toetanchamon recepten zoals in het vorige clubblad stonden. Al is het nog niet zonnetje klaar of we alle ingrediënten tegen die tijd rond kunnen hebben. Tevens heb ik nog wat vraagtekens bij de in één van de recepten genoemde kruiden want Aziatische kruiden lijken mij niet thuis te horen in een Egyptisch bier. Ook denk ik dat ze in de farao tijd geen witbier gist hadden dus zal het waarschijnlijk met behulp van wilde gisten gefermenteerd zijn. Dat levert dan wel weer een lekker zuur bier op.

Voor de rest van het jaar gaan er nog een dubbelbok, een sterke blonde, een tripel en indien mogelijk tevens een kriek op het programma verschijnen. In welke volgorde is nu nog niet helemaal duidelijk.

Hier volgt het recept van de IPAObama en de Samiclaus:

 IPAObama (10 liter)

SG 1060 (bottelen bij SG 1015)

20 EBC

52 EBU

6,4% alcohol

p { margin-bottom: 2.12mm; }h3 { margin-bottom: 2.12mm; }h3.western { font-family: "Verdana"; }

Ingrediënten

Pale mout (7 ebc)

2450 gr.

 

Cara-kristal (120 ebc)

50 gr.

 

Biscuitmout (50 ebc)

50 gr.

 

Amarillo (9,5% α)

14 gr.

75 min.

Amarillo (9,5% α)

10 gr.

30 min.

Amarillo (9,5% α)

8 gr.

5 min.

Amarillo (9,5% α)

8 gr.

Koudhoppen

Gist: Wyeast 1056 American Ale

Maischschema

Temperatuur (°C)

63

72

78

Tijd (min)

45

20

5

p { margin-bottom: 2.12mm; }h2 { margin-bottom: 2.12mm; }h2.western { font-family: "Verdana"; font-size: 14pt; font-style: italic; }h2.cjk { font-size: 14pt; font-style: italic; }h2.ctl { font-size: 14pt; font-style: italic; }h3 { margin-bottom: 2.12mm; }h3.western { font-family: "Verdana"; }

Samiclaus (10 liter)

SG 1129 (bottelen bij SG 1030)

22 EBC

27 EBU

13-14 % alcohol

Ingrediënten

Pils mout (3 ebc)

4000 gr.

 

Cara-red (40 ebc)

400 gr.

 

Viennamout (6 ebc)

130 gr.

 

Suiker (mag kandij zijn)

800 gr.

 

Northern Brewer (9,2 α)

16 gr.

75 min.

Tettnanger(3,8 α)

7 gr.

15 min.

Hallertau Mittelfruh(3,7 α)

7 gr.

5 min.

Gist:

Hoofdgisting en eerste twee weken lagering Wyeast 2308 Munich lager.

Na twee weken lagering Champagne korrelgist, bijvoorbeeld: Bioferm champ.

Maischschema

Temperatuur (°C)

63

72

78

Tijd (min)

35

40

5

Dit is een vrij zwaar beslag. Pas dus op dat je niet teveel mout tegelijk in je maischketel stopt.

Terug naar overzicht

Maandbier en ander geneuzel Clubavond december

tww januari 2011
Door: John Gouwerok

Het was een verrassende dag, deze 17e december: weer als een echte kerstavond waar we al jaren op wachten, maar dat kwam deze keer niet goed uit. Het was de avond van 't Wort Wat! met het kerstdiner en als dat niet te bereiken is dan weet je dat je wat mist en je houdt er en hongerig gevoel aan over.

Voor de organisatie was het wachten op de kerstgangers die op zoek waren naar een warme stal en een maaltijd in deze donkere dagen. Een aantal hebben de stal in de Boerderij dan ook niet gehaald en er bleven een aantal plaatsen open. Jammer. Ook twee sponsors van kerstbier konden de weg naar Hoofddorp niet berijden. Ze doen misschien een andere keer mee voor de maandbierwisselkei.

Al met al was toch het een fantastische avond met een 6 gangenmenu maar met wat andere bieren. Een aangepast kerstverhaal en de uitreiking van de beker voor de clubkampioen

Bij het voorgerecht was er LEFFE BLOND A LA THEO van de VOORDE. Er zijn 32 wedstrijdformulieren ingeleverd met punten tussen 5 en 8. Het gemiddelde was voor dit bier 6.87

Bij de hoofdschotel KERSTBIER A LA ERIK BOUMAN. Hiervoor zijn 30 formulieren ingebracht met punten tussen 6 en 9, het gemiddelde voor dit bier kwam uit op 7.51.

Ondanks de wat mindere opkomst kunnen we terugkijken op een heel bijzonder kerstmaaltijd van 't Wort Wat en dank voor de organisatie hulp en sponsors .

Jullie uitbater

John

Terug naar overzicht

Brouwser: Brewdog

tww januari 2011
Door: Theo van de Voorde

Homepage Brewdog brouwerij

In het kader van deze artikelenreeks wil ik graag een website onder jullie aandacht brengen, nl. die van www.brewdog.com. Dat is de site van een Schotse bierbrouwerij die op een nogal opzichtige manier aan weg timmert om de Engelse bierdrinkers van het lager af te halen.

Ik kwam op het idee om deze website te bezoeken toen ik bij mijn lokale Albert Heijn een biertje van deze brouwerij gekocht heb: 5 A.M. Saint geheten. Mijn oog viel er op doordat ik wist dat links bovenaan de bierstelling wel vaker bijzondere biertjes te vinden zijn. Een tijdje geleden bijvoorbeeld hadden ze, geloof ik, bieren van de Amerikaanse Left Hand brewery.

Info

Ik pakte een van de drie biertjes van de plank en las het kaartje dat over de flesshals gestoken was:

Innovatief, grensverleggend en brutaal. De Schotse brouwerij Brewdog doet geen moeite om gemakkelijke bieren te brouwen! 5 A.M. Saint is een amberkleurig bier van hoge gisting met 5% alcohol. Hop en mout bepalen de smaakexplosie van de eerste slok – extreem über hoppig en aangenaam fris. 5 A.M. Saint aan tafel? Drink het bij een goede stamppot of suddervlees.

Deze tekst deed mij dit biertje in de kar leggen en thuisgekomen het meteen de koelkast te zetten. Die avond heb ik het gedronken en het was echt een sensatie, de bitterheid spatte uiteen in je mond! Dat is ook geen wonder want als je op hun website op het betreffende bierflesje klikt, krijg je te zien welke mout- en hopsoorten er in het bier zijn gebruikt. Dan blijkt dat ze behalve veel ook onbekende hopsoorten gebruiken! In het geval van 5A.M. Saint zijn dat: Nelson Sauvin en Amarillo / Dry Hops: Simcoe, Cascade, Centennial, Ahtanum en Nelson Sauvin.

Etiket

Na deze smaakvolle ervaring heb ik het etiket aan een nader onderzoek onderworpen en hier volgt de vertaling van wat aan de linkerkant van het etiket staat:

Brew Dog: Bier voor slimme mensen. De bieren van Brew Dog zijn in 't kort pure punk. Wij brouwen compromisloos, trots en oneerbiedig bier, met een ziel en een doel. Onze benadering heeft dezelfde minachting voor de massa biermarkt die de “old school punks” hadden voor pop-cultuur. Brew Dog is een moderne opstand tegen de gezamenlijke kleurloze burocratie en het vlakke, zielloze bier dat op industrieële wijze gemaakt wordt. Dump de pilsstroom en zeg hallo tegen Brewdog!

Aan de rechterkant staat een nog veel langer verhaal, maar dat moeten jullie zelf maar op het flesje lezen.

Website

Veel leuker nog is de site zelf. Er is van alles op te zien, al hun bieren met een beschrijving met soms een video erbij en je kunt ook alle bieren bij hen in de shop kopen. Er is een download afdeling, een stuk over de brouwerij, over de bar's, te veel om op te noemen. Jullie moeten beslist zelf eens een kijkje nemen.

De bieren

Behalve het hierboven genoemde bier brouwen ze nog een groot aantal andere bieren: bij Albert Heijn kun je voor 1,99 euro nog kopen: Trashy Blonde - 4,1% en Punk IPA - 6%. Daarnaast maken ze nog: 77 Lager - 4,9 %, Hardcore IPA - 9,2 %, Paradox - 10 %, Tokyo - 18,2 % en 32% Tectical Nuclear Penguin - 32% (waarvan op de site in een leuke video te zien is hoe het wordt gemaakt). Dit zijn hun meest verkochte bieren.

Daarnaast maken ze nog een heel gamma van bijzonder bieren, sommige daarvan op Belgische leest geschoeid. Ik noem er enkele: Nogne O Wit – 4,5 %, Nogne O Saison -6,5 %, The Bruery Saison Rue - 8,5 %, De Dolle Delle Teve - 10 %, Mikkeller Monks Elixir - 10 %.

De prijzen zijn aan de hoge kant maar de verzenkosten naar Nederland slaan alles: om een 75 cl fles van p { margin-bottom: 2.12mm; }£ 10,50 te ontvangen moet je £ 40 verzendkosten betalen.

 

Veel plezier.
Theo van de Voorde

 

 

Terug naar overzicht

Lievelingbier

tww januari 2011
Door: Rob Hagen

Lievelingbier. Als ik dat woord laat vallen weet iedereen waar ik het over heb. Toch kan ik het niet laten om een paar inleidende zinnen aan het gebeuren te wijden. In theorie zou er immers nog een clublid kunnen zijn die een half jaar geen clubbladen leest, de clubavonden overslaat, de nieuwsflitsen mist, geen brouwvrienden spreekt (laat staan met hen een biertje drinkt) zijn winterslaap heeft uitgeslapen of net onder een steen vandaan komt. Speciaal voor hem of haar dus begin ik bij het begin.

De eigenaar van Restaurant Lieveling in Hoofddorp wilde een keer bijzonder bier op tap hebben en benaderde daarvoor ’t Wort Wat. Clubleden werden opgeroepen om op 11 september vorig jaar, tijdens een open brouwdag, bier voor Lieveling te gaan brouwen. Het meest geslaagde bier zou op tap komen. Bovendien stelde de eigenaar voor de betreffende brouwer een prijs beschikbaar in de vorm van een dinercheque voor vier personen.

Uitgangspunt bij het brouwen was dat iedereen hetzelfde recept zou gebruiken. Variëren mocht natuurlijk wel, maar dan vooral in het gebruik van kruiden. En daarin had Lieveling op de brouwdag in Lisserbroek ruimschoots voorzien. Inmiddels hadden zich al meer dan 10 brouwers zich voor dit initiatief aangemeld. In november kwamen die voor het eerst bijeen in Hoofddorp om hun eigen bier met dat van andere brouwers te vergelijken.

De echte beoordeling stond op 30 december in restaurant Lieveling op het programma. Iedere brouwer presenteer­de zijn eigen bier aan een tafel waarop ook de gebruikte kruiden lagen uitgestald. Bezoekers van het restaurant, personeel, maar ook clubleden en hun aanhang namen vervolgens deel aan de beoordeling.

De opzet van die beoordeling was als volgt: iedereen ontving een scoreformulier waarop hij aan maximaal 9 verschillende biersoorten een cijfer kon toekennen. Ook kon hij zijn oordeel geven over achtereenvolgens aroma, smaak en nasmaak, en waarnemingen daarbij aanvinken. De afbeelding op deze pagina geeft een indruk van het scoreformulier.

beoordelingsformulier

In totaal zijn er 20 formulieren ingevuld waarop gemiddeld zo’n 6 tot 7 bieren zijn beoordeeld. De opgetelde scores leveren een geschakeerd beeld op. Zie de tabel. Aan het aroma, de smaak en de nasmaak heb ik de cijfers -1, 0 en +1 toegekend, overeenkomstig treurige, neutrale of vrolijke gezichtjes. Percentages zijn afgeleid van het aantal waarnemingen bij hetzelfde bier.

Op basis van de verzamelde scores en, in mindere mate, aan de hand van mijn eigen waarnemingen, houd ik een aantal indrukken aan de bieren over. Hieronder heb ik die weergegeven.

De uitslag

  • Stefan Woolthuis en Michael Woolthuis
  • Toevoeging per 10 liter: 1.25 gram rozemarijn, 1 gram fenegriek, 1 gram lievevrouwebedstro, een kwart kardemonpit.
  • Gemiddeld cijfer en rang: 7,1 (6e)

De broers hebben een risico genomen met de keuze voor twee overheersende soorten kruiden: kardemon en rozemarijn. De reacties op aroma en smaak, juist vanwege dat kruidige karakter, waren erg positief. Een royale 7 als rapportcijfer is het resultaat.  De nasmaak wordt daarentegen erg wisselend gewaardeerd. Misschien dat bij een volgend experiment daar nog aan gesleuteld kan worden, bijvoorbeeld door op een ander moment de kruiden toe te voegen of de dosering rozemarijn iets te verlagen.

 

  • Jan Wurpel en Erik Deelissen
  • Toevoeging per 10 liter:  1.2 gram lindebloesem
  • Gemiddeld cijfer en rang: 7,6 (2e)

Jan heeft goede ervaringen met lindebloesem, getuige zijn goed ontvangen maandbier vorig jaar. Uit de scores is af te leiden dat de meeste proevers eerder een fruitig dan een kruidig aroma in het bier herkennen. In de smaak gaan de associaties kruiden en aroma gelijk op. Hoe dan ook, het levert een goed doordrinkbaar bier op. ‘Een heerlijk fris biertje voor op een terras’, aldus twee proevers.

 

  • Ernst de Moor en Walter Bakker
  • Toevoeging per 10 liter: 1.2 gram lindebloesem, 10 gram jeneverbes
  • Gemiddeld cijfer en rang: 7,4 (3e)

Ernst en Walter zijn aan de slag gegaan met hetzelfde brouwsel als dat van Jan en Erik. Een verschil is dat ze 10 gram per 10 liter jeneverbes na de hoofdvergisting hebben toegevoegd. Je zou kunnen verwachten dat hun bier ten opzichte van dat van het andere bestuursduo fruitiger zou smaken. Het omgekeerde bleek het geval. Daarbij kwam ook iets meer bitterheid naar voren in smaak en nasmaak. Verder riep het bier bij sommigen associaties met een honingaroma op.

 

  • Jacques Stricker
  • Toevoeging per 10 liter: 4 gram koriander, 15 gram sinaasappel, 2 gram citroen
  • Gemiddeld cijfer en rang: 7,3 (5e)

Bij het voorproeven in november was het bier van Jacques één van mijn favorieten. Uit de scores maak ik op dat lang niet iedereen de bitterheid kan waarderen. Zijn de proevers van Lieveling misschien terughoudend omdat het commercieel aanbieden van bittere biersoorten een te grote stap vergt. Op zich zou dat niet onbegrijpelijk zijn. Hoe dan ook, het bier afschilderen als te bitter gaat te ver. Het is fris en goed doordrinkbaar. Bovendien nog een gemiddelde score van 7,25. Daar kun je als brouwer mee thuis komen.

 

  • John Gouwerok
  • Toevoeging per 10 liter: 16.6 gram verse gember, 16.6 gram sinaasappelschil
  • Gemiddeld cijfer en rang: 6,5 (9e

Helaas geen positieve uitschieters in de beoordelingen van het bier van John. De verklaring: veel te weinig koolzuur. De navergisting op de fles was blijkbaar nog niet op gang gekomen. Desondanks was er een duidelijk fruitig aroma waarneembaar. Meer dan de helft  van de proevers merkte dat op. Dit bier verdient een tweede kans.  Tip:  John, ik weet niet of je nog flessen hebt, maar zet ze warm weg (op een veilige plek in de Boerderij?). Kijk dan over een paar weken wat er gebeurt. Ik ben benieuwd. 

 

  • Brouwers: John en Thomas Westerveld, Arie Slagmolen en Tom Schinkelshoek, 
  • Toevoeging per 10 liter: een kwart pit kardamon, 3 gram koriander, 3 gram sinaasappelschil
  • Gemiddeld cijfer en rang: 7,8 (1e

De terechte prijswinnaar. Chapeau voor de mannen van JATTwerk! Gewoon een mooi, fris bier. Niets meer aan doen. Zelf vind ik experi­menten met kardemon een beetje tricky, maar dit bier bewijst evenals dat van de gebroeders Woolthuis, dat je daarmee uitstekende resultaten kunt bereiken. Ik hoop dat ik een seintje krijg als het bier op tap komt.  Dan weet ik wanneer ik een tafel moet reserveren bij Lieveling.

 

  • Johan Riethoff
  • Toevoeging per 10 liter: 2 gram tijm
  • Gemiddeld cijfer en rang: 6,7 (8e

Wie verwacht er van maar twee gram tijm zo’n uitgesproken impact op de smaak? Johan zelf misschien? In ieder geval geeft hij volledig gehoor aan de opdracht iedereen te verrassen met kruiden.  Een nadeel bij tijm is blijkbaar dat je het verrukkelijk vindt, of in het geheel niet. Een tussenweg bestaat niet. Zo kan ik immers de sterk uiteenlopende scores verklaren. Afgezien van de tijmsmaak vind ik het bier prima in orde qua body en mondgevoel. Het verdient een beter cijfer.

   

  • Brouwers: Hans Smits Schouten en Bert Kok
  • Toevoeging per 10 liter: 3 gram koriander
  • Gemiddeld cijfer en rang: 6,3 (10e)

Wat het aroma betreft gooit dit bier hoge ogen (neuzen?). Jammer dat het bier het bij de smaak en nasmaak laat liggen. Een verklaring ervoor kan ik niet zo gauw bedenken. Het bier staat me niet meer voor de geest. En de proevers? Die weten het volgens mij ook niet. Ongeveer een kwart van hen vindt het bier te droog. Hetzelfde aantal van de overige proevers vindt het bier te zoet.

 

  • Brouwer: Rob Hagen
  • Toegevoegd per 10 liter: 1 gram fenegriek
  • Gemiddeld cijfer en rang: 7,3 (4e)

Voor mijn inzending liet ik de keuze vallen op een ondergist, de Munich lager-gist van Wyeast (2308). De vergisting op 10 graden kwam moeizaam op gang en bleef steken op een SG van 1022. Met het eindresultaat ben ik zeker niet ontevreden. Bij het proeven trof ik een aantal fenegrieklief­hebbers aan tafel. Een kruid waar ik kort daarvoor nog nooit van had gehoord. Dat uitgerekend zij erg te spreken waren over mijn bier, vond ik leuk om te horen.

 

  • Brouwer: Theo van Eijden:
  • Toegevoegd: Lievevrouwenbedstro
  • Gemiddeld cijfer en rang: 7,2 (6e)

Theo herinnert mij er altijd graag aan dat mijn enthousiasme voor brouwen begon bij het proeven van zijn brouwsels, waar hij nu op terugkijkt als slecht vergist, troebel en wrang bier. Desondanks was ik niet te stoppen, en kon ik niet wachten de kunst van het bier brouwen zelf onder de knie te krijgen.

Nu, inmiddels bijna 10 jaar later, ben ik gelukkig wat kritischer. Ook toen ik in november een slok mocht nemen van zijn bier tijdens het bottelen. Bij de eerste slok dacht ik onmiddellijk terug aan het bier van toen. Ik noemde het Bouillonbier. Maar het bier heeft zich wonderbaarlijk hersteld en is veel zachter van smaak geworden. De kruiden komen beter tot hun recht. Veel bewonderaars van dit bier zijn er onder de proevers.

brouwer(s)

Stefan

Jan

Ernst

Jacq.

John G

John W

Johan

Hans

Rob

Theo

aroma (-1 tot +1)

0,6

0,5

0,8

0,5

0,2

0,8

0,3

0,5

0,4

0,4

bloemen

20%

10%

12%

6%

11%

14%

0%

0%

13%

20%

fruit

10%

50%

24%

31%

56%

36%

0%

36%

19%

10%

kruiden

60%

30%

41%

50%

22%

43%

64%

36%

50%

40%

honing

0%

0%

18%

6%

11%

0%

7%

18%

13%

10%

granen

0%

0%

0%

6%

0%

0%

14%

0%

0%

20%

muf

0%

10%

0%

0%

0%

0%

7%

9%

6%

0%

rokerig

10%

0%

6%

0%

0%

7%

7%

0%

0%

0%

smaak (-1 tot +1)

0,5

0,7

0,6

0,3

0,1

0,5

0,3

0,1

0,5

0,5

kruiden

50%

29%

30%

16%

21%

29%

56%

20%

26%

31%

fruit

17%

35%

9%

11%

14%

33%

0%

7%

11%

8%

caramel

8%

0%

4%

0%

0%

0%

0%

0%

5%

15%

drop

8%

0%

0%

0%

0%

0%

6%

7%

5%

0%

zoet

8%

29%

26%

21%

21%

13%

25%

20%

5%

38%

bitter

8%

6%

22%

47%

0%

21%

13%

20%

37%

8%

droog

0%

0%

9%

5%

43%

4%

0%

27%

11%

0%

nasmaak (-1 tot +1)

0,0

0,4

0,2

0,0

0,2

0,4

0,2

-0,3

0,5

50%

zoet

20%

42%

36%

7%

24%

17%

0%

14%

38%

23%

fruit

20%

0%

18%

7%

0%

22%

0%

0%

19%

0%

kruiden

40%

17%

9%

0%

6%

26%

42%

7%

19%

31,00%

bitter

20%

17%

27%

79%

24%

30%

25%

36%

13%

23%

granen

0%

0%

0%

0%

0%

4%

17%

0%

6%

8%

waterig

0%

8%

0%

7%

24%

0%

8%

36%

6%

0%

wrang

0%

17%

9%

0%

12%

0%

0%

7%

0%

8%

plakkerig

0%

0%

0%

0%

12%

0%

0%

0%

0%

8%

cijfer

7,14

7,59

7,36

7,25

6,47

7,81

6,67

6,33

7,26

7,19%

klassering

6e

2e

3e

5e

9e

1e

8e

10e

4e

6e

 

Tot slot

Terugkijkend op dit alles vond ik het avontuur bij Restaurant Lieveling en de hele aanloop ernaartoe een geweldige ervaring. En gelet op de reacties die ik om me heen hoorde, sta ik daar niet alleen in. Ik hoop dan ook op een herhaling van dit soort initiatieven.

 

Terug naar overzicht

Leffe Blond kerstbier

tww januari 2011
Door: Theo van de Voorde

Hoe het begon

Op het kerstdiner van club op 17 dec. jl. is bij het voorgerecht het bier geschonken wat ik speciaal voor deze gelegenheid heb gebrouwen. Over het algemeen waren de recties zeer positief, maar we moeten afwachten tot onze uitbater John Gouwerok de uitslag bekend maakt van de ingeleverde briefjes waarop de mensen hun cijfer hebben gezet om te zien of het echt een goede waardering heeft gekregen.°C

In ieder geval is mij gevraagd om het recept in het clubblad te plaatsen en aan dat verzoek geef ik graag gehoor. Ik zal echter wel eerst iets schrijven over het ontstaan van dit bier.

Ik ben voor het eerst aan dit recept begonnen omdat mijn broer Gijs daarom vroeg, hij is een liefhebber van Leffe Blond en wilde het graag samen met mij namaken. Daarop heb ik op internet zoveel mogelijk informatie over Leffe Blond verzameld. Zo kwam ik o.a. op Hobbybrouwen.nl terecht in een thread over Leffe Blond van wel 43 pagina's!

Uiteindelijk heb ik op basis van de gegevens die ik hierin vond het volgende recept gemaakt. Het meest belangrijk onderdeel van het recept is de gist, je kunt alleen de orginele smaak van Leffe Blond krijgen als je een duitse witbiergist zoals Weihenstephan of van Safale WB06 gebruikt. E.e.a betekent dan ook dat je een aanzienlijke hoeveelheid tarwemout moet gebruiken en en bovendien moet inmaischen op 40 °C en een rust bij 44 °C.

Het recept is op basis van 10 liter, wij hebben echter 45 liter gemaakt.

Leffe Blond kloon 1

Ingrediënten

Pilsmout

1,22 kg

 

Carapilsmout 20 ebc

0,24 kg

 

Tarwemout

0,50 kg

 

zuurmout

 0,02 kg  

Maizena

0,24 kg

 

Rietsuiker

0,22 kg

 

East Kent Goldings hop 5%

10 gram

begin koken

East Kent Goldings hop 5%

12,2 gram

laatste 15 min.

Gist:

1 zakje Safale WB06.

Maischschema

Inmaischen bij 40 °C gevolgd door een rust van 20 min, dan 15 min. op 44 °C, gevolgd door 10 min op 52 °C, 10 min. op 62 °C en 30 min op 73 °C. Eindigen met 5 min. op 77 °C.

Overige karakteristieken

Begin SG: 1064,

Eind SG 1009,

EBC 10,5,

EBU 16,

Maischwater 7,5 liter,

Spoelwater 4,5 liter,

Hoeveelheid wort voor koken: 11,5 liter, hoeveelheid wort na koelen 9,7 liter.

Opmerkingen:

  • Een half uur op 73 lijkt lang maar is nodig voor de omzetting van de maizena, daarom ook 73 ipv 72 °C. Zelfs dan is het mogelijk dat niet alle zetmeel is omgezet.

  • Zuurmout gebruik ik omdat ik het water niet aanzuur. Suiker en maizena zijn toegevoegd omdat uit informatie op internet is gebleken dat de Leffe brouwerij dat ook toevoegt. Echter, bij het bottelen bleek het bier veel te droog geworden te zijn, daarom hebben we 9,6 gram melksuiker per liter wort toegevoegd.

Hoe het verder ging

Bij het tweede brouwsel hebben we de suiker daarom weggelaten en hebben we de hoeveelheid pilsmout overeenkomstig verhoogd. Het Begin SG was toen 1066 en het Eind SG 1011 en het bier was toch niet te droog. Ook toen hebben we de WB06 gist gebruikt.

Bij het derde brouwsel hebben een hoeveelheid van 50 liter gemaakt. Het is echter een soort high gravity brouwen geworden want het begin SG was 1084. Daarom hebben we 14,5 liter water toegevoegd om het SG op 1066 te brengen. Het Eind SG was deze keer 1017, dat kwam omdat we nu geen Safale gist gebuikten maar de Wyeast Weihenstephan.

Bij het vierde brouwsel van weer 50 liter hebben we weer de WB06 gist gebruikt, we kwamen toen weer uit op een Eind SG van 1012.

Kloon 5

En dan komen we nu op het brouwsel voor de club, Leffe Blond kloon 5. Omdat ik vergeten was dat het eerste brouwsel te droog geworden was, heb ik hier toch weer de rietsuiker suiker toegevoegd en vreemd genoeg is het bier nu niet te droog geworden.

Ingrediënten

Pilsmout

1,23 kg

 

Carapils mout

0,25 kg

 

Tarwemout

0,52 kg

 

Zuurmout

0,03 kg

 

Maizena

0,25 kg

 

Rietsuiker

0,22 kg

 

East Kent Goldingshop 4,68 % α

11,6 gram

begin koken

Hallertau Perle hop 6,9 % α

5 gram

laatste 15 min.

Gist:

1 zakje Safale WB06.

Maischschema

Inmaischen bij 40 °C gevolgd door een rust van 15 min, dan 15 min. op 44 °C, gevolgd door 10 min op 52 °C, 10 min. op 63 °C en 30 min op 73 °C. Eindigen met 5 min. op 77 °C.

Overige karakteristieken

Begin SG: 1064,

Eind SG 1012,

EBC 10, EBU 15,

Maischwater 10 liter, S

poelwater 5 liter,

Hoeveelheid wort voor koken: 12,5 liter,

hoeveelheid wort na koelen 10,6 liter.

Tot slot

Ik hoop met dit verhaal jullie iets bijgebracht te hebben over hoe je een commercieel bier kan klonen. Ik wens jullie dan ook veel succes met jullie pogingen om welk bier ook te klonen en ben benieuwd naar jullie resultaten.

Theo van de Voorde

Terug naar overzicht

UITNODIGING: Algemene ledenvergadering 2011

tww januari 2011
Door: Erik Deelissen

Langs deze weg nodigt het bestuur van de amateurbierbrouwersvereniging ’t Wort Wat haar leden uit tot het bijwonen van de jaarlijkse ledenvergadering, welke gehouden zal worden op:

Vrijdag 4 maart 2011, 20:00 uur in “De Boerderij” te Hoofddorp

Jan Wurpel en Erik Deelissen hebben hun bestuurstermijn van twee jaar erop zitten en zijn herverkiesbaar. Dean Southall zal het bestuur wegens drukke werkzaamheden verlaten, voor zijn positie is een vacature.

De agenda voor de ALV 2011 is als volgt:

  1. Opening.
  2. Vaststelling agenda.
  3. Benoeming stemcommissie
  4. Goedkeuring notulen ALV 5 maart 2010.
  5. Goedkeuring Jaarverslag van het bestuur van ’t Wort Wat over 2010.
  6. Financiële verslaglegging:
    • Goedkeuring financieel jaarverslag inclusief bevindingen van de kascontrolecommissie.
    • Verkiezing kascontrolecommissie 2011.
    • Begroting 2011.
  7. Bestuursverkiezing.
    • Herverkiezing Jan Wurpel en Erik Deelissen.
    • Beëdiging ……………
  8. Goedkeuring correcties Huishoudelijk Reglement.
    • Aanpassing artikel 1. 
    • Nieuw artikel 12.7. 
    • Wijziging van artikel 14 lid 3. 
    • Wijziging van artikel 19 lid 1. 
    • Wijziging van artikel 20.
    • Correctie in artikel 21 lid 1.e.
    • Correctie in artikel 24 lid 2.
    • Nieuw artikel 24 lid 3.
  9. Bestuursbeleid 2011.
  10. Rondvraag.
  11. Sluiting.

Het verslag van de Algemene Ledenvergadering 2010 en het Voorstel voor correcties van het Huishoudelijk Reglement treft u elders aan in het clubblad van januari 2011. Het Verslag van het verenigingsjaar 2010 vindt u in het clubblad van februari 2011. Het financiële verslag zullen we via de website publiceren.

Namens het bestuur

Erik Deelissen
secretaris.

Terug naar overzicht

Clubkampioenschap 2010

tww januari 2011
Door: Theo van de Voorde

Op de clubavond in december zijn de prijzen uitgereikt van de clubkamioenschappen 2010.

De wedstrijdcommissie, bestaande uit Ernest ter Kuile, Sander van Ierschot, Dirk Kuijzer en Theo van de Voorde, heeft in het afgelopen jaar het stokje overgenomen van Walter Bakker. Hoewel wij dus met meer mensen zijn dan Walter in z’n eentje, was het toch niet zo’n eenvoudige klus. Maar met behulp van een stappenplan dat door Walter was gemaakt is het ons toch gelukt om de kampioenschappen tot een succes te maken.

Het aantal deelnemers viel wederom zeer tegen, in totaal waren er slechts 7 inzenders die met elkaar 23 bieren ingeleverd hebben. Dat betekent dat diverse mensen 2 en soms wel 3 bieren ingeleverd hebben. We zullen ernaar streven om voor het komend jaar meer mensen te laten deelnemen. Misschien dat de keuze van de 2 nieuwe wedstrijdbieren, t.w. Dubbelbok en Irish Red, daartoe zal helpen. Ook zullen we het regelement aanpassen zodat er een maximum komt voor het aantal bieren per klasse.

De keuring van de bieren, op de clubavond in November, verliep uitstekend. De 5 keurmeesters hebben zich samen met de keurende leden uiterst nauwkeurig gebogen over de ingezonden bieren en dat leidde ertoe dat de keuring de hele avond duurde. Vooral voor de nieuwe leden die mee deden was het een zeer leerzame ervaring.

De uitslag

Altbieren

Klassement

Naam

Punten

Jury commentaar

3e prijs

Rob Hagen

73

  1. Mooi bier, had iets meer bitter mogen zijn.
  2. Heeft een kleine afwijking in geur en smaak 

2e prijs

Niels en Matthijs vd Weijden

77

  1. Bier heeft teveel koolzuur voor een alt en iets te veel aromahop
  2. Heel mooi bier, maar voor een alt teveel  geur, te fruitig 

1e prijs

Titus Rina

82

  1. Mooi schoon bier volgens type, let in 't vervolg op de fles!
  2. Goed bier, let op de hopgift, is iets afwijkend volgens soort 

Tripels

3e prijs

Niels en Matthijs vd Weijden

78

  1. Een goed bier, prima in balans, zou alleen wat meer body mogen hebben
  2. Geen commentaar
 
 

Sjaak vd Lee en Nico Ruijter

78

  1. Mooi bier, mooie Tripel. Advies: gebruik wat minder kruiden in een volgend brouwsel
  2. Deze Tripel heeft iets agressiefs, afdronk is niet prettig
 

2e prijs

Erwin Andringa

80

  1. Goeie Tripel, jammer van de oxidatie, Goeie nasmaak
  2. Stevige Tripel, niet teveel gekruid, goed in balans

1e Prijs

 Sjaak vd Lee en Nico Ruijter

8

  1. Goeie Tripel, had iets kruidiger gemogen en iets voller
  2. Mooie Tripel
 

 

De prijswinnaars ontvingen allen een oorkonde en de 1e prijs winnaars ook een beker.

De Clubkampioen

Het clubkampioenschap wordt bepaald door de punten behaald in de beide klasses, bij elkaar op te tellen. Zo kan het dus gebeuren dat iemand die een prijs behaalt in de ene klasse, en in de andere klasse niet, toch kampioen wordt. Dat was dus het geval met Titus Rinia, die eerste werd met zijn altbier (82 punten) en met zijn tripel 75 punten behaalde en daardoor met 157 punten het hoogste aantal punten en daarmee ook het kampioenschap behaalde. Titus, namens ons allen van harte gefeliciteerd.

Tot slot doe ik hierbij een beroep op de leden om nog 1 commissielid toe te voegen aan onze commissie. We komen dan op 5 personen en dat is precies het juiste aantal voor een commisie. Aanmelden kan op: clubkampioenschap@twortwat.nl

Namens de wedstrijdcommissie,
Theo van de Voorde

Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww januari 2011
Door: Ben Jacobs

We hebben met de media commissie afgesproken dat er meer recepten horen in ons blad. We zijn per slot van rekening allemaal brouwers (toch?)!

En in een voorgaande stukje heeft u gelezen over mijn eigen wens te gaan brouwen met houtlagering e.d. Nu, na lang snuffelen in de Amerikaanse bladen heb ik, met wat persoonlijke aanpassingen, een recept samengesteld voor een heuse Imperial Stout. En die heb ik net gebrouwen. En omdat het toch wel een projectje lijkt, zal ik u het verloop ervan zeker niet willen onthouden. En uiteraard hoop ik dat er onder u ook brouwers zijn die wel eens iets heel nieuws willen uitproberen, en hun verhaal met recept aan ons kwijt willen…

Maar nu: de Imperial Stout. De basis wordt een pale ale mout van Maris Otter (als je het goed wilt doen, dan maar investeren). Voorts wat special-B voor de smaak (in plaats van een crystal malt), havervlokken erbij en voor de mooie donkere kleur chocolade- en zwartemout en geroosterde gerst (dat laatste specifiek voor een stout). Een storting van bijna 7 kilo voor 16 liter bier. Met die hoeveelheden zal mijn installatie het wel heel moeilijk gaan hebben.

Daarnaast gaat er, 15 minuten voor einde kooktijd, bittere chocolade in (85% cacao van Lindt & Sprungli) en bij het stopzetten van het kookproces geplette koffie! (de zeer aromatische Yirigachefffe uit Ethiopië).

Ik heb en wil ook geen Amerikaanse hoppen. Daarom heb ik gekozen voor Northern Brewer en East Kent Golding, temeer daar ik die in huis heb en deze ook horen bij porter en/of stout. Ik had graag de Irish ale (1084) genomen, maar een gistkweek uit mijn eigen biervoorraad kwam zeer traag op gang. Ik koos voor Safale 04, een goed alternatief. Wel heb ik meteen een klein, glazen 5 liter vat aangeschaft zodat ik ook nog eens 1.5 a 2 liter van het wort door het trage giststartertje kan laten vergisten. Een opzet om in de toekomst wat vaker verschillende gisten uit te proberen.

Het brouwen ging goed. De maisch werd stroperig dik (17 Lt maisch water) en bij het spoelen was ik even bang voor vastlopen. Heel traag maar toch gestaag wist ik de 15 Lt spoelwater door de zwarte massa te krijgen. Verder volgde ik mijn recept, maar na het koken leek het SG wat te hoog. Helaas deed ik er ietsje teveel water bij (dat laatste heb ik nog steeds niet goed onder controle) en eindigde op een SG van 1085 (ipv de beoogde 1092). Het SG in de kleine fles bleef 1096, daar had ik niets bijgegoten. Ik hoop op een mooie vergelijking straks tussen de twee gisten en het effect van de verschillende alcoholpercentages. 

Voor de lagering ga ik 10 gram houtsnippers in een glas Riesling Trester Feinbrand (40%) twee dagen laten weken (beide gaan uiteraard bij het bier) en ik voeg nog het extract van geplette koffiebonen toe van de Yirigacheffe uit Ethiopië (een zeer smaakvolle koffieboon, samen met de eerder genoemde chocolade te koop bij ‘Koffie en zo’ te Vlaardingen, of te bevragen bij mijn dochter die bij de winkeleigenaar af en toe op de Leidse markt staat). De geplette bonen hebben een nacht in gekookt en afgekoeld water gelegen.

En dan moet het geheel tussen de 2 en 6 maanden lageren. Ik denk dat ik niet verder kom dan 2 of 3 maanden en dan op de fles. En dan nog een paar maanden wachten… Dat is het ergste…

En dan nu het recept voor 16 liter stout:

5000 gram pale ale

300 gram spec-B

150 gram zwarte mout

300 gram chocolade mout

250 gram geroosterde gerst

600 gram havervlokken

200 gram tarwe mout

Temperatuurstappen: 68 °C (90 min) en 74 °C (5 minuten)

Dan koken en toevoegen:

Hoppen: direct: 50 gram Northern Brewer-6,5

Na 35 minuten: 35 gram E.K. Golding-5,5

Na 65 minuten: 40 E.K. Golding-5,5

70 gram chocolade (85%)

En bij uitzetten van het vuur: 47 gram koffie, grof geplet

Begin SG werd aldus 1085 (berekend 1092), de hoeveelheid wort wat meer dan de 16 liter. Berekende bitterheid: 65. Kleur: zeer donker. 

Nu gaan we twee weken vergisten (Safale 04) bij 18 à 19 °C. Lageren bij 15 °C met het gedrenkte hout (mag een bourbon zijn of een cognac) en het aftreksel van 40 gram koffie (uiteraard eerst water koken, dan laten afkoelen en in afgekoeld water overnacht de koffie te weken zetten).

Wordt vervolgd... er valt nu nog even niet te proosten...

Ben

Terug naar overzicht

Poster 'De Bieren van Nederland'

tww januari 2011
Door: Jan-Willem Fukkink

Bierminnend Nederland heeft er een nieuw collectors-item bij. De grote poster 'De Bieren van Nederland' met vrijwel alle etiketten van Nederlandse bieren. Vanaf half december 2010 brengt uitgeverij Birdy Publishing deze poster op de markt. De poster is onder andere via http://www.biermagazine.nl/bier/30/ook_van_bier_.html te bestellen.

Bij onze zuiderburen is de Belgische versie van de poster al jaren een doorslaand succes. Om de twee jaar komt daar een nieuwe editie op de markt met daarop alle etiketten van gerenommeerde Belgische bieren. Nu de (speciaal)biercultuur ook in Nederland sterk groeiende is, werd het tijd voor een Nederlandse editie. Want inmiddels zijn er alweer rond de 100 brouwerijen actief in Nederland, van klein tot (middel)groot. Microbrouwerijen en grote industriele brouwers. 72 brouwerijen hebben op ons verzoek de etiketten van hun reguliere, jaarlijks terugkerende, bieren toegestuurd. Welgeteld 476 Nederlandse bieretiketten sieren daarmee de poster 'De Bieren van Nederland'. Een waar collectors-item dat het prima doet in huis bij de echte bierliefhebber, in het betere biercafe of daar waar biergenieters samenkomen. Bovendien een originele en prettig geprijsde cadeausuggestie, weer eens wat anders dan een boekenbon...

De poster met alle bieretiketten van Nederland is full colour gedrukt op hoge kwaliteit papier, heeft een formaat van 70 x 100 cm en kost 9,95 euro inclusief btw en exclusief 4,95 euro verzendkosten (6,95 euro voor het buitenland). De poster wordt verstuurd in stevige koker.

Bij 't Wort Wat doen we een gezamenlijke bestelactie om verzendkosten uit te sparen. De posters worden verdeeld tijdens een gezamenlijke clubavond. Wil je een poster bestellen? Stuur dan een mail naar jwfukkink@gmail.com.

Terug naar overzicht

Verslag van de Algemene Ledenvergadering 2010

tww januari 2011
Door: Erik Deelissen

Verslag van de Algemene Leden Vergadering 5 maart 2010, in de Boerderij te Hoofddorp

Aanwezig: 47 leden, + 1 erelid.

1. Opening  (20:25)
De voorzitter opent de vergadering

2. Vaststelling van de agenda.  (20:30)
Er is bezwaar aangetekend tegen de behandeling punt 8 van de agenda door een lid van onze vereniging n.l. Jan-Willem Fukkink. Het betreft de wijziging van het Huishoudelijk Reglement artikel 19 vergoedingen. Het bezwaar behelst de procedure, en niet de inhoudelijke wijziging. Het punt wordt van de agenda geschrapt.

3. Vaststelling stemcommissie  (20:32)
De stemcommissie voor deze vergadering bestaat uit Dirk Kuijzer en Bert Kok.

4. Goedkeuring notulen ALV 6 maart 2009  (20:33)
De ALV gaat unaniem akkoord met het verslag van de ALV 2009.

5. Goedkeuring jaarverslag van het bestuur van ’t Wort Wat! over 2009. (20:34)
Met algemene stemmen wordt het jaarverslag van het bestuur goedgekeurd.

6. Financiële verslaglegging  (20:35)

  1. Goedkeuring financieel jaarverslag inclusief bevindingen kascontrole commissie.
    Walter Bakker geeft een toelichting op de balans. Ronald van Boven van de kascontrole commissie gaf uitleg over de verrichte controle. Zij hebben verder geen onregelmatigheden kunnen constateren. Door het ontbreken van een handtekening van Herbert van de Haterd kan echter nog geen decharge worden verleend. Volgende clubavond zal dit worden geregeld in een extra ALV.
  2. Verkiezing kascontrole commissie 2010.
    Tot de kascontrolecommissie 2010 zijn benoemd: Erik Bouman en Rob Dijkhuizen, alsmede Sander van Ierschot als reserve lid.
  3. Begroting 2010
    Walter Bakker geeft toelichting op de begroting over 2010.
  4. Vaststelling contributie ingaande 2011.
    Ernst de Moor geeft een onderbouwing voor de verhoging van de contributie. Stemming 43 voor, 3 tegen, 2 blanco. Het voornemen is de contributie voor leden te verhogen van 30 naar 35 euro per jaar en voor donateurs van 15 naar 17,50 euro per jaar.


7. Bestuursverkiezing. (20:52)

  1. Herverkiezing Ernst de Moor en Walter Bakker. Ernst de Moor: 42 leden voor, 2 blanco. Walter Bakker: 44 leden voor
  2. Beëdiging Dean Southall.Dean Southall: 42 leden voor, 3 blanco

(21:00) Pauze en rondje van het bestuur.

8. Huishoudelijk Reglement wijziging.
Geschrapt uit de agenda en wordt volgende clubavond behandeld in een extra mini ALV.

9. Bestuursbeleid 2010.  (21:23)
De voorzitter licht het bestuursbeleid voor het komende jaar toe.
Het bestuursbeleid wordt gepubliceerd in het clubblad van maart 2010 en is tevens te vinden op onze website.

10. Rondvraag.  (21:43)

  1. Jan-Willem Fukkink mist een knallende commissie.
  2. Sander van Ierschot wil potentiële leden over de streep trekken. Antwoord Ernst de Moor: Laat ze komen kijken op een clubbrouwdag.
  3. Jan-Willem Fukkink zegt dat voor een wijziging van het HR 1/3 van de leden voor moet stemmen. Zie HR art 24 lid 1 en statuten artikel 20 lid 2. Er blijkt onduidelijkheid te zijn over de inhoud van dit artikel. Rob Dijkhuizen wil over dit probleem meedenken.
  4. Rutger Knoop vraagt of het mogelijk is om nog moutmolens te laten maken voor leden die dit willen. Walter Bakker beantwoordt dat er geen plannen zijn om dit nogmaals te doen. De Amerikaanse firma Crankandstein schijnt eenzelfde molen tegen een redelijke prijs te verkopen. Ernst de Moor heeft later overleg gehad met Rutger Knoop over deze kwestie.

11. Sluiting (21:58)

De voorzitter sluit de vergadering om 21:58 en bedankt de aanwezige leden voor de belangstelling.

Verslag van de mini Algemene Leden Vergadering 26 maart 2010, in de Boerderij te Hoofddorp.

Aanwezig 40 leden, + 2 ereleden.

1. Opening  (20:22)
De voorzitter opent de vergadering. De aanleiding is het nog afronden van een tweetal punten.

2. Vaststelling van de agenda  (20:23)
Er zijn wijzigingen.

3. Vaststelling stemcommissie (20:23)
De stemcommissie voor deze vergadering bestaat uit Dirck Kuijzer en Willem van de Ster.

4. Goedkeuring financieel verslag over 2009 (20:24)
Het financieel verslag was tijdens de afgelopen vergadering behandeld, er ontbrak alleen nog een handtekening van Herbert van de Haterd als lid van de kascontrole commissie.
Hierbij is decharge verleend.

5. Stemming wijziging Huishoudelijk Reglement  (20:25)
Allen voor, 1 onthouding.
Hierbij is de wijziging van het Huishoudelijk Reglement goedgekeurd.

Wijziging bepaling clubkampioen (extra punt)
Door een teruglopend aantal inzendingen, te weinig voor 5 klassen, zijn de jaarbieren geïntroduceerd. De wijziging omhelst dat de clubkampioen alleen kampioen kan worden indien hij beide jaarbieren inzendt.
27 voor, 5 tegen, 4 onthoudingen.

De clubkampioenschap-commissie heeft versterking nodig, Theo van de Voorde redt dit niet alleen.
Dirck Kuijzer en Sander van Ierschot melden zich aan als lid.

7. Sluiting  (20:33)
De voorzitter sluit de vergadering om 20:33 en bedankt de aanwezige leden voor de belangstelling.

Namens het bestuur,

Erik Deelissen
Secretaris.

 

Terug naar overzicht