9 artikelen uit het clubblad van Februari 2008

Terug naar overzicht

Van de redactie

tww februari 2008
Door: Nico Mes

Soms ga je echt de mist in. Dit was bij mij het geval met de plaats van het volgende ONK. Ik had vernomen dat het in het Archeon is. Wat bij mij was blijven hangen was dat het in een themapark in Alphen aan den Rijn wordt gehouden. Voor mij is er maar één themapark in Alphen aan den Rijn: Avifauna. Dus had in mijn hoofd genesteld dat het ONK in Avifauna wordt gehouden. Ik vond het wel vreemd, wat heeft een vogelpark met bier. Er zijn wel een paar bieren met een vogelnaam, maar die link is wel heel ver gezocht.

Na het schrijven van de vorige “Van de redactie” waarin ik Avifauna vermelde werd ik door Lidewij uit deze droom geholpen. Het is dus het Archeon, waarvan ik niet wist dat het in Alphen aan den Rijn gevestigd was. Bij het Archeon kan ik wel een link met bier indenken. Bier wordt immers al eeuwen gebrouwen. Dus nu maar op 1 juni naar Alphen aan den Rijn en dan wel naar het juiste themapark gaan: het Archeon.

Terug naar overzicht

Van het bestuur

tww februari 2008
Door: Jan-Willem Fukkink

Vorig najaar waren we als bestuur wat bezorgd over het aantal leden dat de clubavond bezoekt. Elders in dit clubblad vinden jullie de resultaten van de mini-enquëte over dat onderwerp. Over de clubavond van januari hoefden we ons in ieder geval niet ongerust te maken. Met meer dan 60 aanwezigen hebben we een record gevestigd!

Clubkampioen!
Het zijn mooie tijden voor Theo van Eijden. In december mocht hij al het Gouden Toetsenbord in ontvangst nemen, en deze keer was het tijd voor 'de cup met de grote oren'. Theo, van harte gefeliciteerd met het behalen van het Clubkampioenschap!

BrouwVisie
Op de afgelopen clubavond werden we verblijd met een (uitgebreide) presentatie door Oscar Moerman over zijn zelf ontwikkelde bierbrouwprogramma BrouwVisie. Het aantal functies en mogelijkheden is bijna onbeperkt, en met iedere versie groeit het programma verder. Een knap staaltje werk! Leuk om te zien ook dat BrouwVisie direct na de clubavond al ingezet werd voor het uitwisselen van recepten.

Kandidaten voor het bestuur
Zoals jullie waarschijnlijk weten gaan Bas Hartog en Arnoud Aten na vier jaar trouwe dienst het bestuur verlaten. De droefenis over hun vertrek wordt echter overstemd door het heugelijke feit, dat we inmiddels twee nieuwe kandidaten voor het bestuur mogen begroeten:

lid040902 lid981002

Cor Stoker

Walter Bakker

Beide heren staan te trappelen van enthousiasme om deze eervolle functie te mogen gaan bekleden. We hopen van harte dat jullie op de ALV kunnen instemmen met hun kandidaatstelling.

En we zouden het bijna vergeten, maar Ernst de Moor heeft zijn tweejarige bestuurstermijn alweer voltooid. Gelukkig heeft hij aangegeven graag bij te tekenen voor een nieuwe ronde, dus we hopen dat jullie hem zullen herverkiezen.

Kruiden-commissie
De Kruiden-commissie heeft inmiddels haar oprichtingsvergadering achter de rug. We gaan maar liefst drie richtingen onderzoeken voor het gebruik van kruiden: traditionele kruiden ofwel gruit (Erik en Louis), extreme kruiden (Ed en Lorenzo), en extracten maken van kruiden (Nico en JW). Ook Bas en Jan zullen zich nog aansluiten bij de activiteiten. Het plan is om tenminste twee clubavonden te gaan benutten voor het presenteren én degusteren van de resultaten. De eerste editie zal nog dit najaar gaan plaatsvinden.

Eerstvolgende clubavond
In verband met de voorjaarsvakantie een week later, en dus op vrijdag 7 maart 2008.

Neem voor de ALV alvast even het jaarverslag door (clubblad januari) en de financiële verantwoording (op de website). Verzamel ook vast je overbodige brouwspullen, want er komt weer een markt om spullen te ruilen en/of verkopen. Tenslotte: meters mee om te ijken. Deze keer ook het instellen van je moutmolen!

Met vriendelijke groet,

Jan-Willem Fukkink
voorzitter

Terug naar overzicht

Bieren in Colombia

tww februari 2008
Door: Herbert van de Haterd

Colombia-fotoEind oktober in 2007 ben ik afgereisd naar Colombia voor een vakantie van 15 dagen in het mooie Cartagena. Hieronder mijn verslag.

Bier

Volgens de bekende ‘bier typen gids van Derek Walsh zit het colombiaanse bier in Groep A:’De lichte bieren met minder dan 6% volume alcohol. De oorsprong is een duitse lager, dit is niet zo verrassend, omdat in 1889 Kopp’s Deutsche Brauerie Bavaria in Colombia werd opgericht. In Colombia wordt voornamelijk Pilsener gedronken. Een uitzondering hierop zijn een aantal colombianen die zelfbrouwen, zie verder over Ambachtelijk brouwen.

De volgende merken zijn het bekendst:

  • Aguila (betekent: adelaar/arend) 4%, dit bier is bijna overal verkrijgbaar;
  • Brava (spreek uit braba, betekent wild/woest) 5.5% (dit is een extra sterkere versie van de gebrouwen lager, was eerst 6.5% en later teruggebracht tot 5.5%). Persoonlijk gaat hier mijn voorkeur naar uit; het heeft volgens mij meer body. Is niet bij elke bar of restaurant te verkrijgen;
  • Club Colombia, 4.7%,
Andere merken: Aguila light 4%, Poker 4%, Barena 4.7% Costeňa 4%.

Wat opvalt is dat op het etiket van een flesje bier uit Colombia een waarschuwing staat. Deze luidt vrij vertaald “Te veel alcohol schaadt de gezondheid”. Colombia loopt hiermee voor op Nederland! Alle hierboven beschreven merken worden gebrouwen door brouwerij Bavaria gevestigd te Bogota, ontstaan uit vele fusies met andere brouwerijen zoals Aguila. In oktober 2005 is deze brouwerij overgenomen door Sabmiller.

Ambachtelijk bierbrouwen

Bij het zoeken naar sites met colombiaans bier vind ik een site over het brouwen van bier door amateurs in Bogota. De site is wel in het spaans. Net als onze vereniging wordt een cursus aangeboden aan geïnteresseerden maar dan in Bogota. Op de site staan enkele recepten vermeld, zoals van een belgische tripel. Ook staan complete pakketten voor 20 liter en 40 liter op de site, met vermelding van de prijzen in peso’s, (het $ staat voor peso’s niet voor dollars). Op de cursus pagina (curso) zijn enkele foto’s te zien van de brouwinstallatie en andere benodigdheden die ze gebruiken tijdens de praktijkcursus.

Bierlinks
http://www.bavaria.com.co/ingles/home.php

http://www.bavariatenderos.com/html/i_portals/index.php

Ga dan naar productos in linker menu op de site. Dan kun je de diverse flessen aanklikken voor meer informatie en filmpjes over een merk

http://www.cervezaartesanal.net/

Ambachtelijk bierbrouwen

Terug naar overzicht

Brouwverslag: Imperial Russian Stout

tww februari 2008
Door: André van der Zee

Volgens de rubrieken tombola had dit verslag al in januari moeten verschijnen. Inmiddels is het 10 februari 2008, precies een jaar na het brouwen van de Imperial Russian Stout die jullie als maandbier tijdens het kerstdiner konden proeven.

Op 10 feb 2007 had ik met Erik Bouman en Louis van Velthoven een afspraak om te brouwen bij brouwerij Klein Duimpje. Een keer met de installatie van Erik aan de slag. Terwijl Erik en ik het Klein Duimpje recept brouwen staat Louis in dezelfde ruimte zijn eigen pakket van de maand recept te brouwen met zijn brouwset. Het recept van dit bier vinden jullie op de website, eenvoudig te vinden als je zoekt op “Imperial”. Louis brouwt “maar” 40 liter tegen 350 liter in de KD installatie. Louis is snel van start gegaan zodat hij vroeg klaar is. Aangezien de grote brouw weinig actie vraagt tijdens het maischen stellen de mannen voor dat ik Louis zijn set en recept gebruik om een eigen brouwsel te maken. Niet alle mouten zijn nog op voorraad dus vervang ik het ontbrekende deel pale mout door pilsmout en gebruik een ipv twee chocomouten.

Schroten is een eitje met de grote walsenmolen van Erik. Het is dat ik door de zware storting nog een kilo of 14 te schroten heb anders was ik binnen 2 minuten klaar geweest. Het afwegen blijkt het meeste werk te zijn. Ik heb altijd de neiging van het recept af te wijken en ook hier heb ik dat gedaan. Ik wil zeker niet te laag uitkomen met mijn SG en verdunnen kan altijd nog, dus gebruik ik minder spoelwater dan het recept aangeeft. Volgens het recept moet er Goldings hop gebruikt worden; dat is niet voorhanden en ik vervang het door Challenger.

Na het koken en koelen meet ik de brekingsindex met een handrefractometer. Deze geeft 23˚ Brix aan wat overeenkomt met een SG van 1089. Volgens het recept van Louis moet ik uitkomen op een SG van 1080 t/m 1085, dus ben ik inderdaad iets hoger uitgekomen. Voordeel van een beetje spullen is dat er altijd wel een gistingsvat voor handen is. Nadat het gistingvat nog eens huishoudelijk is schoongemaakt, is het gedesinfecteerd door het uit te stomen. Dat doen de mannen door het vat ondersteboven over de uitloop van een behangstomer te zetten. Na een half uurtje stomen is het vat bloedheet en nadat het is uitgelekt en afgekoeld is het vat klaar voor gebruik. Werkt uitstekend en rare bijsmaakjes van desinfectiemiddelen zijn uitgesloten. Mooie tip lijkt mij.

Louis heeft twee gisten opgekweekt, zodat we die ook beide kunnen gebruiken. Louis gebruikt Wyeast 1056 American Ale, ik gebruik Wyeast 1084 Irish Ale. De gisting start vlot en na 4 dagen is de hoofdgisting nagenoeg voorbij en meet ik 14.2˚ Brix (SG 1032) Na uiteindelijk 10 dagen gegist te hebben bij een zoldertemperatuur van een graad of 17-18˚C heb ik overgeheveld naar een schoon vat waarna er gelagerd is bij 8°C in de koelkast. Na ruim een maand is het bier gebotteld. In juni hebben we gezamelijk onze bieren geproefd. Louis en ik hebben ons brouwsel meegenomen. Erik heeft 3 varianten, vergist met 1056, 1084 en met Nottingham korrelgist. Opmerkelijk is dat de bieren zo verschillend zijn. Vergelijken is lastig omdat er meerdere variabelen zijn, maar dit zijn onze bevindingen.

Erik #1 (1056): geur: licht fruitig, sterk gebrand/ koffie/ rozijn;
smaak: licht fruitig, zoetig, moutbitter, sterk gebrand/ koffie
Erik #2 (1084): geur: licht kruidig, licht gebrand, hoppig;
smaak: hoppig, licht zoetig, gebrand, sterk moutbitter, wrang
Erik #3 (Nott.): geur: gebrand, koffie;
smaak: zoetig, moutbitter, gebrand, redelijk neutraal
Louis (1056): geur: gebrand;
smaak: droog, moutbitter, sterk gebrand, samentrekkend
André (1084) geur: fruitig, gebrand;
smaak: zoet, gebrand, licht moutbitter, vol van body

Volgens de “Bier typen Gids”: Geur: fruitig, gebrande mout, droppig, hoppig, soms zurig. Smaak: gebrande mout, krenten, hopbitter, karamel, branderig, cacao, koffie, bitter tot zeer bitter, gebrand, soms zurig. Op mijn brouwsel na voldoen de andere bieren aan de specificaties, waarbij we vinden dat de bieren die met 1056 zijn vergist het beste scoren.Als je naar type keurt dan valt alleen mijn brouwsel buiten de boot omdat-ie veel te zoet is. Door het zoete is het een lekkere wegdrinker die blijkbaar ook bij de leden en echtgenoten in de smaak valt gezien de score van 7,848 punten. Dank voor jullie waardering! Daar ben ik kei blij om.

André van der Zee

Terug naar overzicht

Bierfestival in Berlijn

tww februari 2008
Door: Willem Beek

In augustus 2006 hebben we een bezoek gebracht aan Berlijn. Toen we de reis aan het voorbereiden waren bleek dat we in Berlijn aan zouden komen op de laatste dag van het “Internationales Berliner Bierfestival”, het grootste bierfestijn van Europa, wat dat jaar voor de 10e keer gehouden werd.

Er waren in 2006 in die 3 dagen diverse activiteiten waaronder een optocht van biervoertuigen door de eeuwen heen. Wij hebben de 2 kilometer lange straat bezocht die dan aan beide kanten vol stond met bierkramen van ongeveer 250 brouwerijen uit minimaal 80 verschillende landen ,waaronder Vietnam, Japan, Rusland, Ierland en Polen, om er maar een paar te noemen.

Er waren diverse podia waar live muziek te horen was. Er stonden ook verschillende fraai uitgedoste bierwagens, fraai vormgegeven biertaps, antieke apparaten enz., dus al met al konden we onze ogen uitkijken en daarnaast (en zeker niet om te vergeten) van alle bieren die er waren konden we uit een speciaal jubileumglas proeven tegen een zeer schappelijke prijs. Zoals het de Duitsers betaamt was er veel “Wurst mit Sauerkraut” en vele andere typisch Duitse gerechten te eten. Al met al was er voor ieder wat wils en kon je uren op deze biermarkt vertoeven zonder je te vervelen. Om een indruk te geven hoe het er was, volgen hier wat foto’s

02-2008 berliner festival 47

02-2008 Berliner bier festival muziek

02-2008 berliner festival 61

02-2008 berliner festival 54

Het is volgens mij dus zeer de moeite waard als je een keer naar Berlijn toe wilt om dit rond begin augustus te plannen, want het komt ieder jaar weer. Het “12e Internationales Berliner Bierfestival” zal in 2008 plaatsvinden van 1 t/m 3 augustus.

Voor meer informatie kun je terecht op: http://www.berliner-bierfestival.de/.
Terug naar overzicht

Mijn favoriete bierglas

tww februari 2008
Door: Theo van Eijden
bierglas_duvel

Ieder heeft er wel één, een glas waarin het bier net even lekkerder smaakt dan al die andere glazen die er zijn. Een glas dat net even meer uitstraling heeft of een glas met een verhaal. Deze glazen zitten vol met emotie en de glazen met verhaal lopen waarschijnlijk ervan over. Kortom een nieuwe rubriek is geboren en ik ga de aftrap geven. Hierbij daag ik iedereen uit kort over zijn favoriete glas te schrijven..

Mijn favoriet is een glas van Duvel, model kelk, zie foto. Duvel brengt regelmatig een glas uit met bijzondere opdruk. Deze verkoopt men dan in een verpakking met zes flesjes. Omdat Anja bekend is met mijn zwakte, brengt ze altijd deze Duvel glazen voor me mee. Een paar jaar geleden was het een glas met de afbeelding van een schaars geklede engel met een roerstok. Ik vind het een mooie afbeelding die tot de verbeelding spreekt. Engelen zie ik wel vaker maar eentje met een roerstok is toch wel de mooiste. Stel je toch eens voor…

Terug naar overzicht

Maandbier en ander geneuzel, januari 2008

tww februari 2008
Door: John Gouwerok

Eindelijk de laatste vrijdag van januari en de meesten zullen zeggen: ‘Thank God it’s Friday!’ Nee, niet de film, maar de eerste clubavond van 't WORT WAT 2008 en dat was dan ook te merken.

Een van de speerpunten van het bestuur is een grotere opkomst dat zullen ze weten! Om 20.00uur zaal vol, ongeveer 65 hobby brouwers, stoelen tekort en leden die moesten staan achter in de zaal. Maar het was de moeite waard.

De koffie is warm en bruin, maandbier op tap en een spreker die wat te vertellen heeft; de avond kan niet meer stuk!

Ik heb altijd gedacht ‘ICT of PC, dat is voor nerds, daar brouw je geen bier mee’, maar anno 2008 kunnen we er niet meer omheen. Met brouwvisie en het programma kunnen we na deze avond aan de slag.

En dan het maandbier. Erik en Jan van de Dorstige Das met een kloon Chouffe die iedereen wel wilde proeven, al was het alleen maar om te weten hoe zij zullen scoren in de landelijke wedstrijd. Dat liep prima en gezien de drukte ging het vaatje er snel doorheen en de punten logen er niet om! er kwamen 55 wedstrijdformulieren retour en de punten waren als volgt: 11x9//3x8.5//1x8.1//21x8//1x7.8//4x7.5//11x7//1x6.5//1x6.3//en 1x6// maakte een totaal van

434.2 delen door 55 is gemiddeld 8.0036

Dit is een goede score, waar ik nog wel een aanval op verwacht. Al met al een prima geslaagde avond met een wat vreemde afloop. Om 1 uur, toen iedereen weg was, werd ik nog verrast met een paar onbekende laatkomers die via de ruitje tik methode probeerden binnen te komen. Het is ze niet gelukt, het geeft wel veel rommel. Graag volgende keer op tijd en via de voordeur!

Dit was het weer, tot de volgende keer. Je kunt je nog opgeven voor het maandbier

Groetjes.

Jullie uitbater John

Terug naar overzicht

Mini-enquête clubavond: de uitslag

tww februari 2008
Door: Jan-Willem Fukkink

In november vroegen we jullie advies over de clubavonden van ’t Wort Wat. Als bestuur vinden we de opkomst op de clubavonden eigenlijk te laag: 40 à 50 aanwezigen, terwijl de vereniging op dit moment bestaat uit 138 leden en 16 donateurs. We vroegen hoe vaak je naar één van de 11 clubavonden komt, wat je redenen zijn om te komen, waarom je eventueel niet komt, en of je nog suggesties had voor verbeteringen. Jullie hebben daarop in ruime mate gereageerd. We mochten maar liefst 86 reacties ontvangen, waarvoor onze grote dank. Het geeft alvast aan dat jullie zeer betrokken zijn bij de vereniging, en dat is mooi.

De belangrijkste redenen om wel te komen:
- uitwisselen kennis en technieken;
- gezelligheid;
- exclusieve bieren drinken;
- presentatie (van sprekers binnen of buiten de vereniging);
- inkopen doen; pakket van de maand.

De belangrijkste redenen om niet te komen:
- andere afspraken op vrijdagavond (b.v. werk, sport);
- te moe;
- de reisafstand.

Over het algemeen zijn jullie heel tevreden over de opkomst. De wedervraag was zelfs óf we wel moeten streven naar meer aanwezigen, of dat we content kunnen zijn met de huidige opkomst. Ook hebben jullie diverse zinnige suggesties gedaan voor verbeteringen van de avond.

Eerder starten en een strakker programma
We hebben daar in januari al een begin mee gemaakt (hoewel het programma die avond wel erg vol was). Het betekent in ieder geval dat we stipt om 20:15 uur starten met het programma, en dat we de presentaties compact moeten houden om te zorgen dat er voldoende tijd overblijft voor andere zaken, die jullie belangrijk vinden.

Opvang van nieuwe leden
De gezelligheid is een belangrijke reden voor de leden om te komen. Het maakt wel dat nieuwe leden soms minder makkelijk aansluiting vinden. Het onderwerp ‘begeleiding van nieuwe leden’ is al vaker ter sprake geweest, en wordt een speerpunt voor 2008. In het kort komt het erop neer dat we nieuwe leden op hun eerste clubavond gastvrij willen onthalen met een welkomstdrankje, een korte introductie aan de leden, en het koppelen aan een mentor. Deze mentor maakt het nieuwe lid wegwijs binnen de vereniging, adviseert bij het samenstellen van een brouwset, laat het nieuwe lid meebrouwen, en verwijst naar commissies en andere leden. We verwachten dit jaar zeker weer zo’n 20 nieuwe leden in te schrijven en zoeken daarom een vergelijkbaar aantal enthousiaste, ervaren leden als mentor.

Ruilbieren
Vorig jaar is het fenomeen ruilbieren nog niet gelanceerd. Het is een andere vorm van feedback, zoals dat bijvoorbeeld bij onze zustervereniging De Roerstok gedaan wordt. Je brengt één of meer bieren mee naar de clubavond en ruilt die met andere deelnemers. Thuis ga je die rustig beoordelen en krijgt van de anderen terugkoppeling op jouw bieren. We zoeken enkele leden om dit te gaan organiseren.

Meer pasfoto's in het Smoelenboek
Als je op de clubavond gezellig met iemand hebt zitten praten, maar je weet de volgende dag zijn naam niet meer, dan is het bijzonder handig om even in het Smoelenboek te kunnen snuffelen. Ook voor het bestuur is het prettig om zoveel mogelijk namen en gezichten te leren kennen. Maar dan moet er natuurlijk wel van iedereen een pasfoto in staan. Leden zonder pasfoto hebben inmiddels een e-mail ontvangen om die alsnog in te sturen.

Eigen bieren proeven
Een variatie op het clubkampioenschap, maar dan worden de bieren met de brouwer aan tafel besproken. De keurmeesters begeleiden het proeven, en de nadruk ligt op het leren kritisch te proeven en onder woorden te brengen wat je ruikt en proeft. Deze activiteit hebben we gelijk ingepland, maar dat wordt pas begin 2009.

Meer bijzondere bieren aan de bar
We hebben momenteel al een breed aanbod aan speciale bieren, maar het kan leuk zijn om per clubavond nog een bier te selecteren dat bijvoorbeeld alleen die avond te verkijgen is. Een mooi onderwerp voor de Clubhuis-commissie om (samen met John Gouwerok) uit te werken.

Verkoopbeurs voor brouwspullen
Iederen heeft wel brouwspullen die hij niet meer gebruikt, maar die voor een andere brouwer nog zeer bruikbaar kunnen zijn. Al die spullen meenemen naar de clubavond van februari (op vrijdag 7 maart aanstaande).

Clubavond op een andere dag
Hoewel begrijpelijk voor mensen die op vrijdag al andere activiteiten hebben, is dit één van de suggesties waar we niets mee gaan doen. Sorry...

Brouwer met bijzonder verhaal
Als we iemand uitnodigen van een brouwerij, dan hoeven we geen standaardverhaal. Dan willen we weten waarom die brouwerij zo bijzonder is, waarin die zich onderscheidt van andere brouwerijen. We zullen toekomstige gastsprekers daar over instrueren.

Zeer veel dank voor al jullie reacties. En heb je nog andere suggesties die je kwijt wilt? Aarzel niet, en meld ze.

Met vriendelijke groet,

Jan-Willem Fukkink

Terug naar overzicht

Uitslag clubkampioenschap 2007

tww februari 2008
Door: Arnoud Aten

De keuring voor de Klasse A, C en V vond plaats in april, en die van klasse B en D in november. Dit jaar is ook de eerste keer dat de BKG-ers van ’t Wort Wat ook de bieren gingen keuren. Het aantal inzendingen is nog nooit zo hoog geweest, 68 bieren! Tot nu toe waren het 62 in 2006, 66 in 2005, 64 in 2004, 60 in 2003. Hieronder de uitslagen per klasse:

Uitslag klasse A

plaats

Brouwer(s)

Type

1

Rob Hagen

Pale Ale American

2

Ernst de Moor

Pils

3

Gerrit Walraven & Arjen Boekhorst

Kölsch

3

Ronald van Boven & Eric Blanken

Bitter

4

Theo van Eijden

Saison

5

Titus Rinia

Californian Steam

6

Rob Hagen

Kölsch

7

Jan van der Lee

Witbier

8

Titus Rinia

Pils

9

Titus Rinia

Witbier

10

Herman Assendelft

Weizen

11

Theo van Eijden

Weizen

12

Gerrit Walraven & Arjen Boekhorst & Herman Asseldelft

Kölsch

Uitslag klasse B

plaats

Brouwer(s)

Type

1

Theo van Eijden

Altbier

2

Herman Assendelft

Schwarz

3

Theo van Eijden

Stout Oatmeal

4

Herman Assendelft

Schwarz

5

Rob Hagen

Dark Lager

5

Rob Hagen

Stout Export

6

Jan van der Lee

Weizen Dunkel

7

Gerrit Walraven & Arjen Boekhorst

Stout Oatmeal

Uitslag klasse C

plaats

Brouwer(s)

Type

1

Ernst de Moor

Tripel

2

Theo van Eijden

Barley Wine Pale

3

Theo van Eijden

Blond

4

Joop Bootsman

Blond

5

Joop Bootsman

Tripel

6

Joop Bootsman

Saison Sterke

7

Ronald van Boven

Tripel

8

Jan van der Lee

Meibock

8

John Keuris

Blond

9

Jan Wurpel & Erik Deelissen

Tripel

10

Herman Assendelft

Tripel

11

Titus Rinia

Blonde Sterke

11

Sjaak van der Lee & Nico Ruyter

Blond

12

Sjaak van der Lee & Nico Ruyter

Tripel

13

Gerrit Walraven & Arjen Boekhorst

Tripel

14

Sjaak van der Lee & Nico Ruyter

Meibock

15

Jan van der Lee

Tripel

16

Jan Wurpel

Meibock

17

Theo van der Voorde

Tripel

Uitslag klasse D

plaats

Brouwer(s)

Type

1

Joop Bootsman

Porter Robust

2

Sandor Aquina

Scotch Ale

3

Lorenzo Beltran & Ed Verhoeven

Barley Wine

4

Jan Wurpel

Porter Robust

5

Joop Bootsman

Stout Russian Imperial

6

Ed de Graaf & Peter Hoek

Dubbelbock

7

Jan van der Lee

Quadrupel

7

Herman Assendelft

Scotch Ale

8

Jan Boerema

Scotch Ale

9

Sandor Aquina

Bockbier

10

Arjen Molenaar

Stout Russian Imperial

11

Herman Assendelft

Scotch Ale

12

Lorenzo Beltran & Ed Verhoeven

Stout Russian Imperial

13

Joop Bootsman

Quadrupel

14

Lorenzo Beltran & Ed Verhoeven

Scotch Ale

15

Ernst de Moor

Bockbier

16

Gerrit Walraven & Arjen Boekhorst

Barley Wine

17

Lorenzo Beltran & Ed Verhoeven

Dubbelbock

Uitslag klasse V

plaats

Brouwer(s)

Type

1

Jan van der Lee

winterbier

2

Titus Rinia & Hans Doeleman

champagnebier

2

Ernst de Moor

tarwebier

3

Theo van Eijden

vruchtenbier

4

Ernst de Moor

vruchtenbier

5

Ernst de Moor

vruchtenbier

6

Rob Hagen

vruchtenbier

7

Herman Assendelft

vruchtenbier

8

Titus Rinia

vruchtenbier

9

Gerrit Walraven & Arjen Boekhorst

rauchbier

Clubkampioen
Na de telling bleek dat Theo van Eijden de clubkampioen 2007 is.

2008
Dit jaar werd de clubkampioenschap fantastisch georganiseerd door Lorenzo Beltrán en Ed Verhoeven. Komende clubkampioenschappen zullen een generale repetitie worden voor het ONK 2008. Ik hoop dat jullie dit jaar weer massaal insturen voor de clubkampioenschappen, maar ook zeker voor het ONK!

Terug naar overzicht