9 artikelen uit het clubblad van Mei 2007

Terug naar overzicht

Van de redactie

tww mei 2007
Door: Nico Mes

John Palmer begint in de Zymurgy ( het blad van de Amerikaanse amateursbrouwers) van een artikel vrij vertaald met de volgende vergelijking: Het brouwen van bier is als het uitvoeren van een muziekstuk. Je kunt de muziek technisch volgens de partituur spelen, maar dat maakt het nog geen meesterstukken, de uitvoerder(s) kan er iets extra aangeven waardoor het muziekstuk een extra glans krijgt. Zo is het ook met bier brouwen. Je kunt strikt via het recept brouwen. Je krijgt als je dit goed een technisch goed bier, maar dat betekent nog niet dat je een bijzonder bier hebt. Net als bij de muziek ligt het aan de uitvoering.

In de chaostheorie (een begrip uit de wiskunde) heb je het voorbeeld dat een vlinder in de oerwouden van Brazilië bij ons een storm kan veroorzaken, schijnbaar kleine dingen kunnen grote gevolgen hebben.

Zo is het ook bij het brouwen. Je kunt hierbij denken aan de kwaliteit van de ingrediënten, hoe oud is het mout en hoe is het bewaard. Vervolgens is een factor, hoe schroot je. Ook kan je denken aan de manier waarmee je de maisch verwarmt of roert, de snelheid van spoelen en hoelang je hiermee door gaat. Van belang kan ook zijn de manier van koken van de wort. Op welke manier heb je de giststarter gemaakt. Bij de vergisting is van belang de beluchting en temperatuur? Zo zijn er nog wel meer factoren te noemen die de kwaliteit van het bier bepalen, die niet in het recept worden vermeld. Om hiermee te kunnen spelen moet je wel iets weten over invloed van de verschillende factoren. De kennis kan je halen uit boeken, van Internet of uit het tijdschriften, zoals het clubblad.

Terug naar overzicht

Van het bestuur, mei 2007

tww mei 2007
Door: Arnoud Aten

Afgelopen clubavond

Helaas kon ik afgelopen clubavond niet aanwezig zijn. Maar Jan Wolfs heeft jullie kunnen vertellen hoe het nu gaat met de Leckere. Gelukkig voor de Nederlandse bierwereld, gaat deze brouwerij verder door!

Komende clubavond

De volgende clubavond is voor de moutmolencommissie. Ze hebben ons al regelmatig op de hoogte gesteld over het vooronderzoek dat ze gedaan hebben. En we gaan die avond al wat concrete resultaten zien.

ONK 2007

Binnenkort hebben we het ONK 2007! Alle keurmeesters zullen binnenkort aan het werk moeten. Vanwege de toenemende belangstelling voor het ONK zijn er dit jaar zelfs 2 dagen nodig om alle ingezonden bieren te kunnen keuren. Wisten jullie trouwens, dat er weer een nieuwe opleiding voor bierkeurmeester gaat beginnen? Hou de website www.bierkeurmeestersgilde.nl in de gaten, want je kan je er al voor opgeven! Ik kan het jullie zeker aan raden. Ik heb zelf door de opleiding bieren als Lambics, Geuzes, Saisons, enz. nog beter kunnen waarderen. Ook leer je daar eventuele afwijkingen herkennen. Een nadeeltje is, dat je veel kritischer wordt over je eigen gebrouwen bieren ;-).

National Homebrew Day

Op het moment dat jullie dit lezen is de National Homebrew Day al weer een feit. Tevens zullen we daar de praktijkdag hebben van alweer de 7e brouwcursus, die Bas en ik de afgelopen jaren samen hebben gegeven.

Brouwcursus

Sinds 2004 geven Bas en ik 2 keer per jaar een cursus, die bijna altijd helemaal vol (10 personen) is. Vaak moesten we cursisten wegens de grote interesse in deze cursus doorschuiven. De cursus bestaat uit twee theorieavonden en een praktijkdag. Tijdens de theorieavonden wordt het brouwproces uitgelegd, welke grondstoffen en andere materialen je nodig hebt. De praktijkdag wordt altijd gecombineerd met de gezamenlijke brouwdag. Wij hebben het altijd met heel veel plezier gedaan, maar vinden het toch tijd worden om het stokje aan iemand anders door te geven. Heb je interesse om brouwcursussen te geven voor 't Wort Wat? Laat het dan weten aan de brouwcursus commissie.

Groeten namens het bestuur,
Arnoud Aten

Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, mei 2007

tww mei 2007

Door: Gerrit, Arjen en Louis

LET OP!!! Uiterste Besteldatum gewijzigd!!!

I.v.m. het afwegen op de woensdagavond voor de clubavond, zijn pakketten tot uiterlijk woensdagmiddag 17:00 uur voorafgaand aan de clubavond te bestellen!

Pakketten:

Mei: Indian Pale Ale

Juni: Dunkel Weizen

Alles alleen te bestellen via de site van ’t Wort Wat!

Losse e-mail wordt niet in behandeling genomen.
Mocht het nodig zijn… we hebben een handleiding “bestellen voor Dummy’s

Pakket voor de maand april:

India Pale Ale.

Het pakket van de maand is een IPA (India Pale Ale). Dit bier is aan de overkant van het grote water één van de favoriete bieren bij de thuis brouwers (een Amerikaanse tripel dus). Thuis brouwers houden daar toch ook van een pittig biertje lekker bitter en goed van alcohol.

Dus wordt er volop gevarieerd met mouten en hoppen en andere ingrediënten (zie recept National Home Brewday 2007). De Amerikaans IPA is dus donkerder en complexer dan zijn Britse opponent.

Dit biertype werd van oorsprong gebrouwen voor de Britse troepen in India en om de lange reis met wisselde temperaturen te overleven werden alcoholpercentage en hop-giften verhoogd. Door deze verhoogde hopgift en storting heeft dit bier een complexe smaak ontwikkeld en is het dus niet gelijk te drinken. Bewaar wat voor van de winter bij de kachel!

De Britse stijl India Pale Ale is eenvoudiger: pale-ale mout met suiker maar ook ge-dryhopt.

Deze Amerikaans variant doen we met een Amerikaanse hop, Galena. Alcohol zal tot 8% zijn de steefbitterheid is 58 EBU. Mocht je dit te bitter vinden, doe je wat minder bitterhop, gebruik je dat gewoon bij het dry hoppen.

Indian Pale Ale
Mei 2007

Hoeveelheid:

Methode:

10 liter

stijgende infusie

Kleur:

Bitterheid:

35 EBC

58 EBU

       

Ingrediënten:

Mout

 

2600

g

Pale Ale 3 EBC

 
   

120

g

Cara 120 ebc

 
   

30

g

Special B 400 ebc

 

Hop:

(bitter)

24

g

Galena 11,5 %

begin koken

 

(aroma)

10

g

Galena 11,5 %

dry hopping 5-7 dagen

Maischwater:

 

8

l

40 ºC, aanzuren tot een zuurgraad van 5,4.

 

Maisch in bij 40 ºC , 20 minuten en verwarm dan door naar 67 ºC

Maischschema.

temperatuur

40

67

78

tijd

0

90

5

  • Kook nu 90 minuten.
  • Filteren en koelen
  • Voeg de gist toe
  • Het definitieve recept kan iets afwijken wegens andere alpha's van de hoppen.
  • Eind SG:
Terug naar overzicht

Clubavond 28 april 2007

tww mei 2007
Door: Nico Mes

Zoals gewoonlijk begon de clubavond met een vragenrondje. Hierin kwam naar voren dat de indeling van Derek Walsh in zijn Biertypen Gids geeft af kan wijken van de door het Labo voor wedstrijden gehanteerde lijst. Zo deelt Derek Bières de Garde in bij de C groep, terwijl het Labo deze biersoort indeelt in de vrije klasse.

Vervolgens vertelt Jan Wolfs over zichzelf en over de brouwerij De Leckere

Jan is via het wijnmaken (LOI cursus) en geïnspireerd door Jan van Schaik gekomen tot het bierbrouwen. Na ervaring als brouwer te hebben opgedaan brouwerij Hoekse Waard en de Schiedamsche Bier Brouwerij is Jan vier jaar geleden bouwerij De Leckere in Utrecht.

Brouwerij De Leckere is eind 1997 gestart in Utrecht in een pand op het industrieterrein Lage Weide, in 2001 verhuisde de brouwerij naar een industrieterrein in de Meern, gemmente Utrecht. De brouwerij is enkele malen van eigenaar gewisseld, de laaste keer een paar maanden geleden. Het is een ecologische brouwerij, ze hebben biologische bieren. Mout worden betrokken bij mouterij Thywissen in Duitsland, het biologisch hop wordt vooral uit Nieuw Zeeland betrokken. De Leckere brouwt een aantal bieren, waaronder een blond bier (5,2%), een amber bier (5,2%), een tripel (8%). Deze bieren werden geproefd. Daarnaast werd een nieuw bier geproefd, het Jubileum bier ter gelegenheid van het 10jarig bestaan, alcoholgehalte 10%.

De voorzitter deelde verder nog mee dat op 2 juni de club met een bus naar het ONK, in brouwerij Emilisse gaat. Dress-code: T-shirt van het Wort Wat!

Terug naar overzicht

Vaten met explosiegevaar

tww mei 2007
Door: Jan Kraan

Bas heeft mij een keer gevraagd om het een en ander over vaten te schrijven. Nu ging het vullen ons altijd redelijk af en de smaak was eender aan de flessen. Het vullen ging sneller dan met flessen en het tappen geeft een gezellige toevoeging aan het zelfbrouwen.

Echter het laatste brouwsel hebben we iets te veel suikers toegevoegd en dit heeft geresulteerd tot het ontploffen van tot nog toe 2 vaten. De eerste keer wou ik dit voor mezelf houden uit schaamte, maar nu de tweede keer het hele fietsenhok onder het bier zit wil ik een ieder toch waarschuwen voor dit fenomeen.

Het is werkelijk niet voor te stellen wat een 3 liter bier al niet aan kan richten want de helft zit nog in de zak en daar hebben we dan toch weer mazzel mee! Als je gaat vullen in de vaten mag je niet meer dan 5 gr per liter suiker toevoegen want tot dan ging het goed, en dan ook nog goed koel bewaren.

Succes
Jan Kraan.

Terug naar overzicht

Van de penningmeester

tww mei 2007
Door: Arnoud Aten

Helaas moet ik jullie meedelen, dat ondanks de melding op de clubavonden, clubblad en e-mails er nog steeds ongeveer 20 ‘leden’ hun contributie voor dit jaar nog niet overgemaakt hebben! Het bestuur is van plan dit jaar strenger op te treden. Dus controleer of je de contributie al hebt overgemaakt, anders zal binnenkort het clubblad niet meer op je deurmat vallen.

Contributie: € 30
Postbankrekening: 7228352,O.v.v. je lidnummer

Met groet,
Arnout

Terug naar overzicht

Oud bruin -2

tww mei 2007
Door: Nico Mes

De vorige maand werd het Nederlandse Oud Bruin besproken. Er is echter ook een Belgisch Oud Bruin dat geheel anders in dan zijn Nederlandse naamgenoot.

Belgisch Oud Bruin.

Het Belgisch Oud Bruin kan men onderverdelen in Vlaams Bruin en Vlaams Bruin. Dit onderscheid wordt gemaakt in de lijst van biertypes van Bier Keurmeesters Gilde(KBG). Maar in het dossier Oud Bruin van Zythos wordt dit verschil nauwelijks aangstipt.

Het Vlaams Bruin wordt vooral gebrouwen in Oost-Vlaanderen, de streek rond Oudenaarde, en heeft de volgende kenmerken: Begin s.g. 1042 – 1056, EBU 15 – 25, EBC 50 – 80. Smaakomschrijving: Zoetig, melkzuur, fruitige geur, zoet, zurig, hout smaak, plakkerig mondgevoel. Voorbeeld: Liefmans Oud Bruin

Vlaams Rood wordt vooral gebrouwen in West-Vlaanderen, de regio Kortrijk-Rouselare en heeft de volgende kenmerken: Begin s.g. 1050 – 1058, EBU 14 – 20, EBC 50 – 80. Smaakomschrijving: Komplexe zuren, kara-mout, kersen geur, zuur, zoetig, wrangige smaak, met een metaalachtig mondgevoel. Rodenbach (Grand Cru).

Brouwmethode

Van oorsprong is het Oud Bruin een mengbier. Oud bier van 1 – 2 jaar wordt vermengd met jong bier van een paar maanden.

Rodenbach glasDe rijping van het oude bier vindt bij de traditionele manier plaats in houten vaten. Rodenbach geeft aan dat de eerste gisting plaats vindt in cilindroconische tanken, gedurende een week. Daarna volgt een tweede gisting in horizontale tanken, vervolgens vindt een rijping plaats gedurende ongeveer twee jaar.

Niet altijd worden houten vaten gebruikt. Liefmans heeft eerst een vergisting van een week in open kuipen. Uit de omgevingslucht worden wilde giste en bacteriën opgenomen. Hierna is er een warme vergisting gedurende vier tot acht maanden, in deze perioden treedt verzuring van het bier op. Daarna is er nog een koude lagering gedurende een paar maanden.

Kenmerkend oor de Belgische bieren is dat gebruik wordt gemaakt van menggisten, waarbij tevens melkzuur bacteriën en aanwezig zijn azijnzuur bacteriën aanwezig zijn.

De biergist zet in de beginperiode de eenvoudige suikers om in alcohol, vervolgens zetten melkzuur complexe suikers om in melkzuur. Vervolgens produceren de azijnzuurbacteriën azijnzuur Van belang hierbij is de aanwezigheid van zuurstof. Bij houten vaten komt zuurstof door de poriën van het vat, daarnaast is zuurstof ook beschikbaar uit de dode gistcellen, deze worden langzaam “opgepeuzeld” door de bacteriën.

Vrijwel alle Belgische Oud Bruin bieren worden gezoet.

Liefmans Oud BruinEr zijn onder de naam Oud Bruin ook bieren op de markt waarbij de zuren niet tijdens de gisting wordt gevormd, maar waaraan zuren worden toegevoegd, deze zouden geen Oud Bruin mogen worden genoemd.

Buiten België worden ook bieren gebrouwen die je onder de noemer van Belgisch Oud Bruin zou kunnen scharen. Te denken valt hierbij Mestreechs Aajt van de Gulpener brouwerij dat ook wordt bereid uit een op vaten gerijpt verzuurd bier en jong bier. Wel heeft Mestreechs Aajt een lager alcohol gehalte 3,5% tegenover 5 – 7% voor het Belgisch Oud Bruin.

Zelf Belgisch Oud Bruin brouwen

In Brewing Classic Europian Beers at Home van Graham Wheeler en Roger Protz worden voor Roden bach de volgende recepten aangegeven: per 10 liter

 

“Oude” Rodenbach Grand Cru

“Jonge”Rodenbach

Pale Ale mout

1980

1440

Tarwe vlokken

580

420

Munchener mout

280

220

Chocolade mout

40

48

Goldings hop

14

Maisch-schema

52°C – 20 minuten

62°C – 40 minuten

72°C – 40 minuten

78°C – 5 minuten

Kooktijd

90 minuten

Begin s.g.

1064

1048

Eind s.g.

1016

1012

Alcohol %

6,6%

4,8%

EBU

14

EBC

60

Het alfazuurgehalte van de hop wordt niet aangegeven. In sommige bronnen wordt aangegeven dat oude hop wordt gebruikt. Bij veroudering gaat het alfazuurgehalte achteruit. De antioxidanten, die het bier beschermen tegen oxidatie, blijven wel bij veroudering in de hop behouden. Dit is vooral van belang bij bewaarbieren. Meestal wordt dan meer hop gegeven dan in dit recept.

Ook wordt wel een langere kooktijd aangegeven, tot drie uur, dit om meer maillardproducten te laten, waardoor het bier een specifieke smaak krijgt.

Ook wordt de te gebruiken gist niet genoemd, je kan natuurlijk uitgaan van een spontane gisting, maar een geschikte gist zou kunnen zijn de Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend, dit is een menggist, gebruikt bij het brouwen van Lambiek bieren die ook melkzuur vormende bacteriën bevat. De lambiek bieren lijken wat bereiding veel op het Oud Bruin, er worden echter andere mouten gebruikt.

Het gebeurt wel eens dat men per ongeluk een zuur bier brouwt. Geprobeerd zou kunnen worden dit bier te laten verouderen en het later te vermengen met een jong bier. Zo zou het een mooi experiment geweest zijn om het verzuurde bokbier van de vereniging van vorig jaar, te bewaren en dit te vermengen met bokbier van dit jaar.

Terug naar overzicht

Maandbier en ander geneuzel, mei 2007

tww mei 2007
Door: John Gouwerok

Traditioneel biertjeNational Homebrew Day

Het is 5 mei en ik ben net terug van de Boerderij, een dagje gebrouwen op de National Homebrew Day. We hebben een Indian Pale Ale gebrouwen en om 12 uur traditioneel een biertje IKI beer gedronken. Om dit internationale feest kracht bij te zetten is het beschikbaar gesteld door het personeel van Meerwaarde, de werkgever van de Boerderij.

Maandbier

Het gaat niet zo best met de maandbiercompetitie. De laatste was november en de vorige maand ging Ernst met de Vlaamse mist de mist in: geen koolzuur. Dus bordje erbij “Speciaal koolzuurvrij bier” maar daar geloofde niemand in! In juni komt hij terug.

Voor mei komen Ed en Lorenzo met hun bijdrage aan het maandbier. Ik heb begrepen dat ze iets hebben met wapens: eerst Trois Pistoles maar misschien “kruit” nadat ze uitgekomen zijn op bier met de naam Jachtseizoen: een Belgian strong ale van 10 %. Dit seizoen is nog open voor de maanbierwisselkei. Ze hopen deze prijs misschien nog binnen te slepen. Uitleg geven ze zelf op de clubavond en dan zie ik jullie weer.

Tot dan!

Jullie uitbater John

Terug naar overzicht

Verslag van de excursie naar Thywissen en Gulpen

tww mei 2007
Door: Peter Hompe
Gerst stortenOoit in een MouGerst slurrieterij geweest? Was ik nog nooit. Tuurlijk ken je het proces (theoretisch), al was het alleen maar van alle bierboeken die er geschreven zijn. Afgelopen 19 april had de excursiecommissie een uitje opgezet naar mouterij Thywissen in Hürth (bij Keulen) in Duitsland. In deze mouterij wordt de mout van o.a. Gulpener gemout. Het is daarna dus logisch om naar de Gulpener brouwerij te gaan. Zoals een ieder inmiddels wel zal weten, is onze eigen Jan Willem den Hartog daar de hoofdbrouwer. Dat kon ik niet aan me laten voorbij gaan. Ingeschreven dus.Uiteraard werd er te laat vertrokken. Soms kun je de verloren tijd weer inlopen, maar het kwam ongunstig uit. We weten allemaal hoe vermoeiend het kan zijn een vehikel te besturen. De regering heeft daartoe ooit eens, in al zijn wijsheid, besloten om de rijtijden van professionele chauffeurs wettelijk te regelen. Nou wil het geval dat de bus die ’ t Wort Wat! geregeld had, over een professionele chauffeur beschikte. Tjaaa... en die man moet rusten, hè? Helaas brak dat moment aan nèt voordat we de mouterij bereikten. We hebben dus eigenlijk allemaal eens mogen proeven wat een chauffeursrust inhoudt. Volledig hersteld van alle vermoeienissen, gauw doorgereden.

Thywissen mouterij

MoutvloerDe mouterij was nu snel bereikt. Aldaar werd de groep in twee opgesplitst. We werden rondgeleid en kwamen als eerste in het lab uit. Daar werd één en ander verteld over hoe mouten theoretisch werkt en wat men zoal doet om te testen. Er waren een aantal verschillende mouten klaargezet en er mocht geproefd worden. Dat begint goed. Tis wat droog, maar toch bijna bier! Wel grappig, want er lag een o.a. een pilsmout en een Münchener mout en het verschil werd uitgelegd. Ik was nog nooit op het idee gekomen om die twee soorten mout eens naast elkaar te proeven, om zo 'een' verschil te ontdekken. Nu wel en inderdaad kun je tussen die twee mouten alleen al een heel verschil ontdekken. Inmiddels begonnen de verschillende geheugenkaartjes zich al netjes te vullen.We werden nu naar de echte mouterij geleid. Komen we daar op een plaats waar de mout wordt gewassen en de vochtigheid op peil gebracht. Dit gebeurde hier in twee grote vaten en we konden daar even inkijken. Stonk wel, vond ik. Het eerste vat dat we bekeken was open en zo goed als leeg, maar terwijl we daar stonden werd het gevuld. Het ander vat zat vol en toen de gids de klep voor de opening even opende kwam het schuim er direct uitzetten.Daarna gingen we naar de moutvloer. Eigenlijk een hele lange bak van zeg een meter of 6 breed en behoorlijk lang! Daar ligt een laag gerst te ontkiemen. Er kan een machine door heen gereden worden. Deze zorgt ervoor er dan voor dat de laag gelijkmatig verspreid blijft en dat de worteltjes van de mout niet volledig in elkaar groeien. Er werd daar nog een schepje gerst/mout uit de bulk gehaald en je kon daardoor van dichtbiertje?bij zien en proeven hoe ver de mout was. Ze hebben daar nog een tweede grote bak en daarin lag, niet geheel toevallig, de mout voor de Gulpener te kiemen. Deze mout was in een verder stadium dan de mout uit de eerste bak. Duidelijk te herkennen worteltjes. Die waren overigens niet groen van kleur, zoals ik me altijd heb voorgesteld en veel dunner ook.Het volgende stadium is uiteraard het drogen en bepalen van de soort mout. De temperatuur waarbij dit gebeurt bepaalt voor het grootste deel de soort mout die er gemaakt wordt. Dit gebeurt in een geheel computer gestuurde 'oven'. Het enige wat we hiervan hebben gezien, is de controle kamer waar het proces gestuurd wordt. De eigenlijk oven zelf of het proces hiervan was niet te bezichtigen. Ze maken hier overigens geen hele donkere mout. Dan is de mout op een gegeven moment klaar en wordt of per vrachtwagen in één keer afgevuld of het wordt in zakken gedaan en per pallet opgestapeld. Er wordt op dit moment ook nog een monster afgenomen. Deze monsters worden nog getest in het lab. En eigenlijk heb je nu alles gezien. Wel leuk om eens meegemaakt te hebben, maar een stuk minder spannend dan het brouwen van het bier.Je verwacht nu te gaan verzamelen en dan door naar Gulpener, of… misschien nog een beetje mout proeven. Nee, ze hadden het hier echt goed voor elkaar. We moesten even een paar zaken mee naar buiten mee nemen, waaronder een vaatje! Hebben ze toch een lekker vaatje Kölsch geregeld van brouwerij Walzgemühle. Er werd een kraan (anstich) in het vat gedraad en getapt! Het was heerlijk weer en we genoten van een lekker glaasje Kölsch in het zonnetje. Ik had dit in ieder geval niet verwacht en was aangenaam verrast. Hierna ging het inderdaad weer verder. Het was inmiddels dik in de middag en we zouden lunchen bij Gulpener.

Brouwerij GulpenGulpener brouwerij

Gisttank

  Bij Gulpener aangekomen werden we zeer gastvrij ontvangen en de lunch stond klaar. De meeste grotere brouwerijen hebben hier voor een mooie ontvangstruimte en Gulperen is hierop géén uitzondering. Deze ruimte heet in dit geval het Gulpener bierhuys Terwijl we aten werd de introductie tot de Gulpener brouwerij door onze gastheer opgelepeld. Ondertussen voegde Jan Willem zich ook aan de groep toe. Ook hier was de groep te groot om in één keer mee te nemen, dus werd er ook hier opgesplitst.Een van de dingen waarmee Gulpener zich van de andere brouwerijen onderscheidt is dat ze niet alleen onder- en bovengistend bier maken in hun brouwhuis maar ook dat er in een ruimte in hun kroegje ‘ de Zwarte Ruiter’ een mogelijkheid is tot het brouwen van bier van spontane gisting. Deze combinatie is uniek in Europa.In een ander opzicht onderscheiden zij zich door het doen aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en hier hebben zij ook prijzen voor gekregen. Wat het inhoudt voor Gulpener, is dat zij brouwen met ingrediënten die op milieuvriendelijke wijze verbouwd worden door akkerbouwers in de buurt. Ik vind dit bedrijfsmodel zeer goed en er zouden nog veel meer bedrijven aan mee moeten doen (uiteraard is Gulpener niet het enige Nederlands bedrijf wat hieraan meewerkt).Ik ga niet de hele rondleiding beschrijven, aangezien zowat iedereen van de club dit al meer dan eens heeft meegemaakt. Wat weel het vermelden waard is, is dat de ingrediënten dus voornamelijk lokaal verbouwd worden. Ook veel van de hop die gebruikt wordt, komt uit de buurt. Dat is uniek voor Nederlandse brouwerijen. Wat ik bijzonder leuk vond was de bottelarij. Er werd op dat moment afgevuld en dan is dit altijd een indrukwekkende afdeling met al die machinerie. Wat dit zo leuk maakte was, dat één van die operators de machine even zeer traag liet draaien. Kon je het perfect zien en een paar leuke plaatjes schieten.Na de rondleiding gingen we terug naar het Bierhuys en daar werden we voorzien van de nodige biertjes en een diner. De tijd drong, want een volgende groep zat er al weer aan te komen. We hadden dus niet al te veel tijd meer. Na de maaltijd werd de tap gesloten, maar kon je nog wel een drankje gaan nemen in het kroegje van de brouwerij ‘de Zwarte Ruiter’ welke achter tegen de bouwerij aan ligt. Als afscheid kreeg een ieder nog een papieren tasje mee met een paar Gulpener glazen, wat viltjes en een opener. Li en ik hebben dit niet meer meegenomen en zijn op dit punt naar huis gereden.Bottelarij

Leuk.

Met groet,
Peter
Terug naar overzicht