Eén artikel uit het clubblad van Juni 1997

Terug naar overzicht

Van warmte kast naar koelte kast

tww juni 1997
Door: Theo van de Voorde

Van warmte kast naar koelte kast

Theo van de Voorde, juni 1997


In mijn schuur heb ik sinds twee jaar een gistingskast. Een van de kastjes van het keukenblok wat daar staat heb ik aan de binnenzijde voorzien van platen piepschuim van 2 cm dik, waarop ik (alleen op de bodem) weer een plaat triplex heb gelijmd voor de stevigheid. Met behulp van een oude haardroger en een speciaal daarvoor gekochte simpele kamerthermostaat (wél een die 220 volt kan schakelen!) heb ik zodoende een prachtige kast waarmee ik in de koude weerperiodes toch stabiele gistingstemperaturen van 15 tot 22 graden kan realiseren. Alleen wanneer het warm weer is, heb je aan zo'n kast dus niet veel. Als het buiten 27 graden is dan is het in die kast nog een graadje warmer, ook al staat de verwarming, om de installatie zo maar eens te noemen, niet aan. Daarom heb ik aan het einde van vorige zomer al een oude, maar nog goed werkende koelkast op de kop getikt en met behulp van een decoupeerzaag heb ik daarvan het mechaniek uit de achterwand gezaagd. Met mechaniek bedoel ik dus de motor (die zwarte pot aan de onderkant), de condensor (dat zwarte rooster aan de buitenkant) en de verdamper (de witte plaat in de koelkast) en de bijbehorende leidingen. Dat e.e.a. heel voorzichtig diende te gebeuren moge duidelijk zijn want als er barst in een van de leidingen zou komen dan loopt het hele systeem leeg en was alle moeite voor niets geweest. Daarna werd het een hele tijd stil op het klusfront, dat zal zo geweest zijn omdat het toen al kouder werd, en het spul stond ergens in een verloren hoekje in de schuur. Tot vorige week. Nu ik dit tik is het 11 juni en het is de hele week al erg warm geweest. Afgelopen vrijdag 6 juni heb ik het kampioens-paasei van Erik Bouman gebrouwen (het pakket daarvan had ik nog steeds staan, de hop ervan heb ik weg kunnen gooien, dat was net hooi geworden, de rest was nog goed, denk ik!). In het begin ging het nog goed met mijn emmer bier, het gistte prima maar toen ik zaterdagmiddag terug kwam van het strand (we waren eerder weggaan vanwege een zeer dreigende lucht, en dat was maar goed ook, want we waren net thuis toen de hel losbarstte) toen bleek er een hele plas bier en gist rondom mijn emmer te liggen. De emmer zelf droop van de kleverige gist en de deksel was helemaal open gedrukt. Door de hoge temperaturen (25 graden en meer) gist het bier zo onstuimig dat zoiets gebeurt. Afgezien van het werk om alles weer op te ruimen en schoon te maken loop je ook nog de kans dat er teveel esters gevormd worden waardoor je een hoofdpijnbiertje krijgt! Dat eens maar nooit meer dacht ik en ik ben toen zondag meteen aan de slag gegaan om het koelkast mechaniek in mijn gistingskast in te bouwen. Ik heb een strook van 5 cm breedte uit de rechterkastwand gezaagd. Voor de goede orde: de betreffende kast is het eerste kastje van het keukenblok, dat overigens 2,5 meter lang is. Ik kon dus overal goed bij. Toen heb ik heel voorzichtig, met de witte plaat in de kast en de zwarte plaat erbuiten, de leiding (die een beetje schuin liep, vandaar die 5 cm) in de uitsparing die ik gezaagd had, naar achteren geschoven, onderwijl ook de motor mee naar achteren drukkend. De motor staat nu dus aan de zijkant tegen de betreffende kast aan, onder de zwarte plaat. Vervolgens heb ik het stuk wand wat ik eruit gezaagd had met een beetje PUR-schuim er weer in gelijmd. Tenslotte nog de thermostaat in de kast gemonteerd en nu kan ik ook tijdens warm weer mijn bier op een constante temperatuur van zon 15 tot 22 graden laten gisten, ja sterker nog, ik kan nu zelfs een pils maken midden in de zomer want tijdens een test daalde de temperatuur in de kast tot 5 graden! En nu staat mijn emmer met paaseieren lekker te gisten bij een temperatuur van precies 20 graden en hoop ik maar dat het met het hoofdpijn effect van dit bier mee zal vallen. Misschien is dit verhaal voor sommigen van jullie ook het startsein om een dergelijke klimaatregeling in een keukenkastje aan te brengen. Voor advies kun je altijd bij mij terecht, ook om te komen kijken. Brouw ze en klus ze!

Theo van de Voorde


| Nieuws | Artikelen | 't Wort Wat! |

Terug naar overzicht