7 artikelen uit het clubblad van December 2008

Terug naar overzicht

Van de redactie, december 2008

tww december 2008
Door: Nico Mes

Het is weer december. Tijd voor een lekker winterbiertje. Met Sinterklaas kan natuurlijk gedacht worden aan een speculaasbier. Misschien de Speculator van de SNAB, al is een speculator in deze tijd van kredietcrisis misschien niet zo gewild.

Tijdens het kerstdiner van de club hebben we bij ieder gerecht een passend bier. Dit kunnen we ook bij ons kerstdiner thuis doen. Bij kerst hoort natuurlijk een kerstbier, als is niet precies bekend wat daaronder moet worden verstaan Met oudjaar kunnen we natuurlijk een champagne schenken, maar een mooi bier kan natuurlijk ook. Een mooie geuze kan prima een champagne vervangen, al zullen velen dit een te zuur begin van het nieuwe jaar vinden. Maar je moet maar denken: na het zuur komt het zoet. Dus daarna een heerlijk zoet winterbier. Een prima tijd om bier te drinken, maar ook om te lezen over bier of om bier te brouwen. December is een prima biermaand.

Terug naar overzicht

Van het bestuur, december 2008

tww december 2008
Door: Walter Bakker

Het laatste clubblad van het jaar alweer! Terugkijkend op het jaar kunnen we stellen dat dit jaar een erg succesvol jaar voor de vereniging is geweest. Het hoogtepunt dit jaar was natuurlijk de organisatie van het ONK 2008 dat we op een unieke locatie (het Archeon) hebben gehouden. Daardoor was het mogelijk om het officiële wedstrijdgebeuren te omlijsten met een aantal leuke aanvullende activiteiten. Daarnaast hebben we weer een aantal mensen opgeleid tot hobbybrouwer middels de brouwcursussen en is er praktijkervaring bijgebracht op de gezamenlijke brouwdagen. Hierdoor hebben zich toch weer een flink aantal nieuwe leden aangemeld voor onze vereniging.

Gezamenlijke brouwdag 15 november
De 4e gezamenlijk brouwdag van dit jaar werd weer georganiseerd in onze vertrouwde locatie De Boerderij. Het uitgekozen bier was een Robust Porter. Uiteindelijk hadden we 13 brouwsets staan, goed voor ongeveer 400 liter bier. De nieuwe verenigingsmoutmolens hebben op volle toeren gedraaid om voor vrijwel alle brouwsels het mout te malen, in totaal zo’n 130 kilo. 

Laatste clubavond
De laatste clubavond stond weer in het teken van de clubkampioenschappen voor de klasse B en D. Het aantal ingeleverde bieren was met 14 bieren zeer beperkt en ook de opkomst op de clubavond was lager dan wat we normaal op een clubavond hebben. Blijkbaar loopt de belangstelling voor de clubkampioenschappen wat terug en daarom hebben we binnen het bestuur besloten om met de commissie te gaan brainstormen voor een vernieuwing van het concept van de clubkampioenschappen. 

Contributie
De contributie e-mails voor 2009 zijn alweer door mij uitgestuurd en ik heb mijn eigen contributie inmiddels overgemaakt. Ik hoop dat iedereen dit ook snel kan doen zodat herinneringen en aanmaningstelefoontjes vermeden kunnen worden. Het jaarbedrag voor leden is evenals vorig jaar 30 euro, voor donateurs is dit nog steeds 15 euro.

Algemene Leden Vergadering
Vrijdag 6 maart 2008 is weer de ALV (let op: dit is de clubavond van februari!). Dit jaar nemen we afscheid van 2 bestuursleden, Jan-Willem en André. Dat betekent dat er voor het komende jaar 2 vacatures zijn. Mocht je het bestuur willen komen versterken, neem dan contact op met de voorzitter Jan-Willem.

Met vriendelijke groet,
Walter

Terug naar overzicht

Maandbier en ander geneuzel, december 2008

tww december 2008
Door: John Gouwerok

Groepsfoto IVADeze clubavond weer vertrouwd boven maar geen maandbier. Dat is verschoven naar december voor de kerstmaaltijd, dus nu geen stukje. Maar ja, er is wel wat te melden.

Wat is er gebeurd na mijn aanbod om een tapinstructie te geven (die niet over tappen van bier ging maar het verstrekken ervan)? Er kwamen 14 aanmeldingen binnen van mensen die hier wel wat meer van wilden weten. Er is dan ook een avond geprikt.

Deze IVA cursus gaat over wet- en regelgeving en wat alcohol doet met je lichaam en dan is het voor mij ook leren wat er uit de discussie komt. Met deze kenners was het voor mij ook een leerzame avond. IVA staat voor Instructie Verantwoord Alcoholgebruik en is wettelijk verplicht sinds 2000 aan iedereen die alcohol verstrekt.

Na een zeer levendige avond met aan het einde een toets met twintig vragen die per twee werd ingevuld en doorgenomen konden we constateren dat alles duidelijk was en IEDEREEN GESLAAGD!

Met het certificaat in de hand kon nu achter de bar worden plaatsgenomen voor de groepsfoto. Misschien zie ik ze de volgende keer ook met shirt ERKEND BIERSCHENKER.

Erkend bierschenker

Meester bierschenker

Jullie uitbater John

PS: loop nooit met meer dan 0,5‰ alcohol achter een kruiwagen, je bent dan strafbaar!

Terug naar overzicht

Gezocht, december 2008

tww december 2008
Door: Ernst de Moor

Gezocht is een nieuwe rubriek, waarin het bestuur en commissies aandacht vragen voor personen en materiële zaken.

Bestuur

Zoals vorige maand bekend is gemaakt, gaan Jan-Willem Fukkink en André van der Zee volgend jaar het bestuur verlaten. Het selectieproces voor de twee nieuwe bestuursleden is inmiddels gestart. Het bestuur benadert momenteel geschikte kandidaten om het team te komen versterken. Maar niets staat jullie natuurlijk in de weg om zelf eens na te denken over een rol als bestuurslid van onze mooie brouwclub.

Inkoopcommissie

De inkoopcommissie gaat zich op andere activiteiten richten, en daarom is er een vacature voor inkopers. Het is leuk en vooral dankbaar werk, met mogelijk een andere invulling dan nu. Dus: aarzel niet en geef jezelf bij ons of Jan-Willem Fukkink op voor de Inkoop-commissie! Mocht je eerst willen weten waar je aan begint, bel gerust (06-51225710)!

Denktank

Het lijkt het bestuur leuk en nuttig een denktank op te zetten, die kan nadenken over technische vragen van leden. De bedoeling is dat de denktank achtergrondinformatie over een vraag zoekt, en het antwoord in de vorm van een artikel op internet en in het clubblad publiceert. Iedere maand wordt één vraag van een lid uitgewerkt, leden kunnen deze vragen aanmelden bij de denktank. De denktank bestaat uit meerdere denkers die gezamenlijk deze vraag oppakken.

Voel je ervoor deel te nemen aan de denktank, ben je niet bang voor wat uitzoekwerk? Meld je dan bij het bestuur.

Media commissie

De media commissie is op zoek naar enthousiaste leden die kunnen meehelpen met het organiseren en invoeren van artikelen op de website. Wat er aan artikelen binnenkomt, plaatsen commissieleden online. Op die manier verschijnt het zowel op de website als in het clubblad. Soms komt er enig redactiewerk bij kijken. En andere keren, hoewel dat niet nadrukkelijk wordt verlangd, schrijven commissieleden zelf artikelen.

Ervaring met soortgelijke werkzaamheden is niet vereist. Beschik je daar wel over, of heb je een vlotte pen, affiniteit met redactiewerk, DTP, webdesign, of een combinatie hiervan, dan is dat uiteraard meegenomen. We verwelkomen je graag als een nieuw commissielid.

Voor meer informatie kun je terecht bij de voorzitter van de Mediacommissie, Rob Hagen, ’s avonds te bereiken op nummer 0252-673081. Je kunt je ook via e-mail aanmelden bij de redactie .

 

Terug naar overzicht

Brouwser: Brouwmarkt.nl

tww december 2008
Door: Jan-Willem Fukkink
 

in de rubriek Brouwser bespreekt een lid zijn favoriete website over bierbrouwen

 

website: Brouwmarkt.nl

URL: http://www.brouwmarkt.nl

 
 
 

Drogisterij Van Gelder was jarenlang hét adres voor thuisbrouw-produkten in de regio Amsterdam. Onvergelijkbaar natuurlijk met onze eigen, onvolprezen Inkoop-commissie, maar toch... als je tussendoor wat nodig had was het wel erg makkelijk.

In april 2008 heeft Van Gelder in Almere een nieuwe winkel geopend die met 500 m2 gelijk de grootste is van Nederland. Als verdeler van Brouwland.com is het assortiment grotendeels gelijk (ook qua prijs) aan dat van z'n Belgische collega. Behalve de winkel is er ook een complete webshop (http://www.brouwmarkt.nl/catalog/), zodat je alle artikelen on-line kunt bestellen en laten thuisbezorgen.

Bij on-line bestellen zijn de verzendkosten meestal een minder aangenaam aspect. Als je bij wijze van spreken een kilootje rookmout bestelt bij Brouwland, dan betaal je € 3,54 voor de mout en € 9,70 aan verzendkosten. Bij Brouwmarkt betaal je € 3,55 voor de mout en € 5,95 voor het verzenden. Dat scheelt toch mooi € 3,75. In beide gevallen heb je de bestelling binnen een paar dagen in huis.

Inmiddels heb ik een bestelling bij Brouwmarkt geplaatst en naar volle tevredenheid ontvangen. Binnenkort ga ik toch maar eens richting Almere om die enorme winkel te bewonderen (de eerstvolgende koopzondag is op 21 december)...

Terug naar overzicht

Verslag van de novemberclubavond

tww december 2008
Door: Nico Mes

Het was een rustige clubavond met een eenvoudig programma. Het proeven voor het clubkampioenschap. Er waren weinig ingeleverde bieren. Gevolg was dat er geen tekort aan proevers was, zoals bij andere van deze proeverijen wel soms het geval was. Zouden we minder brouwen? Daardoor was er wel genoeg tijd om over het brouwen te kletsen. Daarnaast heb ik me meteen opgegeven voor het kerstdiner. Een verder voordeel was dat ik nu op tijd thuis was.

Nico

Terug naar overzicht

Verslag van de gistcursus, 8 november 2008

tww december 2008
Door: Patrick Zonneveld

Op zaterdag 8 november 2008 ben ik vanuit Apeldoorn naar Hoofddorp getogen. Reden van mijn bezoek aan de Boerderij was de biergist opkweek cursus. In november 2007 had ik al deelgenomen aan de cursus bierbrouwen. Voor die tijd had ik nog nooit een eigen biertje gebrouwen. De cursus bierbrouwen was dan ook bedoeld om te bekijken of het iets voor mij zou zijn.

Inmiddels heb ik zo'n 10 thuis brouwtjes gemaakt en het bevalt erg goed. Zoals elke beginnende brouwer wel zal hebben gemerkt, leer je de eerste maanden veel bij. Zo was het hele gistproces voor mij een schemerig geheel. Ik had er wel de nodige fora en boekjes op nageslagen, maar vond het toch lastig om dit zelf te leren. Dus de gistkweekcursus leek me wel wat.

De verwachtingen waren dat ik leerde een gist op kweek te zetten en leerde een giststarter te maken en deze te gebruiken in mijn brouwsels. Al deze onderwerpen zijn netjes aan bod gekomen tijdens de cursusdag.

We zijn begonnen met een theoretische inleiding. Ik bleek als enige deelnemer geen enkele biologische of chemische achtergrond te hebben. De theorie was voor mij dus lastig te volgen. Aangezien er een cursusboek mee werd gegeven heb ik voldoende naslagwerk voor deze informatie.

Als echte practicus was het tweede gedeelte voor mij dan ook veel interessanter. Het kweken van gist kan opgedeeld worden in 4 stappen:

  • Een bestaande gist bij de hand hebben (zakje, buisje)
  • En gistvoedingsbodem maken met moutextract, agar en water
  • De gist reinstrijken op een petrischaaltje om de gist zuiver te krijgen
  • De gist uitstrijken in een schuine buis zodat het te bewaren is

Als gist kun je een zakje gedroogde of vloeibare gist gebruiken. Ook is de originele gist uit een brouwerij een mogelijkheid. Dit zal moeilijk te krijgen zijn, maar is via een gistbank toch een optie. Een van de cursisten had zelfs een beetje gist uit een flesje duvel opgekweekt.

Op de petrischalen wordt eerst een voedingbodem aangemaakt. Dit is een mix van moutextractpoeder of ongehopte wort uit een vorige brouw, agar en water. De gist zal de voeding uit de wort halen. De agar dient als stollingsmiddel, zodat het goedje netjes aan de schaaltjes blijft plakken.

Om een gist te kunnen kweken hebben we gesteriliseerde petrischalen nodig. De plastic petrischalen die wij kregen waren reeds steriel. Het gieten van de voedingbodem moet zo steriel mogelijk gebeuren. Hierbij is de gasvlam erg handig, b.v. om de fles met agar even te verhitten. Eventuele andere materialen zijn goed te steriliseren met een snelkookpan. Deze heb ik meteen op de kop getikt via marktplaats.

Als de voedingbodem hard geworden is kunnen we er een beetje gist op uitstrijken, ook weer zo schoon mogelijk. Met een via een glasvlam verhitte öse pakken we een klein beetje gist op. Deze gist “strijken” we dan in een paar bewegingen op een schaaltje. Daarna word er vanaf de zojuist gestreken gist een nieuw strijkje gemaakt en daarna nog 2 keer. Hierdoor ontstaat een steeds dunner wordend strijkje. Na een paar dagen zullen zich gistkoloniën vormen op de bodem.

Het doel van dit strijkje is om 1 gistcel te isoleren. Deze cel zal zich vermenigvuldigen, dit is na een paar dagen zichtbaar. In mijn geval werkte de voedingbodem zo goed dat er na een paar dagen een joekel van een schimmel op groeide, die kan dus weg. Als de gist voldoende gegroeid is kan deze via vrijwel dezelfde methode met een öse op een schuine buis worden gestreken. De schuine buis is ongeveer een half jaar te bewaren in de koelkast. Elk half jaar moet er dus even een nieuwe schuine buis gemaakt worden.

Van de schuine buis is met een klein beetje gist een starter te maken. Kortom, als je eenmaal wat verschillende buisjes in de koelkast hebt staan hoef je geen dure zakjes meer te kopen. Ik ben er zelf nog niet aan toe gekomen om een gekweekte gist te gebruiken, maar dat zal tijdens de volgende brouw zeker gebeuren.

Al met al was het een zeer interessante dag. Ik heb er veel geleerd en de cursus voldeed aan mijn verwachtingen. Uiteraard komt dit vooral door de duidelijke uitleg van Andre en Arnoud. Op naar de volgende cursus.

Groeten,

Patrick Zonneveld – www.debrakkebrouwer.nl
(Lid op afstand)

Terug naar overzicht