6 artikelen uit het clubblad van September 2007

Terug naar overzicht

Van de redactie

tww september 2007
Door: Nico Mes

30 augustus is de bekende schrijver over bier en whisky Michael Jackson overleden. Het was het de hem geschreven boek Spectrum Bieratlas uit 1977 waardoor ik de verschillende aspecten van bier heb leren kennen. Daarvoor kende ik alleen pils. Zijn boek heeft me geïnteresseerd voor bieren. Ik ben de verschillende bieren gaan drinken. Bier werd mijn hobby. Vervolgens kwam ik tijdens een bokbierfestival in 1997 mensen van ’t Wort Wat tegen, vervolgens in 1998 de brouwcursus gevolgd en lid van ’t Wort Wat geworden. Bier in al zijn facetten is niet meer weg te denken uit mijn leven. Zo heeft een boek van Michael Jackson van 30 jaar gelden veel voor mij betekend.

Terug naar overzicht

Van het bestuur

tww september 2007
Door: Jan-Willem Fukkink

Een terugblik op de afgelopen clubavond wordt lastig, want ik kwam die avond net terug van een vakantie in Normandië. Uit de verhalen tijdens de bestuursvergadering begreep ik dat het een bijzonder geslaagde avond was met bovendien een hoge opkomst. Veel dank aan Michel Ordeman voor de genoten gastvrijheid en natuurlijk ook veel succes bij de realisatie van de Jopen-kerk.

Druk
Met de clubavond is ook het nieuwe seizoen weer gestart. Er staan twee gezamenlijke brouwdagen op het programma, de moutmolen wordt gepresenteerd, we gaan op excursie naar België, en hopplukken bij Gulpener. Dan ook nog een gistcursus, de Polderbok, het clubkampioenschap én het Kerstdiner. Kortom, meer dan genoeg activiteiten en dat allemaal in 3 à 4 maanden tijd. We zijn overigens ook al het programma voor de eerste helft van 2008 aan het voorbereiden. Heb je ideeën of wensen voor het invullen van een clubavond? Geef ze dan vooral even door aan het bestuur.

Polderbok
Op 13 en 14 juli waren we te gast bij Huisbrouwerij Klein Duimpje voor het brouwen van de Polderbok 2007. De vergisting is goed verlopen en volgens Erik Bouman is 'ie goed op smaak. In de derde of vierde week van september gaan we bottelen en etiketteren. Een uitgebreid verslag én een presentatie van Klein Duimpje zal plaatsvinden tijdens de clubavond van oktober.

Triest
Gelukkig geen slecht nieuws binnen onze vereniging, maar wel een verlies voor alle bierliefhebbers ter wereld: op 30 augustus is Michael Jackson (de echte) overleden. Zijn Beerhunter-serie op televisie was één van de belangrijkste triggers voor mijn eigen interesse voor speciaalbier en vervolgens het zelf brouwen daarvan. Een markante persoonlijkheid, die zoveel betekend heeft voor (speciaal-)bier over de hele wereld. Op Wikipedia (zoek daar op 'jackson bierkenner') vind je een beschrijving van zijn leven en werk. Op YouTube (zoek daar op 'jackson beer hunter') staat een preview van het laatste interview met Michael Jackson op 7 augustus. In zijn eenvoudige huisje, aangetast door de ziekte Parkinson, maar omringd door honderden flessen - ongetwijfeld zeer goede - whiskey (zijn andere passie)...

Normandië
Het was wel vreemd om tijdens de zomervakantie geen enkele bierbrouwerij te bezoeken. Normaal plan ik (zonder dat de rest van het gezin het in de gaten heeft ;-) onze vakantie altijd rondom een aantal brouwerij-bezoeken. Ik had wel een paar adressen verzameld (waaronder Le Brewery die Lorenzo vorig jaar bezocht heeft), maar uiteindelijk kwam het er niet van. In Normandië hebben ze trouwens meer met appels dan met gerst. Overal vind je appelboomgaarden (we stonden er zelfs met de tent midden in) waar in het najaar de appels geoogst worden. Daar maken ze dan appelsap van en laten het vergisten tot cider (zo'n 4 à 5 % vol.alc.). In een distilleerderij wordt die cider vervolgens in één of twee keer afgestookt en op eiken vaten gerijpt tot calvados (40 à 42 %). En ik maar denken dat dat spul ergens uit Spanje kwam?! Ik kreeg trouwens vreselijk veel zin om zelf ook eens cider te maken. In september en oktober kun je zelf appels plukken bij De Olmenhorst (Lisserbroek). Malen, persen en laten vergisten. Dat moet te doen zijn...

Moutmolen
Vol verwachting klopt ons hart: op de clubavond van 28 september wordt de nieuwe moutmolen gepresenteerd. Volgens de geruchten is het een apparaat met fenomenale prestaties, zeker ten opzichte van de (voor amateurs) commercieel verkrijgbare molens. Lees het artikel verderop in dit clubblad en kom dit pareltje zelf aanschouwen op de clubavond.

Veel brouwplezier toegewenst!

Jan-Willem Fukkink
voorzitter

Terug naar overzicht

Van de Inkoopcommissie, september 2007

tww september 2007

Door: Gerrit, Arjen en Ronald

LET OP!!! Uiterste Besteldatum gewijzigd!!!

I.v.m. het afwegen op de woensdagavond voor de clubavond, zijn pakketten tot uiterlijk woensdag­middag 17:00 uur voorafgaand aan de clubavond te bestellen! Alles alleen te bestellen via de site van 't Wort Wat! Losse e-mail wordt niet in behandeling genomen. Mocht het nodig zijn... we hebben een handleiding ‘bestellen voor Dummy's'.

Pakket voor de maand september:

Irish Red Ale

De vruchtbare grond in Ierland brengt al ruim 5000 jaar gerst voort. Reeds vanaf de bronstijd wordt er in het mooie Ierland bier gebrouwen. Zelfs Sint-Partrick, wie kent hem niet, zou zijn eigen brouwer hebben gehad. Beter als een zwarte piet niet waar? Enkele brouwers schijnen in de 17e en begin 18e eeuw nog kruiden, voornamelijk gentiaan, heel, heel, HEEL erg bitter, gebruikt te hebben in plaats van hop. Later werd ook daar vanuit Duitsland, Noord-Frankrijk, en Vlaanderen de hop geïntroduceerd. De brouwerijen maakte in die tijd ale, maar in de loop van de 18e eeuw werd porter geïntroduceerd. De laatste tientallen jaren zijn alle ale-brouwerijen eigendom geweest van Guiness, waarvan de invloed mogelijk heeft geleid tot het huidige gebruik van gebrande gerst.

Alle ales uit Ierland hebben een moutig accent, vaak met een boterachtige zweem en hebben een duidelijke fruitigheid en een roodachtige kleur. De oorsprong moet liggen in de Ierse brouwtraditie, hoewel er ongetwijfeld ook invloed was van het succes van enkele moutige, maar meer taankleurige Schotse bieren.

George Killian Lett, had zijn naam in licentie gegeven aan Pelforth in Frankrijk en Coors in de VS. De versie van Pelforth is moutig, sterk (6,5%) en bovengistend. De versie van Coors is minder vol, maar nog wel met een moutaccent, en wordt met een laaggistende gist vergist bij temperaturen die hoog genoeg zijn om iets van het ale-karakter mee te krijgen. In de derde variant begon Pelforth in 1993-1994 een moutige, fruitige, iets wrange versie van Killian te brouwen voor het moederbedrijf Heineken voor de verkoop in Nederland.

Irish Red Ale:Amber tot koper kleurig, met romig, glaspakkend schuim.

Zwak fruitig tot hoppig/geroosterde, soms zoutige geur.

Smaak is bitter,moutig met een bittere, zoetige, iets zurige nasmaak.

Bekende voorbeelden zijn Kilkenny, George Killians Irish Red, Beamish Red en natuurlijk Murphy's Red. De laatste is in zijn volle glorie te proeven, getapt met stikstof, in de Schotse pub The Lowlander, van clublid Bram Spee in Bodegraven.

Irish Red Ale
September 2007

Hoeveelheid:

Methode:

Alcohol:

10 liter

ééntrapsinfusie 65˚C

5%

Kleur

Bitterheid

Start SG

23,3 EBC

24 EBU

1048

       

Ingrediënten:

Mout:

1800

gr

Pale Ale mout

7 EBC

 
 

150

gr

Cara

120 EBC

 
           

Hop:

16

gr

Bramling Cross

5,5 %

start koken

 

8

gr

Bramling Cross

5,5 %

na 80 minuten (10 min meekoken)

Maischwater: 6 liter aanzuren tot een zuurgraad van 5,4.

Maischschema:

ééntrapsinfusie methode. 90 minuten of tot jodium neutraal.

temperatuur (°C)

65

78

Tijd (min)

90

5

Kooktijd nu 90 minuten.

Gist: Wyeast Irish Ale 1084

Pakketten komend seizoen:

Voor het komende seizoen hebben we de volgende bieren bedacht:

2007 augustus

Chimay blauw: 20 pakketten, 530 liter

2007 september

Irish Red Ale

2007 oktober

Oat Mill stout

2007 november

Drie Koningen Tripel

2008 januari

Dortmunder

2008 februari

Meibock

2008 maart

Witbier

2008 april

Barley & Ale (Partygyling)

2008 mei

Bokbier (Polderbok?)

2008 juni

?

Terug naar overzicht

Berlijn-Londen

tww september 2007
Door: Henk Koeslag

Begin augustus vertrokken Nico Mes en Henk Koeslag om een bezoek te brengen aan de Biermeile in Berlijn. Het evenement wordt gehouden langs de 2 kilometer lange Karl Marx Allee in het voormalige Oost-Berlijn.

Over de hele lengte stonden tappunten opgesteld van diverse brouwerijen, afkomstig van Azië tot Europa, met de nadruk op Duitse brouwerijen. We hebben ons in het bijzonder gericht op Schwarzbieren, die ruim voorhanden waren en die ons prima smaakten. Er was o.m. een stand van de Bier-Not-Hilfsdienst met aantrekkelijke dames gekleed in verpleegstersuniform.Berlijn

Over de hele lengte stonden podia met artiesten die uitsluitend Rock en Roll speelden. Veel bezoekers dansten op de muziek. Echt jaren 60 sfeer.

Om een idee te geven over de lengte: We hadden een folder bij ons waarop stond waar de brouwerijen te vinden waren. Toen we het tijd vonden om iets te eten, streken we neer op een terras. Terwijl we op onze bestelling wachtten, bekeken we de folder nog even, want we dachten aan het eind te zijn van de straat. Het bleek echter, dat die folder ook aan de achterzijde bedrukt bleek. We waren pas op de helft!

We zijn er drie dagen geweest met onderbrekingen om ook de cultuur -lees Brauhäuser- in Berlijn te bekijken en aldaar de bieren te proeven.

De derde dag bleek Henk een gigantische blaar te hebben, niet vreemd als je zo’n manifestatie bezoekt. Advies: Als je er volgend jaar heen wilt, trek goede wandelschoenen aan. Je loopt ongemerkt meer dan je verwacht.

Daarna vertrokken we met de trein naar Londen, want daar begon het GBBF.

Het werd voor de tweede keer in de nieuwe locatie Earls Court gehouden, dat overzichtelijker is dan het oude Olympia. Hier hebben we de Ales en Ciders geproefd. De sfeer was net als in Berlijn uitstekend.

Live muziek en allerlei activiteiten rondom de tappunten die niets met bier te maken hebben, maar toch bijdroegen aan het algemeen welbevinden.

LondenAls iemand zijn glas liet vallen, ging binnen gehoorsafstand een gejuich op. Een beetje troost voor de ongelukkige die weer kosten moest maken voor de aanschaf van een ander glas.

Later hoorden we meer gejuich, zonder dat het bekende geluid van brekend glas te horen was. Wat bleek: Bij de internationale stand van Geuzebieren trad bij het openen van bepaalde 75 cl flessen “gushing” op. Een fontein van bier spoot dan uit de fles en daar maakte men zich vrolijk over. Kortom: ook hier weer een geslaagd bierfeest.

Alle dagen was het prachtig weer, waardoor de stemming overal uitstekend was.

Ook hier weer cultuur opgesnoven, waaronder een boottocht op de Theems. We werden niet gehinderd door enige kennis omtrent vaarafstanden en we boekten voor de tocht naar Hampton Court. Pas na 3,5 uur varen legden we aan en gelukkig was er een pub. Om tijdig in Londen terug te zijn en om in Earls Court voor sluitingstijd nog even een biertje te kunnen proeven, was het noodzakelijk dat we de boot terug tijdig zouden bereiken. Dat kwam erop neer dat we een pint in 10 minuten soldaat hebben moeten maken. We hebben zelden zo snel een pubbezoek afgelegd. Op de terugweg moesten we met de boot twee keer door een sluis, want het was inmiddels eb geworden. Later zagen we allerlei vaartuigen die afgemeerd lagen op het zand. Een voor ons vreemd verschijnsel. Zelfs een vrachtschip geladen met containers dat aan de grond lag. Gelukkig was Earls Court nog open en hebben daar het bezoek voortgezet. Een aanrader voor volgend jaar. Gewoon de trein nemen naar Berlijn, dan de nachttrein naar Brussel en overstappen op de Eurostar. Deze zal volgend jaar niet Waterloo station als eindpunt hebben, maar Sint-Pancras station, dat meer in het centrum van Londen ligt.

Terug naar overzicht

Jullie nieuwe moutmolen

tww september 2007
Door: Cor Stoker

Zoals beloofd in het vorige clubblad komen we terug op de molen met een overzicht van commercieel vergelijkbare molens en de resultaten van de zeefproef die we gemaakt hebben met onze molen.

De zeefproef.

Men beweert dat één proef meer zegt dan een miljoen woorden. Welnu, de zeefproeven zijn gedaan,door Carlos Koopman, en de maalresultaten zien er geweldig goed uit. Hieronder volgt een tabel met vergelijkingen van verschillende molens, van elk van de molens is telkens het beste resultaat genomen. Waarden zijn afgerond op hele procenten. De beoordeling geeft een indicatie hoe goed het ideaal benaderd werd.

zeefnummer maasbreedte Ideaal volgens Abriß der bierbrauerei
Philmill
(0,8 mm)
Crankandstein
(0,8 mm)
Schijvenmolen
Clubmolen (1 mm)
      2-walsenmolen 2-walsenmolen schijvenmolen 2-walsenmolen
1 1,25 mm 22% 61% 67% 88% 37%
2 1 mm 16% 14% 10% 4% 13%
3 0,5 mm 30% 13% 11% 4% 11%
4 0,25 mm 12% 5% 4% 2% 24%
5 0,15 mm 6% 5% 5% 1% 5%
6 bodem 14% 2% 3% 1% 10%
Beoordeling   ***** ** ** * ****

In grafiekvorm:

Niet zo verrassend is dat de schijvenmolen aanzienlijk slechter presteert dan walsenmolens. Wel verrassend is de hoge score van de clubmolen vergeleken met de andere walsenmolens. Dat ligt onder andere aan de grotere doorsnede van de walsen. De proef met 1 mm. ruimte tussen de walsen komt het dichtst in de buurt bij het ideaal, misschien zou 1,2 mm. nog idealer zijn. Ook is er de mogelijkheid om de maalsnelheid aan te passen. Maar wat belangrijker is… Alle vliezen waren zo goed als heel !! Dat resultaat is wel de kroon op ons werk.

Vergelijking met andere molens

De clubmolen is een professioneel vervaardigde, compacte moutmolen geworden, die in vergelijking met andere molens eigenlijk alle voordelen in zich heeft die we maar konden bedenken. Hieronder volgt een beoordeling zoals je die van de consumentenbond kent. Alle molens zijn verstelbaar en kunnen met een zwengel uitgerust worden.

merk materiaal
aantal rollen
afmetingen rollen (l x d, in mm.)
motor mogelijk
trechter meegeleverd
bodemplaat meegeleverd
prijs (1)
zeef-proef
test-oordeel
Percentage test-oordeel 0% (2)
0% (2)
10% (3)
20% (4)
5% (5)
5% (5)
30% (6)
30%
 
Clubmolen staal 2 150 x 48 ja nee nee € 100 **** 80
Jsp Maltmill staal 2 250 x 37,5 ja ja ja € 269 ***(7) 63
Philmill staal 1 50 x ? nee ja nee € 160 ** 41
Barley Crusher staal 2 127 x 31,7 ja ja ja € 175 **(7) 65
Crankandstein CGM-2A staal 2 127 x 38,1 ja nee nee € 155 ** 59

(1) Prijzen zijn omgerekend in euro's, volgens de koers van 6 september 2007. Eventuele import- en verzendkosten zijn geschat en erbij geteld.
(2) Waarden in deze kolom zijn niet van invloed op de kwaliteit van de maling.
(3) Hoe langer de rol, hoe meer capaciteit. De kwaliteitsinvloed van de doorsnede is al in het zeefproefresultaat verwerkt.
(4) Indien een motor mogelijk is, wordt dit gezien als een grote pré.
(5) Bodemplaat en trechter zijn gemakkelijk zelf te maken. Daarom is dit niet zwaar gewogen.
(6) Een lagere prijs wordt beter beoordeeld. 100 euro levert de hoogst mogelijke score.
(7) Geen zeefproef gegevens bekend. Voor het testoordeel is deze gelijkgesteld aan andere vergelijkbare molens.

De resultaten spreken voor zich. De clubmolen is zowel beste koop als voordeligste keus. Bij de beoordeling is vooral uitgegaan van de prijs/kwaliteit verhouding, waarmee de kwaliteit van het maalsel bedoeld wordt. Daarom scoort de clubmolen zo hoog.

Het ontwerp van de clubmolen komt het meest overeen met de Crankandstein CGM-2A ($ 105,= in de USA), en de Barley crusher (€ 155,= in Duitsland), Verder zijn er nog de Philmill (met 1 rol) en tot slot, de JSP Maltmill #2. Met deze is niets mis, ziet er prima uit, maar als je de prijs ziet van 249,= exclusief verzendkosten, dan weet je zeker dat je er als de kippen bij moet zijn om de clubmolen te kopen. Temeer omdat het een éénmalige actie is, speciaal voor de leden van onze vereniging.

Bestellen doe je door voor 5 oktober 100 euro over te maken op de rekening van de vereniging onder vermelding van "moutmolen" en je lidnummer. Het rekeningnummer is 7228352 ten name van 't Wort Wat. Wie na 5 oktober niet besteld heeft, heeft pech.

Tot ziens op de presentatie van 28 september!
Namens de moutmolencommissie,

Cor Stoker en Ernst de Moor

Terug naar overzicht

Van de excursiecommissie

tww september 2007
Door: Theo van de Voorde

koninck1Hierbij het laatste nieuws over de komende excursie naar Antwerpen. Onlangs zijn Dirck Kuijzer, Theo van de Voorde en Christopher Kokhuis op verkenning geweest op een wel hele fantastische zomerdag naar onze excursiebestemming. We moeten zeggen dat het in alle opzichten een groot succes was. Het bier was heerlijk, het eten erg lekker en de stad was die dag warm maar erg gezellig.

Het is de bedoeling dat we op vrijdag 5 oktober 2007 met de bus naar Antwerpen gaan om daar de echte Belgische biertjes te proeven. We hebben weer een prachtig programma uitgewerkt. We brengen eerst een bezoek aan de brouwerij ‘de Koninck’ waar we door een deskundige gids zullen worden rondgeleid.

http://www.dekoninck.be/

Na het bezoek aan de Koninck brengt de bus ons naar het centrum (Groenplaats) om dat op eigen gelegenheid te verkennen. Er zijn erg veel cafe’s en restaurantjes in het centrum van Antwerpen en wij bevelen aan om daar ergens een heerlijk lunch te bestellen. Als je je thuis alvast wilt voorbereiden en je op zoek bent naar speciaal-bieren cafe’s, kijk dan eens op deze website:

http://www.xs4all.nl/~patto1ro/antwpubs.htm

Om ongeveer 15.30 verzamelen we weer op de Groenplaats, waar de bus ons al opwacht om ons naar Itegem te brengen (ongeveer 40 km vanaf Antwerpen) om daar een bezoek te brengen aan Microbrouwerij Achilles, brouwer van de overheerlijke Serafijn bieren. Na de rondleiding kunnen we daar behalve van de Serafijn bieren ook genieten van diverse lekkernijen die door de brouwer persoonlijk worden klaargemaakt…

http://serafijn.be/infoNL.html

Om 20.00 stappen we weer in de bus en we denken om 23.00 weer in Hoofddorp aan te komen.

Verdere bijzonderheden rond deze excursie:

Opstapplaats:

Station Hoofddorp – Oostzijde

Vertrektijd:

08.00 uur.

Aankomst de Koninck:

11.00 uur.

Vertrek bij de Koninck:

13.30 uur.

Aankomst Groenplaats:

14.00 uur.

Vertrek naar Achilles:

15.30 uur.

Aankomst Achilles:

16.30 uur.

Vertrek naar Hoofddorp:

20.00 uur.

Parkeergeld achter station: 2,20 euro per dag

Route vanaf snelweg A4:

  • Provinciale Kruisweg,
  • bord Hoofddorp Centrum,
  • onder spoorviaduct linksaf, van Heuven Goedhartlaan,
  • 1e stoplichten linksaf (opnieuw onder spoorviaduct) Polarisavenue,
  • 1e rechtsaf Taurusavenue,
  • aan het eind van deze weg is het parkeerterrein gelegen nabij het station.
  • (voor Hoofddorpers geldt: van Heuven Goedhartlaan, station voorbij rijden, en dan rechtsaf Polarisavenue op).

PRIJS!

Het is ons gelukt om de prijs op 50,00 euro te houden. Dit omdat het bestuur de leden een korting van 15,00 euro geeft. Donateurs / introduce’s betalen wel 65,00 euro. Avondmaaltijd is bij de prijs inbegrepen. Bier in Antwerpen is voor eigen rekening. Er kunnen maximaal 35 mensen mee op deze dag. Dus meld je snel aan. Indien er meer aanmeldingen zijn, zullen we helaas moeten loten. Aanmelding, zoals gewoonlijk, overmaken naar postgiro 7228352 van ’t Wort Wat o.v.v. Antwerpen.

Uw excursiecommissie,
Christopher Kokhuis, Titus Rinia, Theo v d Voorde en Dirck Kuijzer

Terug naar overzicht