9 artikelen uit het clubblad van Maart 2007

Terug naar overzicht

Van de redactie

tww maart 2007
Door: Nico Mes

Soms denk ik: over welk onderwerp zal ik deze keer schrijven? Dan heb ik een onderwerp en kijk ik nog even of over het onderwerp in het clubblad al eens iets is geschreven. Als eerste onderwerp had ik de pH. Even op de site van de club gekeken en ja hoor daar was al een heel artikel aangewijd. Het volgende onderwerp was de refractometer, ook daar was al een geheel artikel aan besteed. Voorheen was dat niet zo duidelijk en had niet iedereen het artikel meer beschikbaar. Nu wordt het met de jaren steeds moeilijker een nieuw onderwerp te vinden. Maar er is steeds wel wat te vinden. Dat blijkt wel weer, ook deze keer hebben we het clubblad weer vol geschreven. Er zijn zoveel onderwerpen voor de amateurbrouwer. Aan de andere kant, zit de lezer hier wel op te wachten, immers op internet is al deze informatie te vinden. Wat zou er dan wel in het clubblad moeten staan. Ervaringen van clubleden en informatie over de club? Het wordt daarmee wel een daarmee wel een echt clubblad. Het zwakke punt hierbij dat de ervaringen op schrift moet worden gesteld. Voorlopig zullen we het moeten met een goede mix.

Nico Mes

Terug naar overzicht

Van het bestuur, maart 2007

tww maart 2007
Door: Jan-Willem Fukkink

Een diepe buiging voor alle aanwezigen op de laatste clubavond! Jullie enthousiasme tijdens de ONK-brainstorm was werkelijk hartverwarmend. Vooraf hadden we (het bestuur) geen idee hoe zo'n brainstorm (een soort 'brown paper session' inclusief geeltjes) zou aanslaan. Dat was tenslotte nog nooit eerder vertoond binnen onze club. Je hoopt met zo'n actie de leden wat 'op te warmen' voor het ONK 2008, maar dit werd een complete hittegolf! Overal stonden jullie te schrijven en te praten over de hoofdthema's die we op de postervellen hadden gezet. En er zijn heel veel goede ideeën opgeplakt. Veel dank voor jullie bijdrage!

Hoofdthema's
Het was een gewaagd idee van John Keuris: geef een aantal vrijwilligers de postervellen mee naar huis om de verzamelde ideeën vast te leggen, maar ook dit voorstel werd door jullie met enthousiasme begroet. Nog even op een rijtje:

"Eten en drinken" Gerrit Walraven
"Entertain familie" Theo van Eijden
"Muziek" Arjen Boekhorst
"Sponsor" Joop de Vrind
"Wedstrijd" Lorenzo Beltrán en Ed Verhoeven
"Bierbeleving" Rob Hagen
"Logistiek" Ronald van Boven
"Locatie" Dirck Kuijzer

Taskforce ONK 2008
Voor alle duidelijkheid: het was en is niet de bedoeling dat deze personen het hele thema (moeten) gaan uitwerken. Daarvoor willen we de Taskforce ONK 2008 oprichten, bestaande uit zo'n 5 tot 10 leden plus alle bestuursleden. Met de Taskforce zullen aan de thema's verdere invulling gaan geven. Gerrit Walraven merkte trouwens op, dat het thema "Presentatie & demonstratie" ook wel in het rijtje thuishoort, dus bij deze.

ALV
De ALV vóór de brainstorm verliep eigenlijk heel vlotjes. Zoals gebruikelijk een paar vragen over de financiën, maar dat moet ook. Het is tenslotte een hele smak geld die we elk jaar uitgeven en jullie hebben recht op een helder en duidelijk inzicht in de bestedingen. Het bestuursbeleid voor 2007 viel blijkbaar ook in goede aarde. Je vindt het hele verhaal elders in dit clubblad. Eén item wil ik er nog even uitlichten.

Gruit-commissie
Gruit is natuurlijk bekend als een mengsel van kruiden dat vroeger gebruikt werd om bier geur en smaak te geven vóórdat hop daarvoor in zwang kwam. Maar welke kruiden werden daarvoor eigenlijk gebruikt, en waarom? En welke kruiden zou je tegenwoordig kunnen gebruiken? Gagel wordt meestal genoemd, maar waar kun je dat kopen, en welke delen van de plant gooi je dan in je bier? Nog een paar kandidaten: tijm, gember, saffraan? Tijdens de bestuurvergadering kregen we eigenlijk gelijk zin om er mee aan de slag te gaan. Basiswort brouwen, verdelen over een aantal vergistingsvaten, kruiden erbij, en na een tijdje een geweldige proefsessie tijdens de clubavond. Maar ja, we willen jullie ook een kans geven om aan de Gruit-commissie invulling te geven, dus als je daar interesse in hebt, meld je dan aan via een e-mailtje (naar Jan Willem) of op de komende clubavond.

Komende clubavond
We gaan weer een oordeel vellen over de ingezonden bieren voor het clubkampioenschap. Deze keer voor het eerst onder leiding van Ed en Lorenzo.

Tot vrijdag de 30e!

Terug naar overzicht

Hoe gist-ie... (maart 2007)

tww maart 2007
Door: Titus Rinia

Het pakket van de maand maart wordt een K

Terug naar overzicht

Een primeur voor 't Wort Wat: tegelijk brouwen op twee locaties

tww maart 2007
Door: Ronald van Boven

De thuisbrouw van zaterdag 10 februari verliep voor enkelen anders dan gepland. Deze lieden, Cor met maat Arno en Ronald met maat Eric, waren er van overtuigd dat de brouw in Bornholm zou zijn. Dit idee werd mede gevoed door de komst van de ander. De rest was wel wat laat, dachten zij. Zij zijn toen toch maar begonnen met uitladen. Tijdens het opbouwen vroeg iemand van het personeel of we kwamen brouwen. Nu wisten zij het zeker, ze zaten goed. Weliswaar vervloog de tijd en waren nog geen andere brouwers te zien. Vrolijk verder gegaan met het treffen van de voorbereidingen.

Maar vreemd genoeg was er om 9.00 uur nog niemand, behalve de club van vier. Toen hebben zij geprobeerd Gerrit te bereiken, helaas zonder succes. Cor en Ronald zijn toen poolshoogte gaan nemen op de boerderij. Zij konden ook niet anders want ze hadden geen ingrediënten. Op de boerderij heerste weer de als vanouds gezellige drukte. Dat Cor en Ronald zo laat kwamen/waren vonden zij dan weer vreemd. Ondertussen werd Gerrit bereikt per telefoon, deze verbaasde zich dat ze hem zochten want hij (Ronald) stond hier gewoon wat druk te doen. Komen jullie nu hier brouwen was de vraag. Nee, wij wegen alleen af en gaan daar brouwen want alles staat gereed aan de andere kant. Het water is zelfs al op temperatuur. Verbaasde gezichten alom, maar je hoort ze denken, rare jongens die... brouwers.

Met de ingrediënten op zak gingen ze terug naar Bornholm. Waar niemand zich afvroeg wat die voor hen toch vreemde lui daar deden. Het personeel was eerder nieuwsgierig naar het brouwproces, dan dat zij zich afvroegen waarom die brouwlui daar aanwezig waren zonder vooraankondiging. Wel had men het idee dat het brouwen wel erg veel leek op het werk in een laboratorium. Cor was bezig met diverse druppeltjes om de juiste hardheid van het water te verkrijgen.

Bij een clubbrouw ga je er gewoonlijk van uit dat de koppelingen voor de kranen aanwezig zijn. Dus waarom alles meenemen. Dat was hier dus niet zo. Ronald en Arno op naar een bouwmarkt (in verband met sluikreclame kan ik helaas de naam niet onthullen) om daar de benodigde koppeling(en) te kopen. Arno, van oorsprong afkomstig uit Tirol, vond het wel jammer dat er hier niet van die lekkere biertjes waren.

Het brouwproces verliep gladjes. Ze wisselden wat wetenswaardigheden en nieuwtjes uit. De tijd vloog dan om. Rond enen werden ze zelfs vergast op frikadellen en kroketten. Ook de gratis koffie gedurende de dag deed ze goed. De wasstraat waar ze hun spullen konden kuisen kwam hen prima van pas. De keuze om te blijven begon zijn vruchten af te werpen. Na beëindiging van de dienst van een werkneemster, kwam zij hen zelfs bedanken voor de korte cursus bierbrouwen. Na alle sporen van hun misdaad te hebben uitgewist, gingen ze weer richting Boerderij. Daar hebben zij, onder genot van een lekker biertje, hun verhaal gedaan.  

Van uw razende reporter ter plaatse  Klukkluk.

Terug naar overzicht

Brewhalla - part 3

tww maart 2007
Door: Jan-Willem Fukkink

brewhalla

Brewhalla (http://www.brewzilla.nl/brewhalla) is een rubriek over de grootste, kleinste, meest technische, simpelste, duurste, origineelste, lelijkste en mooiste amateur-brouwinstallaties die er op het Internet te vinden zijn.

PROFIEL  
Brewhalla: #082
naam: Brewing in the Bush
URL: http://oz.craftbrewer.org/Library/Gear/Phillipa/BushBrewing.shtml
b(r)ouwer: Phillipa Jarrett
capaciteit: 25 liter
verwarming: hout
RIMS: nee
computer: nee

In de vorige aflevering hebben we de grootste brouw-installatie bekeken. Deze keer is het de beurt aan de eenvoudigste. En daar is niets teveel mee gezegd, want Philippa brouwt bier op een houtvuur! Ze woont midden in de Australische rimboe en ook het fornuis en de warmwatervoorziening zijn houtgestookt. De beschikbare electriciteit komt van zonne-energie en wordt met name gebruikt voor de koelkast. Het dichtstbijzijnde vulstation voor gasflessen is 55 kilometer verderop over een onverharde weg. En hout is in overvloed aanwezig, dus...

Het maischen en spoelen gebeurt in een plastic emmer (niet zichtbaar op de foto) en voor het koken is een 50-liter RVS-ketel beschikbaar. Een heel eenvoudige opstelling dus. De uitdaging zit 'm meer in het brouwen onder deze bijzondere omstandigheden. Midden in de zomer is het veel te heet om te brouwen, dus in het voorjaar wordt er voldoende voorraad aangelegd. In de winter is het koud genoeg voor ondergisters (lagers) en in het voor- en najaar staan bovengisters (ales) op het programma. De recepten zijn een compromis tussen het gewenste bier en de beschikbare voorraad, want je rijdt niet even 4 uur naar de brouwshop voor een onsje speciaalmout!

Heb je een verzoek om een specifieke brouwinstallatie te bespreken? Laat het dan even weten. Dat geldt natuurlijk ook als je zelf een website hebt of kent, die nog niet in Brewhalla vermeld staat.

Met vriendelijke groet,

Jan-Willem Fukkink

Terug naar overzicht

Moutextract

tww maart 2007
Door: Nico Mes

Wat is moutextract

Moutextract is wort waaraan water is onttrokken. Ruwweg kent men twee soorten moutextract.

 

De stroopvorm

Blik moutextractDeze bevat nog ongeveer 20% water. Het zijn de bekende blikken, de eerst kennismaking van vele amateurbrouwers met het maken van bier. In Nederland gebruikt de gevorderde brouwer deze nauwelijks nog. Hier wordt daarom niet verder op ingegaan.

 

De poedervorm

Hierbij is aan de stroop verder alle water ontrokken. De poedervorm wordt nog wel voor diverse doeleinden ook door de gevorderde brouwer gebruikt. Van de poedervorm zijn verschillende typen beschikbaar. De meeste leveranciers beperken zich tot drie soorten: licht, amber en donker. Daarnaast heeft men meestal nog een tarwe extract mout. Het extract bevat meestal geen hop.

Er is verschil tussen de diverse extractmouten van diverse leveranciers. De verschillen worden veroorzaakt door verschillen bij de bereiding in gebruikte mouten, maischmethode en extractiemethode. Zo verschilt per leverancier het gehalte aan onvergistbare suikers. Om een constant product te krijgen is het dus van belang dat steeds een extract van dezelfde leverancier wordt gebruikt.

 

Gebruik van de poeder extracten.

Giststarter

Het extract kan goed worden gebruikt bij de bereiding van een giststarter. Per liter water gebruikt men 100 gram extractpoeder. Men krijgt dan een oplossing met een sg van ongeveer 1040. Je kan hier aan nog gistvoeding toevoegen. Even laten koken en afkoelen en men heeft een goede giststarter.

Alle mout al moutextract

Meestal wordt dit niet gedaan. Er wordt gezegd dat het bier dan een ‘lege’ smaak krijgt. Al spreken anderen dat tegen. Dat men met deze methode toch een goed bier kan brouwen blijkt wel uit het feit dat op het ONK 2004 Cees van Anrooy de eerste prijs won met een winterbier waarbij de moutgift alleen bestond uit een poederextract. Hij geeft hiervan het volgende recept aan.

Recept voor 40 liter :6400 gr donkere moutextract
1500 gr bruine basterdsuiker
1500 gr donkere honing
160 gr hopbellen (Northern Brewer 9%)
Bestbrouwers gist voor Barleywine

Werkwijze :
Ruime hoeveelheid warm water in een vat gedaan waarin de moutextract, suiker en honing werden opgelost. 120 gram hop 50 minuten gekookt in een ruime hoeveelheid water, hierna nog 40 gram van de hop toegevoegd en het geheel nog eens 10 minuten laten koken. De hop door een doek gezeefd, uitgespoeld en uitgeknepen. De hopthee werd rechtstreeks toegevoegd aan het vat met opgeloste moutextract. De inhoud van de ton met water aangevuld tot 40 liter.
De gehopte wort in kleinere hoeveelheden aan de kook gebracht en daarna kokend in het gistingsvat gestort. In het gistingsvat (voorzien van waterslot) langzaam af laten koelen, de volgende dag de gist in poedervorm toegevoegd. (Geen giststarter gemaakt). Nadat de hoofdgisting tot stilstand was gekomen het bier overgeheveld en 120 gram kristalsuiker opgelost voor de nagisting op fles in een kleine hoeveelheid water, aan de kook gebracht en aan het brouwsel toegevoegd. Goed doorgeroerd en daarna gebotteld.

Gedeelte van de mout als extract gebruiken.

Moutextract poederHierbij worden zowel de normale mouten als extracten gebruikt.

Ray Daniels geeft in het boek Designing Great Beers aan dat voor het beste resultaat 25 tot 67% van de mout moet bestaan uit gewone mout. Naarmate het bier lichter van kleur en geur is minder extractmout. Bier waarin de smaak wordt gedomineerd door hop, kruiden, donkere moutsoorten of specifieke gistsoorten kunnen meer extract bevatten. Hij gebruikt vrijwel alleen lichte extracten. Voor de kleur gebruikt hij specifieke moutsoorten zoals chocolademout of zwarte mout. Ook voor de geur en de smaak kunnen specifieke moutsoorten worden gebruikt.

Verhogen van sg van wort

Soms heb je een te laag sg van je wort. Dan kan je suiker toevoegen, maar dat maakt je bier minder volmondig. Je kan inkoken maar als het verschil groot is moet je wel heel lang inkoken, wat niet bevorderlijk is voor de kwaliteit van je bier. Moutextract kan dan een uitkomst bieden. In een artikel van Jacques Bertens op www.hobbybrouwen.nl/artikel/Brouwen_met_moutextract_en_mout.htm is een tabel opgenomen waaruit je kan lezen hoeveel extract je moet gebruiken om een bepaald sg te bereiken. Het komt er ruwweg op neer dat je 25 gram moutextract moet gebruiken om het sg met 10 te verhogen.

Er zijn dus vele mogelijkheden om moutextract te gebruiken.

Terug naar overzicht

Spelen met bier, deel 3

tww maart 2007
Door: Theo van Eijden

In deel 3 gaan we verder met de zoektocht naar bierspellen. Ditmaal zal ik mijn aandacht wijden aan spellen die hun oorsprong dichter bij huis hebben. Spellen die in het Nederlands zijn, en nog te koop zijn. Hiervoor heb ik Marktplaats geraadpleegd. Het bleek namelijk dat in de reguliere speelgoedwinkels geen spellen met dit onderwerp te koop zijn. Wel wordt door de diverse brouwers op gezette tijden een spel in omloop gebracht als De meeste spellen zijn blijkbaar niet geliefd want de vraagprijs ligt meestal beneden de 10 euro.

Het eerste spel zal velen wellicht bekend in de oren klinken; “Allied Memory”. Gewoon het klassieke memory maar dan met biermerken. Gevonden op Marktplaats, volgens de aanbieder 20 jaar oud en zit het nog in de originele plastic sealing. Vraagprijs €7. Nog geen bod uitgebracht. Leuk voor degene die nog in de kleine kinderen zit, je kunt er namelijk niet vroeg genoeg mee beginnen hen wijs te maken met de diverse merken.

Het Bierspel, een weinig originele naam. Iedere speler begint met twee bierglazen en pen en papier om de score te noteren (of gebruik pinda's als alternatief). Eén glas gebruik je voor de "Killers", waarbij je een vol glas bier moet legen. Het tweede glas gebruik je bij de andere opdrachten.
Schud de bierkaarten en plaats ze ondersteboven op het bord. Iedere speler kiest een bierdop als pion. Je bepaalt ook een tijd voor de speelduur, of je spreekt af dat je doorspeelt tot geen hond het meer kan volgen.

Spel is geschikt voor voor 2-4 spelers vanaf 18 jaar. Het hoort naar mijn mening meer thuis in een studentensoos dan bij de meer serieuzere brouwers zoals daar zijn leden van ’t Wort Wat!

Dan komen we vervolgens bij een spel uitgegeven door Dommels Bier, genaamd “Surf ‘m up”. Helaas kan ik niet meer over dit spel vertellen. Hopelijk kan een lezer dit wel, tot die tijd zal dit spel met raadsels omhuld blijven. Ook dit spel stond op Marktplaats en ook hier was nog geen bod op uitgebracht.

Van Amstel Bier is er het Dikke Duimen Spel, ook hiervan is weinig bekend. Wel dat het voor €6,50 aan geboden wordt op Marktplaats. Dit moet, gezien de doos, een tamelijk gedateerd spel zijn. De ouderen onder ons zullen het ongetwijfeld wel kennen. Hierover wijd ik dan ook niet verder uit.

Noaber Straten Spel

We blijven nog even op Markplaats want daar staan nog een groot aantal spelen van Grolsch, het Noaber Straten spel. Dit spel is uitgebracht om de verhuizing van de brouwerij naar de nieuwe behuizing te vieren. Tevens is er in die periode ook een speciaal bier met de zelfde naam op de markt gebracht. In eerste instantie was dit bier allen in Twente en de Achterhoek verkrijgbaar, later ook bij slijters in de rest van het land. Bij aankoop van 4 flessen Noaber bier was het stratenspel mee verpakt. Dit stratenspel is gebaseerd op het door Identity Games uitgegeven spel Da Vinci Code. Ook is een speciale houten kroegvariant ontwikkeld.

Wat denk je van Stratego Tournament Bordspel uit gegeven door Hertog Jan. Doel hierbij is het veroveren van de Hertog je ultieme doel! De speelstukken zijn afwijkend van het originele Stratego, zo heb je boogschutters, torens en horigen. En moet je zorgen dat de jonkvrouw van je tegenstander er niet met jouw ridder vandoor gaat. Deze unieke versie van Stratego is gemaakt in de huisstijl van Hertog Jan. In korte tijd zijn meer dan 80.000 verpakkingen (spel met 10 flesjes bier) verkocht in supermarkten en bij slijters in Nederland.

Dan is er ook nog het Oranjeboom Kroonkurken spel, niet bijster spectaculair. Met behulp van plastic kroonkurken moet je dit spel spelen. Doel van dit spel is mij nog steeds niet duidelijk geworden maar dat kan ook andere oorzaken hebben.

Grolsch Master Game.

Doel van het spel: probeer als eerst de finish te bereiken, je rekening te betalen en zo het spel de winnen.

Gedurende het spel moet je diverse vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Hierbij moet je op het spelbord een cirkelvormige weg afleggen. Iedere cirkel ligt binnen de vorige. De finish ligt in het centrum. Iedere ring brengt je dichter bij het doel maar de vragen worden steeds moeilijker. Voor elk goed antwoord krijg je een voucher die je aan einde kan gebruiken om bij de barkeeper af te rekenen.

Het is een spel dat het midden houd tussen Triviant, Pictionary, en Charades. De Triviant vragen zijn verdeeld in de categorie film, bier, sport en algemeen. Per categorie zijn er 50 kaarten met ieder 5 vragen in een oplopende moeilijkheidsgraad. Er zijn tevens 150 café kaarten met ieder 4 opdrachten. Dat kan zij het tekenen van iets of iemand, uitbeelden of nadoen van personen of dieren.

Een set van 6 kaarten, brouwerijkaarten, is vergelijkbaar met de Kans kaarten van Monopoly. Hierbij moet je de dobbelsteen werpen om te bepalen hoeveel plaatsen je vooruit mag. Afhankelijk van de plaats waar je terecht komt moet je een vraag beantwoorden, opdracht uitvoeren, verder naar een binnenste ring, of een brouwerij Kans kaart trekken. Als je de vraag goed hebt beantwoord ontvang je een voucher. Heb je de vraag fout dan moet je een voucher betalen. Als een medespeler je opdracht die je moet uitvoeren goed raadt ontvangen beiden een voucher.

Je kan op twee manieren naar een volgende ring, via een open deur of via de portier. De portier moet je natuurlijk betalen met een voucher. Als je de binnenste en laatste ring bereikt hebt moet je genoeg vouchers gespaard hebben om je rekening aan de barkeeper te betalen. Zoals de meeste bierspellen is het geen diepgaand spel, maar met de juiste groep kan het best wel gezellig worden. Is wel het meest complete en verzorgde spel dat ik tegen gekomen ben.

Tourne Generale.

Een mooi spel dat volledig vergelijkbaar is met Triviant. De vragen zijn behoorlijk diepgaand, niet voor beginners. Een willekeurig lid van bijvoorbeeld ’t Wort Wat! zal er zeker nog moeite mee hebben. Voornamelijk Belgische brouwers en bieren komen in dit spel aan bod. Dit laatste is niet verwonderlijk wan het spel is in België uitgegeven. Een aanrader dus, maar met een kanttekening: speel alleen met gelijkgestemden, dus niet met iemand die niet in bier geïnteresseerd is. Zij zullen geen enkele vraag goed beantwoorden.

Het geheim van Grimbergen.

Alken-Maes wilde meer bier verkopen èn tegelijk verder bouwen aan het imago van het Belgische abdijbier Grimbergen. Daarom ontwikkelden zij dit fraaie bordspel. Het is een avontuur door de donkere gangen en tunnels van de abdij van Grimbergen op zoek naar het geheim van de paters. Door het verzamelen van drie gestelijken moet je in staat zijn om het geheim te onthullen. Nederlandse en Belgische consumenten konden dit spannende spel bij aanschaf van een paar sixpacks bemachtigen.

Terug naar overzicht

Bestuursbeleid 2007

tww maart 2007
Door: Jan-Willem Fukkink

Het bestuursbeleid voor 2007 kunnen we samenvatten in drie kernwoorden: communicatie, participatie en kwaliteit. Dat is waarschijnlijk geen verrassing, want deze kernwoorden gebruiken we al langere tijd. Welke invulling gaan we daar aan geven in 2007?

Communicatie
Centraal blijft staan het intensiever gebruik van e-mail en Internet. Momenteel is van 97 % van de leden en donateurs een werkend e-mailadres bekend (in 2006: 94 %). Het e-mailbestand actueel houden is wel een voortdurend aandachtspunt.

Qua website is er in 2006 een heleboel veranderd. In het voorjaar hebben we een nieuwe website gelanceerd, gebaseerd op een CMS (content management systeem). Er is een redactie geformeerd van leden die extra gebruikersrechten krijgen om de website bij te werken. In 2007 zal de nadruk liggen op het vergaren van kopij. Daartoe is bijvoorbeeld een aantal rubrieken geïntroduceerd. Het is de bedoeling dat veel leden af en toe een bijdrage leveren aan een rubriek. Simpele rekensom: als alle leden één(!) keer per jaar een bijdrage schrijven voor één van de rubrieken dan hebben we meer kopij dan we kunnen plaatsen.

Dit jaar leggen we meer nadruk op communicatie door de commissies. De Gistbank- en de Moutmolen-commissie (en zoals gebruikelijk ook de Polderbok-commissie) verzorgen een clubavond en publiceren in het clubblad. Daarnaast heeft de Bibliotheek-commissie plannen gemaakt om onze boekenverzameling meer onder jullie aandacht te brengen.

Een relatief nieuw aandachtspunt wordt de communicatie met onze omgeving, buiten de vereniging. Met het oog op het ONK 2008 willen we dit jaar alvast contact leggen met de lokale en regionale media (kranten, radio, televisie). Door bijvoorbeeld - net als vorig jaar - extra aandacht te laten besteden aan National Homebrew Day kunnen we de contacten vast opbouwen.

Participatie
De slogan ‘voor de leden, door de leden' blijft onverkort van toepassing. We zijn er van overtuigd dat veel actieve leden de basis vormen voor een gezonde vereniging. Of je bijdrage groot of klein is maakt niet uit. Het gaat erom dát je iets bijdraagt. Dus: denk eens rustig na over wat jíj dit jaar gaat doen voor onze vereniging!

Afgelopen jaar mochten we een nieuwe thema-commissie verwelkomen: de Moutmolen-commissie. Een fraai voorbeeld van een commissie waarbij mensen met diverse kennis en ervaring samen een onderwerp ter hand nemen en uitwerken. In 2007 zullen we daar de vruchten van mogen plukken.

In 2007 gaan we weer zo'n thema-commissie starten. Welk thema weten we nog niet en eerlijk gezegd hopen we dat jullie daarvoor zelf met ideeën komen. Meld je bij het bestuur en we gaan er mee aan de slag. Zomaar een paar suggesties: een commissie die in kaart brengt welke software er allemaal beschikbaar is om je bierbrouw-recepten in op te slaan en door te rekenen (Promash, Brouwhulp, etc.). Of een commissie die alle thuistapsystemen (naast de bekende BeerTender en PerfectDraft) uittest en de voor- en nadelen op een rijtje zet. Of een commissie, die gaat experimenteren met het gebruik van kruiden (moderne invulling van gruit?).

De vier gezamenlijke brouwdagen blijven we organiseren. Het blijft een geslaagde combinatie van actief bierbrouwen, uitwisseling van kennis en ervaringen, en een gezellig samenzijn. De ‘National Homebrew Day' op 5 mei gaan we extra promoten, ook buiten de vereniging.

De ultieme vorm van participatie wordt de invulling van het ONK 2008. Onze doelstelling is dat alle leden hierbij betrokken worden, in welke vorm dan ook. We zullen de commissies inschakelen op hun eigen ‘vakgebied', maar er kan en moet heel veel georganiseerd worden. Hoewel de eerste voorbereidingen al in 2006 gestart zijn, willen we met een brainstorm na de ALV het ONK-voorbereidingsjaar officieel aftrappen.

Kwaliteit
De brouwcursus (voor beginners) en de gistkweekcursus zijn inmiddels vaste onderdelen in het jaarprogramma. De BKG'ers hebben een belangrijker rol gekregen, te weten bij het beoordelen van de maandbieren. We zijn van plan om dit jaar alle inzendingen voor het clubkampioenschap (naast een keuring door de leden) ook officieel te laten keuren door onze BKG'ers, inclusief keuringsrapport. Dat vormt een waardevolle feedback voor jullie ingezonden brouwsels.

Een andere vorm van feedback die we willen introduceren zijn de ruilbieren, zoals dat bijvoorbeeld bij onze zustervereniging De Roerstok gedaan wordt. Je brengt één of meer bieren mee naar de clubavond en ruilt die met andere deelnemers. Thuis ga je die rustig beoordelen en krijgt van de anderen terugkoppeling op jouw bieren.

Twee onderwerpen die vorig jaar geen aandacht hebben gekregen, gaan we in 2007 alsnog oppakken. Allereerst een brouwcursus voor gevorderen met bijvoorbeeld onderwerpen als ‘recept opstellen' of ‘schoonmaken / steriliseren'. En daarnaast voor het begeleiden van onze beginnende brouwers: brouwmentor / persoonlijke begeleiding, of een open uitnodiging om mee te brouwen met iemand die thuis gaat brouwen. Voor beide activiteiten zouden we uitstekend nieuwe commissies kunnen starten, dus geïnteresseerden om hieraan bij te dragen worden van harte uitgenodigd.

Wat ons betreft een fors pakket aan plannen en maatregelen, dat we alleen samen met jullie allemaal kunnen gaan waarmaken. Laten we er een mooi jaar van maken!

Met vriendelijke groet,

Jan-Willem Fukkink
voorzitter

Terug naar overzicht

Waarom doe ik dit?

tww maart 2007
Door: Ed Verhoeven
Eind 2005 enthousiast gemaakt door Lorenzo. Die fles Polderbock die hij heeft meegenomen is verrassend lekker, complex bouquet, geweldig! Zo'n biertje zelf brouwen, dat lijkt me wel wat. Een aantal weken later is het een feit: Een cursus bierbrouwen bij 't Wort Wat! locatie De Boerderij in Hoofddorp. Voor ons een thuiswedstrijd, 1 keer struikelen en we zijn er.

Diezelfde avond dat we op locatie aankomen lopen er 2 gasten mee het gebouw in. Ik zeg: Komen jullie ook voor de brouwcursus? Het blijken Bas en Arnoud te zijn. Zij geven de cursus... ;)

Als afsluiting van de cursus een praktijkdag. We gaan een Scotch Ale brouwen. Ik raak nog enthousiaster, handen beginnen te jeuken. We moeten spulletje hebben. Via familie, vrienden (ja... die heb ik) en kennissen komen we redelijk snel aan onderdelen voor een knap brouwsetje. Wat zagen en boren, wat slijpsel in je oren, et voila! Uitgangspunt van ons model wordt de brouwset van Arnoud. Daar hebben we immers al succesvol die Schotse ale mee gemaakt.

De eerstvolgende, op eigen brouwset, wordt een Dark Lager. En hop is goed, we houden van hop dus deze wordt "hoppie" van smaak. Logisch.

Alle daaropvolgende brouwsels zijn allemaal een succes binnen de vrienden- en kennissenkring (sorry, maar we zijn gewoon goed!). Tegelijkertijd realiseer ik me dat ik eigenlijk een groot luxe probleem heb: ik lust namelijk alle soorten bier. Zeg maar een Amare Omni Cerevisia. Hoe zal ik ooit objectief het verschil kunnen bepalen tussen een goed glas bier en een bier met een afwijking?

Als we wat van een clubkampioenschap overgebleven biertjes uit de V-klasse tijdens het brouwen aan het degusteren zijn komen we een knoflookbier tegen. Mmm, lekker pittig! Alsof je een teentje knoflook langs je tong haalt. Lorenzo is minder enthousiast over deze en maakt aanstalten om zijn glas na één slok linea-recta in de vlakspoeler te kieperen. Ik zeg: niet doen! Hier met dat glas, 't is lekker man! :)

In de loop der periode bestellen we vrijwel elk maandpakket dat wordt aangeboden. Kosten zijn relatief laag en als echte Hollander is dat natuurlijk mooi meegenomen. Zo heb je de kosten voor een lidmaatschap er al vrij snel uit. En op de koop toe leer je dankzij je clubgenoten -waaronder een aantal behoorlijk ervaren en geprezen brouwers- elke keer weer nieuwe dingen die je meer controle geven over het totale brouwproces, van moutkorrel tot kroonkurk.

Al gaande weg realiseer ik me ook dat het "cluppie" van ons niet draait op financiën alleen. Het is een club door en voor elkaar. Zonder de liefde en vrije tijd van de bestuursleden en commissies kan deze club nooit bestaan. Dat gegeven is de reden dat ik me door Lorenzo laat overhalen om te participeren in de commissie club kampioenschap.

Op het moment dat ik dit schrijf zijn de bieren voor de clubkampioenschap van maart 2007 ingeleverd. Ik dacht dat ik aan 5 lege kratten genoeg had, niet dus. Er worden uiteindelijk 41 bieren (x3 bottels) ingeleverd in de A,C en V klasse.

Terloops krijgen we ook nog wat complimenten voor de manier waarop we de zaken aanpakken, zoals een aanpassing in het reglement. Theo van de Voorde, streng kijkend en altijd kritisch als hij is, heeft echter nog wel wat vragen over hoe bepaalde aanpassingen in het reglement bedoeld zijn. Als Lo hierover uitleg geeft verschijnt er een lichte grijns op het gezicht van Theo. We hebben de indruk dat het goed zit :)

Dit begint leuk te worden! Nu het echte kampioenschap nog even afwachten maar ik ben er vrijwel zeker van dat de rest ook leuk zal worden. Volgend jaar ONK bij 't Wort Wat, spannend!

Ik hoop nog lang lid te blijven van deze geweldige bierbrouwvereniging.

Salut!
Ed

Terug naar overzicht