5 artikelen uit het clubblad van Januari 2006

Terug naar overzicht

Brouwser: diversen

tww januari 2006
Door: Titus Rinia

Toen ik afgelopen maand in ons clubblad las dat John Keuris het vriendelijk doch dringende verzoek van Andre van der Zee kreeg om wat te gaan schrijven over z’n favoriete websites, bekroop mij het gevoel dat het niet lang zou duren voordat ik dat stokje zou krijgen. En ja hoor, op 6 januari een e-mail van John. Of ik wat wilde schrijven over m’n favoriete website over bierbrouwen. Tja, op een dergelijk verzoek kan je natuurlijk niet weigeren en m’n opvolger ook niet. Wie zal ik straks es vragen…

Goed, kijkend naar mijn favorieten ben ik toch nog wel verrast over het aantal websites dat er staat. Het zijn er niet erg veel maar in ieder geval meer dan de twee websites die echt mijn favoriet zijn. Deze bespreek ik als laatste. Hieronder een overzicht van de websites in mijn bookmarks:

1.          http://www.gerstenat.nl/2/recepten. Deze site is het werk van Ernst de Moor en Rob Hagen. De website is nog niet klaar en ik weet van Rob dat ze er nog druk doende mee zijn. Op dit moment staan er al 76 recepten in. Helaas mis ik sommige details die in sommige recepten niet vermeld staan, simpelweg omdat deze info niet bekend is. Toch is het al een forse bron aan mooie recepten. Zeker de moeite waard om ideeën op te doen voor je volgend brouwsel.


2.          http://www.orval.be/nl/FS_nl.html Ook een aardige site en gebookmarkt toen ik een Orval kloon wilde brouwen met de originele Orval gist. Toen ik de Orval tripel dronk was ik niet echt onder de indruk van dit bier. De kloon is dus niet gebrouwen.

3.          http://www.bierkeurmeestersgilde.nl Deze site kwam in mijn favorieten terecht tijdens het ONK 2005. Ik had diverse biertjes ingezonden en was erg benieuwd naar de uitslag. Ook heb ik interesse om de opleiding tot bierkeurmeester te volgen. Voorlopig wordt deze cursus nog niet gegeven kon de voorzitter mij melden. Nog enkele jaren geduldig wachten waarschijnlijk.

4.          http://breughel.8m.net Een site die weinig met bier te maken heeft. De enige link met bier is, dat wij (Rob Hagen, Theo van Eijden en ik) de Breughel brouwerij vormen en dat enkele bieren van ons genoemd zijn naar schilderijen van Pieter Breughel. Wellicht kunnen jullie je nog het maandbier van oktober, De Toren van Babel herinneren?

5.          Tja, hoe kan het ook anders: http://www.twortwat.nl. Iedereen wel bekend neem ik aan. “Onze” website samen met de onderstaande link, zijn de enige twee sites waar ik echt regelmatig een blik op werp. Deze site is al leuk voor mij persoonlijk omdat er enkele verhalen en recepten van mij in staan. Daarnaast kijk ik af en toe op het smoelenboek voor ledenherkenning, telefoonnummers of e-mail adressen. Ik vind ’t erg jammer dat er zo weinig foto’s door onze leden zijn ingestuurd. Hierbij wil ik graag gebruik maken om nog een oproep te doen om je foto naar JW te sturen om zo het smoelenboek “volledig” te maken!

Mijn absolute favoriete website: http://www.hobbybrouwen.nl. Dit is werkelijk een ongekende website. Ik heb het dan voornamelijk over het forum. Mensen, hier heb je een ongelofelijke bron van informatie over bier, bier brouwen, recepten, apparatuur etc etc. Je kunt als “bezoeker” met de zoekoptie je specifieke onderwerp zoeken en gegarandeerd, er is altijd wel iets te vinden over je specifieke vragen. Wil je toch je gaan bemoeien met de inhoud of biervragen gaan stellen dan kun je eenvoudig je aanmelden en actief worden op het forum. Pas op, want voor je het weet ben je net zo verslaafd als Hoppie en ben je er niet meer van af te branden. Zelf ben ik ook regelmatig actief op dit forum. http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php: van harte aanbevolen!
Terug naar overzicht

Bières de Garde Ambrée

tww januari 2006
Door: Gerrit Walraven

Met het pakket van deze maand gaan we naar het noorden van Frankrijk. Frankrijk is vooral bekend om zijn wijnen. Maar met een bierproductie van 16,8 miljoen hectoliter bier nam Frankrijk in 2004 in Europa een 5e plaats in. Van de totale productie van frisdranken, wijn, bieren en gedestilleerde dranken was in 2002 de wijnproductie goed voor 18% en de bierproductie voor 13%.

Brasserie Kronenbourg is met een marktaandeel van 40% de grootste producent van bier. Brouwerij Duyck uit Jenlain (Nord-Pas-de-Calais) is daar maar een kleintje bij. Rond 1900 begon Léon Duyck met het bierbrouwen en heeft zijn passie aan zijn zoon, Félix doorgegeven. In 1922 startte Felix de brouwerij in Jenlain. In 1960 nam Robert het van vader Felix over. In 1970 werd de brouwerij door Robert gemoderniseerd. En in 1990 gaf Robert de roerstok door aan zijn zoon Raymond. Raymond heeft het bierassortiment uitgebreid.

Bij brouwerij Duyck worden momenteel de volgende bieren gemaakt:

·  Jenlain blonde en Jenlain ambrée ·  St Druon de Sebourg·  Bière de Noël·  Bière de Printemps

·  Fraiche de l'Aunelle.

·  J Absinthe  en J Gingembre

·  La Torra blonde en La Torra ambréeDe Jenlain ambrée, Bière de Garde ambrée werd al in 1922 gebrouwen. “Bières de Garde” is Frans voor “bier om te bewaren”. Het verwijst naar het “boerenbier” dat oorspronkelijk in Noord-Frankrijk (Frans Vlaanderen) werd gebrouwen. Boeren maakten in februari en maart een sterk bier dat ze bottelden en bewaarden voor de zomer (vergelijkbaar met de saisons in België). Bière de Garde wordt tegenwoordig het jaar rond gebrouwen. Er zijn vaak blonde, amber en bruine varianten beschikbaar.

Het originele Bière de Garde wordt nog verkocht als Bière de Mars.

Met het pakket van deze maand gaan we een Bière de Garde proberen te brouwen.

·  23% Pilsmout

·  6% Munich

·  70% Pale Ale

·  Hop Brewers Gold en Saaz

Het bier zal 29,8 EBC en 22,7 EBU worden. En met een begin s.g. van 1060 zal het rond de 6 % uitkomen. Voor de vergisting gebruiken we de Wyeast 1214 Belgian Ale.

Terug naar overzicht

ALV 2005

tww januari 2006
Door: Bas Hartog
ALV 2005 dd.25 februari 2005

Locatie: De Boerderij, Hoofddorp
Aanwezig: 46 leden

Opening

Om 20.30 uur heet de voorzitter, Jan-Willem Fukkink, een ieder hartelijk welkom om vervolgens de Algemene Leden Vergadering te openen. De opkomst is met 46 leden goed te noemen.

Vaststelling van de agenda

Pt 2b wordt toegevoegd: Vaststelling stemcommissie

b. Stemcommissie

Als stemcommissie worden benoemd. Gerrit Walraven en Willem de Jong.

Goedkeuring notulen ALV 2004 dd. 27 februari 2004

Goedkeuring: 2004 wordt 2003. Verder worden de notulen goedgekeurd.

Goedkeuring Jaarverslag van het bestuur van ’t Wort Wat! over 2004.

Deze wordt unaniem goedgekeurd.

Financiële verslaglegging

De voorzitter geeft een uiteenzetting over hetgeen heeft plaatsgevonden bij de feestcommissie, met als belangrijkste struikelblok het op eigen houtje organiseren van een bedanketentje en dat vervolgens declareren als commissie-uitgaven.

Uit de discussie die hierop volgde bleek dat de leden het niet netjes vonden wat er gebeurd was, maar dat de commissie een bedankje zou moeten krijgen voor de bewezen diensten staat vast. Het bedankje had door het bestuur uitgedeeld moeten worden en de invulling hiervan had in overleg met het bestuur gekund. Over de hoogte van het bestede bedrag was verder geen discussie.

Jan-Willem geeft uitleg over het bestaan van het “PIZZA REGLEMENT” Dit reglement regelt de vergoedingen en declareerbaarheden aan leden. Dit zal in de loop van het jaar gepubliceerd worden op de website. Het bestuur zegt toe dit in de loop van het komende jaar te moderniseren.

In de discussie hierop volgend zijn de meningen verdeeld van: “Eens maar nooit meer” tot “Gewoon terug betalen”.

Er wordt een stemming gehouden over de kwestie met de volgende formulering
1) De ALV besluit dat de declaratie moet worden terug betaald
2) De ALV keurt het af maar de declaratie hoeft niet te worden terug betaald

Uitslag: 1) 30 stemmen voor, 13 tegen, 3 onthoudingen: aangenomen.
2) Wordt niet meer in stemming gebracht.

Het bestuur vraagt de ALV om toestemming om het financieel rapporteren van de diverse commissies voortaan te doen via de Opbrengsten en Kosten sheet zoals gepubliceerd op de webpagina’s van ‘t Wort Wat!

Uitslag: 43 stemmen voor, 2 tegen, 1 onthouding: aangenomen.

Goedkeuring financieel jaarverslag,

inclusief bevindingen van de kascontrolecommissie bestaande uit Gerrit Walraven en Theo van Eijden

De feestcie.

Heeft veel handgeschreven bonnen

OK

De Inkoopcie.

Inhoud Kas klopt niet

Niet OK

Brouwcie.

Geen kas afgegeven

Niet OK

Activiteitencie.

 

Niet OK

Clubhuiscie.

Geen bonnen aangegeven

Niet OK

Geen goedkeuring van de kascontrolecommissie. Kascontrolecommissie blijft aan. Er wordt een nieuwe ALV uitgeschreven.

Verkiezing Kascontrolecomissie 2005

Voor het jaar 2005 zijn Theo van Eijden en Walter Bakker verkozen tot kascontrolecommissie.

Bestuursverkiezing

Voor het komende jaar zal het bestuur verder gaan met 5 leden, zoals afgesproken op de ALV van 2004.

· Jaap Molenaar en Jan Boerema stellen zich niet meer beschikbaar als bestuurskandidaten.

· Jan-Willem Fukkink en André van der Zee stellen zich herkiesbaar.

· Bas Hartog, Peter Hompe en Arnoud Aten hebben hun termijn nog niet vol gemaakt.

Er hebben zich voorafgaand aan de vergadering geen nieuwe kandidaten voor het bestuur aangemeld.

Over het voorstel om André van der Zee en Jan-Willem Fukkink voor een periode van twee jaar te benoemen als bestuursleden wordt een stemming gehouden:

Uitslag: 45 stemmen voor, 0 tegen en 1 onthouding: aangenomen

Jan-Willem Fukkink heeft aangegeven kandidaat te willen zijn voor het voorzitterschap de komende periode. De stemming hierover heeft de volgende uitslag:

Uitslag: 0 stemmen tegen, 0 onthoudingen.

De voorzitter bedankt de terugtredende bestuursleden voor hun bewezen diensten. Als presentje kregen zij enige gevulde flessen afkomstig van de Friese Bierbrouwerij Us Heit.

Activiteitenbeleid 2005

Vervalt wegens tijdgebrek. Het zal later in het clubblad worden gepubliceerd.

Rondvraag

· Yme van der Meer vraagt waarom het abonnement op Zymurgy gestopt is. Dit berust op een communicatiefout binnen het bestuur en zal de komende periode hersteld worden.

·

(advertentie)


Theo van de Voorde vraagt of er animo is voor een twee daagse excursie. Gaarne zo spoedig mogelijk opgeven bij Theo.

· André van der Zee kondigt een nieuwe gistcursus aan. Deze zal gehouden worden op 23 april.

· De inkoopcommissie heeft vaak handgeschreven bonnetjes omdat dit vaak prijsvoordelen heeft. Afgesproken wordt dat deze door twee commissie leden ondertekend gaan worden.

· Jan van der Lee vraagt of de commissies beter verslag willen leggen van hun activiteiten.

· Nico Mes krijgt een bedankje voor het verzorgen van het clubblad

Sluiting

De voorzitter sluit onder dankzegging aan een ieder om 21.30 uur de vergadering.

 

ALV 2005 d.d. 18 maart 2005

Locatie: De Boerderij, Hoofddorp
Aanwezig: 45 leden

Opening

Onze voorzitter Jan-Willem Fukkink opent om 21.40 uur de vergadering.

Vaststelling van de agenda

Zoals voorligt.

Financiële verslaglegging 2004

De kascontrolecommissie bestaande uit Gerrit Walraven en Theo van Eijden konden dit keer wel hun goedkeuring geven over de hun voorgelegde stukken.

Theo van der Voorde: hoe groot is ons positief saldo? Dit bedraagt ca. € 5500,00, waarvan reeds een deel gereserveerd is voor het ONK 2008.

Jaap Kamp: waarom zijn de inkomsten van adverteerders niet overeenkomstig budget? Een deel van de adverteerders heeft pas begin 2005 betaald en zal volgend jaar op de balans verschijnen.

 

Sluiting

De voorzitter hanteert om 22.00 uur voor de laatste keer de hamer om de vergadering te sluiten waarna het traditionele rondje van de vereniging wordt gegeven.

Terug naar overzicht

Expositie 4 eeuwen Grolsch: Vakmanschap is Meesterschap

tww januari 2006
Door: Nico Mes
Logo Als je denkt aan de Beurs van Berlage en bier denk je in eerste instantie aan het jaarlijks georganiseerde Bockbierfestival en niet aan Grolsch, al heeft Grolsch wel een bockbier. In de Beurs van Berlage in Amsterdam is echter van 26 december 2005 t/m 5 februari 2006 de expositie 4 eeuwen Grolsch, Vakmanschap is Meesterschap te zien en hier staat Grolsch centraal. Omdat ik toch in Amsterdam was heb ik de expositie bezocht. De expositie kan je in een aantal aandachtsgebieden onderverdelen.
De geschiedenis van bier.
Hier wordt de geschiedenis van bier aan de hand van een aantal wandposters weergegeven, beginnend in Mesopotamië. Vervolgens komt Egypte aan de orde. Ook de geschiedenis van het bier in Europa komt aan de orde, zoals bier in de middeleeuwen. Uiteraard wordt hierbij ook aandacht besteed aan gruit en de opkomst van hop. Ook de herkomst van de naam pils komt hierbij aan de orde. Al met al enkele leuke wetenswaardigheden.
De geschiedenis van de Grolsche bierbrouwerij

Vanaf 1615 tot nu wordt de geschiedenis van de het Grolsch bier weergegeven. Uiteraard komt hierbij ook de bekende beugelfles van Grolsch aan de orde. Deze fles werd al in 1897 ingevoerd. Het ontwerp heeft ondertussen wel enkele wijzigingen ondergaan. De groei van de brouwerij wordt weergegeven en natuurlijk ook de vuurwerkramp in 2000 en de opening van de nieuwe brouwerij in 2004. Enkele oude attributen zijn tentoongesteld.
Brouwproces.
Hier komt het bekende onderwerpen als mout, water, hop, gist, wort, klaring en de afvulling van het bier aan de orde. Op enkele dagen wordt ook een brouwdemonstratie gegeven. Frans Schamp van brouwerij Maasland uit Oss, staat er met zijn mobiele Walhalla brouwketel te brouwen, waarbij hij uitstekend het brouwproces uitlegt aan de belangstellende bezoekers. Ook staan twee koperen kuipen uit de oude, niet meer in gebruik zijnde brouwerij.
Bier en kunst.
Flessen versierd voor de wedstrijdEen aantal reproducties van schilderijen waarin de bier wordt getoond zijn opgehangen, zoals van Pieter Breughel, Jan Steen en Rembrand van Rijn.
Ook worden een aantal door BN’ers beschilderde beugelflessen getoond. Deze flessen worden geveild via e-bay. De opbrengst gaat naar door de BN’ers aangegeven goede doelen. Tot 20 januari kan een bod worden uitgebracht.
De reclamecampagnes van Grolsch.
Grolsch heeft een aantal reclamecampagnes gehad. De bekendste hiervan is “Grolsch, vakmanschap is meesterschap”. Met behulp van prachtige foto’s van Paul Huf werd de link gelegd tussen oude ambachten en het Grolsch bier. Jammer dat in de expositie niet meer aandacht werd besteed aan deze prachtige foto’s. Gezien ook de titel van de expositie had ik hiervan meer verwacht. Natuurlijk komen ook de nieuwere reclamecampagnes aan de orde.Naast de aangegeven onderwerpen is er nog aandacht voor verzameling van Grolsch attributen en is er een Grolsch shop. In de shop is een boekje verkrijgbaar “4 eeuwen Grolsch Vakmanschap is Meesterschap” (€ 11,95). Dit boek volgt de posters van de expositie in ruim zestig bladzijden. Ik vind het boek “Vakmanschap is Meesterschap” gepubliceerd in 1992 veel mooier.In de hal van de expositie staat ook een Grolsch bar. Hier kan je, tegen betaling, vier bieren van Grolsch proeven, het Pils, het Blond, de Herfstbok en het nieuwe bier Weizen. Ik heb de laatste geproefd omdat ik deze nog niet kende. Het lijkt sterk op een Duits weizenbier, het is misschien iets frisser en heeft een aparte tinteling op de tong. Het wordt in beugelflessen op de markt gebracht. Ik ben benieuwd of dit bier een grote omzet zal halen. De expositie bevat enkele leuke elementen, maar ik vind het toch wat mager. Natuurlijk ben ik geen doorsnee bezoeker omdat ik veel meer tentoonstellingen over bier ken en ook meer van bier weet dan de gemiddelde bezoeker. Ik vraag me af op welke bezoeker de expositie zich richt. Het zal niet de depresieve patiënt zijn zoals weergegeven in het gedicht van Vincent Bijlo, Bier, dat ik gisteren in het Straatnieuws las:Maar dan ren ik heel snel naar dokter GrolschDokter Grolsch, met je beugels, je blikkies en je flessies,Jij bent het medicijn tegen mijn depressies. Ook de thuisloze zal niet tot de primaire doelgroep behoren, al bleek uit dezelfde krant dat één van de drie thuisloze proevers in een biertest een grote kenner en liefhebber van Grolsch was. Een dergelijke expositie zou het prima doen als onderdeel bij een rondleiding bij de nieuwe brouwerij. Mogelijk hebben ze daar ook wel zoiets. De expositie is mogelijk een onderdeel van de marketing van Grolsch. De expositie kost veel geld, de inkomsten uit toegangskaarten zal slechts een klein deel hiervan dekken, gezien ook het kleien aantal bezoekers (tenminste op de dag dat ik aanwezig was, maar ik begreep aan de bar dat het de dag ervoor nog rustiger was). Waarschijnlijk is de extra aandacht in de pers door de expositie al voldoende.
Terug naar overzicht

Hop in de tuin

tww januari 2006
Door: Jan-Willem Fukkink
hopbellen

Over hop (Humulus Lupulus) is in allerhande publicaties, en ook in “De Koperen Tsjettel” al veel geschreven. Het voor u liggende artikeltje poogt u wat praktische zaken te vertellen aangaande het aanschaffen van hopplanten voor in de tuin, met als bedoeling de zelfgekweekte hopbellen bij het brouwen te gaan gebruiken.

Allereerst moeten we ons afvragen of het gebruik van eigen gekweekte hop wel verstandig is; we kennen immers niet het alpha percentage. Als we een recept op punt stellen, en exact het IBU gehalte voor ons te brouwen bier willen berekenen, kunnen we ons geen marge van 10% of iets dergelijks veroorloven.

Met andere woorden, het gebruik van zelf gekweekte hop is voor de thuisbrouwer iets wat maar beperkt toepasbaar zal zijn. Eigenlijk kan ik me maar twee toepassingen voorstellen. Ten eerste als bitterhop gift bij de zware bieren. Een bier met veel smaakstoffen (kruiden, b.v.) en een hoog alcoholpercentage kan wel wat verdragen. In zo’n geval is een wat ruime hopgift geen probleem, en een wat meer uitgesproken hopbitterheid vaak zelfs wel wenselijk. Ten tweede als aromahop bij zowel de zwaardere als ook de lichtere bieren. Wanneer u een fijne aromahop in de tuin hebt, is het natuurlijk leuk om hiervan de laatste tien minuten van het koken een handjevol mee te nemen.

hopplantToen wij met ons gezin in mei 2004 onze nieuwe woning betrokken, hadden we een blanco tuin, die opnieuw ingericht moest worden. Dus was er wel ruimte voor een paar hopplanten. Vanuit deze gedachte ben ik op zoek gegaan naar hopplanten. Eerst in overleg met degene die de tuin aanlegde. Onze tuinspecialist kon me niet verder helpen. In Nederland is een aantal plantenkwekers te vinden, dat wel adverteert met hopplanten, echter nooit gespecificeerd naar ras, laat staan met verwachte alpha percentages. Dus de Intertuin, de Intratuin en Extratuin, etc kunnen ons niet verder helpen. Een dood spoor. Een tweede mogelijkheid om hopplanten te bemachtigen, is natuurlijk om in een hopgebied naar een hopboer toe te stappen, en te vragen of je een paar plantjes kunt kopen. Als je toch in Poperinge of in Kent bent met vakantie, is dit natuurlijk een aardige mogelijkheid. Ik liep tegen het probleem aan, dat plantjes of wortelscheuten in maart-mei geplant moeten worden. Dit is niet de periode dat mijn reisdrift het grootst is.

Dan is er natuurlijk nog het internet, in deze tijd een eindeloze bron van informatie en van mogelijkheden om zaken te doen. Van Herman Holtrop kreeg ik een lijstje met links waarvan ik er hier een paar zal noemen. Ik kwam ook nog een paar heel aardige andere toepassingen van de hopplant tegen.

Voor het aanschaffen van hopplanten kwam ik een paar bijzonder handzame sites tegen, die ik hierna zal noemen. Bij het aanschaffen van hopplanten is het overigens een prettige omstandigheid, dat de hopplant zich via een kruipende wortelstok (rhizoom) verspreidt. Zo’n wortelstok vertoont spruiten, van waarwortelstokuit de plant na de winterrust weer uit de grond te voorschijn komt. Deze wortelstok is eigenlijk de ongeslachtelijke vermeerderingsstrategie van de plant. Wanneer we een wortelstok van een vrouwelijke plant kopen hebben we dus ook altijd te maken met nieuwe een vrouwelijke plant. En dat is nu precies wat we graag willen. De kwekerijen die via internet hun hopplanten te koop aanbieden, hoeven eigenlijk alleen maar deze in rust verkerende rhizoom te verpakken en te verzenden, en op deze wijze is een grote plant (in de tuin meters hoog!!) in een minimaal postpakketje over de hele wereld te versturen. Een enkel bedrijf verzendt wel kleine plantjes, die volledig geworteld zijn en al uitlopers hebben.

De bovengrondse delen van de hopplant sterven ieder jaar volledig af. Het ondergrondse deel blijft en groeit ieder jaar wat verder uit, tot het een aanzienlijker deel van de tuin in beslag heeft genomen dan u aanvankelijk van plan was toe te staan.

Allereerst de site van Freshops: www.freshops.com.

Op deze site een ruim aanbod van hoprassen, zowel aroma als bitterhop soorten. Het is mogelijk om kleine aantallen planten te kopen. De minimaal te bestellen hoeveelheid is twee wortelstokken. De aangeboden hopsoorten zijn (schrik niet): Brewers Gold, Cascade, Centennial, Chinook, Fuggle, Glacier New, Hallertauer, Kent Golding, Liberty, Magnum, Mt.Hood, Nugget, Perle, Redvine, Saaz, Sterling, Sunbeam, Ultra, Volvodina, Willamette, Wye Challenger, Wye Viking. Het bedrijf is gevestigd in Philomath, Oregon (USA). Voor internationale bestellingen moet eerst gebeld worden i.v.m. verzendkosten e.d. De site geeft een wereld aan informatie over de biologie van de plant, de eigenschappen van de hopplant in het algemeen en het gebruik van de verschillende rassen die ze verkopen met daarbij gegevens over gemiddelde alpha percentages, opbrengst, etc. Verder veel info over het planten en verzorgen van de hop.

Een tweede belangwekkende site is die van Gärtnerei Eickelmann. Deze komt vanzelfsprekend uit Duitsland (Geisenfeld, om precies te zijn). Zie www.eickelmann.de. In hun internet winkel, te bereiken via www.eickel­mann.de/store was een mooi aanbod aanwezig van hopplantjes. Hier heb ik dan ook een tweetal planten besteld van het ras Perle. (7-8% alpha, te gebruiken als bitterhop, maar ook als aroma. Perle heeft wel een mooi mild aroma) De service was prima: betalen met de credit card op de website, vlotte verzending. Voor €14,80 inclusief verzendkosten een paar mooie sterke hopplanten thuisbezorgd. De planten hebben zich dit jaar in de tuin al langs een tegen een muur gespannen staalkabel tot een meter of vier omhooggewerkt. Bij het schrijven van dit stukje zag ik overigens, dat ze de verkoop van plantjes van hun site hebben verwijderd. Misschien in het vroege voorjaar weer? Wie geïnteresseerd is, kan het bedrijf altijd per e-mail benaderen natuurlijk.

Hopplanten worden ook te koop aangeboden op http://www.hopsdirect.com Dit is de site van Puterbaugh Farms in de staat Washington. Wederom in de USA dus. Ik heb er geen ervaring mee, maar het lijkt een professioneel bedrijf. De verzendkosten zullen wel aanzienlijk zijn.

Op http://www.hopshop.co.uk/hopplants.asp zag ik hopplanten te koop, al was de bestelwijze niet helemaal duidelijk en was me ook niet duidelijk wat je nu precies kreeg bij een bestelling.

Algemene informatie over de hopcultuur

Voor algemene informatie over hop, het verbouwen ervan en de handel erin zijn de volgende links wellicht interessant:

· http://www.chmelarstvi.cz/index_eng.html (Een Tjechische hopverbouwers koepel)

· http://www.hops.co.uk (De site van de National Hop Association of England) Barstensvol informatie en links naar andere informatieve sites.

· http://www.bohemiahop.cz ( De site van de Bohemia Hop Company). Heel veel technische informatie over de Tsjechische hopteelt.

· http://www.landwirtschaft.bayern.de/landwirtschaft/pflanzenbau/hopfen (Een hoofdstuk over hopteelt op de site van het Beierse ministerie van landbouw)

En zo is er nog heel veel meer informatie te vinden. Voor het aanschaffen van hopplantjes bent u dus aangewezen op de paar webwinkels die ik hierboven genoemd heb. Sommige sites laten ook zien wat er nog meer voor nuttige producten van de hoppplant te betrekken zijn.

Hopscheuten schijnen een culinaire lekkernij te zijn. Kijk voor een beschrijving van dit lekkers op http://www.hopmania.com. Verder las ik over hop confetti, decoratieve hopslingers (gedroogd), hop shampoo, theezakjes gevuld met hopthee, hopscheuten in het zuur, enz, enz. Wij houden ons maar mooi aan onze stiel en brouwen er bier mee.

Terug naar overzicht