6 artikelen uit het clubblad van Augustus 2008

Terug naar overzicht

Van de redactie, augustus 2008

tww augustus 2008
Door: Nico Mes

De vakantie is voorbij. Eigenlijk geldt deze zin helemaal niet. Ik heb altijd vakantie. Vooruit, we hebben vorige maand geen clubavond gehad vanwege de vakantieperiode. Nog even en het warme weer is voorbij, we hoeven ons niet meer bang te maken of het gistingsvat te warm wordt. Eigenlijk heb ik nooit vakantie of misschien wel altijd. Hoe vreemd het ook klinkt, dit brengt een onregelmatig leven met zich mee. Ik ga er op uit wanneer ik wil en zo vaak als ik wil. Daardoor schiet het brouwen er bij in, zelfs het clubblad. In juni realiseerde ik me te laat dat ik nog een stukje voor het clubblad moest schrijven en terecht wordt strikt aan de sluitingsdatum vastgehouden. Toch maar een agenda kopen. Gemakkelijk wordt gedacht 'ik heb nog even tijd'. Soms wordt er dan op het laatst toch nog iets toegevoegd, ondanks te late inlevering, maar dat kan meestal niet. Bovendien levert het extra werk op. Dus een terechte oproep van Lidewij: lever je kopij op tijd in, dat geldt ook voor mij. De sluitingsdatum staat vooraan in het clubblad.

Nico

Terug naar overzicht

Van het bestuur, augustus 2008

tww augustus 2008
Door: Cor Stoker

Het is natuurlijk al vaker gezegd, maar ik kan het niet laten om het nog een keer te noemen, we kunnen met zijn allen terugkijken op een zeer goed geslaagd ONK, wat zich kenmerkte door een leuke, gezellige sfeer. Vanaf het noorden tot in het zuiden van het land is er door verschillende media aandacht geschonken aan het ONK, en al die publiciteit er omheen heeft er toe geleid dat onze vereniging ’t Wort Wat! op zeer positieve wijze op de kaart is gezet. Het succes van het ONK is te danken aan de niet aflatende inzet van de leden van onze vereniging en daar zijn we bijzonder trots op. En wie het nog eens wil proberen die mag, want in het jaar 2013 gaat onze vereniging weer het ONK organiseren.

Een nieuwe commissie

Omdat het zo langzamerhand weer tijd is om over te schakelen naar de normale gang van zaken, is er in de maand juni begonnen met de opstart van een nieuwe commissie, de ‘gevorderden cursus’ commissie. Het doel van deze commissie is het ontwikkelen en uitvoeren van een cursus voor de gevorderde brouwer. Rob Ruiten geeft als voorzitter op enthousiaste wijze leiding aan de commissie die in totaal uit 5 man bestaat, de andere commissieleden zijn: André van der Zee, Lorenzo Beltran, Cor Stoker en Bas Hartog. De conclusies van de onlangs gehouden mini-enquête, die overigens een zeer goede resultaten opleverde, zullen worden verwerkt in de cursus. Een einddatum voor het project is niet vastgesteld. De reden hiervoor is dat de commissie, overigens zeer terecht, op het standpunt staat dat de kwaliteit van de cursus belangrijker is dan de ontwikkelingstijd. Ongetwijfeld zal de commissie jullie op de hoogte houden van de vorderingen.

Een vernieuwde bibliotheek!!

Wie de verenigings-site bezoekt ziet direct de volgende zin:

On-line bibliotheek

Het is zover! Na maanden noeste arbeid door de bibliotheek commissie is de volledige collectie nu on-line te bekijken en te reserveren (na inloggen). Zie de bibliotheek pagina voor een overzicht.

Na één klik op de link van de bibliotheekpagina zie je een zeer overzichtelijk aanbod van boeken, compleet met foto, en er staat gelijk bij of het boek beschikbaar is of uitgeleend. Als je op de foto van het boek klikt verschijnt de complete inhoudsopgave van het boek. Hier kun je duidelijk zien of dit boek is wat je zoekt. On-line reserveren kan natuurlijk ook. Als je dit doet door middel van een mail aan de bibliotheekcommissie, dan ligt het boek voor je klaar op de volgende clubavond. Eigenlijk zou ik hier heel veel over kunnen vertellen, maar het beste is als jullie hier zelf even gaan kijken, dan zie je hoe mooi het is geworden.

De afgelopen clubavond

Het was een succes, deze ‘cideravond’ met spreker Jan van Schaik en een publiek van ≈ 45 personen. Jan beheerst perfect de kunst om een hele avond te blijven boeien met allerlei leuke anekdotes over bijna alles wat er bij cidermaken komt kijken. Verschillende soorten cider en andere dranken werden er geproefd, waaronder een cider van onze voorzitter Jan-Willem Fukkink die, zeker als je bedenkt dat het de eerste keer was, zeer goed geslaagd is. Dit ziet er dus veelbelovend uit. Jan van Schaik heeft in zijn loopbaan als spreker een arsenaal aan toespraken opgebouwd over de meest uiteenlopende onderwerpen met betrekking tot bier en bierbrouwen, en ik spreek hierbij dan ook de hoop uit dat hij ons in de toekomst nog eens kan komen verblijden met een andere boeiende toespraak.

De volgende clubavond

Dit wordt een avond  met een heel ander onderwerp. Jullie zijn namelijk van harte uitgenodigd op de nieuwe locatie van brouwerij ‘De Prael’ in Amsterdam. Het doel is, onder andere, het bekijken van de nieuwe brouwopstelling, dus een rondleiding met de mogelijkheid tot het stellen van een hoop vragen, staat op het programma. De datum is: vrijdag 29 augustus om 20:00 uur. Het adres is: Oudezijds Voorburgwal 30. 1012 GD AMSTERDAM. De beste manier om hier te komen is hoogst waarschijnlijk het openbaar vervoer, want de brouwerij ligt op ≈ 3 minuten lopen vanaf het Centraal Station.

Tot ziens bij de Prael!

Met vriendelijke groet,
Cor Stoker
Secretaris.

Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, augustus 2008

tww augustus 2008

Wegens vakantie is de inkoop gesloten...

Terug naar overzicht

Van de excursiecommissie

tww augustus 2008
Door: Dirck Kuijzer

We hebben dit jaar een noviteit in het programma, we gaan nu eens niet naar een brouwerij, maar op Zaterdag 27 september naar het Kempisch Bierfestival van VZW ‘Onder ´t Schuim’ uit Geel (zie http://www.ondertschuim.be).

Daar houdt deze vereniging van Zythos, de Belgische versie van PINT, elk jaar in september het Kempisch bierfestival. Dit jaar doen ze dat al voor de 21e keer, dus ze hebben enige ervaring. Het festival kent elk jaar weer een indrukwekkende bierlijst, zowel wat betreft de kwaliteit als de kwantiteit. De lijst beslaat het gehele spectrum van de Belgische bierwereld met bijvoorbeeld ook de wat minder gangbare trappisten (de refterbieren van Orval, Chimay en Westmalle), oudere bieren, oude gueuzes (en verwanten), speciale brouwsels en heel, heel veel streekbieren. Volgens de voorzitter Erik van de Perre begin augustus: ‘de lijst is nog lang niet klaar, vermits er nog heel wat nieuwe bieren uitkomen. Twee weken voor het festival staat die op de site. Het zullen er 121 zijn.’

Het is een gezellig festival in een plaats waar ook elders nog genoeg te genieten valt. Het festival zal bij mooi weer -en in de Kempen is de kans rond die tijd daarop groot- deels in de open lucht plaats vinden, bij minder weer is er binnen alle gelegenheid om van je biertje te genieten. Je hoeft daarbij niet eens je stoel te verlaten om een biertje te halen: vrijwilligers zijn zo gedienstig om je bestelling op te nemen en komen even later keurig het bestelde brengen. Daarbij zijn de prijzen, zoals dat in België heet 'zeer democratisch', ofwel zeer billijk. Kortom: een festival waar je bij wilt zijn.

Met onze bus kan dat op een gemakkelijke manier en kom je na afloop veilig en snel weer thuis. Is je belangstelling gewekt en wil je er bij zijn? We vertrekken om 11.00 uur zoals gebruikelijk achter het station in Hoofddorp. Vertrek uit Geel om 22.30, aankomst Hoofddorp rond 01:00

Kosten: € 25,00 storten op Giro postgiro 7228352 van 't Wort Wat, onder vermelding van Geel en je lidnummer. Niet leden en introducés (hoe meer hoe gezelliger) betalen 32,50

Uw commissie
Christopher, Theo, Stefan, Ernst en Dirck

Terug naar overzicht

National Homebrewers Conference 2008

tww augustus 2008
Door: Nico Mes

Ieder jaar organiseert de American Homebrewers Association een conferentie. Elk jaar wordt het in een andere stad gehouden, dit jaar was Cincinnati aan de beurt. Dus dit jaar maar eens een keer naar Cincinnati. Cincinnati ligt in het zuiden van Ohio aan de Ohio rivier. Aan de overkant van de rivier ligt de staat Kentucky. Voor de rivier hoeft je niet naar Cincinnati, het is een bruine stroom. Overigens als toerist heb je ook niet veel in Cincinnati te zoeken, er is zelfs geen toeristenbureau. Openbaar vervoer is alleen in de binnenstad redelijk, maar daarbuiten is het hopeloos. Er komt een trein, maar dan ’s nachts om 1 uur de ene kant op en om half drie de andere kant op. Het spoorloket in het station is geopend van 23.00 uur tot 3.00 uur (’s nachts). In het grote station is nu het museum van Cincinnati gevestigd. Je bent dus echt aangewezen op de auto.

De conferentie werd gehouden in het Sheraton in Sharonville een plaatsje 25 km buiten Cincinnati, ook geen toeristisch plaatsje, maar we (Ria en ik) kwamen voor het bier. We hadden een kamer in het Sheraton hotel, dus hiervoor hadden we geen vervoer nodig.

De conferentie werd gehouden van 19 t/m 21 juni. Maar er waren nog enkele pre-conferentie activiteiten. Tevens was het een eerste kennismaking met enkele conferentiegangers.

Het begon op dinsdagavond, een bierdiner in een exclusief restaurant in Cincinnati. Dus met de auto naar het restaurant. Zoals het een dergelijk restaurant betaamt waren de porties klein. Er werden bij het diner verschillende (goede) bieren geschonken.

De volgende dag was er een toertocht door Cincinnati langs verschillende bierbezienswaardigheden. Het begon met een biergarten. In Cincinnati is er een grote groep mensen die van oorsprong Duits is. Er is een wijk “Over-Rhine” waar nog niet lang geleden Duits werd gesproken. Deze Duitsers hebben de biercultuur naar Cincinnati gebracht. Veel is er echter niet van over. Van de 100 brouwerijen die er rond 1900 waren is er nog maar 1 over: Samual Adams. Maar deze brouwerij was niet te bezoeken. Wel zagen we oude gebouwen waar oorspronkelijk brouwerijen waren gevestigd. In het museum in het station werd ook aandacht besteed aan de oude biercultuur. De tocht eindigde in een in oude stijl herstelde pub.’s Avonds was er een kroegentocht door Cincinnati. Al met al een dag vol bier en kennismaking met een aantal bierenthousiasten.

De volgende dag was het echte begin van de conferentie, die uiteraard begon met een opening. Hierna waren er een aantal lezingen.

De eerste lezing had als onderwerp hop. Zoals bij de gewone Amerikaan de dure benzine een hot item van bespreking is, is dit bij de bierbrouwers de dure hop. Zoals bekend gebruiken ze vaak veel hop, dus het onderwerp was hoe kunnen we hierop besparen. Het kwam er op neer, andere hopsoorten gebruiken, minder gebruiken, kooktijd aanpassen en zomogelijk hergebruik van hop. Zo volgden er op deze dag en de volgende twee dagen diverse lezingen. Onderwerpen waren: High gravity vergisting; Engelse bierstijlen en het hobbybrouwen in Engeland, Brettenomyces, ofwel zure bieren brouwen; de Duitse manier van brouwen; de goede manier van biertappen; Berliner Weisse brouwen en nog een paar lezingen over technieken van het bierbrouwen. Al met al zeer interessant. Tijdens de lezingen en er tussendoor werden bieren van diverse clubs getapt.

’s Avonds konden we natuurlijk ook niet zonder bier. Donderdag schonken 25 kleine brouwerijen hun bieren. Een geweldig aanbod met zeer goede bieren, al was er soms ook een minder goed smakend bier bij. Opvallend was echter dat er geen bieren met fouten werden geschonken, iets wat je op een Nederlands bierfestival toch regelmatig tegenkomt.

Vrijdagavond presenteerden 40 clubs zich met hun bieren. Er was keuze uit ruim 500 bieren, met enkele echte toppers. Daarnaast waren er door de leden van de clubs bereide hapjes bij. Een geweldige avond.

De conferentie werd afgesloten met een diner. Tijdens het diner vond de prijsuitreiking plaats van het “Open Amerikaans Kampioenschap”. Er waren 5644 inzendingen van 1308 brouwers in de voorrondes in de verschillende staten. Hiervan gingen er 821, verdeeld over 28 categorieën, naar de tweede ronde. De beoordeling werd tijdens de conferentie door een aantal 'judges' uitgevoerd. Tijdens het diner was er dus veel gejuich en geklap voor de winnaars.

De volgende dag was het hotel weer bijna leeg en lieten we het bier achter ons. Al moesten we op het vliegveld nog wel wat van het meegenomen bier opdrinken omdat de koffers te zwaar was. Volgend jaar wordt de conferentie in San Fransico gehouden, in elk geval een betere stad om ook wat toeristische activiteiten te ondernemen.

Terug naar overzicht

Uit de media

tww augustus 2008
Door: Sander van Ierschot

biertjeOndernemers betalen ict-adviseur met bier

23 juli 2008 10:04

MKB-ondernemers beknibbelen op ict-advies. Hiervoor schakelen ze vaak een een kennis in. Beloning: wijn of bier. Een kwart van de informele ict-adviseurs van het midden- en kleinbedrijf krijgt helemaal geen beloning voor hun hulp. Dat blijkt uit onderzoek van KPN onder 550 van deze informele ict-experts, meldt Pleinplus.nl. Dertig procent van hen wordt wel beloond, in de vorm van een cadeau, fles wijn of krat bier. Dat ondernemers meestal een informele computerexpert inschakelen in plaats van een professional is niet zo vreemd. Het gaat namelijk het vaakst om een vastgelopen pc. Ook de installatie van een nieuwe computer, veilig back-ups maken en het beschermen van de computer tegen virussen zijn zaken die de gemiddelde ondernemer niet zelf kan regelen. Wie echter een beetje verstand van computers heeft, lost deze problemen op in een handomdraai.

Geen standaard tapbiertjes op de biermarkt

woensdag 6 augustus 2008

Haarlem - Het bier vloeide zondag rijkelijk op de Haarlemse Botermarkt tijdens de biermarkt die georganiseerd werd tijdens Haarlem Culinair. Het waren niet zo maar "standaard" tapbiertjes, maar bijzondere biertjes. De regionale biermarkt was dan ook een walhalla voor de fijnproevers, die kennis wilden maken met de smakelijke biersoorten uit Haarlem en omgeving. Ondanks het tegenvallende weer was het druk op de Botermarkt.

In een grote ketel met een pruttelende, stinkende, substantie staat Sander van Ierschot de hele dag druk te roeren. "Wij laten zien hoe we bier maken. Voorlopig is dit nog niet drinkbaar, daar gaat nog zes tot zeven weken over heen", zegt Van Ierschot met, hoe kan het ook anders, een biertje in zijn hand.

Van Ierschot is van amateur bierbrouwerij "Het wordt wat". Ruim tien verschillende brouwerijen verkochten hun zelf gebrouwen bier van witbier tot sterk donker bruin. Als eten bij het bier waren er oesters, deze vonden gretig aftrek bij de bezoekers. Het enige wat miste op de biermarkt waren de bitterballen en borrelhapjes. Daar hadden sommige "bierdrinkers" wat op gevonden. Zij kochten de warme biersnacks bij de omliggende cafés. Rond 18:00 uur was de biermarkt afgelopen.

Daarna gingen veel bezoekers naar de slotavond van Haarlem Culinair of gezellig de kroeg in voor een lekker "standaard" tapbiertje.

Fotografie: Roderick de Veen

Dit bericht is afkomstig van www.abradio.nl voor al het regionale nieuws uit Kennemerland

AB Radio - 105.8 FM - www.abradio.nl

Terug naar overzicht