9 artikelen uit het clubblad van Juni 2006

Terug naar overzicht

Van de redactie juni 2006

tww juni 2006
Door: Nico Mes

De vakantiemaanden liggen weer voor ons. Voor verschillende mensen hebben deze verschillende betekenis. Het hangt ook af van de situatie waar in je verkeert. Als kind betekende het voor mij bijna twee maanden vrij van school. Er op uitgaan was er niet bij, het was oogsttijd er moest gewerkt worden. Later betekende het voor mij een tijd van een aardig extra zakcent verdienen. Toen ik een baan had werd het de tijd van eropuit trekken met tent of sleurhut door Europa. Daar kwam een einde aan toen de kinderen niet meer meegingen. De vakantiemaanden werden toen een tijd zonder files. Op vakantie ging je wel als de files er wel stonden, dus buiten de vakantiemaanden. Nu zijn de vakantiemaanden een tijd waarin niet gebrouwen wordt. Het is daarvoor te warm. Verder vervalt de clubavond in juli. Dus toch nog een soort vakantie. Verder is het ook een tijd van oogsten. Nu kunnen de bieren worden gedronken die in de andere maanden zijn gebrouwen. Vooral de zomerse bieren zoals de kölsch van de National Homebrew Day.

Voor degenen die op vakantie gaan: goede reis en wel thuis.

 

Nico Mes

Terug naar overzicht

Van het bestuur

tww juni 2006
Door: Jan-Willem Fukkink

Mei was een druk maandje op biergebied: National Homebrew Day, KBC Speciaalbier Festival, PINT Meibockfestival, een verrassende clubavond en, last-but-not-least, het ONK in Almere.

Om met de eerste te beginnen: het verslag van National Homebrew Day stond natuurlijk al in het vorige clubblad. Deze dag leverde ook nog een paar leuke stukjes op in de krant. Als het goed is hebben jullie daarvan al een linkje ontvangen via de Nieuwsflits. Mooie promotie voor het amateurbierbrouwen en onze vereniging!

Van de festivals in Den Bosch en Amsterdam heb ik eerlijk gezegd niet zoveel meegekregen, aangezien ik zelf helaas geen gelegenheid had om er naar toe te gaan. Tussendoor heb ik trouwens nog wel iets aan bierbrouwen gedaan.

Op Moederdag was er in Archeon (Alphen a/d Rijn) een thema-weekend over het maken van eten en drinken in de oudheid. Bij een boerderij uit de Bronstijd werd op authentieke wijze bier gebrouwen. Ik ben nog in contact met de organisatie voor meer achtergrond-informatie, dus in een volgend clubblad zal ik daar verslag van doen.

Elders in dit clubblad vind je een verslag van de clubavond. Het was even aanpoten om zowel een andere locatie als een ander programma geregeld te krijgen, maar jullie reacties waren gelukkig zeer positief. Erik de Gelder, gefeliciteerd met je eerste prijs! En Christopher, sterkte met je troostprijs en hopelijk heb je veel plezier van je petje tijdens het komende WK.

Het onderdeel 't Pils Proeven was natuurlijk vooral een gokspelletje. Je zou het iets serieuzer kunnen doen door de pilsen niet achter elkaar te proeven maar naast elkaar (zoals ook op de ONK-dag gebeurde). Maar om echt goed te scoren moet je volgens mij eerst proeven mét het etiket erbij om vast te kunnen stellen op welk punt de pilsen van elkaar te onderscheiden zijn.

Het onderdeel 't Recept Raden had een wat serieuzere inslag. Kennis over de componenten (ingrediënten, brouwparameters) van een biertype komen zeker van pas bij het ontwikkelen of verbeteren van je eigen receptuur. We gaan dit item zeker nog eens terug laten komen op een clubavond of anderszins.

ONK en Lentebierfestival
Het verslag van Nico Mes vind je elders in dit clubblad. Ik zal me daarom beperken tot het feliciteren van de winnaars.

Allereerst natuurlijk De Vier Broeders gefeliciteerd met hun resultaat. Met een Orval-achtige in de Vrije Klasse wisten ze maar liefst 93 punten te scoren. Dat is de hoogste score op een ONK ooit (of in ieder geval sinds 2003) en goed voor het behalen van de titel Nederlands Kampioen. Proficiat!

Als vereniging hebben we het ook niet verkeerd gedaan. Allereerst de tweede prijs in de Klasse D van Jan-Willem den Hartog, die met zijn Strong Scotch Ale 90 punten scoorde. En dan in de Vrije Klasse de gedeelde tweede prijs van het duo Jaap Kamp / Egbert Oppersma (met een Sinterklaasbier) en het trio Jan Wurpel / Erik Deelissen / Theo vd Voorde (was dat de overjarige laurierporter?). En tenslotte de derde prijs voor Herman Assendelft. Chapeau!

Die gedeelde tweede prijs was trouwens een noodgreep achteraf, omdat het bier van Jaap en Egbert in eerste instantie door een fout van de organisatie vergeten was. Helaas niet de enige onregelmatigheid dit jaar rondom de ONK-wedstrijd, dus dat moet volgend jaar wel beter.

LABO-vergadering
Op de ONK-dag komen traditiegetrouw de voorzitters van de LABO-verenigingen bij elkaar voor de jaarvergadering. Dit jaar mochten we een nieuw lid verwelkomen: het Maaslands Thuisbrouwers Genootschap. Ze lieten zich meteen van hun beste kant zien, want dit jaar (op 21 oktober) organiseren ze het BONK. We hebben trouwens besloten om het BONK voortaan onder auspiciën van het LABO te laten vallen, dus qua organisatie, reglementen, etc. wordt het dan hetzelfde geregeld als het ONK.

De nieuwe Klasse E (kloonbier) is goed bevallen. De Westmalle Dubbel was natuurlijk niet de meest exotische keuze, maar van de 22 inzendingen waren er volgens de BKG-keurmeesters toch maar 2 die dicht genoeg bij het origineel kwamen. Voor de keuze van volgend jaar hebben we een aantal criteria opgesteld:

  1. moet voor een grote groep een uitdaging zijn (dus niet té moeilijk, want je wil veel inzendingen hebben)
  2. de gist moet verkrijgbaar zijn (een andere bottelgist is een probleem voor het opkweken)
  3. het bier moet landelijk verkrijgbaar zijn (zodat iedereen het origineel kan proeven)
  4. het bier moet qua type niet het hoogste scoren in de Klasse A t/m D (want krijg je in twee klassen dezelfde inzendingen en score)
  5. het moet een 'uniek' bier d.w.z. met één of meer bijzondere kenmerken.

De vereniging die het ONK in het betreffende jaar organiseert, kiest op basis van deze criteria het te klonen bier. Voor 2007 zijn dat de Deltabrouwers en tijdens de vergadering kon Jan Passieux (hun voorzitter) melden dat de La Chouffe volgend jaar het kloonbier wordt. Deze keer dus wat meer tijd om het ultieme Chouffe-recept te ontwikkelen.

De Deltabrouwers hebben voorgesteld om voortaan géén ONK-boekje meer te produceren. Dat kost teveel tijd, geld en moeite en via Internet is dezelfde informatie veel makkelijker beschikbaar te stellen. Let dus op de Clubkalender, het clubblad, etc. voor de aankondiging van ONK-datum en de bijbehorende inschrijf- en inlever-data.

Voor volgend jaar zijn er twee nieuwe biertypen bijgekomen op de ONK-lijst: Red Ale en Urtyp, en er is één biertype verhuisd: de Bière de garde zit voortaan in Klasse D.

Oproep moutmolens
De moutmolen-commissie wil op de komende clubavond (vrijdag 30 juni) graag zoveel mogelijk verschillende moutmolens bij elkaar brengen. Alle modellen (gekocht, aangepast of zelf gebouwd) anders dan de good-old Tjechische schijvenmolen zijn welkom. Graag even een berichtje aan Cor Stoker om door te geven wat je meebrengt. De commissie wil alle modellen vastleggen in beeld en beschrijving, zodat een mooi overzicht ontstaat en een startpunt voor hun eigen ontwikkelwerk. M'n eigen Phil Mill 2 is in ieder geval van de partij.

Komende clubavond
Naast de bovengenoemde moutmolen-parade zullen we vrijdag 30 juni vooral aandacht besteden aan De Nieuwe Website. Op het programma staan natuurlijk een demo en een presentatie over de beheer-omgeving (het CMS) waar de redactie sinds vorige maand alle artikelen in opvoert (en meer). Maar ook over de redactie zélf is het één en ander aan nieuws te melden, bijvoorbeeld een aantal nieuwe rubrieken die we de komende tijd gaan starten. Tot dan!


Met vriendelijke groet,

Jan-Willem Fukkink
voorzitter

Terug naar overzicht

ONK 2006 Almere

tww juni 2006
Door: Nico Mes

Het ONK 2006 werd georganiseerd door Gambrinus in Almere. Men had hiervoor een prima locatie uitgekozen: de Kemphaan. De Kemphaan is gelegen in een parkachtige omgeving aan de buitenkant van Almere waar allerlei activiteiten zijn gehuisvest, zoals stichting AAP. Nadeel is dat het slecht met openbaar vervoer bereikbaar is.

IMG_0452Er is een restaurant. In het restaurant is een brouwerij. Leden van het biergilde Gambrinus brouwen sinds begin dit jaar in de ketels van de Kemphaan. Het biergilde organiseerde dit jaar het ONK. Het ONK was onderdeel van het Lentebierfestival. Er waren een aantal brouwers met hun bieren aanwezig. Er was dus genoeg bier om te proeven. Er was een speurtocht met vragen over bier uitgezet. Verder was er een wedstrijd blind pils proeven. Uit de ervaring van de clubavond wisten we hoe moeilijk dit is. Sjaak van der Lee had op de clubavond kennelijk de nodige ervaring opgedaan, hij werd winnaar van een Biertender. Als hij geluisterd heeft hoe je de Biertender kan kraken kan hij de Biertender ook gebruiken voor zijn eigen bieren. Getoond werd hoe eenvoudig het is om een Biertender te kraken. De toezegging werd gedaan de uitleg te plaatsen op www.hobbybrouwen.nl.

Verder was er de mogelijkheid een deel te nemen aan een biermaaltijd, gerechten bereid met bier.

Om vier uur was er dan de uitslag van de ONK 2006. Er waren 344 inzendingen. Algemeen winnaar werden de Vier Broeders uit Arnhem. Drie prijs winnende bieren waren afkomstig van leden van ’t Wort Wat! Jan-Willem den Hartog had met een Strong Scotch Ale een tweede prijs in de Klasse D. Het trio Jan Wurpel, Erik Delissen en Theo van der Voorde had een tweede prijs in de vrije klasse. In deze klasse ging de derde prijs naar Herman Assendelft. De gehele uitslag is te vinden op de website www.bierkeurmeestersgilde.nl.

IMG_0467

Al met al was het een eer geslaagde dag, alleen het weer had beter gekund, maar daar konden de organisatoren niets aan doen.

Terug naar overzicht

Van de Excursiecommissie

tww juni 2006
Door: Dirck Kuijzer

deelnemersvatenopslagWe hebben voor de volgende excursie deze keer een wel heel aantrekkelijke bestemming uitgezocht. Het is de bedoeling dat we op vrijdag 20 oktober 2006 met de bus naar Düsseldorf gaan, om daar het echte Alt bier te proeven. 

Het programma in grote lijnen:

  • Vertrek om ca 08.00 uit Hoofddorp over Arnhem naar Dusseldorf

We brengen een bezoek aan twee brouwerijen in de Altstadt. Schumacher-Alt, waar de braumeister ons zelf zal rondleiden in zijn brouwerij. http://www.schumacher-alt.de/

Na de lunch kunnen we dan op eigen gelegenheid de Altstadt verkennen, er schijnen 256 kneipen op 1 vierkante kilometer Altstadt te zijn, dus er is er altijd wel eentje bij waar je er nog een moet proeven.

Om ongeveer 14.30 verzamelen we weer bij: Brauhaus Zum Schlüssel http://www.zumschluessel.de/index_2.htm

Daarna vertrekken we naar Krefeld, om bij Brauhaus Gleumes te stoppen voor een rondleiding en het diner. We denken om 23.00 weer in Hoofddorp aan te komen.

sleutelDe excursiecommissie,
Christopher Kokhuis, Joop de Vrind, Theo van de Voorde en Dirck Kuijzerweizenalt

Terug naar overzicht

Clubavond mei 2006

tww juni 2006
Door: Nico Mes

Clubavond mei 2006

De clubavond was van mei was geheel anders dan andere clubavonden. Het begint al met de plaats van de clubavond. De Boerderij kon niet worden gebruikt omdat het gebouw de dag na Hemelvaart gesloten was, een vrije dag voor John. Er moest dus een nieuwe locatie worden gevonden. Het werd Le Ri Crystal in Hoofddorp.

Na enig zoeken in de wijk werd de zaal gevonden. Toch een geheel andere zaal dan in de Boerderij. Er waren niet echt veel bezoekers, mogelijk vanwege vakantie, anders was het mogelijk aan de kleine kant geworden. Er was een grote bar met daarnaast enkele tafeltjes.

IMG_0427

Een tweede verandering was het programma. Op het programma stond  een presentatie van Gerrit Hammink over ‘stichting de Veluwse Heidebrouwerij”en hun eerste bier. Helaas was Gerrit verhinderd. Dus moest het programma op het laatste moment nog worden gewijzigd.

Het alternatief programma was zeer verrassend. Gekozen  was voor een blindproeverij van pilsen, met daarnaast het raden van biersoorten uit een aantal recepten.

Het blindproeven van pilsen blijkt toch wel zeer lastig, zeker als je niet regelmatig pils drinkt. Toch waren er deelnemers die vijf van de negen bieren goed raadden.

IMG_0433

Het raden van de biersoorten bij recepten is toch lastiger dan je denkt. Vooral bij bieren die niet zoveel verschillen. De recepten waren afkomstig uit de recepten vermeld op de website van ’t Wort Wat!. Zeer interessante ervaring. Zeker voor herhaling vatbaar. Dat geldt ook voor het blindproeven, maar dan met andere bieren.

Winnaar van het raden werd Erik de Gelder met vijf pilsen goed en zeven van de negen recepten goed geraden.

Ondanks de andere locatie was er wel een maandbier. Deze keer een meibock van   Sjaak van der Lee. Dit bier werd ook besproken. Een goed bier, maar van mij had het iets minder zoet en bitterder mogen zijn. Maar smaken verschillen.

Hulde aan de organisatoren voor de zeer gelukte omzettingen in plaats en programma. Maar de volgende keer toch maar weer in de Boerderij.

Nico Mes

Terug naar overzicht

Puzzelen met een bierthema

tww juni 2006
Door: Frank van Tol

Alsof we op de vorige clubavond nog niet genoeg gepuzzeld hadden met recepten en pilsen! Deze maand kom ik met een aantal puzzels die een keer niet het geur- en smaakvermogen van de brouwer op de proef stellen maar juist het analytisch vermogen. Het idee is als volgt: los de puzzels op, stuur een mailtje naar dit adres en de eerste die de juiste oplossing instuurt krijgt in elk geval eeuwige roem op de website. Halverwege de volgende maand komt de oplossing op de website te staan.

Bitterballen

Twee brouwers bezoeken op een mooie zomerdag een van de brouwerijen die ons land rijk is. Na hun rondleiding besluiten ze op het gezellige terras nog wat te blijven (door)drinken met een stapel bitterballen erbij. De ober vertelt hun dat de bitterballen besteld kunnen worden in porties van 6, 9 of 20.

De vraag is dan: wat is het grootste aantal bitterballen dat niet besteld kan worden met deze porties?

Naar de kroeg

Vier brouwmaten willen na een dag brouwen naar de kroeg in het centrum. Hiervoor moeten ze een stukje fietsen maar als ze hun fietsen bekijken heeft er maar 1 fiets werkende verlichting en 2 een lekke band. Bovendien zijn de mannen te zwaar voor de bagagedragers. Ze moeten het dus met 2 fietsen zien te redden en pendelen. Met de strenge controles van de laatste week besluiten ze dat de fiets met het licht er altijd bij moet zijn.

De mannen zijn niet allemaal even nuchter meer, want de eerste heeft 1 minuut nodig om naar de kroeg te fietsen, de tweede 2 minuten, de derde 5 minuten, en de vierde 10 minuten.

De vraag is: wat is de snelste tijd (in minuten) waarin ze met z’n allen in de kroeg kunnen zitten ?

Terug naar overzicht

Maandbier en ander geneuzel, juni 2006

tww juni 2006
Door: John Gouwerok

brugse zotHet is de laatste vrijdag van de maand, er brand geen licht in de boerderij, is die gesloten??? Wat is er aan de hand? De dag na Hemelvaart is voor beheer van de boerderij een vrije dag. De boerderij gesloten en als alternatief is gekozen voor Le Ri Crystal, een vroeger buurthuis. Ik heb deze locatie gesuggereerd en ik ken de eigenaar Leo, zodat ik weet dat er voor ‘t Wort Wat! er een warm welkom is.

Voor hem was het een zeer plezierige avond met ongeveer 30 bierliefhebbers die zich kunnen gedragen, bier drinken, meedoen aan een wedstrijd proeven en keuren en zijn zaak heel en netjes achterlaten. Ik ben trots op jullie! Ook namen Leo nog bedankt voor de attentie.
Maar ja, wat heeft die beheerder van de boerderij nu uitgespookt: die heeft zich geestelijk verrijkt in België en wel bij de Procession du Saint Sang ofwel de Heilige Bloedprocessie van Brugge, een groot spektakel waaraan 2000 mensen meewerken en dat 35000 bezoekers trekt.
Ja, Brugge, dat is ook bier. Wat lokale bieren geproefd waaronder een Brugse zot die mij zeer beviel, het zal de naam wel zijn. Voor de rest in Oostende voor anker en een tuinfair bezocht, allen voorzien van goede bieren zodat ik kan spreken van een welbesteed lang weekend.

En dat gold hoop ik ook voor ‘t Wort Wat! Al was het in een andere omgeving, de maandbiercompetitie is door medewerking van Leo toch doorgegaan het was voor de meimaand dus

een meibok van Brouwerij de Lepelaar

Brouwer Sjaak van der Lee, een bok die van horen zeggen goed in de smaak viel. En dan nu de punten: deze zijn op verzoek op zeer betrouwbare wijze door Andre van der Zee verzameld zodat ik er deze keer geen vinger tussen kon krijgen (maar dat ter zijde) dus hierbij de stemmen van de jury: 5x6 points, 7x7 points, 2x7.5 points, 1x7.7 points, 1x7.8 points, 1x7.9 points, 12x8 points en 3x9 points. Dat maakt samen 32 biertjes en totaal: 240.4, is gemiddeld 7.51!! een prima bier.

Voor de volgende maand is er geen maandbier aangeboden, komt-ie wel dan gaat het naar het volgende seizoen. De maand juni is de uitreiking van de Maandbierwisselkeitrofee 2005/6

Veel brouwplezier en geef je op! Groet, John

PS: voor de nieuwe competitie kan iedereen zich weer opgeven. Niet opgegeven is kans verkeken om een jaar lang te pronken met de prachtige maandbierwisselkei.

Terug naar overzicht

Een nieuwe rubriek: Brouwerijbezoek

tww juni 2006
Door: Peter Hompe

Ik denk dat bijna ieder lid wel eens een brouwerij heeft bezocht, zónder zijn mede twortwatters. Het is de bedoeling in deze rubriek een beschrijving te geven van zo'n bezoek.

vaten cantillonIk zal zelf het spits afbijten met een beschrijving van brouwerijbezoek met ons zogenaamde "bierteam II". Het eerste bierteam was opgericht zonder mij en ik mocht er ook geen 'lid' van worden. Gelukkig was dit team geen lang leven beschoren en werd al snel bierteam II opgericht. Hieraan mocht ik gelukkig wél deelnemen. Ons  bierteam bestaat uit vier stellen.

Wat is het doel van ons bierteam? Elk jaar organiseert één van de stellen een weekendje uit. Hierin moeten een aantal zaken worden opgenomen: brouwerijbezoek, gezellig eten en uitgaan en iets cultureels. Het maakt niet uit waar (ter wereld) en zo komen we op veel leuke plaatsen terecht. Bierteam II bestaat uit 4 stellen, maar inmiddels is de samenstelling hiervan ook al weer veranderd.

Mijn eerste bezoek aan een brouwerij met dit team was huize Cantillon in Brussel. Dit was in 1992. Ik brouwde op dat moment al wel zelf bier met behulp van pakketten. Over het algemeen lukte dat goed. De club 't Wort Wat was toen zelfs nog niet opgericht. In ons eigen groepje dronken we wel al veel verschillende soorten commerciële soorten bieren.

De beurt voor het organiseren was aan Marcel en hij bedacht als bestemming een bezoek aan brouwerij Cantillon in Brussel. Het is al weer even geleden en het kan zijn dat ik het verhaal hier of daar niet meer helemaal goed in mijn geheugen heb staan. Op vrijdagmiddag reden we met twee auto's naar Brussel. We hadden kamers geboekt in het hotel Le Grande Cloche, dus moesten we dat eerst zien te vinden. Dat viel nog niet mee, want een tomtom was er toen nog niet. Iemand had gezegd dat hij het wel wist te vinden en voor je het weet rij je een straat in waarvan je denkt: volgens mij zijn we hier al geweest. Na een tijd zoeken, toch gevonden. We checkten in en brachten onze koffers op de kamers. Het hotel stelt niet veel voor, maar staat in het centrum en kost niet veel. Het feest kon wat ons betreft beginnen.

opslag cantillonHet bezoek aan de brouwerij zelf stond voor zaterdag op het programma, dus zijn we eerst maar eens wat gaan drinken. Brussel is een beetje een rommelige stad, maar het centrum is gezellig en er zijn zeer veel drinkgelegenheden te vinden. Na ook een hapje in het centrum, waarbij het gewoon moeilijk is om te kiezen wáár je gaat eten, zijn we op zoek gegaan naar een gezellig kroegje. Uiteindelijk zijn we tercht gekomen in de Pouchenellenkelder, een kroegje tegenover Manneken Pis. Pouchenellen zijn typisch Brusselse stangpoppen (zie Google). We zaten op het terras en dan zie je telkens busladingen Japanners of andere toeristen voorbij komen. Ze nemen allemaal een paar foto's van zichzelf met Manneken Pis op de achtergrond en zijn dan ineens weer weg. Hierbij moet je bedenken dat Manneken Pis elke dag een andere outfit aan heeft. Geweldig!

Zaterdag na het onbijt zouden we naar de brouwerij. De organisator, Marcel, zei dat het op loopstand van het hotel was. We liepen lekker in het zonnetje richting brouwerij. Na een wandeling van ongeveer een half uurtje liepen we een straat in waarvan ik zoiets had van; hier kán geen brouwerij staan. Natuurlijk bleek dit tóch het geval, maar hij viel ook niet echt op aan de buitenkant. De deur was zichtbaar oud en van hout. Meer een poort eigenlijk. Op dat moment was er wel iemand aanwezig, maar van een begeleide rondleiding was geen sprake. We mochten betalen, kregen een boekje mee met daarin opgesomd de uitleg van de zaken die we op onze ronde door de brouwerij zouden tegenkomen en mochten onze gang gaan.. Het was de bedoeling dat één van ons daaruit zou voorlezen bij de zaken die we tegenkwamen. Hiertoe werd Riny aangewezen. Ik had van alles verwacht van een brouwerij, maar zeker niet deze oude zooi. Wat een troep! Bij een brouwerij dacht ik toen nog aan veel roestvrij staal, maar daar was hier geen sprake van. Oude stenen dikke muren en zeer veel houten instrumenten die ik niet altijd met brouwen in verband kon brengen. Ik kon mij niet voorstellen dat hier echt werd gebrouwen, maar het bleek wel waar. In Cantillon wordt, hoe kan het ook anders, een bier van spontane gisting gebrouwen. Een geuze dus. Eén van de zaken die me wel aanspreekt in zo'n brouwerij is het koelschip. Cantillon heeft er ook één. Een hele mooie grote roodkoperen bak van ca 30 cm hoog. Hierin wordt het hete wort gepompt om vervolgens te kunnen koelen "aan de lucht". Dit koelschip bevindt zich op zolder direct onder het dak. Je kijkt dus tegen de binnenkant van de dakpannen en de tengels waarop ze rusten. Aan dat dak hangen, tja hoe zal ik het zeggen, spinnewebben en andere zaken waardoor de spontane gisting vermoedelijk op gang geholpen wordt. Eigenlijk leek de gehele brouwerij wel een verzameling van broedplaatsen van vermoedelijk nog onontdekte insectensoorten. Bij het omgaan van de volgende hoek, verwacht je David Attenborough en zijn filmploeg tegen te komen. Het was er ook redelijk donker en het zou me niet hebben verbaasd als we ergens een verstoorde vleermuis wild fladderend door ons haar (had ik toen nog een beetje) hadden gekregen. Nou ja, wel authentiek, dacht ik toen nog. Ondanks alles was het wel heel leuk, want het was absoluut anders dan ik had verwacht. De brouwerij op zich is een heel klein ding en je bent er dan ook doorheen voor je er erg in hebt. Aan het einde van de rondgang waren vele flessen Geuze Cantillon opgeslagen, dik onder het stof. Juist toen we klaar waren met onze rondgang, kwam de eigenaar van de brouwerij binnen. Hij sprak ons aan en we hebben van deze man zelf nog een hoop verklarende tekst en uitleg gekregen.

En dan... proeven!!! Hier had iedereen natuurlijk op gewacht. Daar werd een fles opgegetrokken en de glazen gevuld. Het viel me meteen op dat het er niet uitzag als een gemiddeld belgisch biertje. Dit zag er meer uit als een champagne. Nou weet ik niet of een ieder die dit leest wel eens een geuze gedronken heeft. Over het algemeen wordt dit toch als een min of meer zuur bier ervaren. Dat klopt natuurlijk, maar als je aan stevig smakende Grimbergen, Leffe of zelfs Chimay bieren gewend bent, is een Geuze echt iets anders. Nou stel, dat je een Geuze wél gewend bent... en dan drink je een Geuze Cantillon. Ik mag wel zeggen, dat je onmiddellijk herkent dat het bier niet mislukt is ofzo, maar aan de smaak van Cantillon was ik tot op dat moment nog niet gewend. En dat heeft toch enige tijd gekost. Jezus!!! Wat ongelofelijk zuur!!

Na het bezoek aan de brouwerij hebben we die middag nog diverse andere gelegenheden aangedaan. Ik was op dat moment nèt met een cursus middenstand bezig en daarbij leer je een kleine boekhouding te runnen. Dat was voor de anderen het teken om mij tot Papa Portemonnee te benoemen en dat houdt zoveel in, dat ik de "pot" beheer. Dat is sindsdien zo gebeleven. Ik vraag dus van een ieder om een bijdrage en betaal daarvan de schade bij een restaurant of kroeg. Dat heeft inmiddels het voordeel dat wanneer ik binnen dit gezelschap "lappen..." roep, dat ik verschillende mensen naar hun eigen portemonnee zie grijpen. We hebben de zaterdag uiteindelijk gegeten bij "t Spinnekopke" waar je naast een kaart voor het eten ook een aparte bierkaart kreeg. Heerlijk gegeten en gedronken.

Zondag was de culturele dag en wat doe je op zondag in Brussel? Nou, dan bezoek je het Atomium en het daarnaast gelegen mini-Europa met schaalmodellen van bekende Europese gebouwen. Het was tijdens een drankje op een terras en een gesprek over gisten, dat binnen ons groepje de term micro-organisten geboren werd. Als we tegenwoordig in een brouwerij rondlopen waar toevallig een gistproces aan de gang is, is er altijd wel iemand die zegt: ssst..... kun je ze horen? Micro-organisten!

Peter

Terug naar overzicht

Feestavond en/of Kerstdiner?!

tww juni 2006
Door: Jan-Willem Fukkink

Tijdens de laatste ALV (op 24 februari) hebben we besproken wat jullie ideeën en wensen zijn ten aanzien van de Feestavond en het Kerstdiner. Tot 2004 werden elk jaar zowel een feest als een diner georganiseerd, maar in dat jaar was het Lustrumfeest dermate groot en indrukwekkend dat we het Kerstdiner een jaartje opgeschoven hebben. Vorig jaar was er geen feest en wel een Kerstdiner, en dat geldt ook voor dit jaar. De vraag was: wat gaan we volgend jaar (en daarna) doen?

De traditie was natuurlijk elk jaar een Feestavond én een Kerstdiner, maar we hoorden ook geluiden als 'we zijn een brouwvereniging en geen feestvereniging', dus dan zou je kunnen kiezen voor het ene jaar een Feestavond en het andere jaar een Kerstdiner. Maar ja, het Kerstdiner is wel weer een fraaie gelegenheid om de prijzen uit te reiken voor het Clubkampioenschap. Dan maar elk jaar een Kerstdiner, en om de vijf jaar een Lustrumfeest?!

In de discussie kwamen diverse mogelijkheden naar voren, maar het was nog te vroeg om een beslissing te kunnen nemen. Het verzoek aan het bestuur was dan ook om een aantal voorstellen te doen waar de leden uit kunnen kiezen. Na rijp beraad zijn we tot de volgende opties gekomen:

A. elk jaar in december Kerstdiner, behalve in een lustrumjaar: dan een Lustrumfeest (in december)
B. één keer per jaar een feest in wisselende maanden (en met wisselend thema, dus niet alleen Kerst)
C. alleen in een lustrumjaar een feest (met Kerst) en verder niets
D. geen feesten en/of diners
E. geen voorkeur

Aan jullie het verzoek om aan te geven welke optie je voorkeur heeft. Ook als je geen voorkeur hebt (optie E) stellen we een reactie zeer op prijs. Het eenvoudigste is om te reageren op de Nieuwsflits over dit onderwerp die je recent hebt ontvangen. Heb je geen Nieuwsflits (meer) dan kun je ook de betreffende optie mailen naar Jan Willem.

Vriendelijk verzoek om ook even aan te geven of je (afhankelijk je keuze natuurlijk) interesse hebt om bij te dragen aan de organisatie van het feest en/of diner. Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,

Jan-Willem Fukkink


PS: Het verzoek om het Kerstdiner niet meer in te plannen vlák voor de Kerstdagen hebben we al ingevuld: dit jaar is het Kerstdiner op zaterdag(!) 16 december. Graag vast even noteren/blokkeren in je agenda!

Terug naar overzicht