7 artikelen uit het clubblad van September 2010

Terug naar overzicht

Van het bestuur, september 2010

tww september 2010
Door: Walter Bakker

De afgelopen clubavond was weer een zeer geslaagde met een presentatie en proeverij van Menno Olivier van brouwerij “De Molen” uit Bodegraven. Menno is een zeer succesvolle brouwer die zich specialiseert in de extremere bieren en zich daarmee onderscheidt door hoge internationale onderscheidingen binnen te halen en hoog op wereldranglijsten van bieren te komen. Hij is ook onconventioneel in zijn werkwijze wat betreft de hoptoevoeging, de kooktijden van het wort en de lagering van het bier op nieuwe en gebruikte houten vaten.

Ook de presentatie op de clubavond was onconventioneel, zeer onderhoudend en met proeverijen van zeer bijzondere bieren. Zo was daar “Op & Top” een IPA stijl bier die zeer zwaar gehopt is. Menno gebruikt naar zijn zeggen 500 gram hop per 500 kilogram storting, gebruikt late hopping en dry hopping technieken. Late hopping is hoptoevoeging na het koken en voor het koelen, terwijl dry hopping een hoptoevoeging is tijdens de vergisting. Verder kregen we te proeven “Fris & Fruitig”, een morellen Lambiek dat op een Bordeaux vat heeft gelagerd en “Menno & Jens” wat een gruitbier is. Hierna kwamen de extremere porters en stouts aan de beurt. We kregen eerst de “Ziel & Zaligheid” te proeven, een erg donker complex van smaak en zwaar bier, daarna de “Hel & Verdoemenis Misto” , een nog zwaardere en complexere Imperial Stout van 12%. Erg lekker en een erg mooie smaakervaring, voor mij waren dit de mooiste stouts die ik ooit gedronken heb. Als laatste was de “Bommen & Granaten” aan de beurt wat een Barley Wine is van 17%. Al met al een zeer geslaagde avond die door zo’n 60 leden bezocht is. De smaakbeschrijvingen en de beoordelingen van de bieren van brouwerij “De Molen” zijn terug te vinden op www.ratebeer.com.

Volgende clubavond

De volgende clubavond staat in het teken van het Oktoberfest en de presentatie van het Polderbok. De Polderbokcommissie zal een presentatie geven over de samenstelling van het recept en het brouwen van het Polderbok bij brouwerij De Prael. Ook zal er gelegenheid zijn om het Polderbok te proeven

 Oktoberfest

Het Oktoberfest (Duits voor oktoberfeest) is een jaarlijks volksfeest in München. Het begint halverwege september en eindigt op de eerste zondag in oktober. Het geldt als het grootste bierfestival ter wereld en wordt jaarlijks door meer dan zes miljoen mensen bezocht. De Oktoberfest-clubavond betekent het proeven van Duitse bieren en het daarbij nuttigen van braadworsten met Sauerkraut etc. Een Duitse avond dus en als je toevallig nog een Lederhose hebt dan is het wellicht leuk om deze aan te trekken. Als je zus, vrouw of vriendin toevallig nog een leuke Duitse Dirndl heeft mag ook zij meekomen (met Dirndl uiteraard).

Inleveren bier voor clubkampioenschap

Het bier voor het clubkampioenschap (2 flessen per klasse) kan worden ingeleverd op de clubavond van oktober.

Tot de komende clubavond,

Walter

Terug naar overzicht

Maandbier en ander geneuzel, september 2010

tww september 2010
Door: John Gouwerok

Er waren weer meer dan 55 leden aanwezig op de eerste clubavond van het nieuwe seizoen en het beloofde een bijzondere avond te worden met de bieren van de Molen. Ook voor het eerst twee maandbieren: één op tap en de ander in fles. Ik was benieuwd.

Zo’n eerste avond na de vakantie is altijd wat napraten over de in de vakantie bezochte brouwerijen en gedronken speciale biertjes. Dat gold ook voor mij. Op bezoek bij familie in Zwitserland vanwege de trouwerij van een oomzegger. Wat blijkt: hij werkt in een kleine microbrouwerij (100 hl) “Brasserie TROIS DAMES“  in Saite-Croix. Wat het vooral leuk maakt, is dat je hier weinig van Zwitsers bier hoort. Laat staan dat het hier te koop is. Hoog tijd dus voor een bezoek en een rondleiding door de familie.

Een paar dagen na de bruiloft hebben we daar in de buurt een camping gezocht. Na zes kilometer lopen door alpenweide, bereikten we de brouwerij. We troffen een royaal assortiment aan met diverse stouts, IPA’s, en andere soorten bier, waaronder een oud bruin met een jonge Afrikaanse op het etiket. In het Franse deel brouwen ze andere bieren dan in het Duitstalige deel van Zwitserland. Wel vindt er uitwisseling plaats.

Raphaël Mettler

Raphaël Mettler, de uitbater van Brasserie Trois Dames in Zwiserland

Het gesprek kwam ook over de prijs van speciaal bier, daar ongeveer 3.50 euro per fles en de mogelijkheid van export naar Nederland. Hoe dan ook, ik liep na een leerzame middag met een rugtas met 10 kilo aan proefbier bij 30 graden dezelfde zes kilometer weer terug naar de camping. Daar aangekomen was er nog bier over voor thuis. Verdere info over de brouwerij is te vinden op het web: www.brasserietroisdames.ch

De vakantie afgesloten in Zeeland. Ter gelegenheid van het 500-jarig jubileum van Breskens was er een speciaalbier gebrouwen van 8%. In Groede, niet ver daarvandaan, bevond zich Restaurant Brouwerij De Drie Koningen. Prima bier, wel duur!

En dan de maandbieren: eerst de flessen met kölsch van Patrick van Zijl. Een test om ook leden die geen mogelijkheden hebben om bier op fust te verzorgen, ook eens een kans te geven. Patrick had twee kratjes kölsch. Het gaf in eerste instantie wat verwarring, omdat het maandbier altijd op tap is. De verdeling kwam daardoor wat langzaam op gang.

De beoordelingen varieerden enorm. Van 3 t/m 9. Het kwam aan op je persoonlijke voorkeur: je vindt het lekker, of juist helemaal niet. Wel werd het bier bovengemiddeld gewaardeerd. Van 23 uitgegeven flesjes kwamen 21 bonnen retour: 3x3-1x5-7x7-1x7,5-5x8-4x9. Dat komt op een totaal van 146.5 punten; gedeeld door 21 bonnen levert dat 6.9762 ofwel bijna een 7 op. De reactie op een van de bonnen luidde: flauwe keulsch?? 

Het tweede maandbier was het Lindebloesembier van Jan Wurpel. Deze was beschikbaar op de tap en schuimde meer dan normaal, hetgeen mogelijk te wijten was aan een te hoge druk in het vat. De smaak was er niet minder om. Veel vraag naar dit bier dus. De ingeleverde bonnetjes met beoordelingen lieten ook hier een enorme spreiding zien. 34 bonnen: 1x3-1x5-3x6-5x6,5-9x7-1x7,2-3x7,5-6x8-4x8,5-1x8,7. Een totaal van241,9 punten gedeeld door 34 bonnen =7,1147 dus een 7+.

De uiteenlopende beoordelingen voor het maandbier kan een reden hebben. De bieren die Brouwerij De Molen die avond aanbood, smaakten zeer uitgesproken. Dat was mogelijk van invloed op de punten. Zelf vond ik de eerste en vooral ook de laatste erg lekker. Dus heb ik gelijk maar een fles voor thuis aangeschaft. Kortom, het was een leuke opening van het nieuwe seizoen. Dit was het weer, tot volgend keer.

Jullie uitbater John

Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww september 2010
Door: Ben Jacobs

Op het gevaar af dat de avond al door een collega besproken zal zijn in dit blad, wil ik toch even iets zeggen over de memorabele avond met Menno van brouwerij de Molen. Ik heb zelden meer genoten van een collectie mooie bieren. En de krachtige presentatie die erbij werd geserveerd. We zien hier à propos ook weer een duidelijk Nederlands fenomeen: dat een goed werk verrichtende Nederlander in het buitenland bekender is dan in eigen land.....

Ik had een goede kennis bij me, met wie ik samen al eens een fles van de Molen heb mogen nuttigen en we waren beide vol lof over deze avond. En ik voorzie experimenten met hout in het verschiet. Gewoon een bier brouwen en dan met lageren splitsen: in het ene vat geen en het andere wel (misschien in alcohol gedrenkte) houtsnippers. Die laatste natuurlijk ook wat langer lageren. Eventueel Brettanomyces erbij, maar dat wordt dan de volgende stap.

Ik moet zeggen, als je de Amerikaanse tijdschriften leest, dan kom je tegenwoordig veel hout- en ‘Brett’ lagering tegen. Er ligt nog heel wat uit te proberen. 

Eerst deze week maar eens de Quadrupel van de inkoopcie opgepakt. Hoe verbaasd sta je als er op het etiket van de gistbuis staat: Blond 3789 in plaats van strong 3787. Maar die eerste bestaat volgens mij niet, dus toch maar hopen dat het een (onder invloed van alcohol?) gemaakte typefout is. Maar hoe start ik die buis dan op, vraagt u zich af..... (oplettende nieuwe lezertjes gaan er eens voor zitten, maar de notoire drooggist gebruiker zal nu misschien afhaken)....

Tja, tegenwoordig doe ik dat zo: in een schone (gespoeld met sulfiet en zuur), met kokend water nagespoelde erlenmeyer gaat een opgekookt mengsel van 150 cc water, 5 gram suiker, 10 gram moutpoeder en een druppel olijfolie. Daarin gaat na afkoelen de buis gist, en alleen als ik thuis ben schud en zwenk ik wat. Na drie dagen heb ik een actief mengsel (licht gekleurd van de gistcellen en een actief waterslot bij zwenken). Dan maak ik de volgende oplossing in een grotere erlenmeyer: een halve liter water, 50 gram moutpoeder, gistvoeding 4 gram, een lepel appelstroop en wederom een of twee druppels olijfolie. Na afkoelen de kleine giststarter erbij en na twee dagen: voila, een actieve flinke starter en even schudden is voldoende om een dikke schuimkraag te garanderen. En dan ook brouwen natuurlijk. Ik belucht nog wel even kort met een steentje het wort, ondanks de olijfolie. Als ik meer brouwplannen heb, zoals nu, dan giet ik een beetje van de giststarter over in een nieuwe oplossing van 150 cc) en dan kan ik middels de zelfde procedure 5 dagen later opnieuw brouwen. (Dat zal overigens een kliekjesdubbel worden. Waarom kliekjes? Omdat ik nog wel 5 zakjes met resten speciaal mout heb, en die restjes moeten nodig op. Dat is wel zo fijn, want te oud mag het niet worden en dan kan ik meteen gaan nadenken over nieuwe voorraden en dus ook over het toekomstige brouwprogramma.) En zou ik dan toch geen tijd hebben, dan gun ik mijn gistcelletjes wat rust in de koelkast. Wel zo efficiënt.

En zo heeft iedereen zijn eigen gist methode. Waar het om gaat is dat het werkt en vooral, dat je er zelf vertrouwen in hebt. Met droge gist, begrijp ik nu, werkt het sneller en efficiënter, maar ach, dan kies ik een wat langere vergistingstijd en lager ik wat langer. Als het resultaat er maar naar is. Met Wyeast gist heb je gewoon meer keuze.   

Proost.

Ben

Terug naar overzicht

Deans Cyber Corner, september 2010

tww september 2010
Door: Dean Southall

Ik heb een leuke Amerikaanse versie van ’t Wort Wat gevonden, ook met recepten en tips: http://www.maltosefalcons.com. Leuke naam ook!

Via http://www.beersmith.com kun je je inschrijven voor een wekelijkse nieuwsbrief over brouwen (in het Engels). Af en toe zitten er ook een paar mooie recepten tussen. 

Urthel heeft een prijs ontvangen voor haar Saisonniere (ja, zij is een mooie, blonde Belgisch vrouw!) gewonnen. Europa's Beste seasonal Pale Ale 2010. http://www.urthel.com/

De Haarlemse brouwerij Jopen is drie keer in de prijzen gevallen in Nieuw Zeeland voor hun Hoppen, Jubeljoop (beide zilver) en Lei bier (brons) tijdens de BrewNZ Beer 2010-verkiezing, een van de belangrijkste internationale bierwedstrijden. http://www.jopen.nl/imagebank/File/PERSBERICHT%20PrijzenNieuwZeeland%20Jopenbier%202010.pdf . 

Een andere Nederlandse brouwerij, Emelisse uit Kamperland, ontving bij hetzelfde evenement, na een test van ruim 400 bieren, de zilveren prijs voor haar Espresso Stout: http://www.emelisse.nl. De verkiezing wordt elk jaar georganiseerd door het Brewers Guild of New Zealand. Aan de competitie doen private kleine en onafhankelijke brouwerijen mee uit de gehele wereld. Doel van de wedstrijd is om juist de speciale en authentieke bieren met specifieke karakters te promoten.

Als jij op Twitter bent, is het nuttig om Fiona de Lange te volgen.  Haar Twitter naam is Bierliefhebber! Zij heeft ook een online blogover bier http://bier.blog.nl/Fiona

Ik ga naar de 200ste Oktoberfest dit jaar in München om van de sfeer te genieten en ook wat Märzenbier voor jullie op te halen voor de Oktoberfest-clubavond op de 24ste!  Tot dan.

Proost!

Dean Southall

Terug naar overzicht

Brouwdag 11 september 2010

tww september 2010
Door: Theo van Eijden

Een mooie dag voor een mooi bier. Zo zal deze dag in de annalen worden bijgeschreven.  Op zaterdagochtend hebben 16 enthousiaste brouwers en bijna evenzoveel assistenten zich verzameld in Lisserbroek. In de schuur van de familie Duivenvoorden was meer dan genoeg ruimte om de bieren te brouwen. Ten opzichte van de boerderij waren er een aantal niet te onder schatten voordelen. Zo kon je met je auto het ‘brouwlokaal’ binnenrijden om de spullen uit te laden en op  de vloer  lag geen linoleum zodat een onzorgvuldig geplaatste brander geen schade kon aanrichten.

De eerlijkheid gebiedt me ook om te melden dat er een nadeel was. In de Boerderij klagen we weleens bij John Gouwerok dat de bar wel eens wat eerder open mag. Welnu, in Lisserbroek was helemaal geen bar.  Dus er waren geen tosties en de supermarkt lag niet om de hoek. Gelukkig hadden de meeste brouwers wel een biertje mee zodat we de dag op de juiste wijze hebben kunnen eindigen. Over en weer hebben we van elkaars heerlijke bieren kunnen proeven.

Er was ook aanloop van diverse leden en belangstellenden zodat het een gezellige boel is geworden. Navraag leerde dat bijna iedereen van plan was bier af te staan aan de Lieveling. En gezien de variatie in de recepten zullen het zeer verschillende bieren gaan worden. De verwachtingen zijn hooggespannen.

Terug naar overzicht

Klein Brouwerij Collectief organiseert landelijke open dag

tww september 2010
Door: Rob Hagen

Zo’n dertig KBC-leden in heel Nederland stellen op zaterdag 25 september 2010 hun bierbrouwerij, proeflokaal, etcetera open voor het publiek. In Nederland hebben waarschijnlijk nog nooit zoveel brouwerijen tegelijk een open dag georganiseerd.

logo KBC

Natuurlijk wordt er bier gebrouwen en kun je genieten van speciaalbier. Er worden proeverijen en workshops georganiseerd. Ook de licentiebrouwers (die geen eigen brouwketel hebben) verzorgen in hun eigen regio brouwdemo's en andere activiteiten. De KBC-website vermeldt een de lijst met locaties, programma’s en openingstijden (www.kleinbrouwerijcollectief.nl).

Leidsch bier

Bij dit evenement staan de leden van ’t Wort Wat niet allemaal langs de zijlijn. Zo opent Jan-Willem Fukkink tijdens die dag in Leiden de deuren van zijn nieuwe bedrijfspand en proeflokaal. Twee verschillende bierbrouwdemonstraties worden gepresenteerd. Natuurlijk is er Leidsch Bier van de tap en als primeur wordt voor het eerst Leidsch Aaipiejee geschonken. Plaats van handeling is de Flevodwars­weg 7-J in Leiden, van 12.00 tot 19.00 uur.

Over het KBC

Het Klein Brouwerij Collectief (KBC) bestaat sinds 2003 en is sindsdien uitgegroeid tot het grootste samenwerkingsverband van bierbrouwerijen en licentiebrouwers van Nederland. De ruim 60 leden zijn allen kleine ondernemers die zich bezighouden met de productie en verkoop van speciaalbier.

In de landelijke pers zijn het vooral de acht grote bierbrouwerijen die de aandacht vragen. Met de al jaren teruglopende consumptie van pils en tegelijkertijd de opkomende vraag naar (nationaal en internationaal) speciaalbier vindt het KBC het tijd worden om zich meer te profileren. De Nederlandse consument krijgt immers steeds meer aandacht voor een mooi speciaalbier, dat met eerlijke ingrediënten op ambachtelijke wijze geproduceerd wordt. En die voorliefde delen ze met de leden van het KBC.

Terug naar overzicht

Yard House en Beer Mapping Project

tww september 2010
Door: Theo van Eijden

 We find the beer, You drink the beer

Tijdens mijn vakantie in het westen van de Verenigde Staten heb ik een totaal ander beeld gekregen van onze brouwende collega’s aan de andere kant van de grote plas. Je kan letterlijk overal speciaal bieren kopen van microbreweries. De grote merken zijn altijd wel te koop maar de overdaad aan speciaal bieren was overweldigend. The kleine microbreweries zijn in zeer veel steden en dorpen aanwezig en ze maken het hele scala aan bier. De Europese stijlen: Belgisch, Duits en Engels en de Amerikaanse varianten daarop. Zo zijn we bij toeval gestuit op The Yard House een keten van restaurants die pretenderen de wereld grootste collectie aan bieren op tap te hebben. In Passedena had men er maar 117 op tap. Voor de complete lijst verwijs ik naar de website http://www.yardhouse.com. Ook opmerkelijk was dat men beschikte over “blended” bieren. Dit zijn mengsels van commerciële bieren, die aan de tap gemengd worden. Omdat ik helaas maar 1 avond tot mijn beschikking had in dit paradijs ben ik daar niet aan toegekomen. De combinaties staan hieronder aangegeven, ik zou zeggen leef je uit en probeer een Blend.  Misschien is dit wel een heel nieuwe trend vergelijkbaar met pairings van bier en voedsel.

BLACK & BLUE  

Sea Dog Bluepaw Wheat &Guinness Stout 
BLACK & TAN Bass Ale & Guinness Stout
BLACK VELVET Wyder’s Pear Cider &Guinness Stout
DARK CASTLE Newcastle & Murphy's Irish Stout
ECLIPSE Blue Moon & Guinness Stout
GREATNESS Lost Coast Great White &Guinness Stout
HALF & HALF Harp & Guinness Stout
ROSE GAARDEN Hoegaarden White & Lindeman’s Framboise
SNAKEBITE Wyder’s Pear Cider & Harp
YOUNGBERRY CHOCOLATE Lindeman’s Framboise & Young’s Double Chocolate Stout

Na een dergelijke goddelijke ervaring wil een man natuurlijk meer. Teneinde meer brouwerijen te vinden liep ik The Beer Mapping Project tegen het lijf.  http://beermapping.com/ Dit is een website vergelijkbaar met Google Maps. De werking is heel eenvoudig typ de in de plaats waar je bent en je krijgt een kaart met de bierpups en brouwerijen die er zijn. Erg handig is de mogelijkheid om recensies achter te laten. Op die manier wordt de website uitgebreid. Verbazend was dat het ook in Europa werkt. Bijgaand heb ik een schermafdruk toegevoegd van Amsterdam. Wel is Europa een beetje onder vertegenwoordigd. Het is aan ons brouwers en bierdrinkers om de informatie op deze site te verbeteren.

Terug naar overzicht