6 artikelen uit het clubblad van Mei 2010

Terug naar overzicht

Van het bestuur, mei 2010

tww mei 2010
Door: Erik Deelissen

De maand april was een relatief drukke maand voor onze vereniging met veel activiteiten.

Afsluiting bierbrouwcursus op brouwdag

De bierbrouwcursus welke weer door Theo van Eijde en John Keuris op voortreffelijke wijze is gegeven bereikte zijn climax op de gezamenlijke brouwdag. De aankomende bierbrouwers konden de theoretische kennis in praktijk brengen. De leden van de bierbrouwcursus gebruikten 3 brouwsets, waardoor voor de overige leden nog 10 plaatsen overbleven. De belangstelling voor deelname aan deze gezamenlijke brouwdag was zo groot, dat ik helaas een aantal leden moest teleurstellen.

Het recept dat is gebrouwen was een La Chouffe bier; dit blijkt toch wel een bier te zijn dat door veel leden van onze club als hun favoriete bier wordt bestempeld. De gezamenlijke bierbrouwdag was weer een succes, mede door de gezamenlijke inspanningen van de inkoopcommissie, John Gouwerok voor de verzorging en Herman Assendelft voor het beschikbaar stellen van de giststarters.

Excursie

De excursiecommissie heeft ons deze keer diep in België gevoerd. Zie voor een uitgebreid verslag elders in dit blad.

Clubavond april

De clubavond van april is zeer druk bezocht, dat zal zeker aan de aangekondigde presentatie van Jan-Willem den Hartog hebben gelegen.

Jan-Willem is een oud lid (nu donateur) van onze vereniging en in de tijd dat hij nog in Sassenheim woonde en werkte bij de proefbrouwerij van Heineken, was hij ook een begenadigd thuisbrouwer.

Zijn presentatie bestond uit twee delen. Het eerste gedeelte besteedde Jan-Willem aan brouwerij Gulpener waar Jan-Willem werkzaam is als brouwmeester.

Onder andere werd de bedrijfsfilosofie uit de doeken gedaan, zoals het duurzaam productie proces en de samenwerking met boeren in de omgeving voor het aanleveren van duurzaam geproduceerde landbouw producten.

Het tweede gedeelte bestond uit een uitleg over de vergisting, welke processen zich daarin afspelen en hoe wij deze thuis kunnen controleren en bijsturen.

Al met al… het was een drukke maar heel gezellige maand!

Erik Deelissen.

Terug naar overzicht

Ben's Brewing

tww mei 2010
Door: Ben Jacobs
Tegenwoordig denk ik niet meer in termen van brouwen en dergelijke maar het gaat nu over brewing, malted barley, kettle en copper tubing. Ik zie al enige vraagtekentjes bij de lezers, maar er is een eenvoudige verklaring. Ik ben lid geworden van de AHA, de American Homebrew Association. Ik had via de media commissie het blad Zymurgy gezien en dat vond ik genieten. Nu heb ik ook nog een stapel Brew Your Own geleend en blader daar dagelijks doorheen. 

U begrijpt: controlling fermentation temperatures; incredible IPA’s en sparkling Ale secrets zijn mijn deel geworden. Zo weet ik ook al dat er in de toekomst een Sake op het programma zal komen te staan. En dat er Amerikaanse hoppen in huis moeten komen en Maris Otter pale ale malts.

De huisgenootjes zitten natuurlijk niet te wachten op deze onverwachte uitbreiding van de toch al verguisde hobby van papa, maar daar heb ik het volgende op gevonden. De schuur, waar tegenwoordig zonlicht, wind en regen zonder problemen naar binnen kunnen komen, gaat worden verbouwd. En wel zo, dat er volop plaats zal zijn voor (een koelkastje?) en alle potten, pannen en vooral bierkratten die de hobby een struikelblok voor de niet-drinker kunnen maken. 

Nu moet je niet denken dat het op zijn Amerikaans gaat worden aangepakt. Groter is niet altijd beter. Dus de rubriek: ‘homebrew systems that make you DROOL’ sla ik meestal over. Ik ben tevreden over mijn 3 pannen set, ik hoef geen pompjes (daar heb je zwaartekracht voor), mijn aquariumverwarmer houdt mijn gistvat prima op temperatuur zodat mijn gistjes hun werk volgens hun CAO blijven doen en vooral: waarom zou ik meer dan 20 liter willen maken en alle fun van het handwerk eraan geven.

Kortom, ik haal de krenten uit de Amerikaanse pap en kijk of ik dat kan integreren in mijn zich verder ontwikkelende brouwerijtje. 

Na dit gelezen te hebben zal bij menigeen het gevoel bekruipen dat dit heel stiekem een beetje lijkt op een boekbespreking. Maar dat is het niet hoor. Alhoewel... het lezen van dit soort bladeren is wel heel veel fun. En drooling... dat kan ook over de talloze recepten die er in staan (ik word alleen wanhopig van al die extract recipes die er nogal populair zijn, alhoewel de all-grain options toenemen).

Cheers, Ben  
Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, mei 2010

tww mei 2010
Door: Michael Woolthuis

Helaas moeten we de Dufffel een paar maandjes uitstellen. Dit omdat er in mei door Staals (indirect Brouwland eigenlijk) alleen op 27 mei geleverd wordt. Hierdoor hebben wij helaas geen tijd om het pakket in elkaar te flansen voor de clubavond van 28 mei. Maar niet getreurd, september wordt Dufffel maand.

Na wat rijping is de Meibokkel, het pakket van oktober 2009, een uitermate lekker fruitig bier geworden. Om nu ons brouwsel eens te kunnen vergelijken met dat wat anderen er van gemaakt hebben, bieden wij onze Meibokkel aan als ruilbier. Het liefst ruilen we dus met iemand die ook Meibokkel heeft gebrouwen zodat we kunnen gaan proeven wat iemand anders van het zelfde pakket heeft gemaakt. Één ruilproef hebben we al gedaan en wel met Walter Bakker. Zijn bier had nagenoeg dezelfde kleur, moutige basis en fris fruitige afdronk als de onze alleen ons bier bevat ongeveer 6,5% alcohol en die van Walter ongeveer 9%. Hieruit blijkt dat zijn brouwschuur rendement behoorlijk wat beter is dan ons brouwgarage rendement. Voorlopige conclusie is dus dat je beter in een schuur kan brouwen!

Hier onder volgt nog even de lijst met aankomende pakketten.

Juni:

De Robustus gaat het worden. We hebben wat fijne black malts gevonden om deze robust Porter kleur te laten bekennen. Dus voor alle zwartkijkers wordt dit een mooie maand.

September:

Dufffel maand.

Oktober:

Stouterius maand. Erg leuk denken wij, want nu kan je fijn het verschil gaan proeven tussen dit biertype en de Robustus.

November:

Dit is de maand van het lang verwachte tweede brouwsel voor de Rooie Bag. Deze wordt dus geleverd zonder eikenhoutentonnenschaafsel. Als dit brouwsel klaar is, zo ongeveer rond april/mei, dan wordt het mengen en proeven geblazen om de mooiste blend van de twee brouwsels te maken. Ik begin al haast zenuwachtig te worden.

Januari:

We gaan voor deze maand een mooi recept zoeken voor een American style IPA.

Voor alle pakketten geld dat het recept rond de leverdatum ook op de site in de receptendatabase verschijnt en dat het alleen te bestellen is tot twee weken voor de clubavond. Zie voor de laatste besteldag de inkooppagina op de site. Ook voor alle andere bestellingen is dat de deadline.

Groeten,
Michael

Terug naar overzicht

Excursie naar Zuid België

tww mei 2010
Door: Erik Deelissen

De excursie commissie heeft ons meegenomen op excursie diep in België. ’s Morgens om 06:45 uur verzamelen achter station Hoofddorp en 07:00 uur vertrok de bus richting onze zuiderburen. We kregen een vrijwel nieuwe Volvo bus mee, helaas was de bus zo nieuw dat ze vergeten waren om de koffiemachine aan boord aan te sluiten. Maar geen nood, diverse leden hadden al geleerd van vorige excursies dat zo’n koffiemachine vaak problemen oplevert en hadden thermoskannen vol koffie van huis meegenomen. Sommige leden hadden stapels gratis kranten meegenomen vanaf station Hoofddorp, zodat iedereen was voorzien van leesvoer.

Ons eerste doel was brouwerij Dubuisson gelegen in Pipaix. Er worden daar veel bieren gebrouwen en een aantal met hoge alcoholpercentages. De rondleiding werd gegeven door Guy, een Nederlands sprekende gids die ons op sleeptouw nam door de brouwerij. Na het bezoek kregen we nog een video presentatie en degustatie van een aantal van hun bieren.

Na dit bezoek vertrokken we richting Tournai om een bestelling bier op te halen op de Boulevard Eisenhower bij Drinksdubuisson. Christopher Kokhuis had voor deze constructie gekozen vanwege het krappe tijdschema waar we ons aan moesten houden i.v.m. de urenstaat van de buschauffeur. Als alle deelnemers zelf zouden gaan shoppen zouden we in de knel gaan komen.

Nadat het ruim van de bus was vol geladen vertrok het gezelschap richting Buggenhout voor een bezoek aan brouwerij Bosteels. We kunnen wel zeggen een wereldberoemde brouwerij vanwege de verkiezing van hun Tripel Karmeliet als beste bier van de wereld.

We werden daar hartelijk ontvangen door onze gids Brigitte. Deze pittige tante gaf ons een kleine inleiding buiten bij het koetshuis, hierna konden we de brouwerij bekijken. We mochten overal tot zeer dichtbij het proces van brouwen en vergisten en verpakken bekijken. In de bottelarij waren we getuige van een optredende storing in de afvulmachine. Een hoop glas stuk en wat erger was, was dat er ook veel bier over de vloer stroomde.

Na de rondleiding konden we bieren degusteren in het proeflokaal bij Greta, een oude dame die haar hele leven werkzaam was geweest op de brouwerij en nadat ze met pensioen is gegaan nog dagelijks hand- en spandiensten verricht. Zij hielp met het tappen van de diverse biersoorten, samen met haar broer.

En ze bleven maar doorschenken... Deze gastvrijheid had de excursiecommissie ook meegemaakt tijdens de pre-excursie, dus als bodempje had de excursiecommissie (met toestemming van de brouwerij) kleine snacks bestaande uit kaas en worst meegenomen. Na een hartelijk afscheid gingen we in de bus voor een kleine rit naar onze locatie om te gaan dineren bij de “poort van Cyriel” in Opdorp.

Een werkelijk schitterende locatie waar wij heerlijk hebben gegeten.

Erik Deelissen

Terug naar overzicht

Clubavond van 23 april

tww mei 2010
Door: Nico Mes

Een week eerder dan normaal vanwege Koninginnedag op de laatste vrijdag van de maand.

De clubavond stond in het teken van de Gulpener brouwerij. Jan Willem den Hartog, brouwer bij de Gulpener brouwerij en lid van ’t Wort Wat.

Te merken was dat Jan Willem zich prettig voelt bij de brouwerij. Enthousiast vertelde hij over de Gulpener brouwerij. Een brouwerij die direkt contact heeft met akkerbouwers uit de omgeving en de natuur. Gestreefd wordt naar een milieu verantwoord verbouwen van de grondstoffen gerst, tarwe, spelt en hop. Ook wordt getracht de CO2 uitstoot en het watergebruik zoveel mogelijk te beperken. Een bijzondere brouwerij, met een aantal mooie bieren. Een nieuw bier, het Gulpener Echt 2010 werd vanuit een houten vaatje geschonken. Een mooi bier voor de zomer. Het is een eenmalig gebrouwen speltbier.  Het bier zal verkrijgbaar samen met drie Echt 2010 bieren van 3 andere familiebrouwerijen: Alfa, Budels en Lindeboom.

Na de pauze ging Jan Willem in op het brouwen, met extra aandacht voor gist. Dat het zeer interessant was bleek wel uit de vele vragen en uit het feit dat het ook aan de bar rustig was.

Een zeer geslaagde clubavond.

Terug naar overzicht

John Westerveld en Marita Kuijpers

tww mei 2010
Door: John Westerveld

Gaan trouwen....

Hierbij de uitnodiging aan alle leden van 't Wort Wat.

Terug naar overzicht