9 artikelen uit het clubblad van Augustus 2006

Terug naar overzicht

Van de redactie, augustus 2006

tww augustus 2006
Door: Nico Mes

Heineken brengt een ijskoud bier op de markt. De vraag is of je dan nog iets proeft van het bier. Daarnaast brengt een Groenlandse brouwer bier op de markt dat gebrouwen is met water van de Groenlandse ijskap. Zou het niet beter zijn als Heineken zijn ijskoud bier zou brouwen met water van de ijskap. Je proeft het niet maar promotioneel lijkt het wel leuk. Er is ook bierijs. Deze wetenswaardigheden, en nog veel meer, vind je op de nieuwe website van ’t Wort Wat!, reden te meer om de site regelmatig te raadplegen.

Natuurlijk kan ieder dergelijke bierfeitjes ook opsturen. Hetzelfde geldt uiteraard voor stukjes voor het clubblad. Heb je iets te vertellen rondom bier stuur het op naar de redactie en je stukje wordt geplaatst op twee media, het clubblad en op de website.

Nico Mes

Terug naar overzicht

Van het bestuur, augustus 2006

tww augustus 2006
Door: Jan-Willem Fukkink

Wat een enthousiaste reacties hebben we mogen ontvangen over onze nieuwe website! Niet alleen tijdens de laatste clubavond (toen de nieuwe website gepresenteerd werd), maar ook in de dagen erna hebben jullie laten blijken deze vernieuwingsslag zeer te waarderen. Zelfs van buiten de vereniging hebben we al lovende reacties mogen ontvangen.

Het was eerlijk gezegd wel een hele operatie (de eerste plannen ontstonden al tenminste twee jaar geleden) en de Media-commissie heeft er veel energie in gestoken, waarvoor mijn grote dank. Een extra applausje is op zijn plaats voor Ernst de Moor, die een enorme kluit werk heeft gehad aan het inrichten en aanpassen van de benodigde CMS-software, en ook nog een flitsende presentatie in elkaar wist te zetten voor de clubavond!

De komende periode doen we het iets rustiger aan en richten we ons vooral op het toevoegen van nieuwe content: artikelen, nieuwsberichten, recepten, etc. Gaandeweg zullen we ook nog wat uitbreidingen en verbeteringen doorvoeren en aan jullie melden. Mogelijk dat we na een paar maanden jullie via een enquête zullen vragen wat jullie - in detail - van de website vinden en welke uitbreidingen en verbeteringen nog meer gewenst zijn.

Onregelmatigheden ONK
Vorige keer moest ik helaas melden dat een aantal dingen niet goed was verlopen bij het ONK. Sommige vallen onder de noemer 'ongemakken' maar zaken als het niet of niet correct toekennen van prijzen is toch wat ernstiger. Inmiddels heeft Jan Wurpel (voorzitter LABO) aan Gambrinus op opheldering gevraagd, met name om de organisatie in de toekomst te verbeteren. Via het LABO worden de ONK-plannen en -ervaringen doorgegeven aan de volgende vereniging die dit evenement organiseert. Ook voor ons is dat van groot belang, want zoals je weet is 't Wort Wat in 2008 weer aan de beurt om het ONK te organiseren.

Bierbrouwen in de zomer
De één zweert bij een brouwpauze in de zomermaanden, de ander trekt zich niks aan van de hogere temperaturen. Ik had wilde nog vóór de vakantie een bokbier brouwen en wel een ondergister! Het brouwen zelf leverde geen problemen op, en om de vergistingstemperatuur te controleren gebruik ik (ook voor bovengisters) een koelkast om m'n vergistingsvat in te zetten. De temperatuur stuur ik dan met een ETC, hetzelfde kastje als ik gebruik voor m'n Brewzilla 2.1.

Maar... hoe koel je je wort naar 8 graden Celcius als het water uit de kraan op die dag 17 graden is?! Na enig denkwerk heb ik de Brewzilla als koelmachine ingezet: koud water met grote blokken ijs in de maischketel en dan rondpompen door een dompelkoeler in het vergistingsvat. Het heeft even geduurd maar uiteindelijk heb ik de 8 graden gehaald. Volgende keer (tip van Jan-Willem den Hartog) zorg ik dat m'n wort een wat hoger SG heeft dan gewenst, zodat ik de ijsblokken er rechtstreeks in kan gooien om te 'verdunnen'. Ik ben benieuwd hoe dit bokje gaat smaken!

Komende clubavond
Degenen die het ONK hebben bezocht konden daar een interessante (en amusante!) demonstratie zien van het hervullen van Heineken BeerTender-vaatjes. Dat blijkt eigenlijk niet zo ingewikkeld, maar er zijn wel een paar zaken om rekening mee te houden. Inmiddels is de PerfectDraft aan z'n opmars begonnen en gelukkig hebben we onze clubgenoot Jan Kraan bereid gevonden om te demonstreren hoe je de vaatjes van dit systeem kunt hervullen. Overigens: voor wie niet kan kiezen is er de Wunderbar Cooler (http://www.wunderbarcooler.nl/) die geschikt is voor beide soorten vaatjes, en ook nog voor de 5-liter tapvaatjes die al langer bestonden.

Daarnaast wordt iedereen van harte uitgenodigd om zijn zelfgebouwde brouw-attributen mee te nemen. Iets slims, leuks, handigs in elkaar gezet voor het brouwen, vergisten of bottelen? Neem mee, en voorzie je clubgenoten van nieuwe inspiratie!


Met vriendelijke groet,

Jan-Willem Fukkink
voorzitter

Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, augustus 2006

tww augustus 2006
Door: Gerrit Walraven

Helaas geen bier van de maand deze keer.

T-Shirt en Brouwschort!

De t-shirts en Brouwschorten zijn er nog steeds! En wat zijn ze mooi... Een verplicht kostuum tijdens de ONK en natuurlijk de Wereldwijde brouwdag op 6 mei! Komende clubavond weer te koop voor een wel zeer fijne prijs:

T-shirt 10 euro en Brouwschort 13 euro!

Terug naar overzicht

Maandbier ander geneuzel, augustus 2006

tww augustus 2006
Door: John Gouwerok

Het was zover: einde van het maandbiercompetitiejaar! Dat betekent de uitreiking van de Beker of is het de maandbierwisselkei?

En waar gaat het dan om? Twaalf maanden, waarvan er vier niet meetellen, twee keer geen maandbier op tap: heren, dit moet beter kunnen! Zoals de winnaar al meedeelde, elk jaar 10 keer maandbier op tap dat is een uitdaging en je weet: winnaars hebben altijd gelijk. Ik voel me aangesproken en ga dan ook een poging wagen dit komend jaar.

De brouwset die ik van Willem had overgenomen is bijna klaar, het eerste brouwsel staat te borrelen, mijn huis gaat dan ook "Willemsboshutbrouwhuis" heten. Het verhaal achter dit brouwsel en de set komt de vogende keer.

Zoals ik op de clubavond reeds meldde was er voldoende afwisseling in de aangeboden bieren. Een Ale van de Grote toren van Babel, een dubbel bok van het Jet (Jan, Erik, Theo) team, een wit van Bart, een dark lager van Arjan, Gerrit, Herman (Lage Druk), een meibok van de Lepelaar. Ook de punten waren hoog, wat aangeeft dat het aanbod hoog op prijs werd gesteld

De overall winnaar is geworden

Jan Willem den Hartog

die met een Märzen 8,062 punten behaalde. De wisselkei en eeuwige roem... Dit jaar geen speciale kei maar dat misschien het volgend jaar. Ik hoop op weer voldoende aanmeldingen. Het ga u goed. Meer drinken dan brouwen met het wame weer en alles komt goed.

Terug naar overzicht

Brewhalla - introductie

tww augustus 2006
Door: Jan-Willem Fukkink
brewhalla

Brewhalla is een nieuwe rubriek over de grootste, kleinste, meest technische, simpelste, duurste, origineelste, lelijkste en mooiste amateur-brouwinstallaties die er op het Internet te vinden zijn.

Een paar jaar geleden (ca. 2001) ben ik begonnen met het verzamelen van links naar websites waar amateurbrouwers hun brouwinstallatie presenteren. Die websites vormden en vormen een belangrijke bron van kennis en inspiratie voor mijn eigen b(r)ouw-activiteiten. De lijst van links met bijbehorende foto's heb ik op een gegeven moment op Internet geplaatst, als een service voor andere amateurbrouwers.

De naam Brewhalla (http://www.brewzilla.nl/?brewhalla) verwijst natuurlijk naar walhalla, de mythische hemel voor de oude viking strijders. In dit geval is het de hemel voor amateurbierbrouwers waar de geweldigste brouwinstallaties verzameld zijn. Natuurlijk met een vette knipoog, want je moet niet alles even serieus nemen...

Inmiddels is Brewhalla gegroeid tot een lijst van meer dan 180 vermeldingen en daarmee de grootste en bekendste index op dit gebied ter wereld. Maandelijks trekt de lijst zo'n 2000 tot 3000 bezoekers van over de hele wereld.

Het plan voor de nieuwe rubriek is om een aantal van de vermelde brouwinstallaties eens wat nader te bekijken. Zo zal de grootste (55 gallons ~ 200 liter) voorbij komen, maar ook de meest technische (volledig computergestuurd), en bijvoorbeeld een bijzondere manier van verwarmen of een slim leidingwerk.

Om de wat minder technisch georiënteerde lezer ook te vermaken komt zeker ook de brouwinstallatie van Phillipa Jarrett aan bod (Brewhalla #082). Deze Australische dame brouwt letterlijk op een houtvuurtje, midden in de rimboe. Back to basics, zullen we maar zeggen.

Heb je een verzoek om een specifieke brouwinstallatie te bespreken? Laat het dan even weten. Dat geldt natuurlijk ook als je zelf een website hebt of kent, die nog niet in Brewhalla vermeld staat.

Met vriendelijke groet,

Jan-Willem Fukkink

Terug naar overzicht

Van de excursiecommissie

tww augustus 2006
Door: Christopher Kokhuis

Hier weer interessant nieuws over de komende excursie. Onlangs zijn Ernst de Moor, Dirck Kuijzer, Theo van de Voorde, Christopher BOB Kokhuis op verkenning geweest op een fantastische zomerdag naar onze excursiebestemming. We moeten zeggen dat het in alle opzichten een groot succes was. Het Alt is heerlijk, het eten is erg lekker en de stad was die dag warm maar erg gezellig.

De bedoeling is dat we op vrijdag 20 oktober 2006 met de bus naar Düsseldorf gaan om daar het echte Alt bier te proeven. We hebben weer een prachtig programma uitgewerkt.

vatenopslag

We brengen een bezoek aan brouwerij Schumacher-Alt in de Altstadt waar Herr Braumeister ons zelf zal rondleiden in zijn brouwerij. De brouwmeester zou het zeer waarderen als we zelfgebrouwen bier voor hem meenemen. Iedereen bier meenemen dus! http://www.schumacher-alt.de/

Na de lunch bij Schumacher lopen we naar de Altstadt om die op eigen gelegenheid te verkennen. Er zijn erg veel Kneipen op de vierkante kilometer Altstadt. We hebben er zeker 6 merken Alt geteld (!). Dus er is er altijd wel eentje bij waar je er nog één moet proeven.

Om ongeveer 14.30 uur verzamelen we weer bij Brauhaus Zum Uerige nabij de RheinUfer, om daar nog een Altje te pakken. (http://www.uerige.de/home). Daarna vertrekken we naar Krefeld, om bij Brauhaus Gleumes te stoppen voor een rondleiding en het diner. http://www.brauerei-gleumes.de/index_brauerei

We denken om 23.00 weer in Hoofddorp aan te komen.

Verdere bijzonderheden rond deze excursie:

Opstapplaats:

NS Station Hoofddorp - Oostzijde

Parkeergelegenheid achter station:

2,60 euro per dag (chipkaart of munten)

Vertrektijd:

08.00 uur

Aankomst Schumacher:

11.00 uur.

Vertrek bij Zum Uehrige:

15.30 uur

Aankomst Gleumes

16.30 uur

Diner & rondleiding

Vertrek naar Hoofddorp:

20.00 uur

Route vanaf snelweg A4:

Provinciale Kruisweg, bord Hoofddorp Centrum, onder spoorviaduct linksaf, van Heuven Goedhartlaan, rechtdoor, 1e stoplichten linksaf (opnieuw onder spoorviaduct) Polarisavenue, 1e rechtsaf Taurusavenue, aan het eind van deze weg is het parkeerterrein gelegen nabij het station (voor Hoofddorpers geldt: van Heuven Goedhartlaan, station voorbij rijden, en dan rechtsaf Polarisavenue op).

Kosten

Het is ons gelukt om de prijs laag te houden. Leden betalen deze keer € 49.50. Donateurs en introducés betalen € 57,00. Lunch & diner zijn bij de prijs inbegrepen. Bier is voor eigen rekening.

Er kunnen 35 mensen mee op deze dag, dus meld je snel aan. Leden gaan , als er teveel aanmeldingen zijn, vòòr donateurs en introducés.

Uiterlijk 10 oktober moet het bedrag zijn bijgeschreven op postgiro 7228352 van 't Wort Wat, o.v.v. Düsseldorf. Het liefst zien we zo snel mogelijk de bijschrijving tegemoet. We controleren namelijk aan de hand daarvan het aantal deelnemers.

Uw excursiecommissie,

Christopher Kokhuis,
Joop de Vrind,
Theo van de Voorde
Dirck Kuijzer.

Terug naar overzicht

Clubavond juni 2006

tww augustus 2006
Door: Nico Mes

Clubavond 30 juni 2006: de laatste clubavond voor de vakantie. Waarschijnlijk waren er al mensen op vakantie. 

Bockbier

Het was tevens de dag dat het bockbier werd gebrouwen. Jan Willem deed verslag van deze bijzondere dag. Gebrouwen werd evenals vorig jaar bij de Prael. Een bijzondere belevenis was de moutmolen. Het moutmolenproject is mogelijk hier van voordeel. Verder verliep als goed. In juli hebben we veel warme dagen gehad. Ik ben benieuwd of dat nog gevolgen heeft gehad voor het bockbier. Op de nieuwe website van ’t Wort Wat! wordt aandacht besteed aan deze brouwdag. 

Presentatie nieuwe website

Ernst de Moor geeft een presentatie van de nieuwe website. De website wordt gemaakt met behulp van een Content Management Systeem (CMS). Hier merk je als gebruiker niets van, maar voor de makers van de website en de makers van het clubblad is dit wel veel handiger. Met behulp van het CMS kan zowel het clubblad als de website worden aangemaakt. Het systeem maakt het mogelijk de website up-to-date te houden. Ten behoeve hiervan is een brede mediacommissie ingesteld (voor samenstelling  en de verdeling van de taken zie de website). De website is al geheel gevuld. Artikelen die op de oude website stonden zijn in het CMS ingebracht en worden op de website getoond. De recepten zijn in het CMS ingebracht door Rob Hagen. De recepten zijn gestandaardiseerd maar hier en daar ontbreken nog gegevens  omdat deze niet in de oorspronkelijke tekst waren opgenomen.

Website

De nieuwe site wordt getoond. De aanwezigen hebben veel waardering voor de site. Als het goed is heeft ieder lid een toegangscode voor het gesloten gedeelte van de website per email toegezonden gekregen. 

Maandbier

John Gouwerok  reikt vandaag de maandbierwisselkei uit voor het bier dat gemiddeld het hoogste gemiddelde kreeg. De prijs ging naar de Märzen van Jan-Willem den Hartog. De prijs voor het origineelste bier werd dit keer niet verleend. Opgeven voor het volgende bier van de maand is mogelijk. 

Moutmolen project

Cor Stoker gaf een toelichting op de stand van zaken van het project. De commissie is nog in de oriënterende fase. Voor wat voor moutmolen bestaat er belangstelling? Hiervoor is een enquête uitgeschreven. Gedacht wordt aan twee soorten molens, een ‘professionele’ molen en een kleine molen. Verder is de vraag kant-en-klare molen of een zelfbouw. Ook wordt in de enquête de prijsklasse aan de orde gesteld.  Enkele meegenomen molens worden gedemonstreerd.

Terug naar overzicht

Brouwerijbezoek

tww augustus 2006
Door: Lorenzo Beltrán
lebrewery6Het stuk dat Arjen en Herman geschreven hebben in het clubblad van Mei vond ik zo leuk dat ik besloten heb om er een navolging op te geven. Arjen is zo vriendelijk geweest om mij een mail te sturen met een aantal sites van (micro)brouwerijen in Frankrijk. Monique (mijn vriendin), Yuma (onze hond) en ik hadden namelijk een huisje gehuurd in Frankrijk. Om precies te zijn in de streek Normandië, de provincie Orne en de plaats Les Ligneries (wat overigens jammer genoeg niets met lingerie te maken heeft). Prachtige omgeving vlak bij een stuwmeer Lac du Rabodanges waar veel watersport beoefend wordt. Op de dag van aankomst, zaterdag, eerst even langs de plaatselijke VVV. "Wat zijn de highlights van de streek en waar zijn de kleine lokale brouwerijen?" Nou highlights genoeg maar slechts één brouwerij! LE BREWERY. Stond ook al op de sites die Arjen gemaild had. In de plaatselijke folder stond dat deze open was op jeudi, vendredi, samedi et dimanche. Mijn Spaans is wel goed maar mijn Frans niet. Ik was dus in de veronderstelling dat hij open was op dinsdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Jammer genoeg spreekt Monique wel Frans en die zei dat jeudi niet dinsdag maar donderdag was. Jammer genoeg dat zal zo wel duidelijk worden. Tijdens het verkennen van de buurt kwamen we door de provincie Calvados. Tja, je moet toch wat. Dus wij naar de plaatselijke Calvados boerderij. De eigenaar is een klein oud mannetje tegen die alleen Frans sprak. Hij stelde zich nog netjes voor maar zijn naam kon ik niet goed verstaan. Het leek op kroket dus liet ik dat zo. Meneer Kroket gaf een kleine rondleiding en daarna kwam le degustation (het proeven). Ik begon met een Calvados Aperitief en ik eindigde er met een van meer dan 20 jaar oud. Mijn Frans werd hierdoor wel steeds beter want het waren acht verschillende flessen. Uiteindelijk met één fles Calvados, één fles Cider (appel) en één fles Poiré (peren cider) retour a la maison.

Uiteindelijk gingen wij donderdag naar de brouwerij. Na 35 kilometer kwamen wij aan in het plaatsje Joué-du-Bois waar Brasserie LE BREWERY gevestigd is. Deze brouwerij is eigendom van Steve Skews. Hij heeft een aantal jaren geleden een Cider boerderij omgekat tot Brouwerij. Hij maakt standaard drie soorten bier. Blond, English Milk Stout en een Ale. Daarnaast maakt hij eens in de zoveel tijd een ander bier. Alle bieren worden gebrouwen in "English Style". De brouwknecht, die ons de rondleiding gaf, was helemaal trots op het kerstbier van 2005. Rood met een witte schuimkraag. De English Milk Stout gaat per 550 liter per keer en de andere twee 1100 liter per keer. (twee brouwsels van 550). De brouwknecht vertelde dat ze afgelopen dinsdag! 1100 liter Blond hadden gebrouwen. Zegt hij er ook nog eens bij dat, (nu komt het) als ik dinsdag langsgekomen was, ik mee had mogen helpen met brouwen!!! Sprak Monique maar geen Frans.

lebrewery2Ze brouwen, ongeveer, als volgt: (zie foto) in de ketel rechts achter zit water van ongeveer 75 graden Celcius. Boven de rechter ketels zit een vliering. Op deze vliering staat een grote kist en van daaruit loopt een stortkoker naar beneden naar de ketel rechts voor. In deze stortkoker zit een wateraansluiting. Het water wordt vanuit de ketel rechtsachter naar de stortkoker gepompt waardoor de geschrote mouten zich in de buis mengen met het water. Op deze manier komt de temperatuur op 76 graden Celsius. De mouten worden overigens geschroot aangeleverd! De brouwer geeft aan hoe grof of fijn hij het aangeleverd wil hebben. Helaas geen tips dus voor de schrootmolen-commissie. De mouten en trouwens alle andere ingrediënten ook komen uit Engeland. Hoezo chauvinistisch? Na een rust periode van 90 - 120 minuten wordt het gefilterd, (links voor) en gepompt naar de ketel links achter. Meteen de eerste lading hop erbij. Na een kooktijd van 90 minuten gaat het gas uit en de aroma hoppen erin. Na een korte rustperiode wordt er middels een warmtewisselaar (midden achter) gekoeld naar 17 graden en doorgepompt naar de gistvaten in de naastgelegen ruimte.

De gistvaten in de naastgelegen ruimte zijn grote open houten vaten met een inhoud van ongeveer 750 liter. In deze vaten hangt een dompel-/spiraal-koeler die aangesloten is op een thermostaat. De temperatuur wordt op deze manier op 17 graden gehouden. Aan de muur hangt een muggenlamp om eventuele muggen weg te lokken van de open gistvaten. En wij maar moeilijk doen met hygiëne. Als het bier in de vaten zit gaat het gist erbij en dan wordt er met een rvs roeispaan lucht in geklopt.

Een periode van vergisting wordt er gekoeld naar een temperatuur waarop de gist inactief wordt. Hierna wordt het in conditioneringstanks gepompt. Na een paar dagen in deze tanks te hebben gezeten wordt er gebotteld. Er worden fusten gevuld in drie verschillende maten en flessen van 70 cl. Het bottelen in flessen gebeurt in een soort container voorzien van verwarming. De flessen worden voorzien van een champagnekurk met ijzerdraad en opgestapeld in de container. Als alles gebotteld is gaat de container dicht, verwarming aan en de nagisting op de fles kan beginnen.

Na de rondleiding kwam ook hier weer de hoogste tijd voor de degustation! Als eerste werd de Norman Gold geschonken. Een blonde van 4,9%. Daarna kwam de Conquérant. Een Ale van 5,5%. Wij sloten af met de Odo. Een English Milk Stout van 6,6 %. Ze waren alle drie even lekker en hoppig maar de Odo was net iets lekkerder. Toen ik dat zei kon ik bij de brouwknecht niet meer stuk. Hij is een liefhebber van hop en de Odo was ook zijn favoriet. Meteen moest ik met hem meekomen naar de hoptuin die zich achter de brouwerij bevind. Na allerlei uitleg over de hopplanten kreeg ik drie plastic tasjes vol hop mee. Eén soort hop voor de bitterheid en twee soorten hop voor de aroma.

Toen wij na een tijdje weer terug liepen haalde hij een flesje kerstbier uit een schuur. Moest ik deze kerst maar eens opdrinken en hem mailen wat ik er van vindt. Nadat ik nog een doos biertjes had gekocht en de brouwknecht had bedankt gingen wij weer terug naar ons dorp. Het was een hele mooie ervaring.

Thuis heb ik samen met mijn brouwmaat Ed van alle drie de soorten bier een fles geopend voor de degustation. Als je samen brouwt moet je ook samen drinken! Ze vielen goed in de smaak! Groeten en zoals de Fransen zeggen "Ooievaar"!

Terug naar overzicht

National Homebrewers Conference 2006

tww augustus 2006
Door: Nico Mes

National Homebrewers Conference 2006 

De National Homebrewers Conference is een evenement dat jaarlijks in Amerika wordt gehouden, steeds in een andere stad. Dit jaar was het de beurt aan Orlando. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de American Homebrewers Association (AHA) en werd gehouden op 22 – 2 juni. Er waren ruim 800 deelnemers.

AHA

Poster NHC

De AHA is bij ons vooral bekend door hun verenigingsblad Zymurgy. Zij organiseren ook de National Homebrew Day waaraan ’t Wort Wat! dit jaar ook heeft deelgenomen. De AHA heeft ruim 11.000 leden. De AHA is een afdeling van de Brewers Association waarvan ook de “craftbreweries” deel uitmaken. Commerciële brouwerijen en de amateurbrouwers zijn dus in 1 organisatie verenigd. Wat precies onder craftbrewery wordt verstaan is me niet precies duidelijk: aan de ene kant de kleine brouwerijen, maar ook een aantal onafhankelijke grotere brouwerijen. De oprichter van de AHA, Charlie Papazian, is president van de Brewers Association. Er is dus een nauwe band tussen de brouwers en amateurbrouwers. Dit komt ook tot uiting door sponsering van onderdelen van de bijeenkomst door brouwerijen. 

Programma van de conferentie

’s Woensdags kon je je al inschrijven en was er een pre-conferentie programma, dat bestond o.a. uit pubbezoek. De eerste pub die werd bezocht was in feite een bezoek aan de brouwerij Orlando Brewing. Dit is een brouwerij gevestigd in een grote loods, waarin ook een café aanwezig is. Men brouwt 5 verschillende bieren. Opvallend was dat in tegenstelling met andere Amerikaanse bieren er niet te veel hop werd gebruikt. Men verhit er met stoom. Vrijwel alle bieren worden uitsluitend op fust afgeleverd. Een enkele keer word er gebotteld. Men houdt de receptuur eenvoudig. Volgens de brouwer proeft men toch dat er 4 verschillende hopsoorten en 5 verschillende mouten zijn gebruikt. De bieren waren goed. Daarna werden nog drie verschillende pubs bezocht, het waren een soort eetcafé's. Al met al een goede manier om al kennis te maken met een aantal thuisbrouwers.

Het eigenlijke programma begon donderdag. Het hoofdbestanddeel bestond uit 20 lezingen van een uur. Er kwamen verschillende onderwerpen aan de orde zoals hop, gisten, temperatuur, gemberbier, whisky. Bij een aantal lezingen konden keurmeesters van het Beer Judge Certification Program (BJCP) punten vergaren voor hun nascholing. Er werd door de BJCP ook een lezing gehouden waarin werd uitgelegd hoe de keurmeesters keuren. Aan de hand van vrijwel alle lezingen werd bier geschonken. Ook tijdens de pauzes werd door verschillende verenigingen bier geschonken.

Donderdag avond werd door een aantal brouwerijen een bieravond gehouden aan rand van één van de buitenzwembaden van het hotel. De volgende avond werd een vergelijkbare avond door een aantal brouwclubs gehouden. Vrijdag was  het grote galadiner waarbij de prijsuitreiking van de National Homebrew Competition (NHC) plaatsvond.

National Homebrew Competition

Jaarlijks wordt door AHA  de NHC gehouden, zoiets als bij ons het ONK. Er zijn hierbij twee ronden. In de voorronde wordt op 10 verschillende plaatsen in het land de bieren (Dit jaar 4548 bieren) gekeurd. Per plaats gaan de 3 hoogst geklasseerde van elke klasse (29) door naar de tweede ronde. De tweede ronde bieren (639) worden gekeurd tijdens de National Homebrewers Conference door keurmeesters van de BJCP. Tijdens het galadiner worden 96 prijzen uitgereikt: 3 per klasse, daarnaast voor degenen met de meeste punten behaald tijdens de tweede ronde, voor de club met de meeste punten en voor de bieren met de meeste punten 

Het galadiner was tevens de afsluiting van de bijeenkomst. Daarna heb ik de rest van Florida verkend, maar nu met minder bier...

Terug naar overzicht