12 artikelen uit het clubblad van September 2006

Terug naar overzicht

Van de redactie

tww september 2006
Door: Nico Mes

Je hoort steeds vaker dat men het druk heeft, alles moet sneller. Is dat bij bier brouwen ook zo? Het lijkt wel. Bij de nieuwsfeiten op onze website wordt een Beer Machine vermeld. Alles wat men moet doen is mengen van water en gehopt moutextract en natuurlijk nog toevoegen van gist. Na enkele dagen heeft men een bier. Het biervat dient tevens als tap. Uitgegaan wordt van voorverpakte mixen, al zal men hierbij ook wel wat kunnen aanpassen. Aan lageren doet men kennelijk niet. De pilsner wordt bij 20°C vergist. Het is gemakkelijk en snel, de vraag is of je ook kwalitatief een redelijk bier krijgt. Mag je wel lid zijn van 't Wort Wat als je met de Beer Machine brouwt?

Ook bij het normale brouwen wil men sneller. Bij maischen kan de eiwitrust vervallen en de andere rusttijden kunnen ook worden ingekort. Nadat ook een snelle moutmolen is gebouwd kunnen we van een brouwdag een brouwmiddag maken.

Voordeel is wel dat je meer tijd over houdt, b.v. voor het schrijven van een artikel voor het clubblad.

Nico Mes

Terug naar overzicht

Van het bestuur

tww september 2006
Door: Jan-Willem Fukkink

Zo'n eerste clubavond na de vakantie is het altijd weer afwachten hoeveel leden op tijd hun vakantie hebben kunnen afronden om naar De Boerderij te komen. Met ruim 50 aanwezigen viel dat niet tegen, integendeel! Het onderwerp van de presentatie had daar natuurlijk ook mee te maken, want als je PerfectDraft-vaatjes kunt hervullen met je eigen brouwsels dan wordt de aanschaf van zo'n apparaat ineens een heel stuk aantrekkelijker. Jan Kraan (en ook neef Gerrit Walraven) hartelijk dank voor de presentatie!

Panne
Als ik dit schrijf moet de Chouffe-brouwdag nog plaatsvinden. Hoewel ik altijd graag aan de gezamenlijke brouwdagen mee doe, is de vraag of ik er deze keer met m'n Brewzilla 2.1 bij kan zijn. Reden: een doorgebrand verwarmingselement, dat ik via het web in de VS besteld had en dat nu wegens aangescherpte export-richtlijnen niet meer uitgevoerd mag worden?! Tsja, daar sta je dan met je high-tech installatie... ;-)

Feestavond en/of Kerstdiner
Naar aanleiding van de ALV in februari hebben we jullie een aantal opties voorgelegd:

A. elk jaar in december Kerstdiner, behalve in een lustrumjaar: dan een Lustrumfeest (in december) 
B. één keer per jaar een feest in wisselende maanden (en met wisselend thema, dus niet alleen Kerst)
C. alleen in een lustrumjaar een feest (met Kerst) en verder niets
D. geen feesten en/of diners
E. geen voorkeur


Eerlijk gezegd hadden we wel wat meer respons verwacht: 21 reacties op 149 leden en donateurs is niet echt veel. Volgende keer moeten we maar gaan stemmen via SMS. Dat schijnt tegenwoordig helemaal 'in' te zijn. De uitslag was wel duidelijk: 76% kiest voor optie A. De komende jaren dus gewoon een Kerstdiner in december en in 2009 een Lustrumfeest. De volledige uitslag: A: 21; B: 5; C: 1; D: 2; E: 2.

Komende clubavond
Het is nog niet helemaal zeker dat de presentatie van Jan-Willem den Hartog doorgaat. Hij wil erg graag zijn verhaal over 'De alcoholische biervergisting' aan ons presenteren, maar jullie weten wellicht dat hij 18 september start bij de Gulpener Bierbrouwerij. Met een emigratie naar Limbabwe voor de boeg, én de verantwoordelijkheid voor een correct gebrouwen Gulpener Pilsner, Korenwolf, Dort, Oud Bruin, LenteBock, HerfstBock, Gladiator, Sjoes, Neubourg Pilsner, Gerardus Wittems Kloosterbier, Limburgs Land Pilsner, Mestreechs Aajt, WinterVrund en niet te vergeten het Rowwen Hèze Bier, kunnen we ons voorstellen dat het qua tijd en reisafstand niet helemaal uitkomt. We hopen er het beste van, en anders zorgen we voor een alternatief.

Met vriendelijke groet,

Jan-Willem Fukkink
voorzitter

Terug naar overzicht

Maandbier en ander geneuzel, september 2006

tww september 2006
Door: John Gouwerok

De vakantie voorbij voor sommigen met natte voeten voor mij weer eens wat anders dan het wijkcentrum. De bedoeling was naar Valencia en dan verder naar zuiden, maar het was zo heet daar en ook in Nederland dat we maar zijn uitgeweken naar Vorden in de achterhoek ook 35graden , en dat begint tenslotte ook met een V.

Maar eerst het grote nieuws: na het winnen van de MAANDBIERWISSELKEI (je weet wel de prijs voor eeuwige roem, en dat ontgaat de brouwers in Nederland niet) is Jan Willem naar de Gulpener bierbrouwerij gegaan. Ik wens hem er heel veel brouwplezier. En zo zie je maar waar deze helse competitie toe leidt .

Onze vakantie redelijk droog doorgekomen, maar niet zonder bier en een paar verrassingen te zijn tegen gekomen. Na de boekenmarkt in Zutphen, terecht gekomen in de stadsbrouwerij en daar het eerste brouwsel geproefd, een Blond die goed smaakte in een leuke locatie. Als je in de buurt bent: het is een bezoek waard.

Ook in Vorden bij een slijterij, na de vraag over lokaal bier, twee flesjes Bronckhorster bier gekocht: te weten een Blond en een Eigen Weis! van brouwerij Rodenburg, nog niet eerder gezien of van gehoord. Voor de rest in Nederland blijven hangen Brabant, Limburg (wel onderweg nog een kacheltje gekocht om toch een beetje Spaanse temperatuur te krijgen, want die was na twee weken flink gezakt). Kwam ook de hop van de Gulpener brouwerij nog tegen zo in het veld langs het fietspad in Limburg.John in hopveld

Wat betreft de MAANDBIERCOMPETITIE deze start met een bier van Louis van Velthoven. Deze bijt het spits af met een bieres de garde Ambree het pakket van januari. Alcohol 5,9% //kleur 26,9 EBC //bitterheid 23.1 EBU.

Dit was het weer tot een volgend keer.

Uw uitbater John

Terug naar overzicht

Van de Inkoop Commissie

tww september 2006
Door: Gerrit Walraven

Op internet is bij ‘De Serrebrouwerij Het Witte Paard’ (één van de mannen van De Vier Gebroeders) een interessant artikel te vinden over ‘de optimale giststarter’ (http://home.tiscali.nl/adrieotte/wp/giststarter.htm) . Door Theo van der Voorde werden we hierop gewezen. Het is een artikel waarin duidelijk wordt wat de toegevoegde waarde is van beluchten, stikstof en zink.

Voor het toevoegen van stikstof (en andere gistvoeding) wordt FermaidK aangeraden. Dat is helaas niet meer te krijgen maar vervangen door SiriS Yeast Vit. Voor het toevoegen van zink, waar je heel voorzichtig mee moet zijn, zijn Servormyces capsules te krijgen, zodat je niet teveel zink toevoegt (giftig!)

Lees het artikel eens, echt heel erg interessant en mocht je hiermee aan de slag willen, we hebben de artikelen op voorraad! Check de site voor deze spullen, ook weer nieuwe verse hoppen!

Pakketten seizoen 2006/2007

September: Ordinary Bitter

Oktober:     Alt

November:   Russian Imperial Stout

December:   geen pakket

Januari:       Maerzen, het winnende recept van Heer JW den Hartog

Februari:     Scotch Ale

Maart:         Kolsch

April:          Saisson

Mei:            Indian Pale Ale

Juni:           Dunkel Weizen               

Alles alleen te bestellen via de geweldig mooie site van ’t Wort Wat!

Losse e-mail wordt niet in behandeling genomen!

Terug naar overzicht

Pakket van de maand september: Ordinary Bitter

tww september 2006
Door: Louis van Velthoven

Na een qua weer erg wisselende zomervakantie kijken we weer uit naar het brouwen. We beginnen dit jaar met een pakket voor een ordinary bitter.Van Gerrit kreeg ik een verzoek om iets te bedenken bij de Wyeast 1275 Thames Valley Ale. Ik ben op zoek gegaan naar de oorsprong van deze gist en kwam uit bij de Brakspear's Henley on Thames brewery. Deze brouwerij brouwde vanaf het begin van de 18e eeuw de Brakspear bieren. In 2002 sloot de brouwerij de deuren. In  oktober 2002 nam de Wychwood Brewery de licenties over om Brakspear bieren te mogen maken. Na een forse uitbreiding worden de bieren weer in Oxfordshire gebrouwen. Kijk ook bij www.brakspear-beers.co.uk en www.Wychwood.co.uk .Met het pakket van deze maand proberen we de Brakspear bitter, een ordinary bitter na te maken. Het is een licht amber kleurig bier, met weinig  alcohol (rond 3,5 %), licht fruitig,  hoppig en moutig van smaak.Bij het brouwen wordt gebruik gemaakt van de dalende infusiemethode en dryhopping. De aroma hop wordt tijdens de lagering toegevoegd. De lagering duurt 5 tot 7 dagen. De hop wordt zonder vooraf te koken  toegevoegd aan het gelagerde bier. Als je gebruik maakt van een hopzak, moet deze wel eerst uitgekookt worden. De hop kan ook heel goed los in het lagervat gedaan worden.

Ordinary bitter dalende infusie
September 2006
Hoeveelheid:Methode: 10 literdalende infusie Kleurbitterheid 19,1  EBC32,2  EBU

 Ingrediënten:

Mout: 1,6 kg pale alemout 7 EBC  
  80 gr cara 120 EBC  
Hop:  30 gr challenger 7 %  
  15 gr east kent golding bloemen 4,5 % Dry hopping 5-7 dagen
Gist:     Wyeast 1275 Thames Valley Ale  

Maischwater: 8 liter 68 °C, aanzuren tot een zuurtegraad van 5,4.Maisch in bij 68 ºC en laat 90 minuten rusten.Verwarm nu door naar 78 °C en spoel met 8 liter van ca. 80 °C.Kook nu 90 minuten.Voeg de challenger toe aan het begin van de kooktijd.Filteren en koelen. Voeg de gist toe.Het begin sg moet ongeveer 1040 worden.Voeg de de east kent goldings hopbloemen toe tijdens het lageren.Let op: Het definitieve recept kan iets afwijken op het gebied van de hop. De werkelijke hopgift kan pas worden bepaald als we de hop binnen hebben en het alphazuur percentage weten!

Louis

Terug naar overzicht

Doorbreek de 1020-grens

tww september 2006
Door: Nico Mes

Door zowel Dirck Kuijzer als Silvio Mesman werd ik gewezen op het artikel ‘Doorbreek de 1020-grens’ gepubliceerd door Adrie Otte op http://home.tiscali.nl/adrieotte/wp/1020.htm . Inderdaad is dit een zeer interessant artikel. Ik kan het hier integraal overnemen, maar de meesten van ons kunnen het zelf op internet opzoeken, waarbij tevens de achtergrond informatie kan worden geraadpleegd. Op hobbybrouwen.nl is een discussie over dit artikel, ook interessant.

Ik beperk me hier tot een samenvatting.

Allemaal lopen we er wel eens tegen aan dat de eind sg hoger is dan we zouden willen. Welke factoren zijn nu van invloed op de vergistingsgraad?

Factor 1: de gistsoort.

De ene gistsoort geeft een hoger vergistingsgraad dan de andere. Dus de gistkeuze is van belang.

giststamjpg

Factor 2: hoeveelheid en vitaliteit van de gist.

Als amateurbrouwer gebruik je in verhouding weinig gist, zowel bij de vloeibare gisten als bij de korrelgist. De vloeibare gisten worden meestal laag gedoseerd, maar ook de korrelgist. 1 zakje van 7 g is maar net voldoende voor 20 liter. Bij deze lage dosering van het gist is de vitaliteit van de gist zeker van belang. Geen oude korrelgist gebruiken. Ter bevordering van de vitaliteit van de gist is de beluchting ook van belang.

Factor 3: het maischschema.

Oude maischschema’s gaan uit van een eiwitrust. Deze rust is echter bij de huidige goed gemodificeerde mouten niet meer nodig. Een eiwitrust kan nadelig zijn voor een goede schuimvorming. Eiwitrust kan mogelijk nog wel van voordeel zijn bij gebruik van niet gemoute granen.

De belangrijkste enzymen bij de omzetting van zetmeel zijn alfa-amylase en beta-amylase. Beta-amylase werkt optimaal bij 63°C, optimale pH 5,4-5,6. Alfa-amylase werkt optimaal bij 70-75°C, optimale pH 5,6-5,8. Beta-amylase is bij temperaturen rond de 60°C graden snel inactief, voor alfa-amylase duurt dat langer. Als goede temperatuur voor de enzymwerking heeft men gevonden 65°C. Voor de pH zou men uit kunnen gaan van 5,6. Langer dan 25 minuten rusten bij 65°C heeft geen zin omdat dan alle beta-amylase is geactiveerd. Daarna kan men de temperatuur verhogen naar 70°C en wachten tot de jodiumproef negatief is, meestal niet langer dan 30 minuten. Men kan zelfs de verhogen naar 70°C laten vervallen en langer de 65°C rust aanhouden. Is daarna verhoging van de temperatuur naar 78°C nog nodig? De enzymen worden dan vrijwel geheel geïnactiveerd. Het is maar zeer de vraag of dit nodig is. Bij hogere temperatuur is er een betere spoeling. Of er voor de suikers en groot verschil is tussen 70°C en 78°C is de vraag. Wel worden bij hogere temperaturen ongewenste stoffen als tannines meer uitgespoeld.

Factor 4: dikte van beslag.

Bij een hogere dikte van het beslag worden de enzymen minder snel geïnactiveerd> Daar tegenover staat dat bij een dik beslag de omzetting niet zo snel plaats vindt. Het laatst genoemde effect lijkt het belangrijkst. Men kan echter niet te veel verdunnen. Een goede dikte van het beslag lijkt 1:4, al zijn er die gaan tot 1:6.

Factor 5: grofheid van het schroten.

Hoe fijner geschroot hoe beter de omzetting van zetmeel plaats vind. Een beperking is echter dat bij een fijne maling ook de kafjes fijner worden vermaald, met als gevolg moeilijkheden bij de filtering. Een mogelijkheid is misschien nat schroten waardoor de kafjes niet zosnel stuk gaan.

Factor 6: mout.

De versuikering is ook afhankelijk van de soort mout; vaste regels kunnen hiervoor echter niet worden gegeven.

Deze samenvatting haalt het uiteraard niet bij het artikel zelf, dus kijk op internet.

Terug naar overzicht

Clubavond 1 september 2006

tww september 2006
Door: Nico Mes

Allereerst een correctie. In het verslag van de clubavond van juni werd aangegeven dat Cor Stoker het moutmolenproject toelichtte. Dat is onjuist, John Keuris gaf de toelichting. John verzorgde ook de enquête. Ere wie ere toekomt.

De clubavond stond onder leiding van de voorzitter Jan-Willem. Bij zijn mededelingen werd aangegeven dat er een gesealed kaartje beschikbaar is met twee tabellen: een correctie-tabel voor hydrometers een extractie-tabel. Initiatief van Ernst de Moor. De kaartjes werden gratis uitgedeeld. In 'de Boerderij' lopen broodkevers rond, waarschijnlijk door mout van 't Wort Wat. Verdere mededeling: er zijn nog plaatsen in de bus voor de excursie van 20 oktober. Stort het bedrag snel: wie het eerst komt, het eerst maalt.

Demonstratie PerfectDraft-vaatjes vullen

De demonstratie werd gehouden door Jan Kraan. Hij werd geassisteerd door Gerrit Walraven. Niet de ‘Gerrit inkoop’ maar zijn neef. Bij de demonstratie behoorden enkele prachtige bouwtekeningen. Er waren enkele hulpstukjes gemaakt. De hiervoor benodigde materialen zullen mogelijk bij de inkoopcommissie verkrijgbaar zijn. In het clubblad zal hierop nog verder worden ingegaan.Perfectdraft demonstratie

Ook de Beertender en de Wunderbar Cooler werden getoond. Met de Wunderbar Tap kunnen verschillende maten biervaatjes worden gebruikt.

Een prachtige demonstratie.

La Chouffe recept

Na de pauze werd het basisrecept voor de La Chouffe gepresenteerd. La Chouffe is het bier dat in nieuwe prijzenklasse voor het ONK 2007 moet worden nagebrouwen. 15 september, de volgende brouwdag zal er een Achouffe worden gebrouwen. Het basisrecept wordt nu besproken. Aan de orde kwam het te gebruiken gist en de te gebruiken kruiden. In plaats van de Wyeast 3522 kan ook gebruik worden gemaakt van een opgekweekt origineel Achouffe gist. Herman vertelde aan de voorzitter hoe men deze gist had verkregen. ‘Helaas’ stond de microfoon nog open. Verder werden vragen gesteld over de hoeveelheid koriander. Mogelijk kan ook komijn worden toegevoegd. De kandijsuiker kan mogelijk vervangen worden door een donkere mout. Afgesproken wordt dat het basisrecept via de nieuwsbrief zal worden verspreid. Het basisrecept is inmiddels geplaatst in de receptendatabase op de website. Op de brouwdag kan door variatie op het basisrecept een en ander worden uitgeprobeerd. Op een clubavond kunnen dan de verschillende brouwsels worden geproefd.

Terug naar overzicht

Zelf eenvoudige bieretiketten maken 3

tww september 2006
Door: Theo van de Voorde

Zelf eenvoudige Bier etiketten maken (deel 3)

Vorige keer waren we gebleven bij het etiket waarin we een plaatje en twee WordArt titels gezet hebben: de naam van het bier en de naam van de brouwerij.Wat er nu moet gebeuren is het invoegen van twee tekstblokken om de overige gegevens van het bier in te vullen, zoals de ingrediënten, de houdbaarheid, de inhoud, het alcoholpercentage etc. Wanneer we daarmee klaar zijn rest ons nog het etiket te voorzien van een fraaie kleurrand en dan zijn we in principe klaar om het af te drukken.

etiket1
We beginnen dus eerst met het invoegen van de tekstvakken. Hiervoor is nodig om de werkbalk Tekstvak te selecteren door boven aan je scherm op Beeld te klikken en vervolgens op Werkbalken.
We klikken nu bovenaan op ons scherm op Invoegen, Tekstvak en zien dat onze cursor verandert in een kruis. Dit kruis plaatsen we dan in het etiket links naast het plaatje. We houden de linker muistoets ingedrukt en bewegen nu dat kruis zodanig omhoog of omlaag en een beetje naar links of rechts dat er een rechtopstaande rechthoek ontstaat en als je de toets los laat staat het tekstvak er.
Wanneer we nu op de rand van die rechthoek klikken dan komt er een gestippelde grijze rand omheen wat wil zeggen dat het tekstvak geselecteerd is. We kunnen nu door op de witte vierkantjes te klikken het tekstvak zodanig vergroten of verkleinen dat het precies past tussen het plaatje en de rand van het etiket, net onder de naam van het bier.
Wanneer we met de rechtermuisknop op de rand klikken, verschijnt er een keuzemenu waarvan we later gebruik zullen maken, maar nu even niet!

Vervolgens gaan de tekst in het tekstvak zetten. We klikken hiertoe weer op de rand van het tekstvak zodat het geselecteerd is en klikken dan op Opmaak boven aan ons scherm. Er verschijnt dan een menu waaruit we kiezen voor Tekstrichting. Er verschijnt dan een scherm waaruit je de gewenste tekstrichting kunt kiezen met een voorbeeld erbij. We kiezen onder Stand het linker vak. Het markertje in het tekstvak komt dan dwars te staan zodat je nu tekst kunt tikken die verticaal geplaatst wordt. De hoeveelheid tekst is niet zo erg groot maar daar kun je wat aan doen door de lettergrootte wat kleiner te maken, bijv. 8. Ook kun je het tekstvak nog iets groter maken zodat de rand van het tekstvak net iets buiten het etiket valt en/of over het plaatje en/of over de naam van het bier. Dat is niet zo erg omdat er nog wat witruimte rondom de tekst zit en we later de rand van het tekstvak weghalen. We doen nu hetzelfde aan de rechterkant, alleen klikken nu op het rechtervakje bij Stand onder Tekstrichting. etiket2

Vervolgens gaan we het werk wat we nu gedaan hebben echt afmaken. We klikken nu op het tekstvak met de rechtermuisknop zodat hij geselecteerd wordt en er een keuzemenu verschijnt. Hieruit kiezen we: Tekstvak opmaken. Als we daarop klikken verschijnt er weer een menu met de volgende mogelijkheden: Kleuren en lijnen, Formaat, Positie etc. We kiezen voor Kleuren en lijnen en klikken bij Lijn op het zwarte driehoekje naast Kleur en in het daaropvolgende scherm op Geen lijn, gevolg door OK.
Het gevolg is dat de lijnen rondom het tekstvak verdwijnen. Hetzelfde doen we met het andere tekstvak met tekst en met het tekstvak van het plaatje.

Het resultaat ziet er als volgt uit: nog niet helemaal zoals het zijn moet maar toch heel redelijk. Ondanks dat je de lijnen rondom de tekstvakken niet meer ziet kun je er nog van alles mee doen, dus: selecteren en een beetje schuiven zodat alles goed zichtbaar is en niet over elkaar heenloopt.Mocht het zo zijn dat de tekst tocht over de naam van het bier loopt en is dat met het verschuiven van het tekstvak niet goed te corrigeren dan je het volgende doen: klik op de naam van het bier met de rechtermuisknop, er verschijnt dan een keuzemenu waarin je op Volgorde klikt. Er komt dan weer een nieuw menu waarin je op Naar achtergrond klikt. Het resultaat is dan dat de tekst uit het tekstvak over de naam van het bier komt te staan. Je kunt nu, door nog wat met het tekstvak te schuiven, ervoor zorgen dat de tekst toch nog te lezen is.

etiket3

Als laatste kunnen we een fraaie kleurrand om het etiket aanbrengen. Hiertoe klikken we met de rechter muisknop de rand van het etiket waardoor er een menu verschijnt waaruit we kiezen: Autovorm opmaken. We klikken dan bij Lijn weer op het zwarte driehoekje naast Kleur en kiezen dan uit het daarop volgende kleurenpalet een mooie kleur uit. Ook kunnen we de soort van de lijn aangeven door op het zwarte driehoekje te klikken bij Stijl. Er verschijnt dan een rolmenu met allerlei lijnsoorten en daaronder kun je dan ook nog eens de dikte van de lijn vaststellen.

Nu ons etiket klaar is gaan we proberen om er 3 op 1 pagina te krijgen, dat scheelt papier bij het afdrukken en als je het oorspronkelijke etiket niet te groot gemaakt hebt, lukt dat net.Het is in Word niet zo makkelik om dit te doen, je moet dan op de rand van het etiket klikken met de linkermuisknop en daarna onderaan je scherm op Tekenen en dan kiezen voor Groeperen. Daarna klik je met je linkermuisknop weer de rand van het etiket en vervolgens op Kopiëren. Dan geef je een aantal keren Enter zodat er voldoende ruimte ontstaat tussen de 2 etiketten en dan klik je weer met je linkermuisknop en daarna op Plakken en dan zal je zien dat niet het hele etiket is gekopieerd maar alleen de rand of enkele delen van het etiket. Het is dan zaak de moed niet te verliezen en vervolgens de onderdelen van het etiket die niet zijn meegekomen alsnog te selecteren vervolgens stuk voor stuk te kopiëren en naar het nieuwe etiket over te brengen. Het is een nogal lastig karweitje en volgens Jan Wurpel kan dit veel makkelijker met het Microsoftprogramma PowerPoint waarbij het mogelijk is om het hele etiket in een keer helemaal te kopiëren, ja zelfs is het daarmee mogelijk om er 6 op 1 pagina te positioneren. Maar daarvoor verwijs ik naar Jan, die in de toekomst een artikeltje aan zal wijden hoe hij dit doet.

Tenslotte nog iets over het aanbrengen van de etiketjes op de flesjes. Allereerst snij ik de etiketten met een kleine witrand van ongeveer 1 tot 2 mm met behulp van een papier(rol)-snijder. Vervolgens plak ik ze met een Prittstift, een nat sponsje en een tegeltje op de flesjes. Ik gebruik een tegeltje, omdat je dat heel eenvoudig onder de kraan kunt schoonspoelen, ik leg het etiket dan op de rand van het tegeltje, bevochtig de Prittstift op het sponsje en breng dan een dun randje lijm aan langs de 4 zijden van het etiket, waarbij ik het etiket steeds zodanig draai dat de zijde waarop ik de lijm aanbreng langs de rand van de tegel zit. Volgens mij is dit de beste methode om de etiketjes op de flesjes aan te brengen, ik heb het eerder met behangersplaksel geprobeerd en ook met melk, maar met het eerste vielen de etiketten er soms af en met het tweede kwam er steeds een witte waas op de flesjes na het schoonvegen van de overtollige melk. Hiermee is de serie artikelen over het maken van bieretiketjes beëindigd en ik wens jullie veel succes met het zelf proberen ervan.

Theo van de Voorde

Terug naar overzicht

Het weten waard

tww september 2006
Door: Theo van Eijden

Goed nieuws voor ons bierliefhebbers, vanaf heden ligt de Bierscheurkalender 2007 in de schappen. 'Bieroloog' en journalist Bert van Zuilekom zocht 365 zinnige en onzinnige weetjes bij elkaar over het ons zo geliefde gerstenat.

Bescheurkalender 2007

Hieronder heb ik getracht een tipje van de sluier op te lichten;

  • Wacht, er was iets met vrouwen… Oh ja, in de middeleeuwen konden Hollandse vrouwen meer bier drinken dan Spaanse soldaten. Waarom? Die Spanjaarden dronken waarschijnlijk altijd wijn. En nog iets: we zijn alleen maar minder bier gaan drinken. In de 18e eeuw dronk jong, oud, rijk en arm het de hele dag door. Er zat wel minder alcohol in dan nu.

  • Wat er bijvoorbeeld ook in staat is dat bier helemaal niet ongezond is. Bier is namelijk één van de calorie-armste dranken. De grootste fabel die over bier wordt verspreid is dat je er dik van wordt. Maar dan moet je er niet uitgebreid bij gaan snacken. Van borrelhapjes word je namelijk wel dik.

Meer info heb ik echter niet. Bovenstaand kwam ik tegen in de Spits! maar wil dit toch met jullie delen. Zelf kwam ik hem nog niet tegen in een boekwinkel. Het goed om te weten dat deze kalender bestaat en misschien een leuk idee voor als de Goedheiligman weer in deze streken arriveert. Mocht het tegenvallen dan kun je hem altijd nog op de WC hangen.

Terug naar overzicht

Bierdoku

tww september 2006
Door: Frank van Tol

Voor je deze bierdoku kan oplossen moet je eerst de brouwerij herkennen die in de letters verstopt zit.

A

     

D

H

R

 

I

       

R

 

D

   
   

B

           

B

   

R

 

T

     
           

W

   
   

W

     

H

 

E

   

E

B

     

A

 
                 

R

             

D

Terug naar overzicht

Oplossing puzzel clubblad juni

tww september 2006
Door: Frank van Tol

De oplossing van de puzzels in het clubblad van juni zijn:

  • 43 bitterballen
  • 17 minuten

Er was 1 juiste inzending, hopelijk hebben jullie na de zomervakantie weer frisse moed bij de volgende puzzels :)

Terug naar overzicht

Oproep

tww september 2006
Door: Peter Hompe

Nadat ik zelf het eerste brouwerijbezoek beschreven had, kwam spontaan het tweede verhaal van een medelid binnen. Hier was de redactie zeer blij mee verrast. Het is hier echter bij gebleven. Dat is jammer, want dan zal ik vanaf nu mijn taak als verhaaljager zeer serieus moeten gaan nemen en jullie geen moment meer met rust laten. Ik zal onze leden actief gaan aanschrijven en, in de eerste instantie vriendelijk, vragen om eens een brouwerij bezoek helemaal vrijwillig te beschrijven.

Kom op mensen! Doe je best. Klim in de pen en verras ons allemaal met jou relaas! Ik zie jullie spontane reactie deze maand graag tegemoet.

Peter

Terug naar overzicht