14 artikelen uit het clubblad van Maart 2010

Terug naar overzicht

!Wat wort 't?

tww maart 2010
Door: Nico Mes

Nu woon ik in Apeldoorn. Meteen krijg ik de problemen van iemand met twee nationaliteiten. Ik ben nu lid van twee bierbrouwverenigingen, ’t Wort Wat! en AWA85. In Apeldoorn ben ik al een beetje ingeburgerd.

In de regel brengt het geen problemen met zich mee dat ik van twee verenigingen lid ben. De clubavonden van ’t Wort Wat zijn op vrijdag en die van AWA85 op donderdag, ik hoef dan geen keuze te maken. Problemen komen pas als op zaterdag iets wordt georganiseerd, bijvoorbeeld een brouwdag op 17 april. Op dezelfde dag geeft AWA85 een feest vanwege het 25 jarig bestaan. Je moet dan een keuze maken. Ga je naar je moedervereniging ’t Wort Wat! of naar AWA85. Aan de ene kant wil ik wel weer eens naar zo’n gezellige brouwdag. Aan de andere kant is zo’n feestdag ook niet te versmaden en goed voor de inburgering. Ik heb nog even tijd om na te denken.

Een ander probleem van verhuizing naar Apeldoorn dat deelname aan de excursie lastiger wordt. Om 6.45 uur bij station Hoofddorp zijn wordt dan wel erg vroeg opstaan. Met openbaar vervoer is dat niet mogelijk. Met de auto moet je al rekening houden met file.

Maar we wonen heerlijk, dus we nemen dit voor lief.

Nico

Terug naar overzicht

Van het bestuur, maart 2010

tww maart 2010
Door: Walter Bakker

Afgelopen clubavond

Afgelopen clubavond hadden we de Algemene Ledenvergadering (ALV) van onze vereniging. De clubavond was voor een ALV vrij druk bezocht met 49 leden! Na een redelijk korte vergadering kon er genoten worden van een Tripel Karmeliet van het vat die door de vereniging werd aangeboden en een lekkere kaas die door Frits Langeveld was geschonken. Tevens was er een (beperkte) brouwspullenmarkt met dank aan Carlos en André.

Hierna was er een interessante presentatie van de Excursiecommissie met een foto-impressie van de komende excursie op 23 april naar de brouwerijen Dubuisson en Bosteels. Aanmelden voor deze excursie kan gedaan worden door € 55 voor leden en € 62,50 voor introducés over te maken op ING rekening 7228352 met vermelding van excursie 2010 en de keuze voor uw avondmaal: vis, vlees of vegetarisch.

De avond werd afgesloten met een blindproeverij van echte en eigenbrouw Tripel Karmeliet die door Dean Southall werd georganiseerd.

Komende clubavond

Elk jaar stellen we 2 biertypen centraal waaromheen een aantal activiteiten plaatsvinden zoals presentaties, clubblad, recepten, excursie, pakketten van de maand en de clubkampioenschappen. Dit jaar staan de Alt en de Tripel centraal waarover we de komende clubavond een presentatie kunnen verwachten en waar we ook een aantal voorbeelden van kunnen proeven. Theo van de Voorde zal de Alt presentatie en proeverij verzorgen terwijl Theo van Eijden de Tripel voor zijn rekening zal nemen.

Voordat we met de Alt en de Tripel zullen beginnen zal er nog een mini-ALV zijn voor de goedkeuring van het financieel verslag over 2009 en een stemming voor een wijziging in het huishoudelijk reglement.

En verder…

Verder staat er nog te vermelden dat er op 17 april weer een gezamenlijk brouwdag wordt georganiseerd in de Boerderij. Het te brouwen bier wordt een La Chouffe Kloon, een tripel dus in het kader van de jaarbieren. De coördinator van die dag is Erik Deelissen.

Op de clubavond van mei staan tapinstallaties, stookinstallaties (alleen decoratief ) en een etikettenwedstrijd op het programma. Iedereen die een mooie, interessante, bijzondere of gewoon een gewone tapinstallatie of stookinstallatie wil laten zien kan zich opgeven bij Ernst de Moor .

Een ieder die wil meedoen aan de etikettenwedstrijd kan zijn etiketten inleveren bij Ernst de Moor die dan zorgt voor het inscannen van de etiketten voor de presentatie en die de beoordeling zal coördineren.

Tot de komende clubavond,
Walter

Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, maart 2010

tww maart 2010
Door: Michael Woolthuis

Ik geloof dat de lente al aan het beginnen is geslagen want het eerste flesje van de Meibokkel is reeds geproefd en als behoorlijk lekker bestempeld. De rest van de voorraad mag vrolijk blijven rijpen totdat de maand mei is aangebroken want de naam is niet voor niets Meibokkel. Voor de mensen die hier niets van begrijpen: Meibokkel was het maandpakket van oktober 2009 en had als lokale smaakmaker een gram Gagel blaadjes uit de tuin van Arnoud. Traditioneel in de blote kont en met volle maan geplukt. En dat proef je wel want de smaak is ietwat zoetig met een kruidige afdronk die lekker lang blijft hangen.

De inkoopcommissie heeft een nieuw speeltje. En wel een vacumeer apparaat. Wij kunnen dus voor de volgende maand pakketten de hop en kruiden in een vacuüm zakje aanleveren. Dit omdat sommigen, waaronder ook wijzelf, de pakketten soms wel eens een tijdje willen laten liggen omdat er geen zin of tijd is om te brouwen. De mout blijft dan over het algemeen gewoon goed maar de hop gaat dan meestal wel wat achteruit. De oplossing hiervoor is dus het vacuüm zuigen van de hop zodat het langer goed blijft. Helaas kunnen wij deze service alleen aanbieden tegen een meerprijs van € 0,25. Dit wordt dus een extra keuze bij het aankiezen van het maandpakket.

Als reclame en natuurlijk om het uit te proberen hebben we de hop van het maandpakket februari, de Einfainerdoppelbock, volledig vacuüm gezogen uit geleverd.

Hier onder volgt nog even de lijst met aankomende pakketten.

Maart

Voor de clubkampioenschappen moet er uiteraard ook een fijn recept zijn. En wie de laars past drinkt hem leeg want deze maand wordt het dus een ‘Schoenmaat Alt’. Volledig naar het recept van Louis van Velthoven zoals het al sinds de excursie bij Schumacher op de site staat. Wij hebben wel de vrijheid genomen om het van een zelf verzonnen naam te voorzien en het recept te verherrekenen met de hop alfazuurwaarden van de oogst van 2009 (zoals vermeld op de site van brouwland).

April

Dit wordt ook weer een mooie voor de nazomerse activiteiten. Want nu staat de ‘KwaaieDrop’ op stapel. Dit wordt een lekkere sterke Quadrupel met alles erin wat een man nodig heeft op de onverzadigde rechts draaiende hompen vet na.

Mei

Ook voor deze maand gaan we net doen of we alles zelf verzinnen en laten een ‘Dufffel’ van de band lopen. We moeten nog heel even wat Duveltjes legen om de gist te kunnen terug winnen maar dan moet onze ‘Dufffel’ er ook echt op gaan lijken.

Juni

Voor de zwartkijkers wordt dit een mooie maand want een Robust Porter gaat het worden. Op dit moment is het recept nog niet helemaal rond omdat we afhankelijk zijn van de verkrijgbaarheid van wat speciale brown malts.

Voor alle pakketten geld dat het recept rond de leverdatum ook op de site in de receptendatabase verschijnt en dat het alleen te bestellen is tot twee weken voor de clubavond. Zie voor de laatste besteldag de inkooppagina op de site. Ook voor alle andere bestellingen is dat de deadline.

Groeten,
Michael

Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww maart 2010
Door: Ben Jacobs

Het wordt gelezen, jawel. Twee dagen na het verschijnen van ons mooie clubblad ligt de eerste boekbespreking in mijn postvak. Wow, die Ronald begrijpt onze dead-lines beter dan ik. Gezien het resultaat (de eerste boekbespreking binnen) en de mogelijkheid ons drukwerk eens lekker door te bladeren en te lezen (gelukkig hebben we nog steeds een papieren versie) lagen mijn benen figuurlijk op tafel, de handen achter het hoofd gevouwen. Tot het onverbiddelijke mailtje van Lidewij mij verzekerde dat de deadline voor het maart nummer alweer was genaderd.

En ik had nog wel iets willen schrijven over mijn poging de eerste batch van de Rooiebag te gaan maken: 5 liter, hoe ga je zoiets aanpakken...?

Maar een giststarter luistert niet naar deadlines. Die heeft zo zijn eigen ondoorgrondelijk groeiproces. Okee, vandaag spat het er eindelijk vanaf, maar hij moet nog opgeschaald worden. Niet dat je veel starter nodig hebt voor 5 liter, maar toch...

Deadlines, het leven zit er vol mee. Dat heb je ook met gezamenlijk brouwen (met name met niet- brouwers), hoorde ik van mede leden. Dan spreek je met elkaar een botteldag af (want de brouwer zorgt voor de vergisting en lagering), maar net als mijn starter heeft een vat bier lak aan agenda’s. En dan kan een deadline gaan knellen. Te lang lageren hoeft niet zo’n probleem te zijn, zeker niet met de huidige temperaturen. Mijn Meibokkel en de Alt staan beide al een tijd in de lagerfles te genieten van het winterse weer en beide weten nog van geen ophouden. Niet dat ik zit te wachten om die 40 liter af te vullen, anderzijds wil je ook wel eens resultaten zien, oh pardon, proeven. Maar als je een afspraak hebt met de medebrouwers en het bier is er nog niet helemaal klaar voor...

Want wist u dat lang en koel lageren heel wat voor uw bier kan betekenen? Koel lageren zorgt ervoor dat eiwit-polyphenol-complexen ontstaan die samen met het gist neerslaan in uw lagervat. Dat gist, dat reeds door de hoge alcoholdruk en lage concentraties van eenvoudige suikers al gedwongen was andere metabole routes te kiezen, waardoor diacetyl, 2,3 pentaandion en acetaldehyde  uit uw bier verdwijnen en dan uiteindelijk naar de bodem zakt, met de complexen van eiwitten, hoppolyphenolen en restanten zetmeel. Dat levert toch maar mooi een helder en stabiel bier op.

Maar om terug te komen op afspraken: deze hobby past dus niet helemaal in agenda’s. Het beste is je maar aan te passen aan de agenda van de gist, dan krijg je de beste resultaten. Je eigen agenda is altijd nog bruikbaar voor de brouwdagen, de excursie en de clubavonden. 

Proost,
Ben

 

(nu nog die Rooiebag aanpakken....)

Terug naar overzicht

Van de excursiecommissie, maart 2010

tww maart 2010
Door: Stefan Woolthuis

Excursie April 2010

Op 15 april aanstaande is het weer zover, we hebben er allemaal naar uitgekeken: de excursie naar brouwerij Dubuisson in het gehucht Pipaix, zuid België.

Deze brouwerij is bekend om zijn Bush bier en zeker ook vanwege de Cuvée des Trolls. Dit is een zeer smakelijk bier. Andere bieren van deze brouwer zijn wegens de hoge alcohol percentages niet geschikt voor de grote dorst.

De brouwerij is een van de oudste en origineelste van België, volgens eigen zeggen. Maar nader onderzoek laat zien dat deze brouwerij echt met zijn tijd is meegegaan en van binnen volgens alle kwaliteitseisen kan produceren.

KwakglasDaarna verlaten we het diepe zuiden van België en rijden via Tournai terug naar het warmbloedige Vlaanderen. De streek onder de rook van Antwerpen. Het is in Buggenhout waar brouwerij Bosteels staat. Ook dit is een echte familie brouwerij, welke al vele generaties door dezelfde familie wordt geleid.

Hier is op het eerste gezicht de tijd stil blijven staan, maar schijn bedriegt en deze brouwerij is van binnen volledig naar de huidige eisen gemoderniseerd. Wel met behoud van het goede uit het verleden. In deze brouwerij wordt de enige echte Tripel Karmeliet gebrouwen. Een fantastisch lekker bier en tevens een van de bieren van het clubkampioenschap. Een ander zeer bekend bier is Kwak, zo genoemd naar het geluid dat het speciale glas maakt als het uit je handen glipt. Dit is natuurlijk niet waar, maar het echte verhaal kun je wel horen wanneer meegaat. De inschrijving is inmiddels gestart en er is behoorlijk wat animo.

Hoe je mee kunt?

Maak de speciale ledenprijs van € 55,00 over naar de penningmeester. Kom op 15 april om 06.45 uur naar de Rode Man achter station Hoofddorp. De bus vertrekt om 07.00 uur stipt. Neem een lunchpakket mee voor in de bus. En het belangrijkste: zorg voor een goed humeur.

Tot dan!!!!!!
Stefan

 

Terug naar overzicht

Gistcursus 6 maart 2010

tww maart 2010
Door: Arjan Molenaar

Het was een mooie dag, afgelopen 6 maart. Een mooie dag om alle finesses te leren over de behandeling van gist. Twaalf cursisten werden onder leiding van André van der Zee en Arnoud Aten ingewijd in het geheim dat gist heet.

Gistmanagement —hoe zorg ik ervoor dat ik op de brouwdag genoeg vitale gist heb— ervaar ik als een van de moeilijkste onderdelen van het bier brouwen. Het steekt redelijk nauw met deze kleine plantjes (geen diertjes blijkbaar, daar kwam ik op de cursus achter). De laatste gistcursus was bijna anderhalf jaar geleden en toen was ik helaas niet in staat deze cursus bij te wonen. U zult begrijpen dat ik niet lang hoefde na te denken toen in de Nieuwsflits werd aangekondigd dat de cursus wederom gegeven zou worden.

John had de koffie verzorgd, dus we waren goed voorzien om het eerste deel van de cursus te started: de theorie. Hiervoor kregen we een lijvig boekwerk uitgereikt. De syllabus Gist Kweken bevat een schat aan informatie omtrent het opkweken en bewaren van gisten. André en Arnoud leidden ons op luchtige wijze door de wereld die gist heet.

De middag omvatte het praktijkgedeelte. En zeer hygienisch werken. Als eerste oefening konden we petrischaaltjes vullen met agar-wort oplossing. De flessenhals steriel maken in een gasvlam en dan voorzichtig schenken. Denken om het deksel en voila, net iets te weinig wort in het schaaltje. Een aantal cursisten ging het al goed af (een vaste hand?). Het daadwerkelijk enten van een gist was voor iedereen zonder laboratorium achtergrond iets nieuws. André had een aantal gisten meegenomen, waaronder de La Chouffe en Duvel gisten. Deze waren dan ook de gisten welke gretig geënt werden. Gistdepot uit flesjes commercieel bier is tegenwoordig niet echt een optie meer. Brouwerijen gebruiken tegenwoordig vaak andere gisten voor de hergisting dan welke voor de hoofdgisting zijn gebruikt. 

Aan het eind van de cursus kreeg een ieder genoeg materiaal mee, van een zakje agar-agar, tot een öse. Een gedeelte van de spullen was niet op tijd geleverd en moeten we op een clubavond ophalen. De geënte schaaltjes en buizen gingen uiteraard mee naar huis. Hoewel we meegedeeld kregen dat er zelden goede resultaten gehaald zijn met tijdens de cursus geënte gist, moet ik zeggen dat de crème-witte  bolletjes gist langzaamaan zichtbaar worden.

Al met al een leuke en zeer leerzame cursusdag. De verwachtingen zijn meer dan waar gemaakt. Een aanrader voor iedereen die net iets meer van gist wil weten!

Terug naar overzicht

Boekbespreking: Tournée générale

tww maart 2010
Door: Ronald van Boven

Herhaaldelijk doet Ben Jacobs pogingen in zijn rubriek BEN BIERBROUWEN de boekbespreking te promoten. Nu ben ik in het bezit van een boek waarvan ik een ieder deelgenoot wil laten zijn. Het betreft hier een boek uitgebracht naar aanleiding van een Belgisch tv-programma.

In het Canvas-programma Tournée générale neemt muzikant en duivel-doet-al Jean Blaute zijn Britse vriend en oer-veejay Ray Cokes mee op een queeste naar de geheimen van het Belgische bier. Tijdens hun verrassende, verfrissende en van tijd tot tijd hilarische trip maken ze kennis met 1001 onvermoede aspecten van de rijke Belgische biercultuur en met tal van onbekende toeristische pareltjes. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen: zelf een bier brouwen dat aan al hun eisen voldoet.

Het boek Tournée générale zet aan de hand van de spraakmakende zoektocht van deze twee bon vivants de boeiendste weetjes over het Belgische bier in de schijnwerpers.

Tournée générale: de geheimen van het Belgische Bier

Aflevering 1 - De helden van ons bier

Jean Blaute en Ray Cokes kruisen vandaag het kruim van de Belgische biercultuur op hun pad. De beste brouwers ter wereld, de Struise Brouwers, brengen hen eerst de kunst van het bierproeven bij. Ze tonen enkele staaltjes van hun topbrouwsels zoals de ‘Aardmonnik’, gebrouwen volgens de bierstijl ‘Vlaams oud bruin’ uit 1900. Na deze stevige intro vergapen beide heren zich aan de eeuwenoude brouwtraditie van de broeders van Westvleteren. Zij brouwen de ‘Trappist Westvleteren’, de kaviaar onder der bieren. Uniek in de wereld, groots in België. Meteen wordt de grandeur van ‘België bierland’ gezet!

Aflevering 2 - Brussel, land van lambiek en geuze

 

Jean parkeert vandaag het busje in hartje Brussel. Sinds de 16e eeuw wordt hier een ‘oerbier’ gebrouwen: de lambiek. Dit zure bier vergist spontaan in open kuipen en houten tonnen. Nergens anders ter wereld wordt nog volgens deze brouwmethode gewerkt. In brouwerij Cantillon in Anderlecht ontdekt Ray zo’n drie jaar oude lambiek: de Grand Cru Bruocsella. Deze smaakbom brengt ons duo bij de geuze, de ‘champagne’ onder de bieren! Dit sprankelende gerstenat is een blend van verschillende lambieken.
In Geuzestekerij Hanssens gaan Jean en Ray zelf geuze steken. De ‘Geuze à la Blaute en Cokes’ is geboren.

Aflevering 3 - Hoegaarden, 700 jaar bierdorp

Hoegaarden is het mekka van een wereldbekend ‘tarwebier’: het witbier. Jean en Ray beseffen dat één Hoegaardier het 700 jaar oude witbier gered heeft van de ondergang.Pierre Celis, godfather van de ‘Witte van Hoegaarden’, woont nog in dit pittoreske dorpje. Hij ontvangt er Jean en Ray en geeft zijn grootste geheim prijs: het recept van de Witte! Onze twee amateurbrouwers hebben nu goud in hun handen en brengen hiermee een zomers witbier aan de kook. Gelukkig zijn de heren van de mobiele Verhuisbrouwerij van de partij als perfecte brouwknechten.

Aflevering 4 - De bakermat van het pils

Pils krijgt in deze aflevering een heel andere connotatie. In brouwerij Alken-Maes zetten Jean en Ray de lippen aan een glas ‘Cristal 1928′. Dit was de allereerste pils in België.
Ze vernemen dat pils en mijnwerkers hét perfecte huwelijk vormden. Na Limburg is bierstad Leuven aan de beurt. Hier bij Anheuser-Busch InBev wordt pils geïllustreerd als hét summum van brouwtechnologie. In Gent tenslotte serveert de ‘hopprofessor’ hen de superpils. Dit bier veroudert niet op een zonnig terrasje.
Als afsluiter maken Jean en Ray kennis met de eigenzinnige bierstijl ‘Spéciale Belge’, met het amberkleurig ‘bolleke Koninck’ als uitsmijter.

Aflevering 5 - Oude Vlaamse bieren

In de vijfde aflevering neemt Jean Ray mee door zijn geboortstreek, de Vlaamse Ardennen. Hij tracht Ray te overtuigen van een bruintje van Roman in Oudenaarde, een typisch Vlaams bruin bier. Na een kleine bootrit op de Schelde zetten ze voet aan wal aan de Liefmans. Deze Oudenaardse brouwerij brouwt eveneens een bruin bier, maar dan een zuurdere versie. Dit komt door de melkzuurbacterie die het bier spontaan verzuurt tijdens de hoofdgisting. Ten slotte trekt ons duo naar Roeselare, waar één van ’s werelds mooiste brouwerijen ligt, de Rodenbach. Hier degusteren ze een Rodenbach van ‘t vat, een Vlaams roodbruin bier.

Aflevering 6 - Belgisch bier, exportbier

‘Belgian beer is huge!’ Jean neemt Ray mee voor een overzeese trip richting VS. Daar ontspruit zich de wereld van de Belgian style beers. Dit zijn Amerikaanse bieren gebrouwen naar Belgische tradities.
Biergoeroe Garrett Oliver van Brooklyn Brewery verklaart het succes van deze imitatie-bieren. Ons duo verlaat ‘The Big Apple’ en komt terecht in Cooperstown, upstate New York. Daar ligt de ‘Hall of Fame’ van het baseball én de Ommegang Brewery. Deze brouwerij is in handen van Duvel Moortgat.
Jean en Ray degusteren er een Belgian style witbier, een Belgian style abbey ale én een Belgian style saison.

Aflevering 7 - Bieren in beweging

Dat Belgische brouwers blijvend innoveren bewijst de trip die Jean en Ray vandaag maken in de champagnestreek. In Epernay ontdekken ze de nieuwste trend in bierland: ‘brutbier’. Bij dit bier wordt de gist volgens de ‘méthode champenoise’ verwijderd uit de fles. Na deze sprankelende ontdekking rijdt het bierbusje weer de grens over. Ze komen toe aan de boerderij-brouwerij La Brasserie à Vapeur in Henegouwen. Hier wordt met een 19e eeuwse stoommachine de ’saison’ gebrouwen.
Deze Waalse bierstijl leek ten dode opgeschreven, maar dankzij brouwerij Dupont en Jef Van den Steen zijn deze seizoensbiertjes weer hip.

Aflevering 8 - Abdijbier

In het poëziedorpje Watou bereidt Ray vandaag een biergerecht op basis van het plaatselijke abdijbier Sint-Bernardus Abt 12. In afwachting van de culinaire verpozing praat Jean met arts Marleen Finoulst over bier en gezondheid.Het abdijbier smaakt naar meer en het duo brengt een bezoek aan de brouwerij Slaghmuylder waar de voorloper van het abdijbier, de Witkap Pater, gebrouwen wordt. In brouwerij Affligem niet ver daar vandaag wachten CEO Theo Vervloet en vader-abt dom Rik het duo op. Ze degusteren er het abdijbier Affligem. Dit bier wordt gebrouwen volgens monnikenregels, maar niet in een abdij zoals de trappist.

Aflevering 9 - Canvasbier

Na een uitgebreide einddegustatie en een laatste brouwerijbezoek bij Palm - dé koning van het amberbier - ronden Jean en Ray hun biertour af. Hoog tijd voor een eigen brouwexperiment!Voor het recept gaan beide heren te rade bij de brouwmeester van Duvel Moortgat. Het bier moet een 100 Belgisch en artisanaal biertje worden. Bio-ingenieur Nele Van Beneden van de K.U.Leuven bezorgt hen de gist. Onder het goedkeurend oog van de brouwmeester én de bezieler van het Waalse bier ‘La Chouffe’, brouwen Jean en Ray hun eerste brouwsel van het Canvasbier.

Aflevering 10 - Ridders van de Roerstok

Het bier is klaar: Tournée Générale! Ray is voor de gelegenheid terug in het land. Samen met partner in crime Jean degusteert hij bij Duvel Moortgat hun allereerste Tournée Générale. Het bier wordt op fles getrokken en het duo onderwerpt hun creatie meteen aan het oordeel van een professionele bierjury. Tot slot worden de kersverse brouwers in het Brusselse stadhuis geslagen tot ‘Ridders van de Roerstok’.  

Tournée Générale

Hoge gisting
Licht amberkleurig speciaalbier
6,5% vol. Alcohol

Tournée générale is geschreven door Geert Derande.
Uitgegeven door van Halewyck
ISBN 978-90-5617-935-9

Kortom, veel bekende en vooral onbekende weetjes over een van Belgisch exportproduct bij uitstek. En natuurlijk met tientallen toeristische en gastronomische tips. Op de site http://tourneegenerale.canvas.be zijn nog enkel fragmenten te herbekijken

Veel lees en kijk plezier!
Ronald.

Terug naar overzicht

De ruilbiercommissie is er voor u

tww maart 2010
Door: Ben Jacobs

Een ieder die naar de laatste clubavond is geweest en de ALV heeft meegemaakt, heeft onze naam weer horen vallen: de ruilbiercommissie. En dus staan wij, de cie-leden, al weer in de startblokken om al uw aanbiedingen en/of bestellingen op te nemen. En zo moeilijk is dat niet. 

Stel, u heeft een brouwsel ter aanbieding, om wat voor reden dan ook. Of u krijgt het toch niet op, of u wenst hetzelfde van een andere brouwer te proeven, of u biedt een bier aan tegen een heel ander type bier… honderd redenen. Het enige wat u moet doen is de ruilcie een mailtje sturen met uw aanbod (en/of eventuele vraag). Wij plaatsen dat op de twortwat site.

Maar dan het belangrijkste. Alle andere leden moeten af en toe op de site inloggen om te kijken wat er te ruilen valt! Want anders werkt het niet. En staat er iets bij van uw gading, dan hoeft u alleen maar uw collega aan te klikken en hem een mailtje te sturen dat u ervoor in bent en op de volgende clubavond neemt u beiden het bier mee. Als dit wenselijk is vullen beiden een proefformulier in. En dat formulier kunt u ook gewoon downloaden van onze site. Alvast warm gelopen? Er staat nu een heuse Kriek op de ruilsite, naast een tripel Karmeliet. Kunt u alvast vergelijken. 

We maken het niet alleen makkelijker, maar ook leuker!

Tot ruils,
namens de commissie,
Ben

Terug naar overzicht

Brouwser: CraftBeer.com

tww maart 2010
Door: Jan-Willem Fukkink

in de rubriek Brouwser bespreekt een lid één van zijn favoriete websites over bierbrouwen

website: CraftBeer.com

URLhttp://www.craftbeer.com/

Deze website is nog maar kort geleden geopend, maar het is direct al één van mijn favorieten. Het is een initiatief van de Brewers Association (BA), de organisatie die de belangen van kleine en onafhankelijke Amerikaanse speciaalbierbrouwerijen vertegenwoordigt. Zeg maar wat in Nederland het Klein Brouwerij Collectief (KBC) is, maar dan net effe een tikkie groter ;-). BA heeft overigens ook een onderafdeling American Homebrewers Association (AHA) voor thuisbrouwers.

Craftbeer.com

Het mooiste onderdeel van de website is natuurlijk 'beer & food', met naast de informatie uit de gelijknamige BA-folder, ook veel boekentips, recepten, en tips voor het organiseren van een proeverij.

Onder 'stories' vind je een geweldig filmpje 'Why Craft Beer', verhalen over brouwerijen, reisverhalen, columns, en video's. Bij het item 'beerology' allerlei wetenswaardigheden over bier en bierdrinken. Onder 'brewery tours' allemaal filmpjes van brouwerijbezoeken.

De 'style finder' gaat in op de verschillende bierstijlen (volgens de Amerikaanse indeling), en bij 'get local' vind je natuurlijk (per staat) de brouwerijen in Amerika, maar ook internationaal. Qua correctheid en actualiteit kan ik alleen de Nederlandse lijst beoordelen, en die kan helaas nog wel een opschoningsactie gebruiken.

Het item 'news & events' biedt de laatste nieuwtjes en de geplande activiteiten en festiviteiten. En ten slotte onder 'publications' nog wat aanbevolen leesvoer.

Wat me bij deze website in zijn geheel zo bevalt, is de liefde en enthousiasme die het uitstraalt voor speciaalbier. De KBC-website gaan we binnenkort ook onder handen nemen, en ik hoop dat we dat gevoel ook kunnen gaan uitstralen!

Terug naar overzicht

Bestuursbeleid 2010

tww maart 2010
Door: Ernst de Moor

Het jaar 2009 was een geweldig jaar voor de vereniging, wat we voornamelijk te danken hebben aan de enorme groep vrijwilligers die onze vereniging rijk is.

Bestuurlijk gezien was het een lastig jaar, omdat Cor Stoker noodgedwongen stopte met zijn bestuurs-functie en we het een tijdje zonder secretaris moesten stellen. Het uiteindelijke resultaat na het toetreden van Dean Southall, was dat we nog maar 2 van de 5 bestuursleden van het vorige bestuur hadden. De kernfuncties voorzitter en secretaris werden door twee nieuwe mensen ingevuld.

Maar ondanks dat is het een bijzonder jaar geworden, waarin veel gebeurd is:

  • De grootste ledenaanwas ooit,
  • We zijn gegroeid tot de grootste amateurbierbrouwersvereniging van Nederland,
  • Tot tweemaal toe de drukstbezochte clubavond ooit,
  • Het meeste aanmeldingen voor een gezamenlijke brouwdag,
  • Elke maand een goedgevuld clubblad,
  • Voor het eerst een PDF clubblad,
  • De introductie van Ledenbedankjes,
  • Twee nieuwe commissies, namelijk de Denktank en de Ruilbierencommissie,
  • De introductie van de on-line brouwspullenmarkt voor leden,
  • Ook nieuw dit jaar waren de jaarbieren, weliswaar door het vorige bestuur bedacht maar door ons uitgevoerd,
  • Nieuw bij de clubkampioenschappen: keuren met keurmeesters,
  • Nieuw op het programma: eigen bieren proeven met keurmeesters.

Na een wat roerig jaar, wil het bestuur zich nu richten op het vasthouden en verbeteren van de kwaliteit van al deze zaken. 2010 zal dus een iets rustiger jaar worden.

't Wort Wat in 2010

Het doel van onze vereniging is: hHet bevorderen van het zelf brouwen van bier, en het opbouwen van kennis daarover. Voor het bereiken van deze doelstelling hanteren we het "Voor de leden, door de leden" principe. Zoals al enkele jaren gebruikelijk is, vormen de drie kernbegrippen communicatie, participatie en kwaliteit ook nu weer de basis voor het bestuursbeleid van 2010.

Communicatie

Communicatie-enquête

Lees elders in dit clubblad de uitslag van de communicatie enquête. Omdat de ruime meerderheid, 61%, het papieren clubblad wil behouden, zullen we niets wijzigen aan het beleid. Bij een grotere interesse voor het PDF clubblad had het interessant kunnen zijn om twee vormen van lidmaatschap te introduceren, met papieren clubblad of zonder.

Smoelenboek

Het blijft een punt van aandacht. Het aantal leden groeit momenteel sneller dan het aantal pasfoto's in het smoelenboek. Daarom doen we bij deze een oproep om je pasfoto te sturen aan onze secretaris. Het mag ook een voldoende grote "gewone" foto zijn, als je er herkenbaar op staat. Wij halen er dan een pasfoto uit. Het bestuur vindt het belangrijk dat van iedereen een pasfoto in het smoelenboek staat, omdat wij als bestuur dan de leden goed kunnen leren kennen. Maar het is natuurlijk ook voor jezelf interessant als je weet met wie je hebt staan kletsen op de clubavond.

Participatie

Commissies

Ik zeg het hier niet voor het eerst, maar het blijft belangrijk: onze club kent een gezonde hoeveelheid vrijwilligers. Dat neemt niet weg dat de club steeds groter wordt en dat er mede daardoor veel werk ligt, zeker bij een actieve verenging als de onze. We zullen dus leden gaan benaderen om te helpen bij commissies. Ook, en misschien wel juist, de nieuwe leden.

Brouwdagen

Een uitgelezen gelegenheid om leden bij de vereniging te betrekken, is een brouwdag. Het is een gezamenlijke activiteit, met veel kennisuitwisseling en passie. Dankzij het bord van John Westerveld kunnen we voortaan ook extra bezoekers trekken. Afgelopen jaar hadden we het luxe probleem dat de twee brouwdagen helemaal vol zaten, en we niet iedereen konden laten meebrouwen. We zijn bezig met alternatieve locaties, waar misschien meer brouwsets geplaatst kunnen worden.

Mentorenproject

Voor het tweede jaar waren we bezig met het mentoren project. Even ter herinnering: nieuwe leden kunnen een verzoek indienen om een mentor, een meer ervaren lid, toegewezen te krijgen die ze helpt met vragen over brouwen en de vereniging. Van zowel de mentoren als de nieuwe leden horen we dat dit bevalt. We hebben nu een aantal mentoren in een pool en houden bij het toewijzen zoveel mogelijk rekening met geografische ligging. Echter is de pool niet groot genoeg, we zoeken dus nog mensen die beginnende leden willen helpen met hun vragen. Stuur een maitje aan de secretaris als je wilt helpen.

Presentje

Vorig jaar hebben we het geheim weten te houden, zodat het als verrassing kwam. Alle actieve leden kregen bij wijze van bedankje voor hun inzet een prachtige flesopener, met het logo van 't Wort Wat erin gegraveerd. Wij vinden als bestuur dat we de leden dankbaar mogen zijn voor hun inzet, en zullen het als kersverse traditie gaan voortzetten om elk jaar onze dank te laten blijken.

Evenementen

Als inmiddels grootste vereniging van Nederland, hebben we ook onze verantwoordelijkheden buiten de vereniging. Dit is ook een vorm van participatie. Daarom gaan we in 2013 weer een ONK organiseren, en mogelijk ook andere evenementen. We hebben bijvoorbeeld nog nooit een BONK georganiseerd. Daarom vind het bestuur het nodig de financiële reserves intact te houden en het liefst te verhogen. Gelukkig hebben jullie al ingestemd met de voorgestelde contributieverhoging met ingang van 2011.

Kwaliteit

We proberen de leden steeds meer bewust te maken van de kwaliteit van hun bier. Afgelopen jaar hebben we dat op diverse manieren gedaan, en we zullen dat ook in 2010 blijven doen.

Bieren van het jaar

Afgelopen jaar hebben we voor het eerst gewerkt met bieren van het jaar. Hierbij duiken we wat dieper in de kenmerken van een tweetal biertypen, waardoor de kennis over deze bieren toeneemt. Dit is ons goed bevallen en we zullen het blijven doen. De bieren van dit jaar zijn iets toegankelijker dan die van vorig jaar: de Tripel en de Alt. Wie lang genoeg lid blijft, leert alle bieren in detail kennen.

Keuren met keurmeesters

Op twee momenten hebben we bieren gekeurd samen met keurmeesters. Op de clubavond van januari kon je eigen bieren meenemen, en laten keuren door een keurmeester. Deze kan in overleg met de brouwer samen kijken hoe het bier eventueel nog verbeterd kan worden. We zullen dit jaarlijks blijven organiseren, omdat ook hiervoor geldt dat het voor zowel de keurmeester als de brouwer erg leerzaam blijkt te zijn. Maar ook bij de clubkampioenschappen, die uiteraard in het teken van de twee jaarbieren stonden, hebben leden samen met een keurmeester gekeurd. Nooit eerder hebben de deelnemers zo lang per ronde zitten keuren. Dit zullen we ook voortzetten.

Etikettenwedstrijd

Ook aan de kwaliteit van etiketten is aandacht besteed middels een etikettenwedstrijd, met gerichte adviezen en een artikel in het clubblad. Dit jaar zullen we weer een etikettenwedstrijd organiseren. Je kunt je etiketten inleveren bij het bestuur, of sturen naar de secretaris. Zie de website voor het adres. Stuur graag een papieren versie op, want vorig jaar is gebleken dat bij het afdrukken afwijkingen kunnen ontstaan.

Externe sprekers

In het jubileumjaar hebben we wat meer geld uitgegeven aan interessante lezingen zoals die van Theo Sonnemans en Derek Walsh. We hebben hier veel enthousiaste reacties op gekregen, zodat we vinden dat we dit niet moeten beperken tot jubileumjaren. We hebben ook voor dit jaar al enkele interessante presentaties in de planning staan.
We denken dat we met dit beleid de sterke punten van de afgelopen jaren verder weten uit te diepen.

Het bestuur

Terug naar overzicht

Uitnodiging Mini-ALV op 26 maart

tww maart 2010
Door: Ernst de Moor

Langs deze weg nodigt het bestuur van de amateurbierbrouwersvereniging 't Wort Wat haar leden uit tot het bijwonen van een mini - algemene leden vergadering, welke gehouden zal worden op:

Vrijdag 26 maart 2010, 20.00 uur in "De Boerderij" te Hoofddorp

Achtergrond: Tijdens algemene ledenvergadering van 5 maart konden twee punten niet afgehandeld worden. Ten eerste kon door het ontbreken van een handtekening geen decharge worden gegeven over de financiële jaarstukken. Ten tweede kon de HR wijziging nog niet gestemd worden, omdat de vereiste 14 dagen publicatie-tijd door omstandigheden niet gehaald was. Daarom stemmen we op 26 maart dit punt alsnog.

De agenda ziet er als volgt uit:

  • Opening,
  • Vaststelling agenda,
  • Benoeming stemcommissie,
  • Goedkeuring financieel verslag over 2009,
  • Stemming HR wijziging (zie het clubblad van februari 2010),
  • Sluiting.

Na deze mini-ALV zullen we de clubavond op normale wijze voortzetten.

Terug naar overzicht

Hopfiles Hopunion (3)

tww maart 2010
Door: Theo van de Voorde

Galena

Afkomst:

Gekweekt van een Brewers Gold dmv open verstuiving in de staat Idaho.

Oogsttijd:

Vroeg tot midden van het seizoen.

Opbrengst:

1900 – 2500 kg/ha.

Groei:

Netjes en rechtop.

Ziektegevoeligheid:

Reageert op infectie met het Prunus ring-spot virus. Enige resistentie tegen natte meeldauw, licht gevoelig voor droge meeldauw, gevoelig voor luizen.

Verwerking:

Goed.

Structuur van de bel:

Vrij compacte en plompe bel.

Lupuline:

Overvloedig, geel van kleur.

Aroma:

Citrusachtig.

Alfa zuren:

12 – 14%

Beta zuren:

7 % - 9%

Co-Humuline:

38 – 42 % van de alfazuren.

Bewaareigenschappen:

75 – 80% van de alfazuren zijn nog aanwezig na 6 maanden opslag bij 20 °C.

Totale olie hoeveelheid:

0,9 tot 1,2 ml per 100 gram.

Gebruiksmogelijkheden:

Een uitstekende hoog-alfazuur hop met gebalanceerde bitter eigenschappen, gecombineerd met een goed aroma.

Mogelijke vervangers:

Nugget.

Typische Bier Stijlen:

Kan gebruikt worden in de meeste Engelse en Amerikaanse Ales.

Aanvullende Informatie:

Vrij gegeven in 1978.

Verkrijgbaarheid in Nederland

Van der Kooy – Jubbega http://www.vanderkooyjubbega.nl

(Prijs: € 6,50 per 125 gram hopbloemen).

Ook verkrijgbaar bij:

The home brewery: http://www.homebrewery.com/beer/beer-hops-pellets.shtml (Prijs: 5,21 $ voor 48 gram pellets ).

Glacier

Afkomst:

Vrijgegeven in 2000.

Oogsttijd:

Midden van het seizoen.

Opbrengst:

2750 – 2900 kg/ha.

Groei:

Goed.

Ziektegevoeligheid:

Gevoelig voor droge en vochtige meeldauw.

Verwerking:

Goed.

Structuur van de bel:

Smalle bel.

Lupuline:

Tamelijk overvloedig.

Aroma:

Voortreffelijk, prettig hoppig.

Alfazuren:

5,5 %

Beta zuren:

8,2 9%

Co-Humuline:

11- 13 % van de alfazuren.

Bewaareigenschappen:

Goed.

Totale olie hoeveelheid:

0,7 tot 1,6 ml per 100 gram

Gebruiksmogelijkheden:

Een uitstekende nieuwe variëteit met gebalanceerde bittereigenschappen gecombineerd met een mooi aroma.

Mogelijke vervangers:

Willamette, Amerikaanse Fuggle, Amerikaanse Tettnang, Styrian Golding.

Typische Bier Stijlen:

Pale Ale, ESB, Bitter, Engelse Pale Ales, Porter en Stout.

Aanvullende Informatie:

Vrij gegeven als een publieke variëteit in 2000 door dr. Stephen Kenny van de Washington State University. Hij was uitverkozen vanwege zijn lage co-humulone waarde en goede opbrengst.

Verkrijgbaarheid in Nederland

Niet.

Ook verkrijgbaar bij:

The home brewery: http://www.homebrewery.com/beer/beer-hops-pellets.shtml (Prijs: 8,95 $ voor 48 gram pellets ).

Chrystal

Afkomst:

Een triploide1 ras dat ontwikkeld is uit de Duitse Hallertau met belangrijke bijdrages van Cascade, Brewer’s Gold en Early Green.

Oogsttijd:

Midden van het seizoen.

Opbrengst:

1350 – 2250 kg/ha.

Groei:

Een tamelijk sterk groeiende hop.

Ziektegevoeligheid:

Enigszins vatbaar voor meeldauw.

Verwerking:

Goed.

Structuur van de bel:

Een gemiddelde maat, tamelijk nette bel.

Lupuline:

Matig overvloedig, een normale gele kleur.

Aroma:

Mild, kruidig en bloemig.

Alfazuren:

3.5 – 5.5 %

Beta zuren:

4.5 – 6.5%

Co-Humuline:

20 – 26% van de alfazuren.

Bewaareigenschappen:

50% van de alfazuren zijn nog aanwezig na 6 maanden opslag bij 20 °C.

Totale olie hoeveelheid:

1.0 – 1.5 ml/100 gram.

Gebruiksmogelijkheden:

Erg populair in de ambachtelijke brouwerij industrie. Wordt gezien als de meest pittige van de nieuwe triploide famile van Hallertau hoppen.

Mogelijke vervangers:

Mt. Hood, Hersbrucker, Franse Strisselspalt, Liberty, Hallertau.

Typische Bier Stijlen:

Pilsner, Lager, Kölsch, ESB, Alt, Belgische biertypes.

Aanvullende Informatie:

Groeit voornamelijk in Oregon. Het areaal neemt toe. Vrijgegeven voor de hopindustrie in 1993.

Verkrijgbaarheid in Nederland:

Niet.

Ook verkrijgbaar bij:

http://www.craftbrewer.com.au 13,50 aus $ per 90 gr. pellets

http://www.homebrewery.com/index.html 6,95 $ voor 48 gr. pellets

Genoemde prijzen zijn exclusief verzendkosten

Uitleg van enige termen die voorkomen in de “Hopfiles”

Alfazuren

De alfazuren zorgen voor de bitterheid maar zijn slecht oplosbaar in water. Daarom moeten tijdens het koken de alfazuren omgezet worden (geïsomeriseerd) in een oplosbare vorm.

Het alfazuurpercentage geeft het gewichtspercentage aan alfazuren weer van de hop. Dit percentage varieert per hopsoort en per jaar (afhankelijk van klimatologische omstandigheden). Bij de bepaling van de hoeveelheid hop die je moet toevoegen om een bepaalde bitterheid te krijgen speelt het alfazuurpercentage een centrale rol.

Bètazuren

Deze worden ook wel lupulonen genoemd. Bètazuren komen voor in de bittere hars van hop. Bètazuren hebben in principe een betere geur en smaak dan alfazuren, maar lossen bijna niet op in water (bij de pH-waarden van het wort), waardoor ze maar weinig in het uiteindelijke bier terecht komen. Circa 11% van de hopbitterheid van bier is te danken aan de bètazuren.

Bij oude hop is de rol van bètazuren wel belangrijk, omdat geoxideerde bètazuren wel goed oplosbaar zijn en aan de bitterheid van het bier bijdragen. De onfrisse smaak van oude hop wordt meestal niet gewaardeerd. Bij het brouwen van lambiek wordt wel oude hop gebruikt. Een (andere) belangrijke eigenschap van bètazuren is de bacterieremmende werking.

Co-humuline

Co-humuline is een belangrijk onderdeel van de alfazuren in de hop. Sommige brouwers vinden dat de cohumuline een agressief en harsachtig karakter heeft. De brouwers die de voorkeur geven aan een zacht hopprofiel geven de voorkeur aan hop met minder dan 30% co-humuline terwijl de “hopheads” er juist de voorkeur geven aan hop met meer dan 30% co-humuline.

Beer Temple

Voor diegene die de echte Amerikaanse bieren met het typische hoparoma willen gaan proeven, zij kunnen thans terecht in de onlangs, door Peter van den Arend geopende Beer Temple, het café dat zich als eerste in Europa volledig heeft gericht op bieren van Amerikaanse ambachtelijke brouwerijen. Het adres is: BeerTemple aan de Nieuwezijds Voorburgwal 250 in Amsterdam.

1triploïde hop=hop waarvan met behulp van colchicine het aantal chromosomensets verdriedubbeld is, waardoor de plant betere eigenschappen krijgt.

Terug naar overzicht

Uitslag Communicatie Enquête

tww maart 2010
Door: Ernst de Moor

De vereniging gebruikt diverse manieren om met haar leden te communiceren:

  • Het maandelijkse clubblad op papier,
  • Een week eerder: het clubblad als PDF,
  • De nieuwsflits via e-mail,
  • De website,
  • Mededelingen op clubavonden.

Naar aanleiding van deze diversiteit heeft het bestuur eind 2009 een enquête gehouden, waarmee onderzocht werd hoe de communicatie ervaren wordt. De enquête is 41 keer ingevuld, en we willen hierbij iedereen, die gereageerd heeft, daarvoor hartelijk bedanken.

Uit de resultaten kregen we het volgende beeld:

  • De meeste website bezoekers, namelijk 46%, bezoekt de website ongeveer één keer per maand,
  • De nieuwsflits wordt door maar liefst 83% helemaal gelezen,
  • Het papieren clubblad wordt door 73% helemaal gelezen,
  • 83% leest enkele artikelen op de website, vaak als naslagmateriaal.

Het PDF clubblad gaf een wat minder eenduidig beeld.

  • 40% leest het PDF clubblad nooit,
  • 24% leest het soms,
  • 12% leest het vluchtig,
  • 22% leest het altijd helemaal,
  • één persoon wist niet dat het clubblad ook als PDF werd uitgebracht.

Uit de download-statistieken kregen we de indruk dat het PDF clubblad beter gelezen werd dan dit. Ook kregen we kregen veel complimenten over hoe de communicatie nu verloopt.

Het bestuur wilde graag weten of er veel behoefte is aan het relatief kostbare papieren clubblad. Daarom werd de vraag gesteld hoe men het clubblad het liefst ontvangt.

  • 61% geeft een voorkeur voor het papieren clubblad aan,
  • 32% wil het clubblad als PDF,
  • 5% vindt het lezen van artikelen op de website voldoende,
  • 2% heeft zich onthouden van een keuze (of is dat vergeten in te vullen).

Er werden spontaan ook veel opmerkingen gemaakt over waarom papier de voorkeur geniet. Een kleine bloemlezing:

  • Promotie op de leestafel,
  • Leest fijner,
  • Ook te lezen als je eens niet achter de computer zit,
  • Pak het boekje er later soms weer bij,
  • Je kunt er lekker in bladeren.

Als bestuur trekken we de conclusie dat een ruime meerderheid, 61%, het papieren clubblad wil behouden. Jullie hebben je duidelijk uitgesproken om daar niets aan te veranderen. Het papieren clubblad blijft dan ook in zijn huidige vorm bestaan.

De nieuwsflits wordt heel goed gelezen, dus we zullen ons op de bestaande mix blijven concentreren.

Voor de technofielen onder ons: sinds kort zijn zowel de nieuwsflitsen als de clubblad-artikelen ook beschikbaar via een RSS-feed. Op de website vindt u deze respectievelijk onderaan de pagina Verenigingszaken → Nieuwsflitsen en onderaan de pagina Artikelen.

Terug naar overzicht

Altbier Recepten

tww maart 2010
Door: Theo van de Voorde

Op de komende clubavond geef ik is er een lezing over Altbieren. Vooruitlopend daarop geef ik hier alvast de verschillende recepten die tijdens de lezing aan de orde komen. Voor alle recepten gelden de volgende regels:

  • De pH van het wort moet tussen 5,4 en 5,8 liggen,
  • Als meest geschikte hopsoorten komen in aanmerking: Hallertau: Spalt, Mittelfruh, Perle, Herschbrucker, Tettnang,
  • De vergistingstemperatuur van de meest geschikte gist, de Wyeast 1007, ligt tussen 13 en 19 °C,
  • De lagertemperatuur ligt tussen de 7 en 13 °C,
  • Alle recepten zijn voor 10 liter.

Recept volgens Derek Walsh

Pilsmout

1,2

kg

 

Munichmout

0,6

kg

 

Caramunichmout

0,2

kg

 

Spalt hop 5%

15

g

begin koken

Spalt hop 5%

15

g

laatste 45 min

Spalt hop 5%

10

g

laatste 10 min

Gist: Wyeast 1007

 

 

 

Maischschema

Temperatuur (°C) 

  50  

 64 

 77 

Tijd (min)

30

15

5

Kooktijd: 90 min.

Begin SG: 1048, eind SG: 1012

EBC: 29, EBU: 47

Recept van de brouwdag van 6 febr. 2010

(Dit is recept is oorspronkelijk dat van J. Verschoor, maar dan wat aangepast qua kleur en bitterheid)

Pilsmout

0,66

kg

 

Munichmout

1,3

kg

 

Carakristal 120 ebc

0,1

kg

 

Aromamout 150 ebc

0,2

kg

 

Zwarte mout, ontbitterd, 1200 ebc

0,01

kg

 

Spalt hop 5,7%

30

g

begin koken

Spalt hop 5,7%

15

g

laatste 10 min.

Gist: Wyeast 1007

 

 

 

Maischschema

Temperatuur (°C)  

  63  

  72 

 78 

Tijd (min)

35

20

5

Kooktijd 70 min.

Begin SG: 1051, eind SG: 1013

EBC: 43, EBU 46,3

Recept van het pakket van de maand maart: Schoenmaat Alt

Pilsmout

1,3

kg

 

Munichmout

0,6

kg

 

Caramout

0,4

kg

 

Perle hop, 9,2%

12

g

Begin koken

Herschbrucker hop 3,4%

12

g

Laatste 15 min.

Gist: Wyeast 1007

 

 

 

Maischschema

Temperatuur (°C) 

  53  

 63  

 74  

 78 

Tijd (min)

15

35

15

5

Kooktijd: 75 min

Begin SG: 1052, eind SG: 1014

EBC: 32, EBU: 34

Dan het recept van de winnaar van het ONK 2007, klasse B (J. Verschoor):

Pilsmout

0,63

kg

 

Munichmout

1,23

kg

 

Aromamout 150 ebc

0,2

kg

 

Zwarte mout onbitterd

0,03

kg

 

Cara kristalmout 120 ebc

0,1

kg

 

Northern Brewer hop 8%

20

g

vlak voor koken

Northern Brewer hop 8%

10

g

na 20 min koken

Gist: Wyeast 1007

     

Maischschema

Temperatuur (°C) 

  52 

 62 

 76 

Tijd (min)

10

60

5

Kooktijd: niet bekend

Begin SG: 1050, eind SG: 1012

EBC: 71, EBU: 60

En ten slotte een recept van mezelf:

Pilsmout

1,3

kg

Caramout 120 ebc

0,3

kg

Munichmout

0,6

kg

Chocolademout 800 ebc

5

gr

Hallertau Perle hop 6%

24

gr

Hallertau Herschbr.2,5 %

16

gr

Gist: Wyeast 1007

   

Maischschema

Temperatuur (°C) 

  52 

 62 

 72 

 76 

Tijd (min)

10

20

30

5

Kooktijd: 75 min

Begin SG: 1050, Eind SG: 1015,

EBC: 35, EBU: 29P

Terug naar overzicht