7 artikelen uit het clubblad van April 2008

Terug naar overzicht

Van de redactie, april 2008

tww april 2008
Door: Nico Mes

Zittend achter een goed glas bier ben je blij dat je in een land woont waar dat kan. Er zijn landen waar dat niet mag. In Nederland is het gebruik van alcohol nooit verboden, al proberen ze het nu wel te ontmoedigen.

Het is deze maand 75 jaar geleden dat in Amerika de drooglegging gedeeltelijk werd opgeheven. Men mocht weer bier brouwen, al was dat in eerste instantie beperkt tot een laag percentage (3,2% v/v). Dit was mede te danken aan president Roosevelt, die kennelijk van bier hield. Na ondertekening van het besluit zou hij gezegd hebben: “En nu is het tijd voor een biertje.” Het thuis brouwen van bier was overigens veel langer verboden in Amerika (tot 1979) en in sommige staten van Amerika is het nog steeds verboden. Dat wil overigens niet zeggen dat daar geen amateurbrouwers actief zijn. Ook in die contreien kent men het gedogen.

In Nederland kunnen we voorlopig nog van een breed aanbod van bier genieten en zelf bier brouwen. Daar maak ik dan ook dankbaar gebruik van en neem nog maar een biertje. Proost!

Nico

Terug naar overzicht

Van het bestuur, april 2008

tww april 2008
Door: Ernst de Moor

Ondanks mijn afwezigheid bij de ALV, ben ik toch herkozen tot bestuurslid, Dank jullie wel. Ik was er niet wegens familieomstandigheden, en ik wil iedereen nog bedanken voor het medeleven!

bestuursleden en commissies

Het is even wennen, een bestuursvergadering in een nieuwe samenstelling, maar het was een goede start. Bas en Arnoud: nog bedankt voor de fijne samenwerking en jullie grote inzet de afgelopen jaren! De eerste bestuursvergadering met Cor en Walter als kersverse bestuursleden (nogmaals welkom in het bestuur) stond in het teken van het verdelen van de commissies. De commissie-pagina op de website is al bijgewerkt, maar voor de volledigheid zal ik het hier ook nog melden.

Commissie Bestuurscontact
Bibliotheek Ernst de Moor
Brouwcursus Walter Bakker
Brouwdemo Jan-Willem Fukkink
Clubhuis Cor Stoker
Clubkampioenschap Walter Bakker
Excursie Ernst de Moor
Gevorderdencursus Cor Stoker
Gistbank André van der Zee
Gistcursus André van der Zee
Inkoop Jan-Willem Fukkink
Kas 2008 Walter Bakker
Kruiden Jan-Willem Fukkink
Media Ernst de Moor
Mentor Cor Stoker
Moutmolen Ernst de Moor
Polderbok André van der Zee
Publiciteit Jan-Willem Fukkink
Ruilbieren André van der Zee
Thuistap Walter Bakker

Als je actief bent in een commissie weet je dus wie nu je nieuwe contactpersoon is geworden (voor zover dat niet al gecommuniceerd was). Als je nog niet actief bent in een commissie: meld je aan bij de voorzitter of secretaris! Het is echt hartstikke leuk en gezellig om je met een groepje mensen in te zetten voor de club!

Afgelopen clubavond

De afgelopen clubavond stond in het kader van de clubkampioenschappen. Klassen A, C en V werden gekeurd. Stiekem zijn daar een aantal gepeperde bieren van de Jopen brouwdag tussen gemengd, die meedingen naar de prijzen. De opkomst was met 49 personen groot te noemen voor een proefavond. We vermoeden wel dat een aantal chauffeuses meegeteld zijn. De excursie commissie heeft ook nog een korte uiteenzetting gegeven van haar ideeën over een meerdaagse reis.

Komende clubavond

De komende clubavond zal Rick Kempen van Bier & Co over de Amerikaanse microbreweries en hun bieren komen vertellen. Het is zeker de moeite waard om hiervoor naar de boerderij af te reizen, omdat Amerikaanse bieren in smaak en samenstelling nogal afwijken van de Europese bieren die we gewend zijn. We zullen waarschijnlijk ook in de gelegenheid zijn om bieren te proeven. En een Amerikaanse IPA (India Pale Ale) van bijvoorbeeld Flying Dog (http://www.flyingdogales.com ) is een opvallend bier, zowel qua vormgeving als qua smaak. Allemaal komen dus!

Tweedehands spulletjes in het clubblad

Op de clubavond van februari was er de gelegenheid om andere brouwers gelukkig te maken met je (inmiddels) ongebruikte brouwspulletjes, al dan niet tegen betaling. In de praktijk bleek hier weinig gebruik van te worden gemaakt. Dat kan natuurlijk zijn omdat onze leden de brouwspullen niet een heel jaar op zolder willen laten liggen, om het in februari mee te nemen naar de clubavond.

Daarom willen we alle leden uitnodigen om hun tweedehands spullen aan te bieden via het clubblad. Je kunt een e-mail met korte tekst en eventuele vraagprijs sturen naar de redactie. Natuurlijk kun je dingen die gratis van eigenaar mogen verwisselen ook gewoon meenemen naar de clubavond. Er is vast een andere bezoeker die er interesse in heeft. Hou dat echter bescheiden, het is niet de bedoeling dat elke clubavond uitmondt in een rommelmarkt.

Namens het bestuur,

Ernst de Moor

Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, april 2008

tww april 2008

Door Arjen, Gerrit en Ronald

LET OP!!! I.v.m. het afwegen op de woensdagavond voor de clubavond, zijn pakketten tot uiterlijk woensdagmiddag 17:00 uur voorafgaand aan de clubavond te bestellen! Alles alleen te bestellen via de site van ’t Wort Wat! Losse e-mail wordt niet in behandeling genomen. Mocht het nodig zijn… we hebben een handleiding: “bestellen voor Dummy’s”

Pakket voor de maand maart:

Barley

Door ziekte was er even geen tijd/puf om een stukje te maken, volgende keer weer. We hadden een spannend brouwsel in gedachten, PartiGyling. Een in Amerika (door o.a. de Anchor Brouwerij) gebruikte manier van brouwen, welke je meteen twee lekkere bieren oplevert: een stevige Barley Wine van het hoofdwort, en een makkelijke soepele Ale van de naloop. Een door ons vaker goed beproefde manier van brouwen wat ons de Donder (Barley) en Bliksem (Ale) oplevert. Maar, dit allemaal netjes uitwerken in een recept en ingrediënten (verschillende hopsoorten, verschillende gisten) was iets teveel van het goede…

Dus maar een recht toe recht aan Barley, uiteraard ook niet te versmaden.

LET OP: De prijs voor dit pakket is 9 euro per 10 liter. Ja, dat lijkt duur, maar gaat erg veel mout en hop in. Het is zelfs niet helemaal kostendekkend…

Barley
April 2008

Hoeveelheid:

Methode:

Alcohol:

10 liter

Stijgende infusie

10,0%

Kleur

Bitterheid

Start SG

68 EBC

62 EBU

1100

Ingrediënten

Mout:

4100

gr

Pale

7 EBC

 
 

150

gr

caramunich

120 EBC

 
 

100

Gr

Special B

400 EBC

 

Hop:

40

Gr

Galena

10,5 %

Bij start koken

 

15

gr

East Kent Goldings

4%

10 min meekoken

Gist:

   

Wyeast 1214

   

Maischwater: 15 liter, aanzuren tot een zuurgraad van 5,4.

 

Maischschema

temperatuur (°C)

52

63

72

78

tijd (min)

10

20

40

5

Pakketten komend seizoen:

Voor het komende seizoen hebben we de volgende bieren bedacht:

2007 augustus

Chimay blauw pakketten: 20, liters: 530

2007 september

Irish Red Ale pakketten: 6, liters: 175 (oeps, een dipje!)

2007 oktober

Oatmeal stout pakketten: 8, liters 370

2007 november

Drie Koningen Tripel pakketten:13, liters 390

2008 januari

Dortmunder pakketten: 11, liters 330

2008 maart

Witbier

 

2008 april

Barley

 

2008 mei

Bokbier (Polderbok?)

 

2008 juni

Geen pakket

 
Terug naar overzicht

Van de excursiecommissie

tww april 2008
Door: Dirck Kuijzer

Vorig jaar heeft de excursiecommissie een enquête gehouden. Uit de enquête kwamen twee favoriete bestemmingen naar voren: Zuid-Engeland en Bamberg in Zuid Duitsland. We zijn intussen met de voorbereidingen van de organisatie van de meerdaagse reis zo ver gevorderd dat we jullie wat meer kunnen vertellen. Stuur ons een berichtje als je serieus erover denkt mee te gaan, dan gaan we proberen een concreet programma te maken. Je kunt ons mailen. Liefst voor de volgende clubavond (25 april). Tot die tijd kunnen we nog niets definitiefs reserveren. We zullen jullie dan benaderen om de plannen verder uit te werken.

GistAls datum stellen we voor: 6 of 7 oktober 2008 vertrek, (dan zijn de OktoberFeste net afgelopen) en drie of desnoods vier dagen excursie, afhankelijk van belangstelling en budget. Prijs: tenminste €250, p.p. plus eten en drinken voor eigen rekening zodat je dat zelf in de hand kunt houden. Groepen zijn vaak gebonden aan een menu…

Om de kosten zo voordelig mogelijk te houden gaan we uit van groepjes van negen man, in een negen-persoons huurbus. Die kost rond de € 500 voor vier dagen. Jullie vragen je misschien af waarom met busjes, een touringcar kost voor die periode naar Bamberg al afgerond €2500. Dit wordt echter pas interessant bij dertig man, en dat lijkt ons een erg optimistisch plan! Als iemand een andere vervoersmogelijkheid heeft, nemen we die natuurlijk in overweging (bijvoorbeeld zelf zo’n busje, een MPV of iets vergelijkbaars). Voor beide bestemmingen geldt dat we rond de 1500 km moeten afleggen, met brandstof uit gezamenlijke pot, de bovengenoemde €250 pp. Kleine hotelletjes zijn er heel wat, maar we zullen in verschillende hotels tegelijk kamers moeten boeken. Meestal zijn ze voor een groep van negen man te klein. Om je vast in de juiste stemming te brengen, staan er al een aantal interessante links onderaan.

Reisdoel

EngelandNelson brewery

We stellen een soort rondreis voor, ‘s morgens zeer op tijd vertrekken en dan via Calais-Dover naar de overkant. Mogelijke reisdoelen: Morris-Hanbury hopmerchants, Brakspear brewery (Witney, bijzonder gistproces en dms-rijk bier), overnachten in die omgeving. Daarna bijvoorbeeld een paar brouwerijen in Essex en dan door naar Ipswich. 's Avonds 23.00 uur op de boot terug.

Bamberg, Duitsland

Maisel, Bamberg Ambräusianum brouwketels

In Bamberg alleen al zijn tien brouwerijen en nog het nodige in de omgeving. Bamberg is bekend om het Rauchbier in verschillende versies, maar er is genoeg ander bier, zoals Weizen, Urbock. Ook Weyermann Mouterij staat hier. Al met al heel interessant Op Hobbybrouwen staat een aardig verslag van een bezoek aan Bamberg: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,8147.msg92694.html#msg92694.

Overige links:

Engeland

http://www.quaffale.org.uk/php/county/C28 http://www.quaffale.org.uk/php/county/C16
http://www.quaffale.org.uk/php/county/C44 http://www.brakspear-beers.co.uk/brakspear2006_tour.htm
http://www.quaffale.org.uk/php/county/C24 http://en.wikipedia.org/wiki/Brakspear

Bamberg

http://www.weyermann.de/ http://www.ambraeusianum.de/
http://www.schlenkerla.de http://www.keesmann-braeu.de
http://www.greifenklau.de http://www.faessla.de
http://www.brauerei-spezial.de http://de.wikipedia.org/wiki/Rauchbier
http://www.maisel-bamberg.com  

Laat wat van je horen!!

Uw Excursiecommissie

Chris, Theo, Joop, Stefan, Dirck

Terug naar overzicht

Brouwerijbezoek Brouwerij Primator, Nachod Tsjechi

tww april 2008
Door: Titus Rinia

Het is zaterdag ochtend, 02.00 uur. Rumoer in de straat. Rob en Theo staan voor de deur, samen met vrouw en kids en een auto volgeladen. We gaan naar Tsjechië. Om te skiën en om één of twee brouwerijen te bezoeken. Welke weten we nog niet maar Rob heeft een lijstje gemaakt met naam, adres, etc. Samen met nog twee andere families (ja, je leest het goed, we gaan met vijf families naar Tsjechië) vangen we de reis aan. Het is voor ons het derde jaar alweer en we gaan dit jaar weer naar het zelfde huisje, 2 km onder Trutnov. We zijn nu van plan om Truus te volgen en niet zoals vorig jaar via Dresden te rijden. Nu gaan we onder Berlijn door en dan via Wroclav door Polen. In Polen is het ff op de tanden bijten want de snelweg is dusdanig beroerd dat de maximale snelheid 70 km/u is, met een toegestaan maximum van 110 km per uur. En niet voor een paar km, nee het zijn er circa veertig, waarna je nieren uiteindelijk in je keel zitten.’s Middags rond twee uur komen we aan bij ons huis(je).

Het is stralend mooi weer en we belanden al snel in de tuin genietend van de zon en een heerlijk glas eigen gebrouwen bier en een grote bak met chips. Later die middag regelen we de ski’s en eten we ’s avonds op ons vertrouwd adresje in Trutnov: de bowlingbaan. Zondag t/m dinsdag skiën we.

Woensdag gaan we met zijn allen naar de brouwerij van Trutnov. Dit is de Krakonos bierbrouwerij. Nadat we voor de volwassenen betaald hebben lopen we verder het terrein op. Onze rondleider spreekt alleen Tsjechisch. Met handen en voeten en een stukje papier kunnen we onze vragen overbrengen en wordt er zo goed mogelijk een antwoord gegeven. We zien de maisch- en kookketels (van ieder twee). Tijdens ons bezoek kookt er een batch. In een logboekje zien we gegevens van het proces met de hand geschreven. Vervolgens gaan we verder, maar tot onze ramp valt de stroom uit en staan we ergens in het pikkedonker. We gaan weer naar buiten en wachten nog circa twintig minuten. Dan blijkt dat het nog veel langer gaat duren en moeten we de rondleiding gaan staken. We mogen nog wel een biertje drinken. We lopen naar een ander gebouw en komen langs de bottelarij. Ook deze ligt geheel plat door de stroomstoring. Het is nog vroeg en de halve liter Krakonos 12 Plato die geserveerd wordt laat ik grotendeels staan. Het is niet een echt geweldig bier. We nokken ermee en gaan weer naar de auto. We rijden naar het noorden en gaan naar Adderspach waar enorme grote rotsen staan die daar duizenden jaren geleden, toen Tsjechië nog zee was, zijn uitgesleten. Ik moet zeggen: de moeite waard om te zien. Het maakt de domper van de Krakonos brouwerij ruimschoots goed. Mijn zoon vindt nog een enorme schedel van een hert en die wordt tot afgrijzen van mijn vrouw meegenomen.

Donderdag gaan we weer skiën en vrijdag wordt het een mannendag. We hebben gebeld met de brouwerij van Nachod. We zijn welkom. Nachod ligt circa 30 km ten zuidoosten van Trutnov. We worden rondgeleid door iemand die Engels spreekt! De brouwerij is in handen van de gemeente. Je kan hier met recht spreken van Gemeente Pils!!! Er worden tien soorten Primator gebrouwen. Ik ga ze niet allemaal noemen, maar het zijn een zestal lichte (in alcohol) pils soorten, zowel licht als donker van kleur. Ze brouwen zelfs een malt. Er wordt een blond bier gebrouwen, een Engelse Pale Ale, een Dubbel en een Weizen. Voor de aanvang van de rondleiding lopen we het winkeltje bij de brouwerij in en we maken een selectie van de meest interessante bieren en kopen deze. Daarna worden we meegenomen door de brouwmeester himself! Zijn naam is Miroslav Smejda. Pivovar Nachod brouwt circa 135000 hectoliter bier, vooral voor de Tsjechische markt, maar er wordt ook geëxporteerd naar Zweden, Engeland en zelfs de USA. We lopen in rap tempo door een ruimte waar vaten worden gevuld. Daarna snel door richting de maisch- en kookketels. Onderweg lopen we langs een platenfilter. We stoppen en het lukt ons het hoge tempo eruit te halen. We stellen vragen over het filtreerproces en kunnen wat foto’s maken. De Tsjechische markt wil helder bier dus geen gist op fles. Daarna lopen we verder naar het gebouw waar de ketels staan. In de hal van dit gebouw staan een drietal vitrines met daarin een ouderwets bottelapparaat en andere oude brouwgereedschappen. De ruimte met de ketels is brandschoon. We zijn onder de indruk hiervan. Er wordt gebrouwen volgens de decoctie methode. Als hop gebruiken ze Saaz pellets (aroma) en Sladek (Brewmaster) voor de bitterhop. De lichte bieren (10 en 12 Plato) worden 90 minuten gekookt. De zwaardere bieren worden 120 minuten gekookt. De reden is dat ze problemen hebben met veel eiwitten. Ik snap niet precies wat het langer koken dan met dit eiwit doet of hoe het probleem zich dan oplost.

Na wat foto’s vervolgen we onze weg naar de vergistingruimte. Brrr, koud zeg. De ruimte is circa 6 °C. De vergisting vindt plaats bij 6,5 tot max. 10 °C en duurt max. acht dagen. Er is sprake van open vergisting en we mogen gewoon van dichtbij zien en fotograferen. De vergisting vindt plaats in een stuk of 35 roestvrijstalen rechthoekige containers elk circa 17 kubieke meter. Er staan twee leeg en opvallend is weer hoe ongelofelijk schoon ze zijn.

Alle bieren worden met de zelfde gist gemaakt, behalve de Pale Ale en de Weizen. Voor de Pale Ale wordt een bovengist gebruikt en voor de Weizen wordt de gist ingekocht (starter).

Het verbaast ons dat dus ook de Dubbel met een ondergist wordt gemaakt. Dit wordt volgens de brouwmeester al vele jaren gedaan. We lopen verder en komen in de lager ruimte. In één deel wordt onderhoud gepleegd en kunnen we in de lager tanks kijken. Ze zijn van ijzer en inwendig gecoat! Er zijn circa 180 tanks van ieder 20 tot 25 kubieke meter. Ze liggen als het ware boven op elkaar gestapeld (zie foto hieronder). De ruimtes zijn immens. Gelagerd wordt bij 4 °C gedurende twee tot drie maanden! Er ligt gemiddeld drie miljoen liter te lageren. Erg kostbaar dus.


Dan wordt het tijd voor een biertje en we gaan naar een soort hokje waar waarschijnlijk de medewerkers kunnen pauzeren. Er staat een gammel keukentje en aan de muur hangen diverse borden naast elkaar waar de brouwgegevens met krijt worden opgeschreven.

Miroslav verdwijnt en haalt drie grote bierglazen met ongefilterd Pivo (bier dus). Man o man, wat is dat lekker zeg. Genietend van dit bier praten we verder en we vragen of hij gist voor ons heeft. Dat is geen probleem en in het keukentje vind hij nog een oud flesje welke na goed schoonmaken gevuld wordt met W95. Nu natuurlijk via de gistcommissie verkrijgbaar. De discussie vervolgt en we krijgen zijn e-mail adres. Hij zou graag in contact willen komen met zijn collega Jan Willem den Hartog.

Na een plaspauze lopen we nog even door de bottelarij en hiermee eindigt onze rondleiding. We hebben genoten deze middag en rijden voldaan weer terug naar ons huisje. Deze week kan niet meer stuk.

Groeten,

Titus

Terug naar overzicht

Maandbier en ander geneuzel, maart 2008

tww april 2008
Door: John Gouwerok

Voor deze derde clubavond van het jaar, met proeven en keuren van de bieren voor het clubkampioenschap, was er een goede opkomst. Eerst was er door een foutje geen tapbier voor de maandbierwisselkei maar wel bier op tap: deze keer een porter. Het fustje van 20 ltr ging ondanks de proeverij toch nog bijna leeg.

Leuk dat je na het proeven, dat wil zeggen na een hap van een cracker om de mond droog (niks voor brouwers) en neutraal te maken, een slokje bier te nemen en daar dan al je zintuigen op los te laten en te omschrijven wat je ziet, proeft, ruikt en voelt. Punten geven in vergelijking met de andere bieren die al geweest zijn en nog moeten komen, het is een hele opgave!

Dan een biertje bij de bar tap of uit een flesje, gewoon genieten, stukje kaas of worst onder handbereik, pindaatjes erbij en babbelen over bier en brouwen .

Theo van Eijden kwam toch nog met maandbier, een fustje blond van vijf liter en een bijbehorende mini-fietspomp om de druk op te voeren. Een mooi systeem dat ik nog niet kende. Het herinnerde mij aan 35 jaar geleden, aan een houten fust in Rusland met ook een soort fietspomp, maar dit terzijde.

Er zat een wat vreemde nasmaak aan Theo’s bier, die later tot een omschrijving kwam van metaaloxidatie of schoonmaak (het was een navulfustje uit 2005). Ik ben benieuwd hoelang je zo’n fustje na kunt vullen en hoe te bewaren als het leeg is, om roest of oxidatie te voorkomen.Deze smaakproblemen kwamen de punten niet ten goede.

Het aantal wedstrijdformulieren:

Ingeleverd: 13. Aantal punten: tussen 1 en 8. Toch verrassend is het gemiddelde 5.88 punten.

Theo, dank voor het bier en de les die ik en anderen hieruit kunnen leren. De gebottelde flesjes waren gelukkig wel goed.

Er was, zoals ik vorige keer meldde, wat vreemds met de maandbierwisselkei. Op het gegraveerde plaatje staat nu !? (ontdekte ik op een foto) maandbekerwisselkei en dat heeft niets met bier te maken. Dit moet wel voor de uitreiking van de kei aan het einde van deze competitie zijn opgelost. Ik houd jullie op de hoogte.

Tot de volgende keer.

Jullie uitbater John

Terug naar overzicht

Test etikettensoftware

tww april 2008
Door: Herbert van de Haterd

Aanleiding van dit artikel is dat ik zelf etiketten print voor de flessen zelfgebrouwen bier. Dit deed ik met word van Microsoft Office Professional 2000 en hier ben ik niet tevreden over. Vooral het punt "Wat Ik Zie Is Wat Ik Krijg": op het scherm staan de teksten en afbeelding op het etiket en op het geprinte etikettenpapier staat de afbeelding over de randen van het etiket naar links. Dit geldt ook voor de tekst.

Ik zoek dus een programma waarmee ik op een eenvoudige wijze een etiket kan ontwerpen en kan printen, waarbij geldt: Wat Ik Zie Is Wat Ik Krijg. Dus ben ik begonnen om te zoeken naar software hiervoor en het liefst gratis (freeware), ik ben tenslotte nog steeds een Nederlander.

Eerst noem ik de eisen die ik stel aan de software, in vaktaal de requirements. Daarna beschrijf ik wat en hoe ik getest heb. Ik heb acht verschillende toepassingen gevonden op het internet voor het maken van etiketten. Deze software heb ik getest met Microsoft Windows XP professional 2002 Service Pack 2, met een CPU Celeron 2,41 GHz en een RAM geheugen van 1,256 Gigabyte.

Eisen

  1. Het moet mogelijk om een illustratie of een foto toe te voegen aan het etiket;
  2. Het moet moet mogelijk zijn om meerdere formaten tekst toe te voegen aan het etiket, dus de opmaak mogelijkheden van tekst;
  3. Het moet mogelijk zijn om op verschillende merken etiketten te printen binnen de etiketkaders;
  4. Wat ik zie is wat ik krijg (Wiziwik);
  5. Verkrijgbaarheid: voorkeur naar freeware of shareware;
  6. Gebruikersvriendelijkheid.

De testuitvoering

Voor elke toepassing heb ik de volgende acties uitgevoerd:

Het ontwerpen van een etiket

Op het etiket zet ik een afbeelding die past in het etiket en die zet ik precies linksboven van het etiket. Vervolgens zet ik een tekstblok met een groot lettertype (24 of 36) bovenaan en rechts van de afbeelding en een tekstblok onder en ook rechts van de afbeelding met de kleinste lettergrootte (meestal is dit acht met een uitzondering van zes). Zie voorbeeld van het etiket.

Voorbeeld testetiket

Merken van etiketten

Op het moment zijn er etiketten verkrijgbaar van onder andere Avery, Herma en HEMA. Ik wil dus weten of het mogelijk is om met de software met verschillende merken etiketten te werken en dus daarmee een print te maken.

Wat ik zie is wat ik krijg

Speciale aandacht gaat hier naar uit. Punten waar ik oplet zijn: wordt het etiket weergegeven zoals het in werkelijkheid eruit ziet. Voorbeeld: als het etiket ronde randen heeft, zie ik dat ook op het scherm. Welke afwijkingen zijn er met het printen zichtbaar? Wordt de afbeelding over de randen van het etiket geplaatst, gebeurt dit ook met de tekstblokken.

Verkrijgbaarheid

Is de software freeware (dus gratis) of is het shareware of een demo- of een trial versie en betekent dat, dat ik deze versie kan upgraden na een betaling.

Gebruikersvriendelijkheid

Dit heb ik vrij globaal getest en ik heb dus niet hiervoor een zogenaamde usability test opgezet omdat het niet mijn vakgebied is en ik ook niet kan beschikken over de faciliteiten (een lab). Ik stel een maximale tijd voor het testen van de software op een uur (in jargon een timebox). Lukt het binnen deze tijd niet dan is het niet eenvoudig om deze taken uit te voeren. Je kunt je dan ook afvragen of het geschikt is voor een leek en of het waard is om daar tijd in te investeren als je voor je hobby bierbrouwen etiketten wilt maken.

Ook heb ik gekeken of het eenvoudig is om een afbeelding in te voegen, een tekstblok te plaatsen, de lettergrootte aan te passen van de tekst in de tekstblokken. Staan deze functies op het scherm of zijn deze verborgen.

Opmerkingen

Als laatste let ik ook op zaken die me opvallen. Welke zaken zijn anders, zoals: is het mogelijk om bij het printen aan te geven welk etiket van het vel ik wil printen (bijvoorbeeld kolom 1 en rij 3). Bij sommige software is het mogelijk om de printer fijn af te stellen (te kalibreren). Tijdens het testen komen deze verschillende zaken aan het licht.

De testresultaten:

Puntsgewijs ga ik nu per toepassing de verschillende aspecten bij het testen bespreken. Vervolgens geef ik een aantal sterren per aspect en deze vermeld ik in de tabel onderaan dit artikel.

Avery Design Pro 5 special edition nederlandse versie

Het ontwerpen van een etiket

Het invoegen van een afbeelding of een tekstvlak gaat gemakkelijk. Slechts een muisklik en met de aanwijzer aan geven waar de afbeelding of tekstvlak moet staan.

Merken van etiketten

Alleen Avery, het is niet mogelijk om de afmetingen aan te passen om etiketten van bijvoorbeeld de Hema te printen.

Wat ik zie is wat ik krijg

Zelfs de rondingen van het etiket worden op het scherm weergegeven en de print is op de millimeter nauwkeurig.

Verkrijgbaarheid

Freeware.

Gebruikersvriendelijkheid

Het ontwerpscherm ziet er overzichtelijk uit, het ontwerpen en printen kost weinig moeite en is zeer eenvoudig.

Opmerkingen

Na de installatie van Avery Design Pro wordt bij het openen van dit programma gevraagd of je je printer wil kalibreren. Hiermee kun je printer tot op de millimeter afstellen. Het is mogelijk om in een dialoogvenster de positie van het etiket aan te geven welke je wil printen.

Herma v 3.0

Het ontwerpen van een etiket

Het invoegen van een afbeelding is simpel. Dit geldt ook voor een tekstblok, alleen wordt er standaard een rand zichtbaar.

Merken van etiketten

Alleen Herma-etiketten.

Wat ik zie is wat ik krijg

De rondingen worden niet weergegeven, slechts de rechthoeken. Het printen wordt met Word gedaan en dit is verre van acceptabel.

Verkrijgbaarheid

Freeware.

Gebruikersvriendelijkheid

Het is een soort wizard (een icoon staat dan in de bovenbalk van Word) waarbij je een etiketformaat kunt kiezen uit de collectie van Herma.

Opmerkingen

Geen.

Open Office Writer

Het ontwerpen van een etiket

Met behulp van een handleiding van het internet (zie de links onderaan) is het makkelijk om een etiket te maken en te printen. Een afbeelding en tekstblokken(= frames) plaatsen is vrij eenvoudig.

Merken van etiketten

Alle.

Wat ik zie is wat ik krijg

Writer van Open office heeft een kleine afwijking: links 2 spaties (ongeveer 4 millimeter).

Verkrijgbaarheid

Freeware.

Gebruikersvriendelijkheid

Is relatief eenvoudig om mee te werken is net iets anders ingericht dan Word maar dat went wel.

Opmerkingen

Mogelijkheid om de positie van een etiket te bepalen, bijvoorbeeld kolom 1 rij 2. Wil je een andere positie dan moet je een nieuw document maken. Kleinste letterformaat is 6 bij de andere software is dit 8.

Etiketten Designer 2.1

Het ontwerpen van een etiket

Net als bij Avery Design Pro 5en Open Office Writer gaat dit vrij eenvoudig.

Merken van etiketten

Alle.

Verkrijgbaarheid

Freeware.

Wat ik zie is wat ik krijg

Printen met demo versie is wel mogelijk, echter op de etiketten wordt de tekst "demo version" gezet. Links een afwijking van circa 5 millimeter.

Gebruikersvriendelijkheid

Opmaak van tekst staat niet op het scherm, is verborgen.

Opmerkingen

Op de downloadpagina wordt een engels versie vermeld, echter bij het installeren en na de installatie blijkt het om een Duitse versie te gaan! Wil je kunnen printen zonder de tekst demo version dan moet je de software kopen.

Label designer 5

Het ontwerpen van een etiket

Ook bij deze software is dit vrij eenvoudig. Het plaatsen van een afbeelding of een tekstblok is gemakkelijk.

Merken van etiketten

Alleen Worldlabel

Wat ik zie is wat ik krijg

Aangezien ik geen etiketten heb van Worldlabel kan ik hier weinig over zeggen. Deze zijn moeilijker verkrijgbaar dan bijvoorbeeld avery.

Verkrijgbaarheid

Shareware. Na 15 keren moet je USD 24.95 betalen, indien je het nog wil gebruiken.

Gebruikersvriendelijkheid

Lijkt zeer veel op Avery Design Pro 5 is alleen in de Engelse taal.

Opmerkingen

Mogelijkheid om de positie van het etiket aan te geven dat je wil printen. Bij het printen krijg je een pop-up scherm of je het programma wil kopen, dit is zeer irritant.

Jetmark 5

Het ontwerpen van een etiket

Dit gaat zeer lastig. Het is een professioneel pakket en niet eenvoudig om mee te werken dus niet geschikt voor een leek.

Merken van etiketten

Alle.

Wat ik zie is wat ik krijg

Wijkt wel af links 5 mm en de hoogte circa 3 mm.

Verkrijgbaarheid

Freeware.

Gebruikersvriendelijkheid

De programmatuur is niet eenvoudig opgezet voor een leek.

Opmerkingen

Geen.

Master etiketten voor Word

Master etiketten voor Word plaatst alle master etiketten in uw Word versie. Dit is bij mij na meerdere pogingen niet gelukt.

Merken van etiketten

Alleen Master

Verkrijgbaarheid

Freeware.

Lazalabl 2.7

Het ontwerpen van een etiket

Invoegen afbeelding gaat lastig, het lukt moeilijk om een etiket te ontwerpen naar het voorbeeld

Test etiket.

Merken van etiketten

Alleen Avery.

Wat ik zie is wat ik krijg

Een etiket printen is niet gelukt.

Verkrijgbaarheid

Freeware.

Opmerkingen

Ontwerpen gaat zeer lastig en het instellen van een soort etiket gaat niet eenvoudig.

De testresultaten

Software

Ontwerpen

Etiketten merken

Wizi-wik

Verkrijg-baarheid

Gebruikers-vriendelijkheid

Avery Design Pro 5 special edition

*****

Avery

*****

Freeware

*****

Open Office Writer

*****

Alle

****

Freeware

****

Herma v 3.0

**

Herma

**

Freeware

*

Etiketten Designer 2,1

****

Alle

***

Freeware

****

Label designer 5

****

World-label

?

Shareware

****

Jetmark 5

**

Alle

***

Freeware

**

Master etiketten voor Word

?

Master

?

Freeware

 

Lazalabl 2.7

**

Avery

?

Freeware

*

Legenda

Wiziwik: Wat ik zie is wat ik krijg

* zeer slecht ** slecht *** neutraal **** goed ***** zeer goed

Conclusie

Wil je gebruik maken van alleen Avery etiketten dan is de keuze Avery Design Pro 5 special edtion.

Kies je er voor om alle merken etiketten te gebruiken dan valt de keuze op Open Office Writer.

Links

Avery Design Pro 5 special edition: http://www.avery.nl/nl1/downloads/software.jsp

Herma v 3.0: http://www.zdnet.de/downloads/prg/b/q/de0PBQ-wc.html

Open office: http://www.openoffice.org/

gebruikershandleiding etiketten voor open office: http://www.hccbg.nl/doc/handleiding_etikettenmaken_openoffice.pdf

Paper Label maker 1.16: http://software.web.de/windows/etiketten-486

Etiketten Designer 2.1 download engels, is de duitse versie!: http://www.pcwelt.de/downloads/office/access-tools/5995/

Pro Wizard Label Designer 3: http://nederland.softpicks.net/software/Pro-Wizard-Label-Designer_nl-2646.htm

Master Label voor word: http://www.etiketten.nl/softwaredownload.html

Jetmark 5 http://www.machines.averydennison.com/printersystems_nl.nsf/wview/L4L1?opendocument

Lazalabl 2: http://www.ghanja.be/nederlands/freeware/category/labelprinten.htm

Terug naar overzicht