Eén artikel uit het clubblad van Februari 1998

Terug naar overzicht

Zeeduivel met een saus van 'Roman Dobbelen Bruinen' of 'Rodenbach'

tww februari 1998

Ingrediënten

Vis

Saus

Groenten

Puree

1½  kg Zeeduivel schoon

200 g zeer dun gesneden katenspek

pepers

prikkers

1 fles Roman Dobbelen Bruinen

50 g suiker

2 dl room

1 l visfumet

100 g boter

graten

bouquet garni

½ kg rode bieten

½ kg gele paprika 's

1 grote rijpe tomaat

2 teentjes knoflook

olijfolie, azijn

peterselie

zout, peper

1 kg aardappelen

3 middelgrote uien

4 teentjes knoflook

3 takjes tijm

boter, nootmuskaat

zout, peper

 

Vis

Ontdoe de zeeduivel van haar vellen en graat. Snijd van het vlees 'tournedos' en omwikkel ze met een plakje katenspek. Zet het spek vast met een prikkertje. Haal de pepermolen even over de tournedos. Bak de vis croquant bruin. Afhankelijk van de grootte van de vis dient men één of meerdere tournedos te nemen.

Saus:

Maak van de graten en een bouquet garni een krachtige visfumet. Caramelliseer de suiker licht en blus het af met het bier. Laat het tot de helft inkoken. Giet visfumet en room bij elkaar en kook dit in tot de helft, voeg het bij het ingekookte bier en monteer de saus.

Groenten:

Kook de bieten gaar, schil ze en snijd er mooie maantjes van. Smeer de paprika's in met wat olie en rooster ze met de tomaat en de knoflook in een hete oven 15 minuten.

Zet het geheel een tijdje afgedekt weg en ontvel daarna de tomaat en de paprika. Haal de zaadstrengen uit dé paprika en snijd ze daarna in reepjes ter grootte van lucifersstokjes. Maak knoflook, peterselie en tomaat (zonder de zaad lijsten) fijn inde blender.

Voeg ruim olijfolie toe (1 dl) en breng op smaak met azijn, zout en peper. De reepjes paprika in een schaal leggen en de dressing erover gieten. Zet een tijdje weg.

Puree:

Maak de uien schoon en snijd ze in plakjes. Was de aardappelen schoon. Leg de uienringen en de knoflook onder in een pan met daar boven op de aardappelen en de takjes tijm. Kook de aardappelen gaal', haal ze uit de pan en pel ze af. Knijp ze dool' de pureeknijper en breng op smaak met boter, nootmuskaat, zout en peper.

Opdienen:

Schep een rondje puree midden op het bord. Haal de prikkers uit de gebakken vis, plaats de tournedos op de puree, drapeer er de saus omheen en garneer met de maantjes biet en de gele paprika.

Terug naar overzicht